May 21, 2018

32 3 Arahan, 3 Keputusan, Ok ... Ok ... 01 Haribulan Jun Nanti Jadi Tak 0% GST?

Pada 14/05/2018, salah seorang ahli Majlis Penasihat Kerajaan, TS Dr Zeti Akhtar Aziz, telah mengumumkan bahawa kaedah penghapusan GST akan diumum dalam masa 100 hari. Baca di sini dan tonton video di bawah.




Pada 16/05/2018, dua hari kemudian, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir telah mengumumkan bahawa kadar GST akan menjadi 0% berkuat kuasa pada 01/06/2018. Baca di sini dan tonton video di bawah.




Pada hari yang sama juga, Kementerian Kewangan Malaysia telah mengeluarkan Siaran Media mengiayakan kata-kata Perdana Menteri. Bukan blog atau portal picisan yang mengeluarkan arahan ini. Ianya dikeluarkan oleh portal rasmi Kementerian Kewangan! Baca di sini.


Menteri Kewangan yang belum mengangkat sumpah jawatan, Joseph Lim Guan Eng pula pernah membuat pengumuman berita yang tersebar adalah palsu. Beliau juga katanya ada membuat pengesahan dengan Perdana Menteri.

Kesimpulan, cakap siapa yang kita hendak dengar ni?

32 comments:

Anonymous said...

Macam taik tadbir negara..suka2 uturn habis la pelingkop negara ni

Anonymous said...

Itulah dia kalo semua nak keluarkan kenyataan tanpa berbincang sesama sendiri. Pasal GST saja dah bermcam kenyataan dibuat. Kejap mansuh...kejap tunggu dulu...kejap berita palsu...last nanti ada ler buat kenyataan saya tak tahu dan saya tak diberitahu. Beginilah jadinya kalau silap pangkah. Untuk budak K Pop yang pangkah PH selamat berhibur...

Anonymous said...

Rasanya silap faham di situ..

Kenyataan LGE dibuat sebelum tun M buat pengumuman rasmi.

Sebelum tu mmg ada viral kenyataan media palsu tu.

Kalau ikut kronologi,
1) tersebar kenyataan media yg dikatakan palsu
2) penafian oleh LGE
3) pengumuman oleh Tun M.

Wallahuaklam

Anonymous said...

kesiaaannn totok PH...kena kencing...dari sebelum PRU sampai la lepas PRU...
harapkan bulan bintang...rupanya kencing yang dapat...hu..hu..

Anonymous said...

Dah nama Maha Uturn begitulah jadinya.Itu baru GST iaitu 1 daripada 10 manifiesto dah kelam kabut nak laksana. Ada lagi 9...dengan bongkak nak laksana ddlm 100 hari...haktuihhhh. Kabinet yang dilantik pun tunggang langgang...LGE yg ada kes rasuah pun dapat jawatan menteri kewangan. Rule of law nya semua dah ke laut.

Anonymous said...

cucu tok selampit awak makan nenen tak lagi??
besar nanti jadi YB tadbir Negara tau!!

Anonymous said...

Ko nak putar ape cts....yg palsu kenyataan media mengenai 0% gst selama 2 tahun...dipercayai kerja orang2 umno...

Yg rasmi kenyataam media kementerian kewangan 0% gst hingga ke tarikh yg akan ditetapkan kemudian.....

Anonymous said...

Ko punya sengal nak salahkan umno semua benda mmg tak blh ubah..mlm tadi ko pancut tak sampai semnit pun salah umno jgk.

Anonymous said...

Org lain kenyang makan dedak, kau org kenyang bergaduh.. wkwkwkwk...

Anonymous said...

tapi wajarkah LGE jadi Menteri Kewangan dengan kes rasuah yang dihadapinya? aneh puak PH yang kononnya sangat memperuangkan ketelusan dan bersih merestuineya dan hanya menelan bulat-bulat? mana Amibiga? Mana puak2 Bersih? PH adalah kera.... yang hina.

Anonymous said...

100 HARI MANIFESTO DICAPATI
Pakatan sedang kelam kabut nak alih perhatian manifesto bulanbintang!
Kabinet cercamerba sibukkan diri 1mdb dan pembunuhan karektor najib. Mahkamah belum jatuh hukum lagi tapi
puak haramjadah ni dah balik zaman kukubesi tahun 1998

Tengah tunggu ni rega minyak 1.50 seperti kata pondan piji
Minyak ditambat pada 2.20 klu turun 1.90 aduh kena kencing lagi (still harga 2.20?)
GST 0% tu taktik jer, sat lg bila nak lingkup gst naik 10% kahkahkah
Pemansuhan PTPTN &Pendidikan percuma - mimpi lah , satu lagi manifesto auta
TOL dimansuhkan - jgn mudah percaya bakal diputarbelit oleh mahafiraun

Anonymous said...

sayang seribu kali sayang..projek emas buat pantai timur ECRL yang sangat banyak manfaat ini akhirnya jaid bahan manipulasi dan lubuk penyangak2 tua berdua mengatur rompakan..

apa boleh buat takdir.. dek kerana nafsu pengundi2 lendir k-pop bermahajaralela.. semua tanggung kerugiaan...

Arkitek Pintar Malaysia, DS Najib telah dikhianati dan dijatuhkan.. Hanya pada Allah SWT kita tunduk menadah doa..mohon keampunan kerana gagal mempertahankan pemimpin yang berjasa ini dan membiarkan pakatan dajjal menguasai negara tercinta... semoga didatangkan keajaiban-NYA buat kita untuk mengembalikan UMNO BN memerintah dengan lebih baik Insya Allah

Anonymous said...


kejap Nenek Zeti kasi statement..lepas tu Atok Daim misai kontot pulak..ubah sikit..lepas tu si Nuar komen lain pulak..akhir sekali Atok Perompak yang putuskan.. LGE tokey terowong sudah panass laa.. lagi 3 ekor the elders council apa cerite? BISU ke?atau tok pekong je?

cacamarba.. kerajaan menteri PASOLA!



Anonymous said...


Ini baru permulaan kecelaruan.. akan tiba bermacam-macam lagi percanggahan dan saling menikam antara satu sama lain. budak kpop suka sgt aksi begini..mereka boring dgn aksi displin dalam BN..so dirog mau THRILL.. kekekee

PTPTN dah hapus ke belom? Tol hapus ke belom? madey yg wujudkan Tol..dia yg kena hapuskan.. dia yg wujudkan PTPTN..skrg dia yg kne pikir hapuskan.. balasan penipu rakyat

Anonymous said...

apa dah jd pd undang2 negara.. lge yg ada kes rasuah di makhamah dilantik jd menteri kewangan.. AG yg dakwa lge dulu telah digantikan dgn AG yg baru yg sesuai dgn citarasa pemimpin terkini so dah blh agak dah apa hasilnya..
DSN akan dipanggil ke sprm selasa ini.. KP sprm yg sesuai dgn citarasa pemimpin skrg punch card hr isnin.. budak2 br nak up je yg tak blh bace benda ni...
22 thn dulu pun memerintah buat benda yg sama so apa pembaharuannya.. budaya yes man, bodek, dedak n rakyat dibisukan n kjaan tahu semua benda ini semua budaya old school..

Anonymous said...

Kupasan menarik melawan fitnah daim dan juga prof JONGOK yang tiada kepakaran dalam bidang civil engineering..disekolahkan Hisemudin Kasim
3.20 pm, 20/5/2018
BSP, Selangor.

http://thekl-chronicle.blogspot.my/2018/05/daim-kata-kos-ecrl-rm-66-billion-pulak.html

Anonymous said...

sampai k kuburlah gamaknya...manifesto...will dicapatikan..maklumlah Si Kitol...Atok platinum...jgn lebih2 aniaya rakyat...jgn lebih2 membalas dendam...Allah tu perhati jer...yerlah...Atok platinum jadi PM sbb Allah kata kun fa ya kun...sbb mana tahu Atok nak insaf...nak membetulkan keadaan sbb dulu Atok....Daim...dan Nuar...bnyak songlap duit Umno..duit kerajaan...sampai terbunuh..Abd Jalil...tp nampak gaya nya...masih tak insaf..gak malah...nak menganiaya dan menzalimi DS Najib sekeluarga...silakan..Atok platinum..nyawa kita milik Allah..entah esok lusa...malaikat maut dah panggil..bnyak2 lah...ingat mati...di bulan Ramdhan ni....

Anonymous said...

Kerajaan HaprakPan tak akan kekal lama. Bibit-bibit kehancuran semakin jelas kelihatan. Rakyat undi pun sebab termakan dgn janji-janji popular. Sekarang dah banyak janji yg dicapati. Bila makin banyak penipuan & U turn, tak payah tunggu 5 tahun lagi.. keh keh keh!

Budin said...

Siapalah yang bakal jadi PM malang lagi 2 tahun nanti? Bagi kat gua free pun gua tak sanggup. suwey la siapa jadi PM nanti.

Anonymous said...

Memang chacha merba segala keputusan depa. Maklum le dlm PH tu bnyak geng & idologila. Macam2 parti dok ada. Haru biru hijau kuning semua dok ada.. ha ha. La ni baru seminggu lebih, kita tunggu berapa lama depa bulih tahan. Mana nak hapuih GST, mana nak Hapuih tol, Jambatan Pulau Pinang lagi, mana nak turun rega minyak lagi. Itu, ini, sana, sini. Tu dia aih, banyknya janji yg bakal dicapati. Rakyat dok melangut ja. Tu la, pandai sangt buat janji, kan dah kena tunaikan jugak, haria haria, huhu

Pakngah Kimi said...

kita tengok kan sikit masa lg

Anonymous said...

Ada yg kata guni setahil tu buah pinggang dah kong.. asik cuci darah.. iya ke.. haii tak kan tak takut kat tanah lagi.. belum insaf lagi ke.. ada sape nak bagi pencerahan iya ke idok ni..

Anonymous said...

Rezab dah kebas.. jgn dah abis udah le.. malang dan bala la yg jd pm seterusnya... jawabnya mudah je.. ITU SEMUA SALAH UMNO.. lagi sekali budak kpop melopong yaayaaayaaa..

Ted Manoff said...

https://youtu.be/ubrM0TyjX1I

Ted Manoff said...

Dah tak tau nak kata apa pulak. Tu la lain kali jangan pakai bendera Mata Satu lambang Dajjal.

Ted Manoff said...

Umno duduk tepi tebing Puki bini dia ka?

Anonymous said...

Semua syok nak cakap depan microphone, dah lama mengidam nak cakap depan pemberita.

Anonymous said...


Mahathir kata hutang negara sekarang meningkat ke 1000 billion, masa dia dulu cuma 300 billion,

Sebab masa dia harga rumah sekitar 30 K saja, sekarang lebih dp 100 K

Ini tahun 2018 bukan nya tahun 1980han. Mimpi ke ko Mahathir.

Anonymous said...

Penganut pakon tau ke ni semua..semua pakat anggok je

Anonymous said...

hahaha..ni lg satu malaun hablau nok harom ni..kahkahkah..gst zero rated..pastu nk masuk sst..seblom gst masuk sst da wujud sejak azali lg..gst masuk nok harom cak ya nun alip main harga tanda protes kt najib n mmg niat depa nk kasi jatuh najib..la ni sst nk masuk semula kata lonjakan harga plak..kahkahkah..nuk harum la..mmg kene tipu seadanya la hampa suma ni..sedih la tgk maleis2 kene tipu mcmni..suka crita kedai kopi..najib ajar rakyat berfikir aras tinggi..tp suka cerita skandal2 ni..skandal je pon..berbuih arul kanda sampaikn..tp..alahai..fakta x best..cerita sensasi lg bes buat hadam..konon hebatla up to trend ikot rebel2 ni..la ni..hmm..tekangkang la kita..durjana betoi..org penat ajar dn mengajak menda baik..tp ni yg hampa tuju..hadap la kita suma..

Nor Esah said...

Hahaha! Maharaja Lawak versi Malaysia Baru!

HaprakPan said...

GST bagus utk membangunkan negara!!
SST bakal melingkupkan negara!!
Semua benda dibagi free, bakal memufliskan negara!!
Pakatan Haprak, kerajaan caca marba yg akan goyah sikit masa lagi!!
Kita tunggu je, sambil berdoa Allah selamatkan negara tercinta ini..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates