July 1, 2018

48 Kalau Sudah Menteri Pertahanan Pakar Kulinari, MKN Dan PLKN Pun Tak Tau Beza


Apabila Menteri Pertahanan yang mahir dalam masak memasak menjaga hal ehwal ketenteraan, inilah jadinya. Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) boleh disalah tafsirkan sebagai Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) sehinggakan Unit Komunikasi Korporat, Kementerian Pertahanan terpaksa membuat Siaran Media untuk menjelaskannya.

Siaran Media bertarikh hari ini berbunyi,
Pihak kami ingin merujuk kepada kekeliruan yang berlaku dalam laporan media berhubung kenyataan Menteri Pertahanan dalam sesi wawancara bersama media pada 28 Jun 2018 (Khamis) bahawa Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan dikaji semula sama ada untuk dikekalkan atau dimansuhkan. 
Pihak kami ingin menjelaskan bahawa, kajian semula yang dinyatakan oleh Menteri Pertahanan adalah merujuk kepada Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan bukannya Akta MKN seperti yang dilaporkan. 
Program PLKN sedang dikaji semula dan akan diputuskan oleh kabinet dalam tempoh terdekat.

48 comments:

Jojo said...

BUANG je lah mat sabu ni..
SEMAK dok dlm kabinet..
NTAH pe2 merapu..
MADEY mugabe pon satu..
LANTIK MENTERI yg x qualify..
CMNE PLABOR x lari..
MENTERI smuo cm hamjdah je..
Kalo BATRI PADAM..
HARUBIRU mlysia nnti..

Kihkihkih

Anonymous said...

Adoi, bende basic camni pun bole keliru. Apa nak jadi ni....

Anonymous said...

.

Aku rasa lah bila Atok mati nanti , ramai musuh politik Atok akan lepaskan dendam kat anaknya Mukhriz . Yang jadi penyelamat Mukhriz tak lain tak bukan ialah UMNO . Aku juga ramalkan pemimpin PPBM macam Muhyidin juga akan di ketepikan lepas Atok mati nanti . Umur Atok pun dah nak dekat 93 tahun . Jadi Mukhriz dan Muhyidin , jangan lah korang nak berlagak . Yang jadi penyelamat korang adalah UMNO , parti keramat yang korang kutuk selama ni .

Anonymous said...

Saya kueh dulu2 pandai la buat . Kueh moden mcm sekarang tk berapa pandai contoh semperit . Kalau cokodok tu blh lah . Kah kah kah . Ba Mat oi . Awat ni

Anonymous said...

Abang mat ni tangan sendiri pun kekadang keliru jugak maaf kan jer la
maklum la nampak cam sama..cuma tak pasti yg mana tangan makan makan..yg mana tangan cebuk..
....ari ni bang mat cebuk pakai tangan mana...??

Anonymous said...

Bro, kalo tengah berperang nanti macam mana? PLKN dengan MKN pon boleh terkeliru. Takkan la time perang tetibe Abang Mad kene jadi army cook.

Kejora Bapuk Bodo said...

Kerana najib jual Edra kpd cina kominis sekarang tariff letrik dudah naik...macai salahkan PH..mscai dah dibodohkan oleh najib..

Anonymous said...

Dalam akhbar The Strait Times Singapura hari ini , Khairy kata masih ada Warlords dalam UMNO . Kalau betul lah cakap Khairy , maka UMNO perlu berehat sekurang kurang nya 20 tahun dari jadi parti pemerentah untuk buang segala perasit yang masih terlekat dalam UMNO . Ada hikmah BN kalah dalam PRU yang lepas ni . Saya rindu dengan UMNO 1940an . Masa tu UMNO tiada apa apa melainkan roh perjuangan .

Anonymous said...

Jgn salahkan abe mat, kdg2 memori dia lg teruk dr madeykutty. Kehebatan matsabu hanya campak mikrofon atas pentas. Itu yg madeykutty nmpk kelebihan abe mat sampai dilantiknya jd menteri pertahanan. Macai tomato tepuk2 tanda keriangan.

Anonymous said...

Takut masa perang dihantarnya bebudak plkn pi petang. Askar dia suruh masak kuih semprit bro

Anonymous said...

Time perang abg mad baling mikrofon kat musuh je. Semua musuh lari. Kih3

Anonymous said...

Mas Ermieyati keluar Umno, isytihar MP bebas
1 Jul 2018, 11:15 tengahari (Dikemaskini 1 Jul 2018, 12:09 tengahari)

A A
Bekas ketua Pergerakan Puteri Umno Datuk Mas Ermieyati Samsudin mengumumkan keluar parti itu dan mengisytiharkan dirinya sebagai anggota parlimen bebas.

Mas Ermiyati dalam satu kenyataan melahirkan kekecewaan terhadap perubahan dalam parti yang disifatkannya "tidak kesampaian".

"Oleh yang demikian, bermula 1 Julai 2018 dengan seikhlas hati tanpa ada mana-mana paksaan atau ancaman, saya mengumumkan keluar daripada parti Umno bersama-sama dengan pengikut setia saya dan saya akan menjadi ahli parlimen bebas.

"...bagi maksud yang telah dinyatakan iaitu untuk menjadi ahli parlimen yang berperanan menegur dan menasihati pihak Kerajaan sebagai “check and balance” atas dasar-dasar yang diperkenalkan oleh kerajaan HARAPAN tanpa terikat dengan etika ahli parlimen yang mewakili sesebuah parti.

Anonymous said...

Xtau la ape yg mamat sabun ni temberang menteri pertahanan singapore masa jumpa tempoh hari. Dgn media malaysia pun tak reti nk bezakan plkn & mkn.

Anonymous said...

Ada pemimpin Umno mohon masuk AMANAH'

1 Jul 2018, 5:45 petang (Dikemaskini 1 Jul 2018, 5:47 petang)

A A
Selepas PRU14, Parti Amanah Negara (AMANAH) menerima banyak permohonan menyertai keanggotaan parti itu, termasuk daripada ahli dan pimpinan parti Umno, maklum Presidennya Mohamad Sabu.

Mohamad dilaporkan agensi berita nasional berkata pemohonan untuk menyertai AMANAH itu juga termasuk dbeberapa pemimpin parti Umno dan beliau perlu masa untuk membuat perbincangan sebelum meluluskan permohonan mereka.

"Setakat ini, kami boleh menerima terus kalau terdapat ahli biasa Umno yang menyertai AMANAH tetapi kalau peringkat kepimpinan yang ingin menyertai, kami perlu membuat perbincangan terlebih dahulu sebelum meluluskan permohonan mereka," beliau dipetik Bernama sebagai berkata demikian di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri AMANAH Pulau Pinang, di Sungai Dua.

Mohamad menjelaskan beliau hanya akan mendedahkan identiti pemimpin terbabit selepas pemohonan mereka sudah diterima untuk menyertai AMANAH.

Anonymous said...

Yg bodoh org sunnah pro ph pi undi org syiah dah bertakhta di malaysia.. apsal segala gala di melaka? Tapi km melaka kata bkn syiah?..

Kita tau modus operandi syiah di negara arab bersembunyi dibelakang sunnah sehingga mereka berkuasa baru tunjuk taring..

Sejak ph menang mcm dah menuju ke arah itu.. dah ramai penganut syiah berani bersuara..

Iran ucap tahniah.. syabas pengundi sunnah utk ph..
Buku yg haram nak dihalalkan.. syabas pungundi sunnah utk ph..

Adakah kita boleh mengiyakan syiah ni dulu menyembunyikan diri sebenarnya di belakang pas?

Anonymous said...

Syiah dah menonjolkan diri..

Terbaru katanya si sepet dah mula gerakan mengkaji ic merah.. dah berkumpul ramai ramai bersama ap dap.. buat apa tu?

Nampak gayanya si sepet dap ni tak perlu lagi bantuan org melayu utk meraih undi pru akan dtg... kenapa?

Jika benar syiah dikatakan ada sampai 1juta pengikut, ada kata 500 000 ribu bermakna tak mustahil mereka ini penyokong pan mengikut ketuanya...

Kemungkinan besar 25% melayu yg undi ph adalah majoriti dr kelompok syiah + pro pkr + atokdey..

Tahniah kpd ahli sunnah wal jamaah yg undi ph... lihatlah negara arab apabila kelompok syiah telah besar dan menguasai sesebuah negara? Apa yg telah berlaku kpd sunnah?

Shah said...

Abg Mat suka g-string warna merah yang ketat

Anonymous said...

Atokdey mendidik secara langsung dan tdk langsung ke org lain/musuh akan perbuatannya.. tdk mustahil ada yg akan mengikuti sifat melampau..

Yg kena kesan sudah pasti anak cucu kroni.. ketika itu mungkin atok dah tiada tapi anak cucunya akan menghadapi ujian berat..

Anonymous said...

Madet pun dah kata pun, semua menteri kera tak qualify,
Munkin dia seko je yg qualify plus boboi...
Tgk masa sidang parlimen nanti mcm mana nak berdepan dgn umno & pas & etc.

Anonymous said...

Pakcik ni cuma tahu sondol je...
Plus selfie dgn amoi etc etc

Anonymous said...

G string dia tau la...

Anonymous said...

Orang tua lama yg aku jumpa ada cakap mcm ni...

"Rasa mcm lebih bahagia hati nurani hidup di zaman penjaja british dulu,
Hidup aman damai, raja2 tak dicaci, duit nilai tinggi, harga brg murah, undang2 beasaskan syarak yg betul (berbeza dgn enakmen syarak selepas merdeka).
Berulang alik di seluruh nusantara pun senang tak ada birokrasi kenegaraan.
Hidup tidak mewah tapi bahagia.

Yg menjadi ketidaksenangan ialah bila ekonomi dikontrol secara rakus oleh pekerja pendatang asing yg samada didatangkan atau yg sendiri datang yg kafir yg rakus memonopoli ekonomi & perniagaan.
Itu sbb utama pencetus perjuangan kemerdekaan.

Oh ya..juga dia cakap pada waktu tu 'Warganegara tanahair ini hanyalah orang Melayu & kaum peribumi yg lain"

PS: Aku teringin utk mejadikan tanahair ku ini sepertimana ayat perenggang terakhir di atas.

Anonymous said...

Melambung2 pujian diberikan menteri pertahanan Singapura kepada Mat Sabu, nanti senang le mereka tipu Mat Sabu ni, kesian....

Anonymous said...

Saya bagi idea kat si Menteri Army Cook,
Pedas Lemak Kari Nangka - PLKN
Masak Kurma Nenas - MKN

Baru dia boleh ingat!

Anonymous said...

Bodohlah sape yang ckp Syiah takpe.. Sebab mereka minoriti skg mereka gunakan konsep TAQIYYAH.. takkan macai tomato nak tunggu ada masjid disabotaj/ dibom kemudian aksi laga melaga Sunnah Syiah betuk2 berlaku baru nak menyesal.. Bila mereka sudah berakar susah dah kita nakbanteras.. Tunggu lah jd mcm Iraq.. Kafir harbi tumpang sama jadi perosak.. Anak cucu jadi mngsa.. Puas hati Najib dn umno tumbang.. !?

Anonymous said...

Dua menteri pak lawak Finance Minister & Defence Minister ibarat Pak Pandir & Pak Kadok...

Anonymous said...

Klu kroni madetkutty masih pegang ipp, tarif utk domestik pun bakal naik. Kenaikan bkn bermula dr 300 unit keatas, unit pertama dh naik dulu. Lg haram jadah

Anonymous said...

Memang la kasi lambung, senang nak kena smash nanti
Tgk la cv menteri pertahanan spore.
Compare dgn abg mad.
Mmg kena ayam la nanti

Anonymous said...

mari kita teka atok ni mati umo betapa...

olrh kerana macsi tomato kata atok jet yv selamatkan mesia jom kite doa ramai semoga umo atok dipanjangkan 120 tahun lagi.. kalau takya allah ko doublekab lah umo atok 93 tahun sebab hanya atok yg bole selamatkan mesia kata nyerrrrrrr..??!!aminnn ya rabul alaminn..

Anonymous said...

Putra & putri umno gagal dlm ptu14 utk berperanan meraih & menjaga pengundi bawah 30thn fulstop (saluran 3 gagal)
Saluran 2 50-50.
Saluran 1 sahaja kebanyakanya umno menang, jadi pengundi matang setia pd umno terutama di luar bandar.

Felda teruk sbb utama ialah kes isasamad kroni madet yg pegang felda urus mcm felda tu bapak dia punya. ugama takdak...masa tansri dr yusof nor ok je felda.

Umno kalah antaranya sbb pikul beban veteran kroni madet.

Lagi sbb lambat buat pau, atau lambat buat pru14, sepatutnya selepas pilihanraya s'wak dah buat dah, tapi ada penasihat2 bodoh atau munkin baruah madet yg sengaja beri nasihat salah, konon "kalau tunggu sikit nasa lagi munkin bla bla bla..."
Nasib la..

Anonymous said...

Kerana edra, rege tomato makin murah. Cukurrrrrrr

Anonymous said...

Mahababi wit his kitchen kabinet.. gila kuasa nak mampus madey.. hilang habis janji nak pegang sekejap..peralihan pd Anwar.. gile kering punye u turn mahazalim..

Anonymous said...

Lawak ni
Kalau ikut ipp asal, dah lunyai kita dah

Anonymous said...

Biol dah dia ni
Kesian pengundi. Dulu bertanding atas bn. Kalau bebas mau hilang deposit dia ni

Anonymous said...

Blah la, kasi cuci bersih. Semue yg blah ada kes la

Anonymous said...

Kj kena muhasabah diri. Skrg pengundi melayu memerlukan pemimpin yg bole menjaga agama, bangsa dan tanahair. Dgn ancaman syiah. Lbgt, liberal adakah kj mampu menghadapinta. Dunia ni bkn semata mata duit dan peruntukan

Anonymous said...

Dia bergurau je tew..
Sy tk tau..tkder org beritahu..ki ki ki
Syabu...syabu...ko ni..jabji maayuukk..
Nnti jet pejunag sukhoi ko ckp nama scorpion
...leborrr

Anonymous said...

Manonye JEMAAH montori Penaik Harga niii..
Diam jeee..
Dah dkat 2bulan xmncul2 lg nii..
Sian je tgok madey,lge, gbind n singh polis yg keje..
ABG MAT blur xkire bkeeja lg, bliau dlm PRAKTIKAL mnteri lgi.

Anonymous said...

Terimakasih anon 9:45 pm kerana bagi tips cara mengingati dgn berkesan. Surohlah Mat Sabu amalkan tip ini, hafal 1000 kali pagi dan petang, insyaAllah boleh ingat!!!!

Cik Minah said...

Edra milik China akan bekal elektrik kepada TNB
By Ana Ghoib - 2017-07-07


Syarikat Edra Global Energy yang kini milik China akan membina, memiliki dan mengendalikan loji tenaga di Alor Gajah, Melaka, dedah Bursa Malaysia.

Firma pelaburan negara 1MDB pada Mei tahun lalu, menjual aset kuasa miliknya kepada China General Nuclear Power Corporation dan anak syarikatnya pada harga RM9.83 bilion tunai.

Menurut kenyataan Tenaga Nasional Bhd (TNB) kepada bursa itu seperti dilapor Malaysiakini, Edra Energy Sdn Bhd akan membina, memiliki, mengendali dan menyenggara sebuah logi penjanaan elektrik menggunakan gas di Alor Gajah.

Kenyataan itu juga mengumumkan bahawa TNB menandatangani perjanjian pembelian kuasa selama 21 tahun dengan Edra Energy Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Edra Power Holdings Sdn Bhd.

Powered By Geniee

Lakukan ini setiap hari untuk kehilangan 10 kilo seminggu!

Cara kurus yang berkesan utk si malas! Sehingga 20 kg sebulan!
Jualan aset 1MDB kepada China menimbulkan kebimbangan berikutan kehilangan kawalan kuasa negara ke atas aset sensitif yang adalah kunci kepada keselamatan negara.

DIKEMASKINI: KENYATAAN MEDIA RAFIZI RAMLI 6 Julai 2017

INSTITUSI PELABURAN AWAM DAN DANA RAKYAT PERLU JAUHI PENYENARAIAN EDRA UNTUK TIDAK MENANGGUNG HUTANG 1MDB DUA KALI

Berita mengenai penyenaraian saham Edra Power Holdings Sdn Bhd dilaporkan oleh Bernama pada 2 Julai 2017 yang lalu. Berita itu tidak menarik sebarang reaksi dari pimpinan politik atau orang ramai, walaupun ia membawa kesan politik dan ekonomi yang mendalam.

Saya suka mengingati orang ramai bahawa Edra Power Holdings Sdn Bhd adalah bekas anak syarikat 1MDB yang dijual kepada syarikat penjana bebas dan tenaga nuklear dari China, iaitu China General Nuclear Power Corporation.

Setelah berhadapan dengan masalah hutang, pentadbiran Dato’ Seri Najib (melalui 1MDB) telah menjual aset-aset penjana elektrik di negara ini kepada syarikat milik negara China itu yang melanggar peraturan umum pemilikan penjana elektrik sehingga memerlukan pelepasan khas.

Akibatnya, syarikat milik negara China itu kini menjadi penjana bebas kedua terbesar di negara ini.

Semasa penjualan aset-aset penjanaan elektrik itu kepada syarikat milik China, pentadbiran Dato’ Seri Najib memberi alasan harga yang ditawarkan oleh syarikat itu (sebanyak RM9.83 bilion) adalah lebih tinggi dari yang ditawarkan oleh pembida terdekat iaitu TNB (sekitar RM8.6 bilion).

Atas dasar itu, 1MDB memperjudikan aset strategik negara atas alasan dana yang disuntik oleh syarikat China itu boleh mengurangkan hutangnya, berbanding yang ditawarkan oleh TNB.

Anonymous said...

Bila cik minah kpop tomato bersuara.
Sungguh uneducated

Anonymous said...

Dap komunis d msia bkn komunis.???? Baru menang 50 vote masa 13mei dah halau org kgbr. Buta mata hati kamu. Check sejarah.. Bapok 5.25pm lepas lim sial halau kau pulak dari kg kau langsong jadi lembu

Anonymous said...

Setuju.. Kj perasan dia fikir org suka pd dan boleh menang. Dia sendiri tidak dapat tarik pengundi muda pru14.. Asyik nak salahkan org..

Anonymous said...

Nih lagi sorang perasan syiok sendiri betul mcm kj. Walhal naik name dan guna duit bn ketika bertanding. Backstabber..

Anonymous said...

Buat fitnah lagi cik minah. Tak takut ke malaikat kiri kanan tu mencatat 😁

Anonymous said...

Syarikat 14% boleh pengaruhi syarikat 50%. Bodoh je siapa yg percaya cik minachi ni punye cerita

Anonymous said...

Dia ingat mcm ph kot, parti 13 kerusi nak pengaruh bolot semue dari parti 40+ kerusi

Anonymous said...

Tu-m lantik Mat Sabu utk memalukan dia je. Statement pun lintang pukang.. no value, uneducated.. kih kih kih

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates