July 29, 2017

133 DS @NajibRazak Patut Jawab Bila Tun @chedetofficial Ajak Debat, "Pi Lah Debat Dengan Sama Umur"


Tun Dr Mahathir pernah menolak pelawaan Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang untuk berdebat pada tahun 2013, baca di sini. Pada tahun yang sama dalam bulan April, Husam Musa pernah mengajak Tun Dr Mahathir berdebat, namun Tun mengelak. Malah Tun Dr Mahathir turut berkata,
Lagipun siapa dia Husam? Kalau banding dengan umur saya dia masih budak-budak. Pergilah debat dengan budak-budak sama umur, tak usahlah cabar orang.
Tun Dr Mahathir sekarang berumur 92 tahun dan DS Najib Tun Razak pula 64 tahun. Sekarang apabila Tun Dr Mahathir beria-ia mengajak DS Najib Tun Razak untuk berdebat, mungkin DS Najib Tun Razak boleh berkata,
Lagipun siapa Tun Dr Mahathir? Kalau banding dengan umur saya dia sudah tua. Pergilah debat dengan orang tua sama umur, tak usahlah cabar orang.

July 28, 2017

101 7 Fakta Kehebatan Rejim Pulau Pinang Yang Wajib Anda Tahu

Antara 7 kehebatan Rejim Dinasti Lim Guan Eng adalah membawa IKEA ke Pulau Pinang. Dikhabarkan Rakyat Pulau Pinang amat berbangga dengan kejayaan ini, sehinggakan ada yang terjun laut dari Jambatan Pulau Pinang kegembiraan. Ini memandangkan perabot-perabot dari IKEA ini amat sesuai untuk menghiasi ruangan Terowong Bawah Laut yang sedang dalam proses disiapkan.46 Dengarlah Suara Anak Muda Pakatan Harapan Dalam Forum Mahathir: Agen Perubahan Atau Agen Pemusnah?


Satu forum anjuran Kelab Bangsar Utama dua hari lepas, bertajuk 'Mahathir: Agen Perubahan Atau Agen Pemusnah' telah diadakan bagi membincangkan peranan yang dimainkan oleh Mantan Perdana Menteri 22 tahun, Tun Dr Mahathir Mohamad telah dilantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan atau beliau menganggapnya sebagai 'Top Dog'.

Daripada 10 soalan hadirin kepada ahli panel semasa sesi soal jawab, lapan daripadanya mengkritik jawatan baru Tun Dr Mahathir dalam gabungan pembangkang itu. Aktivis sosial Hishamuddin Rais yang merupakan blogger Tukar Tiub, turut menjadi sasaran hadirin.

Antara kata-kata keras menentang penglibatan Tun Dr Mahathir dalam Pakatan Harapan adalah seperti berikut:
Anda adalah orang yang mengajar kita bahawa Mahathir tidak boleh dipercayai, jadi mengapa kamu berkata sebaliknya sekarang
Kami GenY tak mahu Mahathir
42% saham dalam BSKL adalah GLC, banding dangan zaman Mahathir
Mahathir buat public transport bagi pada kroni. Najib buat public transport under Goverment. Najib Smarter
Tontonlah video-video di bawah dan nilaikan sendiri. Mereka adalah penyokong-penyokong pembangkang. Ini suara sebahagian akar umbi pembangkang. Kesimpulannya, kalau sudah benci DS Najib Tun Razak janganlah sehingga berlebihan. Takut suatu hari akan jadi semacam dengan Tun Dr Mahathir dan Hishamuddin Rais hari ni. Dulu bukan main benci sampai keluar gelaran Mahafiraun, Mahazalim dan sebagainya. Sekarang lihatlah blogger Tukang Tiub, bukan main jilat lagi Tun Dr Mahathir.


1 Carta Organisasi Pakatan Harapan Pulau Pinang, Mana Wakil Kaum India?


Carta organisasi Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang telah tersebar di laman-laman sosial sejak semalam. Sekiranya carta organisasi ini benar, amat malang sekali bagi kaum India kerana mereka tidak mempunyai wakil di dalam organisasi tertinggi Rejim PH di Pulau Pinang. 

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, Dr P Ramasamy yang selama ini menjadi wakil kaum India turut disisihkan kali ini. 

Kedua, jawatan penting seperti Pengerusi (Top Dog?), Bendahari dan Setiausaha semuanya disapu bersih oleh DAP. Tokong mana percaya parti lain untuk memerintah.

Ketiga, untuk jawatan Ketua Wanita PH, bukankah bapa Lim Siew Khim terlibat dalam skandal meminta duit dari pembeli flat? Good luck lah.

Keempat, Dr Afif Bahardin telah memegang dua portfolio iaitu Ketua Penerangan dan Ketua Pemuda. Nampak sangat Rejim PH Pulau Pinang ketandusan pemimpin.

Kesimpulannya, yang pulun mai bagi ramai adalah puak-puak Parti Chap Bunga. Yang ramai dapat jawatan pulak adalah puak2 DAP. Kesiannnnnn!!!July 27, 2017

29 Lancaulah DAP! Kos Rumah Terbuka Aidil Fitri Untuk Rakyat Pun Hendak Dipertikai


Saban hari pemimpin-pemimpin DAP semakin berani mencabar kesabaran orang-orang Melayu Islam. Kalau sebelum ini mereka tidak pernah mempertikaikan kos jamuan Hari Raya Aidil Fitri, tahun ini mereka membawa isu kos Rumah Terbuka Aidil Fitri Perdana Menteri ke Parlimen.

Pertama, setiap Ketua Jabatan, Wakil Rakyat, Ketua Pembangkang, Timbalan Menteri dan Menteri diberi peruntukan di bawah undang-undang untuk mengadakan jamuan makan di bawah elaun keraian. Apa masalahnya? 

Contoh elaun keraian bagi Timbalan Menteri adalah RM80 per satu kepala. Darablah dengan berapa kepala yang dijemput sekiranya Timbalan Menteri berkenaan membuat Rumah Terbuka.

Kedua, jamuan makan berkenaan untuk segenap lapisan masyarakat Malaysia atau warga asing dan jemputan kehormat seperti duta dan sebagainya yang bertandang ke Seri Perdana tanpa mengira kaum, bangsa dan Agama.

Ketiga, Menteri Besar Selangor dan Ketua Menteri Pulau Pinang pastinya ada membuat Rumah Terbuka Aidil Fitri bukan? Berapa kos dan perbelanjaan yang digunakan? Azmin Ali dan Lim Guan Eng guna duit bapak merekakah?


Keempat, kenapa hanya Rumah Terbuka Aidil Fitri Perdana Menteri dipertikaikan. Kenapa Rumah Terbuka Kebangsaan untuk perayaan lain seperti Tahun Baru Cina, Deepavali, Hari Natal, Hari Gawai tidak turut dipertikaikan kosnya?

Kelima, selepas ini elok Perdana Menteri buat rumah terbuka dengan air kopi cicah biskut empat segi saja untuk menepati penjimatan ala DAP. Hari ini DAP pertikaikan kos Rumah Terbuka Aidil Fitri. Tidak mustahil kalau esok mereka pertikaikan pula kos bina masjid dan kos peruntukan kepada sekolah Agama.

Kesimpulannya, lancau lah DAP!

50 Kenapa Kos Pembinaan 3 Lebuhraya Di Pulau Pinang Jauh Lebih Tinggi Dari Mana-Mana Lebuhraya di Lembah Klang?


Kecuali banglo mewah milik Ketua Menteri (tanpa kolam renang) di Pulau Pinang yang dibeli dengan harga yang murah, ketiga-tiga lebuhraya yang dibina di dalam negeri berkenaan jauh lebih tinggi dari mana-mana lebuhraya yang terdapat di dalam Lembah Klang. Mungkin inilah harga yang patut dibayar oleh Warga Pulau Pinang yang mengamalkan dasar CAT atau 'Competency, Accountability and Tranperancy'. Mungkinlah.

Nurul Izzah baru-baru ini pernah berkata bahawa Pakatan Harapan boleh membina projek infrastruktur pengangkutan awam yang lebih murah dengan jaringan yang lebih luas daripada Barisan Nasional. Mungkin beliau sepatutnya meletakkan syarat berikut di dalam kenyataan beliau:

1. Kecuali di Pulau Pinang, dan
2. Kecuali projek-projek yang dirancang dan diluluskan oleh Tokong.

Dua hari lepas, kita dikejutkan apabila EXCO Pulau Pinang mendedahkan bahawa kos Penang Pan Island Link 1 (PIL-1) sepanjang 19.5 kilometer adalah berjumlah RM7.5 bilion, atau RM385 juta setiap kilometer. YB Chow Kon Yew di dalam laman Facebook beliau, baca di sini, sekali lagi mengesahkan kos berkenaan dan tidak membantah pembinaan kos PIL-1 adalah RM385 juta bagi setiap kilometer. Beliau hanya berkata bahawa ianya mahal kerana pembinaannya rumit dan dibina untuk meminimumkan gangguan kepada Rakyat.

Manakala bagi Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu ke Gurney Drive sepanjang 4 kilometer, dibawah projek kontroversi Terowong Pulau Pinang pula, memerlukan kos RM800 juta untuk dibina, atau RM200 juta setiap kilometer. Sementara satu lagi lebuhraya projek Terowong Pulau Pinang, iaitu Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu ke Jalan Air Hitam sepanjang 5.7 kilometer pula memerlukan kos bernilai RM897 juta untuk dibina, atau RM157 juta setiap kilometer.

Perbandingan dibuat dengan lebuhraya-lebuhraya yang terdapat di Lembah Klang adalah seperti berikut:

1. Lebuhraya SUKE sepanjang 59 kilometer dengan kos pembinaan sebanyak RM5.3 billion atau RM90 juta per kilometer.

2. Lebuhraya DASH sepanjang 47 kilometer dengan kos pembinaan RM5.3 billion atau RM89 juta per kilometer.

3. Lebuhraya EKVE sepanjang 36 kilometer dengan kos pembinaan RM1.6 billion atau RM43 juta per kilometer.

4. Lebuhraya DUKE 3 (kini dinamakan sebagai Lebuhraya Setiawangsa Pantai) sepanjang 35 kilometer dengan kos pembinaan RM3,74 billion atau RM107 juta per kilometer.

5. Lebuhraya DUKE 2A sepanjang 75.2 kilometer yang menghubungkan Kuala Lumpur ke Kapar dengan kos pembinaan RM6.32 billion atau RM84 juta per kilometer.

Kesimpulannya, minta tolong penjilat-penjilat DAP terangkan kenapa kos pembinaan lebuhraya di Pulau Pinang lebih tinggi daripada Lembah Klang?

20 Syarikat Prasarana Malaysia Berhad Menjadi Sasaran Tilikan Ahli Nujum @RafiziRamli Pula


Ahli Nujum Negara, Rafizi Ramli muncul kembali. Kali ini dengan ramalan bahawa Syarikat Prasarana Malaysia Berhad akan kerugian RM142 juta untuk projek tren Arab Saudi.

Naib Presiden PKR ini pernah meramalkan pada tahun 2013 kos MRT akan melambung sebanyak RM100 billion dalam tahun 2017. Ramalan beliau tersasar jauh. Hakikatnya, apabila siap projek MRT Fasa Kedua, kos hanyalah RM21 billion, lebih rendah RM2 billion dari kos anggaran. 

Rafizi Ramli juga telah meramalkan pelaburan Tabung Haji dalam kaunter minyak dan gas akan mendedahkan pendeposit kepada kerugian besar mencecah RM680 juta. Ramalan beliau juga gagal. Tabung Haji masih lagi dapat memberi subsidi kos mengerjakan haji kepada puluhan ribu jemaah haji muassasah setiap tahun sebanyak RM9,570 untuk seorang.

Semalam, Rafizi Ramli buat cerita dongeng baru. Seperti biasa, beliau menghasut Rakyat dengan cerita penglipur lara beliau. Ini adalah usaha terkini pembangkang untuk mensabotaj usaha Syarikat Prasarana Malaysia yang dimiliki Kerajaan.Dua hari lepas Rafizi Ramli muncul dalam video dengan muka kesian meminta derma untuk membayar saman NFC sebanyak RM300,000 daripada peminat setianya. Masih ada 12 kes Mahkamah untuk beliau hadapi, dan dengan ratusan tunai di dalam bank, beliau masih mampu menebalkan muka untuk meminta derma dari Rakyat Marhaen? Masihkah anda percaya dengan spesis sotong seperti ini?

Nota Kaki: Di bawah adalah video ucapan Rafizi Ramli mengenai kenyataan beliau, "Tugas kita adalah menghasut. Kita mesti menghasut Rakyat tumbangkan Barisan Nasional."


July 26, 2017

121 Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat Digunakan Oleh MP Gombak @AzminAli Untuk Menyindir DS @NajibRazakAhli Parlimen Gombak, Azmin Ali telah menggunakan Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat untuk menyindir Perdana Menteri di dalam laman sosial Facebook beliau seperti di bawah. 

Terdahulu, dua Pertanyaan Jawab Lisan MP Gombak di dalam Dewan Rakyat mengenai 1MDB telah ditolak menggunakan Peraturan Mesyuarat yang sedia ada oleh Setiausaha Dewan Rakyat.


Di dalam laman sosial Facebook, MP Gombak berkenaan menulis,
Dua soalan saya terhadap Perdana Menteri mengenai 1MDB ditolak pada sidang Dewan Rakyat kali ini. Alasannya isu ini sedang dibicarakan dalam mahkamah dan menimbulkan rasa sakit hati. Rupanya PM sakit hati dengan soalan 1MDB.
Adalah tidak adil menggunakan bahasa undang-undang di dalam Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat yang telah digazetkan. Peraturan Mesyuarat PM 23 (1)(c) dan PM 23 (1)(g) seperti dalam 'Sebab Ditolak' dalam dua surat berkenaan bukan ditulis oleh Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak. 

MP Gombak tahu perkara itu. Saya juga tahu perkara itu. Cuma macai-macai 'Top Dog" sahaja yang akan mengiyakan apa yang Azmin Ali kata. Sebab apa? Sebab IQ mereka hanya 41.

54 Apa Jawapan Tun Dr @chedetofficial Bila @LimKitSiang Ajak Berdebat Tahun 2013?Macai-macai ProTun memang suka lupa sejarah. Mungkin sebab IQ serendah 41 atau mungkin kebanyakan dari mereka masih dalam bentuk sperma semasa Tun Dr Mahathir memerintah selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Hari ini mereka menyalak mengatakan DS Najib Tun Razak sebagai pengecut dan takut untuk berdebat dengan 'Top Dog' Pakatan Haram.

Kita imbas kembali apa yang berlaku pada tahun 2013 semasa Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang mencabar Tun Dr Mahathir berdebat dalam beberapa siri debat. Apa jawaban Tun Dr Mahathir pada masa itu?  'Ini kerja taraf budak-budak sekolah sahaja dan tidak perlu dilayan.'

Persoalan penting yang harus dihadam oleh penganut-penganut 'Top Dog' adalah perlukah Perdana Menteri semasa, DS Najib Tun Razak melayan cabaran budak sekolah dari Tun Dr Mahathir? Kerap kali saya berkata, Tun Dr Mahathir semenjak tiada kuasa sahaja beliau sibuk untuk berdebat. Cuba ajak beliau berdebat semasa beliau berkuasa dahulu. Tidak disumbat ke Penjara Kemunting di bawah Akta ISA sudah cukup baik. Sembanglah 'Top Dog'.

49 Pembohongan @cmlimguaneng Mengenai Kerajaan BN Pulau Pinang Menjual Tanah RM1 Per Kaki Persegi, Ini Penjelasannya

Setiap kali Rejim DAP Pulau Pinang dikritik kerana penjualan tanah dan aset negeri yang kerap untuk menampung peningkatan perbelanjaan Kerajaan Negeri melangkaui 500%, sebanyak itu jugalah pembohongan ditabur oleh Rejim DAP Pulau Pinang kononnya Kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini menjual 'tanah' kepada 'kroni' atau syarikat swasta pada RM1 per kaki persegi.

Bagi menjawab pembohongan berkenaan, berikut adalah fakta-fakta yang berkaitan:

1. Tanah yang dijual bukan tanah asal sebaliknya tanah tambakan laut.

2. Harga yang dijual bukan RM1 per kaki persegi sebaliknya RM1 kaki persegi termasuk 10% tanah tambakan laut yang dibuat, diserahkan kepada Kerajaan Negeri, yang bernilai berbilion-bilion ringgit.

3. Perjanjian 1992 adalah ditandatangani dengan Koperasi Gabungan Negeri Pulau Pinang (KGN). 40% pegangan KGN dimiliki oleh 100% milik Kerajaan Negeri melalui Penang Development Corporation (PDC). Oleh itu, tuduhan tanah dijual kepada syarikat swasta atau 'kroni' adalah satu pembohongan.

4. Semenjak 25 tahun yang lalu, saham-saham telah berubah tangan beberapa kali tetapi sehingga ke hari ini, projek penambakan tanah adalah 78.2% dimiliki oleh syarikat senaraian awam Eastern & Oriental Berhad. Syarikat ini dimiliki oleh Sime Darby Berhad sebagai pemegang saham utama dan 21.2% lagi dimiliki oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang melalui PDC.

Ketua Menteri, Joseph Lim Guan Eng seharusnya menghentikan pembohongan ini. Rakyat Pulau Pinang semakin bijak. Maklumat adalah di hujung jari sahaja. Jadi tidak hairanlah Setiausaha Agong Gerakan, Datuk Liang Teck Meng semalam membuat kenyataan media akan menyaman Rejim DAP mengenai pembohongan di atas. Pagi ini, Setiausaha Agung Gerakan telah memfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Pulau Pinang menerusi Tetuan Baljit Singh. See you in court Tokong.


Nota Kaki: No more delay please Tokong.

27 Diperintah Bayar RM300,000 Kerana Memfitnah NFC, @RafiziRamli Mengemis Minta Derma


Semalam, di dalam laman sosial Facebook beliau, Ahli Parlimen Pandan menyatakan bahawa beliau telah menerima Surat Tuntutan agar membayar RM300,000 kepada National Feedlot Corporation (NFC) kerana mahkamah telah mendapati beliau telah memfitnah NFC. 

Sekiranya gagal pihak NFC akan mengambil langkah undang-undang mengistiharkan Rafizi Ramli sebagai muflis. Tulisan panjang lebar beliau menyatakan bahawa beliau tiada duit untuk membayar saman berkenaan dan berharap sumbangan orang ramai membantu beliau membayar saman melalui akaun Invoke. 

Walaupun sebelum ini Rafizi Ramli pernah mengistiharkan harta beliau yang melebihi satu juta dengan tunai berjumlah ratusan ribu, Rafizi Ramli tetap berlakon dan mengemis bantuan orang ramai di atas kesalahan fitnah yang dibuatnya. 

Rafizi Ramli juga membongkar bahawa kini beliau masih ada 12 lagi kes mahkamah masih tertangguh. Oleh itu, penyokong-penyokong setia Rafizi Ramli perlu bersedia untuk menyimpan duit mulai sekarang kerana mereka bakal diperlukan untuk menolong Rafizi Ramli membayar saman kes-kes yang lain pada masa hadapan.


1 Rentetan Kejadian 'Planet Of The Apes', Menteri Pengangkutan Minta Jaga MRT


Malaysia mempunyai fasiliti kelas dunia. Cuma Rakyat Malaysia mempunyai kelakuan dan mentaliti kelas ketiga. Pembangkang menjangkakan perkhidmatan 'Mass Rapid Transit (MRT)' akan gagal. Namun, dengan diskaun 50% yang diberikan sehingga Hari Merdeka 31 Ogos, Rakyat Malaysia berpusu-pusu menaiki MRT ini. Bukti sambutan hangat terhadap perkhidmatan MRT didedahkan sendiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail di dalam laman sosial Twitter.Namun, amat dikesali sekali kemudahan terbaik yang diberikan oleh Kerajaan tidak dijaga baik oleh Rakyat Malaysia yang masih mempunyai mentaliti kelas ketiga. Antara contohperangai buruk Rakyat Malaysia adalah seperti di bawah:Malah, Pengarah Komunikasi Strategik MRT Corp, Najmuddin Abdullah, turut mendedahkan vandalisme yang berlaku di stesen-stesen MRT.


Oleh itu, tidak hairanlah apabila Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai sendiri meminta orang ramai agar menjaga kemudahan MRT dengan baik dan tidak melakukan perbuatan vandalisme ke atas kemudahan-kemudahan yang disediakan di stesen-stesen MRT.

11 Pemuda Harapan Janji 1 Juta Pekerjaan, Elok Wujud Di Pulau Pinang Yang Mengalami Kadar Pemberhentian Pekerja Teramai Di Malaysia


Tahniahlah barisan Pemuda Pakatan Harapan. Tinggi angan-angan untuk mewujudkan 1 juta peluang pekerjaan dalam masa 5 tahun. Itupun bersyarat. Kalau ambil alih Putrajaya yang mereka tahu tidak akan berlaku dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 ini. Apapun sembang mahu kencang. Pakatan Harapan kalau berjanji babipun boleh terbang.

Dalam keghairahan Pemuda Pakatan Harapan menjanjikan bulan dan bintang, Rejim DAP Pulau Pinang tidak dapat lari dari persoalan peningkatan jumlah pekerja yang diberhentikan antara Tahun 2015 dan 2016. Jika dilihat pada tahun 2015 jumlah pekerja yang diberhentikan mengikut negeri, Pulau Pinang berada di tangga yang ke-4 di belakang negeri 'kuasa besar' yang lain seperti Johor, Selangor dan Wilayah Persekutuan dengan mencatatkan jumlah yang seramai 1,102 perkerja.

Bagi tahun 2016 pula, jumlah pekerja yang paling tinggi diberhentikan pula, Pulau Pinang berjaya merangkul kejuaraan dengan angka seramai 12,313, satu jumlah yang cukup tinggi dengan peningkatan sebanyak 1,100%. Yeay! Pulau Pinang juara lagi. Sebagai kesimpulan, eloklah jumlah 1 juta peluang pekerjaan yang Pemuda Pakatan Harapan janjikan itu dilakukan di Pulau Pinang sahaja.

July 25, 2017

53 Ketua Armada @SyedSaddiq Paladium Merenggek Pemuda UMNO Kasar ... Awww!


Ketua Armada, Syed Saddiq 'Paladium' melahirkan kekecewaan beliau di dalam laman sosial Facebook beliau apabila dikatakan Pemuda UMNO bertindak kasar ke atas anak buah beliau yang dipercayai menghantar undangan jemputan debat 'Nothing To Hide 2' antara Tun Dt Mahathir dan DS Najib Tun Razak.

Pertama, kalau datang rumah orang untuk menghantar apa-apa undangan, tidak perlulah sehingga mewar-warkan ke media sosial dengan memanggil geng untuk berkumpul dan berarak. Itu macam hendak bergaduh gayanya. Kalau sudah gaya menjual, tidak salah Pemuda UMNO membeli.

Kedua, geng Armada tidak tahukah dalam zaman moden ini sudah ada Pos Laju dari Pos Malaysia. Kenapa perlu hantar tangan. Kalau tidak mahu guna Pos Laju boleh pakai pwrkhidmatan syarikat swasta yang lain seperti GDEX dan sebagainya. Pernahkah geng Armada mendengar perkataan e-mail? Sekarang orang hantar kad kahwin pun pakai e-mail lah!

Ketiga, kalau betul niat datang adalah murni, kenapa hendak dibawa poster-poster provokasi seperti contoh di bawah? Kenapa sanggup menjadi keldai DAP untuk memecah belahkan orang-orang Melayu?

Keempat? melihat video pemuda Armada datang ke PWTC. Ditanya kenapa datang beramai-ramai? Nak timbulkan provokasi ka? Mereka menjawab "Tidak. Mereka datang beramai-ramai, selain menghantar kad jemputan, mereka nak datang beraya". Bang, sekarang dah masuk bulan Zulkaedah. Armada punya raya berapa bulan? 24 Julai bersamaan 1 Zulkaedah. Mengalahkan budak kecik beraya.

Apapun saya 'salute' Pemuda UMNO mempertahankan pemimpin dan organisasi parti dan menghalang barua-barua DAP dari mencemar PWTC.

Nota Kaki:

1. Tun Dr Mahathir ni masa tidak berkuasa galak ajak orang berdebat. Cuba ajak beliau berdebat sewaktu beliau di tampuk kekuasaan selama 22 tahun. Tidak ditangkap dan dihantar ke Penjara Kemunting di bawah Akta ISA sudah cukup bagus.

2. Di bawah pula adalah drama sebabak. Geng Bunga janganlah terlalu emosi pulak.

Pemuda Armada: Boss hari ni kami nak gempur PWTC, kasi ajar sikit budak-budak PEMUDA UMNO ni.

Mukhriz : Okay ...

104 Pulau Pinang Bakal Bina Lebuhraya Termahal Di Malaysia, Tahniah @cmlimguaneng


Satu lagi pencapaian hebat Rejim DAP Pulau Pinang apabila Rejim pimpinan Ketua Menteri, Joseph Lim Guan Eng bakal membina lebuhraya paling mahal di Malaysia. Kos projek lebuhraya Pan Island Link 1 (PIL-1) sepanjang 19.5 kilometer bernilai RM7.5 billion! 1 kilometer bersamaan RM385 juta!

3 tahun lalu, Wakil Rakyat DAP melalak bahawa lebuhraya Ki­nrara-Damansara Expr­essway (KIDEX) di Se­langor adalah merupakan lebuhraya termahal di Malaysia dengan kos sebanyak RM161 juta setiap 1 kilometer. Sekarang Tokong Lim akan memecahkan rekod berkenaan dengan kos 140% lebih tinggi. Tahniah!

Pengerusi Pemuda MCA Negeri, Datuk Micheal Lee Beng Seng, melahirkan kebimbangan terhadap pembinaan lebuhraya paling mahal di Malaysia kerana menurutnya, kos berkenaan akan ditanggung oleh Rakyat Pulau Pinang. Datuk Lee juga mencabar kerajaan negeri untuk mendedahkan kos untuk laporan projek RM7.5bil PIL-1.

Ini kerana beliau mendakwa bahawa kerajaan negeri mempunyai tabiat membuat kos perundingan yang terlalu mahal. MCA katanya melihat projek-projek infrastruktur mega Pakatan, terutama di Pulau Pinang, kosnya jauh lebih tinggi daripada projek yang seumpamaya oleh Kerajaan Persekutuan.

19 Presiden PAN Masih Makan Gaji Dengan Rejim DAP Penang Rupanya


Walaupun Presiden PAN, Mat Sabu telah berhenti dari jawatan Pengarah di Jabatan Air Pulau Pinang kerana tuntutan perubatan yang tidak masuk akal, tetapi beliau telah dijadikan Pengarah di agensi kerajaan Pulau Pinang, PIHH Sdn Bhd, ataupun lebih dikenali sebagai Halal Penang. Mat Sabu tetap dibiayai oleh Rejim DAP Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng. 

Zairil Khir Johari juga turut diberi jawatan sebagai pengarah di agensi ini.Kalau mengikut definasi Hannah Yeoh dan Tony Pua, bukankah elaun yang dinikmati oleh Mat Sabu dan Zairil Khir Johari adalah duit Rakyat atau lebih dikenali sebagai 'tax payers money'? Berapakah elaun mereka sebulan? Apakah faedah-faedah lain yang mereka nikmati selain elaun yang diterima? Persoalan utama adalah apa fungsi Halal Penang? Menghalalkan perbuatan Lim Guan Eng?

Apakah kelayakan mereka selain mereka mempunyai kisah Dyana Sofea-Normah Alwi? Adakah Presiden PAN bebas untuk mengeluarkan pandangan beliau sekiranya periuk nasi beliaupun djaga oleh DAP? Apakah salah pendapat yang berlegar di media sosial yang mengatakan Mat Sabu hanyalah merupakan kuda tunggangan Lim Guan Eng? Jadi tidak hairanlah jika Mat Sabu Kata Joseph Lim Guan Eng bakal Perdana Menteri Malaysia kan?

10 @cmlimguaneng Tidak Tahu Malu, Diri Sendiri Terpalit Isu Rasuah, Ada Hati Tanya Di Parlimen


Di atas adalah pertanyaan lisan dari Ahli Parlimen Bagan, Joseph Lim Guan Eng. Mengikut aturan, pertanyaan beliau berada pada nombor 54 dan hanya akan dijawab dalam bulan Ogos. Tidak perlu tunggu bulan Ogos untuk menjawab persoalan berkenaan. TS Isa Samad tidak dikenakan siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) seperti didakwa Joseph Lim Guan Eng. TS Isa hanya dipanggil SPRM sebagai saksi untuk memberi keterangan.

Sebaliknya, Joseph Lim Guan Eng telahpun didakwa di Mahkamah atas dua tuduhan rasuah. Bukan itu sahaja, Joseph Lim Guan Eng juga mencabar Akta SPRM 2009 untuk melengahkan kes rasuah beliau dan Kerajaan DAP Pulau Pinang juga tidak mahu menandatangani Ikrar Bebas Rasuh (IBR) daripada SPRM. Joseph Lim Guan Eng sendiri tidak betul, ada hati nak tanya orang lain pasal isu rasuah di Parlimen.


Nota Kaki: Yang di bawah paling kelakar. DAP buat sidang akhbar minta masukkan klausa istihar harta dalam IBR SPRM. Keldai-keldai di bawah telah lupakah tidak ada satu negeri di bawah pembangkang seperti Pulau Pinang, Selangor dan Kelantang yang menandatangani IBR SPRM. Di Pulau Pinang, isu terowong bawah laut dan penjualan tanah tidak berjawab, Ketua Menteri terpalit rasuah tidak bercuti ada hati untuk mendesak SPRM. Lancau lu la. 

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates