April 18, 2019

32 Eksklusif: Pendedahan Penipuan Kos ECRL?


1. Pengumuman YAB Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan diteruskan dengan kos RM44 bilion menimbulkan seribu satu persoalan.

2. Sejak 2016, sebahagian pemimpin Pakatan menegaskan bahawa kos sebenar untuk projek ECRL (termasuk pembinaan Terowong Genting di Banjaran Titiwangsa) hanyalah sekitar RM27 bilion ke RM30 bilion sahaja, berbanding RM55 bilion yang ditandatangani bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

3. Sebaliknya, ahli politik Pakatan menuduh bahawa RM30 bilion daripada kos projek ECRL yang asal (RM60 bilion) yang ditandatangani Najib adalah bertujuan untuk disalahguna bagi membayar hutang syarikat 1MDB dan Jho Low.

4. Sumber utama rujukan pemimpin Pakatan dalam tuduhan kaitan ECRL-1MDB-Jho Low ini ialah laporan Sarawak Report yang bertajuk ‘OUTRAGE! - Najib's Secret Deal With China To Pay Off 1MDB (And Jho Low's) Debts!’ bertarikh 26 Julai 2016. Baca di sini.

5. Laporan tersebut menuduh kos ECRL sepatutnya hanya sekitar RM27 bilion sahaja, di mana ia menyatakan bahawa ‘Cost of project delivery’ oleh China Communications Construction Company Ltd (CCCC) ialah RM27 bilion. Sebaliknya, kos tambahan hampir RM30 bilion lagi adalah penyelewengan untuk membayar hutang 1MDB kepada syarikat Abu Dhabi, IPIC, di samping pembayaran kepada dua syarikat berkaitan Jho Low iaitu Loh & Loh Corporation Berhad (LLCB) dan Putrajaya Perdana Berhad (PPB). Satu lagi siri pembayaran pula dituduh melibatkan pembelian aset dan ‘unit-unit’ 1DMB.

6. Pecahan tuduhan-tuduhan tersebut adalah seperti berikut: RM850 juta untuk membayar aset-aset 1MDB (tanah di Ayer Hitam, unit-unit Brazen Sky Limited, unit-unit 1MDB Global Investments Limited Fund, dan 1MDB Energy Holdings Ltd.), RM243.6 juta untuk membayar 90% pegangan syarikat berkaitan Jho Low iaitu Loh & Loh Corporation Berhad (LLCB), RM 71.3 juta untuk 70% pegangan satu lagi syarikat berkaitan Jho Low iaitu Putrajaya Perdana Berhad (PPB), RM65 juta lagi untuk syarikat perunding dan komunikasi strategik, manakala bakinya untuk membayar hutang 1MDB dan faedah kepada syarikat Abu Dhabi, IPIC menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak RM29.852 bilion (Rujuk imej Salinan dokumen kiri).

7. Namun begitu, laporan Sarawak Report yang sama turut melampirkan satu lagi dokumen ‘rasmi’ yang kononnya akan digunakan oleh pentadbiran Najib Razak untuk menutup ‘perancangan’ mereka bagi menggunakan RM29.852 bilion daripada pinjaman projek ECRL ini bagi membayar hutang 1MDB dan Jho Low.

8. Lampiran ‘palsu’ yang bertujuan mengaburi ‘perancangan’ ECRL-1MDB-Jho Low oleh pentadbiran Najib itu kononnya memperincikan kos projek ECRL seperti berikut: ‘General, Preliminaries, Enabling Works, and Design and Build Elements’ (RM10.2 bilion), ‘Infrastructure and Buildings’ (RM18.08 bilion), ‘Permanent Guide Way’ (RM14.1 bilion), ‘System Works’ (RM13.2 bilion), ‘Rolling Stock’ (RM4 bilion), ‘Testing and Commissioning’ (RM120 juta), dan ‘Training & Maintenance’ (RM300 juta) di mana keseluruhannya ialah RM60 bilion.

9. Maka hari ini selepas kerajaan Pakatan berjaya merundingkan kembali kos projek ECRL, timbulnya persoalan-persoalan berikut: jika ECRL ini adalah ‘alat’ Datuk Seri Najib untuk membayar hutang 1MDB dan Jho Low seperti mana dakwaan Clare Rewcastle Brown (Sarawak Report), mengapa kerajaan Pakatan hanya mengurangkan kosnya menjadi RM44 bilion (selepas ditolak RM10 bilion terowong Banjaran Titiwangsa)?

10. Jika dahulu kos ECRL dituduh sepatutnya hanya bernilai RM27 bilion, dan bukannya RM55 bilion atau RM60 bilion atau RM65 bilion, mengapa hari ini kosnya hanya dikurangkan kepada RM44 bilion dengan jajaran yang berbeza dan enam stesen dihapuskan?

11. Memang benar pemeteraian Perjanjian Tambahan (SA) antara CCCC dan Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) menjadikan harga projek berkenaan dikurangkan sebanyak RM21.5 bilion daripada kos asal sebanyak RM65.5 bilion. Soalnya sekarang di bahagian manakah dalam kos ECRL yang dikurangkan kerajaan Pakatan ini yang dikatakan sebagai bertujuan ‘membayar hutang 1MDB’ dahulu sedangkan pengurangan kos yang dilaporkan adalah disebabkan pengubahsuaian jajaran dan penghapusan stesen-stesen?

12. Jika benar RM29.852 bilion daripada projek ECRL ini bertujuan untuk membayar hutang 1MDB dan Jho Low, maka bukankah sepatutnya tiada sebarang perubahan jajaran atau penghapusan stesen ECRL yang terlibat sama sekali?

13. Bukankah sepatutnya jika berlaku penyelewengan dalam perancangan kerajaan terdahulu, maka kita seharusnya akan dapat menyaksikan satu projek ECRL yang sama dengan harga kos yang berbeza? Satu dengan kos RM60 bilion (Najib Razak) dan satu lagi dengan kos RM27 bilion (kerajaan Pakatan). Sebaliknya projek ECRL yang diluluskan hari ini adalah bernilai RM44 bilion dengan pengurangan stesen dan perubahan jajaran yang tidak memerlukan kerja-kerja menggali terowong di Banjaran Titiwangsa sama sekali.

14. Adakah hal ini tidak dijelaskan kerana sememangnya dalam perjanjian ECRL Datuk Seri Najib dahulu tidak melibatkan kos ‘membayar hutang 1MDB’ seperti mana yang didakwa Sarawak Report sama sekali? Jika itulah realitinya maka bolehlah disimpulkan bahawa laporan Sarawak Report pada 26 Julai 2016 itu adalah satu penipuan dan fitnah. Penipuan ini bahkan turut diulangi dalam buku beliau, ‘The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose’ khususnya Bab 37 ‘The China Connection’ dari halaman 459 hingga ke halaman 470.

15. Tentulah kita sebagai rakyat Malaysia berbangga kerana kerajaan Pakatan kita hari ini adalah satu-satunya kerajaan yang berjaya merundingkan semula kontrak gergasi dengan China di bawah Inisiatif ‘Belt and Road’ (BRI) yang dilancarkan sejak 2013. Selain daripada penjimatan berbanding kos asal, penyertaan kontraktor tempatan turut ditingkatkan daripada 30% kepada 40% dan perkongsian risiko kini tidak lagi ditanggung kita 100%, sebaliknya dikongsikan 50-50 dengan CCCC.

16. Malah, ahli ekonomi Yunani Panos Mourdoukoutas melalui majalah perniagaan Forbes memuji Perdana Menteri Tun Mahathir kerana berani melawan China manakala pemimpin dunia lain tidak. Hal ini berbeza dengan negara-negara lain seperti Sri Lanka, Pakistan, dan Filipina yang diperangkap hutang oleh China.

17. Namun begitu, pada sisi yang lain, pemeteraian perjanjian tambahan (SA) ECRL ini menimbulkan lebih banyak persoalan politik berbanding jawapan. Malah, Tun Mahathir sendiri turut mendedahkan bahawa rundingan semula perjanjian projek mega ini ditandatangani tanpa sebarang syarat supaya China menyerahkan ahli perniagaan dalam buruan kerajaan iaitu Jho Low.

18. Sebaliknya, beberapa hari lalu, akhbar Sin Chew Daily melaporkan bahawa Jho Low bukan sahaja bebas bergerak antara Hong Kong, Macau, Shanghai, Shenzhen, Beijing dan Hainan di China, malah beliau turut memiliki kad penduduk Hong Kong dan syarikat beliau masih beroperasi di sana.

19. Ringkasnya, lima persoalan berikut wajib dijawab:

i. Jika dahulu kos ECRL dituduh sepatutnya hanya bernilai RM27 bilion atau RM30 bilion, dan bukannya RM55 bilion atau RM60 bilion atau RM65 bilion, mengapa hari ini kosnya hanya dikurangkan kepada RM44 bilion dengan jajaran yang berbeza, tanpa penggalian Terowong Banjaran Titiwangsa, dan enam stesen dihapuskan?

ii. Di bahagian manakah dalam kos ECRL yang dikurangkan kerajaan Pakatan ini yang dikatakan sebagai bertujuan ‘membayar hutang 1MDB’ dahulu sedangkan pengurangan kos yang dilaporkan adalah disebabkan pengubahsuaian jajaran dan penghapusan stesen-stesen? Mengapa tiada perbandingan kos ditunjukkan sama sekali dalam aspek ini oleh kerajaan hari ini?

iii. Jika benar RM29.852 bilion daripada projek ECRL dahulu bertujuan untuk membayar hutang 1MDB dan Jho Low, maka bukankah sepatutnya tiada sebarang perubahan jajaran atau penghapusan stesen ECRL yang terlibat sama sekali?

iv. Bukankah sepatutnya jika berlaku penyelewengan dalam perancangan kerajaan terdahulu, maka kita seharusnya akan dapat menyaksikan satu projek ECRL yang sama dengan harga kos yang berbeza? Satu dengan kos RM60 bilion (Najib Razak) dan satu lagi dengan kos RM44 bilion (atau 27 bilion menurut Sarawak Report).

v. Mengapakah Jho Low yang dituduh sebagai antara dalang di sebalik cubaan penyelewengan projek ECRL ini tidak dijadikan syarat supaya ditangkap dan diserahkan oleh China sebaliknya bebas bergerak dan mengoperasikan syarikatnya di Hong Kong seperti mana laporan Sin Chew Daily baru-baru ini?

Selagi kesemua persoalan ini tidak dapat dijelaskan, maka bolehlah disimpulkan bahawa laporan Sarawak Report pada 26 Julai 2016 itu adalah satu penipuan dan ahli politik Pakatan perlu berhati-hati dalam memetik sumber maklumat selepas ini – terutama sekali yang melibatkan kepentingan nasional kita.

Apa pun, setinggi-tinggi terima kasih kepada kerajaan Pakatan kerana meneruskan projek ECRL ini. Ikhlas daripada saya, anak Terengganu dan Pantai Timur.

Oleh: Abdul Muein Abadi
Penulis ialah Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

32 comments:

Anonymous said...

27 bilion takde, tapi madey kutty sempat pulak kencing rakyat kata ecrl boleh bina dalam 10 bilion je.


Gov't received offers to build ECRL for RM10bil: Dr M

AUGUST 28, 2018 @ 4:30PM 
BY NSTP

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad said the government has received offers to undertake the East Coast Rail Link (ECRL) project for as low as RM10 billion.

The Prime Minister said Putrajaya would definitely consider the cheaper alternatives because it would be “stupid” to ignore them.

“Some even said they can do the ECRL for RM10 billion instead of RM55 billion. Some are Chinese companies, some are local companies.

“We have to talk with them if there is a possibility of reducing the cost from RM55 billion to RM10 billion. We would be stupid not to accept.

“But we have to study whether in fact you can reduce the cost that much,” he said in an interview with The Malaysian Insight, published today.

Dr Mahathir said the government was prepared to pay even more (than RM10 billion) but not RM55 billion for the rail link from Kelantan to Port Klang.

“Paying RM55 billion for something that the highest estimate is only RM30 billion would not be good for our financial health,” he said.

Dr Mahathir said this when asked to clarify the status of the China-backed ECRL project and two gas pipeline projects valued at another RM9 billion.

It was reported that Dr Mahathir had tried to renegotiate the projects with China during his visit there earlier this month.

He later announced that the government was cancelling the three projects and blamed the previous administration for the inflated costs.

However, the government has since said it was still studying how to deal with the ECRL.

Dr Mahathir told the newsportal that he explained to China that the government had no money and could not afford the projects.

“We either have to cancel the (ECRL) project or to defer it or to reduce the cost, that is what we want to do.

“The details of all these things must be done at the official level.

“For me, I had only said it in principle, we have no money and we have to cancel or defer, or reduce cost.”

Dr Mahathir also blamed former prime minister Datuk Seri Najib Razak for entering lopsided contracts with China for the projects.

“Unlike all other contracts, instead of paying based on work done, they paid according to a timetable.

“And we have found that the work done was only 13 per cent but we already paid 39 per cent. What do we get from the extra money that had been spent? This has got to be negotiated,” he was quoted as saying.

On Najib’s call for the government to set up a Royal Commission of Inquiry (RCI) into the projects, Dr Mahathir said the RCI would not solve anything.

“RCI doesn’t solve anything. It is just meant to point fingers and the fingers are pointed at him (Najib).

“There is no need for an RCI. He is the perpetrator, we wouldn’t have this problem if Najib wasn’t the prime minister,” Dr Mahathir said.

AbKeano said...

Siapa percaya cakap2 orang PH ni memang ada masalah, kesimpulannya.

Anonymous said...

Kos yg bertujuan utk menutup lubang 1MDB ,memamang ada kot tapi sekarang sudah di songlap oleh penyamun yg lebih hebat berpengalam luas selama 22 tahun dgn kerjaya menyamun- Mat 10% , Atok 93 dan pelatih baru LGE-Nobita yg baru mendapat pengalaman samunan mantap dalam operasi code name'terowong'.

Anonymous said...

Najib "membina perisai persepsi" memandangkan minat terhadap perbicaraannya mula meningkat.itulah sebabnya laman media sosial Najib memuat naik hantaran walaupun ketika beliau sedang melalui perbicaraan di mahkamah.

Anonymous said...

Najib yang sebenarnya membayar pasukan untuk menguruskan akaun media sosialnya. Najib sedang mencipta persepsi (berkenaan tentera siber PH) untuk mengalihkan kritikan daripada media sosial tulen milik rakyat Malaysia

Anonymous said...

Sesiapa yang mengkritiknya (di media sosial) akan digelar sebagai tentera siber PH berbayar.Najib kini sedang dibicarakan untuk tujuh pertuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah jenayah dan salah guna kuasa berkenaan SRC International berjumlah RM42 juta.

Anonymous said...

Saksi pendakwaan kelima itu mengesahkan juga pengeluaran cek dari akaun yang sama berjumlah RM240,000 kepada Syarikat Vital Spire Sdn Bhd; Zulqarnain & Co. berjumlah RM2.5 juta; Centre of Strategic Engagement Sdn Bhd sebanyak RM300,000, sejumlah RM238,914 kepada penerima bernama Lim Soon Peng; ABS Trend Master Sdn Bhd berjumlah RM100,000; Solar Dhine Sdn Bhd (RM1 juta); Asmadi Abu Talip (RM50,000); Manisah Othman (RM13,800); MOZ Malaysia Sdn Bhd (RM56,500) dan Syadilah Enterprise (RM77,300) antara 30 Jan dan 26 Feb 2015.....kaya...kaya....kaya....

Anonymous said...

Badrul Hisam turut mengesahkan sekeping cek berjumlah RM3.5 juta telah dimasukkan ke dalam akaun penerima atas nama Hafarizam Wan & Aisha Mubarak melalui akaun bernombor 2022011898 pada 21 Jan 2015.

Beliau juga turut mengesahkan dua keping cek dikeluarkan oleh syarikat SRC International Sdn Bhd melalui dua transaksi kepada Ihsan Perdana Sdn Bhd, masing-masing berjumlah RM20 juta dan RM103,361.17 pada 12 Dis 2014 dan 9 Mac 2015.....kaya....kaya....kaya

Anonymous said...

kenapa Najib tiba-tiba naik angin, marah-marah dan menengkis anggota polis?Apakah beliau dalam keadaan tertekan dengan laluan hidup yang sedang dilaluinya sekarang?Apakah mungkin beliau lebih tertekan kerana penyokongnya semakin berkurangan menunggunya di mahkamah?

Anonymous said...

Najib Razak meninggalkan bangunan mahkamah Kuala Lumpur selepas perbicaraan ditangguhkan pada hari ini dan akan bersambung Isnin nanti.

Tidak seperti semalam, hari ini Najib berjalan terus menuju ke keretanya dan enggan menjawab sebarang soalan daripada pemberita.....huuuh panass......

Anonymous said...

Sekarang ni mula ada sikit aktif jebon2 komunis babimerah mula menyebok kat laman2 media umno/pas/bn&friends setelah diberi tambahan tonik kencing campur taek oleh dapigs dan tak terkecuali disini.
Kerja mudah copy&paste dgn cerita tipuputar yg sama.

Anonymous said...

Wah laju nyer BABI menulis 5:17pm 5:20pm 5:23pm 5:24pm 5:33pm 5:38pm 5:45pm

Kesemua BABI yg baru dapat laptop dgn dedak!!!

Kih kih kih...kamu tulislah apa saja..bau Air Kencing BABI kuat sangat loya nak muntah..

Nona said...

Mmg berbayar pon. Dulu komunis2 ph ckp bn bayar pendedak. Aku buat dgn rela hati utk menegakkan kebenaran jika mereka d pihak yg benar dan byk bertabayyun. Jgn nak main serkam.

Nona said...

Yg fikir dia tiada penyokong d mahkamah penyokong tidak buat solat hajat meminta dari Allah yg Maha Mendengar. Dan bagi sesiapa yg hobby dan d byr oleh komunis semoga Allah lemparkan fitnah2 kpd keluarga anda. InnsyaAllah He is Most Knowing. Amiinn.

Anonymous said...

Anjing babi mula menyalak doh...baru dapt elaung...

Makhluk sial semua nih..hamjaddah..bagi duit sikit terus jadi ooink ooink ooink

Sisih keturunan aku drp jadi kumpulan babi dan anjing menyalak.

Anonymous said...

engkau tu hantu rba taik babi

Anonymous said...

Seperti biasa macai pee eh bekerja
KERAS mengalih tiang gol.MALANG
SUNGGUH Prof taik kucing disuap
mulutnya dgn pisang sementara Bontot ya dicangkok duri.Punahsihat 25%
menutup kemaluan atok. Pasti tidak
dapat menjawab persoklan diatas. Nak
harap nobita lebih baik terjun laut

Anonymous said...

Wow banyaknya rba army sekarang.... semoga duit haram kau makan tuu buat kau merengkok di neraka selama lamanya. first of all, sibuk dgn cek... cek... proof najib yang yang akaun tu... tunjuk apa yyang dibeli... also berapa duit dia sendiri dalam tu, or sapa yang kendalikan.... lepas tu yang ttf duit tu... tak pernah keluar cerita... dah lesap.... kau ingat org tak boleh kenakan kau ke...masukkan duit dan kekeluarkan balik bayar kroni diorg supaya frame ds najib....aku tak heran kalau itu yang jadi sbb org yang tukang java akaun dan tulis cek pun dah lesap...
diorg pi masuk duit dlm akaun ds najib utk frame dia .... sbb sie semua happen masa sibuk ngan 1mdb... klaau dah curi 2bil ..apa apbuk ngan src 42million tuuu.... tak masuk aqal

Kumpulan Penentang Penjajahan DAP!! said...

SEBENARnya SERANGAN amat KEJI yg. bertubi-tubi oleh PEROMPAK2/PERASUAH2 mahathir BANGKAI KERALA, anwar HOMO dan si BANGKAI2 ANJING guan eng-kit siang/DAP Penjajah/Pengganas HOMO jijik ZIONIS ISrael ini, terhadap pemimpin AGUNG bangsa Orang Asal Islam/Melayu kami, mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kami, YAB DS Mohd. Najib Tun Abd. Razak TERCINTA kami serta KELUARGA beliau, serta pemimpin2 UMNO yg. lain, serta IMDB/SRC - adalah bertujuan utk. MENGALIH perhatian RAKYAT dan GLOBAL dr. KES2 ROMPAKAN/RASUAH yg. $BERATUS BILLION oleh mahathir BANGKAI KERALA/anwar HOMO/DAP BANGKAI ANJING dan seluruh rejim PH BANGKAI ANJING tak guna ni!!!

Dan APA KEJADAHnya, si SPRM/PEGUAM NEGARA PARIA BANGKAI2 ANJING ni dpt. ‘MAKLUMAT2‘ dr. blog PENJAJAH betina omputih PELACUR Zionis MOSSAD-SOROS/CIA dr. ‘Sarawak‘ Report PENIPU tu serta media PENIPU Wall Street Journal, yg. diMILIKI oleh PEROMPAK/PERASUAH ZIONIS, Rupert Murdoch, yg. dgn. geng ROTHSCHILD dia, telah MEROMPAK minyak/gas SYRIA dan PALESTIN?!! BANGSAT betul!! PUNYAlah nak MENIPU psl. YAB DS Najib terCINTA kami, dan IMDB/SRC sampai begitu KEJI sekali - sdgkan kita tahu yg. si PEGUAM NEGARA PARIA BANGKAI ANJING dan syukri HOMO/SPRM tak guna tu juga mmg. PENIPU2/PENJENAYAH2 habis2an!! Lihat di –

1. https://www.malaysia-today.net/2019/04/15/what-about-the-rm400-billion-that-malaysia-lost-since-1980/

What about the RM400 billion that Malaysia lost since 1980?

By Raja Petra Kamarudin

Malaysia Today
Last updated Apr 15, 2019;

Inilah sbbnya ECRL diBATALkan mulanya - utk. MEROMPAK $15 BILLION, di samping MENGGADAI sbnyk. 50% TANAH2 Bumiputera pusaka kita, di TANAH MELAYU kita, yg. telah diambil alih utk. projek ECRL ni, terutamanya di PANTAI TIMUR, ni pd. sy. CHINA, yg. GENG DAP PENGGANAS BANGKAI ANJING ni (sbb. tu si puaka DAP BANGKAI ANJING diLANTIK utk. jadi DUTA KHAS dgn. CHINA), sbnyk. 50%, maka BUKAN sbb. nak KURANGkan KOS!!!
Maka, mana PDRM bah. KOMERSIAL tak guna tu (yg. asyik MENYERANG YAB DS Rosmah kita pula psl. kes BERLIAN peni-pu tu, sdgkan wang UMNO sbnyk. hampir $45 JUTA yg. diROMPAK dr. jumlah $160 JUTA kesemuanya, sewaktu RAMPASAN oleh bekas KETUA POLIS Paria Komersial rasis BANGKAI ANJING tu terus SENYAP, dan RAMPASAN sebenarnya ini tanpa mengikut SOP) dan si BANGKAI2 ANJING syukri homo/SPRM amat BANGSAT yg. tak guna tu?!!! Lihat di -

2. https://mykmu.net/2019/04/15/ecrl-tiada-penjimatan-kos-hanya-skop-kerja-dikurangkan/

ECRL : Tiada penjimatan kos , hanya skop kerja dikurangkan

By rhg

Sumber: YAB DS Mohd. Najib Tun Abd. Razak

MYKMUnet
April 15, 2019; dan di

3. https://www.malaysia-today.net/2018/09/30/this-is-not-about-turbans-but-about-the-rm43-3-million-missing-money/

This is not about turbans but about the RM43.3 million missing money:

So, Amar Singh, where is that missing RM43.3 million? That is the issue, not the issue of your turban any longer. Can we focus on the missing money now? Umno is suing you for the return of RM160 million. You say you confiscated only RM116.7 million. That would mean RM43.3 million ‘fell off the back of the lorry’.

By Raja Petra Kamarudin

Malaysia Today
Oct 4, 2018.

tunfatimah said...

madey hari ini ckp nk bawa semula F1 semula ke Malaysia.untung bosa! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Anonymous said...

TAHNIAH TMJ UMNO PAS SEHALUAN
DAULAT TUANKU ITU KAMI ALUNKAN
MENANG KALAH HANYALAH PERKATAAN
HANCURKAN FITNAH SYAHID DINANTIKAN


KEPALA PENIPU VS KEPALA PEROMPAK
SAPA LINGKUP DULU TEPUK SEKELIAN
MENANG KALAH SEMATA MATA GEMPAK
FITNAH PLURALIST DAJAL DIHANCURKAN


JAHANAM KEPALA PENIPU JAHANAM KEPALA FITNAH PEROMPAK...

PANJI HITAM TRRBIT DI BRUNEI SINGGAH KE MALAYSIA HANCURKAN SNG DAJJAL FITNAH....


#LAWANFITNAHSYAHID

Anonymous said...

Kes 2.6 biliuun mana..apasal tk di bicara..patut ni dulu bicara..sebb ni lagi banyak..kalau kena..mkn tak habis..klu tk kena..pemfitnah makan tk abis..

cctv said...

sabar ... sabar
itu saksi pendakwa belum lagi disoal balas pembela
itu game para peguam .. adakala dengan bukti kukuh pun pesalah boleh terlepas dan ada pula tanpa bukti tertuduh disabit kesalahan
contoh terdekat kes arwah adib ... keputusan tommy tomas ialah adib keluar sendiri..koyak uniform sendiri..dan pukul diri sendiri
....hanya berlaku di negara yg bernama MALAYSIA

AbKeano said...

Kenapa kurap2 PH berani/bodoh periksa kereta polis? Adakah hanjing2 PH terdesak kerana sedar rakyat dah kebanyakannya celik tentang pembohongan2 dan kebodohan PH?

Jon said...

Mane TRANSRIP jho lo dgn oficer bank??

Da jdi "tisu" lap bontot tomy ker??
----------------

STAR buat sndri.
LRT buat sndri.
MRT buat sndri.
SMART buar sndri.
TROWONG PENANG lge buat sndri..

Masih BEBAL lgi ke org mMLYSIA nk buat "keratapi" ni..

Yg jd BODOH JV 50/50 dgn china tu buat ape?

Masih BODOH lgi ke??

Anonymous said...

HAPPY GOOD FRIDAY MACAI SEMUA
COMANGO PLURALIST SUDAH BERSAMA
ANAKCUCU MARINA KAUM KERABAT SEGALA
ATOK DAN TOK WAN TAK JOIN SAMA KER..?


PADA MACAI MACAI PEMEGANG PANJI TOLO LABUH PLURALIST MURTAD DAN PANJI TOLO LABUH CLAMPING TOP DOG...

WISH "HAPPY GOOD FRIDAY"


COTI TANPA REKOD LAGI... HAAHH MACAI SEKELIAN....!!!


HAAHHH TEPUK..!

Ali said...

Sudah aktif tentera RBA sekarang, dapat upah untuk menyara anak cucu dengan memfitnah.

Anonymous said...

Dahsyat macai RBA masuk bagi posting cut and paste.

Anonymous said...

Duit untung ECRL sudah masuk akaun geng babi siong tunggal dah. Tu yg tak sempat2 nak Komen meroyan tu.

Asal bukan PHancing said...

Mudarat KECIL..
PEMBANGKANG umno bn pas..

----------------

Mudarat BESOR..
PHancing dapster..

Pilih5....hepi gud fridy,satrday n sunday.

Hihihihij

tunfatimah said...

mcm kita belum baca kat source asal dan tak tau apa2. hehehe..
😁😁😁

tunfatimah said...

tommy ikut skrip filem kollywood! hei macaa!! πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates