December 15, 2018

15 Pemuda MCA Hantar Buah Tangan Kepada Teresa Kok

Pemuda MCA telah menghantar hadiah perayaan Krismas kepada Menteri Industri Utama yang juga Ahli Parlimen Seputeh di pejabatnya, semalam.

Hadiah hamper yang berupa buah kelapa sawit merupakan simbol penghargaan kepada Menteri yamg menjaga harga komoditi berkenaan sehingga mencecah paras yang tertinggi ketika ini.

Sepatutnya Pemuda MCA turut sama membawa beberapa getah keping atau beberapa botol susu getah sebagai tanda yerima kasih Rakyat di atas peningkatan ketara harga getah.

December 14, 2018

31 MP UMNO Seperti Goreng Pisang PanasKegelisahan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan dengan ketakutan penghijrahan beramai-ramai Ahli Parlimen (MP) UMNO sepatutnya sudah tiada. Ini kerana pemimpin de facto DAP, Lim Kit Siang dan Presiden Amanah, Mohammad Sabu sudahpun memberi lampu hijau.

Hari ini sahaja 6 orang MP UMNO meletakkan jawatan di dalam UMNO. Semalam hampir keseluruhan pemimpin-pemimpin UMNO Sabah meninggalkan UMNO. Kita tahu lambat laun mereka akan memyertai PH. Sekarang ni masih malu-malu babi kata orang.

Akar umbi UMNO tidak perlu risaukan Wakil-Wakil Rakyat mereka yang melompat parti. Biarkanlah. Kalau melompat semua pun bagus. Untuk PRU15, UMNO mulakan dengan meletak muka-muka baru. Ingat katak-katak ini akan dapat sokongankah pada PRU15. Karier mereka sudah tamat.

Ibarat kelab bolasepak Inggeris yang dulunya tidak dikenali, Manchester City yang terpaksa menggunakan kekuatan kewangan pelabur Arab membeli pemain-pemain dan jurulatih untuk membolehkan mereka berada di tangga pertama liga. Itulah apa yang dilakukan oleh Bersatu sekarang terhadap Wakil Rakyat UMNO.

Buat pertama kali, saya bersetuju dengan pendapat Rafizi Ramli seperti berikut:Dalam keadaan manifesto tidak ditunaikan, negara agak huru hara, ekonomi tidak stabil, aset dan keistimewaan Melayu Islam mula diratah, Ahli Parlimen BN ini melompat pula ke sana. Apa yang mereka nak buat untuk Rakyat sebenarnya?

Kesimpulannya, Pakatan Harapan ditubuhkan untuk melawan Barisan Nasional amnya dan UMNO khasnya. Sekarang tidak perlu lagi. MP-MP UMNO berduyun-duyun dipaksa rela menyertai parti tersebut.

15 Kenapa Hanya Tutup 34 Klinik 1Malaysia? Tutuplah Semua


Agak pelik dengan Menteri Kesihatan yang berkeras untuk perkenalkan Skim Insuran Kesihatan kononnya untuk menyediakan akses kesihatan yang komprehensif kepada Rakyat golongan B40.

Namun pada masa yang sama beliau boleh pula tutup Klinik 1Malaysia (dijenamakan semula sebagai Klinik Komuniti) yang sememangnya akses kesihatan yang menjadi pilihan kumpulan B40 selama ini. 

Alasan yang diberikan adalah kos rawatan pesakit di Klinik 1Malaysia ini mencecah RM18 untuk seorang. Kerajaan tidak mahu tanggung kos RM18 ini? Sadis.

Kerajaan PH sekarang hendak tutup Klinik 1Malaysia, katanya sebab tidak kos efektif. Maknanya kerajaan rugi sebab Klinik 1Malaysia. Boleh terima alasan ini? Mereka ingat Kerajaan terdahulu tubuhkan Klinik 1Malaysia ini untuk tujuan perniagaan?

Kita cadangkan tutup saja semua Klinik 1Malaysia. Zaman Kerajaan Pakatan Harapan di mana Rakyat yang memilih, semua Rakyay sihat walafiat dan kaya-kaya belaka. Kalau sakit sekalipun mampu jumpa pakar terus.

December 13, 2018

20 Certot Lucu Lembu Punya Susu, Sapi Punya Nama

2017, Tun Dr Mahathir marahkan kerjasama di antara Proton & Geely.2018, Tun Dr Mahathir puji kerjasama di antara Proton & Geely.Hari ini, Tun Dr Mahathir telah membuat posting berkenaan sejarah Proton.Namun, melihat kepada komen-komen pengunjung laman sosial Facebook beliau, baca di sini, Rakyat masih tidak melupakan jasa-jasa DS Najib Tun Razak dan menganggp certot Tun Dr Mahathir sebagai lembu punya susu, sapi dapat nama. Berikut adalah sebahagian daripada komen-komen Rakyat.


December 12, 2018

55 Kertas Pertuduhan Ke Atas DS @NajibRazak Amat Melucukan


Di atas adalah kertas pertuduhan terhadap DS Najib Tun Razak yang didakwa bersama Mantan CEO 1MDB Arul Kanda di Mahkamah Seksyen, hari ini. Berdasarkan garis merah di atas, pertuduhan berkenaan antara lain berbunyi,
sedang disediakan dipinda sebelum laporan berkenaan dimuktamad
Apa yang dapat difahami dalam ayat di atas adalah laporan berkenaan masih belum dimuktamadkan (finalised). Dalam erti kata lain, laporan berkenaan masih di peringkat deraf (draft). Ini bertepatan dengan kenyataan daripada Ketua Audit Negara, TS Ambrin Buang sebelum ini yang mengatakan bahawa laporan berkenaan masih di peringkat deraf. 

Persoalannya, sekiranya laporan berkenaan masih di peringkat deraf, apa masalahnya untuk dipinda? Adakah ini bermakna DS Najib telah didakwa meminda satu laporan yang belum wujud? Analoginya adalah mudah, ibarat menyalahkan seorang mekanik yang sedang membaiki kereta yang belum keluar dari bengkel. Hebat zaman Kerajaan Tomato ini. Macam-macam tuduhan pelik-pelik boleh berlaku.

I rest my case.

December 11, 2018

37 Giliran Harta Tabung Haji DifaraidSekarang sudah nampak jelas kenapa isu Tabung Haji dimainkan dengan begitu sensasi sejak sehari dua ini. Tidak lain dan tidak bukan adalah untuk memfaraid aset-aset orang Melayu Islam yang ada.

Media melaporkan TH akan menjual aset bernilai RM19.9 bilion pada nilai buku kepada sebuah Syarikat Tujuan Khas (SPV) di bawah Kementerian Kewangan pimpinan Lim Guan Eng.

SPV ini akan membayar TH dengan menerbitkan sukuk 7 tahun bernilai RM10 bilion dan RM9.9 bilion dalam saham keutamaan boleh tebus Islam (RCPS-I). TH akan pegang Sukuk dan RCPS-I yang bernilai RM19.9 bilion sehingga ditebus oleh SPV ini.

Ini bermakna TH hanya dibayar dividen 2.5% setahun oleh SPV ini untuk aset yang bernilai RM19.9 bilion ini. SPV ini akan bertanggungjawab untuk memajukan ataupun menjual aset-aset ini.

Satu aset terbabit termasuk tanah TRX yang dibeli oleh TH dengan harga RM188.5 juta (RM2,773 sekaki persegi) pada tahun 2015.

Adalah tidak logik dan masuk akal tanah TRX di kawasan segi tiga emas di Ibu Negara dikatakan sebagai 'non-performing asset'. 

Tanah TRX milik TH ini ialah di sebelah Menara Exchange 106 iaitu bangunan tertinggi di Asia Tenggara dianggarkan mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) bernilai RM40 billion.

Nampak tak permainan mereka?

30 Isu Tabung Haji - Apa Yang Perlu Kita TahuIsu Tabung Haji (TH) yang didedahkan oleh Menteri Agama, DS Dr Yusuf Rawa sebenarnya tidak mengejutkan. Ini hanyalah isu kitar semula. Perkara ini lebih kurang sama dengan pendedahan Rafizi Ramli 3 tahun lepas bahawa rizab tunai TH adalah negatif.

Apa yang cuba disampaikan adalah jika hari ini kesemua 9.2 juta pendeposit mengeluarkan semua simpanan mereka, TH tidak akan mampu membayar dividen dan hibah. Persoalannya, adakah kesemua pendeposit Tabung Haji akan bertindak mengeluarkan wang mereka?

Apa yang DS Dr Mujahid dedahkan adalah sangat pra matang. Pertama, dalam penyata kewangan TH 2017 yang dikeluarkan semalam, memang benar aset TH adalah rendah berbanding liabiliti. Malahan Pengurusan TH sekitar tahun 2016 pernah akui perkara tersebut tetapi dividen tetap dikeluarkan kerana aset Kumpulan TH adalah melebihi simpanan pendeposit dan liabiliti. 

Dari sudut ini, pengurusan TH menganggap bahawa makna 'aset' itu bukan hanya merujuk kepada Tabung Haji sebagai identiti tunggal tetapi meliputi keseluruhan aset Kumpulan TH. 

Maka aset keseluruhan kumpulan TH sebenarnya adalah RM133.21 billion berbanding liabiliti sebanyak RM74.1 billion. Ini menjadikan TH tiada masalah untuk memberikan dividen yang baik kepada pendeposit.

Kedua, laporan forensik audit belum lagi dibentangkan. Berdasarkan kenyataan Ketua Audit Negara yang baru di dalam Penyata Kewangan TH ini, Laporan Kewangan tersebut telah mematuhi segala prosedur dan tatacara penyediaannya adalah berdasarkan undang-undang. 

Ini bermakna, jika adapun, perbezaan antara laporan forensik dan laporan kewangan ini tidak akan jauh berubah. Tindakan DS Dr Mujahid yang membuat penghakiman media (trial by media) ini boleh melemahkan institusi TH dan menyebabkan keyakinan pelabur menurun. 

Sekiranya jika benar wujudnya salahguna kuasa (mismanagement), ianya boleh diselesaikan secara dalaman. Ini bukan skandal curi duit Rakyat. Malahan, ini cumalah skandal memberi duit kepada Rakyat. 

Malahan sama ada kita sedar atau tidak, semenjak PH memerintah, aset TH telah susut nilai hampir RM3 bilion kerana politiking dan kelemahan pengurusan kewangan negara.

December 10, 2018

22 Timbalan Perdana Menteri Kata Lain, Suami Buat Lain

Untunglah jadi suami kepada Timbalan Perdana Menteri. Boleh ke sana ke sini dengan jet peribadi. Difahamkan jet ini dibeli sendiri oleh DS Anwar Ibrahim dan menggunakan syarikat Trustee berpengkalan di USA. Jet ini adalah jet terpakai. Plet nombor jet juga menunjukkan jet ini didaftar di USA.

Pastinya DSAI tidak akan mengistiharkan harta dalam aset jet ini. Kebijakan DSAI terserlah apabila membeli jet menggunakan syarikat Trustee.

Sekiranya beliau seorang usahawan berjaya, Rakyat pastinya tidak kisah sekranya DSAI mempunyai 10 jet sekalipun. Namun DSAI hanya seorang Ahli Parlimen biasa. Mungkin beliau menabung semasa bekerja di penjara. Di bawah pula kenyataan si isteri, Timbalan Perdana Menteri.

December 9, 2018

24 Menteri Singapura Ugut Malaysia, Menteri Pertahanan Malaysia Sibuk Dengan Keropok Lekor


Menteri Pertahanan Malaysia didapati sibuk membuat kenyataan mengenai industri keropok lekor di Seri Tanjung, Mersing, Johor di dalam laman sosial rasmi Facebook beliau.

Beberapa hari lepas, Menteri Pengangkutan Singapura, Khaw Boon Wan mendakwa Malaysia telah bertindak ‘melanggar kedaulatan’ wilayahnya apabila berhasrat memperluaskan had pelabuhan di Selat Johor.

Dalam satu kenyataan dari Kementerian Pengangkutan negara itu, Khaw berkata rancangan untuk memperluaskan had pelabuhan tersebut disifatkan sebagai menceroboh perairan wilayah Singapura.

Malah Khaw sendiri mengugut akan menggunakan angkatan bersenjata dari Angkatan Laut Singapura terhadap Malaysia jika pencerobohan itu berlaku

Kita masih menunggu jawapan rasmi dari Kementerian Pertahanan atau Menterinya sendiri, mengenai dakwaan berat mengenai pencerobohan perairan ini. Kita tidak mahu Menteri Pertahanan sibuk dengan industri keropok lekor.

Persoalannya, Mat Sabu ini dilantik sebagai Menteri Pertahanan atau Menteri Pertanian Dan Asas Tani? Ini padahnya apabila melantik orang yang minat kulinari dan masak memasak sebagai Menteri Pertahanan.

32 Sambutan Hari Hak Asasi Manusia Gamit 1 Juta Peserta

Penganjur marahkan pihak polis kerana tidak membenarkan mereka memgadakan Sambutan Hari Hak Asasi Manusia atau Pro ICERD  di Padang Timur, Petaling Jaya, semalam. 

Tindakan pihak polis ternyata tepat. Ini kerana pihak polis tentunya tidak dapat mengawal bilangan peserta yang datang hari ini seperti dalam gambar dan video di atas yang memcecah lebih 1 juta orang.

Speaker Dewan Rakyat saja hadir sebagai tetamu kehormat? MP Kasthuri Patto pun ada. Mujahid Yusof Rawa, Khalid Samad dan lain-lain tidak datangkah memberi sokongan program SUHAKAM? Lim Kit Siang dan Hannah Yeoh pun tak nampak muka dan Waytha Moorthy pun tidak ada.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates