July 11, 2018

55 Pesuruhjaya Tinggi Australia Perli English Menteri Pertahanan Malaysia Di Laman Sosial?


Apakah tujuan Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Malaysia, Andrew Goledzinowski memuat naik perbualan beliau dengan Menteri Pertahanan Malaysia, Haji Muhammad Sabu seperti di atas? Adakah tujuan untuk perli bahasa English Menteri Pertahanan yang 'berpiawaian tinggi'? Persoalan seterusnya apa yang cuba dimaksudkan oleh Abang Mat ini? 


Gambar di atas adalah Senator Marise Payne, Menteri Pertahanan Australia. Abang Mat cakap Menteri Pertahanan Australia ini menteri kita juga. Adakah saya boleh membuat andaian perbualan di atas boleh disamakan dengan perbualan berikut:

"How is your wife?"

"Good"

"She is not just your wife, she is my wife too!"

Kesimpulannya, Oh my English. Apabila Abang Mat cakap English, orang putih sendiri pun tak faham. Sebab taraf English Abang Mat tinggi sangat. Menteri Malaysia sudah jadi 'laughing stock'.

55 comments:

Anonymous said...

Jgn salahkan mat baboon, dia jet-lagged lepas naik sukhoi. Tu english dia merapu sikit

Anonymous said...

Abg mat x pandai speaking pun xpe. Tp dia pandai isytiharkan harta. Madeykutty pandai ke?

Anonymous said...

High level tol english bang mad. Tak tercapai dek fikiranku maksudnya

Tanah Melayu Kini said...

Elokla..
Menteri kerajaan pakattUrn tak reti ckp engerish..
Dan ketua peguam negara melayu plak tak tau ckp melayu..
Malukan tanah melayu..

Ted Manoff said...

Madey Kutty Mandeliar

Anonymous said...

tak paham ako... mungkin mat sabon mintak nikah mutaahkan (sedekah) bini dio kot..gilo syiah nih..

kah kah kah

Anonymous said...

Cannot understand his English. It could also taint inter-country defence relationship in a bad light.

Anonymous said...

Ambil pop-corn, episod OH MY BABOON-LISH telah bermula, klakar ep1 , episod 2 dan 3 bakal membuat anda terguling ROTL

Anonymous said...

terbaik, tommy tak pandai BM, mat syabu tak pandai english. inilah the real MALAYSIA BOLEH.BOTH UNEDUCATED LIKE MADEY SAID...where the pig can flies and the economy CRASHED & perasuah tegar boleh jadi finance minister

Anonymous said...

Kalau nak banding english abg mad dengan wak jahid, abg mad is better.

Anonymous said...

Ko ingat atok tu bodoo. Ini la caranya nak balas dendam pd mat sabu yg pernah kata dia kepala perompak. Dendam yang terindah.

Anonymous said...

Isterimu isteriku jua.

Oh my g-string merah

megat panjialam said...

Kalau mcm ni menteri2 kabinet dapur mahathir kena lantik khidmat jurubahasa bila ada lawatan perwakilan2 asing bagi acara2 rasmi

Cahaya Al Majid said...

Salam. Mat Sabu yang tak pandai berbahsa Inggeris tu.kau umpat, kau keji, tapi, Bangsa Cina Dan India Yang berbelit belit Bahasa Melayunya.. Tak pula Kau orang bising. Cakap rakyat Malaysia.

Anonymous said...

You pay peanuts, you get baboon.

Anonymous said...

Bai, jangan terbulu-bulu. Cina dan india terbelit-belit bahasa melayu byk dlm pee.eh. Don't deny it.

Anonymous said...

English abg mad dh sampai UN. Aussie je x paham english abg mad, mgkn masalah accent la tu. Accent abg mad taraf viva tau

Anonymous said...

Malu wei nak ngaku asal dari malaysia dengan adanya menteri pertahanan yang English ke laut..jahanam oh malaysiaku

Anonymous said...

Macam langit dengan bumi bila dibandingkan babun nih dengan DS hishamuddin

Anonymous said...

kepada En cahaya Majid.....sila basuh muka selepas bangun tido ye...???
dah lama kita orang gelak, buat lawak dan perli cina dan india yg mengaku Malaysian tapi tak fasih BM....cakap berterabur...
sila sambung tido yer...??? untuk mengekalkan ke bebalan tuan...

abd majid said...

Takpe la kalau Tak pandai cakap org puteh,abg pandai masak2.ok la tu menteri pertahanan Malaysia.

Anonymous said...

kan..dah kena...setepek...Kera jaan PH.Bila kita pembangkang pertikaikan kenapa pilih Mat Sabu G string ni ke menteri pertahanan....wah..penyokong PH kata english Mat Sabu lagi better dari wak jahid..kan
so hadamlah yer..bila menteri pertahanan Australia sendiri yng perli...terkedu dan terkebil2 lah penyokong PH..kan...
Dah cakap Allah kan ada..PH laknatullah menang sebab fitnah dan janji bulan bintang ..kan
so....kesipu sipuan lah..Atok...dan para Kera jaan PH..yng dah jadi pelawak antarabangsa...

Anonymous said...

budak majid ni tengah mimip kaum mimmangkuk yg tak muncul muncul dari timor.. katanyaaa..

kaum mim mangkuk yg dinanti nantikan @dimaksudkan tu tun mamak kutty alfitnahii

Cencaluk said...

Bukan niat nak ngutuk bang oiiii tapi inilah dikatakan memalukan negara.

Malu nak sebut rakyat Malaysia bagai dikatakan oleh Mukriz dulu ingat tak bang oi....

Anonymous said...

Kera-jaan kartunnnn kwakakah

Anonymous said...

Dia nampak cahaya taik tu

Anonymous said...

Sepatutnya org Australia tu bercakap Bahasa Melayu.Tetapi Menteri kita jaga adap..berbual dgn bahasa omputih..boleh tahan tu.

Anonymous said...

Butoh laah kau Cahaya Al Majid..kunun. pakai nama blog Cahaya Allah..kau pejuang dan penyokong setia Pakatan Harapqn..sokong Mahathir Mahakutty..laa macam2 nak dan dah dihapuskan aper citer. Janji manis 100 hari mane..ooh belom 100 hari..ok. tapi kenapa nak hapus sekolah tahfiz..budak2 hafiz quran wahai cahaya al majid? Kenapa nak masuk uitm? Kenapa pilih menteri drp kalangan mereka yg tak ada kelayakan..? Mane cahaya yg kau dok gembar gemburkan..apa yg kau nak cahaya apakah drp Iblis utk sokong Mahathir? Tolong jawab blogger boddoh..seangkatan dengan Din Turtle..pon sudah mati..kau tak takut mati ker dengan sebar fitnah? Cahaya apa yg kau dapat..tolong beri penerangan sikit?

Anonymous said...

Abg mat is better.
What are you smoking bro?

Wannabe chef as a defence minister.

Anonymous said...

Pergh ni strategi mat sabu ada penterjemah lak awek..
Perghh...

Anonymous said...

Ki ki ki
.aku rasa..mat dabun ni pn tk paham apa dia cakap..lavel dia ni samacm alu la..spm jew..inggros bungkua..yg lain cukup2 mkn jew..uitm pn tk abess blajo masak mwmasak...cuma pandai maki hamun n mencarut..psai tu la naik di sokong puak2 pas yg dulu2..
Klu tak..jadi mcm aku lew..bertembung jew dgn pelancung asing...mwngelak..lwpas ni..klu ada montiri pertahanan ong putih nk dtg m'sia..mesti abg mat trauma..atau amik mc kui kui kui

Unknown said...

Ini lah tanah air ku menteri pertahanan kurang fasih berbahasa Inggeris hampa kutuk tp menteri pertahanan Australia pandai ke berbahasa Melayu????

Anonymous said...

Dah jadi menteri kena la representative of Malaysians. Mentri pertahanan kot. Tengok Hishamudin, Law U.K. graduate baru class. Tinggi lampai, satu world respect. Lain la mentri dlm negeri ke, tak yah guna inggerishhhhhihihihi....

Anonymous said...

Cahaya majid tu kpop tomato.
Tu lge tulis mandarin ada kau buat tunjuk perasaan tak?
Tu masa menteri cakap tamil ada kau buat mati hidup balik masa rusuhan tak?
Mengaku aje la kpop tomato uneducated.

Anonymous said...

You pay tomato you get abg mad
You pay kpop you get uneducated tomato

Anonymous said...

Dia pengamal ketum dan cahayanya sekali

Anonymous said...

Nak cakap omputih pon biar la berjenis. Kalau tak, guna juru bahasa. Nanti mat salih ingat semua orang Malaysia speaking cam tu
Pada hal ramai je boleh speaking berabuk cam mat salih. Kenapa la si babun ni plak yang di lantik mentri pertahanan.

Anonymous said...

Matbaboon kan ketua geng 'golongan professional' yg kena tendang dari pas,
Aik!! Takkan geng pro tak tau english?

Anonymous said...

Matbaboon kan ketua geng 'golongan professional' yg kena tendang dari pas,
Aik!! Takkan geng pro tak tau english?

Ni matbaboon kena buka kelas english utk warga australia nih.....tlg ajarkan baboonlish.
πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Anonymous said...

Wak jahid is just only a matter of accent, biasa la dia mlayu, dkt britain pun ada mcm accent,

Tapi yg mat baboon ni berkecai punya, statements dia misleading, bukan takat dialek saja tu,
Kalau dah baboondoh akal kementot yg cuma tau melalak mcm penjual makjun kakilima cap taek kambing tu mengaku je la...

Anonymous said...

7:22 jgn nak lagak suci laa..
Sapa yg aritu kutuk zahid hamidi masa dia cakap kat un?
Org harapan jugak.
Kali ni rasakanlah pulak.
Nak buat perbandingan jgn la sampai kat ostralia tu , nampak sgt macam tomato uneducated.

Anonymous said...

8:15 saya concur.
Zahid slang aje.
Mat chef tomato kelaut maksudnya

Anonymous said...

Menteri pertahanan australia tak pandai bodek macam abg mat baboon. Tu sbb dia x berbahasa melayu.

"She is not just your Defend Minister, she is my minister too!"- bodek sampai kene perli. Menteri taraf uneducated la katakan

Anonymous said...

5:17pm tak yah jauh suruh ag kau tu cakap melayu . Boleh tak?
Mat ostralia tu konpom takde ic.
Kau dah lepas suruh tommy and friends cakap melayu.
Kau suruh lak menteri buruh berenti cakap tamil.
Kau suruh lak menteri wang berenti tulis china.
Akal ada akal?
Uneducated tomato betul.

Anonymous said...

Alamak.. tommy & friend tersilap jd AG di malaysia la klu begitu. Ckp bahasa melayu pun failed..!!!

Anonymous said...

Geng geng tomato patut adakan demo kat depan australian embassy sebab menjatuhkan water face bang mad. Kalau ada adegan dramatik mcm guling guling dan stunt mati hidup balik amat digalakan. Mana bole pemimpin tersohor dimalukan sebegitu rupa.

Anonymous said...

Mati hidup balik - ni org tomato aje yg boleh buat.
Hidup lagi ke arwah tu?

freeman said...

Kalau tak prepare jadi menteri jangan jadi menteri. Biar la yg betul2 competent dan layak. This is not a joke. Kalau tak boleh cakap inggeris baik cakap melayu. Mintak orang translate

freeman said...

Kalau tak prepare jadi menteri jangan jadi menteri. Biar la yg betul2 competent dan layak. This is not a joke. Kalau tak boleh cakap inggeris baik cakap melayu. Mintak orang translate

Anonymous said...

Cahaya kepala bana ko!! Sial punya tomato. Jahanamkan bangsa sendiri.

Anonymous said...

SEMUA MENTERI MALAYSIA BARU, NO VALUE. JADI BAHAN KOMEDI NEGARA LUAR JE. SALAH RAKYAT YG MENGUNDI. MP YG TAK SEKOLAH TINGGI PUN TERPAKSA DILANTIK JADI MENTERI SEBAB DAH TAK ADA CALON LAIN.. KAH KAH KAH..

Anonymous said...

Bahaya besar bila menteri pertahanan Malaysia tak pandai cakap Inggeris. Nanti di persidangan atau mesyuarat antarabangsa, kot kot dia tersilap atau terlepas cakap benda pelik yg tak sepatutnya, naya kita. Diploma kulinari itu apalah sangat? Nak jadi juri Master Chef pun tak layak. Di era moden ini ilmu tentang strategi pertahanan amat kritikal.
Apa sudah jadi pada negara kita ni? Orang yg tak layak dilantik jadi menteri yg jaga keselamatan negara.
Lingkop lingkop...

Pakatoon, Kerajaan lawak!!!

Anonymous said...

Betulll tu freeman..

Anonymous said...

Me talking roundabout bout.. πŸ˜‚

Anonymous said...

Abang Mat macam gay je bila pegang lengan macam tu.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates