February 11, 2019

25 Provisional Member Is Not Certified / Qualified Professional Accountant, Mr Finance Minister


Tony Pua today produced a Provosional Member for Australian Society of Accountants (ASA) certificate of membership to debunk media sosial insinuations. By the way, for the record, admitted a Provisional Member for ASA is not automatically an accountant, my dear Mr Finance Minister.

Provisional Member should be equivalent to Associate Member. Basically, Lim Guan Eng can't practice as a Certified Practicing Accountant (CPA) until he obtains the necessary requirement to be one. Best if the Finance Minister also shows his admission certificate as full member of ASA (now known as CPA Australia). Read CPA Australia, requirements here.

His credentials are no longer personal matter when you are in public sphere. There’s difference between matters in public interest and matters of public interest. This is a matter in public interest and he has no reasonable expectation of privacy as to his credentials when it is being questioned.

As a conclusion, pathway for The Finance Minister to qualifiy for a Certifief Professional Accountant; Australian BEcon > ASA Provisional Member > complete and pass CPA program and 36 months work experiences > CPA Full Member >  MIA (Malaysian Institute of Accountants) > Qualified / Certified Accountant.

Footnote - Also read latest comment by DS Dr Wee Ka Siong regarding the issues, here.








Posting Updated 12/02/2019, 10:00 AM:

A netizen had requested from Australia & New Zealand CPA whether your Finance Minister (not mine) is Chartered Accountant. These are their reply. 



25 comments:

Anonymous said...

Sekarang dia ugut nak ambil tindakan undang-undang pulak kalau isu ini terus di bangkitkan.Cibai pun Menteri Kewayangan ,kalau ada sijil tu tunjuk saja lah ,semua org akan akur,tak perlu ugut.Puak PH ni tidur ,kerana berada di bawah PM Mahahtir mereka rasa sekarang adalah tahun 80an dan 90an,rakyat tak boleh semak latar belakang mereka.Mereka bvoleh goreng ,lulus SPM kata ada degree,bukan CPA mengaku CPA.Tak tahu malu.

Anonymous said...

UGUT BUKAN MAKNA KATA DIO BERANI
UGUT SEBAB TAKUT TOLO LABUH T'KELUAR
SKG KASI DEDAH SAMPAI KELUAR TAHI
PASTI TAKUT SAMAN KANTOI SMPI LIDAH TERKELUAR


KIKIKIKI.. TAK ADA MAKNANYA NAK SAMAN .. TOKONG DAH TAKOOOOTT..!!

Anonymous said...

Rapussy romli pun malu nk mengaku nobita ni kawan dia dah. Buduh..buduh..

Anonymous said...

If you are not a member of the Malaysian Institute of Accountants, it is illegal to hold yourself out as an Accountant under Accountants Act 1967

tunfatimah said...

provisional maknanya sementara .

ahli sementara. sebab apa ? kena penuhj syarat yg ditetapkan dahulu .

kita nak pertikai lagi, kenapa?

fakta tidak akan berubah: nobita bukan accountant bertauliah . dia masih menteri kewangan pilihan atok.

Anonymous said...

Gonna end ni mengabiskan hayat dia berpolitik,... menghasut, menfitnah.
Kalau 'membership of defamation association' layak sgt

Anonymous said...

Cik tunfat yg dipertikai biodata yg
tertera dlm Web DAPigs. Susah sangat
ke nak dibetulkan? Jgn mengelirukan
rakyat ngan data2 auta tuh.

Anonymous said...

professional tu maksud dia buat duit dari perkerjaan dia, bukan dia quaified ke!!! macam professional footballer.
PKATAN SUPPORTER STOP DONAT TO BERSIH, those bastrad living on donations from PAKATAN. go ask BO55ku donate

Anonymous said...

Dey Tony..u don't think you are smart to defend your brother Boss...orang lain pun pi university juga...so please lah...don't waste ur time defending..minta maaf and move on..

ridzuan said...

Dia Finance Minister, bukan Accounting Minister...the real accountants yg akan buat semua kerja...apa mau bising2

tunfatimah said...

hahaha...puak2 dap yg ego dan sombong mana nak mengaku kalah atau silap atau kekurangan. skg nak saman org lain yg mempertikaikan membership sementara 1984. kita umpamakan hidup kita pun sementara dan tidak kekal. sama lah dgn membership nobita yg bersifat sementara.

kita dah tau dia bukan accountant bertauliah. itu hakikat. web dapigs tak nak perbetulkan bukan hal kita.

percaya lah , rakyat yg berfikir tjdak akan keliru.

tunfatimah said...

tak cukup ilmu mana boleh jalankan tugas secara professional? buat bodoh boleh. hahaha..

Anonymous said...

Ni kes tipu sijil maa... bukan sapa yang buat keja atau tadak buat keja, Apek.. Lu manyak makan telor bab* masa raya ke..? Tu yang bengong tak faham.

cctv said...

so why malaysia needs finance minister for...accountants pun sudah cukup what...
apa mau bising2 mentri bikin statement rugi ..untung ..rugi ...untung

Anonymous said...

Pee.eh.pigs golongan professionals kahkahkah.

Komunismaoist ngaku professionals kahkahkah.

Nih baru terjah bab sijil... nanti kalau terjah tipu pasal exam bayar duitkopi untuk lulus entah brapa ekoq yg mengelabah nanti kahkahkah..

Jugak banyak jugak yg dapat sijil sampai phd pun sebab jadi kader gerombolan reaksonir yg sama dengan lecturers... kahkahkah

Dasar gerombolan reaksonir setan.

Anonymous said...

Bila dah kantoi dia pulak nak saman orang. Muka tak malu punya munteri.. ha ha ha

Anonymous said...

Aku rasa la dalam kabinet mugabezimbakwe pun tak pernah ada menteri-tim.menterinya yg berlambak dengan ijazah palsu, atau menteri pertahanan yg tak berkelulusan atau ditendang institute pengajian peluang ke2.
Atau wakil rakyatnya takpandai berbahasa zimbakwe.
Atau tak pernah rakyat zimbakwe tergila2 nak melantik bekas banduan lelaki rogol lelaki mentadbir negara.

Mugabe jatuh adalah disebabkan kerana ura2 dia nak lantik binimuda dia menggantikan dia bukan soal lain walaupun munkin ada faktor2 eg krisis ekonomi, tapi itu lebih kerana sekatan.

Jadi mesia ni dah jadi macam betul2 sial bila dapigs memerentah aka menjajah dengan pm & tpm bonekanya.

Manifesto pee.eh tu rupanya dikarang oleh mereka yg seluruh hidupnya menipu agaknya??

Munkin menipu itu bagi mereka adalah rahmat agaknya..

.

Hanif said...

Macam orang niaga warong tapi tipu cakap niaga restoran..ok ke

Anonymous said...

La, babi atas ni tak paham isu sebenar ke?

Anonymous said...

babi mana paham isu...kita cakap isu org menipu qualification...dia cakap org tu tak perlu qualification...mmg teruk babi babi yang berkeliaran sekarang....semua dah kena penyakit mad pig... isu pun tak paham... itulah...keluaran sekolah cina... semua hafal dan recite jea... tak diajar berfikir
...

Anonymous said...

mesti org dap ni...dah menipu tu pasai pe?oooo memipu mmng kepakaran puak ni

Anonymous said...

ridzuan.

Daia janji nak tukar sistem perakauna utk kerejaaan Malaysia dari asas tuana kepada asas terakru/Macamana dia nak buat,sedangkan dia tak tamat mengaji ilmu accaouting pun.Ini dia kena tunjuk ajar sendiri,kerana sistem yg ada sekarang ni memang dah di gubah oleh para akauntan.dia kena jadi akauntan yg lebih canggih mengatasi mereka yg ada dalam Jantan Akauntan Negara sekarang,kalau nak tukar kepada sistem akru,tapi dia lulus pun tidak ,macam mana?

Anonymous said...

Ridzuan,
Kalau nak pertahankan Nobita pun jgn le sampai bodohkan diri. Dasar penjilat je kau ni!

Anonymous said...

Also kena pandai pakai Abacus dulu baru buleh apply CPA.

Anonymous said...

oh..so kalau i engineer...i leh ngaku i professional engineer ke? dah tu...apalah guna nak kena penuhi semua requirement ?.. i letak jea "ir" kat belakang nama i...sbb dah kerja 20tahun kan...so mengaku jealah dah pro...sbb kalau ikut pengalaman..mmg dah pro... tapi kalau ikut undang undang..tak lagi...

i belum buat ir certification tu (busy sgt dan malas hahaha) so, sbb i ni or jujur...takdelak mengaku diri ni professional enggineer... just an experienced and knowledgable engineer...bila buat resume tu....

puak puak peepeh nie pulak... sibuk nak menipu... bangga lah dgn pengalaman autaa 20tahun tu..tak yahlah buat buat degree yang takde...

pandai sungguh..mcm pro football...konon...kalau main football kat sawah jea..camana nak ngaku pro football...
also pro football bukannya ada certification lak...sbb dia main jea...
kau ingat sapa sapa leh ngaku dia doktor and bedah org ke? sbb sebelum nie dah biasa 'bedah' ayam?

yang bongoknya...lim gone end tu... kerja kerani bank jea ..jadi accountant pun tak pernah...camana leh ckp byk pengalaman kerja nie? lepas tu ngaku certified lak tu...

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates