July 2, 2018

33 Kenapa @RafiziRamli Tidak Agresif Seperti Dulu Menghasut Kenaikan Tarif Elektrik


Tidak. Tidak. Ketua Strategis PKR, Rafizi Ramli masih hidup dan tidak menghilangkan diri. Rafizi Ramli yang sangat aktif menghasut Rakyat mengenai kenaikan harga barangan sebelum PRU14 dikatakan menyepi apabila PH mendirikan Kerajaan Persekutuan.

Ketika kenaikan tarif elektrik pada 2011, Rafizi Ramli berkata bahawa Kerajaan menaikkan tarif elektrik merupakan satu rompakan untuk syarikat korporat. Kini suara beliau tidak kedengaran lagi, walaupun Kerajaan PH yang beliau cintai turut menaikkan tarif elektrik. Berdasarkan kenyataan beliau dahulu, kini syarikat korporat mana pula yang melakukan rompakan?

Carian ke atas laman sosial Twitter Rafizi Ramli mendapati beliau ada membuat komen mengenai kenaikan harga tarif elektrik seperti di bawah.



33 comments:

Anonymous said...

Dah kenyang makan duit haram sumbangan kapir, hasil PHitnah. Makan tak habis berjuta dalam akaun. Akhir zaman DAJJAL ni pendusta akan diangkat jadi pemimpin. Mahkahmah persepsi dan press statement sudah memadai.

Anonymous said...

politik tembolok

Cik Minah said...

IPP (EDRA) dijual kepada CINA. TNB dipkasa buat perjanjian beli kuasa from EDRA (CINA) selama 21 tahun. IPP yang dijual itu bernilai rm1..00 tapi MO1 jual kpd CINA dengan rega rm 9.6 BILLION. Cina kena upgradekan IPP buruk itu dengan rega yang mahal sebab tu dia jual 'kuasa' kepada TNB dengan harga tinggi. Cina dah keluar duit berbillion, tentu dia nak kutip untung. Cina tak salah, Kerajaan Harapan tak salah dan TNB pun tak salah. Cuba korang tanya NAJIB apasal beli IPP EDRA yang rega rm1..00 dengan rega 12.5 BILLION, lepas tu jual IPP EDRA tu kepada cina rm9.5 Billion....????
INILAH PUNCANYA KENAPA BILL LETRIK NAIK.
Tak percaya, pergi tanya jurutera-jurutera TNB. Semua orang tahu.
Yang tak tahu cuma orang UMNO bodoh macam korang je,

Anonymous said...

Dah jadi geng Penaik Harga senyap jer la. Tunggula rantaian kenaikan harga selepas harga gas dan elektrik ni naik. Bercukur......

Anonymous said...

Rafizi kini bersama2 kerajaan yg menang melalui siri2 penipuan kepada rakyat, kerajaan munafik? Apa2 sajalah Rafizi! Kamu dah minta maaf ke atas fitnah cincin Rosmah suatu ketika dahulu?

Anonymous said...

Rafizi tengah dok fikir nak jawab apa pulak tentang kenaikan tarif lektik ni sb minggu ni orang tgh tunggu jawapan yang dia janji mggu lepas tentang harga minyak yang tak turun-turun jadi rm1.50 walau pun dah dekat 2 bulan ph jadi kerajaan. Mungkin lps ni kita pakai minyak tomato kot....lagi jimat gaknya. Lagi satu, jangan pulak bagi jawapan kerajaan kena tanggung subsidi yang byk kalau nak turunkan harga minyak sb jawapan tu DSNR dah bagitau masa BN memerintah.Bagi la alasan yang logik supaya engko tidak berterusan dilabel sebagai kaki fitnah.

Prince Righty I said...

Dia bukan orang dalam kerajaan pun masalahnya, dia kira orang luar. Nak harap lapiji ni sampai bila masalah tak selesai. Dia buat sebab nak survive bang. Dia tersepit. Bila parti pujaan dia jadi pembangkang dulu, sumbangan banyak dan kerja boleh buat. Bila jadi kerajaan, dia terpaksa nak jilat balik semua yang dia ludah dulu, bukan je lapiji tapi semua dalam pakatan. Kerajaan bodoh je mintak derma dari rakyat. Ada hikmah gak di sebalik semua ni, yang penting semua yang buruk buruk diorang cakap dulu tertempek balik kat diorang. What you give you get back brother... 😂

Anonymous said...

iblis pun akan jawab lebih kurang macam ni jugak dalam neraka esok.....
aku di takdirkan di jadikan oleh Allah untuk menyesatkan korang...sapa suruh percaya cakap aku...??? korang semua tak ada otak ke,,,???
padan muka korang kena bakor dlm neraka....

Anonymous said...

RAFIZI? Siapa tu? dulu bukan main hantam, skg bukan main senyap....Hasut brother jgn tk hasut....

Anonymous said...

Bro, telor lapuiji kene clamp. Heboh pon isu sardin tomato dalam tin.

Jojo said...

PIJI mane bole jd "mr bawang" lgiii..
Kene BERKELAKUAN BAIK 2 taunnn..

PIJI da jdi AHLI SURAU kg pandan..

TERMAKAN budi dgn madey dahhh..
Xbole NAKAL lgi..

Kihkihkihkih

Anonymous said...

Dolu mat piji pembangkang, sekarang dh jd kerajaan. Gerakan kerja dia bukan utk rakyat tp utk nama dia dan parti dia wakili je. Klu lepas ni kerajaan buat taik pun, mat piji bakal buat pekak badak.

Anonymous said...

Satu pilihanraya kecik bakal berlangsung di selangor dlm tempoh 60 hari ni?

Anonymous said...

Rege petrol pun tak mampu nk jadikan ke RM1.50 / liter.. ini nk harapkan subsidi gas utk IPP ditambah lagi. Rakyat kene kencing je dgn pakatoon haprak.

Anonymous said...

Kleptocracy 2.0

Anonymous said...

Macai romato nk kaitkan edra dgn kenaikan caj utk tarif kali ni. Meh kita lihat berapa peratus pembekal tenaga dlm malaysia ni, TNB sendiri generate 50% daripada sumber eletrik , Malakoff generate 25% , Edra generate 14% , YTL 5% dan lain2 6%. Macam mana edra yg 14% blh pengaruhi harga elektrik di malaysia pulak.??

Apakah kebebalan macai tomato dh sampai tahap x blh diubati?

Anonymous said...



Ayuh terus katakan perkara ini berulang kali. Najib Tinggalkan kerajaan dalam keadaan

1. Bursa Saham 1800 Mata
2. Rizab simpanan dalam kawalan kerajaan RM 1.7 Trillion.
3. Cash Flow Kewangan Kerajaan diantara 20 hingga 35 Billion setiap bulan.
4. KDNK bernilai 2 Trillion.
5. Peratusan Cukai berbanding KDNK pada tahap 15.5%.
6. Peratusan nisbah pelaburan kerajaan pada kadar 35% dari pendapatan kerajaan.
5 perkara ini yang Najib tinggalkan sudah cukup untuk kerajaan PH bergerak maju ke hadapan tanpa ganggu kacau kepada
1. Pemberian Bonus Kakitangan awam pada tahap 7 Billion setahun.
2. Pemberian bantuan dan emolumen kepada pendidikan islam.
3. Pemberian bantuan kebajukan tetap kepada rakyat.
4. Program subsidi makanan dan bahan bakar .
5. Program pengembangan kerjaya kepada pekerja.

Jadinya sekarang, adakah Najib yang korup dan mencuri duit rakyat ?

Atau Najib bapa kebajikan rakyat ?

Anonymous said...


Kenaikan tarif elekrik : Eletrik , Edra dan Educating – 3E

Berkenaan dengan eletrik di Malaysia , Pro Kerajaan cuba mengaitkan kenaikkan dengan penjualan Edra Energy kepada syarikat china . Sebenarnya kenaikkan tersebut tiada kaitan langsung . Tenaga telah membuat pengumuman bahawa yang menyebabkan kenaikkan adalah rebate ICPT ditarik disebabkan oleh kos yang semakin meningkat .

TNB telah membuat pengumuman bahawa average base tariff kekal tidak berubah – 39.45 sen/KWH . Kos untuk menghasilkan eletrik naik sebanyak RM698juta dan kos tersebut akan dipindahkan kepada pengguna melaluo mekanisme ICPT . TNB juga sudah beritahu pengguna domestik yang menggunakan eletrik dibawah 300KWH tidak akan terkesan dan untuk pengguna yang guna lebih daripada 300KWH surcharge tersebut akan ditanggung oleh Kumpulan Wang Industri Eletrik ( KWIE )

Ada yang mengatakan ICPT ni menyebabkan charge eletrik naik . Okay betul . Tapi harus diingat dengan ICPT ni juga perubahan akan jadi lebih telus . Kalau tiada ICPT , sebarang penurunan kos pengguna tidak tahu dan tidak dapat apa2 manfaat tetapi jika kos naik TNB minta naikkan tarif . So ICPT sebenarnya menjadikan charge eletrik lebih telus .



Okay yang ini point yang pro kerajaan kena fahamkan betul2 . Kaitan kenaikkan dengan Edra Energy . Untuk makluman kenaikkan kalini tiada kaitan langsung dengan Edra . Kos penjualan eletrik oleh edra kepada TNB telah ditetapkan dan sebarang perubahan ( baca : Edra minta naikkan harga ) mestilah diumum . Tidak boleh buat backdoor negotiation . Sampai saat ini , Edra Energy tidak membuat sebarang corporate announcement yang diorang ada minta naikkan rate . Boleh rujuk Tenaga dan Edra Energy punya corporae announcement . Tiada langsung pengumuman pasal ini .

Lagi satu Edra bukanlah penyumbang utama eletrik negara . TNB sendiri generate 50% daripada sumber eletrik , Malakoff generate 25% , Edra generate 14% , YTL 5% dan lain2 6% . Dalam KW Edra produce lebih kurang 3000KW daripada keseluruhan 22000KW . How significant 3000KW tu ? Tidaklah berapa significant . Jumlah penggunaan eletrik tertinggi dekat Malaysia adalah dalam 17000KW . So TNB basically tidak bergantung kepada Edra . IPP yang dimiliki oleh TNB dan Malakoff cukup untuk cover penggunaan eletrik di Malaysia . So Edra tiada bargaining power pon jika dia nak naikkan rate .

So apa kaitan Edra dengan kenaikkan ni ? Tiada kaitan langsung .

P/S – YB Sungai Kandis baru sahaja meninggal dunia sebentar tadi . Daripada Allah kita datang dan Kepada Allah kita kembali .

Anonymous said...

Aku gi tanya jurutera2 tnb kata KERAjaan yg ade sekarang ni jenis bodoh, macai dia pulak jenis uneducated.

Anonymous said...

cik minah ko tu bukan pandai pun huhu, ada hati nak kata kiorang bodoh hehe, ko tu baik ingat mati, kerja ko buat fitnah jer.

PHOENIX BANGKIT said...

Kenapa sebut Edra.... ?... mcm tak lengkap ajer cerita cik minah ni....

Anonymous said...

IPP duit mashyooook kat dia. Diam lah. Mashyuuuuuk poket invoooooke.

Anonymous said...

bodoh tak boleh diajar
pandai tak boleh diikut
contoh minah 11:09

Anonymous said...

dah la tak boleh diajar dan diikut, dia pulak nak mengajar orang

Anonymous said...

Malakoff, ytl ni maaa bila dapat lesen ipp yea.

Anonymous said...

Bila cik minah kpop tomato bersuara.
Agak uneducated.

Hahah haranap

Anonymous said...

Dedak dap dah msk dlm acct. Pakai kreta audi buat business sendiri org kemaman. Malaikat kiri kanan mencatat kesemua fitnah2 dan hasutan dari org kaya baru sudah buat dgn duit haram rasuah..

Anonymous said...

Innalillah..
Dan
Ini juga ujian pertama selepas pru14,

Anonymous said...

Cik minah ni tarif letrik naik pun nak salahkan Najib. Biasa la puak2 TNB ni nak.cover line la tu...xkan xpaham kot

Anonymous said...


Mahathir le bodoh apa pasal paksa TNB beli kuasa dari ERDA.

Anonymous said...


Siapa yang percaya lagi dengan PH pada pru15 memang biol punya otak.

Anonymous said...

RAPUJI SOTONG PONDAN ...TOLO TAK DAK!!!!

Anonymous said...

Bising kuat, cakap berdegar-degar. Bila dah jadi kera jaan baru tau. Terus menikus.. kuyup kena kencing dgn Tu-m

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates