July 16, 2018

90 16% SST Pasti Lebih Menguntungkan Daripada 6% GST, Ikut Teori Macai-Macai Tomato


Panas. Panas dari 'air fryer'. Menteri Kewangan Negara merangkap detektif pencen, Ah Beng petang tadi mengumumkan satu berita gembira buat semua macai-macai Tomato. 'Sales and Service Tax (SST) akan dikenakan pada kadar 10% untuk jualan dan 6% untuk perkhidmatan. Baca di sini.

Macai-macai Tomato yang bersorak kegembiraan, diharap bersabar kerana bill berkenaan hanya akan dibentangkan di Dewan Rakyat bulan depan. Satu Kerajaan Islam telah jatuh disebabkan oleh GST 6%. Allah perkenankan doa macai-macai dengan menghadiahkan cukai SST sebanyak 16%.

Sebenarnya tidak ada perkara yang baru. Ah Beng cuma ambil balik kadar sebelum GST iaitu pada tarikh 01/04/2015. Itu saja. Satu dunia bergerak ke hadapan dengan sistem percukaian GST, Malaysia beralih mahu berundur ke belakang dengan SST. Cukai tetap cukai, malah lebih tinggi. Tahniah macai-macai Tomato.

90 comments:

megat panjialam said...

Mari mari tomato murah tomato murah dikecualikan dari gst. Cuma sst hanya 10%+6% sahaja tidak mahal.

Anonymous said...

Dari 6% ke 16% lebih untung

Anonymous said...

Macai oh macai..dulu GST, kalau 1 brg katakanlah terpaksa melalui 5 pengedar, orang tengah dll..maknanya 6 kalilah 6% dikenakan termasuk kepada pengguna terakhir. Dah jadi 36% kenaikan pada harga barang tersebut. SST walaupun 10%+6%, hanya dikenakan sekali sahaja kepada pengguna terakhir. Itu sebab GST menyusahkan rakyat. Nak hadam benda yg mudah pun susah sangat.

Cencaluk said...

Bebudak uneducated kata 16% ok ma 6%tu tinggi sangat. Baguslah memang betul ler TUN kata macai PH semuanya banggang, benghong dan bodoh

Cucu Tok Selampit said...

Macai Tomato 5:47 PM, mana kau belajar kira GST macam tu. Belajar dengan Menteri 3 billion ikan ka? Hahahahahahaha.

Anonymous said...

Wow wow wow sikitnya, tenfkiu tengkiu tengkiu MahaPee...
Asal bukan DSN....

..
Bodo tahap abdi setan puak pee.eh tuh..
Dan memang pun sebahagian puak tu adalah penyembah setan yg nyata..

Anonymous said...

Tak tengok invoice dari kilang ke pengedar tunggal, kemudian dari pengedar tunggal kepada distributor lain?..semuanya ada GST 6%. GST dikenakan pada setiap urusan syarikat yang berbeza. Kenapa dari mula lancar GST sampai ke tahap sudah dizero % kan blogger seperti kamu tak pernah tahu? Sebab kamu hanya dapat maklumat dari unit komunikasi strategik umno. Realitinya berbeza. Kalau ikut teori kamu, barang keluar dari kilang tak perlu gst. Brg dipegang pengedar tak kena gst mcm tu? Kahkahkah...

Anonymous said...

You are the proof that PH macais are uneducated. Sbb tu Mahakutty & Guan Eng boleh tipu senang2.

Anonymous said...

Manifesto is not a bible - Mahathir (FMT). Jadi berhati2lah semua. Bible yg betul ia apa yg difirmankan oleh Madey

Anonymous said...

Kesian macai najib baru hari ni sedar betapa GST terpaksa melalui beberapa lapis cukai. Kerajaan untung berkali ganda atas kesusahan pengguna terakhir. Bayangkan 1 hari selama 3 tahun kerajaan kutip purata rm42 juta daei kantung rakyat..

Anonymous said...

Macai tomato kata 16%ebih murah dari 6%

mcm tokong ckp 16.3 billion lenih murah dari 9 billion..

dengan bangga nya dapat jumat kos
47 % lagi..... kah kah kah kah

babi pun bole terbang lawak nih...!!

Anonymous said...

Bkn pengilang bole claim gst blk ker

Anonymous said...

Dia tgh mabuk ketum kot. Tak pernah dibuat org.

Anonymous said...

Since when gst dikira mcm tu? Klu xreti jgn la tulis nampak sgt bodohnya..lupa pl yg penyokong PH xcerdik bal kata PM..

Anonymous said...

ko ni ade akal ke tak, ini bermaksud pengguna kena tanggung lebihan 16%, tapi bagi pembuatan, pembekal dan peruncit kena cukai ke tak? lagi satu kebodohan tu jangan ditunjukkan, gst ditentang oleh puak tomato sebab kononnya menaikkan harga dan kononnya sst lebih bagus dan menurukan harga barang, sekarang gst 0% harga barang apa yang turun? lepas ni kena sst maksudnya makin bertambah naik lah harga.

Anonymous said...

Apa ke bangang kira gst mcm ni...patutlah buta2 kena tipu dgn pakatoon...uneducated

Anonymous said...

Anon 5.47,

Kalau mcmtu cara kira GST, apasal bila 0% GST harga barang turun bukan 36% tp hanya serendah 0.4%?

Mintak tlg explain smpai rakyat hadam boleh?

Cucu Tok Selampit said...

Sengaja saya siarkan komen macai-macai Tomato yang salah fakta di sini untuk menunjukkan bahawa cakap PM adalah betul, bahawa macai-macai Tomato bodoh opps ... uneducated. Hahahahahaha.

Anonymous said...

Kenapa tak siarkan komen, cts? Takut ke? Baru sekarang macai terkejut kira gst? Government dulu untung berlipat kali ganda sebab GST. SST hanya dikenakan kepada end user.

Anonymous said...

Ya..kamu orang bn boleh cakap bagus gst sebab dapat elak penipuan cukai. Semua company dari pengilang sampai ke pengedar, pekedai kena cukai. Tapi sedihnya..rakyat sahaja yg tahu. Harga naik berkali ganda.

Anonymous said...

5:47 kalau ikut teori u seorang tomato kpop uneducated.
Jadi bila gst 0%, maka 0 peeatus kenaikan.
Tapi kenapa harga barang naik tak turun jugak?

Saya dgn ini cadangkan 5:47 sebagai presiden kelab tomato.
Sesapa bersetuju sila sebut tomato.

Anonymous said...

klau kira gst mcm gitu kenapa bnyak negara maju guna gst...yer...tak guna sst... yer...oh lupa atok terlajak tua ni kan hebat...dia kata dia dpt hidup lama sbb sains....
Nauzubillahminzalik...atok ni dah ingat Allah ke...umur panjang sbb Allah..bukan sbb sains Atok...nampak tak atok ni dah nyanyok...boleh tak someone suruh atok ni periksa doktor...sbb PM Malaysia if nyanyok mcm mana nak tadbir negara..hari ni cakp lain esok cakap lain...ranap negara

Anonymous said...

Hahaha....anom 5.47... camna kira GST??? 6%kali berapa org tengah?? Kalau ada 6 jadi36% ?? Kalau 7 jadi 42% ka???

Mana hang dapat fomula kira cukai GST ???

Hahahaha

tu lar..byk hirup kencing madey.

Anonymous said...

Ini berdasarkan fakta sebenar bagaimana sesuatu barang dari pengilang sampai ke pengedar tunggal, sampai ke orang tengah, sampai ke pekedai dijalankan. Realiti..setiap invoice termasuk gst 6%. Setiap urusniaga syarikat berlainan pasti kena cukai gst..masa najib dulu. Semuanya kena guna software gst kerajaan. Tak boleh lari. Apa lagi yang cts nak sangkal?

Anonymous said...

Tomato😁

Anonymous said...

Tomato

Anonymous said...

whatever lah...aku tk nk debate psl 6% gst sebab PH dgn confident kata itu penyebab harga brg naik. aku nk tunggu sst 10+6 % yg PH claimed harga brg akn lebih murah. mari kita tenguk saper yg kena..

Anonymous said...

fakta macai uneducated, mcm ni lh.. ptt pun undi ph.. haha

Anonymous said...

7:01 kau ni pudin ke?
0% gst pun mahal gak brg.
Abih negara lain pakai gst pun umno dsn yg buat ke software.
Aduhh saya ingat bodoh ada tahap.
Rupanya bodoh tomato tahap infiniti kali 12..

Anonymous said...

Macai najib..sila tunjukkan kilang atau pengedar yang jualannya lebih dari rm500k setahun, jualan produknya tidak dikenakan gst..sila bg tau skrg. Semua tak terlepas tau tak?

Anonymous said...

Kamu tanya kenapa gst 0%, barang tetap tak turun..jawapannya bergantung kepada berapa lapis pengedar barang itu lalui. Kalau kilang besar yang ada lori dan drivernya sendiri hantar seluruh malaysia, maka berkemungkinan besar harga barang akan turun. Apa jadi pada kilang yang edar barang melalui orang tengah/pengedar berlapis2? Lagi 1 perkara, kalau sekali kilang dah naikkan walaupun contohnya 20 sen 1 produk, lebih2 lagi kilang itu public listed, tak mungkin harga akan turun sbb akan beri kesan pada pendapatan. Pemegang saham takkan setuju tgk kilang alami kerugian. Itu pun susah nak faham..

Anonymous said...

Ki ki ki..klu mavai ph..tk bangang tk boleh kew..ki ki ki..pi bc cmna gst di cas..dulu org terang kan..tk mau dengar..skrg dh bodoh..menyusah kn mak bapak..kesian aku tengok macai 5.47

Anonymous said...

5.47 tu bukan macai..macai lg bodoh..itu bloger pro ph..cerdik sikit..boleh kira guna exel

Anonymous said...

Sebab bila harga dah naik dari kilang sampailah ke lapisan pengedar2, boleh kamu tuntut semua pihak tu turunkan harga serentak?? Mustahil. Kalau kilang hantar direct kepada peruncit, ada lori dan driver sendiri, mungkin boleh tuntut kilang turunkan.

Anonymous said...

5.47 tu bukan macai..macai lg bodoh..itu bloger pro ph..cerdik sikit..boleh kira guna exel

Anonymous said...

Siapa cakap gst simbol kemajuan? Gst sebenarnya tempat kerajaan untung berkali ganda. Untung atas angin. Tu pasal banyak kilang di malaysia tutup atau pindah ke negara jiran akibat harga brg mereka naik mendadak di pasaran. Barang tak laku. Harga tak kompetitif. Faham?

Anonymous said...

Tolong beritahu kilang atau pengedar yg berpendapatan/jualan melwbihi rm500k setahun yang tak kena GST? Semua tak terlepas.

Anonymous said...

Kesian tngok macai..bukan bodoh jew..bercampur bangang..
Psai tu la kna guna software kerajaan dulu..gst bukan di cas guna manual..klu guna manual..mmg lew 36% ...cerdik tk boleh di ikut..bodoh tk boleh di ajar...
Mai..mai macai..komen lg..seronok plk dengar komen bangang dia...tapi..sebelum mai komen..pi bc dulu ki ki ki..

Anonymous said...

Bodohnya 7.54...cuba fikir..bila gst diperkenalkan..kilang nak beli mesin kena gst, kilang nak beli bahan mentah kena gst. Lepas tu dah byk kali bagi tahu..kena kira berapa lapis pengedaran sebelum barang tu sampai kepada pengguna akhir. Kamu ingat kilang-pekedai-pengguna shj ke?

Anonymous said...

tomato

Anonymous said...

Alololo merajuk ke tomato.
You ni presiden tomato 5:47 kan?

Anonymous said...

manifesto is not a bible...ayat yg keluar dari mulut seorang perdana menteri muslim
Allahuakbar..sukar sangat ke nak sebut AlQuran?
jika tommy tomas atau joseph lge yg cakap boleh la diterima...tapi ini keluar dari mulut mohammad mahathir

Cencaluk said...

Kalau betul ler GST dikenakan srbanyak maana org tengah mengapa kadar cukai bagi seauatu barangan hanya 0.24 sen bagi sesetengah barangan.

Aku x nak berdebat dengan org bodoh pasal GST tapi satu2syarikat yg telus mengenai GST adalah McDonalds.

Perhatikan dan kaji kalau kau betul2 bijak

Sifarnya GST Frozen tak sampai RM1.00 disebabkan tolak 6%

Kalau tambah 16% kau sendiri kira lah, kita tengok siapa yg bijak siapa yg banggang.

Kira GST mcm lanun buta huruf kira hasil rampasa satu mak kau satu mak aku, dua mak kau berapa ehhh..
Mak ak

Haha haha haha haha

Anonymous said...

Tomato

Anonymous said...

itu sst dululah bodoh wahai paktoon..... gst only once sbb semua dapat kredit...diaorg tak boleh charge multiple time.. bodoh bangang... now sst mmg camtu..sbb tu lah gov pun susah nak tax... bodoh tomato bodoh

Anonymous said...

itu sst lama bodoh...gst tidak begitu.sbb tu lah kamu bodoh...sekarang nak angkat benda salah sbb kena tipu pasal sst..nak salahkan gst... dah kena batang hidung...now pusing cakap gst byk lapis... bodoh...gst last saja kena..bodoh

Anonymous said...

woi anon 7pm... tulis atas invoice tu input kredit paham ke tidak...diorg tak charge sbb gst tidak dicharge pada pengilang...bila dia beli benda ada gst..dia claim input kredit...tax dia jadi kurang...so gst tuu dia direfund...so dia tak boleh carry forward...mmg macai bodoh...sst yang carry forward... yang dulu..sampai sepuluh kali pun boleh... biol ..kecik kecik tak mampus

Anonymous said...

Patutlah penyokong PH tolak GST,mereka langsung tak faham mengenai bagaimana GST di laksanakan.Ada ke patut dia kira GST 6%, boleh sampai 36 %,alahai macam mana dia dapat angka tu.Kalau ikut cara dia kira ,bererti negara yg kenakan GST 10% akhirnya jadi 60%,dan kalau negara yg kenakan GST 20% ,ikut cara dia kira akan jadi 120 %.Langsung tak masuk akal.Harap dia belajar lagi mengenai gst sebelum muncul di sini.Tak salahkan mereka juga ,kerana IT Department tak beri penjelasan yg mencukupi.

Anonymous said...

Baru aje ada menteri cap mangkuk cakap KFC murah 6% sebab tiada GST. Tapi lagi 2 bulan, semua restoran akan caj 6% SST perkhidmatan termasukalh McD, KFC, Pizzahut. Jadi Harga makanan ada ke murah? Soalan ini ditujukan kepada puak tomato....sila jawab ya.

Anonymous said...

Cai 8:03...
Komen ko berjiwa taekutty....

Anonymous said...

Wah, berlapis-lapis sampai 6 lapis konon!
Apesal bila GST dah sifar barang tak turun hingga 6 lapis?
Kalau ikut teori pecacai Pakatoon, Milo rega RM 10 sepeket akan jadi RM 6.40 le, kan? Tapi sekarang ni barang makin mahal pulak. Tunggu le bila SST diperkenalkan nanti. Mau makan megi dgn air suam je.. kui kui kui kuih karipap pun masih tak turun rega.

Anonymous said...

MARI KITA TUTUP PERBINCANGAN INI DGN SATU KESIMPULAN:

'GST BUKAN PENYEBAB BARANG MAHAL. PENIAGA YG AMBIL KESEMPATAN UTK KAYA CEPAT. SIAPA PULAK PARA PENIAGA TU? CER TEKA? HI HI HI'

Anonymous said...

Hehe... Baru aku paham arini bagaimana macai tomato kira cukai gst 6%. Kalau ade 5 lapis pengedar campur 1 dapat la 36% kenaikan. Wei macai tomato, 36% tu betul ke?? Nape tak masukkan sekali margin untung setiap pengedar juga dalam 'kiraan kelabu asap' kamu tu.

Mari aku tolong kirakan gst campur untung pengedar 5 lapis tu.... Andai kata satu lapis pengedar nk untung 20%, maka 20% + 6% =26% (satu lapis) darab 5 lapis jadi 130%, campur pengguna akhir 6% patutnya rege barang jadi 136% lepas gst... Hehe. Kamu kira guna lubang hidung kot, salah sangat tu. Cer kira balik....

Takkan la cukai 36% terus masuk poket kerajaan, untung pengedar xde ke?? Iye tak... Kih5566... Uneducated sungguh...

Cencaluk said...

Ni satu lagi tomato bingai tahap gaban.

Setahu aku banyak kilang yg tutup tu di Penang dan Selangor tapi di kawasan lain bertambah sebab dua negeri tu naikkan segala jenis cukai dulu sampai 120.% pun ada dan juga masaalah air.

Kalau macam u agak2 negara mana yg ada kilang paling banyak agaknya sebab kalau tak silap ada 160 negara menggunakan Sistem GST ni.

Bodoh tak boleh diajar nak nunjukkan pandai konon tapi tertunjukkan kebodohan.

Anonymous said...

Mana bloger ph uneducated tadi..dh melingkop ke..
Oooo tengah study gst..ki ki ki..gst 36% mahal.kata tomato..ki ki ki..sst + servis tax 6% murah..org suruh sekolah pandai2 dok menyebok kt cni..bangang + bengap.org terang kn cmna gst di kenakan..pi sogo..pegang sepanduk..dengar klentong piji..otak penuh air kencing..

Anonymous said...

Habis laa tomato..kfc.mcd.pizza semua naik harga..termasuk starbuck..ki ki ki.nk lepak mama ni tumpang wifi..kedai mamak pn menteri tomato ckp naik harga 20%..oh ya..kera jaan ph ckp wifi percuma utk rakyat..

Cencaluk said...

Cai 8.03 komen kau macam pensyarah lepasan PHD jurusan seni lukis aja aku nampak.

Memang banggang tahap gaban.

Bodoh sessangat, tolol dan harap anak kau nanti akan bodoh 7 tingkat..

apa ke bodoh penilaian kau mcm tu nampak sabgat kau ni pemakan dedak yg tegar sampai bingai bertingkat, bodoh berlipat dan tolol tak bertempat.

Manusia merugikan negara buat rugi kerajaan berikan pendisikan percuma tapi manusia tahap bingai berlapus ini yv terhasil.

Kata org tua kalau 44 jali kita maki org tu mujarab

Bodoh, bingai, banggang, tolol, tomato busuk, tomato taik, harap kelyarga kau pun banggang, harap bini kau bodo, harap anak2 kau cacat otak, rasanya sari atas sampai bawah ni dan ada 44 sumpahan tuk kau kaki fitnah.

Anonymous said...

8:39m bang ampunkan 7pm.
Dia memang totok tomato.
Almaklum dah malu
Toll tak hapus.
Gst 0% baramg masih mahal.

Anonymous said...

input kredit..bodoh...bodoh..bodoh..gst sekali...sst lama berkali kali sbb takde kredit..moron... now balik pi sst...dah kena tipu...takpe..nanti bila sst spply naik berkali ganda barang...sendiri padan muka... bangang..bahlol

Anonymous said...

tomato mana paham apa apa...biol...kesian mak bapak kasi makan...last last..anak biol jugak

Anonymous said...

Kilang di malaysia banyak tutup sebab banyak macai uneducated mcm ko keje di situ. Kira gst pun bangang abadi.

Anonymous said...

Can you comment on the statement that GST would force 12 million workforce to pay tax?
Currently, the 12 million workforce are already paying tax in the form of both income tax and SST, or SST only. GST is not a new tax, it is merely a tax to replace the existing consumption tax consisting of the sales tax and service tax. Thus, the issue of forcing the 12 million workforce to pay tax does not arise.

Anonymous said...

At the rate of 6%, consumer will end up paying 24% GST on their purchases.
In principle, the above statement is incorrect. This is because GST is a consumption tax which is imposed on the value added at every stage of the supply chain. Although GST is imposed at every stage of the supply chain, businesses can claim the GST incurred on inputs. Such mechanism implies that the end consumer only pays GST at the rate of 6% and not 24%.

Anonymous said...

La ni budak kepop bulih le lepak kat KFC, Mekdonel & Setabak hari2 pasai GST dah kosong. Tunggu bulan Spetember nanti. Baru padam muka. Apa pulak jawapan Din Jerawat?

Salah Najib & BN ke?

Anonymous said...

The public may not be aware that currently sales tax at the rate of 10% or 5% is already embedded in the prices which they pay for most goods, for example electrical goods, clothes, shoes and household appliances as the sales tax is imposed at the manufacturers level or at the point of import. By the time the goods reach the consumers the sales tax paid at the manufacturers level would be cascaded into the sales price at each level of the distribution/supply chain. GST, unlike sales tax or service tax, is a multi-tier consumption tax which will be applied at every stage of the distribution/ supply chain. At every stage of the distribution/supply chain businesses are able to claim back as credit the GST paid on the goods and services which they have acquired for the purpose of their business thus eliminating the cascading effect suffered under the current consumption taxes. As such, for goods which are now subject to sales tax there should be a reduction in prices due to the elimination of the cascading effect.

Anonymous said...

https://www.nst.com.my/node/364932/amp

gst better than sst

Anonymous said...

Hihi, bila gst dah jd 0%, penurunan rege barang hanya sekitar 0.04% hingga 30%..?? Gst naikkan 136%.. tanpa gst turun sikit lak... Sape yg makan lebeh ni? Kerajaan bn ke??

Macai tomato, boleh tolong jawabkan...

Anonymous said...

Harga barang dijangka meningkat

KUALA LUMPUR: Harga barang dijangka meningkat jika cukai jualan 10 peratus seperti dicadangkan oleh kerajaan di bawah Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula 1 September depan.

Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (MATA), Datuk Abd Aziz Abu Bakar, berkata kadar cukai jualan itu dilihat adalah sama seperti sebelum Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) diperkenalkan.

Bagaimanapun, beliau berkata berdasarkan kepada instrumen SST dalam kerajaan terdahulu, cukai jualan hanya dikenakan kepada pengilang dan pengimport, justeru dari segi ekonominya, ia akan memberi kesan kepada harga barang yang dikenakan cukai terbabit.


"Kadar yang dicadangkan itu adalah sama saja seperti dulu dan bukanlah kadar yang baharu. Seperti sistem SST sebelum ini, dijangka berlaku kenaikan harga terhadap barang tertentu yang tertakluk kepada rejim cukai ini.

"Apabila harga barang meningkat, ia tidak selari dengan matlamat dan manifesto kerajaan Pakatan Harapan yang ingin mengurangkan kos sara hidup dengan menghapuskan GST apabila mengambil alih tampuk pemerintahan dari Barisan Nasional (BN).

"Bagi cukai perkhidmatan enam peratus, ia dilihat tidak memberi kesan dan perlu diteliti dengan lebih lanjut kerana mungkin akan menimbulkan isu cukai berganda kepada pengguna, khususnya oleh pengendali restoran dan hotel," katanya ketika dihubungi NSTP di sini, hari ini.

Kerajaan mencadangkan kadar 10 peratus cukai barangan dan enam peratus cukai perkhidmatan di bawah SST yang akan diperkenalkan semula pada 1 September depan.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata Rang Undang-undang (RUU) SST dijangka dibentangkan di Parlimen Ogos ini bagi menggantikan GST yang mana pengenalan semula SST dijangka menyumbang sebanyak RM4 bilion kepada hasil kerajaan.

Mengulas lanjut, Abd Aziz berkata, bagi memastikan pelaksanaan cukai baru itu dapat dilaksanakan dengan mantap, kerajaan perlu mengenalpasti nilai ambang bagi cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

Menurutnya, sebagaimana yang ditetapkan dalam nilai ambang GST, perniagaan dikenakan cukai sekiranya mencatatkan perolehan RM500,000 dan ke atas dalam tempoh setahun, manakala jika diambil kira SST sebelum ini, RM3 juta adalah nilai ambang bagi cukai jualan dan RM100,000 pula bagi cukai perkhidmatan.

"Sekiranya kerajaan dapat menetapkan satu kadar nilai ambang yang diselaraskan di bawah SST, sudah tentu ia dapat menjadi instrumen cukai yang adil dan menyeluruh," katanya.

Anonymous said...

Standard pencacai berhujah...klau di tanya diaorg ni berapa diaorg byr gst sebulan pon tak tau....tu cukai yg tertera pada resit...klau lepas ni tak adaatertera lagi la mampos diaorg tak tau...tapi lebih baik tak tau dari tau kan...

Kuat pulak bau hancing....

Anonymous said...

GST vs SST :
Sistem percukaian SST ini mempunyai beberapa kelemahan. Antaranya ia mewujudkan kesan cukai berganda. Cukai SST ini selalunya dimasukkan didalam kos barangan atau harga barangan tersebut telah di’mark up’ bersama dengan cukai SST tersebut. Kos ini bertambah dan meningkat mengikut peringkat pembuatan sebelum sampai ke pengguna dan kita telah membayar cukai keseluruhan 10% + 6% untuk harga barangan tersebut. Lebih banyak peringkat pemprosesan, lebih banyaklah cukai yang akan dimasukkan kedalam harga barangan.

GST vs SST : Kelebihan GST
GST dikatakan efisien kerana setiap peringkat akan di pantau oleh pihak Kastam. Ini kerana mereka perlu untuk mendaftarkan perniagaan mereka bagi tujuan ‘claim back’ cukai GST yang dikenakan. Cukai GST tidak dikenakan keatas kos, tetapi nilai tambah kepada barangan tersebut. Cukai GST tidak akan dimasukkan kedalam harga atau kos keseluruhan berbanding cukai SST. Bahan-bahan asas makanan, ubatan, pendidikan dan lain-lain lagi tidak akan dikenakan cukai GST bagi meringankan beban golongan ekonomi rendah dan sederhana.

GST vs SST : Analogi Ringkas
Disini saya akan bandingkan perbezaan antara percukaian SST sedia ada dan GST. Perbandingan ini menggunakan parameter harga kos barang mentah RM 85 dengan margin nilai tambah sebanyak 20% untuk setiap peringkat pengeluaran.



Perbandingan antara produk yang tidak dicukai, cukai SST dan cukai GST.
1. Harga jualan ditetapkan untuk setiap peringkat dan cukai SST adalah RM 16.90 manakala cukai GST pula ialah RM 8.40.
2. Harga untuk bekalan ditetapkan RM 85 dan margin nilai tambah atau untung ditetapkan pada 20% untuk setiap peringkat. Perbezaan cukai dikutip SST ialah RM 18.05 dan GST ialah RM 8.81. Ini membuktikan cukai GST lebih rendah daripada cukai SST kerana prinsip atau formula SST ialah cukai diatas cukai yang boleh menyebabkan kenaikkan harga barang atau ‘cascaded effect’ kepada harga barangan.

Anonymous said...

Hoi bodoh, kalu ikut ur calculation when the gst has been zerorised, then all goods price should be reduced by 36%
Bolo (bodoh....aku ikut slang uec)

Anonymous said...

SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!
SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!
SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!
SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!

SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!
SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!
SAMPAI SEKARANG PUN PUAK TOMATO TAK PAHAM GST!


GST TU =” ONE TIME TAX SYSTEM”, IAITU CAJ 6% DIKENAKAN SEKALI SAHAJA SEPANJANG RANTAI PRODUK DARIPADA PENGELUAR SEHINGGA KE PENGGUNA TERAKHIR. CAJ GST 6% AKAN DIKENAKAN PADA AKHIR RANTAI PRODUK SAHAJA.

JADI, 6% x 6% x 6% x6% YANG KAU PAHAM TU = SALAH = TAK BETUL = BODOH MACAM KERBAU.

LIHAT “EXPLANATION” ATAU PENERANGAN DI BAWAH:

PENGELUAR DICAJ GST6%

BILA PENGELUAR JUAL KEPADA PEMBEKAL, PENGELUAR “CLAIM “ BALIK 6%, JADI GST PADA TAHAP PENGELUAR=0

PEMBEKAL DICAJ GST6%

BILA PEMBEKAL JUAL KEPADA KEDAI, PEMBEKAL “CLAIM” BALIK 6%, JADI GST PADA TAHAP PEMBEKAL=0

PEKEDAI DICAJ GST6%

BILA PEKEDAI JUAL KEPADA PENGGUNA, PEKEDAI “CLAIM” BALIK 6%, JADI GST PADA TAHAP PEKEDAI=0

JADI, HANYA PENGGUNA YANG DIKENAKAN GST, IAITU PADA 6% SAHAJA. BUKAN 36%, BUKAN 60%, BUKAN XXX%.....

PAHAM??????????

SEKARANG SOALAN UNTUK ANDA: BARANGAN DICAJ SST 10% LEBIH MURAH DARIPADA BARANGAN DICAJ GST 6%, BETUL ATAU SALAH?


JAWAPANNYA: BETUL!

PASAL APA?

PASAL 10% LEBIH “RENDAH” DARIPADA 6% - YANG NI JAWAPAN STANDARD PUAK TOMATO

Anonymous said...

Kiranya negara AMERICA YG duk BANGGA...SINGAPORE YG duk BANGGA jugak tu kira menteri DORANG TU BODOH LA YE....OOOO BARU TAU...RUPANYEEE KAT DUNIA NI MALAYSIA JE ADA MENTERI YANGYA PANNNNDAAIIII

Anonymous said...

Daging lembu tempatan 40 Ringgit se KG. Macai PH tomato dan mentri penipu dan sial. Jual bontot.

reformasi2020 said...

huhu

reformasi2020 said...

hmmm btul ka ni

Bom atom said...

Teori cai TOMATO tntang GST..

1) 6% × 3suplier = 18%

2) 6% × 4suplier = 24%

3) 6% × 5suplier = 30%

4) 6% × 8suplier = 48%

5) 6% × 12suplier= 72%

6) 6% × 14,16,17,34.37.56, n strusny utk suplier...

KIRAAN bgini hnya d gunakan oleh MENTERI KWANGAN yg baru iaitu MR. LGE..

mmg beliau CERDIK brsama CAI2 tuna 3bilion...gud πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘


Psstttt tabung DERMA da brape dpt????

Kihkihkih

Anonymous said...

Bodoh yg teramat bodoh kpop tomato ni. Kalau ikut u punya kira barang sudah turun bila gst takde. Barang mana yg turun ni? Telor lu la yg turun

Anonymous said...

Wahai tomato kpop, bagi barang yg turun lepas takde gst. Adakah tomato saja. Kamu pun tak pandai kira. Jadi broker maut boleh lah

Anonymous said...

Kepada semua rakyat Malaysia, sesiapa yang hendak membeli barangan seperti kereta, peti sejuk, tv, air cond, set sofa, terutamanya barangan yang mahal yang mempunyai impak harga yang tinggi, sila beli sekarang. Jangan tunggu sampai september, sebab kos barangan akan naik 10%. Sebarkan..........

Unknown said...

Tomato .hahaha prg PH xsekolh.sng kna tipu

Anonymous said...

Kesian tomata. Hakikat yg ia sejenis buah/sayur yg eksklusif & berkhasiat dah dihina kerana menjadi maskot pecacai Pakatoon.

MAKANLAH TOMATO UTK CANTIKKAN KULIT WAJAH YG MENGGERUTU BAK BULAN PURNAMA

Anonymous said...


Seronok betul le aku tengok cai yang kata 6% GST lagi banyak dari 16 %.

Anonymous said...

That is why Mahathir said they’re lots of uneducated people in Msia. You are one of them.

SST has already been implemented since Najib’s time. 6% service charge is only for SERVICES, unlike all products that are taxable under GST during Najib’s time.

https://www.comparehero.my/blog/gst-vs-sst-whats-the-difference

Jgnlah jadi orang bangang sebelum berkomen. Sila baca terdahulu dgn teliti blog di atlas.

Anonymous said...

https://www.comparehero.my/blog/gst-vs-sst-whats-the-difference

Entahlah siapa yg bodoh. GST dikenakan semua lapisan. Sila baca blogspot areas dgn teliti sbb korang yg bodoh bangang dan berotak kosong

Anonymous said...

Kalau 8...?kalau 9...kalau ada 50..?...wow..GST...300%...runtuh dunia gini...

Anonymous said...

Hahahaha loser bloger

Anonymous said...

Masih ramai tomato yang bertin kosong.

GST memang dikenakan meluas, tapi pada kadar 6%. Walaupun SST tidak seluas GST, tapi ia dikenakan 10%.

Maksudnya bila kau beli 10 barang, GST kena 10 barang tapi kadar 6%. SST pula, dikenakan pada 6 barang. Tapi dengan kadar yang lebih tinggi 10%. Bila kau pergi kira dan compare, it comes back to square one.

Beza GST dengan SST ialah rakyat tak perasan impak SST pada barangan pasal ia tak ditunjuk dalam harga. Jadi bila tak nampak, dia tak tahu, ingin tax free. Tapi bila GST, bila tengok tag harga 6%, manyak complaint!

Tulah kebodohan puak tomato.

Pada hakikatnya, GST bukanlah penyebab harga barang naik maupun SST, tapi inflasi tertakluk kepada demand vs supply, kenaikan bahan mentah dan profit taking activity.

Tulah bodohnya puak tomato bila sebelum GE, mati-mati menentang GST, cakap GST faktor barang naik. Sekarang rasakanlah. Bila GST 0, harga barang ada turun??????

Bodoh!

Anonymous said...

akan ada peningkatan dlm harga brg.
aku nk dengar alasan menteri ikan kembong nanti..

Anonymous said...

tomato

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates