February 23, 2019

16 GRO Dan Kaki Clubbing Ucap Terima Kasih Kepada Kerajaan PH


Kerajaan Pakatan Harapan hari ini mengumumkan telah MEMULAKAN PROSES RUNDINGAN dengan Gamuda Berhad untuk mengambil alih konsesi empat lebuh raya yang mana syarikat itu memiliki pegangan majoriti.

Memulakan Proses Rundingan, bermakna belum ada persetujuan dengan pemegang konsesi, belum dapat dilaksanakan sebab masih peringkat cadangan sahaja sepertimana janji-janji yang dibuat sepuluh bulan lalu.

Ini sahaja berita baik yang dicanangkan oleh TS Muhyiddin Yassin? 

Antara cadangan Kerajaan:

¹ Enam jam waktu puncak kena bayar CAJ KESESAKAN, kadar sama dengan tol semasa. 

² 11.00 pm - 5.00 am, Percuma.

³ Lain-lain waktu, kena bayar 70% kadar CAJ KESESAKAN (diskaun 30%).

Kesimpulannya, 
  • Bukan 100% tol percuma atau tol dimansuhkan. Tukar nama saja.
  • Janji mansuh tol. Tapi antara pukul 11.00 malam hingga 5.00  pagi saja.
  • Hanya kaki clubbing, GRO dan sewaktu dengannya memanafaat tol percuma.
  • Pengunjung kelab malam dikecualikan tol mungkin  sebab mereka telah bayar cukai arak dan hiburan yang tinggi.
  • Sekali lagi, ini baru cadangan. Seperti biasa, PH terkenal dengan 'umum dulu, kaji kemudian." Kalau perlu, u-turn atau gostan (reverse).
Selamat tahun BABI kepada Kerajaan PH.

February 22, 2019

12 Menteri Kewayangan, @guanenglim Cuba Nafi Kata Perbelanjaan KPN DS @Fuzi_Harun Ditaja Da Ma Chai, Video Ini Bukti Sebaliknya


Berbelit-belit lidah Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng cuba untuk menafikan bahawa beliau telah berkata bahawa perbelanjaan Ketua Polis Negara, DS Fuzi Harun bersama-sama Pegawai Tinggi Polis ke Turki ditaja oleh Da Ma Chai, sebuah syarikat perjudian.

Namun, Menteri Kewayangan kantoi apabila video di bawah jelas sama sekali membuktikan bahawa si Nobita ini adalah seorang pembelit dan pembohong.


Video penuh dakwaan Menteri Kewayangan adalah dalam video di bawah.Mungkin akhbar-akhbar di bawah juga turut tersalah lapor kot?


7 Bukankah Kenduri Kesyukuran, Hamper Dan Bubur Di #PRKSemenyih Bersalahan Dengan Akta PilihanRaya 1954?
Sewaktu PRK Port Dickson, Pengerusi SPR, Azhar Harun memberi amaran agar calon parti politik tidak membuat kesalahan Akta Pilihanraya 1954 seperti mengadakan jamuan dan memberi hadiah bagi tujuan memancing undi.

Perrtama, hari ini, selepas sembahyang Jumaat, Menteri Besar Selangor akan mengadakan kenduri kesyukuran di dalam kawasan pusat mengundi iaitu Bandar Bukit Mahkota. Cumanya, sekiranya ini bukan bertujuan untuk memancing undi, ini kenduri kesyukuran untuk apa?

Kenduri kesyukuran Perdana Menteri akan dijatuhkan dan DS Anwar Ibrahim akan naik sebagai Perdana Menteri ke 8? Kenduri kesyukuran sebab Shamsidar sudah menjadi milik penuh suaminya? Kenduri kesyukuran Nika Gee sudah bercerai dan boleh bebas dengan skandalnya?

Untuk rekod, BN apabila menang PRK Cameron Highland, mereka menunggu selama 21 hari yang ditetapkan oleh SPR untuk membuat kenduri kesyukuran. Asal Pakatan Harapan buat semua boleh.

Kedua, beberapa hari lepas, pemberian hamper telah diedarkan kepada pengundi-pengundi oleh Wanita Pakatan Harapan. Yang ini kira macam mana ya? Bukan rasuah pilihanraya?


Ketiga, bolehkah bubur lambang parti bertanding diedarkan untuk pengundi-pengundi DUN Semenyih di Masjid Bandar Rinching?


Gambar di bawah pula kenduri bubur hari ini di Masjid Pajam untuk jamaah masjid (baca pengundi-pengundi).


Kesimpulannya, pundek!

17 Walaupun Gagap Berbahasa English, Calon PPBM DUN Semenyih Tetap Berjanji Bulan Bintang
Calon PPBM DUN Semenyih sebelum ini ditangkap kerana cubaan menipu dengan berjanji bulan dan bintang untuk membina hospital di Semenyih sekkiranya beliau menang PRK berkenaan. Sayangnya, Menteri Kesihatan potong stim betul. Calon PRK Semenyih baru hendak menjual mimpi buat hospital. Pak Menteri sudah tolak mentah-mentah. Itulah, orang suruh buat group whatsapp tak nak.


Semalam, beliau berkata lagi, "2 haribulan kita menang, 3 haribulan saya selesaikan semua masalah", begitulah janji-janji bulan dan bintang sekali lagi calon PPBM DUN Semenyih. Kalau setakat jalan berlubang dan lampu jalan tidak menyala, kenapa perlu tunggu kemenangan pada 2 haribulan? Bukankah kerusi DUN Semenyih kepunyaan bapa mertua calon yang baru meninggal dunia?

Bukankah Kerajaan PH yang memerintah Selangor? Apa perlunya tunggu sehingga 2 haribulan? Masa PRU14, macai kata takkan lah lepas kahwin nak terus dapat anak. Masa PRK, calon kata lepas kahwin boleh terus dapat anak. Ini bukan 'biashe biashe' ni.

Tercengang Presiden PPBM, TS Muhyiddin Yassin dan Datuk Saifuddin Nasution yang mendengarnya. EXCO Pulau Pinang, Dr Afif Bahardin antara percaya dan tidak. TS Muhyiddin Yassin kata calon pilihan PPBM ada potensi. Ya, ada potensi jadi Wakil Rakyat yang sanggup berjanji bulan dan bintang untuk jawatan politik. Tonton juga video di bawah. Perbualan calon PPBM ketika berbual di dalam bahasa English ketika ditanya wartawan amat memalukan.
'

TS Muhyiddin Yassin berkata calon macam pengantin tak boleh banyak bercakap. Itu langkah yang betul. Banyak bercakap boleh sebabkan banyak salah cakap. Cuma, kalau tak bercakap orang tak tahu kebolehan dan kemampuan calon. Potensi tidk nampak. Bila calon PPBM bercakap, ada potensi calon jadi peniaga ubat kuat di Jalan Chow Kit nampaknya.

February 21, 2019

9 Kerajaan PH Melaka Mengamalkan Maqasid Syariah Keluarga Dalam Pentadbiran


Negeri Hang Tuah Melaka, merupakan sebuah negeri yang bertuah kerana telah mengamalkan maqasid syariah keluarga. Dikatakan Melaka mencatatkan sejarah buat julungnya menghimpunkan beberapa keluarga dala. Kepimpinan negeri.

Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) yang juga EXCO Kerajaan Negeri secara kebetulan mempunyai isteri yang dilantik sebagai Timbalan Pengerusi, Pusat Zakat Melaka. Bukankah senang cara sebegini? Segala mesyuarat berkaitan bidang Agama Negeri boleh dilakukan di atas katil sahaja. Ini alasan Ketua Menteri:


Rupanya di Melaka, Mahani seorang saja perempuan yang ada dan layak. Kedua, masih ingatkan lagi YB Gedebe Melaka? Secara kebetulan juga, Abangnya dilantik sebagai Setiausaha Japerun di DUN beliau.

Lebih kebetulan apabila Ketua Menteri mempunyai Kakak Ipar sebagai Setiausah Sulit Kanan, Adik Ipar sebgau Setiausaha Politik manakala Abang Ipar pula dilantik menjadi Timbalan Naib Cancelor, Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM)

Sistem maqasid syariah kekeluargaan terpimpin yang secara kebetulan berlaku di Melaka amat hebat dan wajar dicontohi. Inilah apa yang dipanggil oleh Allahyarham P Ramlee dalam filem Tiga Abdul sebagai 'family planning'.

4 Apa Kejadah Golf Amal Masyarakat Kubang Pasu Buat Kat Shah Alam?


Apa punya loqlaq Ahli Parlimen Kubang Pasu YB Dato Amiruddin Hamzah dan ADUN Jitra yang juga Menteri Besar Kedah, DS Mukhriz Mahathir ni? 

Kejadah apanya Ahli Parlimen Kubang Pasu dan ADUN Jitra pi buat program Golf Amal Masyarakat Kubang Pasu di Shah Alam, Selangor di sinun? Sejak bila Kubang Pasu dan Jitra dok dalam negeri Selangor ? 

Sepatutnya, selaku Ahli Parlimen Kubang Pasu dan ADUN Jitra, mereka kena perbanyakkan program dan aktiviti di Kubang Pasu dan Jitra. Bukannya pi buat program kat kawasan negeri orang. 

Dekat dalam kawasan DUN Jitra pun ada padang golf yang sempurna iaitu Darulaman Golf & Country Club milik BDB syarikat GLC milik Kerajaan Negeri Kedah. Kat situ lengkap dengan hotel dan ada Taman Tema Air Fantasia lagi. 

Pada masa yang sama ADUN dan EXCO negeri boleh promosi tempat-tempat pelancongan yang ada kat dalam Kubang Pasu; atau promosikan tempat-tempat makan yang sedap di dalam kawasan Kubang Pasu. Ini baru mempromosikan Negeri Kedah sebagai tempat perlancongan.

Awatlah hangpa ni ghoplah jingga betul?

February 20, 2019

23 Majlis Kenduri Rakyat Pakai Duit Sendiri Atau Duit Rakyat?Ramai yang ingin bertanyakan kepada Menteri Wilayah merangkap Ahli Parlimen Shah Alam, kenduri kahwin anak perempuan beliau yang akan diadakan di Masjid Hidayah, Seksyen 18, Shah Alam, pada hari Sabtu ini menggunkan bajet sendiri atau bajet Parlimen? 

Selalunya kalau dinamakan Majlis Kenduri Rakyat ini tujuannya untuk buat tuntutan peruntukan Ahli Parlimen atau Menteri, dengan menjemput Rakyat satu Malaysia?

Kita mohon agar Pak Menteri jangan memberi jawapan bahawa ianya untuk memenuhi kehendak maqasid syariah.

February 19, 2019

20 Dedak #PRKDUNSemenyeh Sudah TurunMenyedari kekalahan semakin menghampiri di DUN Semenyih, Kerajaan PH hari ini meluluskan pemberian Bantuan Sara Hidup (BSH) atau produk lama yang diciplak bernama BR1M sebanyak RM100 atau 27 sen sehari!

Kalau di zaman DS Najib Tun Razak, pemberian BR1M adalah sebanyak RM450 dan jika Kerajaan BN terus memerintah selepas PRU14, BR1M akan dinaikkan kepada RM600 untuk tahun 2018 dan RM650 untuk tahun 2019.


Anak muda tomato tidak mahu RM650. Mereka mahukan RM100 sahaja. Cukup untuk 2 troli pasaraya untuk bekalan berbulan-bulan. Di zaman DS Najib Tun Razak, nilai RM100 hanya untuk pelajar-pelajar masuk sekolah sahaja.

Beberapa persoalan bermain di minda:

1. Bukankah ini peruntukan di luar bajet 2019? Tidak perlu kelulusan kabinet kah?

2. Bukankah negara telah atau akan bankrap dengan cerita dongeng hutang RM1 trilion?

3. Bukankah ini  juga melanggar peraturan SPR dan etika pilihanraya?

4. Bukankah ini rasuah pilihanraya?

Kesimpulannya, untuk PH, semuanya suci.

Kemaskini posting 7:15PM:

BERNAMA dan Sinar Harian sudah tukar tajuk beritalah. Kerajaan flux flax dan flip flop betul.

26 Azmin Ali Berkempen 'Below The Belt', Apa Rasa Kalau Pembangkang Lakukan Perkara Serupa?
Mereka sudah menjadi Kerajaan tapi perangai masih tidak berubah seperti pembangkang. Pertama, DS Najib Tun Razak tidak bertanding di dalam PRK Semenyih. Beliau bukan lagi Ketua Kerajaan dan juga bukan Presiden Parti. Kenapa serangan dilakukan terhadapnya melibatkan isteri dan Allahyarham Bapa beliau? 

Kedua, DS Rosmah Mansor dan Allahyarham Tun Razak, merupaka orang asing yang tidak terlibat langsung di dalam kempen PRK Semenyih ini. Kenapa serangan 'below the belt' dilakukan ke atas DS Najib Tun Razak melalui mereka berdua, apatah lagi melibatkan orang yang telah meninggal dunia. 'Bossku' bawa isteri salah, 'Bossku' tidak bawa isteri pun salah. Kesian 'Bossku' semua serba salah. 

Rasanya jentera Barisan Nasional tidak tergamak untuk membawa isu isteri orang. Contohnya kisah tilam yang dirampas dari pangsapuri mewah di Tivoli Villa dulu, di mana air mani bersepah di atas tilam. Ini bukan fitnah, Ini transkrip yang dicatatkan di dalam proseding Mahkamah. Ianya juga dilaporkan dengan meluas di media-media massa pada waktu itu, di sini dan di sini. Seperti kata pepatah Melayu Baharu, bini orang seberang laut nampak jelas, bini sendiri depan mata tak nampak.


4 Isu Bauksit Di Kuantan, Pahang - Flip Flop Dan Klux Klax Pendirian Pakatan Harapan

Berikut adalah pendirian Pakatan Harapan yang kini menjadi Kerajaan Pusat mengenai isu bauksit di Kuantan, Pahang. Pendirian tersebut pastinya datang dari wirawati, adiwira dan pembela mangsa-mangsa bauksit di Pahang yang khabarnya 2/3 sudah mutasi menjadi makhluk asing; tidak lain dan tidak bukan Ahli Parlimen PKR Kuantan, Fuziah Salleh.

Sebelum menjadi Kerajaan Pusat:

Januari 2016 - Bauksit perlu dihentikan, kesan pada alam sekitar dan penduduk.
Disember 2016 - Senarai hitam semua syarikat permit bauksit.

Selepas menjadi Kerajaan Pusat:

September 2018 - Hanya bauksit yang berlesen saja dibolehkan.
Februari 2019 - Teruskan membauksit.

Bauksit di Kuantan, Pahang merupakan satu kejadian alam yang ajaib. Sebelum PRU14, bauksit merupakan satu bahan yang bahaya. Selepas PRU14, semua bauksit berubah jadi bahan yang paling selamat dan mesra alam. Apakah bauksit ini juga sudah dimaqasid-syariahkan?

Kesimpulan, tidak pasti sama ada hendak ketawa atau menangis.
February 18, 2019

32 Iklan 'Diploma In Nursing' Membuktikan Melayu Merempat Di Negeri SendiriSekiranya anda ada darah Cina, India, Siam dan beragama Kristian, kemasukan anda ke program 'Diploma In Nursing' yang ditaja 100% melalui biasiswa akan diberi keutamaan. Ini yang dijanjikan oleh Pantai Hospital, Sungai Petani dan Amanjaya Specialist Centre (ASC) yang menjanjikan pekerjaaan setelah tamat pengajian. 

Sekiranya anda Melayu dan bumiputera, anda layak memohon. Cumanya, mungkin anda tidak diberi pertimbangan. Rasis? Rasis hanya kepada bangsa Melayu. Kalau bukan Melayu tidak diistilah sebagai rasis. Itu dipanggil hak sama rata.

Untuk Melayu dan bumiputera, apa yang mampu anda lakukan adalah boikot kedua-dua hospital ini. Ada yang kata Melayu pemalas. Tiada kuasa membeli. Kita baru boikot limau mandarin sewaktu perayaan Tahun Baru Cina, jualan buah berkenaan jatuh merudum. "buy 1 free 2" lagi.


Kemaskini posting 06:30 PM:

Iklan berkenaan di laman page Facebook hospital berkenaan telah ditukar dan pihak Pantai Hospital Sungai Petani sudahpun mengeluarkan kenyataan maaf seperti di bawah setelah mendapat kecaman netizen.


11 Isu LinkedIn Calon PPBM Semenyih - Terlupa Atau Menipu?

Calon PPBM di PRK Semenyih semalam menjelaskan kecelaruan yang timbul mengenai maklumat pengajian dia di LinkedIn. Paparan di LinkedIn menyatakan beliau tamat pengajian PhD pada 2016. Ini bercanggah dengan risalah (flyer) maklumat calon yang diedarkan.

Dalam risalah tersebut menyebut beliau sedang mengikuti pengajian untuk PhD di UiTM. Hakikat yang beliau sendiri akui adalah beliau terpaksa berhenti belajar PhD kerana tempoh geran berkenaan telah tamat. Dari mana datangnya 'sedang mengikuti pengajian' di risalah PRK beliau?

Calon PPBM menjelaskan beliau terlupa kemaskini maklumat di LinkedIn. Pada masa memuat naik maklumat pengajian itu beliau menjangkakan akan tamat pengajian PhD pada 2016. Namun begitu beliau terpaksa menangguhkan pengajian kerana terpaksa menjaga nenek yang sakit.

Pertama, kita bagi alasan lupa kemaskini profail ini selalunya bila sudah naik taraf kelulusan atau jawatan. Contohnya, kita sudah naik pangkat sebagai Pengurus tetapi jawatan kita dalam Linkedln masih Pegawai Eksekutif. Boleh jadi kita lupa juga masih berjawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dalam profail walaupun sudah jadi penganggur, kerana dibuang kerja.

Boleh jadi kita juga lupa kemaskini profail kita dari Diploma kepada Ijazah Sarjana Muda kepada Sarjana atau Kedoktoran. Ini perkara biasa sebagai manusia. Namun, kalau anda belum dapat PhD tiba-tiba dalam profail diri sudah letak kelulusan PhD (beserta tahun pengajian), macam mana hendak bagi alasan 'saya lupa kemaskini'? Itu menipu sebenarnya.

Kedua, ibu dan ayah calon berkenaan masih ada dan sihat walafiat. Bukankah tanggungjawab salah seorang daripada mereka untuk menjaga ibu mereka? Kenapa pula si cucu yang sibuk menjaga nenek yang sakit sehingga tidak dapat menghabiskan pengajian PhD?

Kesimpulan dari episod yang dapat kita pelajari dari kisah ini adalah pemimpin-pemimpin Kerajaan PH termasuk calon-calon yang bakal bertanding memang bijak dalam soal menipu. Yang bodohnya apabila sudah kantoi ditangkap menipu, alasan yang diberikan tidak masuk akal.

Kedua, kalau soal peribadi sendiri pun boleh terlupa untuk kemaskini, kita risau apabila sudah menang calon PPBM akan bagi alasan terlupa nak jaga Rakyat. Justeru, Rakyat Semenyih wajar menolajk calon yang belum apa-apa lagi sudah mula nak menipu.

February 17, 2019

12 Menteri Agama Baru Kagum Dengan Pembinaan Nasyrul Quran, Kami Tahu Sejak 2015 Lagi


Tindakan Menteri Agama, Mujahid Yusuf yang kelihatan taksub dengan kewujudan Nasyrul Quran iaitu Kompleks Percetakan Al Quran yang kedua terbesar di dunia selepas Arab Saudi mendapat troll daripada DS Najib Tun Razak.

Seperti mana Menteri Wilayah, Khalid Samad kagum dengan MRT yang tiada pemandu, Menteri Agama juga kagum dengan kompleks berkenaan. Tidak perlu merasa kagum kerana di zaman pemerintahan BN, kesemuanya mendapat pengiktirafan dunia.

Menteri Agama tidak perlu menjadi sapi untuk susu yang disediakan oleh pemerintahan DS Najib Tun Razak. Seperti kata sindiran beliau, "Saya tahu kekanda. Saya yang rasmikan pembinaannya."

Seperti biasa, Menteri di zaman Kerajaan PH hanya sibuk merasmikan apa yang sudah ada, dilaksanakan oleh Kerajaan BN terdahulu. Mungkin pada masa perasmian tersebut, Menteri Agama masih sibuk tidur protes di jalanan.11 Nobita Pun Sudah Tidak Percaya Kepada Cakap Perdana Menteri?


Menteri Kewayangan, Lim Gua  Eng pun tidak percaya cakap Perdana Menteri berkaitan PAS tidak akan memberi sokongan kepada UMNO di dalam PRK DUN Semenyih. 

Beliau berkata beliau ingin mendengar dari Presiden PAS itu sendiri. Apakah Lim Guan Eng berasa sangsi atau tidak percaya dengan kata-kata Perdana Menteri, Boss beliau sendiri? Takkan Nobita tidak percaya dengan kata-kata Boss beliau dalam video di bawah?


Kenapa tiba-tiba Lim Guan Eng ingin campur tangan mengenai perkara ini? DAP bukannya bertanding pun di Semenyih. Atau adakah DAP ada meletakkan calon jugak di Semenyih?

Berikut adalah Kenyataan Rasmi dari PAS berhubung perkara di atas.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates