June 14, 2018

41 Tun @chedetofficial Patut Mendengar Ucapan Perdana Menteri Keempat Mengenai Pinjaman Yen


Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir pernah bercakap pasal bahaya pinjaman dalam bentuk matawang Yen semasa berucap di 'The Kyushu-Asian Summit for Local Authorities' pada tahun 1994.

Tun Dr Mahathir berkata, sememangnya kadar faedah pinjaman Jepun adalah rendah. Akan tetapi kemudian Yen telah mengukuh naik berbanding Ringgit, dengan kadar 100%. 

Ini bermaksud, Malaysia perlu bayar hutang Yen yang bernilai RM100 juta dengan RM200 juta dicampur dengan kadar faedah ke atas RM200 juta tersebut. 

Ianya bukanlah murah sama sekali. Kata beliau, Malaysia cuba berunding semula pinjaman agar dapat mengurangkan beban hutang, tapi tidak diberi walau sesen.

Maksudnya, bunga rendah 2%-3% pun tidak berguna kalau pokok boleh naik  100% bagi tempoh tahun 1994 hingga 300% pada tahun 1998.

Rujuk ucapan DS Dr Mahathir bin Mohammad di Kyushu, Jepun pada tahun 1994, di sini.

41 comments:

Anonymous said...

Rasanya tun tak kenal kot pm ke 4.

Anonymous said...

Atok mudah lupa

Anonymous said...

Muka macam saya, suara macam saya tapi definitely bukan saya. Saya kan suci dan bebas dari sebarang dosa.
Tq kepada uneducated voters yang pilih saya.

Anonymous said...

Madey: Saya tak tahu, tidak ingat akan apa yang diucapkan oleh PM ke-4 kita dahulu. Tak ada sesiapa beritahu saya pasal ini. Nanti saya akan pergi berjumpa dengannya untuk meminta nasihat. Tak tahulah sama ada dia masih ingat lagi akan saya atau tidak... :P

Anonymous said...

.

Saya pun tak berapa ingat tentang Perdana Menteri ke empat . Bukan kah PM ke empat tuu Abdulah Ahmad Badawi atau Pak Lah ? Dah lama dah . Mana saya nak ingat .

.

Anonymous said...

atok dah pikun kot....

Anonymous said...

hangpa ni kalu buat lawak...kekadang lojik jugak
lawak malam raya

Anonymous said...

Wong jebhok kayak madet emange pikun dnmas

Anonymous said...

Ini le masaalahnya bila Menteri Kewangan bukan orang Islam. Sepatutnya pinjaman seperti mana pinjaman Jepun ni haram ke halal, ada unsur riba ke tidak.

Anonymous said...

Bapa Pengu-turnan Malaysia

Anonymous said...

Bila usia menjengah 80 an, saraf2 otak kian berkurangan & mati. Ini akan mengakibatkan nyanyuk, pelupa, moody, suka merajuk, terketar-ketar, sering pening kepala, bercakap entah apa-apa, sering ternganga bila orang bertanya, mata terbeliak & emo (menangis). Susu dgn Omega three pun tak dpt membantu lagi.
Bayangkan kalau umur dah 90 an?

Anonymous said...

Se jahat2 CHINA dorg x pernah pun TAKLUK n jajah negara lain..

Kalu JEPUN alamatny kite smue akn gune DUIT POKOK PISANG nnti..potong keparaa..arigatoo..hait2..gozaimas...

Jenama kereta terbaru..proTUNkrony..

Kihkihkih

TUN masih bekerja d petang rayer dgn KALKALATER mngira utang trilion2..

huaaaaaa

Anonymous said...

Semalam dengar ucapan raya mamakutty di Tv, rasa nak termuntah mendengarnya. Dah jadi macam ceramah politik dan bukannya ucapan raya. Kata-kata yang keluar dari mulut mamakutty semua tak boleh pakai, hutang negara banyaklah, pertukaran kerajaan tak licinlah bla bla bla..semua kencing-kencing belaka dan hanya budak2 kepop saja yang percaya. Berbeza bila mendengar ucapan raya YM Agung. Beliau ingatkan berkenaan bahayanya fitnah dan manusia2 fasik..wow, semua nih kena tepat kepada mamakutty dan geng2 harapan palsu..

Anonymous said...

Dasar mamak kerala. Sepuluh yang dicakapkan, sebelas x boleh pakai..budak2 kepop, saja nak tanya nih, ptptn bila eh kerajaan pilihan hangpa nih nak hapuskan? Kena kencing ka? Haha

Anonymous said...

Walo yen naik Jepun tak menjarah ekonomi negeri yg meminjam...pinjam dgn cina kominis aset jadi milik cina kominis kalo tak mampu bayar...

Anonymous said...

Lepas satu ..satu benda yg dulu atuk tak mau buat tapi sekarang macam tak cukup masa nak buat..
nak kata mesia bangkrup tak jugak
nak kata kumpul harta...umuq dah dekat 1 abad
nak kata kayakan anak cucu...mungkin laa
nak kata kayakan kroni...mungkin .. kalo kroni tak kaya bila masa anak nak kaya...
yg jadi isu ni pesal nak sangat jepun bagi loan...apa harta milik mesia yg nak di cagar/tukar milik ??
pada kami yg dah senja ni banding budak kpop..siapa la yg nak tanggung hutang ciptaan atuk ni nanti ya......
selamat hariraya

Anonymous said...

Xingkian bukan wilayah china
Itu tanah jajahan china.
Dan china bunuh china lebih byk dari jepun bunuh china.
Laut melayu (pergi ke china selatan) pun jadi laut china.

Jepun lebih baik dari china, cuma jepun kini secara teknikalnya adalah jajahan (pengaruh) ekonomi zionis amarika. Manakala negara china berbaik dgn negara lain pun ada babi disebalik babi sbb mereka hendak cairkan bon2 amarika dari duit yg dipinjamkan kpd amarika bagi meneguhkan penguasaan ekonomi mereka. Usa & china sama2 musuh umat islam selamamana mereka masih kafir.
Buat baik atas apajuga alasan wajib dlm setiasa berwaspada.

Samalah mcapigs, tiada beza dgn dapigs.
Pujuk dgn toleransi 1malaysia tak nampakpun mereka berterima kasih malah khianat tikam belakang kat UMNO.

Masanya sudah tiba untuk azam baru tekad baru. Satu Bumiputera, Satu Melayu, Satu Islam.
Tidak perlu apologetik, setelah rebah bila bangkit tiada lagi toleh undur kebelakang.
Perangai siBabi kiranya kita lari akan disondol belakang,
Masa sentiasa bersikap tegas,

Dgn apa yg terjadi ini sikap yg aku pakai ialah "Never to forgive Never to forget"

Azman Ali said...

Ya ALLAH, selamatkan Malaysia ku ini dari pemimpin pemimpin yg zalim..Aamiin

Anonymous said...

ucapan YDPA setepek padu kena kat muka PM Kutty dan para pengikutnya....
tak tahu la apa nak cakap lagi kalo puak puak ni tak paham dan tak perasan apa yg Agung cakap tu......

I'll stand by my KING....

Anonymous said...

Madey cakap...kawal lah mulut dari meminta yg bukan2..dlm perutusan raye..kui kui kuimacai ..apa maviam..ki ki ki maksud nya.jangan minta apa yg di sebut dlm menifesto...korang fh kna kencing..caii.makan tomato banyak2 boleh mencergas kn minda cai yg lemah..ki ki ki

Anonymous said...

Kah kah kah... You made my day bro.

Anonymous said...

Eloklah Mahathir betulkan anak cucunya dgn cara hidup Islam, kemudian baru boleh bercakap berkenaan Islam kepada rakyat. Aku bila tengok Mahathir dlm perutusan hariraya terus tukar channel lain...

Anonymous said...

Kau ni mmg tak pandai...tgklah mcmana perubahan ekonomi Malaysia dan dunia sejak 1994...jgn terus kecam...semua kerajaan sekarang buat salah...semua yg kerajaan dulu buat betul...semua org dlm ni semua pendek akal...

Anonymous said...

Semua bank untung.
Petronas untung.
Kerajaan dulu bagus.
Kerajaan skrg cari alasan tak nak tunai janji.
Minyak turun tak? Gas naik.
Tanya pula menteri pendidikan mana janji hapus tol.
Org tak tunai janji aka munafik tu kira elok ke?
Skrg sapa akal pendek?

Anonymous said...

Sorry bro, kami mewarisi perangai fuckatan munafik. Semenjak jadi pembangkang ni memang kerja kami nak mengecam secara total tak kiralah benda baik atau tak baik.
Seronok juga jadi pembangkang ni, tak payah guna otak langsung. Don't blame us, blame the former opposition, we inherited their attitude.
BTW minyak bila nak turun rm1.50 dan bila toll nak hapus. Menurut manifesto fuckatan munafik "hari ni tawan Putrajaya esok tol hapus".
Bukan kita minta tapi fuckatan munafik yang cakap. Kami cuma mengingatkan kan saja. Ingat mengingati kan dituntut Islam.

Anonymous said...

Ada ke aset yang jadi milik China kerana kita tak mampu bayar?
Perang dunia ke 2 dulu dah puas Jepun menjarah. Masa tu mungkin atok dan nenek anda masih muda remaja lagi.
BTW subjek sejarah dulu dapat berapa yea?

Anonymous said...

Sokong macai Friday, June 15, 2018 2:05:00 PM...memang ekonomi mencanak naik selaras dengan mencanaknya naik dollar US dan Spore berbanding ringgit...kadar hutang negara pernah lebih dari KDNK...umpama hutang melebihi gaji kau sendiri...tak de lak ko bising.

Anonymous said...

Masalahnya kita tau ada issue yg ada skrg berpunca dari polisi yg tetdahulu mcm konsesi tol. Ipp, penswastaan segala benda. Tu blum masuk sekali skandal skandal besar..

Anonymous said...

Penjilat jubur madey sebenarnya dah panas hati tapi apakan daya air kencing itu mandian mereka terpaksa terima jer la

Anonymous said...

Jamuan Raya PH, berapa ribu dibelanjakan? Adalah lebih baik rakyat yg menyokong Tabung Haprakpan membawa bekal kuih muih juga nasi & lauk pauk sendiri dari rumah utk jimatkan duit kera jaan yg dikatakan hampir muflis itu. Cakap tak seropa bikin. sembang kenchang, gajah pun boleh terbang. Kpd rakyat, cer fikirkan logik jamuan Raya tu.
Maafkan tuduhan aku ini andai dalam jamuan itu korang hanya dijamu tomato je utk jimatkan belanja kera jaan, aku tak hadir di majli itu, jadi tak tau apa yg dihidangkan.

Anonymous said...

Sepatut org2 melayu islam d negara ni belajar dari sejarah. Baik la mcm mana pon kafir2 benci dgn islam. Jgn la d biarkan diri d uli2 lagi. Learn from history ya hurabbi.. Wake up..

Anonymous said...

Minta cai namakan satu aset negara yang telah menjadi aset china seperti yang dikatakan..jangan cakap kosong cai..nampak sangat x educated

Anonymous said...

Mabuk ketum ke cai? Ada statistik tak yang menunjukkan ekonomi negara berkembang pesat cai di bawah mamakutty sejak 1994? Seingat teman, statistik skandal mamakutty adalah dan memang berkembang pesat skandal di bawah mamakutty..

Anonymous said...

Aku yang dahulu (PM4) bukanlah yang sekarang (PM7).

Anonymous said...

wow!! dari 10 rumah...1 jer yang hidang rendang tomato
maknanya level bangkrup mesia ni masih mampu beli daging buat rendang...
jalan penuh sesak ngan kete walau minyak belum turun 1.50sen

Anonymous said...

Mengaji tak habis. Cakap macai 3 suku

Anonymous said...

22tahun masa madet econ m'sia tenat sbb kronism. Harta negara habis kroni tibai,
Sblum tu masa mcapigs jadi menteriduit mlayu hancor ekonomi,
Nasib TunRazak perbaiki.

Alhasil cinapigs & madet & nuatbrahim lebih pro kroni sama2 tibai harta negara dan yang lebih parah lagi negeri2 predominant pribumi yg menyumbang hasil utama negara mundur dan miskin (Terengganu, Sabah, Sarawak).
Tampa oil & gas kalau nak gadai jubuq kroni takda sapa nak bagi pimjam pun..

Oh ya madet cakap oil&gas bukan milik negeri tapi milik kepalabapak moyang kerala dia...
Nah telan tu cai..

Anonymous said...

memang banyak perubahan. terutama masa Najib. lepas tu pakatan nak berubah balik ke belakang nak buat apa? apahal pegi pinjam kat jepun? kenapa projek keretapi singapura kl kejap batal, kejap tangguh? berapa lama nak ulang cerita hutang 1 trillion ni? mana ghani patail? kata najib buang dia, sebelum sempat dia nak dakwa najib. kenapa tak guna bukti dari ghani ni sekarang? kenapa asyik2 kumpul beg berkhin aja? bukti2 dari sarawak report tak bole guna masuk court ke? rumah terbuka apa cerita? cancel la , nak buat apa membazir, kunun ada hutang 1 trilliun.

Anonymous said...

Anon 2:05..akal ko panjang sangat ke?Cuba ko sebut dgn angka Perubahan ekonomi dari 1994 smpai 2003?Berapa pula angka Dari 2009-2017?Sebagai pencacai jgn berharap utk dpt bau je...kui..kui..kui

Anonymous said...

Anon 2;05 pendek akal? Tun Madey dah nyanyok macam orang tua minum toddy, akan kekal lah dia minum toddy. Tun Gila dan nyanyok kuasa. Tamak harta untuk anak dia, haram sampai 7 generasi dia. LGE makan taik Tun. Jadi Bodoh. Nanti LGE masuk jel menu dia Taik Tun.

Anonymous said...

enon 2.05.
kau tu yg pendek akal sebab dah basah kuyup dikencing org tua nyanyuk.. kui kui kui

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates