July 8, 2018

10 Mana Janji Kerajaan PH Untuk Kesamarataan Rakyat Malaysia?

Belum sampai 100 hari Kerajaan PH memerintah, Timbalan Menteri Pendidikan Cina dari DAP sudah mula menunjukkan belang. Selama ini konsep kesamarataan di kalangan Rakyat Malaysia yang diperjuangkan DAP seakan semakin dilupakan. Sekarang Menteri dan Timbalan Menteri Cina dari DAP kembali untuk menjuarai kaum mereka. Buktinya?

1. Kenapa perlunya penambahan SRJ Kebangsaan Cina?


Sewaktu Kerajaan BN memerintah, pemimpinpemimpin Cina di dalam DAP menemplak MCA kerana menjuarai kaum Cina. Berlainan dengan MCA, sebab MCA adalah parti Cina yang berjuang untuk semua kaum.

Kenapa DAP yang kononnya berjuang untuk hak kesamarataan kaum di Malaysia kelihatan beralih arah memperjuangkan kaum Cina sahaja? Kenapa Timbalan Menteri Pelajaran, Teo Nie Ching perlu menambah SRJ Kebangsaan Cina. Kenapa tidak tumpukan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan atau Sekolah Satu Aliran sahaja?

2. Kenapa DAP Memperjuangkan UEC Untuk Bangsa Cina?


Bagi rakyat Malaysia yang tidak tahu, Unified Examination Certificate (UEC) adalah satu sijil pelajaran yang digunakan oleh sekolah persendirian Cina di Malaysia. Mereka ada sistem pendidikan sendiri di bawah seliaan Dong Zong (badan pendidikan Cina).

UEC tidak diiktiraf oleh kerajaan Malaysia sejak zaman Tunku Abdul Rahman dan disokong oleh tokoh-tokoh sezaman seperti Tun Tan Cheng Lock, Tun Tan Siew Sin dari MCA. Zaman itu tokoh-tokoh terawal semuanya bersemangat nasional yang tinggi.

Medium pengajaran utama subjek untuk UEC adalah dalam bahasa Cina dan hanya ada satu subjek Bahasa Malaysia disertakan (untuk cukup syarat dan lebih mudah dari BM SPM).

Oleh kerana sijil UEC tidak diiktiraf Malaysia, pelajar sekolah persendirian Cina yang mengambil UEC perlu pergi ke negara yang menerima UEC seperti China dan Taiwan untuk menyambung pengajian.

Kini, Timbalan Menteri dari DAP memperjuangkan untuk mendesak Kerajaan mengiktiraf UEC supaya boleh digunakan di Malaysia. Ini juga demi kepentingan orang Cina yang berpendidikan Cina. Jika UEC diiktiraf, apa kesannya?

Kita akan jadi ada dua sijil yang langsung tidak selaras. Pelajar yang ambil UEC tidak perlu lagi ambil SPM dan mengikuti silabus yang sama dengan pelajar Malaysia yang lain. UEC dilaksanakan di sekolah-sekolah persendirian Cina yang berpopulasi majoriti besar 99% pelajar kaum Cina yang amat kurang pendedahan komunikasi dengan pelajar dari kaum lain.

Mengiktiraf UEC bermakna kita akan melahirkan generasi kaum Cina yang semakin terpisah daripada idea asimilasi dan pergaulan antara kaum dan kita akan menambahkan jarak hubungan antara kaum, sekaligus meletakkan angan-angan Bangsa Malaysia itu jauh sekali di langit yang ketujuh.

Selain itu ialah kesan domino, iaitu selepas pengiktirafan UEC, sekolah-sekolah SJKC yang semakin bertambah ini (yang menggunakan medium bahasa Cina) tidak mustahil untuk menukarkan silabus mereka daripada silabus kebangsaan kepada silabus UEC.

Selepas UEC diiktiraf dan bahasa Mandarin digunakan meluas, apakah lagi alasan supaya bahasa Cina tidak diiktiraf sebagai bahasa rasmi negara Malaysia? Inilah yang diperjuangkan oleh Dong Zong sejak pra kemerdekaan lagi.


Sebaliknya, CTS merasa teruja dengan sikap bangsat pemimpin-pemimpin Melayu di dalam PH. Sikap tolenrasi mereka bakal menghapuskan kelebihan atau kenikmatan yang dinikmati oleh golongan peribumi ini sejak dahulu.

Bayangkan betapa bangsatnya seorang pemimpin Melayu di dalam PH, TS Zainuddin Maidin yang mengesyorkan kepada Menteri Agama di Jabatan Perdana Menteri untuk menghapuskan dan menutup Sekolah Tahfiz? Menteri Cina mahu mengembangkan Sekolah Cina sedangkan pemimpin Melayu mahu menutup Sekolah Agamanya sendiri.

Kesimpulannya, terima kasih banyak macai-macai Tomato yang mengundi PH di dalam PRU14. Semoga mendapat ganjaran berlipat ganda dari Allah.

10 comments:

Anonymous said...

https://youtu.be/T8OCqtCsHPk

Xahrain pertika tabong derma najib...kroni yg kaye ramai..

Anonymous said...

Dap niemperjuangkan cina jer. Full stop. Melayu yg ada dlam dap tu tatu apa yg diaorg buat? Nak juangkan apa? Jangan jadi bangsat dikutuk cucu cicit nanti sudahlah

Anonymous said...

Mcm ni nk kato parti munge ganti umno? Bahasa melayu pun dh dibabikan.

Anonymous said...

Menteri Islam disaran hapuskan sekolah tahfiz oleh Melayu Islam sendiri. Tetapi bangsa cina....

Anonymous said...

Menteri Agama lliberal PAN memang tidak berguna langsung untuk agama,bangsa dan negara

Anonymous said...

Zainuddin maidin..Ku doakan bumi x terima jasad kau.knp ye rata rata yang nampak kalau ada yg berdarah kacuk melayu India mesti buat dan bawak masalah besar ye.

tokwancha said...

Agaknya salah seorang pengikut dajjal

Anonymous said...

Mereka ni babisepet harbi penjajah semua ni...

Anonymous said...

Selalu yg berdarah keling pendajjal utama mcm latifah koyak. walhal sudah byk keistimewaan yg mereka dapat setaraf bumiputra

Al Haieyy said...

Next PRU kita undi PAS pulak.. Islam itu rahmat keseluruh alam..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates