July 3, 2018

29 'Rule Of The Law' Atau 'Law Of The Jungle'?

Ini Kenyataan Media daripada Pasukan Petugas Khas 1MDB:



Presiden Majlis Peguam, George Varughese berkata pihaknya rasa 'terganggu' dengan kenyataan yang dikeluarkan Pasukan Petugas Khas 1MDB yang mengumumkan penahanan Mantan Perdana Menteri, DS Najib Razak petang tadi. Beliau berkata dalam satu Kenyataan Media hari ini,
Majlis Peguam terkejut dan rasa terganggu dengan kenyataan media yang dikeluarkan hari ini oleh Pasukan Petugas Khas 1MDB yang mengumumkan Najib ditahan pukul 2.35 petang tadi berhubung SRC International Sdn Bhd dan bekas perdana menteri itu akan didakwa di mahkamah 8.30 pagi esok.
Pasukan petugas khas itu tidak ada kuasa undang-undang untuk menahan Najib. Sebarang penahanan hanya boleh dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau polis.
Pasukan petugas khas itu juga tidak ada kuasa menentukan sama ada Najib akan didakwa esok, kata Varughese dalam kenyataan hari ini.
Kesimpulannya, adakah Pasukan Petugas Khas 1MDB adalah golongan terdesak untuk memenjarakan DS Najib Tun Razak atau mereka ini adalah golongan yang menyalah gunakan kuasa yang ada? 

29 comments:

Anonymous said...

bila telo dah kena clamp top dog banyak tindakan tidak normal dilaksanakan...

demi menjaga hati top dog maka atok pun menyalak ikut arahan top dog

kah kah kah.. karma dari fitnah jijik .. kah kah kah

Anonymous said...

.

Rule of law bukan , Rule of jungle pun bukan . Yang sebenarnya , Rule of vengeance .

.

Anonymous said...

Kita ada kelab orang tua kita ada pasukan khas. Tataula ada peruntukan undang undang ke utk diorg buat sesuatu. Welcome to malaysia baru.

Bom atom said...

Pulakkkkk dahhhh

SPERM syukri main blasah je TANGKAP njib..

TARZAN madey da mnjrit woo woo woo woo woo..

Hbis smue rimau , ular lidi , singa n tenuk brtmpiaran lariii..

CIMPANZI tgh "tumbuk sambal blcan" smpai trprcik kt mata..

Tu yg mata syukri sperm "sepet" smpai skrg trkena sambl blcan..

Kihkihkih

Anonymous said...

Kalau nak di kirakan patutnya RCI Kerugian Forex BNM atau RCI Blue IC dulu boleh tangkap Mahathir.RCI lebih berkuasa ,kerana memang termaktub undang-undang.

Anonymous said...

Undang2 ini lebih kurang sama dengan pepatah Melayu, "saya punya saya punya, kamu punya saya punya'

Cencaluk said...

Menteri lambat berdiri bila agong lalu, kenyataan media oleh petugas 1mdb..inilah contoh isu remeh temeh nak alih pandangan dari isu sebenar.

Anonymous said...

Bro, ini rule of tomato. Dah stail koboi je ni. Konfem clear dah terdesak sangat. Sejak bila pulak petugas khas tomato boleh ada power tangkap orang? Mengalahkan The Avengers pulak. Tangkap Najib bawah akta apa? Kenyataan media pun stail koboi.

Anonymous said...

Adakah mereka ni mengatakan yang Kerajaan Arab Saudi selama ni bersubahat dengan Najib menipu rakyat Malaysia. Kerajaan PH sepatutnya buat kenyataan seperi itu dan panggil duta Arab Saudi untuk menyatakannya.

Anonymous said...

ni semua aku tak mau tau, yang aku nak tau bila minyak nak turun nih?

bila minyak nak turun?
bila minyak nak turun?
bila minyak nak turun?
bila minyak nak turun?
bila minyak nak turun?

Anonymous said...

.

Adakah suatu kebetulan ? Najib ditangkap 2 hari selepas Zahid menang jawatan Presiden UMNO . Teori saya adalah Mahathir mahu pecahbelahkan UMNO supaya semua ahli parlimen UMNO lompat masuk PPBM . Mahathir mungkin rasa Najib masih punya pengaruh besar dalam UMNO . Kemungkinan juga Ku Li dihantar oleh Mahathir untuk rebut jadi Presiden UMNO . Setelah Ku Li kalah maka Mahathir tiada pilihan selain menangkap Najib .

.

Anonymous said...

Rules of mamakkutty kerala

Anonymous said...

Pasukan Petugas 1MDB membuat kenyataan dan bukan arahan. Kebodohan Mejlis Peguam terserlah.

Anonymous said...

Kenyataan dan bukan arahan oleh Petugas Khas 1MDB. Kebodohan Mejlis Peguam terserlah.

Anonymous said...

Apa akan jadi negara ini.mana pejuang pejuang keadilan

Azman Ali said...

Ya ALLAH, tiada tuhan yg berhak disembah melain kan MU ya ALLAH..sekiranya Dato Seri Najib benar benar bersalah kau hukumlah dia ya ALLAH..tetapi jika dia tidak bersalah..Kau lindungi lah dia dari penzalim dunia ya ALLAH...sesungguhnya hanya kepada Mu kami berserah ya ALLAH..Aamiin..

Anonymous said...

“unlawful task Force” membabitkan bekas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail, bekas Timbalan Persuruhjaya SPRM, Datuk Shukri Abdul, dan bekas Ketua Pengarah Cawangan Khas PDRM, Dato Hamid Bador mengeluarkan arahan menangkap dan mendakwa bekas Perdana Menteri Mohd Najib Razak merupakan satu jenaka terbaharu perundangan negara di bawah Mahathir. Bukan sahaja arahan tersebut tidak memenuhi kehendak sistem keadilan negara, malah penubuhan “task force” siasatan ini tidak sah. Ini kerana ia tidak mempunyai kuasa penyiasatan dalam sistem perundangan negara.

Anonymous said...

Macam ada kepelikkan. Kenapa kena bermalam dilokap dan keesokannya akan didakwa? Adakah mlm ini mlm mengugut? Tandatangan perjanjian ? Atau memaksa DSN utk tidak bercakap benar ?... Ya Allah, lindungi Beliau dri dajal berupa manusia. Tetapkanlah pendiriannya dan permudahkanlah segala urusan beliau. Engkaulah sebaik2 perancang dan pelindung.

Kudin said...

Macam ada kepelikkan. Kenapa kena bermalam dilokap dan keesokannya akan didakwa? Adakah mlm ini mlm mengugut? Tandatangan perjanjian ? Atau memaksa DSN utk tidak bercakap benar ?... Ya Allah, lindungi Beliau dri dajal berupa manusia. Tetapkanlah pendiriannya dan permudahkanlah segala urusan beliau. Engkaulah sebaik2 perancang dan pelindung.

Anonymous said...

Yg persoal tindakan ni bukan calang2 org ya..sekali lagi ..bukan calang2 org ya..DIA ADALAH George Varughese,PRESIDEN MAJLIS PEGUAM YE..sekali lagi..PRESIDEN MAJLIS PEGUAM YE.


Fikir2 dan renungkan sedalam2nya ye kata2 Presiden Majlis Peguam ni.Yang amat menarik kenyataan dari MR George Varughese..
"I dont understand why DSN is arrested and been put under custody before being charged tomorrow? why this not happened to lim guan eng when he's also being charged before?..why la? Is this the new SOP, anyone?"

Sesungguhnya manusia merancang, Allah yang menentukan hasilnya..Jika DSN benar2 bersalah DSN pasanglah sehebat mana lawyer pun jika Allah kata DSN bersalah pusing apa cara pun DSN akan dihukum..namun jika benar2 DSN tidak bersalah..ingat lah buat lah apa jua perkara sekali pun dan pusing lah dengan pelbagai cara dan pun untuk buktikan DSN bersalah jika kata ALLAH ianya tidak kan berlaku dan DSN bebas..bagaimana ye????????

Anonymous said...

'Rule of MahaBabi...'

#disastertopakatanbabi

Anonymous said...

PH sial celaka

Anonymous said...

Yg dakwa najib bukan pasukan petugas khas...AG yg dakwa..sprm tangkap najib dgn arahan AG dah ready 10 pertuduhan...pasukan petugas khas hanye buat siaran media..salah bawah undang2 mana?..

Anonymous said...

mana kes 1 mdb mana jholo dah tangkap ka blom... kes utama 1 mdb bukan SRC

Anonymous said...

Kelam kabut sungguh pemerintahan PAKATAN HARANAP.

PHOENIX BANGKIT said...

Lain kalu bacalah berul2.... kan dia dah cakap...mereka mengesahkan telah membuat tangkapan.... mereka ni task force yang menyiasat.... oatutnya laporan siasatan harus dirujuk kepada siapa dulu sebelym dakwa di mahkhamah....??????? Besar etul kuasa dia orang ni... sama ngan Counsil Of Elderslah... panggil semua orang atas kuasa apa dan tentukan hala tuju negara....

Anonymous said...

Minyak bila mau turun 1.50
Ptptn bila nk mansuh.
Tol bila nk mansuh.
Gst kenapa 0% je..bukan mansuh ka...
Macai...sila jawab..

Anonymous said...

.

OK , saya sebagai macai tomato akan jawab . Minyak dah lama turun , takkan ni pun kau tak tau . Kerajaan PH janji RM1:50 aje tapi kerajaan PH buat lebih dari itu . Harga sekarang untuk RON95 , RM1:10 untuk setengah liter . Janji RM1:50 tapi sekarang 1:10 .

Tol dah lama tak payah bayar . Tol Free . Kalau tak caya cakap aku cuba kau naik bas express dari KL ke JB atau kemana mana tempat lain yang kau suka . Mesti kau tak payah tol sebab tol dah FREE .

Sekian saja dari macai tomato .

Anonymous said...

Pengusaha tomato pon dah bising brader,tomato harga turun,income kurang..tak boleh cover kos sb kos sara hidup masih tinggi...terpaksa guna baja dari air kencing yg bersepah sekarang..huhuhuhu

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates