November 9, 2018

39 Adakah @GuanEngLim Cuba Menipu Atau Kelirukan #Belanjawan2019?


Kerajaan Pakatan Harapan di dalam Belanjawan 2019, mengumumkan akan wujud Skim Insurans B40 di mana syarikat Great Eastern Life Insurance Malaysia akan menyumbang RM2 bilion caruman sebagai dana permulaan. Skim insurans ini sekadar memberi perlindungan RM8 ribu untuk rawatan empat penyakit kritikal.

Tahun 2009, Kerajaan Barisan Nasional memutuskan syarikat insuran di Malaysia tidak boleh dimiliki 100% syarikat asing. Maksimum dihadkan kepada 70% sahaja. Tahun lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) memberi amaran terakhir kepada syarikat insuran asing yang masih belum mematuhi peraturan ini.

Dalam pembentangan Belanjawan 2019, LGE ucap terima kasih kepada Great Eastern Insurance atas sumbangan RM 2 bilion itu seolah-olah sudah muktamad dan satu jasa baik dari syarikat itu. Dua hari lepas, media Singapura, The Business Times dan Insurance Business memetik Great Eastern Insurance masih mempertimbangkan untuk menyumbang dana RM 2 billion.

Great Eastern Insurance berhasrat berbuat demikian jika Kerajaan setuju beri pengecualian syarat milikan tempatan 30% bagi sesuatu syarikat insurans yang telah berkuatkuasa pada 2009. Persoalannya adalah adakah Lim Guan Eng telah berbohong atau cuba mengelirukan ahli di dalam Dewan Rakyat dan di depan jutaan Rakyat?

Ucapan rasmi untuk Belanjawaan negara pun boleh digunakan untuk mengelirukan Parlimen dengan menyebut perkara yang tidak sahih. Kita maklum bahawa manifesto bukan kitab suci. Adakah layanan yang sama diberikan kepada sebuah dokumen yang amat penting seperti Belanjawaan Negara?

Apa yang pasti, di sebalik tabir, Great Eastern Insurance sedang berbincang dengan Kerajaan Pakatan Harapan bagi mendapat pengecualian daripada syarat BNM untuk menjual kepentingan 30% kepada syarikat tempatan. Secara jelas, Great Eastern memberitahu satu kaedah untuk mendapat pengecualian ialah dengan membuat sumbangan RM2 billion ini. Nampak tak unsur "quid pro quo" di situ?

39 comments:

Anonymous said...

Hebat tokong hong kong... Waktu pembentangan belanjawan pun sempat kencing rakyat. Kan dh kene dengan syarikat singapork. Macam la kat mesia ni xde syarikat insurans boleh kendalikan skim perlindungan mudah cenggitu. Panggil Etiqa cukup la, takaful ade, insurans pun ade. Apa yg susah sgt sampai nak tipu-tipu rakyat ni..??

Anonymous said...

Berita ‘panas’ ini langsung tidak diperbesarkan media arus perdana namun komuniti bisnes seluruh dunia semalam ‘ketawa’ apabila tular berita penarafan Petronas jatuh kepada negatif!

Justeru tidak hairanlah Datuk Seri Najib Tun Razak secara sinis ucap ‘tahniah’ kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH) berikutan penilaian oleh agensi penarafan antarabangsa, Moody’s terhadap syarikat petroleum negara itu.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, kemungkinan besar penarafan kredit negara juga akan dipengaruhi ekoran nilai baharu Petroliam Nasional Berhad (Petronas) daripada stabil selama ini kepada negatif bakal beri kesan ketara.

“Inilah hasil kecekapan urus kewangan negara dan langkah bijak yang diambil dalam Belanjawan 2019 seperti jarah Petronas untuk bayar dividen tinggi bagi tampung kekurangan hasil,” katanya melalui laman sosial Facebook beliau.

Najib namun turut menyuarakan kebimbangan tentang apa yang bakal berlaku jika harga minyak mentah jatuh di pasaran dunia kerana penilaian negatif itu diberikan terhadap Petronas berlaku dalam situasi harga minyak tinggi.

Bekas Menteri Kewangan tersebut seterusnya mempersoalkan sama ada kerajaan baharu Malaysia mempunyai penampan sekiranya berlaku krisis harga minyak antarabangsa sekali lagi ekoran ketidakstabilan geopolitik global.

Sebagai perbandingan, Najib berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) dahulu berusaha bersungguh-sungguh untuk kurang kebergantungan pendapatan negara kepada hasil petroleum dengan inisiatif pelbagaikan sumber ekonomi.

“Ia selaras keperluan semasa dan sejajar arus perkembangan ekonomi dunia. Tetapi kerajaan PH hendak kembali ke zaman lama pula. Tidak pernah dibuat orang,” ujarnya dalam nada sindiran terhadap rejim pentadbiran baharu.

Semalam, Moody’s Investors Service mengesahkan penerbit domestik dan penarafan tidak bercagar kanan mata wang asing bagi Petronas masih pada A1, namun mengubah prospek kepada negatif daripada stabil sebelum ini.

Naib Presiden Moody’s, Vikas Halan berkata, keputusan itu kerana profil kewangan Petronas mungkin merosot jika kerajaan PH terus paksa syarikat tersebut bayar dividen yang tinggi, terutama ketika harga minyak global jatuh.

Beliau berkata, ini berikutan pengumuman oleh kerajaan PH bahawa Petronas akan bayar dividen sebanyak RM26 bilion pada 2018 dan RM54 bilion pada 2019 merangkumi dividen istimewa sekali gus berjumlah RM30 bilion.

“Keadaan sedemikian tidak lagi sokong tahap penarafan syarikat yang ketika ini di dua tahap kedudukan berdaulat. Dalam senario ini, penarafan Petronas mungkin dikekang kepada tidak lebih daripada satu kedudukan,” katanya.

Halan merujuk Belanjawan 2019 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng di Dewan Rakyat pada November lalu mengenai Petronas dikerah buat bayaran tambahan kepada kerajaan PH.

Anonymous said...

Ni mcm punya belit pun ada. Tak salah ke kalau belit kat dewan parlimen?

Anonymous said...

menipu dan spin mmg dah ada dlm dna pee eh, terutama dna keluarga jho bow gone end dari bapak sampai anak.

dah rakyat uneducated memilih keturunan komunis jadi pemimpin, hadaplah kena kenceng hanceng, pas tu harta dan aset negara dijarah keluarga dan keturunan mereka..

Anonymous said...

Oh ya .. menipu itukan rukun iman ugama pee.eh.
Lagi pula limpigseng tu kan sepet, so berganda la dna penipunya.

Dan macai2 pee.eh aka hambasahaya sewata2 pee.eh diwajibkan beriman dgn penipuan yg dibuat oleh dewa2 mereka sebagai kalimat suci, oleh itu menganggap segala penipuan yg dibuat oleh dewa2 mereka sbg salah akan dianggap sbg masih berjiwa berciri samada umno atau pas dll.dsb. (yg bukan pee.eh).

☺☺��☺☺

Unknown said...

Kita kena ucap tahniah juga kpd nobita kerana telah membuat cai tomato hilang sedar dan amat teruja dgn bajet besar dan konon terbaik dlm sejarah negara!
Hahaha.....kahkahkah...kihkihkih..

Kaki todi kalau tak minum sehari tak senang duduk. Nobita kalau tak tipu sehari boleh sembelit.

Surrhead said...

kalau nak beri 30% kat syarikat tmptan, siapa yg akan dpt itu? kang dituduh sistem kroni pulak......sebaiknya bagi GE 100%, dimana B40 akan manfaat....

Anonymous said...

Mp BN boleh bangkitkan dlm dewan..

Anonymous said...

2bil ni kalau jadi dikira apa eh
Derma, sumbangan, infak, toll atau pelincir? Perlu pencerahan ni

Anonymous said...

Derma, sumbangan, infak tu biasanya perkara2 berkaitan dgn samada umno, atau pas atau ngo2 yg sealiran dgnnya.
Manakala toll tu utk kroni, pelincir tu pula untuk pee.eh, dan kegunaannya adalah barangkali untuk agenda jubomenjubo la agaknya. ☺

Anonymous said...

Pandangan Moodys Investors Terhadap Bajet 2019

KUALA LUMPUR: Moody’s Investors Service berpendapat bahawa Belanjawan 2019 yang baharu dibentang Jumaat lalu, adalah satu pembentangan baik kerana menunjukkan ketelusan yang lebih ketara.

Namun agensi penarafan itu menunjukkan sedikit kegusaran kerana berpendapat fiskal defisit negara yang ditetapkan, meningkat, sesuatu di luar jangkaan badan penarafan antarabangsa itu.

Moody’s berkata, ketelusan yang ditunjukkan oleh kerajaan dibuktikan melalui tumpuan kepada pertumbuhan inklusif.

Anonymous said...

Moody’s affirms Petronas A1 ratings with stable outlook
CORPORATE NEWS
Monday, 20 Aug 2018

4:39 PM MYT


KUALA LUMPUR: Moody’s Investors Service has affirmed the A1 domestic issuer and foreign currency senior unsecured ratings of Petronas.

It also affirmed the A1 rating on Petronas’ guaranteed senior unsecured notes issued by Petronas Capital Ltd, the (P)A1 rating on the US$15 billion (US$1 = RM4.10) medium-term note programme set up by Petronas Capital Ltd which was also guaranteed by Petronas and the A1 rating on the sukuk issued through Petronas Global Sukuk Ltd.

Read more at https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/08/20/moody-affirms-petronas-a1-ratings-with-stable-outlook/#H1REzZCFUIUsHesO.99

Anonymous said...

La buatla open tender. Kan pee eh gak yg selalu melalak pasal open tender.

Anonymous said...

Rating Action: Moody's affirms PETRONAS' A1 rating; changes outlook to negative from stable
Global Credit Research - 08 Nov 2018


Singapore, November 08, 2018 -- Moody's Investors Service ("Moody's") has affirmed the A1 domestic issuer and foreign currency senior unsecured ratings of Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS).

At the same time, Moody's has also affirmed the following three ratings: (1) the A1 rating on the senior unsecured notes issued by PETRONAS Capital Limited and guaranteed by PETRONAS, (2) the (P) A1 rating on the $15 billion medium-term note (MTN) program set up by PETRONAS Capital Limited and guaranteed by PETRONAS, and (3) the A1 rating on the sukuk issued through PETRONAS Global Sukuk Ltd.

The ratings outlook is changed to negative from stable.

RATINGS RATIONALE

The rating action follows the announcement by the Government of Malaysia (A3 stable) that PETRONAS will pay dividends of MYR26 billion in 2018 and MYR54 billion (inclusive of a one-off special dividend of MYR30 billion) in 2019.

"The negative outlook on PETRONAS' ratings reflects our view that the financial profile of PETRONAS may deteriorate if the government continues to ask the company to keep dividend payments high, especially should oil prices decline," says Vikas Halan, a Moody's Senior Vice President. "Such a situation would no longer support a ratings level for the company that is currently, two notches above that of the sovereign. In such a scenario, PETRONAS' ratings could be constrained to no more than one notch above that of the sovereign."

As announced in the Malaysian budget on 2 November 2018, PETRONAS will pay MYR30 billion as a one-off special dividend to the Government of Malaysia in 2019, in addition to the regular annual dividend, which in 2019 will total MYR24 billion. The company will also pay MYR26 billion in dividends in 2018 versus annual dividend payments of MYR16 billion in 2016 and 2017.

Although PETRONAS can support the dividend payments announced in the budget and still maintain a net cash position, a further increase in regular dividend payments cannot be ruled out especially if there is an increase in government's funding needs. High shareholder returns will reduce the company's ability to absorb the volatility in crude oil prices and constrain its financial flexibility. Nonetheless, Moody's expect that PETRONAS will continue to invest in the growth of its production and reserves.

"Further, changes to the Malaysian government's policies for the oil & gas sector could affect PETRONAS' position as the sole owner of the country's petroleum resources, and increase the royalties paid on its upstream oil & gas production," adds Halan, who is also Moody's Lead Analyst for PETRONAS. "These changes could put pressure on the company's ratings, especially if PETRONAS is required to continue paying high dividend payments."

PETRONAS' gross financial leverage — as measured by total debt/EBITDA — improved to 0.7x for the 12 months ended 30 June 2018 from about 1.0x for 2016. Moody's expects the company to maintain its gross financial leverage below 0.8x-1.0x over the next 2-3 years.

The company's total debt/total capitalization remains conservative, at below 15% at 30 June 2018, and Moody's expects that this ratio will stay at 15%-20% over the next 2-3 years as compared to its downgrade threshold of above 30%-35%.

Based on Moody's adjusted numbers, the company's net cash position — which increased to MYR97 billion at 30 June 2018 compared to MY42.8 billion on 31 December 2016 — will likely stay at MYR75-MYR80 billion over the next 2-3 years, based on Moody's current oil price assumption of $50-$70 per barrel through 2019.


https://m.moodys.com/research/Moodys-affirms-PETRONAS-A1-rating-changes-outlook-to-negative-from--PR_391302

Anonymous said...

PENIPUAN itu adalah LGE, LGE itu adalah PENIPUAN, berpisah tiada sejak azali.

Anonymous said...

Jo Lo, LGE satu specis, belajar MENIPU dari DEWA KUEH LEKIT?

Anonymous said...

Mana boleh PENIPUAN dijadikan asas untuk sesuatu perkara yang besar, lebih2 lagi berkenaan kenegaraan, manisfesto, budget dsb. Maka akan melingkoplah Malaysia... Katakan TIDAK KEPADA DEWA KUEH LEKIT!!!

Anonymous said...

Bulan ogos stabil.. bulan october negative. Babi pee.eh reti baca ke tak tu?

Perrghhhhh HANCING3.........tepuk,tepuk said...

X lame lgi jd "PETRONAS GLOBAL (melungkup) LTD

Kihkihkih

Unknown said...

Pemuka najib 6:43 pm...berita kau outdated. Latest report by moody on 8/11/2019 selepas Petronas dipaksa beri dividend 1 off RM 30 billion. Kalau lps ni kena paksa beri dividend tanpa ambik kira harga pasaran minyak semasa Petronas boleh jadi PARAH.

Unknown said...

Dah gitu undang2 nya boleh 70% shj utk GE dan 30% pegangan sykt Malaysia.

Isu kat sini napa dah announced dalam bajet 2019 pekara yg belum SAHIH?

Sebab itu org kata nobita TIPU.

Unknown said...

2 billion ringgit Malaysia sebagai sumbangan

Anonymous said...

Kl Tak bodoh dan tipu bkn PH namanya. Ekeke.

MUS said...

Tipu satu Malaysia dgn bajet.. dah dah la tipu tak habis2.. 1 trilion apa cer

Anonymous said...

Malaysia dah jadi bangsat sbb remaja membabibuta berjiwa kpop mengundi Pig.eH menjadikan diri barua kpd pendatang sepet kerana bodoh bahlol mabuk kencing sepet.

Golongan dangkal 5% berotak kementot inilah yg terseret dgn strategi menipu golongan pro-dajjal mesia yg dikenali sbg pee.eh.

Bukan bebudak ni je yg bodoh, malah yg konon bertitle prof pun ikut terbodoh sama mcm si-jomo, takkisah lah kalau azizbari, azmisarom tu mmg dah tau pengkhianat.
Jugak ostak bangang seko dua yg mencari satusendua membantu komunis menjajah nusabangsa menjual.mempersendakan agama bangsa & negara, maka lahanat lah golongan ini.


Anonymous said...

Bulan ogos sepetbabi belum lagi rompak duit petronas 50billion, jadi masa tu ok je la, tapi lepas sepetbabi rompak duit petronas baru merss moddy alert la.
Lepas ni brapa lagi sepet pengganas komunis akan rompak duit pertonas agaknya?
So jangan terkejut kalau petronas bakal bangkrup, dan konon sbg utk pemulihan ianya akan diswastakan dan pembelinya adalah tidak lain dari perompak duit petronas itu sendiri.
Ini bukan ramalan tapi tragedi yg sedang berlaku.

Pengganas komunis buka lagi berada dihutan, atau di bank2 atau kompeni2 monopoli tetapi .... pemegang kunci khazanah negara?
Sdr2 yg berpedidikan serta beriman tentu lebih faham & bijaksana dari saya
dlm soal ini.

Anonymous said...

Kat dewan parlimen mengumumkan merompak pun tak salah kot.

Anonymous said...

ANUSnimus 6:43 berjaya mempromosi kebodohan dan ketololan dia merata-rata... Kikiki

Anonymous said...

Aku dh ckp... ANUSnimus profile Najib tu tau cut n paste je.. tp isinya haramjadah dia taktau. Kalau sembang dlm bloq ni babi pun berterbangan diawan biru... KAHKAHKAH...

Unknown said...

Aku yg bukan pakar ekonomi pun tau negara tidak boleh terlalu bergantung kpd industri petroleum utk merangsang ekonomi negara. Ada alternatif lain? Azmin sila jawap!

Unknown said...

Tak salah pun..tetapi kalau dah jadi kes makhamah, biarkan due process berjalan.

Unknown said...

Kalau dlm bajet boleh tipu, dalam pemilihan dalaman PKR pun kedengaran bnyk penipuan. Yang menghairankan presiden baru senyap jer. Nak jadi PM paraq lah negara.

Unknown said...

Kat Malaysiakini, ramai tukang komen sepet panggil Melayu bangsat! Sial betul! Semenjak Malaysia Baru ni bukannya hormat menghormati antara kaum tapi wujud kaum yg rasa mereka lebih SUPERIOR iaitu cina pek.

Anonymous said...

Sprm mana.dah lalok minum kencing 3 tok dewa Kitty ,Lim guan eng Dan lekit siang ke.oooohh lupa kalau spRM ambik tindakan nanti spRM dah XDA kuasa magik magik yg tok dewa bagi ye.

Unknown said...

Tenguk jer ketua SPRM..lembik & kuat melalak. Tarik telinga jer..hahaha.

Anonymous said...

Biarkan.. lagipun yg pergi situ kebanyakkanya pun kalau melayu tu cuma macai2 pig.eh jgk..rasakan.
Lagi babisepet tu cuma brani terlindung mcm tu je kebanyakkanya.. berdepan rasanya tak brani pun..kecuali kalau mereka tgk melayu lembik.

Stakat ni la kalau dgn aku belum ada lagi yg brani angkat muka kalau dgn aku la..hehe.
Brasap aku bagi takdak sensor pun dimana saja kalau aku ada san terdengar sembang cerita politik dsb.
Menulis komen ni pun aku byk sensor bro, berdepan tak sensor2 tak main dah.
☺��☺

Anonymous said...

I meant, Sensor2 tak main dah.

Unknown said...

Melayu yg TAK terasa hina dipanggil bangsat memang takda maruah diri konon utk Malaysia Baru.

Anonymous said...

Memang mlayu berkepercayaan pee.eh bodoh dan cuba memperbodohkan orang lain dgn otak bodoh mereka.
Dan mmg mlayu2 pee.eh merasa mulia dipanggil bangsat oleh sepet2.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates