July 21, 2018

88 20% Of Oil Royalty Comes From Profit, Not Revenue, PM Clarified


Sabah, Sarawak, Kelantan and Terengganu have now been officially cheated by PH Government and may actually get less than the previous 5% royalty. Read The Edgemarkets, here.

Despite promising 20% oil royalty in their manifesto, PH Government has broken its promise and changed the very definition of oil royalty!

20% oil royalty means 20% of oil revenue but PH now says 20% oil royalty means 20% of profits.

20% of profits is NOT called royalty. It is called profit sharing, moron.

How blatant is this deception and screwing? PH Federal Government completely does not respect Sabah and Sarawak and the other oil producing states. 

After been 'persuaded' to leave BN collision for these oil royalty, Sarawak government has been conned. Padan muka.

49 Menteri Kasut Sekolah Hitam Hina Melayu Penerima BR1M, Biadao!

Memang benar agama itu lebih diberi keutamaan berbanding bangsa. Namun di Malaysia, realitinya adalah bila dikatakan melayu itu adalah Islam. 

Di dalam perlembagaan, tidak kira apa warna kulit, jika mereka beragama Islam, warganegara, boleh bertutur dan mengamalkan budaya dan adat melayu,  mereka adalah Melayu

Salahkah Kerajaan dahulu membantu Rakyat miskin yang majoritinya adalah melayu? “Nampak. Melayu kalau tak ada BR1M dia tak boleh hidup” kata Menteri Kasut Sekolah Hitam. Dia ingat orang Melayu sahaja yang terima BR1M?

Menghina orang melayu betul Menteri ini. Adakah semua penerima BR1M adalah Melayu? Tidak adakah kaum Cina, India, Kadazan, Bidayuh dan sebagainya.

Hari ini, adakah umat Islam dijamin haknya? Dr Maszlee masih ingin 'ketawa' dengan apa yang berlaku hari ini?  Mempersendakan golongan penerima BR1M terdiri dari kaum Melayu? Boleh lihat video penuh di sini.

July 20, 2018

75 Piawai Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Harapan, Nurul Izzah, Tony Pua Dan Dr Maszlee Malik

1. Nurul Izzah & Radiohead

Dalam banyak-banyak isu dan janji manifesto Pakatan Harapan di dalam PRU14, YB Nurul Izzah gigih untuk membawa kumpulan rock underground, Radiohead ke Malaysia bagi menunaikan janjinya. Dikatakan tiket berharga RM800 dan separuh daripadanya akan disumbangkan kepada Tabung Milo Negara.

Rakyat memilih anda Nurul Izzah untuk menjaga kebajikan mereka. Tunaikan 10 janji dalam 100 hari itu dulu. Utamakan isu kenaikan harga barangan, gaji minima RM1,500, cukai SST, hutang PTPTN dan beratus isu Rakyat yang lebih penting dan perlukan tindakan segera daripada konsert hiburan. Akhirnya, ada juga janji yang tidak memerlukan kajian terperinci untuk dilaksanakan.


2. Berikut adalah transkrip di Parlimen yang melibatkan Ahli Parlimen, Tony Pua.


Tony Pua : MIC terima RM20 juta wang 1MDB.
Datuk Saravanan : Mana buktinya?
Tony Pua : Sila rujuk Malaysiakini.

Bolehkah saya membuat andaian seperti berikut?

CTS : Tony Pua terima RM20 juta wang Israel.
Tony Pua : Mana buktinya?
CTS ; Sila rujuk rancangan Melodi.

Pakatan Harapan masih mengadaptasi pemerintahan berdasarkan persepsi, politik toksik beracun dan fitnah. Ini saja tahap penasihat Menteri Kewangan. Apa nak buat, ini yang Macai Tomato mahu.


3. Menteri Pelajaran dan kasut hitamnya.

Apa pentingnya murid seluruh negara tukar kasut warna hitam? Takda hal ehwal yang lebih pentingkah? Isu guru duka lara, isu beg sekolah yang berat, soal disiplin pelajar mahupun isu UEC yang masih belum selesai? Gudang kasut tentu gembira apabila 7 juta murid bakal membeli kasut hitam baru yang pasti melibatkan perbelanjaan ekonomi sekitar RM350 ke RM400 juta.


Nota Kaki - ADUN Balakong, Eddie Ng Tien Chee telah meninggal dunia dalam satu kemalangan pagi tadi.

18 Skrip Terbaru Filem Predator Vs Star Trek Terdedah Kepada Umum


Dikatakan pengeluar filem Star Trek, JJ Abrams dan pengeluar filem Predator, Joel Silver akan berganding bahu menerbitkan filem Predator vs Star Trek. 

Tajuk filem masih dirahsiakan walaupun ada desas desus mengatakan filem ini akan diberi tajuk 'Prepundek'. Walau bagaimanapun, pihak kami berjaya mendapatkan sedutan filem berkenaan seperti di bawah.

Michael Burnham: "Kita dapat mengesan banyak kapal angkasa makhluk asing bertumpu ke bumi. Dua hari lepas seekor Predator berjaya menyusup ke Parlimen Malaysia. Kita mesti beritahu pemerintah."

Captain Philippa Georgiou: "Don’t be silly Michael, makhluk asing datang ke Malaysia untuk membeli kapal angkasa kerana negara Malaysia tidak mengenakan cukai SST pada kapal angkasa."


Nota Kaki:

July 19, 2018

49 SST Kerajaan PH, Yang Kaya Bertambah Kaya, Yang Miskin Papa Kedana


Malaysiakini, baca di sini, pagi tadi telah membuat satu artikel berita mengenai aset yang dikecualikan oleh SST. Sayangnya carian pihak kami petang tadi mendapati posting berita berkenaan telah diubahsuai setelah kenyataan di bawah menjadi kontroversi dan tular di media sosial. Kenyataan yang menjadi kontroversi berbunyi,
Turut dikecualikan dari SST termasuk helikopter, kapal terbang dan kapal angkasa termasuk satelit dan pelbagai kapal.
Para di atas didapati tiada lagi dalam posting berita di bawah.


Sistem ekonomi apakah yang diamalkan oleh Kerajaan PH ini. Untuk memudahkan macai-macai Tomato IQ41 faham, CTS bagi perbandingan mudah seperti di bawah:

Mirzan (bukan nama sebenar) beli helikopter tak kena SST.

Mokhzani (bukan nama sebenar) beli kapal terbang tak kena SST.

Mukhriz (bukan nama sebenar) beli kapal layar tak kena SST.

Tetapi ... Pak Ali (nama di dalam kad pengenalan) yang tinggal di Kampung Binjai Tinggi beli baju sekolah anak kena bayar SST. 

Adilkah sistem ini?

Orang kaya mendapat pengecualian cukai, orang miskin? Tinjauan berita dari Malaysiakini juga, baca di sini, mendapati sardin dan mee segera dikecualikan SST.

Kesimpulannya, Rakyat Malaysia yang miskin dan papa kedana, yakinlah dengan Kerajaan PH. Hangpa makanlah sardin dan mee segera yang tidak dikenakan cukai, selain Tomato. Sekian.

50 Kalau GST Lebih Telus Daripada SST, Kenapa Mahu Berubah Ah Beng?


Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri (MQT) dalam sidang Dewan Rakyat, mengakui cukai barang dan perkhidmatan (GST) adalah lebih telus berbanding cukai jualan dan perkhidmatan (SST). Beliau juga berkata, pelaksanaan SST yang dijangka bermula 1 September ini akan memberi impak terhadap harga barangan. Beliau berkata,
Kita tidak menafikan, kalau sebut yang mana lebih telus tentunya GST lebih telus tetapi apabila sebut GST lebih telus maknanya GST itu boleh kutip cukai dengan luas dan mempunyai kesan ke atas Rakyat. Sedangkan SST sungguhpun tidak setelus dan efisien seperti GST namun kesan kepada Rakyat khususnya pengguna akhir yang kita beri tumpuan.
Pertama, kalau GST lebih telus, kenapa berubah kepada SST. Bukankah lebih baik kalau GST dikekalkan dan kadar peratus diturunkan? Cakap sahajalah SST tidak telus supaya taukeh senang untuk lari cukai. Apa punya Kerajaan dan Menteri Kewangan yang pilih sistem cukai yang tidak telus untuk Rakyat?

Kedua, Ah Beng berkata bahawa SST akan memberi impak kepada harga barangan. Sekiranya ini berlaku, tumpuan apakah yang Kerajaan PH hendak berikan kepada Rakyat? Harga barang tetap juga akan naik. Jadi apa beza GST dan SST?


63 Daging Waghyu Atau Daging Fakyu?


Apabila kecoh di media-media sosial menu hidangan daging waghyu untuk meja utama di Parlimen pada hari pertama persidangan, Pengurus Putrade Property Management Sdn Bhd, Wan Abdulah Wan Mohamad, tampil membuat penjelasan mengatakan, baca di sini,
Daging wagyu yang dihidangkan di meja Perdana Menteri dan tujuh lagi tetamu khas pada majlis angkat sumpah Ahli Parlimen, Isnin lalu hanya berharga RM280 sekilogram, bukannya RM2,000.
Kalau betul dakwaan bahawa daging waghyu yang dihidangkan berharga RM280 untuk sekilogram, saya ulang SATU KILOGRAM, ini merupakan daging waghyu yang paling murah bukan sahaja di Malaysia, tetapi mungkin juga di dunia. Restoren terkenal dengan hidangan daging waghyu, Restoren Mena'te juga tidak mampu mengsaingi harga yang murah berkenaan.

Satu artikel yang lengkap mengenai daging waghyu ditulis di The Straits Times bertajuk, "Halal Waghyu Beef From Japan Approved For Sales In Malaysia", baca di sini, berkata,
Wagyu sold at supermarkets is usually pre-cut into slices, according to what they would be used for. Very rarely would you find a big slab of uncut sirloin, for example, sitting out on the chiller shelves. This is because wagyu is expensive – depending on grade, Japanese wagyu imported into Malaysia could be priced from RM2,000 (S$678.17) per kilo – and you would need a knowledgeable butcher or chef to cut the meat into smaller pieces without wasting anything.
Kedua, Wan Abdullah turut menegaskan hidangan itu bukan ditempah oleh pengurusan Parlimen, sebaliknya pemberian ikhlas daripada katerer bagi meraikan kerajaan baharu dan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Jadi, persoalannya kenapa katerer hendak memperbodohkan Rakyat Malaysia dengan harga murah yang tidak masuk akal. Jawab sajalah, kami sememangnya tempah daging waghyu yang mahal, tanpa menggunakan wang Rakyat, untuk membodek Kerajaan Malaysia Baru. Kan senang?

Dalam perkembangan lain, Setiausaha Bahagian Komunikasi Korporat Parlimen, Tengku Nasaruddin Tengku Mohamed menjelaskan hidangan tersebut tidak ditempah pengurusan Parlimen. Sebaliknya, beliau berkata, sajian itu adalah menu tambahan yang disediakan pihak katerer bagi meraikan pelantikan Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang baharu, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof. Tengku Nasaruddin berkata, baca di sini,
Untuk makluman, Parlimen tidak pernah berbelanja mewah bagi tujuan tersebut. Perbelanjaan adalah mengikut tatacara kewangan yang telah ditetapkan. Sebagai maklumat tambahan, kadar kelayakan bagi majlis tersebut adalah RM120 untuk seorang tetamu.
Namun Parlimen hanya meluluskan kadar RM50 untuk seorang bagi tujuan tersebut yang mana jumlah keseluruhan RM400 untuk kos hidangan meja utama seramai lapan tetamu.
Persoalan kedua adalah cukupkah kadar RM50 untuk seorang untuk menu seperti di bawah?

1. Dada Ayam Kuah Percik
2. Udang Harimau Goreng Mentega
3. Daging Lembu Waghyu Masak Kicap Kentang
4. Rusuk Kambing Goreng Berempah.
5. Tahu Jepun Kukus dengan Broccoli.

Nota Kaki - Bandingkan dengan menu tahun 2015 di bawah:

33 Kerajaan PH Akui Menipu Di Dalam Penyediaan Buku Manifesto Pakatan Harapan?


KERAjaan Pakatan Harapan akhirnya mengaku main hentam keromo semasa penyediaan manifesto dengan janji bulan dan bintang. 

Ini diakui sendiri oleh Timbalan Pengarah Strategik Dan Dasar parti Bersatu, Wan Saiful Wan jan. Baca di sini. Katanya,
Sebenarnya pada waktu saya menulis, saya sentiasa sedar bahawa ada satu kelemahan yang amat ketara yang saya hadapi iaitu saya tidak ada, pada waktu itu, data terkini mengenai status kewangan negara. 
Maka saya tidak dapat membuat anggaran berapa kos sebenar yang perlu dibayar untuk melaksanakan program-program yang saya sendiri tuliskan.
Sekarang mereka dengan secara terbuka mengatakan bahawa janji-janji  dalam buku berkenaan tidak boleh dilaksanakan sebab tidak logik dan merosakkan negara. 

Dari dulu lagi DS Najib Tun Razak dan Barisan Nasional (BN) telah mengingatkan yang Pakatan Harapan menipu Rakyat dengan Harapan Palsu. Namun, Rakyat tidak mahu dengar. Alasan macai Tomato, asalkan Najib dan BN tumbang.

Patutlah Perdana Menteri berdalih dengan katanya, manifesto bukanlah Bible sebaliknya hanya panduan sahaja. Saya lebih suka kata-kata bekas pemimpin DAP, Shamsher Singh Thind. Katanya, 
Manifesto bukan Bible tetapi majalah Playboy. Boleh tengok dan gembira tetapi tidak boleh dapat.


Kesimpulannya, terimalah kebenaran yang pahit ini dan tanggunglah penipuan selama 5 tahun lagi. Satu pertanyaan kepada macai Tomato, bagaimana perasaan kena kencing?

July 18, 2018

49 Sindiran 'Menteri Pintu Belakang' Kini Berbalik Kepada Liew Chin Tong, Kamu Tidak Mahu Letak Jawatankah?


Betapa hebatnya apabila hari ini, 'Menteri Pintu Belakang', Liew Chin Tong dari DAP, yang dilantik menjadi Senator dan kemudiannya diangkat menjadi Timbalan Menteri Pertahanan, mendapat perbarisan hormat daripada Rejimen Askar Melayu Di Raja. 

Istilah 'Menteri Pintu Belakang' diberikan sendiri oleh Liew Chin Tong ketika membuat kritikan kepada penasihat-penasihat mantan Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak. Baca Roketkini, di sini. Kata beliau,
Jawatan-jawatan Penasihat kepada Perdana Menteri yang bertaraf menteri dan diberikan gaji yang lebih tinggi daripada menteri adalah salah dari segi amalan Kerajaan Kabinet. Semua Penasihat-penasihat bertaraf “menteri pintu belakang” sepatutnya digugurkan jawatan.
Ketua DAP Johor juga pernah memperlekehkan Ketua Pemuda MCA, Chong Sin Woon yang dilantik sebagai senator dan seterusnya Timbalan Menteri meskipun tidak bertanding dalam pilihan raya umum (PRU) 2013. Liew Chin Tong malah malah mengeluarkan kenyataan bahawa tidak wujud 'parlimen pintu belakang' yang membolehkan pelantikan itu.

Kalau tulisan Liew Chin  Tong, beliau sepatutnya digugurkan jawatan atau meletak jawatan secara sukarela. Apa jadi dengan pendirian itu sekarang? Liew Chin Tong perlu menjelaskan parlimen pintu belakang mana yang dia wakili. Dia tidak boleh suka hati tukar pendirian. Untuk rekod, Liew Chin Tong tewas kepada Timbalan Presiden MCA, DS Dr Wee Ka Siong untuk kerusi Parlimen Ayer Hitam pada PRU14.

52 Astro Awani @501Awani Berhentilah Menjadi Penjilat Kerajaan Dengan Menyebar Berita Palsu


Kita faham dan maklum kenapa Astro Awani terlalu teruja dengan Malaysia Baharu sehinggakan tidak sabar menjadi jurucakap pihak Kerajaan PH. Walau bagaimanapun, sebelum membuat penerangan yang tidak betul dan mengelirukan kepada 30 juta Rakyat Malaysia, eloklah stesen TV berkenaan mendapatkan konsultansi atau nasihat daripada pihak yang pakar dalam bidang percukaian.

Apa yang Astro Awani dan jurucakapnya, Luqman Hariz terangkan semalam adalah sama seperti infografik pengiraan SST 16% dan GST 6% yang tular semalam. CTS ada menulis berkenaan perkara itu di sini

Masalah pengiraan GST tersebut adalah tidak mengambil kira penolakkan input cukai kredit yang peniaga boleh tuntut daripada Kastam Di Raja Malaysia (Kerajaan). GST bukan kos kepada peniaga. Pengiraan sebenar adalah seperti di bawah. 


Peniaga boleh tuntut GST yang dibayar kepada pemborong, pemborong boleh tuntut GST yang dibayar kepada pengilang dan pengilang boleh tuntut GST  yang dibayar kepada pembekal bahan mentah.

Apa yang macai Tomato (termasuk kakitangan Astro Awani) tidak faham adalah:

a) Cukai input 6% GST boleh dituntut di tiap peringkat, cukai tidak meningkat, pengguna hanya bayar 6% atas harga terakhir kepada Kerajaan; dan,

b) 10% SST di kilang meningkat di tiap peringkat, jika pemborong menaikkan 25%, peruncit menaikkan 50%, pengguna bayar hampir 20% kepada peniaga.

Ini bukan kali pertama Astro Awani cuba menjadi jurucakap kepada Kerajaan PH. Sebelum ini ada jurucakap Astro Awani cuba menerangkan tentang bagaimana Kerajaan PH boleh kurangkan hutang negara dengan meminjam daripada Jepun. Penerangan berkenaan juga banyak fakta yang salah dan mengelirukan.

Kesimpulannya, kita berharap walaupun media seperti Astro Awani ingin menjadi pengampu dan penjilat Kerajaan, biarlah dengan memaparkan fakta yang benar dan tepat. Dapatkan nasihat daripada pakar yang berkenaan. 

Adalah diharapkan media lebih berhati-hati dalam membuat penerangan seperti ini. Tugas anda termasuk mempersoalkan tindakan Kerajaan, bukannya semata-mata menjadi jurucakap Kerajaan.

20 Bila Menteri Kewangan Bangang Minta Pembangkang Jelaskan Dasar Kerajaan Kepada RakyatMungkin Malaysia adalah Kerajaan pertama di dunia yang meminta pembangkang untuk menjelaskan kepada Rakyat dasar dan polisi cukai yang ingin diperkenalkan oleh Kerajaan.

Terdahulu, Saifuddin Nasution mengajak DS Najib Tun Razak berbahas mengenai kos sara hidup di Parlimen. Semalam Menteri Kewangan, Ah Beng menyuruh DS Najib Tun Razak menerangkan kenapa SST membebankan Rakyat. Persoalannya, siapa yang jadi Kerajaan sekarang ini?

Ah Beng licik apabila membandingkan cukai SST yang dikenakan ke atas pengilang berbanding cukai GST yang dikenakan ke atas peruncit 7-Eleven. Mungkin Ah Beng terlupa GST yang dibayar oleh pengilang, pemborong dan logistik penghantaran boleh dituntut semula sebagai input cukai.

Sebaliknya, untuk SST, cukai pengilang akan dipindahkan kepada pemborong, pemborong akan memindahkan kepada pemasar, pemasar akan memindahkan kepada penjual, yang mana kesemua ini tidak boleh dituntut semula.

Akhirnya, cukai SST pengilang, pemborong, pemasar dan penjual akan dipindahkan kepada Rakyat. Kedua, buatlah perbandingan SST dan GST di antara pengilang yang sama. Barulah adil. Itupun perlu diambilkira kebarangkalian berlakunya ada pihak yang cuba mengelak cukai / ketirisan di dalam SST sekali.

Ketiga, Ah Beng memberi contoh air tin akan menjadi murah 2 sen tanpa GST di 7-Eleven. Terima kasih Ah Beng. Ah Beng terlupa apabila pengguna mahu bayar (harga tanpa GST) iaitu RM2.00 tolak 2 sen bersamaan dengan RM1.98, harga akan digenapkan kembali menjadi RM2.00. Siapa yang untung?

Keempat, Ah Beng bagi contoh cukai jualan 10% air tin di peringkat pengeluar saja ya. Kalau air tin RM2.00 itu dibeli di restoran, adakah dikenakan cukai perkhidmatan?

Pengilang RM1.00 x 10% = 10sen
Restoran RM2.00 x 6% = 12 sen
Pengguna bayar cukai 22 sen sebenarnya. Lebih tinggi dari 12 sen GST.

Kenapa Menteri Kewangan tidak mahu sebut tentang cukai bertindih SST dalam contoh mudah air tin beliau?

Kesimpulannya, apa kata Ahli Council of Elders (Eminent Persons), TS Dr Zeti Akhtar Aziz. semasa menjadi Gabenor Bank Negara:
Pada masa hadapan, isu trade mispricing akan diatasi dengan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang menghendaki pelaporan nilai ditambah pada pelbagai peringkat pengeluaran. - Bank Negara Malaysia. 16/12/2013. Baca di sini.
Apa yang hendak ditegaskan oleh BNM adalah pelaporan cukai. Beza GST dan SST yang utama adalah pelaporan cukai di mana dalam sistem GST mana-mana pihak tidak dapat lari dari membayar cukai berbanding ketirisan dan penipuan di dalam SST.

Jadi ketirisan inilah yang menyebabkan hasil Kerajaan melalui SST adalah sebanyak RM21 bilion setahun berbanding hasil Kerajaan melalui GST berjumlah bernilai RM44 bilion setahun (ikut kata Ah Beng di atas). Hasil yang kurang melalui SST berjumlah RM23 bilion adalah disebabkan oleh ketirisan kutipan cukai oleh Kerajaan PH dan bukannya disebabkan Kerajaan PH prihatin kepada Rakyat.

Nota Kaki - Berikut adalah satu pendapat yang baik daripada Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia, Datuk Abdul Aziz Abu Bakar berkaitan SST.
Akta Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dengan pengumuman kadar 10 peratus untuk jualan dan enam peratus bagi perkhidmatan dijangka menyebabkan berlakunya fenomena kenaikan harga yang membebankan pengguna. Kenaikan harga barangan akan berlaku apabila terjadinya cukai berganda di mana margin keuntungan yang akan dikenakan kepada saluran perniagaan seperti pemborong dan peruncit adalah pada nilai harga selepas dikenakan cukai jualan 10 peratus. Katakanlah harga sesuatu barang itu RM10. Pengilang akan jual kepada pihak pemborong dengan nilai RM11 disebabkan cukai 10 peratus yang terpaksa ditanggung pengilang. Kemudian pemborong itu pula yang akan meningkatkan harga jualan kepada peruncit (bermula RM11) sehinggalah pengguna yang akhirnya terbeban.  Itulah situasi cukai berganda yang dimaksudkan dan sekali gus harga barang memang akan meningkat naik. Itulah kelemahan SST.

27 Look Like Me, Sound Like Me, But Not Me - Sotong


Ini video tahun 2017, di mana saka yang menyerupai Rafizi Ramli telah berjanji harga minyak boleh dikekalkan serendah RM1.50 seliter.


Ini pula video tahun 2018, di mana saka yang menyerupai Rafizi Ramli telah berjani harga minyak boleh dikekalkan kepada RM1.80 seliter sekiranya Pakatan Harapan memerintah.


Sebaliknya, semalam berkatalah Rafizi Ramli, Naib Presiden PKR di dalam blog beliau, baca di sini,
PH (atau mana-mana pimpinan) tidak pernah pun menjanjikan harga turun serta merta kepada RM1.50 seliter untuk RON95. Itu kempen PRU13. Penyokong UMNO dan PAS masih mamai dengan kempen PRU13!   
Lebih teruk lagi, senarai janji yang mereka tuntut itu adalah janji Mat Jenin yang mereka sendiri angan-angankan (sementara mengubat luka kekalahan PRU14) tetapi tidak pernah pun menjadi janji Pakatan Harapan.

Teringat kata-kata seorang peguam terkenal yang menafikan penglibatan beliau di dalam satu video lucah mirip dirinya. Katanya,
It looks like me, sounds like me, but may not be me.
Mungkin Rafizi Ramli mahu menggunakan teknik yang sama. Orang di dalam video di atas mungkin bukan beliau tetapi saka beliau. Sekiranya orang di dalam video di atas adalah Rafizi Ramli, beliau sebenarnya berbohong apabila berkata janji harga minyak RM1.50 adalah kempen PRU13.

Ini kerana video harga minyak RM1.50 di atas dibuat dalam tahun 2017 manakala video janji harga minyak pada harga RM1.80 dibuat pada ceramah pada tahun 2018. Kalau tidak berbohong, bukan Rafizi Ramli namanya.

Kesimpulannya, Rafizi Ramli atau saka beliau seharusnya berdiam diri dan tidak keluar dari kepompong persembunyiannya. Rafizi Ramli bukan lagi sesiapa. Malah perlantikan 4 senator dan kemudiannya dilantik Menjadi Menteri dan Timbalan Menteri melalui pintu belakang ke barisan kabinet turut tidak terdapat namanya.

Kemaskini 21:00 - Panjang bebenor jawapan Rafizi Ramli menjawab isu di atas.
July 17, 2018

41 Dewan Negara Berhantu? Ada Lembaga Semasa Perlantikan Senator-Senator Baru


Gambar-gambar di bawah diambil dari laman sosial rasmi Ketua Setiausaha Negara, TS Ali Hamsa, baca di sini. Oleh yang demikian, ketulenan gambar-gambar berkenaan tidak boleh diragui.
Semasa majlis perlantikan Senator-Senator baharu yang mengangkat sumpah sebagai ahli Dewan Negara, hari ini terdapat bayang seolah-olah lembaga hitam yang berkumis dan berjambang di belakang salah seorang pemerhati dewan. Lihat bulatan merah. 

Kesimpulannya, adakah Dewan Negara berhantu atau adakah ada di antara Senator-Senator pengamal saka?

Kemaskini 8:40 PM;

Orang rupanya. Tok Sami mana yang dibawa oleh Ketua HINDRAF yang dilantik menjadi Menteri Perpaduan itu?34 Perdana Menteri Kata Kalau Pengguna Tidak Beli Barang, Tidak Perlu Bayar SST, Really Tun?Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir berkata ketika menjawab soalan wartawan, kalau pengguna tidak beli barang, tidak perlu bayar cukai SST. Mungkin Tun selama ini jarang membeli barangan, kita maafkan beliau sekiranya beliau tersasul. Al maklumlah, gaji yang diterimanya semasa bergelar Perdana Menteri sebelum ini adalah mencukupi dan tidak pernah menggunakan wang tersebut. Kata beliau dipetik di sini,
Ketika saya menjadi perdana menteri, gaji semasa saya letak jawatan adalah RM20,000 sebulan. Saya simpan gaji saya. Itulah duit yang saya ada sekarang sebab semuanya dibayar oleh kerajaan.
Kata Perdana Menteri kepada media di bangunan Parlimen hari ini,
Setahu saya 10 peratus, kalau tiada pembelian, tidak perlu menjelaskan cukai. Berbanding GST, ia cukai nilai tambah. Sama ada beli atau tidak, harga akan meningkat.
Sifir baru Kerajaan Pakatan Harapan, mengikut definisi Perdana Menteri,
Kalau tak beli barang, tak perlu bayar cukai SST
Kesimpulannya, ibarat kata ayam mahal jangan makan ayam. Cuma hendak tanya Perdana Menteri, sejak bila juga GST dikenakan kepada pengguna kalau tidak beli barang? 

27 BR1M Dikurangkan Untuk Bantu Warga Asing Dan Orang Kaya Berjimat Melalui Subsidi Petrol RM1.4 Billion


Akhirnya, Naib Presiden PKR bersuara. Rafizi Ramli di dalam blognya menulis Kerajaan telah membelanjakan kira-kira RM1.384 bilion antara 10 Mei hingga 16 Julai untuk menstabilkan harga petrol RON95. Rafizi Ramli berkata,
Dalam tempoh 67 hari sejak 10 Mei 2018, pentadbiran PH telah membuat keputusan bijak memulangkan antara 17 sen hingga 30 sen subsidi setiap liter untuk menstabilkan harga minyak.
Bijak? Di sinilah duit BR1M yang dikurangkan itu mengalir pergi. Sekarang yang turut berseronok dengan duit subsidi berjumlah RM1.4 bilion berkenaan adalah warga Singapura, warga Thailand, warga Asing dan Rakyat Malaysia yang berkereta mewah.

Golongan ini telah mengambil hak subsidi Rakyat Malaysia yang lebih memerlukan daripada sejumlah RM1.4 bilion subsidi selama dua bulan. Itulah yang 'uneducated' macai Tomato gembira dengan memangkah Pakatan Harapan di dalam PRU14 bagi memastikan warga asing dan orang kaya jimat berbelanja.

Kesimpulannya, bercuuuuukurlah.

34 Usaha Selamatkan Air Muka Ah Beng Giat Dilaksanakan Dengan Menular Kiraan Palsu Tentang SST Dan GST


Macai-macai Tomato sedang giat membuat tular di media-media sosial terutama melalui medium Whatsapp, kiraan cukai di antara SST dan GST. Di atas adalah propaganda murahan pengiraan separuh benar yang dilakukan oleh golongan 'uneducated' macai Tomato ini.

Sebenarnya malas untuk bersusah payah mempertahankan GST dan memberi penerangan kepada golongan-golongan 'uneducated' macai Tomato. Sifirnya adalah mudah. Kalau GST memberi kesan kepada kenaikan harga barangan, kenapa harga barangan masih tinggi walaupun dalam keadaan sekarang GST adalah berkadar sifar.

Dengan kadar GST 6% harga barang naik, sebab tu Kerajaan BN mampu menjana pendapatan hingga RM42 bilion setahun. Dengan kadar SST 16% yang lebih tinggi, harga barang akan turun, sebab itu Kerajaan PH akan hanya menjana pendapatan RM12 bilion saja setahun. Ini logik macai Tomato.

Di bawah adalah kiraan sebenar GST berbanding SST mengambil contoh di atas. Kiraan GST di atas adalah salah kerana kiraan adalah mengikut harga barang, bukan berdasarkan kepada margin keuntungan (value added).

Sebab itu nama lain bagi GST di sesetengah negara seperti England adalah Value Added Tax (VAT). Kedua, satu hal lagi dalam pengiraan oleh macai tomato tidak disebutkan tentang input cukai (tax) yang boleh dituntut semula oleh semua peringkat perniagaan.

Formula mudahnya:

(kos kilang + margin untung keseluruhan) x 6% = (RM100 + RM18) x 6% = RM118 x 6% = RM7.08.

Kesimpulannya, sila cuba lagi macai-macai Tomato untuk mempertahankan Ah Beng.

55 Rakyat Disuruh Menabung Tabung Tin Milo Negara, Pemimpin Makan WaghyuTular di media-media sosial menu santapan meja Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri di Dewan Rakyat. Kerajaan menjaja ekonomi negara berada dalam keadaan teruk setiap hari. Penjawat awam tidak dapat naik gaji. Peneroka Felda termenung mengigit jari. Bantuan kepada para nelayan diberhentikan.

Projek-projek Rakyat terpaksa dibatalkan atau dikecilkan saiznya kerana hendak berjimat. Tabung Tin Milo Negara diwujudkan untuk meminta Rakyat menderma untuk membayar hutang Kerajaan.  Rakyat yang baik ini mendermalah untuk Tabung Harapan sehingga beratus juta. 

Di belakang Rakyat, pemimpin-pemimpin yang kita sayangi sedang menikmati: 

1. Dada Ayam Kuah Percik
2. Udang Harimau Goreng Mentega
3. Daging Lembu Waghyu Masak Kicap Kentang
4. Rusuk Kambing Goreng Berempah.
5. Tahu Jepun Kukus dengan Broccoli. 

hidangan daging wagyu berkenaan bagaimanapun hanya disajikan untuk tetamu di meja utama sahaja membabitkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan timbalannya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Perdana Menteri, Timbalan Perdana Mnteri, Speaker Dewan Rakyat, Speaker Dewan Negara, dua timbalan Speaker dan Ketua Hakim Negara yang duduk semeja, bersantap mewah di Dewan Rakyat. Daging 'waghyu' dan udang harimau adalah antara menu utama. Bagi sesiapa yang tahu, satu kilogram daging 'waghyu' boleh mencecah ribuan ringgit. 

Rakyat hanya mampu telan air liur saja.
Rakyat menderita, pemimpin bermewah-mewah. 

July 16, 2018

27 Sayang Sungguh Isteri Ah Beng, Sampai Ke Parlimen Pun Sanggup IkutSaya tidak bersetuju apabila ramai yang mempertikaikan kehadiran isteri Menteri Kewangan merangkap Detektif Pencen, Betty Chew ke Parlimen pagi tadi. 

Walaupun Betty Chew bukan lagi seorang Ahli Parlimen, namun kasih sayang yang tidak berbelah bagi terhadap suaminya memaksa beliau untuk mengikuti kekasih hatinya ke mana-mana sahaja.

Mana ada Ahli Parlimen baik di sebelah Kerajaan mahupun pembangkang yang membawa suami atau isteri ke Sidang Dewan hari ini. Kalau adapun pasti mereka tidak semesra Ah Beng dan Betty Chew sehingga masuk ke tempat Ahli Parlimen bersidang. Anda semua pengkritik jangan cemburu buta boleh?

Nota Kaki - Tulisan CTS di atas layak tak dinobatkan sebagai macai Tomato?

94 16% SST Pasti Lebih Menguntungkan Daripada 6% GST, Ikut Teori Macai-Macai Tomato


Panas. Panas dari 'air fryer'. Menteri Kewangan Negara merangkap detektif pencen, Ah Beng petang tadi mengumumkan satu berita gembira buat semua macai-macai Tomato. 'Sales and Service Tax (SST) akan dikenakan pada kadar 10% untuk jualan dan 6% untuk perkhidmatan. Baca di sini.

Macai-macai Tomato yang bersorak kegembiraan, diharap bersabar kerana bill berkenaan hanya akan dibentangkan di Dewan Rakyat bulan depan. Satu Kerajaan Islam telah jatuh disebabkan oleh GST 6%. Allah perkenankan doa macai-macai dengan menghadiahkan cukai SST sebanyak 16%.

Sebenarnya tidak ada perkara yang baru. Ah Beng cuma ambil balik kadar sebelum GST iaitu pada tarikh 01/04/2015. Itu saja. Satu dunia bergerak ke hadapan dengan sistem percukaian GST, Malaysia beralih mahu berundur ke belakang dengan SST. Cukai tetap cukai, malah lebih tinggi. Tahniah macai-macai Tomato.

29 Kalau Caj Perkhidmatan 1% Pun Berkira, Jangan Haraplah PTPTN Akan DihapuskanPengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan berkata PTPTN tidak akan mansuhkan caj pentadbiran 1% yg dikenakan terhadap peminjam. Kata beliau,
Ia hanya 1%. Jika kita batalkan, saya rasa kita akan menjadi Ah Long paling bermurah hati di negara ini.
Kerajaan PH terkenal dengan janji manis mereka mengenai pendidikan percuma. Kerajaan PH seharusnya memansuhkan kadar ujrah 1% PTPTN. Ini sebagai langkah simbolik yang mudah jika mereka serius memperjuangkan pendidikan percuma. Kadar 1% ini seharusnya sudah lama dihapuskan, sewaktu PH memenangi PRU14.

Sewajarnya mahasiswa tidak perlu dikenakan 'riba' untuk pinjaman pendidikan. Mahasiswa sepatutnya membayar jumlah yang sama dengan apa yang mereka pinjam. Belanja pengurusan PTPTN perlu ditanggung oleh Kerajaan PH memandangkan mereka tidak mampu menyediakan pendidikan percuma.

Kesimpulannya, caj pentadbiran atau ujrah 1% PTPTN pun Kerajaan PH berkira, jangan haraplah Kerajaan PH hendak mansuhkan terus bayaran pinjaman PTPTN. Pendidikan percuma pula? Tunggu babi terbang dululah.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates