July 11, 2018

34 Thomas & Friends Pening, Peguam Negara Switzerland Konsisten DS @NajibRazak Bukan Tertuduh Pesalah 1MDB


Pejabat Peguam Negara (OAG) Switzerland konsisten bahawa DS Najib bukan suspek / penjawat awam yang dituduh dalam siasatan 1MDB. Berikut adalah kronologi kejadian:

14 Ogos 2015

Pejabat Peguam Negara Switzerland mengumumkan prosiding jenayah dimulakan berhubung 1MDB.

02 Februari 2016

Dalam satu temubual dengan Nikkei Asian Review, jurucakap Pejabat Peguam Negara Switzerland, Andre Marty berkata, DS Najib bukan pegawai awam yang disenarai dalam prosiding jenayah tersebut. Baca di sinidi sini dan di sini.

10 Julai 2018

Selepas Peguam Negara Switzerland, Michael Lauber mengadakan pertemuan dengan Peguam Negara, Tommy Thomas, suatu  kenyataan dikeluarkan kepada Reuters bahawa DS Najib tidak termasuk dalam penjawat awam yang dituduh. Baca di sini.

Thomas & Friends tengah pening sekarang. Patutlah Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) DS Mohd Shukri Abdull berkata siasatan berhubung kes 1MDB telah 50% selesai. Baca di sini. 50% selebihnya pun dia pening nak siasat di mana.

Kesimpulannya,

1. Pihak polis Macau kata PDRM buat kenyataan tidak selari dengan fakta.

2. Ketua Peguam Switzerland kata DS Najib bukan suspek di dalam siasatan kes 1MDB mereka.

3. Bank Dunia tidak setuju hutang negara adalah RM1.0 trillion.

Adakah anda nampak corak penerimaan institusi di seluruh dunia terhadap Malaysia? Adakah mereka tidak setuju dengan 'government of the day'?


Nota Kaki - Sedutan dari filem 'Lord of the 1MDB'. "Apa??? Peguam Negara Switzerland beritahu Najib tak terlibat?" tanya Gollum yang memegang watak sebagai KP SPRM.

34 comments:

Anonymous said...



kah..kah..kah..

mampos le madey nak membeli dan nak melobi pulak di swiss..

cilake ko madey!

anjing suruhan ko buat perabih boreh saje gi makan angin di swiss pakai duit rakyat!!

bahlol!

Anonymous said...

Ade lagi yg bodoo nak putarbelit....switzerland hanye siasat gubah wang haram bukan siasat kes curi rompak duit 1 mdb..wang 1 mdb bukan dirompak di switzerland...wang 1 mdb yg dirompak disimpan di bank di switzetland dan beli aset disana yg melanggar undang2 negara tersebut...

Swiss usa singapore hong kong uk dan luxermborg semua siasat siapa yg gubah wang haram di negara mereka dan dari mana punca wang tersebut...

Najib tak simpan wang dan beli aset dinegara2 tersebut...buat ape negara2 ni nak siasat najib...

Siasatan fbi dari money trail rekod bank2 perompak dapati wang haram konco2 najib yg disimpan dan beli aset di USA berpunca dari dana pelaboran 1 mdb billion2 di luar negara..wang pelaboran 1 mdb dilencongkan oleh najib ke akaun cina tembam jho lo di luar negara dan sebahagianye jho lo masukkan plak ke akaun najib di KL..

Tanggongjawab kerajaan malaysia siasat jemaah prompak dan najib kerana pecah amanah sebagai pengerusi lembaga penasihat 1 mdb yg berkuasa keatas 1 mdb...

Anonymous said...

ini lah kerajaan bangang atok yg diasaskan sendiri oleh atok tua kaki batu api dan fitnah jijik...

kerajaan bangang untuk macai bangang...


kah kah kah kah...

Anonymous said...

Imigresen percaya Jho Low pakai pasport negara lain

Bernama
10 Jul 2018, 6:49 petang (Dikemaskini 10 Jul 2018, 6:53 petang)

A A
Ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low dipercayai menggunakan pasport negara lain pada masa ini selepas Jabatan Imigresen Malaysia membatalkan pasportnya pada 15 Jun lepas, kata Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali.

"Mungkin sekarang dia menggunakan pasport negara lain yang dia ada," katanya kepada pemberita ketika ditanya perkembangan terkini tentang pembatalan pasport ahli perniagaan tersebut.

Pada 15 Jun, Jabatan Imigresen membatalkan pasport Jho Low atas permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Polis singapore dah sahkan Tan kim loong adalah cina Jho lo...pasport mana jho lo pakai untuk nama Tan kim loong..

Anonymous said...

bila fakta dah tak selari...maka berlari lari lah yang berkenaan bila dikejar wartawan.....hihihihi
macam zaman bebudak pulak main police sentry
kesimpulannya...atuk madey mmg tak terlibat sebab dia "tak tahu...tak ingat... tak diberitahu"
fening...fening

Anonymous said...

Yang menipu ni lambat laun pasti tertangkap jua. Dunia skrg bukan zaman dulu. Semua bertulis. Semua ikut peraturan. Cerita pasal mak korang, nenek korang meniaga emas, macam main kutu katanya..apa punya lawak daaa. Brg harga rm60 juta main letak kat rumah rosmah atas alasan..consignment @ trade goods etc. kahkahkah...Saman sebab tempah tapi tak bayar, report polis sebab dicuri. Itu pun susah nak faham.

Anonymous said...

Syarikat lubnan saman rosmah, tapi walau sekali pun rosmah tak pernah tuntut semula barang kemas yang dirampas dalam serbuan. Tak ke pelik? Apa susah..tunjuk je dokumen sykt lubnan pada polis habis cerita.

Anonymous said...

Mana Auta Singh Senyap jer dah tersasul ker tengah cari alasan 1 billion. Come on dont be coward, come forward with press statement. Now "SINGH IS a LIAR".

Anonymous said...

Kata Syukri siasatan baru siap 50% tapi dah mula dakwa dimahkamah, hmmm wayang apa yg anak haram ni nak cuba buat? Tp dia kata TUNGGU TUNGGU TUNGGU, bukan proaktif tapi tunggu bukti jatuh ke riba, ingatlah BALA akan turun juga sampai anak cucu beliau kerana mereka2 bukti dan doa org teraniaya makbul. Ko pun bkan muda lagi dah hujung senja. Duit haram yg ko dapat tu tak boleh bawak ke kubur.

Anonymous said...

Ni macam nak tampal atap bocor seribu. Tutup sini sana bocor. Switzerland bukan siasat keseluruhan kes 1mdb. Cuma sebahagian. Alasan ini diputar, cakap najib tak terlibat langsung kes 1mdb.

Anonymous said...

Satu donia sedang memerhatikan
badut2 mentadbir negara.Kucar-kacir jadinya.Atok tua dikutuk
what says you.Bagai kera dibagi
bunga serta si kudung mendapat
cincin.

Anonymous said...

apo yg polik .. kes bawak mahkamah bukti tak ado laie yg tu tak polik ko...?

macai tomato k pop dan k pub ni ko baru balik dari pub kot
kepalo tongah fly ... kah kah kah... macai mangang mcm ko ni yg top dog goma ... kah kah kah...

Anonymous said...

Najib tak di siasat pun ek.
Kenapa di Malaysia sebok dakwa and tuduh Najib ambik duit 1MDB sedangkan siasatan pun tak habis and segala dokumen pun tak ready.
Dah2 lah nak menipu rakyat. Dah2 lah dapat dosa.Tak cukup ke dosa yang dah ada tu.
Menipu memfitnah menghasut....ini lah nilai2 murni yang di pupuk Tun & PH kepada rakyat.
mengapi2 kan rakyat terhadap mereka yang dituduh tanpa bukti kukuh.
"A man is deemed innocent until proven guilty"
To macai2 Tun...Your foot is already one step in hell....

Anonymous said...

Bila rosmah nak tuntut barang dirampas? walau apa pun alasan..rosmah pandai berniaga, keluarga najib kaya raya dari dulu, brg kemas hanya trade goods..agak pelik langsung tiada usaha nak tuntut balik. Resit hilang ke? Kihkihkih

Anonymous said...

Tul tu, apa susah. Tommy balaci tunjuk je dokumen najib bersalah waktu ari mahkamah bersidang dulu, terus je najib masuk penjara. Ni nk tunggu ke feb thun depan lak. Ape punye bodoh la AG malaysia sebodoh macai tomato jugak

Anonymous said...

Camtu usd 600 juta yg ade kat swizertland x dpt la KERAjaan nak tuntut balik. Sembang lebat je la KERAjaan malaysia skarang ni

Anonymous said...

Claim pengubahan wang haram, tapi najib x terlibat. Ini bukan pengubahan wang haram dah... KERAjaan malaysia yang haram jadah

Anonymous said...

Jho low, tolonglah pulang ke malaysia. Shukri bedul tgh nangis tu. Kes 50% tak siap2

Anonymous said...

mohon UMNO di calonkan Sdr Lokman Adam di Sg Kandis...

.. calon terbaik untuk lawan kerajaan fitnah jijik Dr Mahathir

Anonymous said...

Apakata kau ajer lah anom 09.24 yg jadi Peguam Negara, jadi Ketua SpRM dan jadi PM dan jugak jadi pencuri duit. Dah kau tahu semua..kalah semua orang...hiiihiihii

Macai atok93 tahun dah gabra..bonggok terlajak binggung...bahalul

Tanah Melayu Kini said...

Kalau macam ni..
Tak sama dengan TUDUHAN TURN MASA PRU
Bole percaya lagi ka ckp tUrn ni?

Anonymous said...

Makin gugurlah rambut kp sperm hehehe

Anonymous said...

Buat ape rosmah nk tuntut barang kemas. Tunggu je la mahkamah buat keputusan. Nnt tahu la siapa yg kuat temberang selama ni

3Ms Stupid said...

Standard pencacai kalau berhujah...adoi
Diaorg ni aku rasa dah ketagihan utk dibodohkan hari2...

Hirup je la kencing tu hari2...

Anonymous said...

Kahkah lepas ni kita tengok apa pula spin dari tommy keling dan amar singh auta tu

Anonymous said...

tapi yng kelakar tu admin letak muka Gollum....mcm ada iras2 orang tu lah..lebih2 lg mata dan rambut yng mcm ada dan tak jer...hwhehe

Cencaluk said...

Bro. .. Win lah gambar yg terakgir tu...

Kah... Kah... Kah...

Memang ada iras dengan KP SPRM tu cuma lagi win kalau ditambah dengan juraian air mata buaya dia .

Hahaha. Hahaha. Hahaha kenyang denga. Golak sepanjang hari ni dengan pelbagai cerira kera jaan PH ni.

Nampak tak balasan yang Allah berikan

Anonymous said...

Kalau aku jumpa si sukri tu..aku nk ludah muka dia..tunggu la kes bersidang esok..ko lalu mmg aku ludah dgn kahak hijau..khakk ptuuhh

Anonymous said...

Shukri cilaka...
Klu nk menipu tu..mata jangan berkenyit..
Org tua2 ada berkata..org ni kalau menipu...terutama falta tu dia benar2 tahu..otak akan bagi isyarat utk mata berkenyit..cilaka ko shukri..masa sidang midea..tngah sedap menipu..mata ko berkenyit..gerakan badan keresahan..korang check blk video tu..

Anonymous said...

Sebab mak ko, x pernah susah...sbb tu kau cakap pun bodo...bukan ke di cakap x nak pulang balik ke??? TAPI AKU RASA ROSMAH TU BIJAKKK...DIA NAK MALUKAN PH LE TUUUU....HAHAHAHA KAN DIA ADA MASTER YG KORANG PH PERTIKAIKAN...ALANG2 DAH DI MALUKAN BAIK DIA TAHAN DULU BIAR ORG MENUDUH CELARU....HAHAHAHAHHAHAHAHA

Anonymous said...

Betul tu...dah KAU BERIAAAA merampas...kau settlekan lah sendiri...nak buat apa si rosmah sibuk2 kan...baik dia ckp malaysia gov yg pepandai rampas..so biar je lahh..nanti kalau pertahankan ada DOKUMEN NANTI KPOP LEMBAP BINGGAI BANGSAT BONGGOK...BONGKAK...TAKBURR...MACAM BAGUSSS...CAKAP ROSMAH PEPANDAI WUJUDKAN SYARIKAT TU NAK LARIKAN DIRI....TAK GITU TAHAP PEMIKIRAN KPOP BODOH?? KPOP TERBAHAGI KEPADA 2..KPOP KAKI BUNUH DIRI DAN KPOP USAHAKAN DIRI...KPOP PH KPOP BUNUH DIRI TAHAP LOW PEMIKIRAN

Anonymous said...

Banyak betul nak kena guna duit sbb nak puaakan hati yang busuk sampai ke Swiss ni. Dah la hal2 lain dipotong, pejawat awam, gaji, dll. Hal yang merapu cam ni nak membazir tak pe pulak?

Anonymous said...

Dei tambi, kasi tangkap itu budak gemok la cpt cpt. Kerja kasi jalan la. Less talk more work. Dah penat dgr konen pasal budak gemuk ni, tangkapnya tidak juga

Anonymous said...

Tolong la balik nak. Kesian sukri tu...

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates