November 8, 2018

23 Penduduk Selayang Berdemo Bantah Pembinaan Pusat Penyembelihan Ayam


Hari ini, Jawatankuasa Kerja Rayuan Membatalkan Lokasi Pusat Penyembelihan Ayam (PPA) Selayang bersama 65 NGO berjaya mengumpulkan seramai 800 penduduk kawasan sekitar Selayang, Batu, Rawang, Kepong untuk berhimpun di Dataran DBKL

Mereka telah berjaya menyampaikan memorandum bantahan kepada Pengarah Perancangan Ekonomi dan Pembangunan DBKL, Azmi Abdul Hamid. 

Untuk pengetahuan, walaupun lokasi PPA ini namanya Selayang tetapi ia masih dalam sempadan Batu yang mana ini merupakan kawasan Ahli Parlimen (MP) Batu YB P. Prabakaran. 

Nampak gayanya berlaku ketidak sefahaman di atara MP-MP DAP dan PKR apabila MP Selayang  dan Kepong, William Leong dan Lim Lip Eng turun memberi sokongan kepada penduduk setempat Selayang untuk membantah projek yang dikatakan menyusahkan rakyat ini.

Rata-rata pendemo melahirkan ketidak puasan hati kenapa MP Batu, P Prabakaran masih menyokong projek PPA yang terletak di lokasi kawasan perumahan yang pesat di Kuala Lumpur.

23 comments:

Anonymous said...

Dah tu nak sembelih kat mana?

Anonymous said...

Tak begitu tepat tajuk tu rasanya bagi saya cts.

Pada pandangan saya setelah melihat gambar2 yg ditunjukkan, tajuk yg saya rasakan lebih sesuai ialah "Sepet2 Kapir Bantah Pusat Penyembelihan Ayam (Halal)".

99% yg bantah tu tgk mukanya pun dah tahu semua tu pemakan babi.

Jadi tajuk pilihan kedua saya adalah :
Sepet2 kapir pemakan babi bantah pembinaan Pusat Penyembelihan Ayam.

H1ni tu cuma alasan bodoh aje tu..
JE babi lebih bahaya lagi tapi takde pun mereka bantah.

Nb: saya makin pasti yg guy cts ni mmg dari jenis lelaki yg berhemah & cakap berlapik. Jadi saya yg telah erase sikap berhemah & berlapik pasca pru14 tolerate la sbb faham apa yg kemunkinan ingin sdr sampaikan.
Good works bro.. Peace.

Anonymous said...

Eloklah diteruskan saja projek ini, tiada apa salahnya...

Anonymous said...

Eloklah pihak berkuasa bertegas untuk teruskan projek ini, cuma pusat penyembelihan ayam saja, bukan pusat MEMBELA BABI pun...

Ji Nol said...

Apakah demonstrasi dah jd budaya Malaysia?

Anonymous said...

Jgn kacau tempat cina dapig. Klu nak sembelih juga pergi ke kampung melayu. Paham2 je la perangai malaun2 pee.eh ni

Anonymous said...

99% yg bantah tu adalah muka2 taik babi.

Anonymous said...

Kalau lah ada virus H1N5 dah lama kementerian kesihatan hapuskan ayam2 itu semua. Kepada DBKL teruskanlah projek yang sangat bermanafaat kepada penduduk KL ini. Bukan projek bela babi pun...

Anonymous said...

Tak suka boleh Pulang ke tanah kelahiran tok nenek moyang kamu. Sila bawa bersama babi babi, pelacur pelacur, kongsi kongsi Gelap Dan tamadun 5000 tahun kamu. Dengar segala hormatnya dipersilakan

Ted Manoff said...

Buat ikut standard kebersihan tertinggi

Perrghhhhh HANCING3.........tepuk,tepuk said...

Cts cri info..

Pusat smbelih ni tokey ciner or tokey mlayu??

Xd sape pon nk halang "gerai babie" kt pasar slayang..??

Unknown said...

Mereka bantah kerana babi tak perlu sembelih. Cucuk besi kat leher kasi mati.

Takut sgt dgn H1N1 ..swine fever dan nipah virus mcm mana? Kalau premis penyembelihan ayam diuruskan dg baik , mengikut prosedur takda hal lah.

Unknown said...

Gerai jual barbie terbuka dan penjual barbie atas motor takda otg bantah? Org Islam lebih terbuka dan menerima dlm bab ini. Nampak org jual babi , kita tutup hidung( busuk giler) dan ikut arah lain..takda bantah2 dan demo gini.

Anonymous said...

Tamadun 5k tahun sepet?
Mana ada sebetulnya tipu tu..
Tak ada pun sepet tamadun 5k tahun, babi2 tu tulis je ikut sedap selepas tgk orang lain ada tamadun sejak lama.
☺��☺

Anonymous said...

Yang melayu semua tu pegi ikut ape ke hal???

Anonymous said...

Kat kg diaorg bole ja letak tempat bela babi, kubur diorang, tempat diaorg tak bole. Selfish mentality

Anonymous said...

Yg melayu join demo tu dia nanti mkn ayam nak sebelih kat mana? Bangang tak bertempat ni

Anonymous said...

Mat baboon dah kata yg dia lebih rela metangkedarah babi dari pergi solat dimasjid konon umno bina dgn duit 1mdb yg dirompak.

Jadi agak aku mereka tu adalah pengikut tohan baboon la. So kalau mereka lebih memilih metangkedarah babi dari pergi solat, inikan pula makan ayam yg halal.
Logiknya begitu lah.

Agaknya lah hehe

Anonymous said...

Minta SPRM siasat kes rasuah RM300,000 terhadap MP Teluk Intan dengan segera? Rakyat melihat kes ini suatu yang amat serius...

Unknown said...

Nk retro semula? Semua org sembelih ayam dirumah dan cabut bulu ayam sendiri. Sanggup ke? Zaman skg org takda masa , semua nk cepat.

Unknown said...

Bodoh punya mat beruk! Tak nk sembahyang kat masjid, kat rumah pun boleh. Apa sampai nk mentedarah babi? Nk berkias tak cukup ilmu!

Anonymous said...

Melayu yg pergi tu dari jenis yg percaya melantik kapir jadi ketua lebih baik dari melantik muslim.
Jadi sekarang mereka bila dah berjaya tahap tu stakat ni maka mereka pun memulakan Makan ayam proseskapir lebih baik dari muslimproses,
Nanti mereka akan kata ayam yg kapirproses lebih berkhasiat,
Dan lagi nanti mereka akan kata majan babi lebih baik dari kambing sbb kambing kurus manakala babi gemuk dan lebih menguntungkan perniagaan.

Sama la mcm aoa yg mereka dah kata iaitu menipu itu bagus sbb boleh menang pilihanraya.. strategi marketing la kata mereka.. mcm gores & menang, toto, magnum dsb.
Malah tak mengherankan pun kalau mereka akan kata jadi kapir lebih baik dari islam, sebab boleh buat apa saja yg setan bisikkan,...aku tak pelik tu sbb sekarang pun mereka dah mulakan dgn slogan semua agama adalah sama.
Dan mmg pun 90% ketua melayu dlm pee.eh tu adalah samada golongan liberal aka neutral aka berugama pun tidak tidak berugama pun tidak, dan jugak ada yg sememangnya terdiri dari golongan yg memang anti islam pun.

Jadi mereka mempegaruhi budak2 setengah masak dgn ajaran sebegini dan sedikit demi sedikit menyeret masyarakat kelembah kekufuran dgn slogan2 sesat & bodoh serta memoeleh oemimpin2 melayu islam dgn pelbagai tomahan & fitnah.
☺��☺

Anonymous said...

TERUSKAN PROJEK TERSEBUT UTK MANFAAT RAKYAT.
KALAU BOLEH, WUJUDKAN JUGA PUSAT SEMBELIHAN LEMBU/KERBAU/KAMBING/UNTA/KIBAS/ITIK/ANGSA DLL.
HIDUP MALAYSIA BARU..!

πŸ“πŸ„πŸ«πŸ¦†πŸπŸƒπŸ‚πŸπŸŸπŸŽ YAHOOOOOO..!!

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates