July 9, 2018

25 Angkat Sumpah 06/07/2018, Tarikh Kuatkuasa 'backdated' 18/05/2018, Magik Sungguh Kerajaan PH



Menurut Seksyen 5(7) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009, Ketua Suruhanjaya perlu mengangkat sumpah di hadapan Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan (YDP) Agong SEBELUM menjalankan tugasnya.

Maka, di atas kuasa apakah penyandang jawatan sekarang bertindak menggunakan kuasa Ketua Pesuruhjaya SPRM sebelum beliau dengan rasminya mengangkat sumpah?

Beliau hanya mengangkat sumpah di hadapan YDP Agong pada 06/07/2018 tetapi apa yang peliknya, surat perlantikannya telah di 'backdated' kan pada 18/05/2018.

Walaupun begitu, adalah jelas Seksyen 5(7) menyebut "Ketua Suruhanjaya, sebelum mula menjalankan tugas dan tanggungjawab jawatannya, membuat di hadapan Yang Di Pertuan Agong, ....., suatu akuan sebagaimana yang di tetapkan oleh Menteri ..."

Untuk makluman, sebelum 06/07/2018, Shukri telah menjalankan tugas beliau secara HARAM atau TIDAK SAH. Beliau juga merupakan bekas pegawai pasukan petugas yang menyiasat skandal 1MDB.

Adalah diharapakan saman terbaru Mantan Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak turut termasuk klausa magik yang dilakukan oleh Kerajaan PH.

25 comments:

Anonymous said...

bukti kes dan fakta yg boleh dibawa ke mahkamah... lawan dan lawan

Rakyatsedang menunggu jawapan dari Tun dan Anwar Aljub berkenaan isu UEC..Bahasa..LGBT Gay... Pluralisma Murtad.. Mintri Agama LGBT dan Kementerian Belia(Kunyit) dan Sukan
dll...

Takkan 2 dinasour yg cukup gebang dng islam madani dan islamic state fundmentalis jadi setan bisu..
Rakyat masih menunggu jawapan walau rakyat tahu telo atok atok dinasour nasih di clamping top dog..

lawandanlawan.

Anonymous said...

Setuju dengan cts. Adalah wajar datuk seri najib memanggil cts sebagai saksi dalam kes saman tersebut. Semoga hujah cts perbezaan tarikh backdated dan tarikh angkat sumpah boleh digunapakai bagi membantu ds najib.

Anonymous said...

Rule of law ni dah mcm rule of jungle

Anonymous said...

huh... shukri buat keje haram !!
kenapa saya tak ingat...tak tahu....
kenapa saya tak diberitahu .......
adoiiii..camane ni comfirm kantoi saman najib ni

Anonymous said...

Carca marba.... hancusssss negara.

Anonymous said...

Carca marba.... hancusssss negara.

Anonymous said...

terbaeek admin...lepas ni..aoa2 perkata yng tak mengikut perlembagaan...kita war warkan..ingat ni...negara Uganda ke..atau kerajaan PH laknatullah ni mmg perangai mcm Ungka..hehehe

Anonymous said...

Teruskan penganiayaan kamu, kami akan jadi lebih radikal. bila korang mamposs nanti kita pakat kencing kat kubur korang ramai2. Jangan ingat pangkat dan kedudukan korang sekarang boleh pijak2 kami

Anonymous said...

Assalam CTS.
Sejak kau mula bernlogging..aku antara yg kritis terhadap tulisan kau. Pertama, kau terlalu mendewakan DSN dan DSR. Kedua, kau selalu jadi Mr YES MAN kalau DSN bagi idea contohnya GST.

Aku undi BN selama ini sejak 1999. Isu Anwar tak merobek aku utk undi selain BN masa tu. Tapi 2018 aku berubah. Kenapa? Bukan sebab 1MDB atau SRC atau salah laku DSN atau DSR..tapi sebab GST.

kami menyuarakan pendapat dan tentangan kami terhadap GST tapi kami di katakan anjing pakatan..

CTS..aku tak menyesal undi PH. Tapi UMNO geģak gempita nak berubah. bila pemilihan yg menang adalah muka sama..yg kalah keluar UMNO..

maksud aku CTS, nak menang PRU15 mudah. tapi kita yg menyusahkan. kenapa nak tekan mca dan mic? tengok apa dah jadi di sarawak.

semua gara2 ketidak puashati antara satu sama lain.

satu lagi cts..kalau kau nak jadi penulis tajam yg mana aku rasa kau boleh. jgn sungkit nama kalau boleh contohnya dlm komentar kau yg lepas menye tuh mat sabu naik jet dan buat teh tarik..benda2 mcm ni yg buat kita muak dengar..tak abis abiw..kalau kau bukak cerita ah beng ok la pasal bahasa mandrin...kan jadi isu..mat sabu naik jet tak akan jadi isu bro..

Anonymous said...

Kera-jaan kartunnnnn... kwakahkah

Anonymous said...

Kah Kah Kah, lawak gila KERA jaan sekarang ni. Angkat sumpah dah sah-sah bulan Julai 2018, tp back dated 18 Mei 2018. Ni salah guna kuasa ni, sapa pula nk ambik tindakan kat SPRM. Pelantikan sukri abdull ni, x lain x bulan sebab nk balas dendam je. Berpakat dgn KERA jaan skrg utk dakwa DSNR. Rakyat yang sokong PH, dah kemana dah skrg, senyap je....kes sapie apdal apa cerita??

Tanah Melayu Kini said...

Adoi.. teruk la keajaan pakattUrn ni..
Manupulasi sana sini..?
Gambar dokumen atas meja tUrn pun belum di jelaskan..?
Atau belum bagi alasan lagi?
Rakyat kena tipu hidup2 dgn senang diaorg buat ikut suka ja..

Anonymous said...

atuk 93 jual negara kpd jepun dan indonesia
nenek jijah jual negara kpd monggolia
tapi FDI yellekkk!! seronoknya melancong kannn, saham jatuh, duit semakin merosot, pelabur cabut lari...Azmin Ali ? macam biasa play safe, gentel telornya dalam opiss

Anonymous said...

Our retarded Finance Minister makin senyap sekarang ni, kenapa ye? dulu kemain galak buat press statement, hutang negara berapa sekarang, 3 trillion? rizab bank negara dah susut 200 billion sejak PHitnah perintah, buatlah press statement macam biasa.
Oh ya bila boleh dapat tol percuma???

shiroi neko said...

Bro..sebenarnya gst tu bgs.hsilnya byk dipulangkan kmbali kpd rakyat.terutama yg betul2 dpt.tp gst ni dimanipulasikan oleh peniaga yg x beretika.dikatakan gst BRG jd mhl.skrg ni pun 2 bln Tampa cukai pun harga brg tetap naik.Jd apa punca utama kenaikan harga BRG ni ya.kalau di jepun dan UK kalau harga naik x munasabah mereka akan boikot.tapi disini Sgt Sgt unik.

shiroi neko said...

Rindu PC bangang lge

Anonymous said...

terang terang dari segi teknikal salah ... teknikal salah prosedur dan SOP sah tak ikut SOP yg SPRM wartakan.. ini hanky panky dan cuai dalam SOP yg diwartakan SPRM..

Bukti jelas teknikal kantoi...

Anonymous said...

Lantik ketua kampung pun tak mcm ni punya carca marba da

Anonymous said...

najib menang awal mukadimmah kes 1mdb...

Anonymous said...

Gst 0% pun brg mahal.
Mengaku aje la kau dah kena game dgn harapan.

Anonymous said...

selama kita hidup dibumi malaya ni semua rakyat kena bayat cukai, bukan bebas cukai pun, dulu SST lepastu GST diantara SST dan GST kami pilih GST sebab lebih murah dari SST bukan sebab nak bodek najib...

Anonymous said...

Janji tak tunjuk kat resit kata geng tomato walaupun sst 10% dan gst 6%

Anonymous said...

Kah, kah, kah... Selama fuckatan menang aku nampak ada 2 benda je yang ah beng ni buat atau nak buat. Yang pertama tabung harapan. Memang dah jalan dan itu adalah cara paling cepat yang ah beng boleh fikirkan untuk menyelesaikan masalah kewangan negara (kononnya). Yang kedua cadangan dia nak buat jumbo sale barang rosmah dan najib. Itu 2 idea paling "bernas" dari ah beng.
Memang kita rindu dengan pc bangang dia.

Anonymous said...

"....bagi undi kat pee.eh...& tak menyesal.."
Pastu cakap..."..kita." ???

Macam ni pun ada punya spesis....
Bwahahaha...
Fyi...Perubahan pertama sebhg ahli UMNO ialah tiada istilah 'Kita' pada Pengkhianat.

Kami memilih pemimpin yg telah meberi khidmat sekian lama apa ko peduli eh?
Munkin satu dua yg tak begitu baik tapi utk setakat ni okey la sbb dia masih bersama selepas kalah. Pemilihan akan datang bila keadaan dah stabil pasti akan berbeza, lagi pula uni adalah per1 pemilihan terus ahli...

Sekarang bukan masa pujuk rayu kpd pengkhianat, ini adalah masa mempereratkan pada yg Teguh.

Mca boleh pergi mampos duri dlm daging yg sentiasa kritik umno serta berselingkoh dgn dapigs.
Surat khabar dia pun angkat dapigs, dan ahli mca yg setia bn bersetia dgn umno cuma 1% dari ahlinya, yg lain dah jadi dapigs berbulu mca semuanya.

Utk pengetauan ko yg undi dapigs, ko boleh jalan..
Umno 3.0 kini adalah Umno perjuangan,...

Dan bagi pengundi dapigs yg konon cari perubahan, perubahan..
PM = Penyangak 22tnh+ dgn geng2 anti islam dan pro Kafir yg jelas, dan lgbt, evangelis, komunis, murtad, dsb. ....itu perubahan yg ko cari? ko ambilah...

Ps. Aku yakin Umno akan bangkit dan akan ada kawan baru serta kawan lama yg seiaya sekata.

Anonymous said...

Antara yg ramai undi pee.eh tu bebudak kera yg sekalu bergayut kat 7eleven yg harga barangan rata2 30% lebih mahal dari brangan ber-gst, kecualia akhbar masonic the sun je yg free.
kemudian topup mobile dgn roti harga sama.
Tak pernah dgr pula bebudak kera tu merungut..dasar otak kera.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates