July 12, 2018

54 Kos LRT3 Kini 47% Lebih Rendah Bukan Disebabkan Tadbir Urus Yang Baik, Tapi Pengurangan Infrastruktur Yang Dibina


Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata Kabinet bersetuju projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) diteruskan dengan kos akhir berjumlah RM16.63 bilion, iaitu 47 peratus lebih rendah berbanding kos asal RM31.65 bilion. Lim Guan Eng dipetik berkata,
Penjimatan bernilai RM15 bilion bukan sahaja penting dalam konteks pengurangan hutang negara, malah ia juga bakal memberi penjimatan tambahan bernilai RM14 bilion khususnya dalam kos faedah sepanjang tempoh pembiayaan pinjaman kewangan.
Pengurangan kos sebanyak 47 peratus ini membuktikan kemampuan kerajaan dalam usaha mendapatkan penjimatan kos yang begitu signifikan bagi projek yang harga asalnya melambung tinggi akibat kelemahan tadbir urus
Pertama, apa yang sebenarnya berlaku adalah antara langkah utama yang diambil untuk mengurangkan dan merasionalisasi kos projek ini termasuk:

1. Mengurangkan jumlah tempahan daripada 42 set kereta api 6-koc kepada 22 set kereta api 3-koc.
2. Mengubahsuai saiz dan reka bentuk stesen LRT mengikut piawaian jajaran LRT Kelana Jaya dan bukannya mengikut saiz stesen MRT yang lebih besar.
3. Menangguhkan pembinaan lima stesen yang dijangkakan mempunyai jumlah penumpang yang rendah, sehingga terdapat keperluan untuk membina stesen itu, iaitu Lien Hoe, Temasya, SIRIM, Bukit Raja dan Bandar Botanic.


Kedua, bagaimana kos asal MRT3 bernilai RM9 bilion (baca di sini) boleh melambung menjadi RM31.65 bilion? Ah Beng buat magik atau 'mark-up' harga?

Analogi mudah adalah seperti berikut:

LGE: Berapa harga 10 biji telor ayam?
Penjual: RM9.
LGE: Ok saya mahu 3 biji saja.
Penjual: 3 biji harga RM3.
LGE: Bagus, saya sudah berjaya jimatkan RM6. Pengurangan harga dari RM9 kepada RM3.

Kesimpulannya, adakah LGE berjimat dengan membeli 5 biji telor ayam? Jawapannya ya. Adakah berlaku kelemahan salah tadbir urus dengan membeli 10 biji telor ayam? Pastinya tidak!




Nota Kaki:

Soalan Matematik SPM 2018

Harga kos sebenar pembinaan LRT3 berjumlah RM9 bilion. Kemudian Ah Beng memanipulasi harga dengan menaikkan harga kos kepada RM31 bilion.

Ah Beng kemudiannya mengumumkan kos berjaya dikurangkan kepada RM16 bilion untuk mendapat pujian berserta dengan pengurangan separuh dari harga kos sebenar.

Berapa bilion ringgit (RM) keuntungan Ah Beng selain dari keuntungan berbilion puji-pujian dari macai Tomato?

54 comments:

Anonymous said...

Begitu mudah rakyat di bahlolkan mentri cinebabi lahnat ni
Ko remove separuh rolling stock mrt tu lepss tu ko kecilkan semua skala operasi, stesen, landasan, kemudahan..then ko naikkan kos untuk kasi kroni take over pervent tadaaaa ko annaounce ko hebat kurangkan ko...?!?

Ko betul2 cilaka babigone end!!! Real bitch!!

Anonymous said...

Lrt disamakan dengan telur. Kahkahkah..

Anonymous said...

Projek mega lagi banyak najib makan. Terbaru, pegawai khas najib ditahan sprm isu minta berjuta duit suapan projek pemasangan panel solar di sarawak.

Anonymous said...

Menteri kewangan kata kurangkan kos baru sokong...terpulang kpd pihak berkenaan nak buat mcm mana janji kos kurang tapi boleh pakai....banyak bilangan koc tapi tak digunakan sepenuhnye membazir jugak....maintainance tetap kena buat jugak..akan datang boleh tambah jika perlu...

Anonymous said...

iasatan pembelian Scorpene berjalan lancar - Duta Perancis
Nabilah Saleh, Bernama
12 Jul 2018, 10:19 pagi (Dikemaskini 12 Jul 2018, 11:05 tengahari)

A A
Siasatan berhubung pembelian kapal selam Scorpene yang kontroversial berjalan lancar dengan kedua-dua pihak berkuasa dalam bidang kehakiman Malaysia dan Perancis mengendalikan kes itu, kata Duta Besar Perancis ke Malaysia, Frédéric Laplanche.

Bercakap kepada Bernama baru-baru ini berhubung isu itu, yang menjadi lebih utama dalam kalangan rakyat Malaysia sejak dua bulan kebelakangan ini susulan pilihan raya umum lepas, Laplanche berkata kerjasama antara kedua-dua pihak adalah lancar.

“Kerjasama antara pihak berkuasa kehakiman di Perancis dan Malaysia amat baik. Mereka telah berhubung dengan Peguam Negara Malaysia yang baharu mengenai semua isu berkaitan persoalan pada masa lampau dan saya dapat merasakan kesediaan yang kuat untuk menjalin kerjasama di kedua-dua pihak.


Skarang baru senang nak buat kerja halangan bangsat dah dibuang..

Anonymous said...

Betul ker siaran media tu?...bukankah LGE buat siaran media dlm bahasa cina sahaja...

Anonymous said...

kalo benar sekali pun ... siapa yg dituduh tu najib ke ?
sama la bila budak disnyland kantoi..babitkan zuraidah ke ?
biar la matang sikit nak provok pun....

Anonymous said...

Kena buat misalan begini sebab rakyat Malaysia ramai uneducated kata atok Tun

Anonymous said...

Apa manfaat lrt kepada penduduk luar bandar?

Anonymous said...

Pasaran saham tempatan dijangka kembali kukuh
Oleh Mahanum Abdul Aziz
mahanum_aziz@nstp.com.my
Share

Tweet

Share
KUALA LUMPUR: Tinjauan pasaran saham tempatan dijangka positif untuk tempoh 12 ke 18 bulan akan datang, demikian mengikut AmBank Research.

Firma penyelidikan itu mengunjurkan pendapatan Indeks FBM KLCI dijangka masing-masing meningkat sebanyak 5.8 peratus dan 7.0 peratus bagi 2018 dan 2019.

Ia, katanya dipacu oleh pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 5.5 peratus serta 5.3 peratus bagi tahun ini dan tahun depan.


AmBank Research mengekalkan sasaran akhir tahun indeks penanda aras Bursa Malaysia bagi 2018 kepada 1,900 mata, sementara 2,040 mata pada 2019 berdasarkan pendapatan 18.5 kali bagi kedua-dua tahun...

Terdiam lah cai2.. Tak boleh nyalak lagi..

Anonymous said...

Menteri PH ni memang ada carta jadual giliran buat lawak setiap minggu ke..??

Anonymous said...

DSN: Saya mau bina rumah, anggaran kos ialah RM200,000 sebiji, 4 bilik tidue dan 2 bilik mandi sekali
Atok: You ni banyak tipu, makan wanglah, saya cuma perlu RM50,000 je.... Kah kah kah....
DSN: Apa jenis rumah you bina, tok?
Atok: Pondoklah.
DSN: ???????????????????

WELCOME TO NEW KERAjaan of MALAYSIA

Anonymous said...

Banglo tanpa kolam renang maa, murah. harga 2 juta saja maaa bukan 6.5 juta maaa.
Itu kowtim sama seller looorrr.
-------------------------------
Najib ' Guilty until proven innocent'
Guan Eng ' Innocent until proven guilty'

Anonymous said...

Mengurangkan jumlah tempahan daripada 42 set kereta api 6-koc kepada 22 set kereta api 3-koc.

Jumlah koc dikurangkan dari 252 koc kepada 66 koc sahaja, pengurangan 73% iaitu hampir 3/4 drp yg asal, tapi pengurangan kos hanya 47%? Ini masih mahal apek oi. Kes rasuah banglo dan towong ada apa2 citer ke pek?

Anonymous said...

Baru ditahan, belum tentu lagi bersalah.

Adakah ko nak cakap ah beng dah tentu bersalah bila 2 kes banglo terlajak murah dah dibawa ke mahkamah.

Tentu macai tomato uneducated mcm ko akan kata mane ade ah beng bersalah, ye tak?

Kesimpulannya, jgn klimaks sebelum waktunya. Hik32

PHOENIX BANGKIT said...

Betullah tu... nasib baik dia tak kata otak hang yang kat telur..... itu pembayang ajer..... tak betulker kalau hang nengok.... kalau train 7 koc dari 42 train menjadi 3 koc dan 22 train.... bla...bla....bla...

Anonymous said...

Yang buat perbandingan begini lagi uneducated

Anonymous said...

11:24am. Adalah contoh - bila tomato kpop uneducated bercakap.
Tersgt la uneducated.

Anonymous said...

Dgn bahasa lain BODOH dan BAHLOL

Anonymous said...

Bodoh..mase kajian awal.mrt, koc tu ditetapkan dengan kapasiti septutnya. Ini ah beng tokong bodoh tang terowong mahal kertas a4 je.. Bangang politik.mahataik

Anonymous said...

Bangsat tu ialah mahakutytaek. Bila nk siasat judi forec? Kes memali bmf halangan seyan dikenali!!

Anonymous said...

Apek failed tipu pakai excel..macai menganjing kat atas.. Mcm sial kena tipu..

Koc 3-set tu mmg bongok le overloaded. Sbb mrt1 mrt2 dah 6 koc. Mcm mana interconnect mrt3 jadi 3-koc. Lagging sesak jadual terabur nanti..haduhh apek dn atok mahataekk oiii!!

Anonymous said...

analogi yg mudah difahami cuma dikhuatiri pengundi macai tomato k pop dan k pub yang baru balik dari pub bolehkah mereka memahami analogi yang diberikan... maklum saja pengundi k pop yg balik dari k pub ni tengah fly skg ni... beri yg berat berat nak difikirkan takot jatuh longkang pulak..

kah kah kah kah...

Anonymous said...

Tokong membahayakan nyawa rakyat malaysia dgn menggunakan bahan2 yg kurang berkualiti dan murah. Kalau gerabak tergelincir dan memakan nyawa adakah boleh diganti dengan wang ringgit sbb segalanya kena kurang...


if you pay peanuts, you get BABOON
like mat syabu(idiot)

Anonymous said...

Blogger telur uneducated. Cara blogger telur nak buat projek dengan pinjam banyak2. Hutang trillion pun xpe asal komisen masyukk.. macai telur pulak biar papa asal bergaya. 7 keturunan bayar hutang negara.

Anonymous said...

HSR from 70 upto 110billion, ECRL from 55 upto 75billion

lrt3 31 downto 15billion!!! hmmm something fishy here, wayang apakah ini?

Vincent where are you?

Anonymous said...

MRCB George Kent yang dapat projek lrt3 adalah sykt kroni umno dan kawan baik najib razak. Naikkan kos asal rm9 billion atas alasan kenaikan harga brg mentah dan kekurangan sumber tenagakerja, cuma jadi pemantau projek, untung bersih 6% dan agihkan kepada sykt dari china termasuk crrc zuzhou. Patutlah umno beriya2 hentam pengurangan kos.

Anonymous said...

Sekadar bertanya...tahun ni astro buat tak rancangan maharaja lawak? Kalau ada menteri kewangan kita boleh masuk ni sb byk sangat lawak bodoh yang dia buat khususnya kepada macai tomato...ha,ha,ha

Anonymous said...

PAS sudah boleh lupakan RUU mereka, bukan islam tak mungkin fahami undang2 syariah.
Majlis tertinggi mrk mengutuk2 sesama islam mcm dah lupa halal haram(mahkamah dah jatuh hukum ke?).
Bacalah tulisan2 shubki latif dah siap puji pujian untuk Tommy. Apa sudah jadi??

Anonymous said...

Ini trick masa depan.Segala penambahan stesen dan koc boleh
kasi kroni siap mark-up untung
juta2 mana mau cari.Trick sikutty masa 22 thn...

Anonymous said...

Bagi macai tomato, 9 bilion lagi mahal dari 16 bilion.. tu yg madir kerala katakan uneducated. Tapi macai tomato kata mereka paling pandai dlm doniaaa... Hik56

Anonymous said...

Sasaran jer tu. Kita tgk yg betul berul punya nanti

Bom atom said...

Ape le punye BODOH LGE niii..

Dari 7koc ke 3koc..

KOC jdi IKAN SARDIN..

Ini KL LGE ooiiii bkanye PENANG..

ANAK kt rumah ramai tunggu TELUR 3 utir..

Kihkihkihkih

BIOL PH niiiii

Anonymous said...

29 March, 2017
Penglibatan Bumiputera dalam Projek LRT 3


1. Alhamdulillah, saya baru sahaja selesai mempengerusikan Mesyuarat Majlis Ekonomi Bumiputera (MEB) yang ketiga bagi tahun ini. Hasil daripada perbincangan mesyuarat sebentar tadi, sukacita ingin saya umumkan peluang seterusnya menerusi inisiatif “Carve Out and Compete” yang berlandaskan merit, melalui Projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT 3) pula.

2. Sebagaimana yang kita sedia maklum, inisiatif “Carve Out and Compete” setakat ini telah merekodkan pencapaian yang amat memberangsangkan dan terbukti telah membantu meningkatkan penyertaan Bumiputera dalam pelbagai projek mega.

3. Sebagai contoh, jumlah keseluruhan projek untuk syarikat-syarikat Bumiputera di bawah projek MRT Line 1 dan Line 2 adalah melebihi 45 peratus atau lebih kurang RM22.4 bilion. Manakala, projek Lebuh Raya Pan Borneo Sarawak telah memperuntukkan sebanyak RM8 bilion atau 53 peratus daripada nilai keseluruhan projek kepada syarikat-syarikat Bumiputera.

4. Peluang dalam Projek LRT 3 ini adalah hasil usahasama di antara Prasarana Malaysia Berhad dan MRCB-George Kent Sdn Bhd selaku ‘Project Delivery Partner’, serta sokongan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) dan agensi-agensi di bawah Kementerian Kerja Raya Malaysia.

Penglibatan Bumiputera dalam Projek LRT 3

5. Projek LRT 3 yang bernilai RM9 bilion ini adalah sebuah projek Infrastruktur Nasional yang dijangka akan membawa impak pemangkin besar di Lembah Kelang. Sejajar dengan matlamat ini, syarikat-syarikat Bumiputera harus diperkasa dengan peluang yang sama rata untuk meningkatkan kapasiti dan keupayaan mereka.

6. Menerusi inisatif “Carve out and Compete” yang di kelolakan di bawah TERAJU, sebanyak 45% daripada jumlah kontrak akan dianugerahkan kepada syarikat-syarikat Bumiputera. Syarikat Bumiputera yang berkelayakan harus bersaing sesama sendiri untuk mendapatkan kontrak bagi projek berkenaan, berlandaskan merit.

7. Jumlah keseluruhan pakej yang dirancangkan dengan terperinci daripada kerja Sivil dan Sistem termasuk:
• Jejambat dan Bangunan parkir yang melibatkan 9 pakej;
• Laluan terowong bawah tanah sebanyak 1 pakej;
• Depot kereta sebanyak 2 pakej;
• Depot bas melibatkan 3 pakej;
• Kerja-kerja sistem;
• Pembekalan bahan-bahan binaan dan lain-lain.

8. Kontraktor-kontraktor bumiputera gred G2 hingga G7 di bawah payung CIDB akan berpeluang mengambil bahagian dalam empat kategori utama seperti berikut:

i. Kontraktor Gred G2-G4 – di mana keseluruhan kerja sivil dibahagikan kepada 120 pakej sub-kontrak, dengan anggaran nilai keseluruhan sebanyak RM60 juta;

ii. Kontraktor Gred G5-G6 – iaitu sebanyak 64 pakej dalam anggaran sekitar RM240 juta telah diperuntukkan untuk kerja bidang sivil;

iii. Kontraktor Gred G7 – iaitu melibatkan beberapa pakej utama dengan nilai anggaran sekitar RM2.5 billion diperuntukkan untuk kerja seperti pembinaan Jejambat, Stesen Keretapi, Depot Bas, Kilang Konkrit, pembekalan bahan binaan dan lain lain; dan

iiii. Kerja-Kerja Sistem dan Bahan Binaan yang dianggarkan sebanyak RM1.25 billion akan diperuntukkan.

9. Saya amat berbangga dengan kesemua pihak yang terlibat dalam menjayakan inisiatif “Carve out and Compete” ini. Setakat ini, saya difahamkan inisiatif ini telah berjaya mencipta nilai keseluruhan berjumlah RM50.8 bilion menerusi pelbagai projek mega yang telah dikenalpasti.

10. Dengan adanya inisiatif seperti ini, kita harap akan dapat melihat lebih ramai usahawan Bumiputera di seluruh negara untuk terus bergerak maju dan berdaya saing. Kerjasama strategik di antara pelbagai agensi kerajaan dan korporat seperti yang kita saksikan hari ini sudah tentu bakal menaik taraf syarikat Bumiputera dalam memajukan ekonomi negara secara menyeluruh.

Anonymous said...

Laaa... bagi analogi pun nak kepoh? BTW tq CTS kerana memberikan analogi yang simple begini. Kenapa Ah Beng ni nampak bijak tapi sebenarnya bangang?

Anonymous said...

Kalau dia makan sekalipun, apa kena mengena dengan kitorang? Nak divert kebangangan Ah Beng pergi petik pegawai khas Najib? Najib PM ke sekarang ni?

Anonymous said...

Dijangka... Dulu macai pee.eh pun jangka malaysia bakal bangkrap. Dah bangkrap ke?

Anonymous said...

Guan Eng: "He will be innocent in the eyes of his fucking stupid supporter even though he's proven guilty". Just watch and see.
Guan Eng: "He will remain innocent because the fucking AG is the fucking supporter of PH".

Anonymous said...

Dengan TADBIR URUS YANG BAIK, kos membuat lrt3 MESTI lebih daripada kos asal. Ciri-ciri Malaysia Baru tu cukup terserlah. Akhirnya yg byk dpt projek hanya si geng mata sepet.

Anonymous said...

Ketua Penyelidikan Ambank, Dr. Anthony Dass menjangkakan ringgit terus terima tekanan terutama ketidaktentuan ekonomi global dengan ketika ini mata wang itu berada di bawah nilai berdasarkan kuasa pembelian tidak seimbang.

Namun, trend susut ringgit boleh dita­ngani jika faktor dalaman menunjukkan pertumbuhan ekonomi peringkat domestik, inflasi stabil, pula­ngan positif dan Bank Negara Malaysia (BNM) kekalkan kadar dasar semalaman (OPR).

“Dalam masa sama, sedikit kelemahan dolar Amerika Syarikat (AS) akan memberi kelegaan kepada ringgit. Tetapi, kita tidak boleh menolak cabaran yang timbul daripada krisis hutang oleh banyak negara ekonomi baharu muncul.

“Meskipun ekonomi ada lebihan akaun semasa, namun defisit fiskal dan hutang awam tinggi akan lonjak kelemahan ringgit jika ada sebarang krisis. Ia timbul jika Rizab Persekutuan AS jadi lebih agresif ketat kadar faedah mereka.

“Dengan faktor-faktor ini, kami jangka ringgit te­rus lemah antara lima hingga 10 peratus. Ini turut didorong oleh tekanan jangkaan OPR dikekalkan ataupun tidak sekalipun BNM ada ruang untuk mengurangkan kadar tersebut.

“Bank pusat tempatan itu dijangka mengekalkan pulangan yang positif memandang­kan kadar inflasi semasa secara kebetulan pula adalah rendah,” kata Anthony dalam nota kajian Ambank yang dikeluarkan di ibu negara hari ini.

Anonymous said...

LGE: Ini meja kayu 12 biji kerusi ..set makan nie berapa harga?
Peniaga: Murah saja. RM1000
LGE: Banyak mahal. Kasi kuranglah
Peniaga: Ok..ok.. Saya kasi awak.. set makan 4 kerusi, meja kecik dari plastik. Harga banyak murah. Rm400 jea
LGE: Ya bagus bagus. Byk murah..sudah kurang 60%

------
LGE: Tgk saya dapat beli set makan lagi murah dari yang u suruh i beli. 60% cheaper...
Bini: Aiyaa.. ini meja plastik. Kerusi 4 jea.. lagi 2 anak mahu duduk mana...kalau mak ayah datang..mau duduk mana?
LGE: tapi sudah byk murah
Bini: bodoh punya husband. saya sudah pilih set makan yang sesuai. rm/value pun tak boleh kira ke?
LGE: murah jea penting. boleh pakai ke tidak ..ada kualiti ke tidak..tak penting

Anonymous said...

ko misti tak pernah naik lrt laluan kelana jaya. lrt ini lah yg mempunyai kapasiti penumpang paling padat sekali. walaupun hari minggu, sentiasa berhimpit himpit.
lrt3 dengan laluan dari bandar utama ke bandar botanic ni adalah kawasan yang amat padat penduduk dan kawasan komersial yang sgt sibuk sudah tentu pengurangan set koc amat2 tidak berbaloi. apatah lagi dengan penangguhan pembinaan stesen di sesetengah tempat, adakah dgn kos rm16b ini wajar? akan datang untuk membina stesen2 ini pastinya akan lebih meningkat kerana kos akan meningkat mengikut peredaran masa.

Bom atom said...

Menandakan ORANG MELAYU lebih bijak dri ORANG CINA tntang bisnes...

Orang cina pkai SEMPOA...slow nk kire..

Orang MELAYU gune CALCALATOR...laju kiraan..

Najib n mustapha mohd is good person..

LGE patut ke LONGKANG..saham jatuh,matawang jatuh n smue jatuh..DA bodoh xnk ngaku BIOL..

Anonymous said...

Projek rm9 biliun, bumiputera bakal merasa duit projek. Ah beng punye rm16 biliun, jgn arap la bumiputera blh masuk satu projek pun

Anonymous said...

dah pengundi kpop otak biol sangat...mana nak paham kalau explain... dia nampak lge jea...dia dah tak boleh berpikir...angguk angguk...kena pukau....kena tipu bulat bulat... ini bukan kurangkan kos... nie macam nak buat rumah banglo 4 bilik dah jadi rumah teres satu bilik... tapi nak sumbat family of 6... lepas tuu bangga cakap reduce cost... ini bukan reduce cost..ini redesign jadi low quality and low capacity! kalau de najib buat lrt3 jadi macam nie..ntah ntah 5billion jea jadi hahaha... lge bodoh bangang..yang undi dia lagi bodoh bangang

Anonymous said...

sedap jea cakap. bukti takde. bukan anak najib pun. kekawan madey dapat projek tu apa? kekawan lge dapat projek tu apa? satu kontrak pun takde tender utk terowong tu.. apa pasal...kos billion billion terowong lge tuu dah masuk interest tak? kira orgnya projek masuk interest...sendirinya projek... taik jea lebih lge nie... mmg sial setan babi... bukan nye najib kontrol kawan kawan dia..or org yang pernah kerja ngan dia.. kalau diaorg buat salah..sendirilah tanggung...bukan najib... semua kubur sendiri sendiri.... kalau org suruh buat jahat..jangan buat...apa ingat sebab kena suruh jadi tak salah ke? apa bukti najib yang salah kalau org tu yang buat? semua ikut sedap.. bukti takde.. minah cina yang jual rumah kat lge tu.. mmg ada bisness ngan gov penang.. itu dah conflict.. also kira kasi hadiah.. hadiah najib nak lelong..lge dapat hadiah rumah terlajak murah tuu tak pulak tangkap lelong

Anonymous said...

Scorpene tuu anak madey nya kerja.. daim nye kerja n madey nya kerja...najib masa projek tuu menteri pendidikan.... masa dah habis semua setel.. baru najib jadi menteri pertahanan... so bukan projek najib..madey mamak kutty kan anak dan kroni nya kerja... apa nak bising sini

Surrhead said...

Caya la macai ayam, boleh la Wak Jahit guna analogi telur masa sidang parlimen nanti....siapa kat sini chartered accountant, sila la hujah.......yg aku nampak macai ayam / pemborong telur crita pasai HSR...yg penting kos dah kurang, kalau rasa ada scam, sila kemukakan bukti kat spr dan di alam maya....macai ayam jgn cuba nak photoshop bukti, konfirm gantoi, bab belum jumpa macai ayam pandai....dlm umno tinggal 2 org jer pandai, KJ dan Sharil Hamdan, itu pun korang tolak......

Anonymous said...

itulah.. sokong kasi cancel jea.. cancel jea semua bende..hsr,lrt, mrt...biar cina cina takde lrt.. apasal nak bina lrt, mrt kasi cina cina bangsat ni ni senang... itulah najib baik sgt... bangunkan kl nie.. patut bangunkan pahang kelantan dan dan terengganu jea... org melayu nya area... cina cina babi n melayu bandar bandar nie semua tak pandai bersyukur...bagi hidup diaorg susah lah baru padan muka.. dadar tak thankful.. patut zaman merdeka tuu jangan diberi kerakyatan..hantar jea balik cina cina nie... baru dua generasi dah tak ingat diri

mai JILAT MADEY said...

Xpyah scam..SURHEAD..


FIKIR LOGIK AKAL..

MRT3 tu d KL..
ORANG RAMAI nk pergi kerja..


Njib buat tu da SURVEY smue KEPADATAN PENUMPANG..

DARI KOC bnyk di kurangkan..MEMANG lah untung..

Budak DARJAH 6 pon bole kire cam LGE..

SUREHEAD ptut d tukar ke biolHEAD.

kihkihkih

Anonymous said...

Menteri keawangan hanya boleh tipu pecacai Pakatoon je. Majoriti rakyat dah sedar pembohongannya. Malu, Malaysia ada menteri keawangan paling lawak. Hari2 buat statement komedi... keh keh keh

Anonymous said...

lrt3 tu 9 bill jea...naik jafi 31bil... lepas buang itu ini jafi sampah..baru turun jadi 15bil haha...itulah auta lge

Anonymous said...

surejilathead lge... sapa sapa boleh turun kos kalau bagi kurang 5 stesen, buang koc, etc etc. Tapi sekarang dah tak ikut specifikasi...yang pelik...9bil jadi 31bil..turun jadi 15bil... ini bukan turun kos... ini toyol mengira...dasar macai tomato

Surrhead said...

Friday, July 13, 2018 6:58:00 AM.........anon, kan wak jahit ponorogo dah jadi pembangkang power? dia kena la mintak detail kat parlimen kang....ni duk bising, kerja tak buat....mcm ni nak jadi pembangkang? ptuui....takder kelass langsung....

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates