June 24, 2017

159 Alhamdulillah ... Tun Dr Mahathir Berhari Raya Di LondonAlhamdulillah, dalam Rakyat Malaysia bersesak-sesak di segenap penjuru jalan raya dan lebuh raya untuk pulang ke kampung ke utara, timur dan selatan, Pengerusi Parti Chap Bunga Raya mengambil keputusan untuk menyambut Hari Raya Aidil Fitri di kampung halaman keluarganya di London.

Sebelum itu, cucu Pengerusi Parti Cap Bunga Raya yang juga anak Timbalan Presiden didapati memuat naik gambar beliau di Kensington High Street melalui laman sosial Instagram. Nampak gayanya anak-anak buah Parti Cap Bunga tidaklah dapat berhari raya di Malaysia bersama Ayahanda mereka. Nak ikut ke London, mereka hanya taraf macai saja.
Kita ulang sekali lagi. Pandu kereta Proton, beli juadah berbuka kat bazar Ramadhan, kacau bubur lambuk, beli baju raya kat Pekan Rabu dan akhirnya beraya di Kota London. Marhaen sungguh!

1 Menteri Yakin SPAD Amal Tadbir Urus Tahap Tinggi


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan sentiasa mengamalkan tahap tadbir urus tertinggi melalui komitmen Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Azharuddin Mat Sah dan pasukan pengurusan SPAD, begitulah keyakinan yang diutarakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, DS Nancy Shukri.

DS Nancy merupakan Menteri yang bertanggungjawab mengendalikan urusan SPAD. Beliau mengulas demikian berikutan beberapa portal berita melaporkan pelantikan TS Mohd Isa Abdul Samad sebagai Pemangku Pengerusi SPAD yang diumumkan pada 19 Jun lepas mendapat kritikan susulan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) semasa Isa menyandang jawatan Pengerusi FGV.

Dua persatuan teksi semalam menggesa kerajaan supaya melantik individu lain bagi menerajui SPAD, demi kebaikan industri itu sendiri. Presiden Persatuan Pengusaha Teksi Wilayah Persekutuan dan Selangor, Datuk Aslah Abdullah berkata, persatuannya berpendapat TS Isa bukan individu yang tepat untuk menerajui SPAD, berdasarkan insiden yang melanda FGV baru-baru ini.

DS Nancy berkata, SPAD merupakan badan berkanun yang ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat 2010 yang jelas menggariskan bidang kuasanya. Menurutnya sebagai sebuah suruhanjaya, Kerajaan telah pun memastikan terdapat sistem semak dan imbang dalam pelaksanaan semua aktiviti dan operasi SPAD.

Beliau berkata, Pemangku Pengerusi Suruhanjaya itu, TS Isa dalam kapasiti Pengerusi Bukan Eksekutif, memainkan peranan mempengerusikan mesyuarat anggota suruhanjaya bagi memastikan hala tuju strategik seperti mana yang terkandung dalam Rancangan Induk Pengangkutan Awam Darat Negara.

Segala aspek pentadbiran dan pengurusan suruhanjaya, termasuk operasi, perancangan, pelesenan serta penguatkuasaan adalah di bawah pentadbiran Ketua Pegawai Eksekutif dan barisan pengurusan SPAD, tambah DS Nancy.

DS Nancy percaya momentum dan semangat bekerja sebagai satu pasukan dalam budaya kerja SPAD akan terus diperhebatkan lagi bagi memastikan transformasi pengangkutan awam darat dapat dilaksanakan demi kepentingan rakyat.

Malah kata beliau lagi, jawatankuasa audit suruhanjaya serta bahagian undang-undang akan memastikan pihak pengurusan sentiasa mematuhi dan mengikuti tadbiran dan keperluan perundangan terkini ketika menjalankan tugas mereka.

DS Nancy menambah, sejajar dengan peranan SPAD sebagai sebuah badan perancang yang profesional dan proaktif serta pengawal selia industri, SPAD mempunyai prosedur operasi standard (SOP) yang teratur dan terperinci.

Beliau berkata, kerajaan juga telah menetapkan garis panduan serta mekanisme kawalan bagi pelaksanaan projek-projek infrastruktur untuk membangunkan pengangkutan awam darat dengan telus, amanah dan berintegriti.

June 23, 2017

96 ADUN PKR Hutan Melintang Buat Lawak Antarabangsa, 10 Jam Mogok Lapar Sudah Pengsan!Mogok lapar ADUN Hutan Melintang dari PKR, S Kesavan, bertukar menjadi lawak antarabangsa apabila terpaksa dikejarkan ke hospital malam tadi, kira-kira 10 jam selepas memulakan mogok lapar di hadapan ibu pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Putrajaya semalam.

S Kesavan memulakan protes 48 jam itu sebagai membantah kegagalan SPR menjawab beberapa isu termasuk pemindahan dan pendaftaran pengundi yang bukan bermastautin di kawasan DUN Hutan Melintang.

Protes dimulakan sekali lagi semalam pada 11.00 pagi. Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil berkata beberapa penyokong S Kesavan memanggil ambulans malam tadi selepas mendapati tahap kesihatan semakin merosot. Beliau dikejarkan ke Hospital Putrajaya pada jam 9.00 malam.

PKR memerlukan pemimpin yang tahan lasak untuk mogok lapar. Umat Islam tidak mempunyai masalah untuk berpuasa selama lebih kurang 12 jam setiap hari selama sebulan. Bagaimana S Kesavan hendak merasai denyut nadi pengundi-pengundi beliau yang miskin sekiranya berpuasa tahan lapar tidak sampai 10 jam sudah dikejarkan ke hospital?

0 Inikah DS @NajibRazak Yang Digelar Perdana Menteri Zalim?
Perdana Menteri DS Najib Tun Razak melawat keluarga Sofea Qaisara yang menghidap penyakit Microcephaly, masalah penglihatan dan Dandy Walker Syndrom di rumah baharu mereka di Pangsapuri Putra Damai Presint 11, semalam.

Menjelang perayaan Aidil Fitri ini, beliau telah menghulurkan bantuan dengan menyediakan sebuah rumah baharu yang selesa dan lengkap kemudahannya untuk keluarga yang kurang bernasib baik ini. Tontonlah video di bawah dan tanyakan kepada diri sendiri, inikah Perdana Menteri yang zalim? Siapalah potong bawang pagi-pagi ini?

June 22, 2017

75 Pendebat Terhebat Seluruh Galaksi Alam @SyedSaddiq Kaki Putar Belit


Pendebat terhebat seluruh galaksi alam dan juga Ketua Armada, Syed Saddiq Palladium, semalam di dalam sidang medianya semalam berkata,
Jadi saya terharu dengan Raja Petra, sebab dia ingat saya hebat sangat, sebelum ini kata saya budak hingusan, jadi bagaimana seorang budak hingusan boleh caturkan strategi negara terkuat dunia AS boleh dikawal pemimpin muda yang dikatakan budak mentah ini.
Malah, perkara beliau mencatur strategi politik ini turut ditulis di dalam laman sosial Facebook beliau. Puas saya membaca artikel yang ditulis oleh Raja Petra Kamaruddin, di sini. Di dalamnya, TIDAK terdapatpun RPK menuduh Syed Sadiq buat caturan strategi. Yang didakwa oleh RPK adalah pembuat strateginya adalah dikatakan Tun Dr Mahathir dan Tun Daim Zainuddin. 

Menurut RPK, Syed Saddiq ini hanya menceritakan strategi kedua Tun berkenaan kepada rakan EXCO Armadanya sahaja. Malah, RPK turut mencemuh Syed Sadiq bahawa strategi sebegitu adalah terlalu besar untuk seorang budak hingusan seperti Syed Saddiq.

Pembelit dan putar alam juga Syed Saddiq ini ya?

17 Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak Dilancar DS @NajibRazakPerdana Menteri, DS Najib Tun Razak sebentar tadi merasmikan Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak yang akan mengendalikan kes pertama pada 4 Julai depan. Penubuhan mahkamah itu tercetus daripada idea Perdana Menteri sendiri yang diumumkan ketika beliau berucap pada Seminar Jenayah Seksual Kanak-kanak di Kuala Lumpur, Mac lalu. 

Mahkamah khas berkenaan bukan sahaja menjadi mahkamah pertama seumpamanya diwujudkan di negara ini, malah yang pertama di Asia Tenggara. Ia diwujudkan bertujuan mempercepatkan tempoh pelupusan kes dan mempercepatkan giliran bagi perbicaraan kes jenayah seksual yang membabitkan kanak-kanak.

Buat permulaan, Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak di Istana Kehakiman Putrajaya ini akan mendengar kes-kes yang berlaku di negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak ini berbeza dengan Mahkamah Kanak-Kanak sedia ada, yang mana mengendalikan kes di mana pelaku jenayahnya adalah kanak-kanak.

Di dalam majlis yang sama, isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor turut merasmikan Bilik Permata, iaitu bilik menunggu saksi kanak-kanak ke Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-kanak di Putrajaya.


June 21, 2017

3 300 Pemandu Teksi Mendapat Hadiah Hari Raya Berbentuk Lesen Individu Dari SPAD
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) melalui Program Transformasi Industri Teksi (TITP) pada telah menyerahkan 300 lagi lesen individu kepada kumpulan kedua pemandu yang layak dan telah tamat tempoh perjanjian sewa pajak. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, DS Hajah Nancy Shukri yang menyempurnakan majlis itu, berkata pemberian lesen teksi individu itu adalah satu inisiatif progresif oleh Kerajaan dan SPAD untuk membuka jalan bagi menyelesaikan isu serta rungutan pemandu teksi di bawah sistem pajak yang telah lama membebankan mereka.

Penerima lesen individu kumpulan kedua ini terdiri daripada 157 pemandu teksi dan 143 pemandu kereta sewa. Daripada jumlah itu 17 adalah pemandu wanita. Daripada 300 penerima itu, 59 peratus adalah dari Lembah Klang dan Negeri Sembilan, 24 dari Pulau Pinang dan Pulau Langkawi serta 17 dari Melaka danJohor Bahru. Seramai 43 daripada penerima lesen individu itu turut menerima geran tunai Kerajaan sebanyak RM5,000 bagi membantu mereka membeli kenderaan baharu.

Di bawah program TITP, kesemua 300 penerima Lesen Individu telah diberikan geran tunai Kerajaan RM5,000 bagi membantu mereka untuk membeli kenderaan baru. Geran ini adalah sebahagian daripada RM150 juta yang telah diperuntukkan oleh Kerajaan untuk pemegang lesen individu yang layak seperti mana yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri ketika Bajet 2017.

Kita menyambut baik langkah Kerajaan dan pihak SPAD untuk meneruskan penerima lesen individu kumpulan kedua ini memandangkan pemandu teksi telah lama meminta supaya pembekuan lesen individu ditarik balik disebabkan ramai di kalangan mereka telah dibebani oleh sistem pajak yang sudah lama diamalkan. Sistem tersebut telah menyebabkan banyak masalah struktur dan mengakibatkan terdapat pelbagai cabaran untuk mewujudkan perkhidmatan teksi yang lebih mengutamakan pelanggan. 

Dengan memberikan individu-individu ini peluang untuk keluar daripada sistem pajak, adalah diharapkan Malaysia akan dapat melahirkan satu generasi usahawan teksi yang berkemampuan untuk membuat pilihan yang bijak supaya lebih berdaya saing, pada masa industri sedang berhadapan dengan kemajuan teknologi terkini. Industri teksi perlu menyesuaikan diri dengan 'trend' yang mendorong permintaan pasaran hari ini. Secara keseluruhan, TITP adalah satu pembuka jalan bagi industri teksi Malaysia untuk menjadi lebih mampan dan responsif kepada kuasa pasaran pada masa hadapan.

203 Hebatnya Malaysiakini, DOJ Boleh Hantar e-mail Tu!


Kalau ditanya kebanyakan Rakyat Malaysia, pasti mereka akan menjawab Malaysiakini adalah portal sampah yang pro pembangkang yang tiada nilai di Malaysia. Kalau ditanya pula, Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat ini apa? Firma guaman 'half past six'? Bagaimana DOJ boleh berhubungan dengan portal sampah Malaysiakini melalui e-mail? Baca Malaysiakini, di sini.

E-mail ini kononnya dihantar kepada Malaysiakini bagi menjawab persoalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan (DARD), yang mengatakan bahawa DOJ memberi gambaran seolah-olah isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor terlibat dalam salah laku jenayah dengan mengaitkannya dengan berlian yang didakwa dibeli menggunakan dana yang disalahgunakan dari 1MDB, walaupun ia tidak berniat untuk merampas barang kemas tersebut.

Persoalannya, kenapa DOJ tidak menjawab terus kepada DARD melalui surat rasmi atau waima e-mail sekalipun, walhal DARD adalah Menteri Kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab dalam hal ini. Kenapa perlu perantaraan Malaysiakini, kalau betul dakwaan Malaysiakini. Siapa dan apa Malaysiakini di mata DOJ? Kenapa DOJ tidak pernah berhubungan dengan 1MDB dengan apa komunikasi sekalipun sedangkan nama 1MDB paling banyak disebut dalam kenyataan Saman Sivil mereka? Kalau ini bukan konspirasi, kita hendak panggil apa?

38 Beza Di Antara PKR Sivarasa Dan MCA Lim Ban Hong Masuk Masjid


Heboh di laman sosial media Whatsapp sejak sehari dua ini apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klebang dari MCA, Datuk Lim Ban Hong dilabelkan sebagai kafir apabila beliau menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidil Fitri di Masjid Bukit Rambai Melaka, Ahad lepas. Macai dan minions pembangkang cuba membuat fitnah dengan menyama ratakan perbuatan Datuk Lim Ban Hong dengan Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa yang telah mendapat murka Sultan Selangor. Baca di sini.

Untuk macai pembangkang yang menyebarkan fitnah berkenaan, R Sivarasa telah mendapat murka Sultan Selangor, baca di sini kerana beliau telah memberi ceramah, tazkirah, ucapan di dalam dewan utama masjid iaitu saf pertama orang-orang Islam bersembahyang. Beliau di dalam gambar di atas kelihatan memijak sejadah tempat orang-orang Islam bersujud.

Manakala Datuk Lim Ban Hong yang juga merupakan EXCO negeri dan Pengerusi MCA Negeri hanya menyampaikan bantuan Hari Raya Aidil Fitri di Dewan Serba Guna berhampiran masjid dan bukannya di dalam Masjid berkenaan. Dewan Serba Guna berkenaan telah digunakan sebelum ini oleh pelbagai kaum dan agama untuk aktiviti-aktiviti kemasyarakatan.

Nampak tak perbezaan berkenaan macai-macai sekalian?

78 Ahli Parlimen Tanjong Ng Wei Aik Adalah YB Tong Gas


Ahli Parlimen Tanjong, Ng Wei Aik sekali lagi menimbulkan kontroversi apabila sebuah video yang memaparkan beliau bersama-sama dengan penguatkuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) telah bertindak menyita sebuah restoren. 


Lebih ironi lagi apabila beliau bertindak melebihi had kuasa beliau sebagai Wakil Rakyat dan Ahli Parlimen dengan bertindak mengangkat tong gas. Amat wajarlah netizen mengelarkan beliau YB tong gas. Ng Wei Aik adalah Raja Kontroversi. Bukan sekali dua beliau timbulkan kontroversi yang bersifat samseng. 

14/04/2015, Ng Wei Aik menimbulkan kontroversi apabila beliau tidak mahu membayar caj perkhidmatan 10% apabila makan di sebuah cafe. Rentetan peristiwa berkenaan, beliau telah dilarang dari makan di cafe berkenaan selepas itu. Baca di sini.


14/01/2015, ini pula video yang pernah viral mengenai Ahli Parlimen Tanjong yang bertindak samseng tidak mahu membayar bayaran parkir.


25/04/2016, Ng Wei Aik mengeluarkan kenyataan di dalam laman Facebook yang memaki hamun PKR dengan perkataan, "Ask PKR go to hell."


20/03/2017, Ng Wei Aik pernah menimbulkan kontroversi apabila meletakkan kenderaannya di kawasan larangan parkir iaitu bersebelah pili air Bomba. Baca di sini.


Ng Wei Aik mewakili Wakil Rakyat samseng di bawah kepimpinan Rejim DAP Joseph Lim Guan Eng. Ini sahajalah kualiti Wakil Rakyat yang terdapat di Pulau Pinang. Hendak buat macam mana. Ini pilihan pengundi-pengundi di Pulau Pinang.

51 Don't Try To Overthrow Government By Misrepresenting 1MDB


The Transport Minister, DS Liow Tiong Lai urged all parties to stop trying to overthrow a democratically elected government by politicising 1MDB. DS Liow who is also an MCA President said that the Government has taken all necessary action to look into the sovereign fund, and concluded that its troubles were caused by a poor business model, weak management and an over-reliance on leverage.

The 1MDB issue according to him has been over politicised by irresponsible parties, in their efforts to overthrow a democratically elected government. And now, these irresponsible parties have gone to the extent of willing to work with foreign forces to achieve their agenda which is unfortunate.

DS Liow was referring to the recent spate of attacks on 1MDB which cited a civil lawsuit filed by the United States Department of Justice (DoJ). The DoJ moved last Thursday to seize US$540mil (RM2.3bil) of assets allegedly belonging to 1MDB. He said that DoJ must prove its latest allegations relating to 1MDB in a competent court of law, otherwise it will remain inconclusive.

Malaysia according to DS Liow has conducted multiple investigations into 1MDB as evidenced by the detailed report produced by the bipartisan Public Accounts Committee (PAC) which was in turn based on the findings of the Auditor-General''s Department. He said in addition, Bank Negara Malaysia (BNM) had also conducted an investigation and subsequently imposed fine on 1MDB.

This time last year, US prosecutors filed civil asset-forfeiture suits against more than US$1bil (RM4.27bil) worth of artworks, real estate and other assets owned by several individuals. Minister in the Prime Minister's Department, DS Abdul Rahman Dahlan said the DoJ's manner in announcing its lawsuits related to the 1MDB case was 'heavy handed'.

DS Liow stressed out that the issue could be motivated by politics rather than the law. The manner in which the case was announced is unbecoming. The language that was used was heavy handed. The case has not been brought to court, yet the DoJ according to DS Liow make statements that imply certain facts. He then asked the DoJ, if it is still being investigated, why do they make such irresponsible conclusions?

June 20, 2017

238 Syed Saddiq Palladium Terperangkap Di Dalam Mainan Ciptaannya


Hari ini hari yang paling malang buat juara debat seluruh galaksi dan juga Ketua Armada Parti Chap Bunga, Syed Saddiq Palladium. Pagi tadi apabila beliau membuat Sidang Media kononnya beliau telah membuat laporan polis kepada penulis portal Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin (RPK), beliau merasakan bahawa beliau telah berjaya di dalam aturan pergerakan catur politik beliau.

Beliau sebenarnya terlupa bahawa beliau telah dipergunakan oleh RPK untuk membuat laporan polis berkenaan supaya tiada siapa perlu membuat laporan polis kepada Syed Saddiq lagi sebab pihak polis bertanggung jawab untuk menyiasat laporan polis yang dibuat oleh Syed Saddiq itu.

Pastinya siasatan berkenaan akan membongkar konspirasi pembangkang terutama Pro-Tun yang mengadakan 'aduan awam' di Mahkamah Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat untuk menjatuhkan Perdana Menteri. Baca posting perancangan yang cukup licik oleh RPK terhadap Syed Saddiq, di sini.

Kedua, di dalam Sidang Media yang sama, Syed Saddiq secara naif atau bodoh telah menamakan 'wife of MOI' satu terma yang diguna pakai dalam Saman Sivil DOJ sebagai DS Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri. Waima DOJ dan lidah syaitan Malaysiakini juga tidak berani menuduh 'wife of MOI' sebagai DS Rosmah Mansor.

Bukan setakat itu sahaja, Syed Saddiq juga di dalam laman sosial Instagram telah menuduh dan memfitnah DS Rosmah Mansor mencuri harta Rakyat dan memiliki dengan mencuri rantai berlian berwarna pink bernilai RM116.8 juta. Tahniah Syed Saddiq, anda berkemungkinan insan bertuah yang akan disaman oleh barisan peguam DS Rosmah Mansor. Pandai-pandailah Syed Saddiq untuk membuktikan tuduhan beliau itu di mahkamah


Ketiga, Syed Saddiq jangan lupa untuk berpesan kepada Rakyat apabila balik kampung nanti, bincangkan juga masalah-masalah jijik yang turut melanda pemimpin Parti Chap Bunga sendiri. 

Kredibiliti Presiden telah dipertikaikan oleh ahli sendiri termasuk oleh ahli Armada di bawah naungan Syed Saddiq. 

Presiden yang Syed Saddiq sanjungi, TS Muhyiddin Yasin masih berdiam diri mengenai soal skandal hubungan sulit dengan Nika Gee. (rujuk akuan bersumpah suami Nika Gee). Perlu diingat sampai sekarang masih belim ada laporan polis dibuat oleh TS Muhyiddin Yassin mengenai skandal Nka Gee.Sebagai orang yang pernah mengaku sebagai tokoh agama, berdegar-degar bercakap soal membela agama dan kebenaran dan suka menggunakan ayat al-Quran dalam ceramahnya, beliau terpalit dengan skandal sejijik ini. 

Bukan sekadar itu, skandal bersama wanita bukan Islam ini juga telah meruntuhkan rumah tangga wanita tersebut. Orang seperti ini, selagi beliau tidak membersihkan namanya hanya layak menjadi seorang pemimpin kepada seorang kaki disko. 


Kesimpulannya, seperti kata RPK, Syed Saddiq mungkin seorang pendebat yang hebat tetapi beliau adalah seorang pencatur politik yang bodoh. Dalam masa yang singkat atau mengambil sedikit masa, Syed Saddiq mungkin akan berakhir di Bamboo River Inn bersama idolanya Anuar Ibrahim. 

Mungkin juga ditemani oleh si Sotong Rafizi Ramli. Satu saja pesan buat Syed Saddiq sekiranya beliau menginap di Bamboo River Inn. Jangan ambil sabun yang terjatuh di dalam bilik air!

127 Gagal Bersaing Dengan Si Suami, Tun Dr Mahathir Ajak Isteri Orang Pula Bergaduh

Mantan Perdana Menteri 22 tahun, Tun Dr Mahathir sekali lagi merendahkan darjatnya apabila secara terbuka mengajak isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor untuk bergaduh. Bukan saingan Tun Dr Mahathir, sebagai seorang negarawan untuk bergaduh dengan DS Rosmah Mansor yang bukan seorang ahli politik sekalipun.

Tindakan DS Rosmah Mansor untuk mengheret pihak yang membuat fitnah ke atas dirinya seharusnya tidak ada kena mengena dengan Tun Dr Mahathir. Kenapa beliau mesti terasa hati? Adakah Tun terlibat dengan 'aduan awam' yang dibuat melalui Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat yang menjadi sensasi sehari dua ini? 

Dalam satu kenyataan dikeluarkan peguam DS Rosmah Mansor, Tetuan Noorhajran Mohd Noor, firma guaman itu berkata mereka yang membuat serangan berniat jahat terhadap DS Rosmah Mansor akan berdepan tindakan undang-undang tanpa notis lanjut atau rujukan.


Kenapa pula DS Rosmah Mansor perlu menyaman DOJ berdasarkan Saman Sivil yang terbaru? DS Rosmah Mansor bukan merupakan defendan yang disaman. Cerita dongeng barang kemas termasuk cincin berlian di dalam Saman Sivil berkenaan tidakpun disenaraikan sebagai barangan yang hendak dirampas oleh DOJ. DOJ tidak dapat waima membuktikan bahawa DS Rosmah Mansor memiliki mana-mana barang kemas berkenaan. Celah kangkang Bedah mana DS Rosmah Mansor hendak saman?

Kenapa pula Tun Dr Mahathir yang sibuk menyuruh DS Rosmah memulangkan barangan kemas berkenaan? Lagipun apa kaitan Tun Dr Mahathir pula dengan 'Saman Sivil' berkenaan? Adakah beliau dalang yang membuat 'aduan awam' melalui DOJ untuk menjatuhkan Perdana Menteri? 

Dalam video 45 saat yang disiarkan pada akaun Twitter rasmi beliau @chedetofficial, Dr Mahathir berkata DS Rosmah, isteri Perdana Menteri perlu membuktikan dakwaan itu palsu. Baguslah jadi Tun Dr Mahathir, dia buat fitnah, DS Rosmah Mansor kena buktikan tidak bersalah. Bulan Ramadhan bukan Tun Dr Mahathir hendak beribadat, tambah fitnah lagi ada.
"Berani kerana benar. Jika ini fitnah, saya cabar Rosmah untuk saman DoJ sekali. Saya juga menggesa Rosmah supaya memulangkan semula duit rakyat dan barang kemas yang dibeli menggunakan duit rakyat. Duit yang digunakan ini adalah milik rakyat bukan milik Rosmah."

Daripada Tun Dr Mahathir mendesak dan mencabar DS Rosmah menyaman DOJ, lebih baik beliau mengarahkan Matthias Chang dan Hanif Khatri yang merupakan peguam peribadinya untuk ke United Kingdom dan menfailkan saman fitnah ke atas Raja Petra Kamaruddin. Lagipun ini bukan kali pertama Raja Petra membuat pelbagai tuduhan ke atas Tun Dr Mahathir. Beranikah beliau?

Nota Kaki: Saya tertarik dengan Kenyataan Media yang dikeluarkan oleh Ketua Penerangan UMNO Malaysia, TS Annuar Musa mengenai isu DOJ. Beliau menyentuh mengenai campurtangan negara asing, keadilan, demokrasi dan diplomasi ala Amerika Sayarikat. Berikut adalah Kenyataan Media penuh beliau:
KENYATAAN MEDIA KETUA PENERANGAN UMNO MALAYSIA, HARI INI.

RAKYAT, terutama umat Islam, sudah tahu apa itu "Keadilan ala Amerika", "Demokrasi ala Amerika" dan "Diplomasi ala Amerika." 
Rakyat Iraq,  Palestin, Libya, Syria, Mesir,   Yaman dan beberapa negara lain telah  merasainya.
Satu daripada kepakaran mereka, serta agen-agennya, adalah keupayaan mempengaruhi dan menggunakan "kayu untuk menumbangkan kayu".  
Mereka akan mencari alasan untuk mencampuri urusan dalam negara lain dgn menggunakan penentang, pemberontak dan pembangkang utk mewujudkan ketidakstabilan dan membawa kepada pertukaran rejim. 
Mereka tidak akan berhenti memulas tangan dan telinga sehingga negara itu tunduk dan hidung dicucuk menjadi sekutu mereka.
Hanya solidariti rakyat dan ketahanan nasional serta pimpinan terkuat lagi stabil yang mampu menghalang mereka. 
Malaysia tidak terkecuali kerana negara kita juga merupakan sebuah lagi negara Islam yang mengalami perkembangan mutakhir rantau ini serta kebangkitan pengaruh negara Cina melengkapkan alasan dan membuka selera Amerika, terutama agensi-agensi pimpinan/pro Zion, yang cukup berpengaruh di sana. 
Dengan menjangkakan PRU14 akan diadakan pada bulan Ogos atau September atau Oktober nanti, mereka khususnya, DoJ, dengan koloborasi kayu-kayu yg mencari kuasa, melancarkan sekali lagi tindakan 'preemptive' mereka ke arah pertukaran rejim dengan satu perancangan halus tapi cukup rapi dan terselaras sekali. 
Mereka tidak perlukan kebenaran, beban bukti dan tidak perlu mengikut 'rule of law' negara sasar.  
Ia cukup sekadar aduan, tuduhan, insinuasi dan persepsi dalam mewujudkan ketidakstabilan sesebuah negara. 
Dalam hal ini, kita ahli  UMNO yang selama ini menjadi tunjang dan benteng utama negara semenjak penentangan kita terhadap Malayan Union hingga kini, harus berupaya dan melipatgandakan iltizam dalam bersolidariti serta wala' bersama saf pimpinan.  
Saya menyeru seluruh ahli UMNO terus mempamerkan ketahanan dan jati diri pada tahap tertinggi bersama semua pihak lain yang sedar serta bersedia memperkasakan perpaduan umah dan mengukuhkan tahallul siyasi bersama kita. 
Saya menyeru seluruh kekuatan jentera Penerangan parti di semua peringkat agar tidak mudah alpa, malah sebaliknya melipatgandakan usaha memerangi setiap fitnah, ugutan, perang saraf yang datang dalam pelbagai bentuk dan jenis saluran media. 
Watawa saubil haq, watawa saubil sabr.

TAN SRI ANNUAR MUSA (TSAM),
KETUA PENERANGAN UMNO
MALAYSIA
19/06/17

29 Artis Yasin Sulaiman Pula Mahu Menunjuk Pandai Isu DOJBulan Ramadhan ini saja kita hendak nasihatkan artis suam-suam kuku, Yasin Sulaiman yang cerdik pandai ini mengenai apa itu Saman Sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat. Setakat hari ini, DOJ masih belum membuktikan sesiapa yang bersalah dan dan belum tentu aset yang disebut dalam kenyataan (saya ulang kenyataan bukan pertuduhan) ini diperolehi melalui cara jenayah. Perbicaraan belum pun mula lagi. Ini kes Saman Sivil dan bukan Kes Jenayah. Yasin Sulaiman yang bijak pandai pula sudah menjatuhkan hukum. Sekolah tinggi tapi tak cerdik. Elok saja dimasukkan dalam lokap masa raya buat sehari dua. Baru ada akal.

Untuk beliau dan juga minions dan macai pembangkang yang masih belum memahami Saman Sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat:

1. Asas kepada Saman Sivil DOJ untuk mengambil alih sesuatu aset adalah berdasarkan 'ADUAN AWAM' dan bukan 'BUKTI-BUKTI PRIMA FACIE' hasil dari siasatan pihak berkuasa Amerika Syarikat.

2. Jika DOJ mempunyai bukti yang kukuh mengenai sesuatu kegiatan penggubahan wang, sudah tentu DOJ boleh secara terus mendakwa pesalah terbabit di mahkamah Amerika Syarikat dan aset tersebut boleh dirampas menggunakan Akta Penggubahan Wang Haram negara berkenaan.

3. Bagaimanapun, disebabkan DOJ kekurangan bukti prima facie, maka DOJ tiada pilihan melainkan terpaksa menggunakan Saman Sivil bagi mengambil alih aset-aset yang disyaki hasil dari kegiatan jenayah.

4. Melalui Saman Sivil, DOJ tidak perlu mempunyai bukti yang kukuh, cukup sekadar aduan awam. Sebaliknya pihak tertuduh pula yang perlu membuktikan aset-aset yang diperolehi bukan dari hasil jenayah penggubahan wang atau jenayah-jenayah lain.

5. Seperti yang disebut oleh DOJ sendiri "a civil forfeiture complaint is merely an allegation that money or property was involved in or represents the proceeds of a crime. These allegations are not proven until a court awards judgment in favor of the U.S."  Maksudnya, tiada sebarang dakwaan yang telah dibuktikan sebaliknya ia adalah berasaskan aduan awam semata-mata.

6. Bolehkah DOJ membuktikan jenayah telah dilakukan melalui Saman Sivil ini? Tidak. Saman Sivil ini hanya untuk mengambil alih aset yang disyaki diperolehi dari sumber haram. Dalam kes bekas Presiden Taiwan, walaupun aset beliau dirampas dan dijual oleh DOJ, tetapi tiada sebarang bukti yang membolehkan DOJ mengambil tindakan ke atas beliau.

7. Dalam kes bekas Presiden Taiwan, aset yang diambil alih adalah hartanah bernilai AS$2 juta pada tahun ia dibeli, iaitu pada tahun 2008. Bagaimanapun selepas 8 tahun, termasuk selepas saman sivil difailkan dan perbicaraan mahkamah, keseluruhannya mengambil masa selama 6 tahun, nilai yang dipulangkan kepada rakyat Taiwan hanyalah AS$1.5 juta. Tidak masuk akal selepas 8 tahun, nilai hartanah tersebut masih tidak meningkat. Lebih tidak masuk akal lagi apabila nilainya menurun kepada hanya AS$1.5 juta.

Jika Yassin Sulaiman dan macai pembangkang masih belum faham isu DOJ ini, harap dapat cetak artikel ini, rebus dan minum selama 7 hari 7 malam. Sekian dimaklumkan.

Nota Kaki: CTS baru terjumpa artikel di bawah. Baca di sini. Rupanya Yassin Sulaiman mengalami tekanan jiwa rupanya. Maafkan dia.

June 19, 2017

149 Ketua Pengarah Jabatan Di Raja Kastam Malaysia Perlu Dipecat Serta Merta


Ketua Pengarah Jabatan Kastam Di Raja Malaysia, Subromaniam Tholasy bukan ahli UMNO dan mungkin bukan juga ahli Barisan Nasional. Jadi beliau tidak ada masalah untuk menjahanamkan persepsi yang baik terhadap Kerajaan dengan cuba menaikkan 60 barangan keperluan asas dengan mengenakan GST. Sekarang keluar Kenyataan Akhbar kenaikan ini dibatalkan.

Dalam Kenyataan Akhbar hari ini Ketua Pengarah Kastam Di Raja Malaysia berkata, selepas dirujuk dengan Kementerian Kewangan, pelaksanaan GST ke atas 60 item makanan dibatalkan. Maksudnya, sebelum ini Subromaniam Tholasy tidak merujuk kepada Kementerian Kewangan sebelum membuat Kenyataan Akhbar?

Subromaniam Tholasy tidak memahami aspirasi Perdana Menteri bahawa Rakyat Didahulukan. Subromaniam Tholasy kini buat 'u-turn'. Ketua Pengarah Jabatan Kastam Di Raja Malaysia yang baharu dilantik ini perlu ditukar ke jabatan lain, dibersarakan atau dipecat! Cukup-cukuplah menyimpan kakitangan Kerajaan yang menjadi duri dalam daging. Hari ini, nama DS Najib Tun Razak dimaki hamun disebabkan Subromaniam Tholasy. Bukan tak tahu perangai pembangkang, bini mengandungpun salah Najib!

101 Tony Pua Panas Bontot Apabila Presiden MCA Menemplak DAP, Err ... Whats Up Doc?


Kelakar betul Ahli Parlimen (MP) Petaling Jaya Utara melenting apabila menerima kencaman panas daripada Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai yang mengatakan mengundi DAP adalah merupakan bala bencana kepada negara. Seperti modus operandi DAP sebelum ini, Tony Pua akan mengaitkan MCA sebagai 'budak suruhan' UMNO. Hakikatnya, MCA adalah rakan UMNO yang setia dalam gabungan pakatan Barisan Nasional (BN) sejak puluhan tahun. Tidak seperti gabungan pembangkang yang berkali-kali bertukar ahli gabungan dan nama pakatan.

Kekecewaan pemimpin DAP seringkali akan cuba mereka kaitkan dengan Perdana Menteri dan isteri. Kenapakah Tony Pua tidak ada telor untuk meletakkan nama sebenar DS Najib Tun Razak dan DS Rosmah Mansor sebagai 'pencuri' dalam kenyataan beliau di atas? Kenapa menggunakan tanda soal dan menggunakan nama 'MOI & Mrs MOI'? Pengecut untuk menjawab saman di mahkamah? Seperti mana tindakan pengecut beliau memanggil Polis Di Raja Malaysia (PDRM) sebagai 'Royal My Foot'? 

Oh ya, jangan lupa, DS Najib Tun Razak telah memfailkan saman fitnah terhadap Tony Pua, berhubung rakaman 'Live Video'  berhubung pembentangan Rang Undang-undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU355). Baca di sini. Kita tunggu 'bugs bunny' DAP ini menjawab di dalam mahkamah.


Apa yang dikatakan oleh Presiden MCA bahawa DAP adalah parti tidak berprinsip ada kebenarannya. Bukankah DAP telah membuat 'u-turn' dalam kes BMF dan kerugian Skandal Forex Bank Negara Malaysia (BNM) apabila parti berkenaan telah mengadakan kerjasama dengan Mantan Perdana Menteri 22 tahun, Tun Dr Mahathir di dalam Pakatan HOPE? 

Adakah Tony Pua terlupa beliau sendiri pernah 'flip flop' dalam kes rasuah Setiausaha Agong DAP yang juga merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng? Bagi yang telah terlupa, pada 21/03/2016, Tony Pua berkata, Lim Guan Eng tidak perlu mengambil cuti jika dia hanya sedang disiasat oleh SPRM. 

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa jika Lim Guan Eng dikenakan tindakan oleh SPRM maka beliau mesti pergi bercuti. Pada 30/06/2016, Lim Guan Eng didakwa oleh SPRM untuk dua rasuah dan penyalahgunaan caj kuasa, mana suara Tony Pua? Adakah Tony Pua kecut telor sama Lim Guan Eng atau 'ask how high when Lim Guan Eng says jump'?

10 Berlian Kontroversi Tidak Tertakluk Sebagai Barangan Yang Hendak Dirampas Dalam Saman Sivil DOJ? Kegilaan Apakah Ini?


Hairan bin ajaib. Berlian merah jambu 22 karat berbentuk hati yang kononnya dijadikan hadiah kepada isteri individu dikenali sebagai Malaysian Official I (MOI)  bernilai AS$27.3 juta (RM116.7 juta) serta 27 barang kemas 18 karat lain bernilai AS$1.3 juta (RM5.6 juta) yang didakwa diperoleh melalui dana dicuri dari 1MDB, semuanya tidak tersenarai dalam dokumen rampasan DOJ.

Adakah ini bermakna tidak ada apa-apa bukti bahawa barangan kemas berkenaan benar-benar wujud dan tidak dalam milikan 'isteri MOI' atau adakah ini bermakna barangan kemas berkenaan tidak boleh dikaitkan dengan sebarang pengubahan wang haram? Semakan pada 251 halaman saman pelucuthakan Saman Sivil DOJ yang difailkan pada Khamis lalu menunjukkan, tiada berlian merah jambu isteri MO1 atau barang kemas terbabit diletakkan dalam senarai 16 aset baru yang kononnya akan disita pihak berkuasa Amerika Syarikat itu.

Kedua, sekiranya berlian dan barangan kemas berkenaan tidak disenaraikan sebagai item yang hendak dirampas, kenapakah cerita dongeng berkenaan diceritakan secara meluas di dalam kenyataan Saman Sivil berkenaan? Adakah Saman Sivil DOJ adalah dokumen undang-undang yang sah dan sahih atau ianya sekadar novel fiksyen Robert Ludlum.

Menulis butiran terperinci barangan kemas berkenaan seperti dalam Saman Sivil tanpa ada asas tindakan undang-undang yang hendak diambil atau sebagai pembuktian untuk didakwa di mahkamah menimbulkan persoalan apa motif sebenar DOJ. 

Umum mengetahui siasatan oleh DOJ terhadap 1MDB dicetuskan oleh aduan yang dibuat pihak tertentu. Tindakan pengadu itu kurang lebih sama dengan agenda pembangkang untuk menggulingkan Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak. 1MDB bukanlah pihak yang disaman dalam Saman Sivil berkenaan. Malah, aset yang didakwa DOJ diperolehi dari sumber yang salah dan mahu dilucuthak, secara faktanya dibeli oleh entiti yang tidak dimiliki atau dikawal mahupun berkaitan dengan 1MDB,

Oleh itu, permintaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri DS Abdul Rahman Dahlan bahawa Malaysia berhak mengetahui siapa pengadu dalam kes Saman Sivil tersebut, wajar diambil berat oleh DOJ. DOJ wajar mendedahkan identiti mereka agar Malaysia dapat mengesahkan apa kaitan pengadu itu dengan agenda parti pembangkang bagi menggulingkan Perdana Menteri dan kerajaan yang dipilih secara demokrasi di Malaysia,

June 18, 2017

41 Apabila Wakil Rakyat Veteran DAP Mengkritik Pulau Pinang, Apa Kata @cmlimguaneng ?


Ahli Parlimen Kepong yang juga merupakan Wakil Rakyat veteran DAP, Dr Tan Seng Giaw hari ini melahirkan kekesalan beliau ke atas apa yang berlaku di Pulau Pinang. Di dalam laman sosial Facebook beliau, beliau menulis 4 perkara ditulis dalam Bahasa Malaysia dan English apa yang hilang di Pulau Pinang:

1. Keadaan pantai yang berubah.

2. Kehijauan di Balik Pulau.

3. Populasi penduduk berjumlah 850,000 yang memerlukan rumah.

4. Peluang pekerjaan.

Sekiranya ini semua dilahirkan oleh pemimpin Barisan Nasional, pastinya Ketua Menteri akan berkata mereka dengki dan sakit hati. Sekarang perkara di atas diluahkan sendiri oleh pemimpin parti sendiri yang amat berpengaruh. Adakah minions dan macai DAP akan berkata Dr Tan Seng Giaw mendapat dedak dari UMNO?

Dalam perkembangan lain, berikut adalah penjelasan Dr Tan Seng Giaw mengenai isu 1MDB dan Saman Sivil DOJ. Kalau orang UMNO yang bercakap dikatakan kuat makan dedak. Tan Seng Giaw, yang juga merupakan Naib Pengerusi DAP Kebangsaan dan Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan menegaskan bahawa isu 1MDB sebenarnya lebih kepada aspek urus tadbir yang lemah sehingga timbul masalah. Kata beliau,

"Kita harus melihat kepada keseluruhan isu. Kami (PAC) melihat beliau (DS Najib) bukan terlibat secara langsung dengan 1MDB. Namanya malah hanya timbul setelah beliau dinamakan sebagai ahli lembaga penasihat. Saya fikir ahli lembaga 1MDB yang kena siasat. Ini yang betul. Dari segi perundangan, bagaimana anda boleh bertindak ke atas Perdana Menteri yang tiada apa-apa kaitan,"

Tidak timbul lagi isu DS Najib Tun Razak perlu dikaitkan dengan 1MDB. Mengapa pembangkang masih cuba untuk mengaitkan isu yang tiada bukti, tiada asas dan tiada pendakwaan?

79 Betulkah Tun Dr Mahathir Pernah Membayar USD5 Juta Kepada Yayasan Clinton Untuk Membuat Kenyataan Saman Sivil DOJ?


Mantan Perdana Menteri 22 tahun, Tun Dr Mahathir Mohamed seharusnya tidak berdiam diri dan tampil untuk menafikan dakwaan bahawa beliau pernah membayar USD5 juta kepada Yayasan Clinton supaya Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat membuat pengumuman dan kenyataan berkenaan Saman Sivil 1MDB. Portal Malaysia Today, baca di sini, membuat dakwaan tegas kepada Tun Dr Mahathir seperti berikut:
Daim, who serves as Mahathir’s right hand man, was instructed by the former premier to funnel USD5 million through channels that ended with the Clinton Foundation, a fifth of which wended its way to the coffers of persons linked to Lynch.
Jika dakwaan ini benar Tun Dr Mahathir telah membuat satu pengkianatan dan jenayah berat kepada negara semata-mata bertujuan untuk memenuhi nafsu serakah agenda politiknya. Tun Dr Mahathir telah menggunakan kuasa asing untuk menjatuhkan kepimpinan negara melalui fitnah dan cerita dongeng yang direka cipta berkaitan 1MDB.

Kedua, jika dibandingkan dengan kekayaan anak-anak beliau yang jutawan hasil yang diperolehi semasa zaman pentadbirannya, jumlah USD5 juta itu mungkin adalah jumlah yang kecil. Namun persoalannya, mengapa Tun Dr Mahathir tidak menggunakan USD5 juta berkenaan, satu jumlah yang sangat besar itu untuk membantu rakyat yang miskin dan memerlukan?

Rakyat Malaysia mula sedar, mengapa hari demi hari semakin banyak akar umbi parti baru itu kecundang dan keluar parti dengan alasan kepincangan pucuk pimpinan, kerana mereka mula sedar perjuangan pengerusinya bukanlah satu perjuangan untuk Rakyat, sebaliknya hanya untuk melindungi diri, dendam dan hanya satu lakonan yang semakin menampakkan kebenarannya.

62 Jagdeep Singh Deo Salahkan BN Akibat Kematian Adik Nhaveen Akibat Kes Buli, Ini Pun Boleh?


Amat istimewa sekali parti DAP. Di saat masyarakat Malaysia berkabung dengan kematian Adik Nhaveen akibat kes buli, EXCO DAP Pulau Pinang, Jagdeep Singh Deo mengeluarkan kenyataan menyalahkan Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional (BN) kerana gagal menghalang kejadian berkenaan.

DAP bermain isu politik ketika keluarga mendiang sedang berkabung. Malah penyokong-penyokong parti berkenaan mengadakan upacara perkebumian (cremated) berkenaan secara langsung di mana-laman sosial untuk mendapat laba politik daripada kematian seseorang.

Matanglah Jagdeep Singh Deo. Kejadian berlaku di negeri Pulau Pinang. Negeri yang diperintah oleh Rejim DAP. Kalau hendak salahkan Kerajaan Pusat BN, berilah solusi bagaimana Kerajaan boleh menghalang kejadian buli dari terus berlaku, bukan saja di Malaysia malah seluruh dunia. 

Bukan apa takut-takut kalau ada kejadian buli berlaku pula di Brazil, DAP akan tetap menyalahkan BN. Amat tidak bertanggungjawab DAP menggunakan orang yang telah meninggal untuk laba politik. Bukankah Rejom DAP Pulau Pinang yang telah mengadakan kempen 'Safer Penang'?

Wakil Rakyat DAP ini seharusnya mencontohi pemimpin MCA yang berada di dalam kabinet Kerajaan. Contohnya, seperti Senator Dato Chong Sin Woon yang merupakan Timbalan Menteri Pendidikan. Beliau yang mewakili Kerajaan tidak sekali-kali menyalahkan sesiapa atau mana-mana pihak dalam kes buli. Malah kementerian beliau telah memastikan jumlah kes buli di sekolah mencatatkan penurunan meskipun video buli makin viral di media sosial.

Campurtangan Kementerian Pendidikan pada 2014 menjadi penyebab penurunan ini. Langkah yang diambil termasuklah kaunseling dan pemantauan secara berterusan. Berdasarkan kepada senarai kerajaan, peratus kes pada 2012 adalah pada paras 2.03% dan turun kepada 2.01% untuk dua tahun seterusnya. Pada 2015, peratus turun ke 1.78%.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates