March 1, 2018

61 Pencacai Pembangkang Ejakulasi Pramatang, Apa Kaitan Penahanan Kapal Jho Low Dan 1MDB?


Pencacai pembangkang baru bangun dari tidur yang lena dan memutar cerita dakwa kapal yang ditahan di Indonesia ada hubung kait dengan 1MDB. Sudah dijelaskan beberapa kali sebelum ini bahawa Jho Low tiada kaitan dengan 1MDB.

Kalau Jho Low beli kapal pun ianya bukan dengan duit 1MDB. Kalau Jho Low pakai duit beli kapal, itu antara Jho Low dengan Aabar dan International Petroleum Investment Company (IPIC), bukannya dengan 1MDB. 1MDB tidak pernah mendakwa kehilangan wang. 

Kapal, lukisan dan kapal terbang yang ditahan tidak dibeli dengan duit 1MDB. Kebanyakan aset ini dibeli selepas 1MDB membayar Aabar dengan sejumlah wang kepada Pengerusi Aabar Abu Dhabi, Khadeem Al Qubasi dan CEO Aabar, Mohd Husseiny.

Di UAE, tiada satu pun pendakwaan jenayah dibuat terhadap dua orang ini. Kalau mereka bersalah sudah tentu ada pendakwaan terhadap dua orang ini. Tuduhan bahawa Jho Low beli aset guna duit 1MDB itu dibuat oleh Sarawak Report dan Wall Street Journal sahaja tanpa bukti yang kukuh.

Pencacai pembangkang perlu semak dengan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat benarkah kapal Jho Low itu adalah dari duit IPIC. DOJ pun belum keluar kenyataan rasmi lagi tetapi Malaysiakini dan Sinar Harian dah melebih lebih ulas isu ini.

Cerita kapal Jho Low ditahan di Bali ini seakan ulang cerita sama pada Oktober tahun lepas bila kapal Equnimity itu berlabuh di Pulau Weh, utara Acheh.

DS Dr Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri menyatakan pada waktu itu bahawa pihak berkuasa Malaysia tidak dimaklumkan apa apa mengenai penahanan itu. Kali ini pun sama, yang terlebih tahu adalah Malaysiakini.

Arul Kanda pada 26/03/2016 menyatakan Jho Low tiada sebarang aktiviti di dalam syarikat, beliau tidak dibayar oleh syarikat dan tidak diberikan apa-apa tugas untuk syarikat.

DS Ahmad Husni Hanadziah, bekas Menteri Kewangan II dalam temubual dengan RTM1 pada Jun 2015 berkata, Jho Low atau nama sebenar Low Taek Jhow tidak mempunyai sebarang kaitan dengan 1MDB.

Arul Kanda sudah sahkan, DS Husni sudah sahkan, jawapan di parlimen sudah diberikan. Malah Public Accounts Committee (PAC) juga sudah jelaskan bahawa Jho Low tiada kaitan dengan 1MDB. Wakil pembangkang pun ada dalam PAC. 

Duit 1MDB tidak hilang dan tidak dicuri. Yang menuduh kata 1MDB dulu ada hutang sampai RM42 billion pun sudah diam. Yang tuduh kata projek TRX gagal pun sudah diam bila nampak bangunan itu lebih tinggi dari KLCC.

Cerita 1MDB ni suah 3 tahun kot. Tidak ada seorang pun yang berkaitan dengan 1MDB pernah di hadapkan ke mana-mana mahkamah di mana-mana ceruk dunia. 

DOJ rampas kapalterbang Jho Low, lukisan-lukisan dan sekarang kapal layar beliau. Kalau 1MDB tidak hilang duit dan duitnya tak digunakan untuk membeli apa-apa jua, DOJ nak pulangkan kepada siapa? Sekarang pemilik sebenar kapal layar tu pun DoJ tak tahu.Macam mana dia nak ambil tindakan mahkamah?Kesimpulannya, kapal Jho Low kena sita atau kena rampas atau kena bakar, apa kaitan dengan Malaysia dan 1MDB? 1MDB sudah nyatakan syarikat tidak kehilangan duit. PAC pun sahkan 1MDB tidak hilang duit. 

Yang kata hilang duit ni IPIC. Jadi elok tanya IPIC, ada kaitan tak dengan IPIC. Jika ada, kena tanya DOJ pula, mcm mana DOJ nak pulangkan semula duit kepada IPIC. Jangan jadi pencacai pembangkang yang bodoh.

61 comments:

Anonymous said...

Kerajaan switzerland yang mendakwa duit 1mdb dicuri sebanyak usd400 juta pun tak 'pulangkan' duit berkenaan. Akhirnya masuk perbendaharaan negara mereka. Siapa yang hilang duit? Atok madey dan kuda2 yg makan karot ke? Ke babi dlam pakatan pembangang yg hilang duit? Pi tuntut la.

Anonymous said...

Saman Rafizi: LTAT tiada masalah bayar pesara tentera, kata saksi

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) tidak mempunyai masalah kewangan untuk membayar gratuiti kepada pesara tentera malah kedudukan kewangan badan berkanun itu juga kukuh.

Timbalan Ketua Eksekutif LTAT Datuk Zakaria Sharif menegaskan tiada sebarang kelewatan pembayaran gratuiti kepada pesara tentera kerana kedudukan kewangan LTAT atau kontrak bersama 1MDB bukanlah penyebab kelewatan pembayaran seperti yang didakwa Naib Presiden PKR Rafizi Ramli.

“Oleh yang demikian saya menegaskan bahawa tuduhan defendan (Mohd Rafizi) adalah fitnah dan tidak benar. Kenyataan defendan yang cuba mengaitkan plaintif (LTAT) dan 1MDB adalah berniat jahat,” katanya pada perbicaraan kes saman LTAT terhadap Rafizi berhubung kenyataan bahawa LTAT lewat membayar gratuiti kepada pesara tentera.

Saksi pertama plaintif itu juga menjelaskan bahawa pembayaran gratuiti kepada pesara tentera tidak mempunyai kaitan langsung dengan projek antara Perbadanan Perwira Harta Malaysia (PPHM) dan 1MDB.Dalam penyataan saksinya, Zakaria berkata beliau membuat laporan polis bagi pihak plaintif kerana defendan masih berterusan membuat kenyataan mengenai kelewatan pembayaran gratuiti pencarum tentera.

“Tindakan defendan ini memberi kesan ke atas kepercayaan anggota tentera dan pesara-pesara terhadap plaintif. Oleh yang demikian, plaintif menyerahkan perkara ini kepada polis untuk disiasat. Saya juga percaya bahawa kenyataan-kenyataan defendan adalah semata-mata isu politik dan tidak ada asas untuk mengaitkan masalah 1MDB dan pembayaran gratuiti pencarum tentera oleh plaintif,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim bersambung 27 April.

Pada 6 Mei 2016, LTAT memfailkan saman fitnah terhadap Rafizi berhubung 3 kenyataan mengenai bayaran gratuiti kepada pesara tentera bagi menuntut ganti rugi am, teladan, dan perintah injunksi untuk menghalang defendan atau ejennya daripada menerbitkan atau menyiarkan kenyataan berunsur fitnah terhadap plaintif.

Dalam penyataan tuntutannya, LTAT mendakwa Rafizi mengeluarkan kenyataan bertajuk “Bayaran gratuiti pesara angkatan tentera lewat; LTAT perlu dedahkan risiko kewangan akibat 1MDB” dalam laman blog dan Facebook pada 21 Mac 2016.

Ia juga menyatakan pada 24 Mac 2016 melalui laman Malaysiakini, Rafizi mengeluarkan kenyataan bertajuk “Rafizi: I have document showing LTAT’s link to 1MDB”.

Pada 28 Mac 2016, Rafizi didakwa mengulangi kenyataanya di laman Facebook bertajuk “Laporan ketua audit negara ke atas 1MDB mengesahkan kesan masalah kewangan 1MDB ke atas LTAT”.

Plaintif mendakwa kenyataan yang dikeluarkan Rafizi menuduh LTAT secara tidak langsung atau secara sindiran, tidak menjaga faedah, kebajikan dan tidak mempunyai wang untuk membayar pesara tentera.

Anonymous said...

Aabar bvi telah dinafikan pemilikan oleh aabar investment dan ipic (penanggung jaminan bon 1mdb). Bermaksud..aabar bvi adalah sykt palsu. Kenapa 1mdb gagal buktikan dgn sebarang dokumen pemilikan dan sebarang rekod pembayaran kepada ketua audit negara sedangkan sykt palsu tersebut telah dibayar berbillion dolar amerika menggunakan duit 1mdb sebelum ini? Duit 1mdb tersebut yg masuk dalam akaun palsu aabar bvi telah digunakan oleh jho low untuk beli barangan mewah termasuk equanimity.

Anonymous said...

12.31
tuan, duit dipinjam oleh 1mdb. lepas tu 1mdb bayar kepada aabar BVI sebanyak USD3.5b. Lepas hutang melambung tinggi, KERAJAAN MALAYSIA, saya ulang, KERAJAAN MALAYSIA yang memiliki 1mdb. Adakah pembangkang boleh minta dari kerajaan swiss? kalau nak pembangkang minta duit tu, undilah pembangkang supaya pembangkang boleh berbincang dengan kerajaan swiss untuk pulangkan duit kembali kepada malaysia. tak betul ke cai??

1 lagi. Dulu AG swiss ada minta bantuan Malaysia berkenaan kes 1mdb. Kerajaan Malaysia beri kerjasama ke? tak kan? bila tak beri kerjasama, siapa akan kasi balik.

kenapa kapal di sita? tak tahu ke cai2. berdasarkan bukti duit yang digunakan oleh Jho low berasal dari duit bon dan dipindahkan ke akaun Jho Low dan rakan2 subahat yang lain. Termasuk le kapal terbang yang disita di singapore.

Tuan tolong le cerdik sikit. Tak kan sesuatu aset senang2 di sita tanpa ada bukti kukuh. Nak sokong MO1 pun sokong le tapi biar le cerdik sikit cai ooiiii

Anonymous said...

Tulis kot mana pun nak sedapkan hati akal bodoh cai dumno ni but u cant ignore the fact 1MDB ni kes sedut duit je..korang dpt dedak quinoa timbang kilo..low taik jhow anak angkat najebon dapat ratus2 juta..WOWWW..HIDUP MELAYU DUMNO kah kah kah...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Tak masajah tapi kenape yg lame sangat nak bayar?...pooraah..pesara tentera bukanye ramai mcm pesara JPA..

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Kenapa najib tak ambik tindakan keatas syarikat palsu untuk dapatkan kembali wang dah tersalah bayar?...lrsaap...

Dlm perjanjian dah ade nama syarkat yg mesti dibayat...pegawai yh bust silap iaitu CEO 1 mdb tak dikenakan tindakan...dah ade pakatan nak songlap...

Anonymous said...

Kehadiran Tun M di Pekan gagal tarik perhatian pengundi

PEKAN: : Kehadiran Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Tun Dr Mahathir Mohamed di Felda Chini di sini pada Rabu, dilihat gagal menarik perhatian masyarakat Pekan.

Program pertama yang melibatkan bekas perdana menteri itu berlangsung di halaman rumah seorang penduduk di Kampung Gumum membabitkan pertemuan dengan masyarakat Orang Asli dan hanya menarik kira-kira 50 penduduk.

Dr Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) seterusnya membuat kemunculan pada Ceramah Perdana Selamatkan Malaysia di Felda Chini 2 di sini yang bermula pada 8.30 malam dengan jumlah yang hadir dianggarkan hanya sekitar 500 orang.

Ceramah perdana itu turut melibatkan pemimpin parti dalam PH antaranya Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu, Leong Ngah Ngah (DAP), Ronnie Liu (DAP), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (PPBM) dan Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman.

Pekan merupakan kawasan parlimen yang diwakili Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Dr Mahathir dalam ucapannya sebelum ini mengakui kunjungannya ke kawasan yang disifatkan kubu kuat UMNO itu bertujuan mengajak rakyat menukar kerajaan pada pilihan raya umum akan datang.

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

1 mdb kata tak hilang duit tapi PAC lapor 28 billion wang 1 mdb lesap tak dapat di kesan..najib osakan laporan ketua odit negara..

Jho lo memang tiada kaitan dengan 1mdb tapi najib salurkan wang pelaboran dengan petro saudi ke dlm akaun syarikat jho lo...tak usah putarbelit...tunggu mahkamah bersidang baru jelas...

Tapi polis malaysia berani ke tahan kapal jho lo jika berada di malsysia?...

Anonymous said...

Komen org bodoh

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Fbi memang bodoh rampas kapal jho lo kerana tak de kaitan dengan 1 mdb....fbi nak rasa kapal mewah kot...hehehehe...1 mdb akan tutup bila selesai bayar hutang...aset negara lesap...

Anonymous said...

Anon 1:42:00, ko recycle cerita lama buat apa? Baru bangun tidur ke? Penyelesaian timbang tara di London ko belum baca nampaknya.

ted manoff said...

Cover selagi boleh cts..kiki..tun faisal ketawa jerr tgk gelagat cts nii..kiki..πŸ˜‚πŸ˜πŸ˜€πŸ˜Š☺πŸ˜…πŸ˜†πŸ˜„πŸ˜ƒπŸ˜‰

Cucu Tok Selampit said...

Berusaha keras macai-macai pemakan dedak menjawab dengan jawapan-jawapan bodoh. Tahniah.

Anonymous said...

Inilah bila sesebuah organisasi perniagaan diuruskan oleh orang bukan pakarnya,tidak amanah dan tidak berintergriti,tamak,suka nak kaya dengan mudah dan cepat,akhir lingkup sebuah syarikat dengan hutang yang keliling pinggang dan leburnya segala harta Negara jatuh ketangan bangsa lain....bangsa kita,bangsa melayu tidak belajar dan mengambil iktibar dengan kejatuhan banyak syarikat dokongan orang melayu sejak beberapa dekad yg lalu..adakah sikap dan sifat yg kurang pengetahuan dan pengalaman dalam ekonomi dan perniagaan.Tengok bangsa cina,setiap perniagaan yang diuruskan oleh mereka,kebanyakkannya sukses.Para cerdikiawan dan usahawan perlu mengkaji rahsia dan cara orang cina.Tengok bangsa cina ,mereka majoriti,orang terkaya di Malaysia. Kelemahan orang melayu,mereka tiada pengetahuan,tiada pengalaman,kurang rajin,suka nak kaya cepat,kurang kreatif,tidak tabah dan suka bersantai dan suka berhibur...mereka kurang focus kepada bisnis mereka...itu sebab mereka selalu lingkup...

Anonymous said...

Malaysiakini lupa nak highlight pasal tu. Tu sebab babi-babi pembangang nampak sangat bodoh mereka.

Anonymous said...

28 bilion wang 1mdb lesap? Ko dengar2 ke atau baca dari celah jubor tu..?

Anonymous said...

Buka salah tutup salah. Yang tak salah bila rm 32 bilion lesap akibat berjudi pun tak tahu apa-apa

Anonymous said...

Soalan bodoh dari kandang babi..
Kikiki

Anonymous said...

1.54 Sembang panjang2 tapi isi ternyata bahlul tahap tertinggi..

Anonymous said...

Belum puas tunjuk bodoh ke cai kandang babi..?? Kikiki

Anonymous said...

CTS..
Nak tergelak baca komen Caix Pakatoons ni
Kata bangang marah..
LTAT tak bayar pencen,ia bayar gratuiti aja,pencen diuruskan olih Bahgian VETERAN..
Hal 1MDB...dAH 3 thn dah DOJ tak ada tindakan kriminal pun...
Dulu ASWJ tuduh Najib hayun duit 2.6 Bil duit 1MDB..Caix melompat x macam berok kena belacan,tapi bila ASWJ sahkan duit itu adalah derma dari Arab Saudi kenapa jadi bisu.
PAC.. kan ada 4 org wakil dari Oppo,kalau tak setuju dgn laporan kenapa tak protes dgn tidak menandatangi laporan dan bertindak keluar dari PAC
Tapi biarlah mereka mempamirkan kesontotan otak kerana bak kata Fizi Sotong tugas Oppo adalah menghasut rakyat membenci Kjaan

Anonymous said...

PAC lapor 28 bilion wang 1MDB lesap? Sah mabuk ketum!

Anonymous said...

Kapal layar tu di sita utk jalankan siasatan ,biar pi lah.Kalau betul J.Low salah ,nak tangkap ke nak dakwa ke bikin saja,kalau ada bukti.Zaman ni bukan boleh main dakwa buta tuli je,lawyer berlambak utk tertuduh fight balik.Sama juga macam isu tanah Ijok dan Terowang bawah tanah,siasat jangan tak siasat.Ini semua utk kepentingan rakyat dan negara.Cukup bukti nanti,dakwa saja mereka yg terlibat.Kalau PM Najib yg terlibat ,dakwa,kalau Azmin yg terlibat dakwa,kalau LGE terlibat pun dakwa dalam apa juga kes.

Tapi yg jelasnya tanah Ijok nampak sangat ada penipuan ,peneroka dapat ciput je,syarikat bermasalah kaut untung besar ,kerajaan negeri ajuga untung besar ambil balik sebahgian tanah rakyat ,tentunya nanti akan beri pada kroni,org tertentu mungkin boleh dapat 'habuan'pula dari keroni.Terowong bawah laut pula,ada yg sanggup bayar RM 19 juta bagi urus tutup kes ,itu tandanya ianya memang ada melibatkan rasuah.Kalau tak salah apa takut utk di siasat ,tak perlu minta tutup kes sehingga sanggup bayar belasan juta.Manakala isu 1MDB pula ,belum ada yg kena cekup tahanan reman pun,projek TRX dan Bandar Malaysia pun terus berjalan dan hutang dah kian menurun.

Kalau kita cerdik tentu kita dapat bezakan ,tapi kalau tak cerdik,melalak lah terus,gunung tak akan runth.

Anonymous said...

1MDB lingkup kerana disabotaj Mahataik.

Anonymous said...

1mdb ni dkt 3 taun x slsai2..
Judi forex madey dkt 22taun x slesai2..
Prwaja..


Mmg BIOL smue org mlysia kalu crite hal DUIT..

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Hahahaha...kerana tv3 setengah tak siarkan berita laporan PAC 1 mdb lesap 28 billion cai jadi bengong...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Berjudi kat casino mana satu?....hegehe...RCI lingkop...
160 billion lesap kemana?...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Timbangtara amendanye...dah bayar abis utang IPIC...kata nak lawan sampai lubang cacing....tapi herannye duit yg dah dibayar kpd syarikat yg di palsukan dibiar lesap oleh najib...ape jenis bodoo najib...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Ko buat citer bodoo...FBI yg bodoo susah2 siasat money trail rupanye hingga najib takut desak FBI dan DOJ mintak maaf atonponnkluatkan nota bantahan.......hehehehe...ade lagi orang malaysia yg lebih cedik dari FBI ....hehehehehe......rasenye CTS tak berani siarkan komen aku ni.....

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Hahaha...cubs citervdikitvbagaimana mahataik sabotaj 1' mdb...aku dengar fbi yg sekat harta prompak di amerikana dan negara lain...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Laporan dah diedit oleh hassan pin Pengerusi PAC yg dilantik oleh najib...kalo betul telus najib lepaskan laporan ketua odit negara...baru CTS boleh cerita wang 1 mdb tak hilang...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Kalo ko cedik tentu ko dah tahu azmin dah awal2 lagi serah Dokumen tanah ijok untuk Siasatan SPERM...

PEMAJU kroni umno tanah ijok ade hutang bank...wang jual tanah di gunakan untuk bayar hutang bank jugak...

Siapa yg sanggup bayar 19 jota untuk tutup kes? adekah LGE?...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Nazri samsing umno yg tak takut sape2 tiba2 hilang telor masin bila di gertak cina mca dan gerakan...Ruu 355 mca gertak najib hinnga najib takut bentang ruu pas....habis dah umno...

Manusia Kebal Dari Dipertaikkan said...

WAH, RAMAINYA BEKAS-BEKAS HAKIM RAKYAT LANTIKAN AL-JUBS BERTUKAR-TUKAR HUJAH TENTANG 1MDB YE !!! MAKLUMLAH NAK BERI BANTUAN MORAL KPD PENGERUSI BARU PH LE TU !!!

SEMUA FAKTA MCM DIAMBIL DARI DALAM TASIK KUMBAHAN TAIK AJE ...

Anonymous said...

So what KBapuk,serah dokumnen apa yg boleh di megahkan?.Kalau dia tak serah pun SPRM boleh rampas.siasatan sekarang pun adalah siasatan baru kerana adanya aduan baru dan bukti baru.Ini pun kau tak tak faham cerdik ke?.1MDB pun serah dokumne,malah sudah di audit oleh AG dan sudah berdepan dengan PAC,hasilnya tak ada kes.Kau masih menyalak macam anjing gila lagi bodoh,mengapa?.Bila kena puak kau orang ,benda ciput pun dah jadi bukati kaononnya kau orang tak salah.

Satu lagi ,apakah kalau syarikat bermasalah , rakyat perlu di mangsakan utk membayar hutang mereka ,dan kerajaan PH perlu mengaturnya?.Ini betul betul perangai Mahahtir membail out syarikat para kroni semasa pemerentahannya dulu.Wah baiknya hati Azmin , bantu bail out syarikat kroni Umno.Nampak benar bodohnya pengikt PH seperti KB ni,apa saja yg di katakan oleh pemimpin mereka mereka akan percaya,walau pun lojik akal kalau kita ada sedikit kecerdikan pun tidak boleh menerimanya.

Kalau yg byara RM19 njuta tu bukan LGE,pun tapai usaha tersebut untuk menutup isu rasuah berkaitan dang urusan terowong bawah laut,ertinya projek tersebut memang di selubungi isu RASUah.Ianya merupakan tindakan utk menyelamatkan siapa saja yg terlibat dalam projek tersebut ,termasuklah LGE.Wah sanggup bayar 19 juta,nak tutup isu,ini bukan calang-calan besar punya kes.KB, nampak sangat kau memang tak cerdik sebab kau tak boleh analisa ini semua.Tok sah nak berlagaik lah ,seluruh posting kau kat sini tak nampak cerdik pun ,lebih baik kau blah je,tak ada siapa pun terpengaruh dgn kau,malah makin menyampah.Kami merasa menyapah dan juga malu kerana masih ada org sebodoh kau tapi ingin berlagak cerdik,langsung tak cemin diri.

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Dah 70 saksi di panggil SPERM...masih tak jumpa perasuah...agak2 ko berapa ratus saksi yg diperlukan SPERM baru boleh tangkap perasuah terowong?....hehehe...wee ka siong hero terowong pon dah senyap cerita terowong...isunye DAP rasuah...kalo bukan DAP tak perlu dibising2 kan..

Dokumen yg diserahkan oleh Azmin kpd SPERM baru beberapa bulan lepas seblm Rahman dedahkan tanah ijok...taman manggis pon Rahman jugak yg dedahkan tapi Apandir tak pakai pon bukti tanah taman manggis dakwa LGE...

Masa madey bail out syarikat kroni dulu kenapa ko dan umno semua sokong tak bantah pon?...kenape dah kebih 25 tahun baru mao citer?....memang ko dan umno dulu bodooh...sekarang baru bertambah bodooh....hahahaaa...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Sembang najib ketua BN berkuasa keatas BN...tapi ketua dan panglima kena gertak dengan parti CINA nyawa2 ikan pon boleh takut....Robert Kuok
yg tanggong umno nak di caci... ape dah jadi dengan umno?....dah hilang taring dan tulur kaa?.....gebang jeer lebih2... Hahahaaaaaaaaaaaaaa

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Ko langsung tak de fakta...ade Taik Cina Jho lo jeer...hehehehe...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Kalo ko nak tahu azmin berani serah dokumen untuk disiasat SPERM...

Tak mcm najib makan quinoa yg mahal pon tetap penakut...dokumen laporan odit 1 mdb oleh ketua ODIT negara najib OSAkan....hahahaha....ketua ko pengecut...nak bubarkan parlimen pon takut...

Anonymous said...

70 saksi di pangil ,buka ertinya tak jumpa perasuah.Bodoh sangat kamun KB.SPRM siasat terperinci cari bukti yg paling kukuh, kalau boleh 110% kena,bukan maian -main.Perasuah pun bukan sorang berdua,tengok bile siasat punya siasat dah jumpa bayaran 19 juta utk tutp kes..Itu maknanya gali sampai dapat dan sangkut sema yg terlibat .Bukan siasat separuh masak otak dungu macam kau.Tak tahu nak siasat hingga ke akar umbi itu yg tulis tak ada idea tu .Kau sangka apa yg kau tulis dah cukup dalam ,tapi org lain menilainya tak ubah seperti tulisan budak tadika.,kosong.

Kalau tak ada rasuah ,apa pasal nak tutup cerita dgn bayar 19 juta,apa pasal LGE marah sana marah sini,kelentong sanang kelentong sini ,dalih sana dalih sini ,hingga dah tak mahu jawab pula sekarang ni,Sebenarnydia dah tak ad idea,nak kelentong ,makin kelentong makin terserlah salah nya.Cuba juga nilai dgn bijak cakap Azmin ,langsung tak jawab soalan macam KB kat sini juga,sentiasa alih tiang gol.Cerdik ke macam ni.Bagamana kes rumah terlajak murah yg kena dakwa tu,Kb ?.Khir Toyo kena 12 bulan agak-agak LGE berapa bulan ye?.Ini clera cut punya kes.Itu sebanya dia cuba lambat-lambatkan macam kes sodomi Anwar.Kau tak nampak ke trik bodoh mereka ni nak menipu rakyat?.Orang bodoh memang tak akan nampak.Memang bodoh lagi bingai nama nya.Aku ssendiri kenal Azmin tu bukan sehari dua,dia memang jenis tak mahu jawab soalan kalau terkena batang hidung dia,yg dia tahu sinis menyindir benad lain.Depan allah nanti boleh ke dia menyeindir?.Dan penyokong dia yg percaya membabi buta ,tak terlibat sama ke?.KB, kalau kau tak tahu lebih baik diam dari membela membabi buta dan dapat dosa.Lagi pun cermin lah diri siapa kamu tu,balaci je kan?.24 jam di sini ,bila nak cari rezeki,kalau tidak ada yg bayar utk melepak di sini.Corfirm,berbayar.Bodoh pun bodoh lah asal boleh bena ayat,PH tetap bayar.Anonymous said...

2.57
saudara kot yang baru bangun dari tidor? Kenapa IPIC bawa kes ke mahkamah timbangtara?? Sbb duit yang 1mdb sebanyak 3.5b telah dibayar ke syarikat palsu iaitu Aabar BVI. Sebab tu bila tak dapat duit yang dikatakan telah dibayar, IPIC bawa kes ke mahkamah timbangtara. Selesai diluar mahkamah 1MDB setuju nak bayar LAGI.

Duit2 yang dok beli lukisan, kapal mewah dll tu daripada duit yang DIKATAKAN TELAH DIBAYAR KEPADA AABAR BVI le saudara. Sbb tu tak de 1 pun tindakan yg diambil oleh 1MDB untuk menyiasat, membuat laporan polis ke atas perkara tersebut kecuali BERDIAM.

Saudara dengar versi mcm mana? Sj2 ke IPIC nak bawa kes ke mahkamah? ke canne ni..wake up saudara..

Anonymous said...

Oiii bongok ,yg bawa ke mahakamah timbang tara tu bukan IPIC lah tapi pihak 1MDB,kerana 1MDB punya bukti cukup kuat berkaitan dgn tanggung jawab IPIC dalam isu ini.Itu lah akau kata kau memang bodoh tak faham baca pun barangkali.Sekarang secara umumnya semuanya sudah di persetujui oleh IPIC.Kalau tak kerana melihat bukti-bukti yg ada masa kan IPIC sanggup berkomporomi.Kalau isu ni belum selesai kau ingat Rafizi dan TP tu tutup mulut ke?.Logik nya pun duit belion beliau tak kana nak buat cincai saja ,semuanya misti ada dokumen yg lengkap dan di vet oleh pihak profesional ,peguuam ,accountants dsb.bukan org macam kau.Pinjam along ,atu lon kereta separuh umur pun kena cukup documents.Kau mungkin biasa dgn pinjaman Along je,itu pasal kau kurang faham dalam urusan pinjaman di pasaran kewangan.Along tak tunjuk ducuments pun hanya minta kau tandatangan ,je,lepas tu di perhambat kau separu mati.Padan muka.

Kau ni memang tak tahu apa pun selain dari apa yg di ucapkan oleh pemimpin kau org atas pentas penipuan politik.Org macam kau mudah sangat di kelentong oleh pemimpin kaki kelentong.Kau ni bukan baru bangun tidur ,tapi baru keluar dari buntut lembu kot.

Anonymous said...


Nak undi pembangkang boleh... Tapi takut hilang lagi 32B seperti dulu...


Anonymous said...

Forex lagi banyak sedut duit 32 B, nilai dulu...sekarang mungkin 100B.

Anonymous said...

Takkan kena saman lagi kot Piji ni.

Anonymous said...

Betul ke ni Kerajora? Macam tak hadam je cerita kau ni? Macam makan dedak je.

Anonymous said...

Macam ni lah. Apa yang susahnya. Dah kapal Jho Low kena sita nasib dia lah. Biarlah FBI buat kerja dia. Selagi tidak dibuktikan bersalah dia tetap innocent. Apa yang macai fuckatan meracau ni?
Janganlah jadi hakim sendiri.

Anonymous said...

Dah 28 billion pulak. Celah kangkang mana kau dapat ni kera?

Anonymous said...

Saya tak tahu, tak diberitahu dan tak ambil tahu. Teknik menjawab bila kena RCI.

Anonymous said...

Bila FBI nak tangkap Najib ni. Lama tunggu ni. Sepina Perancis pun dari PRU13 sampai nak pru 14 pun tak nampak lagi ni.

Anonymous said...

Edit pulak dah. FBI tak tangkap Najib sebab dah kena bayar kot? Kat mana yang edit tu?

Anonymous said...

Kenapa Jemin beria2 nak jual tanah tu pada pemaju sedangkan 2 mahkamah sebelum ni dah berpihak kepada kerajaan negeri.

Anonymous said...

Pergh... Baik punya dedak kau makan. Dari LTAT pegi Nazri. Nak divert issue la tu.

Anonymous said...

Ala Kerajora mana hadam pun isu 1mdb. Dia copy and paste je. Janganlah nak berlagak pandai kalau dah dulu duduk kelas hujung

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Ko makin teruk tak tahu hujung pangkal...kalo 1 mdb yg bawak ke mahkamah timbangtara kenape 1 mdb yg sanggup bayar kpd IPIC?...hahaha...bodoos geng CTS...tak paham berita hahasa inggeris sebab tv3 setengah tak siarkan...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Bloomberg

IPIC Seeks $6.5 Billion From 1MDB, Malaysia in Arbitration
By Shamim Adam
June 14, 2016, 3:34 PM GMT+8
Updated on June 14, 2016, 4:38 PM GMT+8
1MDB has defaulted on debt amid dispute with Abu Dhabi’s IPIC
Malaysian fund is subject of global probes into its finances
Abu Dhabi’s sovereign wealth fund, embroiled in a debt payment dispute with , is seeking $6.5 billion from the troubled Malaysian state investment company as it moves the spat into arbitration.

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Malaysia, Abu Dhabi Reach Deal on 1MDB Debt, Straits Times Says
By Chanyaporn Chanjaroen
April 21, 2017, 11:24 AM GMT+8
Partial deal could be signed as soon as Friday, paper reports
1MDB chief executive declines comment on agreement report

Malaysia and Abu Dhabi have reached agreement on a partial debt settlement for embattled government fund 1Malaysia Development Bhd., the Straits Times reported, citing financial executives it didn’t identify.

Under a deal that could be signed as soon as Friday, Malaysia would pay Abu Dhabi $1.2 billion before the end of this year and negotiate on a further $3.5 billion, the Singapore-based paper said.

A proposed settlement is being handled by the 1MDB board and management, plus the prime minister’s department, Malaysia’s second finance minister, Johari Abdul Ghani, said in a text message response to questions. He didn’t elaborate. 1MDB Chief Executive Officer Arul Kanda declined to comment. Prime Minister Najib Razak’s office was not immediately available for comment.


Regulators and prosecutors in the U.S., Singapore and other jurisdictions have investigated banks in relation to alleged corruption and money laundering at the Malaysian government fund. 1MDB, as well as Najib, have denied any wrongdoing.

A brainchild of Najib to attract foreign investment, 1MDB accumulated billions of dollars in debt after its 2009 inception. A Malaysian parliamentary committee identified at least $4.2 billion in irregular transactions.

Read how Malaysia’s 1MDB spawned worldwide probes

According to the Straits Times, the $1.2 billion settlement involves the repayment of a loan plus accumulated interest from a bailout that 1MDB received from Abu Dhabi’s International Petroleum Investment Co. in July 2015. It will largely be funded by the sale of “fund units” from 1MDB unit Brazen Sky to an undisclosed buyer, the paper said.

The countries agreed to negotiate on another dispute over roughly $3.5 billion with the aim of concluding an agreement before December 2020. During that time, neither side would pursue legal action, the paper said.


The amount to be negotiated was part of Malaysia’s obligations under a $3.5 billion bond issue that Abu Dhabi helped the Malaysian government with in 2012, according to the Straits Times

Anonymous said...

Smp la ni ryezal yg bermuka2 konon demi ABATA xberani siar komen aku.

Anonymous said...

Seronok sgt bela anak komunis yer kera. Aku harapkan kau seisi keluarga kena halau dari kampong sendiri selepas kau jadi peguam tidak bertauliah bela dorang anak beranak. Masok kadang kera pon kera lari klr tak mau tggl dgn kau.

Cucu Tok Selampit said...

Rasanya vukup kot bagi pencacai pembangkang merapu. Nak lebih-lebih buka blog sendiri. Jangan guna blog ini untuk salur info bodoh. Terima kasih.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates