July 28, 2016

235 Gambar Badut Tokong Ditampal Merata Di Sekitar Pulau Pinang

"Biarlah rasional. Kalau kita cakap tahun depan, ia memang tidak munasabah. Anda tidak boleh tetapkan tempoh masa, tetapi jika anda cakap mengenai tahun depan, maka adalah mustahil ketika ini. Bila kita bercakap tentang pilihan raya, ia perlu dilakukan dengan segera. (Ia) tidak boleh dilambatkan melainkan keadaan baharu yang terjadi atau terdapat perubahan." (Sumber - Mstar)
Mengapakah Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng begitu terdesak untuk melaksanakan Pilihan Raya Negeri (PRN) tahun ini juga? Jawapannya adalah kerana pengurusan kes dua kes rasuah Lim Guan Eng adalah pada bulan September tahun ini dan tahun depan kes rasuah beliau sudah dibicarakan secara terbuka dan fakta kes itu akan diketahui oleh semua orang. Tidak ada apa yang dapat disembunyikan lagi dan Lim Guan Eng pastinya tidak boleh meminta simpati orang ramai lagi.

Lim Guan Eng pastinya sudah melakukan kajian kemungkinan mengenai perkara ini dan pastinya Master Feng Shui Teresa Kok sudah menasihatkan beliau bahawa PRN tahun depan tidak ada 'ong'! Sementara itu, poster Ketua Menteri Pulau Pinang seperti seorang badut dipasang di merata tempat di sekitar Pulau Pinang. Rakyat Pulau Pinang sudah muak dengan warga Melaka / Batu Pahat yang mahu tunjuk pandai di Pulau Pinang agaknya.

July 27, 2016

32 @TonyPua vs @Latheefakoya - Round One ... Fight

Bila sudah bergaduh habis semuanya terbarai, terlondeh dan terburai. Bukan UMNO atau Barisan Nasional yang melondehkannya sebaliknya peguam parti PKR sendiri iaitu Lateefa Koya yang mengakui dan memecah tembelang. Mungkin agaknya baru sekarang PKR mengenali perangai sebenar DAP.

PKR pula sekarang sudah pandai berbunyi Pilihan Raya Negeri (PRN) Mengejut Pulau Pinang tidak lebih dari menjadi sekadar agenda untuk mengheret Rakyat semata-mata untuk menyelamatkan pemimpinnya yang sedang berdepan dengan dua tuduhan rasuah dan salah guna kuasa sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Mungkin PKR terlupa agaknya dulu sewaktu Langkah Kajang, tidak kedengaran pula rungutan untuk mengheret rakyat demi menyelamatkan Pemimpin Agungnya yang sedang berdepan dengan kes rayuan Liwat II. Sebaliknya dicanangkan Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang sebagai momentum ke Putrajaya.

Yang pasti DAP dan PKR sudah bergasak sesama sendiri. Yang pasti juga PAN sebagai khadam setua kepada DAP akan menyebelahi DAP menyebabkan PKR terkontang-kanteng keseorangan dalam Pakatan Harapan yang ternyata tidak mampu memberikan harapan kepada Rakyat. Pop corn mana?


62 FAQ US DoJ Civil Suit For Dummies And ProTun
July 26, 2016

64 Tuduh YAB @AzminAli Dengan Skandal RM400 Juta, Kita Harap @RafiziRamli Tidak BergurauBeberapa banner dipasang di sekitar Shah Alam mengiklankan forum pendedahan yang bakal diadakan di Dewan MPAJ, Ampang, Sabtu ini berkenaan "Skandal RM400 Juta Azmin Ali". Antara ahli panel forum ini adalah Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, Cynthia Gabrel, Pengarah Eksekutif C4 Centre dan Pengarah Eksekutif NOW, Akmal Nasir.

Kita mengharapkan Rafizi Ramli tidak bergurau di dalam hal ini seperti skandal-skandal yang pernah beliau dedahkan sebelum ini. Tidak hairanlah ada ura-ura Dewan Undangan Negeri Selangor bakal dibubarkan Jumaat ini bersama-sama DUN Pulau Pinang. Mungkin Presiden PKR sudah bercita-cita dan menyusun strategi untuk mendapatkan kembali jawatan Menteri Besar yang terlepas dalam Langkah Kajang. Mungkin inilah skandal terbaru yang Rafizi Ramli janjikan minggu lepas.

July 25, 2016

117 Kenapa Dokumen Berikut Tidak Didedahkan Dalam Siasatan FBI dan DoJ?

Kementerian Kewangan dan 1MDB telah berulang kali menerangkan bahawa 1MDB tidak pernah menghantar sebarang dana kepada Jho Low dan sebarang dana yang dihantar adalah kepada rakan perniagaan, PetroSaudi Inc. (PSI), yang dimiliki oleh Keluarga DiRaja Arab Saudi, Putera Turki dan Aabar Investment PJS yang dimiliki oleh Kerajaan Abu Dhabi.

1MDB hanya berurusan dengan PSI dan Aabar sahaja. PSI telah membayar semula semua dana yang dilaburkan 1MDB beserta keuntungan. Manakala dana yang dihantar kepada Aabar pula ketika ini sedang di dalam pertikaian kerana IPIC dan Aabar mengatakan bahawa syarikat yang mana 1MDB telah menghantar dana tersebut di British Virgin Island (BVI) tidak dimiliki oleh mereka.

Apabila 1MDB menandatangani perjanjian usaha sama bersama Aabar Investment PJS di Abu Dhabi, perbincangan tersebut adalah bersama Pengerusi yang dilantik oleh Aabar, Khadem Abdullah al-Qubaisi dan Pengarah Pengurusan Mohamed Badawy al-Husseiny yang keduanya disebut di dalam siasatan FBI bersama Jho Low.

Semasa perjanjian ditandatangani, 1MDB juga telah melibatkan peguam dalaman dan luaran untuk mengesahkan bahawa Aabar Investments PJS Ltd di BVI dimiliki oleh Aabar Investments PJS di Abu Dhabi.

Dokumen Sijil Pematuhan (Certificate of Incumbency) telah dikepilkan bersama oleh Aabar di BVI, syarikat yang sedang di dalam pertikaian. Sijil ini telah dikeluarkan oleh Offshore Incorporations Limited (OIL) yang berpangkalan di Hong Kong. OIL merupakan peneraju di dalam perbadanan antarabangsa dan perkhidmatan korporat.

Sijil Pematuhan tersebut telah mengesahkan bahawa dua orang pengarah Aabar Investments PJS Ltd di BVI adalah Pengerusi dan Pengarah Pengurusan Aabar Investments PJS, dan pemegang saham tunggal adalah Aabar Investments PJS di Abu Dhabi. Berpangkalan di Hong Kong, OIL mempunyai pejabat di BVI, Singapore, Taiwan, Shanghai, Beijing, Chenzen, Guangzhou, UK, Cyprus dan Dubai serta mempunyai sekitar 220 kakitangan.

Sekiranya dokumen rasmi, Pengerusi kepada syarikat induk, Pengarah Pengurusan kepada syarikat induk dan kedua-dua peguam dalaman dan luaran mengesahkan kepada 1MDB bahawa Aabar Investments PJS Ltd di BVI dimiliki secara sah oleh Aabar Investments PJS di Abu Dhabi, apa lagi yang 1MDB boleh lakukan untuk mengesahkan bahawa syarikat di BVI tersebut bukanlah sebuah syarikat yang palsu?
86 Sandiwara John Mallot Dalam Isu Saman Sivil DoJ

Berkatalah John F Mallot, mantan Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, 
"The Federal Bureau of Investigation (FBI) and the Department of Justice (DOJ) filing was meticulous, thorough, and totally professional. The evidence is all there. It even includes the transcripts of wiretapped phone calls of a panicked Jho Low talking to his bankers."
Walau bagaimanapun, hujah Mallot gagal dijawab dengan soalan berikut,
Jika semua bukti ada dan kukuh, kenapa Jabatan Kehakiman AS memilih saman sivil dan bukan terus mendakwa setiap penama di mahkamah?
Seterusnya, Mallot berhujah, 
"Thanks to the FBI and DOJ, it is so clear. We know where the money came from. It was stolen from the Malaysian people, through 1MDB. Your money, not ours."
Buat pengetahuan semua, 1MDB tidak pernah membuat aduan dan laporan polis bahawa wang mereka telah dicuri. Mereka telah membuktikan dengan dokumen dan penyata kewangan diaudit. Sehingga kini yang melaporkan wang 1MDB adalah media dan pengikut Tun Dr Mahathir.

Ironinya, media yang sama, Wall Street Journal, Sarawak Report dan sepertinya, melaporkan bahawa pihak yang mengadu gagal mengesan wang di dalam akaun mereka dan mengadu bahawa mereka kehilangan wang adalah IPIC dan Aabar. Mallot gagal menjawab kenapa Peguam Negara AS Loretta Lynch gagal membuat prosiding yang sama untuk mengesan wang IPIC dan Aabar yang dicuri.

Sepatutnya retorik Mallot dan Lynch adalah untuk mengesan wang yang hilang dicuri daripada rakyat Abu Dhabi dan memulangkannya kembali kepada rakyat Abu Dhabi, terutamanya IPIC dan Aabar supaya mereka boleh meneruskan komitmen mereka sebagai penjamin kepada segala bon, sukuk dan pinjaman kepada 1MDB. Tidakkah AS, Mallot dan Lynch kasihan wang rakyat Abu Dhabi terpaksa digunakan untuk membayar keuntungan dan nilai bon, sukuk serta pinjaman 1MDB ini?

Lagipun, jika melihat segala bukti dan rajah-rajah pengaliran wang yang dikeluarkan, termasuk "rakaman perbualan Jho Low yang sedang panik yang berada dalam simpanan FBI", bolehkah kita cadangkan jalan yang lebih cepat untuk menghukum para pesalah dan memulangkan wang yang kononnya dicuri ini ialah dengan mendakwa mereka di mahkamah. Bukankah dengan segala 'bukti kukuh' yang FBI ada, dakwaan di bawah 'criminal suit' adalah jalan yang lebih mudah dan singkat?

July 24, 2016

71 Pelik Tapi Benar - Rumah Terbuka Aidil Fitri Dikenakan Bayaran

40 tahun lebih jugaklah CTS hidup. Inilah kali pertama mendengar Rumah Terbuka Aidil Fitri dikenakan bayaran. Yang dewasa dikenakan RM26. Kanak-kanak dikenakan RM10. Namun tidak tertulis pula apa bayaran yang dikenakan untuk golongan OKU dan 'senior citizen'.

Agaknya apa hidangan yang disediakan di Rumah Terbuka Yayasan Perdana agaknya ye dengan harga RM26? Mungkin menunya rendang ayam tua, bengkang Azizah, Yong Tau Foo Guan Eng dan capati Ambiga. Seeloknya acara ini dinamakan rumah tertutup dan bukan terbuka.

Bulan ini sahaja berbelas jemputan CTS terima. Namun hanya satu dua sahaja jemputan yang dapat dipenuhi, memandangkan komitmen kerja. Ini semua jemputan rumah terbuka percuma. Tak perlu bayar apa-apa. Kalau berbayar, minta maaflah nak pergi. Apatah lagi artis jemputan khas hanyalah warga emas yang perlukan perhatian.

Sekarang barulah CTS percaya kata-kata Tun Dr Mahathir dan balaci-balacinya bahawa hidup rakyat Malaysia makin tertindas dibawah pemerintahan DSNajib Tun Abdul Razak. Rumah Terbuka Aidil Fitri pun berbayar! #TakFahamTakPa

127 Banner #LGExit Dipasang Di Sekeliling Pulau Pinang

Tinjauan rakan-rakan CTS di Pulau Pinang mendapati banner #LGExit telah dipasang di tempat-tempat awam. Laporan menyatakan poster-poster ini dilihat di sekurang-kurangnya 50 kawasan di seluruh Pulau Pinang.

Sumber menyatakan banner-banner tersebut dipasang oleh pihak dalaman DAP yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan Joseph Lim Guan Eng.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates