September 20, 2014

0 MyJourney - Applikasi Pengangkutan Awam Pada Masa Hadapan


Sebuah syarikat berstatus MSC, Mapit MSC Sdn Bhd, telah mereka bentuk applikasi mudah alih untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan pengangkutan awam dan cuba untuk mengelakkan persepsi umum bahawa mod pengangkutan awam adalah tidak cekap. Applikasi ini direka dengan sokongan daripada Suruhanjaya Malaysia Komunikasi dan Multimedia (SKMM) serta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Applikasi yang belum dilancarkan secara rasmi ini, dikenali sebagai 'MyJourney'. Applikasi ini akan membolehkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam dengan penuh keselesaan dan dapat merancang perjalanan dengan tepat dan teratur. Dalam fasa pertama, applikasi itu akan menyediakan pengguna dengan maklumat mengenai pilihan laluan yang ada dan mod pengangkutan seperti RapidKL, LRT, bas dan teksi untuk pergi dari satu tempat ke satu tempat yang lain. 

Walaupun jika pengguna tidak tahu di mana mereka berada, mereka masih boleh menggunakan applikasi ini yang dimuat turun di telefon mudah alih mereka untuk sampai ke destinasi yang mereka ingini. Seterusnya di fasa kedua pula, applikasi MyJourney akan memberi maklumat-maklumat seperti data masa ketibaan dan pelepasan bas. 

Di samping itu, kita mengharapkan pada masa depan, terdapat rancangan untuk mengadakan ciri-ciri seperti data masa sebenar ketibaan bas, komuter, monorel dan sebagainya serta menyediakan satu sistem maklum balas yang membolehkan pengguna untuk memfailkan aduan. Adalah diharapkan usaha ini dapat mengurangkan keresahan penumpang pengangkutan awam yang berhadapan dengan kesesakan jalanraya dengan memberi maklumat keadaan kesesakan jalanraya terutama di ibu kota di samping dapat merancang perjalanan mereka.

8 Old Town White Coffee Rasis Terhadap Kaum India Dan Kaum Dari Sabah & Sarawak


Setelah 57 tahun negara mencapai kemerdekaan, mentaliti Restoren Old Town White Coffee masih tidak berubah. Kekal dengan sikap rasis dan perkauman terhadap Rakyat Malaysia. Kenapa iklan jawatan kosong syarikat berkenaan untuk Pelayan, Chef dan Supervisor memerlukan diletakkan kenyataan berikut - "(lelaki/perempuan)diutamakan kepada Melayu/Cina). Bagaimana dengan kaum-kaum lain di Malaysia seperti kaum India, Sikh, Iban, Kadazan, Melanau, Bidayuh dan sebagainya? 

Tidak layakkah kaum-kaum lain selain Melayu dan Cina untuk bekerja di Old Town White Coffee? Restoren ini rasa hebat sangatkah? Maaflah CTS sudah lama memboikot restoren ini yang dikatakan mempunyai mempunyai hubungan rapat dengan paarti DAP dan kedua-dua sepupu YB Nga Kor Ming dan Ngeh Khoo Ham? Setakat hari ini mereka tidak menafikan tidak mempunyai kaitan dengan rangkaian restoren berkenaan.

Ini ada satu lagi restoren rasis. Baca sendirilah komen editor Utusan Malaysia:

5 Jangan Buat Dosa Kering Dengan Memfitnah Penceramah Agama Lim Jooi Soon


Media sosial agak panas sehari dua ini apabila gambar yang mengandungi poster Kuliah Maghrib Perdana menjadi kontroversi apabila dikatakan penceramah bukan Islam memberi ceramah di Masjid. Ini disebabkan nama penceramah berkenaan adalah Cina iaitu Lim Jooi Soon, dan bukannya nama Arab seperti Al Habeeb, Syeikul dan sebagainya. Buat pengetahuan semua,tidak wajib bernama Arab untuk memeluk Agama Islam. Baca Utusan Malaysia di sini, kenapa Ustaz Lim Jooi Soon selesa menggunakan nama asal setelah memeluk Islam.

Buat pengetahuan semua, beliau pernah dianugerahkan Tokoh Pendakwah Kebangsaan oleh Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dan juga Tokoh Pendakwah Selangor. Ustaz Lim Jooi Soon adalah seorang pendakwah yang merupakan penasihat PERKIM Ampang. Beliau adalah bekas penganut ugama Budha dan Kristian Evangelical Protestant. Beliau mahir di dalam ilmu perbandingan ugama. Nasihat CTS, sebelum kita menghakimi seseorang, elok kita buat sedikit carian di internet. Bukankah sekarang, maklumat di hujung jari?

6 Mesti Baca - Luahan Hati Pengundi #PRKPengkalanKubor

 Saudara Pengarang,
Sepanjang seminggu tempoh berkempen berlalu di Pengkalan Kubor menyaksikan pasukan kempen BN tidak begitu agresif menyerang PAS. Dalam bahasa mudah pasukan kempen BN berkempen dalam kedaaan yang begitu ‘sopan dan lembut’.
Sebaliknya pasukan kempen PAS lebih agresif menyerang BN/UMNO. Situasinya menjadi terbalik sedangkan di Kelantan PAS adalah sebuah kerajaan dan BN adalah pembangkang. Sepatutnya pembangkang yang menyerang kerajaan. Bukannya kerajaan yang menyerang pembangkang.
Dipendekkan cerita, BN lebih banyak membuang masa menjawab serangan PAS baik dalam isu royalti atau GST.  Yang saya tidak faham kenapa begitu susah untuk pemimpin-pemimpin BN menyerang PAS diatas kegagalan-kegagalan mereka menunaikan janji secaranya khususnya di  Pengkalan Kubor serta Tumpat dan di Kelantan secara amnya?
Salah satu pembohongan besar PAS yang melekat dalam diri rakyat Pengkalan Kubor ialah pembinaan Bandar Baru Pengkalan Kubor yang dijanjikan 18 tahun lalu. Selain pembohongan itu, PAS juga turut berbohong untuk membina jambatan kedua yang menghubungkan Tumpat ke Kota Bharu serta pembohongan PAS untuk membina sebuah pelabuhan di Tumpat.
Tanggal 26.Oktober.1996 MB sekarang, YAB Datuk Ahmad Yakub yang ketika itu selaku Exco Perdagangan dan Perindustrian memberitahu Dewan Undangan Negeri Kelantan bahawa kerajaan negeri akan membangunkan sebuah kawasan di Pengkalan Kubor untuk dijadikan Bandar Baru Pengkalan Kubor. Dalam sidang DUN berkenaan beliau menyatakan dengan terbinanya bandar baru berkenaan akan wujud 6,000 peluang pekerjaan, 4,000 buah rumah yang berharga RM35,000.00 sebuah akan dibina, Pusat dagangan islam, masjid, institut pengajian tinggi dan pasar borong.
Bukan setakat mengumumkan projek berkenaan dalam DUN Kelantan, malah pada 22 Disember 1996 kerajaan negeri menandatangani perjanjian dengan pemaju projek berkenaan di sebuah hotel di Kota Bharu, dan mula menjual borang kepada rakyat Pengkalan Kubor untuk membeli rumah-rumah yang bakal dibina.
Pada masa itu saya masih belajar di tingkatan 5 saya masih ingat bagaimana rakyat Pengkalan Kubor dan Tumpat berebut-rebut membeli borang rumah berkenaan dengan harga RM1.  Begitu tingginya harapan rakyat Kelantan untuk memiliki sebuah rumah di kawasan yang begitu hebat seperti yang dicanangkan oleh Kerajaan Pas Kelantan.
Tahun demi tahun rakyat menunggu projek berkenaan berjalan. Kini 18 tahun telah berlalu, jangan kata rumah, sebatang cerucuk pun belum nampak lagi. Rakyat Pengkalan Kubor ditipu hidup-hidup oleh Kerajaan Pas Kelantan. Kata orang Kelantan, kena tipu atas darat.
Itu baru satu projek. Kerajaan Pas pernah berjanji untuk membina sebuah pelabuhan di Tumpat. Sampai hari ini satu dermaga pun belum nampak lagi. Begitu juga dengan Jambatan Palekbang. Menjelang pilihanraya 1995 Kerajaan Pas umumkan akan membina sebuah jambatan baru yang menghubungkan Tumpat ke Kota Bharu. Tahun 1996 mereka membawa Sultan Kelantan turun mencemar duli untuk meletak batu asas projek berkenaan. Tetapi hingga kini batu asas masih tegak terpacak di sana dan sebatang besi pun belum nampak lagi untuk membina jambatan berkenaan.  
Itu antara pembohongan PAS yang dekat dengan masyarakat Pengkalan Kubor dan Tumpat. Tidak perlu untuk saya huraikan satu persatu pembohongan PAS di Kelantan. Perkara yang saya nyatakan diatas pun sudah cukup untuk BN gunakan bagi menyerang PAS. Sebab semuanya sudah terbukti di depan mata masyarakat Pengkalan Kubor dan dekat dihati mereka. Apabila dekat dengan mereka maka senang untuk meyakinkan mereka bahawa PAS adalah pembohong. Tetapi sayangnya isu ini belum digunakan sepenuhnya oleh BN untuk menyerang PAS.
Bukan niat saya untuk mengajar pemimpin-pemimpin BN, tetapi sekadar mengingati. Jika peluru sudah ada mengapa perlu disimpan. Sebaliknya sibuk menepis peluru yang dilepaskan musuh.
Sekian
Pengundi Pusat Daerah Mengundi Kg Geting
Sedikit sebanyak luahan hati penduduk setempat di DUN Pengkalan Kubor seperti di atas perlu diambil berat oleh ahli-ahli UMNO dan pimpinan UMNO yang sedang berkempen di Pengkalan Kubor. Tugas cytro di sana bagi CTS tidak banyak membantu. Kalau adapun yang mengaku mereka memberi impak, hanyalah sekadar syok sendiri. Penduduk tempatan lebih kepada lisan, gerak kerja serta aktiviti. Hanya orang luar yang baca blog dan Facebook dan tidak mengundipun. Masa masih ada. Harap UMNO dapat berubah kalau hendak menang dan mempertahankan kerusi DUN N01 Pengkalan Kubor.

September 19, 2014

11 Gambar-Gambar Billboard Jatuh Atas Kereta Di Kristal Point, Penang - @cmlimguaneng Wajib Letak Jawatan?


Disebabkan kejadian hujan lebat di Pulau Pinang, billboard atau papan iklan gergasi di Bangunan Krystal Point, Bayan Baru, Pulau Pinang dilaporkan runtuh dari tingkat 5 menyebabkan beberapa kenderaan yang diparkir di bawah bangunan tersebut rosak teruk. Kejadiann yang berlaku pukul 7.00 malam ini telah menyebabkan kerosakan kepada sebuah Perodua Myvi, Kelisa, BMW dan sebuah Citreon. Tiada kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan.

Lazimnya apabila sesuatu malapetaka berlaku di dalam negara ini, pihak DAP akan menyalak meminta seseorang Menteri atau Timbalannya untuk bertanggungjawab dan meletakkan jawatan. Kejadian pada malam ini melibatkan bencana di Pulau Pinang dan Ketua Menterinya adalah Lim Guan Eng. Bolehkah beliau bertanggungjawab sepenuhnya kejadian ini dan meletakkan jawatan? Dengar kata Ketua Menteri di Phuket? Bawa anak-anak jalan cuti sekolah kah?0 Operasi SPAD Berterusan Untuk Membendung Kegiatan Teksi Sapu Dan Ulat Teksi


Kebanjiran teksi sapu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 bukanlah merupakan satu perkara baru. Isu ini semakin membimbangkan sehinggakan pemandu-pemandu teksi sapu dan ulat teksi begitu berani menawarkan perkhidmatan secara terbuka tanpa menghiraukan kehadiran pihak berkuasa. 

Lebih memburukkan keadaan, kegiatan itu turut mencemarkan imej negara apabila terdapat pelancong asing yang tertipu setelah dikenakan bayaran tidak munasabah untuk ke mana-mana destinasi berbanding kadar dikenakan oleh pengangkutan awam sedia ada.

Pada Rabu lepas, operasi bersepadu yang dilakukan hasil dari aduan orang ramai, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) telah menahan dua ulat teksi yang cuba memperdaya dua penumpang warga asing dalam satu operasi khas di KLIA2.

Ketua Bahagian Penguatkuasaan SPAD, Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad berkata salah seorang daripada ulat teksi itu cuba memperdaya penumpang warga China yang baru sahaja tiba dengan menawarkan khidmat teksi. Menurut Che Hasni lagi, lelaki itu yang menggunakan kereta jenis Mercedes Benz milik persendirian mengenakan caj sebanyak RM120 untuk ke destinasi sebuah hotel di Ibu Negara. 

Lelaki yang berusia 57 tahun itu ditahan untuk diambil keterangan manakala kenderaannya akan disita. Kes itu akan disiasat di bawah Seksyen 16 Akta Pengangkutan Darat 2010 untuk kereta sapu manakala Akta 205 Pengangkutan Darat untuk aktiviti ulat.

1 Edisi Dedah - Remaja Jual Ubat Gugurkan Kandungan Di Laman Sosial Facebook cc. @SKMM_MCMC @DGHisham


Pelbagai cara orang hendak berniaga terutamanya melalui media-media sosial yang menjanjikan capaian pengguna yang lebih luas. Ini termasuklah perniagaan yang dilarang di sisi undang-undang dan hukum hakam Agama. CTS dimaklumkan terdapat beberapa pengguna laman sosial Facebook yang menjual ubat gugurkan kandungan secara terbuka. Hasil carian mudah di laman sosial Facebook, laman-laman Facebook berkenaan dapat diakses di sini, di sini dan di sini

Salah satu daripadanya termasuklah penjualnya yang masih dikategorikan sebagai remaja (lihat foto-foto penjual di bawah). Adalah diharapkan pihak-pihak berwajib seperti Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia dan Cawangan Penggubalan Akta, Bahagian Amalan Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia dapat membuat siasatan dan mengambil tindakan ke atas pihak yang bertanggungjawab ini. Ini bagi mengelakkan berlakunya zina dan maksiat yang berleluasa dan masalah pembuangan bayi yang kian kronik.


September 18, 2014

15 Amoi Pulak Pertikai Kenapa Dia Mahu Berdiri Ketika Lagu Negaraku Di Dalam Pawagam
Ini amoi banyak langsi woo. Dia kata itu government fucked her everyday maa. Ini olang memanggil lagu Negaraku sebagai 'full of lie songs'. I have a solution for you lar Tenashar. Why don't you go and get fucked and people still pay you for 1 way or 2 ways or 3 ways? Agree? Very soon you can shake legs and big income some more. No? For CTS readers, please mind my language. Cannot tolerate with these kind of morons anymore. By the way, Low means what? Low class?  Another stupid moron that cannot differentiate between government and country pride. Stupid moron you must know the tax you pay on entertainment is collected by state government not federal government. If you can let the government fuck you, why not you lets us fuck you for free also?

Ok. Enough for cursing. Bagi mereka yang tidak faham undang-undang, di dalam Seksyen 8 (3), Akta Lagu Kebangsaan 1968, menegaskan bentuk hukuman kepada sesiapa yang ingkar dan tidak menunjukkan rasa hormat kepada lagu Negaraku, di mana seseorang itu boleh didenda tidak melebihi RM100 atau penjara tidak melebihi 1 bulan sekiranya didapati bersalah oleh mahkamah. Lebih menarik lagi, Sekyen 9 akta yang sama memberi kuasa yang penuh kepada pihak Polis untuk menangkap sesiapa sahaja yang didapati melakukan kesalahan di bawah Seksyen 8 akta berkenaan tanpa sebarang waran melainkan beliau memberi akujanji bahawa beliau akan menjawab sebarang saman dan proseding yang akan dilaksanakan ke atas beliau kelak.

7 Surat Dari Istana Selangor Hari Ini Sahkan @anwaribrahim Penipu Besar


Anwar Ibrahim disahkan menipu lagi. Kalau tidak menipu bukan Anwar Ibrahim namanya. Hari ini pihak Istana Selangor telah mengeluarkan Kenyataan Akhbar 4 muka surat bertarikh 18 September 2014, bagi menjawab pembohongan Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim sebelum ini telah membuat Kenyataan Akhbar bahawa amalan menghantar satu nama calon bagi Menteri Besar iaitu bininya sendiri kepada Sultan adalah amalan sejak negara mencapai kemerdekaan. Dalam Kenyataan Akbar yang ditulis oleh Dato Mohamad Munir Bani, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, bagi mewakili Tuanku, menjelaskan bahawa semasa pentadbiran Selangor di bawah Barisan Nasional (BN) lagi, Perdana Menteri selaku Pengerusi BN telah menyerahkan beberapa nama calon Menteri Besar untuk perkenan Tuanku Sultan. 

Daripada beberapa nama yang dipersembahkan Tuanku Sultan akan memilih seorang calon untuk dilantik menjadi Menteri Besar. Begitu juga sewaktu Selangor ditadbir oleh gabungan PKR, DAP dan PAS, perkara yang sama juga berlaku. Surat di bawah memperincikan apa sebenarnya berlaku selepas Pilihanraya Umum (PRU) 2008 dan 2013. Nampak sangat Anwar Ibrahim suka mengelirukan Rakyat dengan fakta-fakta yang bohong dan tidak tepat untuk memalukan Tuanku Sultan. Sepatutnya manusia bernama Anwar Ibrahim ini sudah lama dipenjarakan akibat suka menimbulkan kebencian kepada Kerajaan dan Raja-Raja Melayu, melalui fitnah dan pembohongan.
3 PAS Rasuah Pengundi Di PRK Pengkalan Kubur? Bukan Rasuah, Sedekah ...


Selama ini orang-orang PAS sering menuduh Barisan Nasional (BN) merasuah pengundi-pengundi sewaktu Pilihanraya Kecil (PRK) mahupun Pilihanraya Umum (PRU). Ini kerana sudah menjadi kebiasaan parti-parti komponen BN memberikan buah tangan seperti barangan dapur seperti kopi, gula beras dan sebagainya, waima ketika tidak berlangsungnya PRK mahupun PRU. Sekarang apa cerita di PRK Permatang Kubor? 

Apa yang orang-orang PAS bekalkan kepada pengundi-pengundi di sana? Apa yang ada di dalam plastik berlambangkan parti PAS itu? Siap dengan kopi untuk kuat tenaga batin lagi. Ini bukan rasuah ka? Kalau ikut kitab orang-orang PAS, ini namanya sedekah atau hadiah. Tidak ada kena mengena dengan rasuah. Wal haram bagimu, wal halal bagiku.


September 17, 2014

4 "Hei Geli Wajah Orang PAS" Reaksi Spontan Nurul Izzah Kepada PAS

 "Hei geli lihat wajah orang Pas," begitulah reaksi spontan Nurul Izzah sebaik sahaja menghulurkan buku berkenaan untuk dipostkan dalam Facebook. Pandai juga Ahli Parlimen Lembah Pantai ini bergurau dan menggeletek hati.
Ini bukan kata-kata dari pemimpin UMNO. Ini juga bukan fitnah blogger-blogger pro-Kerajaan. Ini adalah sedutan daripada blog orang kuat PAS sendiri, Mohd Sayuti Omar iaitu Merah Tinta. Begitu hina sekali sekarang orang-orang PAS di mata Nurul Izzah Anwar Ibrahim. Tanpa berselindung Nurul Izzah menzahirkan perasaan beliau geli dan benci melihat orang-orang PAS.

Umum mengetahui perhubungan orang-orang PAS dan keluarga Nurul Izzah bagaikan retak menanti belah. Ini berikutan ADUN-ADUN PAS Selangor dan sebilangan besar ahli-ahli PAS menolak Wan Azizh menjadi Menteri Besar Selangor. Sampai hati Nurul Izzah mengucapkan ucapan sebegitu. Lupakah beliau bahawa orang-orang PAS lah yang selama ini mengelar beliau sebagai Puteri Reformasi dan Puteri Islam Sebenar. Mungkin sokongan kuat daripada DAP membuatkan Nurul Izzah mudah lupa diri dan mudah memandang jijik kepada mereka yang telah menghulurkan bantuan dan sokongan kepadanya seisi keluarga.

9 Dulu Suara Perempuan Untuk Musabaqah Al Quran Pun Tak Boleh, Sekarang Siap Konsert Lagi

Teringat CTS suatu waktu dahulu wanita dilarang menyertai Musabaqah membaca Al Quran di Kelantan kerana difatwakan suara perempuan adalah aurat. Masa berlalu dengan pantas. Sekarang Ustazah 'mee segera' PAS seperti Abby Abadi, Aisyah dan Dayang Ku Intan dibenarkan untuk mengadakan konsert di Pilihanraya Kecil (PRK) Pengkalan Kubor.

Tidak dinyatakan pula di dalam iklan yang tersebar konsert ini untuk kaum wanita sahaja. Kalau kaum lelaki turut sama di dalam konsert itu, apa hukum suara ketiga-tiga ustazah berkenaan ya? Nampak gayanya kesungguhan untuk memenangi PRK lebih utama dari mentaati hukum hakam nampak gayanya. PAS dulu bukannya sekarang. Wal haram bagimu, wal halal bagiku.

September 16, 2014

6 Komunis Bangsat!! MP DAP Kuching Menghina Lagu Negaraku Dimainkan Di Dalam Pawagam


Kurang ajar Ahli Parlimen DAP Kuching apabila beliau mempersendakan lagu Negaraku yang dipasang di dalam panggung wayang bersemperna bulan Kemerdekaan dan Hari Malaysia, di dalam laman sosial Facebook beliau. Beliau mempertikaikan sejak bila negara mengikut jejak langkah nenek moyang beliau di negara komunis China, Moa Tze Thong untuk mendengarkan lagu kebangsaan dalam menunjukkan sikap patriotisme. 

Beliau dengan kurang ajarnya mempersendakan lagu kebangsaan dengan menyarankan agar lagu kebangsaan turut diperdengarkan sebelum makan malam (dinner), sebelum tidur (before bed) dan mungkin sebelum mengadakan sex? (maybe before s...)! Setelah Ahli Parlimen ini dibelasah dengan teruk oleh pengikut-pengikutnya, beliau tampil membuat penjelasan 'u-turn' seperti berikut:


Susah sangatkah Ahli Parlimen ini untuk menghormati lagu kebangsaan walaupun di dalam panggung wayang hanya selama 5 minit, sehingga terpaksa membuat komen yang begitu negatif? Tak jadi masalah sekiranya MP ini Orang Kurang Upaya (OKU) sehingga tidak boleh berdiri, tetapi jangan sampai menghina lagu kebangsaan Negaraku secara awam di media sosial. MP DAP Kuching ni mungkin jenis kurang ajar seperti mereka yang tidak mahu berdiri seperti gambar-gambar di bawah:


15 Gambar-Gambar Pemimpin DAP Di Sabah? Gigih Mereka Berkempen Nak Dapatkan Sabah? Bung Mokhtar Pun Ada?


Umum mengetahui DAP memang bercita-cita untuk mendapatkan Sabah di dalam PRU14 yang akan datang. Sekarang mereka sedang mengiatkan usaha untuk berkempen di sana untuk mendapatkan kepercayaan Rakyat Sabah. Lokasi tumpuan adalah kawasan luar bandar. Kelibat pemimpin-pemimpin DAP seperti bekas Speaker Perak, V Sivarasah, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dan Calon Parlimen DAP Teluk Intan yang kalah, Dyana Sofya, gigih berkempen di sana. Ada-juga balaci-balaci DAP yang bengap mengatakan Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar turut memberi sokongan. 

Cuba lihat betul-betul si baju hitam di dalam gambar-gambar di atas. Bung Mokhtar lagi hensem lah. Kalau tidak bagaimana boleh Zizie Ezatie terpikat. Kenapa kelihatan di dalam gambar macam tak ada sambutan daripada penduduk tempatan sahaja? Ini projek syok sendiri ka? DAP pun tidak mahu melaburkan duit untuk penduduk tempatan. Setakat buat paip kecil di Sabah, buat jamban di Pahang ibarat melepaskan betuk  (bukan batuk) di tangga sahaja.

September 15, 2014

1 Firefly Menghina Lambang Negara - Tidak Sengaja Atau Tidak Sensitif?

Syarikat penerbangan Firefly di dalam 'in flight magazine' mereka telah mengiklankan lambang bulan sabit dan bintang bucu 14, di tapak kasut salah seorang pramugari mereka. Tahukah pihak syarikat Firefly bahawa bulan sabit dan bintang bucu 14 adalah antara lambang bendera negara, Jalur Gemilang?

Bulan sabit (anak bulan) melambangkan Agama Islam sebagai Agama Rasmi Negara. Manakala bintang bucu 14 melambangkan perpaduan yang di antara 13 negeri di Malaysia dan Kerajaan Persekutuan. Mungkin perkara ini dianggap remeh oleh sesetengah pihak.

Namun bagi pihak yang berjiwa patriotik dan sayangkan negara, perkara ini boleh dianggap biadap. Di dalam saat negara sedang berkabung menunjukkan solidariti kepada kemalangan dua pesawat MAS, MH17 dan MH370, tindakan syarikat Firefly ini amat tidak boleh diterima.

September 14, 2014

11 Hebat Kekayaan Ahli Parlimen DAP, Nga Kor Ming

Hebat kekayaan Ahli Parlimen DAP Taiping, YB Nga Kor Ming. Mungkin akibat tabiat semulajadi beliau yang suka menabung dari kecil membolehkan beliau untuk memiliki sekurang-kurangnya 3 kereta mewah dan sebuah rumah bertaraf Istana. Dua daripada kereta mewah beliau afalah Toyota Estima dan Volvo 4WD yang bernombor pendaftaran 1123. 

Kalau Wakil Rakyat UMNO dan BN memiliki harta sebegini, pasti menyalak Cina DAP mengarahkan Suruhanjaya Perkhidmatan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan. CTS tidak pertikaikan kekayaan beliau. Cumanya, tidak perlulah berlakon zuhud dan mengaburi mata Rakyat yang Wakil Rakyat pembangkang hidup dalam serba kesederhanaan. Munafik tahap dewa.

4 Satira Kebocoran Soalan UPSR - Apa Kata Politikus Negara

1. Najib: Perlu ada transformasi budaya dan etika pengambilan peperiksaan. Malaysia berdukacita dgn kebocoran ini.

2. Muhyiddin: Kita akan siasat sehabis-habisnya tentang kebocoran ini dan tindakan tegas akan diambil kepada pihak yang berkenaan. 

3. Nik Aziz: Ambo dah lama tau UPSR bocor. Biaso la. Soale malaikat munkar nakir pun dah lama bocor, bakpo nak heran?

4. Hadi Awang: Kerajaan tak ambil iktibar dari kebocoran Whatsapp AJK Pas Pusat. 

5. Mat Sabu: Di Iran, tidak ada berlaku kebocoran peperiksaan seperti ini. 

6. Ibrahim Ali: Kebocoran takkan berlaku kalau kaum Cina yang kaya tak merasuah kakitangan awam Melayu. 

7. Guan Eng: Ini kebocoran yang langsung tidak boleh diterima. Dulu Bung Mokhtar sebut BOCOR di parlimen dan ia kenyataan yg sangat sexist pada kaum wanita! 

8. Bung Mokhtar: Sudah-sudah lah Guan Eng. Itu cerita lama. Gua sudah mintak maaf pun. Ini soal bocor exam, bukan bocor pad la bodoh.

9. Kit Siang: Ini bocor UPSR sangat susahkan rakyat! Kerajaan sangat korup dan gila kuasa! Pecat Pengarah SPR segera kerana kebocoran USPR ini! 

10. Pengerusi SPR: UPSR la ngok. Bukan SPR. 

11. Mahfuz: UPSR tu apa? Kuih raya ka?

12. Dr Maza: Kebocoran ini adalah salah Ulama Muda Umno yang madkhalist. 

13. Rafizi : Ini bukti korupsi UMNO dan barisan kabinetnya. Strategi UMNO untuk alihkan perhatian rakyat dari kes rayuan liwat DS Anwar Ibrahim. 

14. Tian Chua: Ini semua sandiwara UMNO.

15. Khalid Ibrahim: Ini (kebocoran UPSR) sebenarnya adalah strategi koncu-koncu Anwar untuk alihkan perhatian rakyat dari kegagalan Langkah Kajang. (Hehehe ... aku masih memerintah)

16. Wan Jijah: Saya tiada komen, Abang Anwar tak suruh saya komen apa-apa lagi. Soalan lain ... (Sambil kipas laju). 

17. Nurul Izzah: Papa dulu kena tangkap sebab kondom dia bocor. 

18. Anwar: Pakatan Rrrrrrrrrakyat komited untuk menolak kebocoran soalan peperiksaan ini. Ini semua salah Najib dan Rrrrrosmah. Kita beriltizam utk siasat habis-habisan. Saya cabar Najib berdebat dengan saya tentang isu ini.

Nota - Ini hanya satira semata-mata. Tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang meninggal dunia. Jangan saman penulis.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates