March 23, 2018

20 Ketua Strategik PPBM Lembam Tidak Tahu Bezakan Anugerah Cambridge IF Analytica Yang Diterima DS Rosmah Mansor




Tidak cukup dengan Timbalan Pengarah Strategik PPBM, Wan Saiful Wan Jan mengaitkan DS Najib Tun Razak dengan Cambridge Analytica, kini giliran Ketua Strategik PPBM pula memalukan dirinya. 

Datuk Dr Rais Hussin yang juga  Ahli Majlis Tertinggi PPBM, melalui laman sosial Twitternya mendakwa isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor mendapat anugerah dari Cambridge Analytica. Tweet beliau berbunyi,
Begitu erat hubungan antara PMO/Rosmah dengan Cambridge Analytica! Komen sikit @PMO Malaysia atau @NajibRazak!
Rais Hussin membuat posting sambil memuatnaik pautan laporan media berkaitan lawatan rasmi DS Rosmah Mansor ke Instanbul pada 2016 diatas undangan Cambridge IF Analytica.

Malah Rais Hussin turut menambah bahawa Kedutaan Malaysia di Ankara turut mengesahkan bahawa DS Rosmah Mansor mengadakan lawatan di atas jemputan Cambridge IF Analytica bersempena Global Good Governance (3G) Awards 2016.

Lihatlah betapa lembamnya Ketua Strategis PPBM. Cambridge IF Analytica bukan Cambridge Analytica. Kedua-duanya merupakan dua badan berbeza dengan nama yang hampir sama.

Cambridge IF Analytica merupakan organisasi yang mengeluarkan laporan tadbir urus yang baik di samping menjalankan analisis komprehensif terhadap pengurusan korporat.

Sementara Cambridge Analytica merupakan firma perlombongan data yang kini dilanda kontroversi kerana menggunakan data daripada laman sosial Facebook bagi membina program perisian untuk membatu membuat jangkaan dan mempengaruhi pilihan pengundi bagi memenagi pilihan raya untuk pelanggan mereka.

Hasil kerja DS Rosmah Mansor di PERMATA telah membantu kanak-kanak kurang berkemampuan untuk berjaya telah mendapat pengiktirafan dunia termasuk dianugerahkan Global Good Governance Awards (3G Awards) pada tahun 2016 yang dianjurkan di Hotel Hyatt Regency, Istanbul pada Mei 2016.

Rais Hussin dalam pada itu cuba untuk memutarbelit fakta mencipta berita palsu dengan mengaitkan nama isteri Perdana Menteri dengan skandal Cambridge Analytica yang melanda Timbalan Presiden PPBM, DS Mukhriz Tun Mahathir.

Walau bagaimanapun, ianya segera dibidas oleh Cambridge IF Analytica sendiri yang mengeluarkan kenyataan rasmj di Facebook menjelaskan bahawa organisasinya tiada kaitan langsung dengan Cambridge Analytica. Tulis Cambridge IF Analytica,
Pihak pengurusan dan pentadbiran CAMBRIDGE IF-ANALYTICA ingin menjelaskan bahawa kami TIDAK sama sekali berhubungkait dengan Cambridge Analytica. Kedua-duanya merupakan entiti berbeza dan tidak berhubungan, Terima kasih.
Cuba lagi ya Rais Hussin.

20 comments:

Reforbasi Madeymugabe said...

Kah kah kah kah kah.... Itu kenyataan TERBAIK dari so-called pakar strategi parti bunga....?????

Tengok kedua-dua logo organisasi tu pun dah tahu bahawa kedua-dua entiti tu adalah berbeza....

Jangan tabal diri jadi pakar strategi la... Rais patut jadi pakar buncitkan perut je......

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

ha...ha..ha...kesiannnnnn...tak apa ..cuba lagi len kali...

Anonymous said...

Strategis tutup kemaluan boboi botak madey tak berjaya nampaknye. Hik5

Anonymous said...


Kalau dah air terawat dg air mentah pun tak faham2.... Macam mana nak berbicara dengan puak2 ni.... Org kata lain dia faham macam lain.... Dah le bodoh sombong pula tu!!!.. JAHIL MARAKAB.

Anonymous said...

Ha..ha..ha..Kan aku penah cakap Pakar2 strategi pembangkang ni semua bangang. Sama macam kes Rafiji romli dengan Rahman Dahlan. Asal sama terus berlumba nda tuduh...last sendiri dapat malu...masalah muka diaorang ni tebal sangat susah nak malu. Macai2 nya pulak tetap angguk...tak caya kejap lagi ada komen pertahan pakar strategi diaorang ni.

Anonymous said...

Muka tebal spt kulit babi mane ade nk tau malu. Ikut mcm mahsabu, bangga mkn babi dgn guan eng dr mkn ayam grg dgn najib.

Reforbasi Madeymugabe said...

8 hari je lagi Rais bergelar ketua strategi, lepas parti bunga diharamkan nanti dia jadilah ketua gigit jari. Satu cawangan dan bahagian parti pun tak wujud, yang hanya ada bahagian syok sendiri. Ahli parti buat laporan ke ROS, mencungap ketua strategi, presiden parti, timb presiden nak jawab........ Pengerusi parti jangan cakap la, lepas ni jadi ahli DAPig, kalau tak melepas nak jadi PM ooooiiii.....

Muahahahahahahahahahahaha

Esok siapa pula? said...

Netizen Panggil Syed Saddiq Dungu, Baca Tajuk Tak Baca Artikel Penuh

Akibat malas membaca, Ketua Pemuda PPBM Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sekali lagi dikritik netizen kerana membuat rumusan awal daripada tajuk berita tanpa memahami keseluruhan artikel.

Syed Saddiq menerusi twitternya membidas kenyataaan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang bercadang meningkatkan gaji pekerja tempatan yang berkemahiran kepada RM3,500.

"Bila HARAPAN cadangkan kadar gaji minima ditingkatkan secara berperingkat ke RM1500 (How? Refer to #BukuHarapan), mereka lah yang tuduh kita nak “bankrap” kan Malaysia.

"Sekarang mereka cadangkan gaji minima ditingkatkan kepada RM3,500. Tiada penjelasan pun," tweet beliau.

Cadangan meningkatkan gaji minima kepada RM3,500 adalah bagi pekerja berkemahiran tinggi dan bukannya kepada semua sektor.

Zahid ketika membuat cadangan tersebut berkata, tangga gaji tersebut menyamai gaji pekerja mahir asing yang bekerja di Malaysia.

Bercakap kepada wartawan selepas merasmikan Ekspo TVET semalam, Zahid berkata, ianya juga sebagai usaha menggalakkan lebih ramai anak muda menceburi jurusan Latihan dan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET).

Ujarnya, gaji minimum ditawarkan kepada pekerja mahir tempatan kini adalah RM1,200 dan beliau mencadangkan menjelang 2030, gaji tersebut dapat ditingkatkan kepada RM5,000.

Lantara itu, tidak hairanlah Syed Saddiq dibidas netizen dan ada yang menggelarkan beliau sebagai dungu.

Seorang pengguna twitter membalas tweet Syed Saddiq menggesanya membaca keseluruhan artikel sebelum membuat rumusan awal.

"Bro, boleh tak baca kenyataan penuh dan berhenti memutarbelit. Adakah kamu begitu bodoh dengan hanya membaca tajuk sahaja?" tweet @yusof_haq.

Sementara Farah Harith berkata:" penjelasan ada didalam artikel. Samaada kamu dungu yang memilih untuk membaca tajuk atau kamu dengan mudahnya mengabaikan fakta untuk mengapi-apikan si dungu lain yang hanya membaca tajuk, dan tweet bodoh kamu sahaja".

Anonymous said...

Well... what can we say?
Bloody stupid fuckiting harapans.

Robert Putumayam Mugabe said...

Macam mana PPBM tak lingkup kalau sapa saja yg berada didalamnya semua jenis yg hanya tau BERDENGUNG aje macam LANGAU TAIK, satu benda apa pun tak tau dan tak paham .. Tapi apa nak herankan pulak, bos besar pun MAHATAIK.

Ada title 'Dr' pun merapu mcm baru suntik dadah kebadan sendiri ...

Kah kah kah kah kah

Anonymous said...

Macai2 pakatan yg selalu mengular dlm blog ni pun dah blah... samada dah taktahan malu atau pellet dedak dah tak gugur... hehehe...

Anonymous said...

ahli & pemimpin bunga terdiri drdp golongan terencat akal yg tahu buat fitnah yg akhirnya memalukan diri sendiri memperlihatkan kebodohan & bebal sebab masing2 berebut DEDAK taik...terjelir2 lidah anjing2 bunga & ph utk dapat dedak!!!

Anonymous said...

bukan ketua strategi tpi Ketua Taik dibawah arahan Mahataik...kik5

Cencaluk said...



CencalukMarch 24, 2018 at 12:13 PM
Aku dah kata TUN nak KUASA kerana nak tambat kroni dia dari melarikan diri dan harta rampasan 22 tahun yg ditanam dlm akau kroninya. Tanpa kuasa TUN tak dapat kawal Puppet kroninya.

Cuba fikir logic sikif tanpa kuasa adakah kroninya akan memulangkan segalah harta TUN kepangkuannya.

Bayangkan adakah kroninya akan memulangka. Berbillion ringgit samaada kepada TUN atau warisnya tanpa mereka ada kuasa.

Srbab itulah TUN membuat syarat untuk Najib menaikkan anaknya BOBOY untuk kuasa, sayangnya boboy tak ada ketokohan hanya janta ikut telinjuk bini hingga disingkirkan dari kabinet dan UMNO.

Cencaluk said...

Kehilangan kuasa dlm kerajaan membuatkan TUN hulang punca, tambahan pula segala kroni dan proksinya turut hilang projek dan pendapatan untuk menambah kekayaan. Itu membuatkan TUN mengamuk dan bertekad menjatuhkan Najib.

Sayangnya taktik dan teknik yg sama TUN gunakan untuk menjatuhkan semua timbalannya digunapakai.

Najib anak didiknya sudah lali dengan segala langkah TUN membuatkkan semua usaha TUN tidak menjadi

Bayangkan semakin hari semakin banyak keburukkan TUN tersedah sedangkan Najib makin menyerlah apa kau orang boleh lihat..?

Jadi untu kekal kan hartanya TUN berhempas pulas hingga sanggup. Menjilat ludahnya selama 22 tahun semata2 nak memastikan hartanya masih selamat.

Anonymous said...

tik tok tik tok tik tok

Anonymous said...

Terkucil babi2 pembangang nk pertahankan rais boncit. Hahaha

Anonymous said...

Betul tu..
Cambridge IF Analytica dan Cambridge Analytica adalah entiti berbeza walaupun nama seakan sama.

Aabar BVI dan Aabar investment PJS Ltd adalah dua entiti berbezaa.
Apabila 1mdb sudah tersengaja tersalah bayar dan harus membayar kali kedua, tiada tindakan menuntut kembali wang yg tersengaja tersalah bayar.

Dalam hal ini adakah najib atau khairilryezal yg lembam

Reforbasi Madeymugabe said...

1MDB tak salah bayar pun, malah IPIC yang tak berani teruskan saman kerana risau tembelang penipuan mereka akan terbongkar lebih dalam lagi.

Maka dengan ini, ko dan Rais adalah bodoh, bahalol dan lembam selama-lamanya. Tunggu menghitung hari untuk ditalkinkan...

Kah kah kah kah kah kah

Robert Putumayam Mugabe said...

Bagi yg lembam utk paham:

Betul, Cambridge IF Analytica dan Cambridge Analytica adalah entiti berbeza walaupun nama seakan sama.

Dan, kedua-dua entiti tersebut juga diteraju oleh orang2 yg berbeza.

Begitu juga, Aabar BVI dan Aabar investment PJS Ltd adalah dua entiti berbezaa.

TETAPI PERLU DIINGAT, Aabar BVI dan Aabar investment PJS Ltd DITERAJUI OLEH ORANG YG SAMA, yg mengeluarkan arahan kepada 1MDB supaya membayar kpd Aabar BVI dgn niat utk merompak/menipu dan menggelapkan wang pembayaran dari 1MDB dgn membuat pengakuan palsu bahawa Aabar BVI adalah anak syarikat kepunyaan IPIC.

Perompak ini pula bersekongkol dgn org dalaman dari 1MDB sendiri yg mendapat habuan istimewa, dan merupakan satu konspirasi utk mensabotaj 1MDB peringkat tertinggi sejak dari tahun 2013 lagi.

Jadi yg otak lembam nak paham tu terutama MAHATAIK dan PENJILAT2 TEGARNYA, sila ambil perhatian kpd fakta ini, dan apa yg telah dipersetujui oleh IPIC dan 1MDB bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Dan krn sbb itu juga 1MDB tegas menyatakan bahawa 1MDB tidak pernah hilang wang sehingga kehari ini. Yg mendakwa 1MDB hilang wang adalah MAHATAIK dan pengikut2 totoknya dan pembangkang saja.

Nak tanya 1 soalan - pembangkang terutama LKS kata duit 1MDB yg dicuri ada tersimpan si Switzerland, setakat ni berapa sen yg mrk dapat bawa balik ke Malaysia?

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates