August 10, 2018

46 Surat Kastam Menjelaskan Fitnah Dan Pembohongan Menteri Kewangan


Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengesahkan tuntutan bayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion tidak dibayar sepenuhnya. Sebaliknya, kata ketua pengarahnya, T Subromaniam, dari April 2015 hingga penghujung Mei 2018, hanya RM63.9 bilion bayaran yang telah dipindahkan. Kata beliau,
JKDM ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini untuk tujuan pembayaran balik GST dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018 tetapi jumlah penuh tidak dipindahkan kepada Tabung Amanah. Oleh itu, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion.
Daripada surat di atas, pihak JKDM telah menuntut dari pihak Kerajaan untuk membayar balik tuntuan GST itu untuk tempoh 1/4/2015 - 31/5/2018. 

Apakah maknanya ini? Di dalam Akaun Amanah memang sejak azali tiada duit sebab duit GST telah dipindahkan masuk ke dalam Kumpulan Wang Disatukan. 

Bila hendak buat tuntuan, JKDM akan meminta dari Kerajaan dan Kerajaan akan bayar melalui duit dalam Kumpulan Wang Disatukan masuk dalam Akaun Amanah. Kemudian barulah JKDM bayar kepada peniaga. Apa yang  benak sangat Menteri Kewangan nak faham?

Menteri Kewangan menuduh hasil kutipan GST yang masuk ke dalam Kumpulan Wang Disatukan adalah satu rompakan oleh Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini.

Lim Guan Eng tidak faham Perlembagaan Persekutuan. Perkara 97 Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa semua hasil atau pendapatan kerajaan tidak kira bagaimana jua cara mesti dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan atau 'consolidated fund'.



46 comments:

Anonymous said...

Agaknya dri azali bodos piang
gone end nih.Tak tahu bertanya,
jangan main sondol je.Dolu
belajo akaun kat bawah pokok kr

Anonymous said...

Itulah, bodo sgt ph nih. ingat leh buang gst gcm tu je tanpa proper planning dan kiraan.
Jika business collect gst, jual kepada business middle yg lain, akan ada gst input yg perlu di claim. Hujung ke hujung supply chain boleh ambil masa sebulan atau lebih. Maka akan ada refund yg gov perlu beri kembali. Next time janganlah zero kan terus gst tu. Bongok

Anonymous said...

Aku nk tenguk skrip seterusnya dari apek. Manyak mohong ? When u spin too much u tend to go off tangent!! Lalala..

Anonymous said...

Nah, dah short duit dgn byk nya. Now mana mau cari? Duit short rm 8bil sebulan gst shj. Keluarkan bon2 baru haramlah sbb kan dah lebih 55% gdp kah kah kah

Anonymous said...

Tolonglah buat artikel mengenai perlanggaran undang2 negara mengenai bon2 itu cts!

Anonymous said...

Kera Jaan Tomatoooo Pakatunnn...
Lenjun penyokong pakatoon kena kencinggggg.... hancinggggg woooooo

Anonymous said...

Bro, baki rm19.4 biliyun tu patutnye kerajaan tomato la bayar. Tapi tak dapat nak bayar sebab pendapatan takde. Point no.4 dlm siaran media JKDM tu dah jelas. Ape ke bodohnye menteri kewangan tomato ni? Macam mana nak jana pendapatan kalo dah menteri pon standard mcm macai tomato jugak. Uneducated. Bodoh.

Anonymous said...

Bukan kah Guan Eng telah mengatakan RM18 Billion telah dihadiahkan kepada rakyat apabila GST di "zero rated" kan selama 3 bulan. Kalau wang tidak dikutip bagaimana pula ianya boleh hilang?

Anonymous said...

Habis dah kena tibai dlm 100 hari,
Dlm perbendaharaan pun brapa sen lagi tinggal ditibai baboon2babi2 pee.eh ni..
Sekarang melalak tak tentu pasal, bini2 kuat main mahjong laki2 kaki judi forex dsb mana boleh ada baki lagi..
Macai2 pee.eh masih ratib 1mdb, lobaidedak90 juta yg sampai keharini belum ada bukti.
Macai2 sila Minum & tambah lagi kencing atok, minum lagi kencing aljubb, minum lagi kencing baboon, minum lagi kencing limbabi...minum terus dan jgn berhenti sampai mampoos.

Anonymous said...

Inilah balanya bila jawatan menteri jaga duit diberi kpd yg tak layak. Tambahan lagi yg ada kes rasuah. Kaki kelentong, uturn & penipu besar. Nanti bila dah kantoi, Atok93 akan cakap dia tak tau. Menteri jaga duit le kena jawab sorang2.. kah kah kah

Kabinet dapur Pakartoon, no value!!
Dipenuhi mangkuk & tomato je..

3Ms Stupid said...

Patutle LGE cakap macam nak nangis...ga..ga..ga..ga..

Anonymous said...

Menyesal aku undi PH
Nk kena samak satu badan ni
Lepas tu kena mandi bunga
Apalah bodoh sgt aku ni percaya dgn puak2 PH ni

Anonymous said...

Rakyat makin derita.. harga brg makin naik.. tu blum SST lg.. duit malaysia tak laku makin merundum.. saham dgn unit trust makin jatuh.. minyak tak turun harga.. anak aku tak lama lg muflis.. apa punya kerajaan ph ni..

Anonymous said...

Begitulah selalunya. Pantang nampak peluang walaupun tidak memahaminya dengan tepat paling teruk kalau dapat dimanipulasikan akan terus digunakan untuk menyerang.

Anonymous said...

lazimnya dlm mana-mana perniagaan di kaunter bayaran kalau short 19.40 sen maknanya cashier yg bertugas kena potong gaji dia atau kumpulan cashier yg bekerja tarikh, waktu, jam, minit dan saat kejadian kena ganti bergantung kpd budibicara majikan. Tetapi kalau short atau hilang 19.4 bilion ..bekas Perdana Menteri, Menteri Kewangan, Menteri kabinet, Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP) dan pegawai kanan yg bertugas kena potong gaji. Kerani yg kecil tak tau apa hanya jalan tugas dan terima arahan. Amacam sanggup ke..atau mampu ke...salah tetap salah, hukum tetap kena hukum tidak boleh lari.

Anonymous said...

hahaha lge ingat dia terer jadi montri duit, nampaknya tak lama lagi tinggal nama ler agaknya, mak nama ling, pak nama kup =???

Anonymous said...

Yang nyata selama 3 bulan gomen rak pungut hasil sebab fst zero, sst tak der. Kalau company takder hasil satu quarter camne? Mana gonen cekau duit nak cover 3 bulan revenue lost tu? Pakai duit tabung?

Anonymous said...

RCI PERLU DITUBUHKAN SEGERA, DAN LGE TIDAK BOLEH DILEPASKAN BERGITU SAHAJA KERANA STATEMENT YG DIBUAT SANGAT SERIUS, SEKURANG2NYA ADA DOKUMENT YANG MENCATATKAN YG LGE NI SEORANG PENIPU BESAR DALAM SEJARAH MALAYSIA SEPERTI DOKUMEN FOREX LOSSES 30 BILLION YANG NAMA ATOK TAK TAHU TERCATAT DIDALAMNYA...

Anonymous said...

KALAU OTAK TU OTAK PEROMPAK, KESITULAH KESUDAHAN SANGKAAN LIM TAKGUNA ENG: CELIK MATA NAK CARI MILEAGE POLITIK. MALULAH SIKIT. SEBELAH MATA DAH NAK CEMEK OLAH NAK MEMBOHONG. TAKUT2 NANTI "BERMATA SEBELAH" MACAM MOSHI DAYAN ATAU SEPERTI DAJJAL...I DONT KNOW WHETHER LGE FIT TO BE MOF....HE SHOULD APPOINTED AS A MINISTER OF "BANGLOWMURAH TERLAJAK"....THAT SUIT HIM NOT AS MOF.

Anonymous said...

RCI PERLU DITUBUHKAN SEGERA, DAN LGE TIDAK BOLEH DILEPASKAN BERGITU SAHAJA KERANA STATEMENT YG DIBUAT SANGAT SERIUS,


RCI KEPALA BAPAK KAU... KALAU BODOH JANGAN KOMEN... KAU MAKAN NASI TAK KAN SEMUA JADI TAIK....JANGAN MARAH... ORANG BODOH SUSAH MARAH.. KIKIKI

Anonymous said...

maknanya perompak tak bertopeng adalah lge sendiri rupanya..sah menteri hal ehwal otak kira2 duit negara.2

Anonymous said...

TERGAMAM MENTERI BODOH KEWANGAN KENA BALUN DENGAN KHAIRY JAMALUDDIN BENTANG RUU SST

KJ on Friday, August 10, 2018 by Generasi Pejuang Bangsa - No Comments



RUU yang pertama dibentang kerajaan PH tak melalui Parlimen Select Comittee seperti mana mengikut prosedur .

Jelas ia dilakukan tergesa-gesa bagi hapuskan GST .

Kata Malaysia Baharu kenapa habis semua peraturan bulldoze !!

Syabas YB KJ balun kerajaan Pakatun ni ...

https://www.facebook.com/richard.leeheng/videos/2127060374174241/

Anonymous said...

serba serbi PAKATAN HAPRAK ini GILA!
dari kepala bapak perompak tua tu..GILA MEROYAN pasal 1mdb kapal hantu..GILA membalas dendam sampai lingkup ekonomi takpa..janji PUAS GILA!
mentri tokong GILA dengan kira rugi untung kerajaan lama..
mentri BAboon GILA melondeh aset tentera negara..
mentri Din Pudu GILA kira ikan kembung 1 billion
mentri Pudin jerawt GILA suruh rakyat makan tomato
mentri Kulaparia GILA perasan dia kaum asal paria Malaya
mentri Jijah kipas GILA dengan politik laki dia..
mentri BOBOI botak GILA sebab Kedah dah senget.. PH mau tumbang..
mentri MUJAHAT bin MUJAHIL GILA dengan LGBT.. sayangnya dia dgn LGBT dari budak2 Tahfiz yang dhaif dan perlukan pembelaan profesional

(seperti plan asal DS Najib Razak!..sedih beb!! plan mulia musnah dek uneducated macai melayoo)

hahahahaa...seronok macai madey CASH KING sekarang ni..jenuh nak telan isu bersepah-sepah..

Madye tengah honey moon di jepang sambil main simulator ketapi..
heheheehe..

Anonymous said...

MINTAK MENTERI KEAWANGAN LETAK JAWATAN DGN KADAR SEGERA.
MALAYSIA MAKIN LINGKOP BILA MENTERI YG JAGA DUIT TAK KOMPETEN, UNEDUCATED.
SAMA JUGA DGN MENTERI PERTAHANAN.. LOW CLASS

🍅 + 🤡 = 🐄

Anonymous said...

Itu kalau cashier supermarket. Itu pun kalau awal bulan atau hujung minggu,sale banyak, chip cashier akan round setiap counter dari masa kesemasa sebab cash banyak untuk collect sebahagian duit dari kaunter, cashier kena catit berapa sebab malam nanti kalau close down tak tally dengan final cash. Kalau kaunter kedai runcit Ah Beng pulak tak kisah bila nak ambek duit nak beli apa.sendili kede sendili wang maa,,
Tapi sekarang ni akaun negara di audit oleh jabatan audit. 18bilion bukan jumlah yang boleh masuk dalam poket seluar.
Apa yang LGE nak ialah mood rakyat kembali panas pada BN untuk hadap 2 lagi PRK Balakong & Seri Setia. Tunggu Lepas tu dengan selamber dia akan kata calculation software dia salah Kira.
Macam hutang negara sekejap naik sekejap turun sekejap naik lagi.
Yang lenguh leher penyokong2 PH la, main angguk2 geleng2 saja. Bgtahu naik percaya bgtahu turun pun percaya jugak.

Anonymous said...

Sekaeang taukey bagi free ma 3 bulan. Bukan chep sale lagi ni. So 3 bulan tarak income. Jadi salah sapa kalau duit tak cukup nak bayar sewa kedai, gaji pekerja, bil letrik api, bil hospital kalau pekerja sakit

Anonymous said...

Satu lagi koleksi kebodohan menteri kewangan..

Anonymous said...

Skrg ni insurance kesihatan dalam rangkaan, bayar singgit dapat first class hospital treatment dari hospital kerajaan akan hapus,setahun insurance seribu ringgit sorang kalau dlm keluarga ada lima nam orang dah berapa ribu setahun,..pak tani, nelayan, buruh am ada duit ke nak bayar insurance kesihatan tu,rakyat makin tertekan dalam kehidupan,apa masaalah bayar sinngit dapat rawatan hospital clinic kerajaan,..dah tak da duit, nak bagi tokey tokey insurance kaya dan boleh putar belit melalui sst… sapa kaya... sapa sengsara hidup... jumpa bomoh je lah kalau bill ini di luluskan...rakyat makin tersepit dgn kerajaan PH..

Anonymous said...

Perasan kebelakangan ini penampilan LGE makin teruk. Muka pucat, mata cemeh sebelah, rambut makin luruh dah tak banyak Brylcreem disapu, roman muka nampak keletihan & sembam, pipi tembam, cakap pun umpama org nyanyuk tak berfikir sebelum buat statement.
Apakah tandanya ini?

Anonymous said...

Aku dah cakap, siapa yang pangkah PH dan sokong PH taraf nya macam ini: PKR bodoh piang 1, PAN bodoh piang 2, PPBM bodoh Piang 3 dan yang bodoh Piang 4 adalah DAP. Sebab Cina dah kena kencing.

Anonymous said...

Time senang:

Annuar Musa : TunM ibarat kereta antik di litar

Johari Ghani : pelan rasionalisasi IMDB bukti najib bijak kewangan

Khaled Nordin : kita umno di johor tetap walak pd umno pusat

KJ : Najib boleh memerintah 1000 tahun lagi.

Nazri : Tun baling gelas pun tak pecah.

Salleh Keruak : Kami boleh hapuskan legasi tun dalam sekelip mata

Rahman dahlan : Tun ke kem pembangkang sgt menjijikan

Shahrizat makcik lembu : Lim Kit Siang jadi PM jika pakatan menang

Prof Kangkung : Tun tak layak jadi PM sbb tua kerepot

Hadi bawang : PAS akan jadi kingmaker selepas pru14

Time susah:

Annuar Musa : pertahan najib cuma buang masa dan kerja sia2

Johari : Najib turun berkempen Sg Kandis menjadi kudis pada kekalahan

Khaled : mustahil reform UMNO jika najib masih hidup

KJ : Humban perompak GST ke penjara

Nazri : Tun M ibarat ayah kepada saya dan smua rkyt.

Salleh :krik krik

Rahman : krikk krikk

Makcik lembu : Umum bersara terus dan white flag resign dari pentas politik.

Prof kangkung : Harapan perlu menang tanpa bertanding di sg kandis.

Hadi bawang : "Saya akui yg jadi kingmaker adalah tun dan bukan saya, kerana dgn kerusi ppbm yg sedikit pun, tunM mampu jadi PM" ketika temubual di astro awani.

Haha..������

Anonymous said...

Maksudnye tuntutan gst 19b ni tak dibayar sbb masalah lain la yek... sampai hampir 3 tahun tak bayar2...

Anonymous said...

Kerajaan ph akan bayar. Cuma nak bgtau tuntutan gst tu adalah dalam tempoh sehingga 31 mei 2018... pls be fair la. Maksudnye hampir 99% duit tuntutan tak dibayar dlm tempoh bn memerintah. Syaratnye tuntutan akan dibayar 14hari. Ni ada lebih 2 tahun. Apa masalahnye sampai 2 tahun dan melibatkan 19 b?

Anonymous said...

Ni tuntutan yg lepas masa bn memerintah dik... mcm mana cts boleh lepaskan komen merapu mcm ni.

Anonymous said...

Tabong hapunah kan ader..apa ada hal..tambah laggii...tambah lagii macai..kku boleh..segala duit yg ada dlm akaun tu dermakan..
Nk tanya ckit niih...selalu klu posting yg hentam pojaan hati si ted manok dan ros jkkk hawau ni..awal dia muncul..
Dah mampos ke bunuh diri..
Dah mampos ke

Anonymous said...

Bkn LGE saja yg PENIPU BESAR, keseluruhan pucuk pimpinan PH adalah PENIPU dan PEMFITNAH BESAR..
Sapa yg bau hancing?? Macai2 tomato dan keluarga2 mrk

Anonymous said...

kalau mcm ni standard mentaliti cabinet minister PH...
ada :
menteri kasut hitam
menteri kira ikan kembong dlm laut
menteri mengaku accountant tapi tak reti akaun
menteri masak roti jala dlm kapal perang..
menteri sukaneka
rasanya tak lama lagi bengkrap malaysia ni...

Anonymous said...

Mat Sembab
-Mat Sabun
-Mak Lampir
-Maha Firaun
-DAPig
-TV Tiga Suku
-Parti Kencing Rakyat
Haha...tak boleh sebut dah..nanti maauk jel lah kita...cakap pakatan taik nie kebebasan bersuara... so sekarang dah start nak kontrol org cakap apa.... memang bahlol nya kera jadian... takpe...byk lagi word boleh guna...skmm mcmc... gobi gobi mp... yang tak tau hahaha
tapi kalau perompak..kleptokrasi, lanun bugis.. takpe pulak... mmg sudah masuk kubur malaysia baru ni...

Anonymous said...

duit gst tak kutip dekat pengguna...tapi pengilang etc sudah jual harga gst...n diaorg boleh claim balik...barang barang ini nak go through dari kilang sampai pengguna.... lama.... kekadang berbulan belum habis jual... so byk barang zero gst..gst sudah dipungut dari pengilang.... so...padanlah muka kerajaan taik nak cari kat mana duit nak cover refund nie...dah lah hilang income..kena kuar duit cover refund... hahahaha..now duit takde cakap org curi..camana nak curi duit yang tak dipungut? bodoh biul lge nie

Cencaluk said...

Masaalahnya duit hilang bila cashier dah bual tottal up dan hilang bila bos dah pegang duit siapa lak yg nak kena potong kat sini engkau atau PH

Hahaha hahahah benggong punya cth

Anonymous said...

LGE bukan tak tau atau tak faham how gst works dan cara bayaran semula kpd peniaga.

Menteri PH ni saja dan suka2 buat statement gempak duit kutipan hilang..dirompak oleh BN supaya macai2 tomato yg kurang berakal atau tidak berakal jadi sawan berguling guling. Isu mcm ni sengaja disensasikan supaya isu harga brg2 telah naik dilupakan oleh penyokong tegar tetapi bengap PH.

Modus operandi PH dan terutamanya parti pemakan babi ialah bohong dan fitnah dgn muka selamba anjing.

Anonymous said...

Kenyataan menteri kewangan byk merugikan pihak kerajaan..dh lama sgt jadi pembangkang..kenyataan pun masih mcm pembangkang..bila pelabur lari..kerajaan jugak yg rugi..mohon letak jawatan dan beri laluan pada org yg berkaliber jadi menteri kewangan..

Anonymous said...

Anon aug 11 9:32

Apa yg ko merepek ni jah? Mana ko dpt angka 99% duit tuntutan (?) Tak dibayar?

Jah kat atas jelas sekali keliru dgn cerita billion trillion oleh apek jaga buku 555.

Aku cadangkan jah baca dengan teliti artikel berkaitan. By the way, angka kenal? Tolak campur bahagi dan dharab faham tak?

Jah, u b fair and kind to us too.

Anonymous said...

99% tak bayar? tolol ke bahlol... dari 80lebih billion dah 66billion bn gov dah kasi balik... yang baki tuu..kena lah ambik dari pungutan gst baru... dah korang buang gst...nak pungut dari mana? tin milo harapan tu ke? bangang biol

Anonymous said...

cencaluk bodoh... sapa pegang akaun... 3 bulan pakai jea duit akaun disatukan...bila kastam mintak masuk dlm akaun amanah..melalut mencari...aensiri pakailah bodoh... nak salahkan org yang dah berhenti kerja 3 bulan buat apa?

Anonymous said...

10 mei 2018 tu dah kera jaan baru laaa.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates