February 24, 2018

0 KTMB Dan SPAD Teliti Semula Operasi Koc Wanita


Usaha bersama sedang dijalankan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi meneliti semula tatacara pengoperasian Koc Wanita bagi menjamin dan memastikan koc berkenaan digunakan khas untuk wanita sahaja.

Ketua Pegawai Eksekutif KTMB, Mohd Rani Hisham Samsudin berkata antara langkah yang dilaksanakan untuk mendidik dan memberi kesedaran kepada orang ramai berkaitan etika penggunaan koc khas itu.

Buat masa ini Koc Wanita yang dikhususkan untuk kaum wanita tidak dipandang penting oleh golongan lelaki. Tinjauan pada waktu puncak khususnya dapat dilihat kaum lelaki terutama warga asing bebas menguasai Koc Wanita tanpa rasa bersalah.

Mohd Rani berkata Polis Bantuan KTMB dengan kerjasama SPAD juga telah memulakan Operasi Penguatkuasaan dan Kempen Kesedaran Koc Wanita bermula 22 Februari lepas bagi membanteras isu pencerobohan Koc Wanita.

Selain daripada usaha pemerkasaan Koc Wanita yang sentiasa dijalankan oleh KTMB, beliau menyeru orang ramai agar dapat membantu dan menyokong KTMB dengan memperingati antara satu sama lain tentang kepentingan dan sensitiviti kos khas ini untuk keselesaan bersama.

Terbaru, viral di media sosial kes seorang wanita yang dihamun dengan kata-kata kesat oleh segolongan lelaki apabila ditegur menceroboh Koc Merah Jambu atau Koc Wanita dalam perkhidmatan KTM komuter.


KTM Berhad melalui perkhidmatan tren KTM Komuter telah memperkenalkan Koc Wanita pada April 2010 bertujuan memberi keselesaan dan keselamatan untuk golongan wanita sebagai pengguna perkhidmatan tersebut.
Dalam usaha mendidik dan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai etika penggunaan koc khas itu, KTMB telah membuat pemantauan secara berkala dalam tren dan di stesen-stesen oleh pegawai dan Polis Bantuan KTMB.
Dua Koc Wanita dalam set-set tren KTM Komuter juga mempunyai pelekat ikon wanita berwarna merah jambu dengan perkataan 'Wanita Sahaja', selain pengumuman secara berkala dalam tren dan di stesen-stesen sebagai pemakluman kepada para penumpang,katanya.

Platform penumpang juga telah disediakan ruang menunggu khas dengan kerusi berpelekat ikon wanita di Stesen KL Sentral pada masa ini dan akan datang di stesen-stesen utama yang lain, ruang beratur berpelekat ikon wanita dan papan tanda ruang menunggu khas untuk wanita.

February 23, 2018

61 PM @NajibRazak Tidak Makan Nasi Salah, DAP Makan Babi Boleh Pulak?


Nampak sangat pemimpin pembangkang begitu ketandusan isu untuk dimainkan untuk menyerang Kerajaan Barisan Nasional termasuk pemimpin nombor satu negara, DS Najib Tun Razak. Berbanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13, tinggal kurang atau lebih 100 hari lagi PRU ke 14 akan muncul, pemimpin pembangkang masih meracau-racau mencari isu untuk menghentam Barisan Nasional.

Punyalah teruk ketandusan isu sehinggakan Perdana Menteri tidak makan nasi sekalipun dijadikan isu nasional dan dimuat naik ke dalam portal pro pembangkang Malaysiakini. Baca di sini. Apa salahnya Perdana Menteri tidak makan nasi dan mengantikan dengan bijirin 'quinoa' untuk tujuan menjaga kesihatan? 

Agak bodoh dan janggal apabila Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng, mempertikaikan harga 'quinoa' jauh lebih tinggi berbanding nasi yang menjadi makanan ruji rakyat Malaysia, dan mengesa Rakyat tidak patut mengundi Najib dalam pilihan raya umum akan datang. Bodoh punya Cina DAP.

Kalau begitu bagaimana dengan pemimpin-pemimpin lain yang tidak makan nasi dan mengantikan bijirin lain seperti gandum, oat dan sebagainya. Apakah piawai mahal dan tidak mengikut selera masyarakat Malaysia mengikut acuan DAP? Bukankah babi juga dilihat satu makanan mewah bagi makanan orang bukan Islam. Wajarkah pemimpin DAP juga patut berhenti makan babi?

Nampak tak gambar di bawah betapa desperadonya pemimpin DAP diketuai Lim Kit Siang mengadakan kempen 'quinoa' lawan nasi, sebab sudah tidak ada isu lain hendak dipertaruhkan. Suruh Lim Kit Siang makan ikan bilis dan jangan makan babi sebab bukan semua Rakyat Malaysia bukan Islam mampu makan babi.

February 22, 2018

28 Blogger Wanita PKR, Ratu Naga Buat Fitnah Terhadap Jururawat Di Media Sosial cc. @PDRMsia
Kalau bukan fitnah, bukan PKR namanya. PKR dan fitnah tidak dapat dipisahkan. Kasihan jururawat di dalam video yang diviralkan oleh blogger Wanita PKR yang bergelar Ratu Naga ini.

Ratu Naga atau nama sebenarnya Syarul Ema Rena Abu Samah menjadi Wanita PKR pada 22/10/2016, telah memfitnah video pendidikan seks untuk golongan berisiko menghidap HIV sebagai video UMNO. Tonton video di sini.

Hasil fitnah tersebut, pencacai-pencacai pembangkang telah memaki hamun dan memfitnah jururawat yang tidak bersalah ini. Jururawat berkenaan amat tertekan dan beliau telah menghantar mesej kepada Ratu Naga dan jelaskan keadaan sebenar. 

Beliua telah memohon agar dipadamkan posting tersebut namun tidak dihiraukan. Posting fitnah tersebut kekal terpampang dengan segala komen yang mengecam jururawat ini dibiarkan begitu saja. 

Sewajarnya bila empunya diri tampil menjelaskan keadaan sepatutnya Ratu Naga merendah hati memohon maaf dan memadamkan saja posting tersebut kerana ia melibatkan maruah dan nama baik serta gangguan psikologi  kepada seorang wanita Muslimah yang tidak bersalah. 

Sebaliknya, Ratu Naga tidak berbuat demikian. Mungkin kulit beliau kalis dari api neraka. Tidak tahan dengan tohmahan, wanita tersebut telah membuat laporan polis. Kita tunggu episod seterusnya.

33 Blogger-Blogger Utama Pakatan Harapan Semakin Desperado Dan Kehilangan Punca


Amat luar biasa apabila blogger-blogger pembangkang semakin ketandusan isu dan menjadi kehilangan punca. Amat kecewa apabila blogger Pro Pakatan Harapan seperti Din Merican mengitar semula artikel bertarikh 23/02/2015 dari Myanmar Times untuk posting terbaru beliau bertajuk 'Najib's Slow Death On Myanmar Times'. Baca di sini.

Artikel berkenaan dikitar semula dari artikel Roger Mitten bertarikh 23/02/2015. Baca di sini. Berdasarkan tajuk rencana Roger Mitten bermaksud kematian perlahan seharusnya tajuk berkenaan adalah kematian yang amat amat perlahan. Ini kerana, sejak 3 tahun lepas, Perdana Menteri DS Najib Tun Razak menjadi semakin kuat. 

Satu fakta bahawa penganalisis politik yang paling neutral pun akan bersetuju. Blogger Din Merican mesti sangat desperado apabila mula mengitar semula artikel yang berusia 3 tahun dari The Myanmar Times. (The Myanmar Times? Seriously Din Merican?)

Kedua, ini juga blogger tersohor Pro Pakatan Harapan, Datuk A Kadir Jasin. Enam hari berlalu, Nampaknya Datuk A Kadir Jasin masih terus membisu berhubung persoalan-persoalan yang dibangkitkan oleh rakannya yang juga Pengasas PPBM, Anina Saadudin.

Mengenali Datuk A Kadir Jasin, beliau bukan orang yang berpewatakan begitu. Selalunya beliau akan mempamerkan dirinya seorang yang berintergriti. Namun untuk persoalan di bawah, Datuk A Kadir Jasin nampaknya kelihatan agak kaku untuk menjawab. Kenapa Datuk? 

Apabila ditanya di laman media sosial, jawapan yang boleh beliau berikan adalah, dedak, pemakan dedak, dedak, pemakan dedak. Itu sahaja yang beliau mampu jawab. Soalannya mudah sahaja,

1. Tahun 2000 Datuk bukan Presiden UMNO, bukan Timbalan Presiden, bukan Naib Presiden, bukan Setiauasah Agung, bukan Ahli Majlis Tertinngi hatta pemeriksa kira-kira pun bukan. Bagaimana Datuk boleh pegang 30 % saham Readmild bagi pihak UMNO?

2. Bolehkah Datuk menunjukkan apa-apa surat atau perjanjian yang UMNO memberi hak dan kuasa kepada Datuk untuk memegang sebegitu banyak saham bagi pihak UMNO?

3. Sebagai ahli UMNO, kita nak tahu, selepas Datuk menjual saham itu, kepada siapa Datuk serahkan wang UMNO itu? Dan bukti-bukti nilai jualan saham serta bukti penyerahan. Kalau Datuk ada dapat komisyen sedikit sebanyak itu kita fahamlah. Datuk pun kena bayar cukai dan beberapa perkara lagi.

Datuk boleh merujuk kembali soalan-soalan rakan Datuk, Anina Saadudin di sini dan di sini.

Jika Datuk gagal menjawab dan gagal membuktikan kebenaran di pihak Datuk berhubung perkara-perkara yang dibangkitkan, maka Datuk adalah manusia paling hipokrit. Sekarang Datuk berlagak suci kononnya orang lain semuanya pemakan dedak dan pencuri. Sedangkan Datuk sebenarnya lebih awal memakan dedak dan mencuri. 

Patutlah banyak langau berkumpul di blog CTS. Blog blogger-blogger Pro Pakatan Harapan jenis 'recycle' atau kitar semula serta tidak boleh diharap.

February 21, 2018

47 Kenapa Puteri DAP @dyanasmd Tidak Menjawab Secara Jujur Persoalan Skandal Beliau Di Dalam Wacan Sinar Harian Semalam?
'Adakah rupa cantik punya kelebihan tarik pengundi?' Inilah tajuk yang mengemukakan dua pemimpin untuk membahaskan dalam satu wacana Sinar Harian yang disiarkan secara langsung semalam, Tajuk berkenaan dibahaskan oleh Ahli Jawatankuasa Sosialis Muda DAP (DAPSY), Dyana Sofya Mohd Daud dan Exco Puteri Umno, Dira Abu Zahar. Video penuh wacana berkenaan boleh ditonton di sini.

Apa yang menarik perhatian di dalam wacana berkenaan adalah apabila moderator pada minit 25 (lihat video di atas) bertanyakan kepada Dyana Sofya bagaimana beliau menghadapi isu video kelakuan tidak senonoh yang dikatakan mirip dirinya dengan seorang lelaki yang juga dikatakan seorang pemimpin DAP yang tular tahun lepas.

Menjawab persoalan ini, Dyana Sofea tidak menjawab persoalan berkenaan. Sebaliknya beliau cuba mengalihkan isu berkenaan dengan tabiat beliau yang merokok. Lebih teruk apabila beliau mengaitkan dengan DS Abdul Rahman Dahlan yang merokok (apa hubung kaitnya? Duhh ...). Beliau juga menyebut masyarakat mudah memangsakan wanita. (???). Siapa yang memangsakan siapa sebenarnya? Kenapa Dyana Sofea perlu marah dan melenting sekiranya skandal beliau ini tidak benar?

Apapun CTS ucapkan tahniah kepada EXCO Puteri UMNO, Dira Abu Zahar yang tenang, penuh berkeyakinan dan mengendalikan wacana ini dengan penuh keilmuan. Berbanding dengan Puteri DAP, saya rasa Dira menang jauh meninggalkan Dyana Sofea dari segi rupa, penampilan, hujah, artikulasi, imej muslimah dan ketenangan.

Tak adil rasanya kalau hendak buat perbandingan antara kedua panel ini. Ianya seolah-olah membandingkan kehebatan Toyota Vellfire dengan Proton Juara, kepantasan processor Core i7 dengan 486, kelajuan Unifi dengan dial-up dan kapasiti thumb-drive dengan floppy disk. Aapaun, CTS tidak tahan apabila Dira tersenyum lebar dan ketawa jahat (hahaha) apabila Dyana Sofea cuba mengelak dari menjawab skandal beliau dalam video di atas. Tahniah Puteri UMNO.

6 Adakah PRU14 Bakal Menyaksikan Liow Tiong Lai Melawan Lim Kit Siang Di Bentong?


Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai bersedia menghadapi Penasihat dan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang jika benar Ahli Parlimen Gelang Patah itu berhajat bertanding di kerusi Parlimen Bentong pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14. DS Liow berkata, sebagai seorang wakil rakyat yang telah melakukan tugas dengan cemerlang di kawasan itu sejak 1999, beliau yakin sokongan pengundi di kawasan berkenaan tidak akan goyah daripada terus menyokongnya. Beliau berkata,
Kit Siang sebagaimana kita tahu, dia memang gemar melompat dari satu tempat ke satu tempat lain. Dulu di Pulau Pinang, kemudian ke Gelang Patah, semuanya tidak bertahan lama sebab dia tidak memberikan perkhidmatan dengan baik. Bagi penduduk di sini, mereka tahu siapa wakil rakyat yang beri perkhidmatan dan kerja keras untuk mereka.
Walau bagaimanapun, pemimpin veteran DAP berkenaan menafikan dirinya mahu bertanding di Bentong seperti yang didakwa oleh Presiden MCA. Sambil menuduh DS Liow mahukan perhatian dan menggunakannya sebagai umpan, Kit Siang berkata beliau tidak pernah mempertimbangkan langkah sedemikian. Beiau berkata,
Saya terkejut selepas drama presiden MCA Wee Ka Siong yang mendakwa kemungkinan setiausaha agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bertanding menentangnya di Ayer Hitam, Presiden MCA, Liow Tiong Lai pula mahukan perhatian dan berkata saya akan menentangnya di Bentong pada pilihan raya umum ke-14.
Bolehkah Liow tunjukkan bila dan di mana saya berkata kemungkinan saya akan bertanding di Bentong pada PRU-14? Seperti Wee dalam kes Guan Eng, adakah Liow (memutuskan) mahu menggunakan saya untuk mempromosikan dirinya?
Untuk rekod, DS Dr Wee sebelum ini menafikan bahawa beliau berkata Guan Eng mahu berdepan dengannya dan mendakwa dirinya disalah tafsir dalam sebuah wawancara dengan akhbar Cina, China Press dan akhbar English milik MCA, The Star. Kedua-dua akhbar berkenaan telah membuat permohonan maaf.

0 Operasi SPAD Di Tahun Baru Cina Catat 238 Kesalahan Setakat Ini

Sempena musim perayaan Tahun Baru Cina ini, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah mengadakan operasi penguatkuasaan bersama pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan pihak penguatkuasa lebuhraya selama 17 hari bermula 9 hingga 25 Februari 2018. 

Sehingga kini, jumlah keseluruhan kesalahan yang telah dicatitkan ialah 238 kesalahan daripada 3,443 buah kenderaan yang diperiksa. Tiga kesalahan utama yang didapati ialah; 

1. Tidak mempunyai kad pemandu untuk mod teksi;
2. Kegagalan mengemukakan permit kenderaan untuk mod bas; dan,
3. Kegagalan mengutamakan keselamatan terhadap penumpang dan pengguna jalan raya yang lain seperti membawa muatan secara bahaya.February 20, 2018

28 Betulkah Lim Kit Siang Bukan Anti Islam Dan Dan Anti Melayu?


Di dalam kenyataan media beliau bertarikh 19/02/2018, Penasihat DAP merangkap Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, sekali lagi mengulangi kenyataan-kenyataan media yang telah beliau buat sebelum ini dengan menyatakan bahawa beliau dan DAP bukanlah seorang pemimpin dan sebuah parti politik yang bersifat anti-Melayu dan anti-Islam.

Lim Kit Siang berkata, kempen DAP bersifat anti-Melayu dan anti-Islam ini kononnya adalah maklumat palsu dan berita palsu paling memalukan pernah dicipta di dalam sejarah politik Malaysia, sambil menambah bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966.

Sebenarnya bukanlah susah untuk menafikan kenyataan Lim Kit Siang bahawa beliau dan DAP bukanlah bersifat anti-Melayu dan anti-Islam serta bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966 kerana dakwaan begini sudah tercatat secara rasmi dalam rekod kerajaan.

Pada 11/07/1969, Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Malaysia telah mengeluarkan kenyataan mengenai enam asas penahanan di bawah Seksyen 11(2)(b) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap Lim Kit Siang, yang pada waktu itu adalah Setiausaha Organisasi DAP merangkap Ahli Parlimen Bandar Melaka.

Di dalam kenyataan ini disebut dengan secara spesifik ucapan-ucapan Lim Kit Siang yang membakar perasaan perkauman serta mewujudkan ketegangan, kebencian, permusuhan, ketidakpercayaan dan ketidakharmonian antara kaum serta yang mencetuskan perasaan anti-Melayu dan anti-Islam di kalangan rakyat Malaysia.

Asas pertama, pada 27/07/1968, di satu ceramah umum DAP di Tanjong Malim, Perak, beliau telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa 'dasar pelajaran Kerajaan adalah dirangka untuk mencapai penghapusan akhbar-akhbar Cina, sekolah-sekolah Cina dan bahasa-bahasa Cina.'

Asas kedua, pada 24/08/1968, di satu ceramah umum DAP di Slim River, Perak, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa 'satu poster pelancongan dengan kata-kata Melayu "cakaplah bahasa kebangsaan sahaja" jelas menggambarkan dasar satu bahasa kerajaan dan bahawa pengalihbahasaan filem-filem televisyen Inggeris, Cina dan Tamil dengan Melayu adalah tidak adil kepada kaum-kaum lain kerana bahasa-bahasa mereka tidak diberikan status sama.'

Asas ketiga, pada 07/09/1968, di satu ceramah umum DAP di Batu 24, Jalan Sungai Besi, Kuala Lumpur, dan pada 21 September 1968, di Kampung Baru Sungei Way, Selangor, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa "MCA membantu kerajaan menindas bahasa Cina seperti terbukti oleh ketidakpengiktirafan terhadap projek Universiti Nanyang."

Asas keempat, pada 29/09/1968, di satu ceramah umum DAP di Batu Pahat, Johor, pada 2 November 1968, di Lawan Kuda Bahru, Gopeng, Perak, dan pada 26 Januari 1969, di Jalan Yow, Pudu, Kuala Lumpur, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa "dasar Perikatan adalah 'dasar perkauman' kerana Perikatan telah memberikan lebih banyak keistimewaan kepada golongan Bumiputera dalam pelajaran universiti dan bahawa terdapat warganegara kelas pertama dan warganegara kelas kedua, golongan Bumiputera merupakan warganegara kelas pertama, dan bahawa kurniaan-kurniaan pingat seperti P.P.M. tidak membawa apa-apa nilai kerana ia diberikan kepada orang-orang di jalanan dan bahawa P.P.M. membawa makna 'Pelan Pelan Mati.'

Asas kelima, pada 12/02/1969, di satu ceramah umum DAP di Jalan Lengkongan Brunei, Kuala Lumpur, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa Kerajaan melakukan diskriminasi antara pelbagai kaum dalam peperiksaan kemasukan ke Universiti Malaya, dalam pekerjaan dan dalam pengagihan tanah dan bahawa kedudukan istimewa diberikan kepada orang-orang Melayu.

Asas keenam, pada 13/05/1969, di satu ceramah umum DAP di Kampong Ayer, Kota Kinabalu, Sabah, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa Kerajaan sedang cuba mewujudkan satu Malaysia Melayu dengan membahagikan rakyat kepada golongan Bumiputera dan golongan bukan Bumiputera, bahawa orang-orang Melayu adalah golongan Bumiputera kelas pertama dan bahawa kerajaan sedang melaksanakan satu dasar Me-Malaysia-kan Sabah di mana semua jawatan tertinggi dipegang oleh orang-orang Melayu. 

Lim Kit Siang juga telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa Kerajaan sedang melaksanakan dasar pengeksploitasian oleh orang-orang Melayu ke atas kaum-kaum lain dan bahawa kerajaan dengan melangsungkan Persidangan Islam Antarabangsa di Kuala Lumpur bercadang untuk menghantar warganegara-warganegara Malaysia untuk mati di Timur Tengah bagi menawan Jerusalem untuk Dunia Islam.

Kesimpulannya, apabila Lim Kit Siang sendiri pernah ditahan di bawah ISA kerana sifat anti-Melayu dan anti-Islam beliau, maka tidak betullah dakwaan beliau bahawa beliau dan DAP bukanlah bersifat anti-Melayu dan anti-Islam serta bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966.

Kedua,  Ketua Penerangan UMNO, TS Annuar Musa, pada 21/02/2017, turut pernah diugut untuk diambil tindakan undang-undang kerana menyebut bahawa DAP anti-Melayu dan anti-Islam. Namun, sehingga ke hari ini ugutan ini tidak pernah dikotakan oleh Lim Kit Siang, malah TS Annuar sejak itu lebih lantang bersuara pula.

(Kredit dan ubahsuai dari artikel Dr Kamarul Zaman Yusoff)

16 Anak Lahir Dalam Dulang Emas, @MukhrizMahathir Tidak Tahu Ubat Hospital PercumaSusah kalau Rakyat memilih pemimpin yang lahir dalam dulang emas. Mereka tidak tahu kesusahan dan jerih perih Rakyat. Pertama, agak mendukacitakan apabila pemimpin utama PPBM ini tidak tahu bahawa ubat-ubatan di Hospital Kerajaan adalah percuma. 

Nampak sangat DS Mukhriz Mahathir atau Anak Bapak atau Boboi tidak pernah melawat atau mendapatkan rawatan di Hospital Kerajaan. Hospital swasta saja yang kena bayar. Perkhidmatan di Hospital Kerajaan sama ada RM1 atau RM5 sahaja untuk perkhidmatan pakar dan ubat-ubatan adalah percuma!

Kedua, walaupun tinggal di dalam keluarga billionaire, Mukhriz Mahathir masih tidak malu untuk membuat rayuan kepada ahli-ahli PPBM untuk memungut derma. Tontonlah video rayuan beliau seperti di bawah.


Paling kurang ajar, duit bantuan Kerajaan pun pemimpin sebegini hendak sapu. Bangsat sungguh PPBM.


Inilah akibat duduk di dalam sangkar emas. Tidak tahu bagaimana Rakyat biasa hidup. Ada hati pula hendak terus kekal sebagai Wakil Rakyat. Cukuplah satu penggal menjadi Ahli Parlimen, satu penggal menjadi ADUN dan dua tahun menjadi Menteri Besar. Itupun lebih dari cukup.

February 19, 2018

4 DAP Sudah Terdesak, Kenyataan DS @weekasiongmp Diputarbelitkan


Usaha melaga-lagakan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) dilihat semakin ketara oleh akhbar-akhbar Cina yang pro DAP. Ini berikutan setelah riak sokongan masyarakat Cina kepada parti DAP itu semakin menipis.

Yang terbaru menjadi mangsa adalah Timbalan Presiden MCA, DS Dr Ir Wee Ka Siong yang didakwa oleh sebuah akhbar Cina bahawa DS Dr Wee meramalkan UMNO akan kalah pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14.

DS Dr Wee yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, turut meminta akhbar harian berbahasa Mandarin yang mengeluarkan artikel tersebut untuk menyemak kembali rakaman wawancara dengannya dan membuat penjelasan segera.

Menjelas lanjut, DS Dr Wee berkata,
Sebenarnya saya beri wawancara dengan beberapa akhbar Cina sebelum Tahun Baru Cina. Dan soalan ditanya oleh akhbar-akhbar itu tidak banyak berbeza. Ia soalan berbentuk andaian. Saya ditanya apa akan jadi jika Tun Dr Mahathir tidak menang cukup kerusi. Dan saya kata semua kemungkinan boleh berlaku. Politik adalah seni segala kemungkinan. Tetapi saya tidak kata UMNO akan kalah.
DS Dr Wee turut  menyifatkan PRU ke 14 akan datang sebagai referendum masyarakat Cina terhadap Tun Dr Mahathir untuk menyampaikan mesej 'orang Cina tidak percaya beliau', walaupun tempoh pentadbirannya dihadkan.

DS Dr Wee turut mendakwa wawancaranya dengan China Press diulas kembali di luar konteks demi kepentingan sesetengah pihak. Beliau menambah,
Saya menafikan perkata tersebut iaitu UMNO kalah dan mendesak China Press serta Malaysiakini menyiarkan kembali wawancara itu secara penuh, termasuk soalan-soalan berbentuk andaian yang diajukan pada saya.
Sementara itu, DS Dr Wee turut menafikan bahawa beliau berkata sedia bertembung dengan Lim Guan Eng pada pilihan raya umum akan datang bagi merebut kerusi Ayer Hitam yang disandangnya. Beliau berkata,
Saya tidak pernah menyebut nama Guan Eng dalam mana-mana sidang akhbar yang dilakukan. Saya cuma berkata, saya difahamkan DAP akan menghantar seorang wakil bertanding di Ayer Hitam. Saya tidak pasti siapa mereka maksudkan, tetapi pasti 'orang kuat' di dalam DAP hanyalah Lim Kit Siang dan anaknya. Kit Siang datang ke Ayer Hitam bulan lalu, tetapi tidak mengatakan bahawa mahu bertanding merebut kerusi ini. Tidak kira siapa wakil DAP yang bakal dicalonkan, wakil Barisan Nasional sentiasa bersedia melawan.

37 Skandal Tanah Ijok Bakal Membuat @AzminAli Tersungkur
Buat pembaca-pembaca CTS yang masih keliru dan meneka dalam kesamaran, apakah skandal isu 2,300 ekar tanah Ijok yang menjadi bualan hangat sekarang sehingga mendapat liputan dua muka surat di Berita Harian, hari ini, CTS berikan kronologi yang mudah untuk difahami:

1. 981 peneroka di Ijok telah memberikan tanah mereka kepada dua syarikat swasta, tetapi mereka tidak mendapat pampasan yang dijanjikan.

2. Mantan Menteri Besar, TS Khalid Ibrahim (TSKI) telah merampas tanah tersebut selepas P{ilihan Raya Umum (PRU) ke 12 kerana dua syarikat terbabit gagal menunaikan pampasan dan juga tidak membayar cukai premium tanah. 

3. TSKI kemudian menyatakan akan memberikan pampasan yang lebih tinggi kepada peneroka kerana nilai tanah semakin meningkat.

4. Syarikat swasta tersebut kemudian talah mengheret kerajaan negeri Selangor ke mahkamah untuk mendapatkan kembali tanah tetapi keputusan memihak kepada Kerajaan Negeri Selangor di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

5. TSKI digulingkan melalui Langkah Kajang yang dipelopori oleh Rafizi Ramli. Azmin Ali kemudiannya diangkat menjadi Menteri Besar.

6. Syarikat membuat rayuan terakhir kepada Mahkamah Persekutuan.

7. Sebelum perbicaraan bermula, Azmin Ali bersetuju membuat penyelesaian di luar mahkamah dan menyerahkan kembali tanah tersebut kepada dua syarikat swasta terbabit.

8. Syarikat swasta terbabit telah menjual tanah yang mereka dapat kembali itu kepada syarikat awam pada harga pasaran RM1.18 billion! Daripada jumlah tersebut, RM421 juta mereka bayar pampasan kepada peneroka.

9. Yang menjadi isu sekarang adalah untung atas angin yang diperoleh oleh syarikat terbabit iaitu RM757 juta. Kenapa mereka menjual tanah pada harga pasaran kepada syarikat awam terbabit, tetapi peneroka diberi pampasan pada harga 18 tahun dulu?

10. Persoalan kedua, kenapakah Kerajaan Negeri tidak menunggu keputusan Mahkamah Persekutuan untuk keputusan kes ini memandangkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan memihak kepada Kerajaan Negeri. Kenapa perlu ada penyelesaian luar mahkamah dengan dua syarikat terbabit?

11. Inilah yang dipersoalkan oleh TSKI, adakah terdapat penyelesaian tepi? Di mana dan bagaimana baki wang RM757 juta itu pergi dan dibelanjakan?

12. Azmin Ali dan pencacai-pencacainya sekarang gusar dengan serangan bertalu-talu mengenai isu ini. Malah Setiausaha Politik Azmin Ali, Shuhaimi Shafie mengendalikan isu ini dengan tidak profesional. Beliau menuduh "adakah TSKI mahu memenuhi KPI UMNO dengan menyerang Azmin Ali untuk menyertai BN?" Baca di sini.

13. Ketika Langkah Kajang dulu, PKR telah mengeluarkan laporan setebal 91 muka surat di mana di antaranya mereka menuduh TSKI bersekongkol dengan UMNO. TSKI telah mengheret mereka ke mahkamah yang berakhir dengan permohonan maaf oleh Setiausaha Agung PKR ketika itu, Saifudin Nasution. Nampaknya fitnah memang menjadi darah daging mereka dengan menuduh sekali lagi TSKI bekerjasama dengan BN untuk menyerang Azmin Ali dalam isu tanah Ijok ini.

Akhir kata, persoalan kepada Menteri Besar, DS Azmin Ali:
Adakah adil peneroka yang dijanjikan wang tunai RM180,000 dan sebuah rumah 20 tahun yang lalu kini hanya mendapat wang tunai RM180,000 dan sebuah rumah ketika nilai dan lokasi strategik tanah mereka telah meningkat begitu banyak kali ganda? 20 tahun yang lalu, tanah mereka bernilai RM3 setiap kaki persegi. Hari ini, tanah yang sama dengan status tanah yang sama boleh mencecah RM30 kepada RM60 setiap kaki persegi. Adakah ini keadilan?
 

9 Usaha @ZainuddinMaidin Menjilat Tun @Chedetofficial Gagal Lagi

Kira-kira 800 orang pelancong dan petugas terkandas selepas sistem kereta kabel Langkawi SkyCab di sini mengalami kerosakan sejak lewat petang semalam. 50 orang daripada mereka berada di dalam kereta kabel manakala selebihnya berada di stesen puncak pertama di Gunung Mat Chinchang, yang setinggi 713 meter itu.

Seperti biasa, pencacai-pencacai ProTun cuba mengambil kesempatan untuk memburukkan lawatan Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak ke Langkawi dengan kejadian berkenaan. Malah, salah seorang Mantan Menteri di zaman Tun Dr Mahathir, TS Zainuddin Maidin cuba membandingkan zaman kedua-dua Perdana Menteri.


Usaha Zainuddin Maidin untuk membodek Tun Dr Mahathir ternyata gagal disebabkan kekhilafan fakta. Tun Dr Mahathir meletak jawatan pada tahun 2003. Begitu juga dengan Langkawi SkyCab yang telah dibuka secara rasmi pada tahun yang sama iaitu 2003.

Jadi bagaimanakah dakwaan Zainuddin Maidin bahawa Tun Dr Mahathir menjalankan pengawasan rapi sewaktu beliau bukan lagi seorang Perdana Menteri? Adakah beliau buat 'part time' sebagai operator Langkawi SkyCab selepas perletakan jawatan Perdana Menteri pada tahun 2003?

Apa yang Zainuddin Maidin ini terlupa adalah 'baby' untuk 'cable car' Tun Dr Mahathir bukanlah Langkawi SkyCab tetapi sebaliknya Cable Car Bukit Nenas, Kuala Lumpur. Seperti mana projek-projek Tun Dr Mahathir yang lain, Cable Car Bukit Nenas juga turut menjadi arwah.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates