June 14, 2018

61 Menteri Kewangan Wajib Saman Moody Kerana Memalukan Kementerian

Syarikat Agensi Penarafan Antarabangsa, Moody's Investors Service, semalam mengeluarkan data mereka yang mengatakan bahawa hutang negara berjumlah RM687 billion atau berada pada kadar 50.8% daripada jumlah Gross Domestic Product (GDP) pada tahun 2017.



Menteri Kewangan, Joseph Lim Guan Eng tetap enggan menerima data dari luar dan bertegas bahawa hutang negara adalah berjumlah RM1 trillion. Lim Guan Eng turut mempertikaikan kenyataan Mantan Perdana Menteri yang berpegang kepada data yang dikeluarkan oleh Agensi Penarafan berkenaan.

Mana satu kenyataan yang mahu kita percayai? Data daripada syarikat pakar atau data dari OKT dua kes rasuah yang pernah membuat dakwaan bahawa beliau tidak tahu harga pasaran rumah banglo tanpa kolam renang yang dibelinya.

Menteri Kewangan wajib menyaman syarikat Moody kerana memberikan data hutang negara yang tidak betul dan tepat sehingga mengelirukan pelabur-pelabur luar. Saman ini penting bagi memastikan intergriti pihak berwajib seperti Kementerian Kewangan dan Bank Negara Malaysia terpelihara.

The ball is in your court Joseph Lim Guan Eng.

61 comments:

Anonymous said...

Kerajaan sekarang kenaikan gas pun dibenarkan.
Itulah pakatan haranap.
Lepas ni kueh naik rega. Ada menteri akan suruh tanam kueh.
Gas pun tak boleh nak jaga jangan harap la reti baca buku ledger.
Jahanam negara kat haranap

Anonymous said...

Betul tu! Kalau berani & yakin dia bercakap benar, LGE harus saman!! Tegakkan prinsip & integriti Menteri Keawangan Malaysia. Rakyat menunggu!!

Anonymous said...

Dulu jadi pembangkang bohong dan penipu . Dah jadi kera jaan auta belit putar alam .

Anonymous said...

Atau patut kita rakyat yang patut saman lge kerana mengelirukan semue org dgn datanya. Ini menyebabkan pelabur panik dan tarik kluar pelaburan. Bskl down, rega saham down affected pelabur runcit mcm aku dan dana awam mcm epf, pnb, th

Anonymous said...

kerajaan KERA...

Anonymous said...

Itu baru agensi penarafan moody. Lepas ni kalu keluar laporan dari Fitch rating, S&P pula dengan laporan yg sama seperti najib katakan, mesti macai haprak akan kata semua agensi tu kene beli dgn najib. Joseph lge mana ade buat salah, dia maksum.

Anonymous said...

Nampaksangat menteri kewangan yang baru ni fail. Hutang negara pun x reti nak kira. Macam mana apek ni boleh jadj menteri kewangan? Lingkup malaysia #malaysiapakatoon

Anonymous said...

Mana gas tk naik

Org clp gst jngan bubar..degil.
Nk cover pendapatan yg kurang..kan atuk nrnel elders pakar2 belaka....ki ki ki macai2 tegar juga yg terkena..gas naik..kui kui..tk mau gst najib..kena gst madeu(has terus tinggi)

Shah said...

Akibat suka buat u-turn, merry go round dan press conference, LGE mudah lupa

Anonymous said...

tgu ari selasa nnt la..hahaha

Anonymous said...

Gone End... klau buka mulut jer..tipu... buka mulut jer tipu...pelabur pun pening nak percaya ckp sapa..tp kan biasa lah dah Namanya PH laknatullah...kroni didulukan..janji dicapatikan...so..sendiri faham cukuplah...

Anonymous said...

Nk tnya moody dpt akses ke atas red files ke?
Lupakan psl hutang negara.
Ni jamal yunos pejuang umno mencadangkan anwar jadik presiden umno dan beliau sendiri nk jdk ketua pemuda.
Apa komen cts?

Anonymous said...

mana boleh saman. saman kena pakai lawyer. nak ambil lawyer kena pakai duit. nak saman moody lawyer kena power. lawyer power mahal. duit tabung harapan tak boleh pakai, itu untuk "rakyat". sudahnya buat2 pekak dan bodoh.

Anonymous said...

aduhhhhh...jatuh batu ladung guan eng bila angka tak match....
setakat itu je ke standard MENTERI KEWANGAN Republik of Malaysia ???
akekekekekeke

Anonymous said...

mintak tolong letak menyeri yang tau mengira di kementerian kewangan...
pm cakap lain...mof cakap lain .. moody cakap lain
are we talking the same malaysia ??? anyone ???

Anonymous said...

ini menteri kawangan paling bodoh gaban aku nampak selama pemerintahan malaysia

haqimy ridzqy said...

Tak faham kenapa PH letak Guan eng menteri kewangan.masa Jaga Penang dulupun perbelanjaan Penang bertambah setiap tahun.sekarang bagi jaga duit Malaysia pulak

Anonymous said...

kabinet kerajaan paling lawak sepanjang sejarah Malaysia....

Menteri kewangan....ada kes rasuah tak settle lagi...tak reti kira kira belanja wang negara...(katanya bekas accountant)..

Menteri pertahanan....masak kuih semperit atas kapal perang...tak reti protokol perbarisan tentera....

menteri hal ehwal pengguna....rega barang makanan mahal...suruh tanam sendiri sayur kat belakang rumah...

ha..ha..ha..lawak lawak..

Ted Manoff said...

Yang melantik LGE tu Bodoh ke atau Bangang?

Anonymous said...

Menteri kewangan baru guna mesin kira Brand : EGO/SOMBONG/REVENGE....itu sebab calculation salah.

Anonymous said...

Menteri kewangan baru guna mesin kira Brand : EGO/SOMBONG/REVENGE....itu sebab calculation salah.

Anonymous said...

The finance minister needs to get a refund for his so called accounting degree. It seems that what he learned is not relevant. He he he.

Anonymous said...

Menteri kewangan yg baru mestilah yg bebal, bnyk cakap dan yg paling penting tahan maki. Buat tuli dgn agensi penarafan luar yg berkelibar dan dipercayai. Bila cukup syarat tu, baru sesuai pegang mof supaya malaysia lebih cpt haranap...

Anonymous said...

Cerdik beb. Sbb itu menteri pertahanan dilantiknya mat sabu dan menteri kewangan joseph lge. Kan cerdik tu namanya....kan kan kan...

Anonymous said...

Dulu kutuk mat maslan. Lps tu dia follow dna mat maslan pulak...alahai pakatan haranap

Anonymous said...

Kom kita saman lge. Menyusahkan rakyat.

Anonymous said...

Adekah moodys fitnah LGE?...kalo fitnah baru saman...

Kenape najib tak masukkan hutang 1 mdb 38 billion yg dibayar oleh kerajaan dlm hutang kerajaan?....hutang ni adalah jaminan kerajaan asalnye...

Ape citer projek solar 1.3 billion untuk sekolah di serawak?...projek paip gas di sabah dan melaka buat 13% tapi kenapa bayar 90%?...jumlahnye bilion2

Ini semua bukan hutang kerajaan?...

Anonymous said...

Rasuah berapa billion?....ade akta ke larang beli aset bawah harga pasaran?...siapa yg berkuasa tentukan harga pasaran?...

Anonymous said...

LGE kata hutang negara 1 trilion kerana ada alasan nak salahkan najib dan minta derma kat rakyat yang bodoh sanggup menderma kan, kik3

Anonymous said...

Can the people take their money back from Tabung Haprak? Hehe...

Anonymous said...

Perhaps LGE can refund back the money from Tabung Haprak to the people?
Mungkin LGE boleh pulangkan balik duit rakyat dari Tabung Haprak?
Hehehe...

Anonymous said...

This tokong has no class to be Finance Minister of Malaysia, enough said.

Anonymous said...

Masih ado Macai yang cerita pasal Hutang 1MDB dibayar kerajaan RM38Billion. Dia orang tak sedar, akibat saranan daripada PAC [kalau tak tau PAC, sila layari net ya!] yang juga diketuai oleh Tony Phua and Tan Seng Giau, PAC telah menyara kerajaan pada ketika itu untuk membayar hutang 1MDB, sebagai ganjaran, kerajaan akan memiliki asset 1MDB [Ha!, yang ni kau tak AKAN dengar daripada mulut LGE, senyap saja].

Kalau tak paham biar aku bagi satu contoh:

Ah Seng dalam kesusahan, dia hutang bank RM100,000 kerana tak mampu bayar pinjaman bulanan. Jadi bank pun mau lelong rumahnya. Sebagai kawan baik, Si Ahmad mahu tolongnya.

Si Ahmad tu ada CASH RM100,000 dalam bank. Dan dia sendiri ada berhutang kepada bank RM400,000. Sabagai kawan Ah Seng, dia tolong bayar hutang RM100,000 tapi geran rumah si Ah Seng ditukarnama kepada Si Ahmad.

OK, sekarang soalannya berbunyi,
ADAKAH HUTANG SI AHMAD MENINGKAT SELEPAS BAYAR RM20,000 KEPADA SI AH SENG??

->JAWAPANNYA: HUTANG SI AHMAD MASIH KEKAL RM400,000.


NEXT QUESTION, ADAKAH SI AHMAD RUGI KERANA MENOLONG SI AH SENG?
 JAWAPANNYA: TIDAK. PASAL APA? PASAL SI AHMAD BERI SI AH SENG RM100,000 SAHAJA. PADA HAL DIA DAPAT ”ASET” RUMAH YANG BERNILAI RM500,000.

Ok sekarang YOU boleh surf itu internet dan cari nilai ASSET 1MDB yang telah ditukarnama kepada kementerian berakhir tahun 2017. Lepas tu YOU compare RM38 BILLION yang telah dibayar oleh kerajaan. Tengok berbaloi ke tidak???


Penat tangan saya....Alohai

Anonymous said...

Rasuah tak kira billion. Masalah vila beli bawah harga psaran dan menyalahguna kuasa. Tak lan menteri rak taubitu kesalahan, conflict of interest. Hmm., macai ph ni gi skolah ke tak?

Anonymous said...

"Adekah moodys fitnah LGE?.."

Soalan bodoo,
Tetuan Moodys tu bagi figure yg betul ttg kewangan negara...
Si penipu pee.eh beri figure kencing..

Yg susah faham tu biasanya bukan yg takat dikencing, tapi dah berada tahap ketagih kencing pee.eh.

Anonymous said...

"Rasuah berapa billion?....ade akta ke larang beli aset bawah harga pasaran?...siapa yg berkuasa tentukan harga pasaran?..."


JAWAPAN: "SEMUA PENJAWAT AWAM TERMASUKLAH MENTERI LGE PERLU PATUHI PERATURAN DAN ETIKA PENJAWAT AWAM DI MANA, DALAM SALAH SATU PERENGGANNYA BERBUNYI PENJAWAT AWAM TIDAK BOLEH TERIMA SEBARANG BENTUK HADIAH TERMASUK MEMBELI SESUATU DARIPADA PIHAK YANG ADA HUBUNG KAIT PADA HARGA JAUH DI BAWAH PASARAN."

DI PULAU PINANG, HARGE RUMAH TERES KAT BAYAN BARU 22' X 70' [1540 KAKI PERSEGI] MENCECAH RM2.8 MIL. TAPI RUMAH BANGALOW LGE YANG TERLETAK DI KAWASAN PRIME AREA , 10,000 KAKI PERSEGI TANAH, PADA HARGA YANG SAMA. ADA LOGIK KE? JADI ADA SYAKLAH SOMETHING SUDAH BERLAKULAH....

Anonymous said...

U punya tokong kes mahkamah pun lom selesai.
Telowong sudah bayar lepot pun tiada.
Lagi mau citer.

Anonymous said...

5.45

ko belajar ekonomi dari bang non ka atau mat sabu.?

Anonymous said...

Bukan itu aje tuduhan.
Ada lagi satu tuduhan dorongan utk bisnes.
Org haranap mudah lupa.
Itu kes bungalow disneyland ampang dgn anak buah azmin 4 juta camne?
Siapa yg tentukan?

Anonymous said...

Moodys kena bayar la tu.
Lge kan maksum.
Mesti dia tak salah punya .
Weii itu lge penah buat demo nak hapuskan tol sg nyor.
Last2 dari tol 0.60 dulu skrg 1.20 hahahaha.
Maksum maksum tokong hahah

Anonymous said...

Dah tu nape khir toyo dok dalam. Saja saja bercuti ke jat sana

Anonymous said...

payment buat kertas kerja torowong ajaib yg jumlahnya 300 juta tu masuk hutang kerajaan tak..jambatan ke2 tu masuk tak
kekadang tu terlintas jugak ..degree guan eng ni sama ke ngan degree MB Perak.. degree beli
isu yg DAP sendiri viralkan...bukan BN yer
hihihihihihihi

zabidin4 said...

Moodys kenyang makan dedak najib. Tak caya tanya macai haprak PH. Tak caya lagi tanya je tokong li m

zabidin4 said...

Moodys kenyang makan dedak najib. Tak caya tanya macai haprak PH. Tak caya lagi tanya je tokong li m

Anonymous said...

Lohh.. Baru bangun tido ke anon 5.47? Sprm yg cakap tak boleh beli bawah dari harga pasaran. Kalau tak reti nak komen baik duduk diam je la bro. Nampak sangat mentaliti budak Kpop.

Anonymous said...

Dia pakai Excel yang kira undi masa pemilihan DAP dulu. Tu pasal figure ke laut.

Anonymous said...

One way ticket bro. Dah masuk tak blh keluar. Kalau keluar pun masuk poket orang munafik.

Anonymous said...

Well said bro. Tapi bebudak Kpop tak kan faham sebab degree diorang adalah dalam persuratan Melayu.

Anonymous said...

Terer Najib. Dah takde jawatan dalam kerajaan dia boleh pengaruhi Moodys.

Anonymous said...

bangga dapat kutip berpuluh juta tabung harapan, last2 minyak masak naik. company yang derma dapat pengecualian cukai, "rakyat" dapat apa? dapat barang naik!

Anonymous said...

Anon 12:48...Dasar otak pencacai..suka corner smpai cecah telinga..Dah korang kata Jamal tu mcm sampah...pehal nak kisah kan dia..Lantakbla dia nak ckp apa..APEK MENTERI KEEWANG-WANGAN YG MAKSUM DAN YG DISEMBAH2 TU KENA JAGA, JGN JADI SAMPAH JUGA...Jadi pencacai jgn dapat bau je....pui.

Anonymous said...

kpd macai bodoh yg tanya rasuah brapa billion tu.. rasuah ttp rasuah walapun singgit bodoh.. beli rumah dpt diskaun smpi 2 juta dr harga pasaran itu adlh rasuah bila sipenjual ada kepentingan dlm pembelian tanah di tmn manggis bangang kalau tak pndi pegi sekolah.. rasuah bkn sekadar terima wang shj diskaun juga adlh rasuah.. org yg taktau harga pasaran mcm mn layak jd mof..nak jd macai pun biarlah cerdik jgn byk sgt mkn dedak bangang..kita tak kira sesapa pun kalau dah rasuah ttp bersalah termasuk najib yg pntg ada bukti dan dakwa di mhkmh bkn tuduh dulu lps tu br nak cari bukti tolol..selama ni dok jaja citer najib songlap duit mdb knp tak bw bukti yg korang jaja tu mhkmh knp br nak siasat hbs tu tuduhan selama ni tu apa? fitnah?

Anonymous said...

Gas kentut ko yg naik...

Anonymous said...

Aset tanah yg ade semuanye milik kerajaan yg dijual murah kpd 1 mdb...

Anonymous said...

Ko pandai reka temberang..etika khidmat awam tak panjang mcm yg ko temberang....

Anonymous said...

Minyak masak kompeni ko yg naik rege..

Anonymous said...

Lupakan pasal hutang dan cerita pasal Jamal? Hehehe... Nak divert issue la tu. Fuckatan munafik dah menang tak payah la bawak mentaliti pembangkang lagi.

Anonymous said...

Saya mana ada tipu. Saya bohong sunat je.

Anonymous said...

Tu yg org kata, salah pangkah dapat taik

Anonymous said...

Etika tu takde la panjang tapi jadi panjang sebab nak menerangkan pada macai bodoh bekas pelajar kelas hujung macam kau wahai anon 6.41am. Bangun pagi biasanya otak cergas dan terang tapi anon macam kau tetap benak.
Hehehe... Selamat Hari Raya dan Maaf zahir dan batin.

Anonymous said...

Loh apa masalah kerajaan jual murah pada 1mdb? Kerajaan memang berkepentingan dengan 1mdb sebabnya 1mdb tu milik kerajaan juga. Tak macam aset banglo terlajak murah takde swimming fool yang dijual pada LGE.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates