June 24, 2018

62 Kesian Perdana Menteri Kena Main Dengan Menteri Tomato

Pada mulanya Perdana Menteri berkata,
Bantuan wang sara hidup nelayan akan dihapuskan. Putrajaya tidak dapat mengekalkan dasar era BN kerana kekurangan dana yang diperlukan. Kerajaan terdahulu mampu beri kerana ianya duit yang dicuri.

Kemudian, Menteri Pertanian Dan Asas Tani menafikan. Menteri Tomato ini berkata bantuan nelayan yang dihentikan adalah bantuan 'one off'. Kalaupun hendak menutup aib Perdanan Menteri membuat keputusan silap, Menteri Tomato perlulah bijak.

Setahu CTS kalau 'one off' ianya bermaksud bantuan yang diberi sekali sahaja bergantung kepada keadaan bukan bantuan tetap secara harian, bulanan atau tahunan.

Kita yakin dan percaya bahawa Perdana Menteri merujuk kepada bantuan bulanan namun Menteri Tomato cuba untuk mengurangkan rasa marah Rakyat terutama golongan nelayan dengan berlakon skrip drama sinetron.

Kesimpulannya, sehari dua ini kita dihidangkan dengan beberapa keputusan 'flip flop' dari Kerajaan PH. Dari isu tukang masak asing, isu ECRL hinggalah kepada isu bantuan nelayan. Nak buat macam mana inilah Kerajaan yang dipilih oleh Macai Tomato.

62 comments:

Anonymous said...

MEMANG KERAjaan "P"enipu "H"utang suka korner sana korner sini, buat U Turn. Suruh berjalan LURUS, tak tau pulak.

Anonymous said...

atuk madey...
kera jaan sudah tukar...menteri poyo ni pun mintak tukar jugak la please....
45 hari pegang kuasa...satu aoa pun tak tau
hampassssssss

Anonymous said...

Sebelum ni ph cukup sinonim dengan debat terbuka...jom lah buat
mari kita dengar apa yg menteri tomato ni jawap...siap bentangkan dasar untuk stabil kan kehidupan nelayan
ada berani menteri tomato ??

Anonymous said...

Kalau nak tengok masa depan sesebuah negara, tengok je ragam & gelagat para menteri kebinetnya.
Dgn bermacam kebodohan yg ditunjukkan selama 46 hari ni, maka kita boleh le buat andaian apa yg akan berlaku kepada negara/rakyat lima tahun akan dtg.
Terkenang hidup kita di era BN dulu, senang & selesa menjalani kehidupan harian. Tanpa gelagat badut para menteri PakarTurn yg tak kompeten.
Nak buat mcm mana? Terima je le hingga 2023 nanti.

Anonymous said...

Yg rakyat nak tau, apa tidakan pak menteri dari segi untuk menstabilkan harga ikan. Tak kan nak suruh rakyat tabgkap ikan sendiri atau bela ikan.
Mesti ada satu dasar yg bole menjamin dua dua pihak, nelayan dan penguna.

Anonymous said...

Tak payah tuko la, kita perlukan badut utk menghiburakan kita disaat hari hari tgk share merundum, ringgit merosot

Anonymous said...

Kalau bayaran one off ,memang dah tak ada bayaran lagi lepas tu,jadi tak perluLah PM nak di mansuhkan lagi.Ok tak apa, positf aja lah,asalkan bantuan tu di teruskan.

Saya rasa Mahathir sekarang mungkin terasa agak kekok bekerja dgn puak PH,kerana dia tak boleh ikut suka dia,dgn beberapa org agak berperinsip biar pun menteri tomato,tak macam dgn puak BN, 100% tak ada siapa yg berani tukar balik pendirian dia.Org macam menteri tomato ,G.Singh Deo dan Dr.Zulkefli mungkin akan membuat Mahathir pening kepala,tapi pembodek tgegar macam LGE dan Azmin atahu org yg tak tahun nak mula kerja pun macam MS,itu tak jadi hal pada Mahahtir.Itulah sebabnya Mahathir masih keberatan utk mengumumkan kabinet penuh.

Anonymous said...

ustzah siti kasim kena tangka pasal culik akidah budak k-pop..

ustzah siti kasim dapt sokongan hebat dari COMANGo dan SIS yg diterajui oleh Marina Mahathir. Esok ustazah siti kassim bebas la tu apa yg kerajaan atok boleh buat untuk islam..elekkkk podahhhh...

gimik ajer lebih esok bebas la tu.. bole potong kote la klu tak bebas klu PH yv perintah..

Anonymous said...

Ini lah akibat bila lantik orang yang xde pengalaman jadi menteri. Yg lantik terlebih pengalaman pun bahaya, asyik U-turn je.

Mengenai harga ikan naik, harga ayam naik, pendek kata semua harga bahan mentah naik, bagi lah cadangan Yg konkrit utk selesaikan masalah ini, bukan asyik divert isu je. Apa lah susah sangat Menteri Tomato, jadikan lah Johor dan Melaka sebagai Pusat Penternakan Ikan terbesar di Malaysia. Bagi nelayan2 jadi usahawan selain menangkap ikan je. Lepas tu, jadikan Perak sebagai Pusat Ternakan Ayam dan Lembu terbesar di Malaysia.
Kalau saya sebagai rakyat Yg uneducated Ni (bak kata Atuk lah), boleh fikir solution Yg membawa kepada kebaikan, takkan Ahli Majlis Tua2 x terfikir. Mana nak fikir, asyik duk nk cari isu je.

Kepada Parti Komponen BN Yg keluar dan Ahli UMNO yang keluar Parti, keluar lah, xde masalah pun. Daripada dok jaga bangkai hidup yang x berguna. Just for info, GERAKAN bertanding di 11 Kerusi Parlimen dan 31 Kerusi DUN, SEMUA KALAHHHHH, KALAHHH SEMUA!!! Relevan ke Parti GERAKAN Ni, fikirlah sendiri

Anonymous said...

Masa jadi pembangkang, apa yg kerajaan buat semua x betul malah dakwa mereka boleh buat lebih baik lagi.Kepada menteri kera jaan baru ni, tunjuklah kewibaan anda sebagai menteri. Jgn sesuka hari buat press statement kemudian buat u turn bila rakyat respond.

Shah said...

Kecil kecil tak mau mampos dah jadi Menteri susah Rakyat pulak

Anonymous said...

Semua menteri2 PH ni hanya pandai membangkang. Mana la dia orang tau nak buat dasar. Otak dia orang penuh selut.

Anonymous said...

Assalamualaikum & Salam Perjuangan..UMNO

Perjuangan UMNO yang sebenar dan tulen ialah mereka yang SEDAR dan MENYOKONG kepimpinan DS Najib Razak dan DS Zahid.. Apa kesalahan Najib sebenarnya?? Jika dia bersalah apa bodoh sangat UMNO pulak yang gelabah ubah prinsip?

Tak sedarkah kita inilah grand design musuh Islam dan Melayu untuk hancurkan kita. Najib buat seribu satu kebaikan untuk benefits rakyat, tiba tiba dengan satu fitnah yang diulang 24 jam x365 x4 maka semua sudah rosak akal dan menolak kebaikan dan 'menyembah' fitnah itu.. bodoh ke cerdik bangsa Melayu??
DS Najib...dan kini DS Zahid pula akan mendapat 'skrip' merompak wang?

Mereka dijatuhkan dengan fitnah serta cerita dongeng jahat..hingga kini TIADA satu pun terbukti di mana mana mahkamah dunia atas kesalahan dituduh.

Jika Najib telah dibukti bersalah mengikut lunas Rule of LAW sebenar, maka hukumlah kesalahannya, dan juga orang lain juga yang tanpa kira parti, bukan menghapuskan legasi baiknya atau menghukum memusnahkan UMNO!!

Yang jelas, semua projek dan idea bernas Najib telah mengubah lanskap ekonomi dan meningkatkan sara hidup rakyat.. dengan beratus program bermacam..semua golongan rakyat satu tun tak terlepas.. tetapi kenapa nikmat yang diperolehi ini dinafikan?? Kenapa kita mesti dengar dan terima hasutan musuh pula? Biar kita ditolak 100 tahun tapi kita berjuang atas prinsip benar, jangan jadi munafik seperti Madey dan KJ..

Jadi atas alasan apa kita mesti humban dan tolak Najib hanya kerana dia ditolak dlm PRU atas kempen ph yang jahat dan tak betul? Kenapa akal orang Melayu tak terbuka nampak dakyah si kafir harbi dapig?? Najib runtuhkan/ rampas/ rosakan institusi apakah yang rakyat menggila marahkan dia??

Tolong beritahu kami apa yang betul pula dengan undi majoriti puak ph yang super haprak tu ?? Dengan bekal modal memaki mencaci memfitnah membuat troll bodoh kpd Rosmah, puak jahat inikah yang kita beri amanah untuk tadbir Malaysia, sedangkan dari awal serangan lagi mereka tiada integriti, berbohong, menipu dan u turn melibatkan isu pokok dan dasar! Apakah orang UMNO sendiri lemah tiada jatidiri.mudah benar serah kalah dan akur bisikan fitnah PH itu benar??

Kita lupakah sejarah Islam.. bukan majoriti yang jadi penentu kepada yang HAQ. Perperangan Badar hanya 313 tentera Islam, minoriti.. berbanding majoriti tentera kuffar 1000++.. apakah yang banyak itu betul?

Apakah kita begitu mudah dihasut dibodohkan..dengan media sosial PH, tapi yang dikecapi kita selama ini tiada berkurangpun.. yang putih dikatakan hitam..yang hitam diputihkan.


Integriti sebab umno ditolak?? Ku-Li Batak spesis minda sekular Madey begitu rendah juga maruah.. mengikut rentak Madey.. jadi bodoh..dan membodohkan ahli UMNO..untuk menang undi presiden..begitu lemahnya situasi UMNO kini kerana org UMNO hilang prinsip mana satu betul pun tak tahu.. dengan spesis kitol begini masih berlegar dalam UMNO.. membisik kepalsuan kepada ahli2. Kalau ditolak UMNO konon konon soal Integriti Najib.. apakah pula Lim Guang Eng si kafir harbi tu berintegriti ?? Skandal besar rasuah sudah berada di mahkamah, kenapa dia menang pula?

Itu bukti jelas rakyat memilih bukan mencari integriti..tetapi memilih siapa paling power fitnah dan menguasai media sosial.

Madey digelar kepala perompak berintegritikah si tua kutuk itu? Jadi rakyat undi mereka sebab apa??

sebab demokrasi itu akan dimenangi oleh siapa yg kuat menguasai minda rakyat.. betul atau salah itu soal lain..

Sudahlah kita menggolongkan diri bersama Melayoo bodoh PH..atau Melayoo seperti zaman Portugis menjajah Melaka... Nanti byk silibus Sejarah sekolah perlu ditambah untuk generasi akan datang..untuk merakam bodohnya dan lemahnya akal fikir DNA bangsa Melayoo..
Jadilah kita golongan Melayu Islam bermaruah berprinsip teguh hingga titisan akhir biar hanya tingga 10 orang atau kurang..kerana disisi Allah yang tidak memandang 'majoriti'..tetapi KUALITI!!
Immune kan diri kita dari seruan bisikan PARASIT & MUNAFIK moden..

Wallahualam

Kejora Bapuk Bodo said...

Umno bimbang pengaruh akan merosot bila kerajaan bagi bantuan kpd rakyat..

Anonymous said...

Azmin sifatkan tuduhan miliki RM300 juta 'politik kotor'
Kow Gah Chie
24 Jun 2018, 12:48 tengahari (Dikemaskini 24 Jun 2018, 1:11 tengahari)

A A
Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menolak tuduhan bahawa beliau mempunyai lebih RM300 juta yang disembunyikan di luar negara.

Bercakap kepada media pada majlis rumah terbuka Aidilfitri hari ini, bekas menteri besar Selangor itu menyifatkan tuduhan itu sebagai 'politik kotor'.

Azmin berkata sekiranya dirinya seorang yang kaya raya, beliau tidak perlu lagi menjadi seorang ahli politik.

"Saya tak nak layan politik kotor.

"Kalau saya ada lebih RM300 juta, saya tidak ada lagi dalam Keadilan (PKR), betul?" katanya.

Taktik begini dah tak laku lagi..

Anonymous said...

Zahid jugak bakal kecundang dlm pemilihan umno..ssyraf wajdi dah menang ketua pemuda isyarat umno tolak kaki temberang dan buncitkan perut..

Anonymous said...

Bagi ko.bising..tak bagi lagi kuat menyalak..

Anonymous said...

Saper yg berani cabar debat?...cts?...hihiho..semua penakut

Anonymous said...

Aku cukup selesa...minyak tak naik rege..barang pon tak naik rega...kawan2 aku pon cakap kalo bn yg menang gerenti harga akan naik..

Anonymous said...

Harga ikan dah stabil..ko pernah pegi pasar ker?....hihi

Anonymous said...

Sudahlah jangan merapu dan temberang hari2..cari berita yg sahih dulu..mak budak tu kepala tak betul...makcik budak tu pon backing budak tu...polis tak ade kes untuk tahan siti kassim.... Kalo siti culik polis tak boleh lepaskan...

Anonymous said...

BN dah tinggal 3 parti..mcm mana nak menang pru 15?...angan2 lah ko sendirian..

Anonymous said...

Buat kenyataan bukan arahan dan undang2.. Rakyat berhak tegur..najib tak boleh ditegur...kena pelakong lah..

Anonymous said...

Bila plak ko susah...ko hanye susah hati jee...umno kekal pembangkang seumor hidup...hihiji

Anonymous said...

Lebih dari buat dasar merompak..

Anonymous said...

Alhamdulillah.
KP Pemuda UMNO Ashraf Wajdi.. Elemen Islam dalam UMNO kembali kukuh..ya Allah kukuh kan umno sbg penyatuan ummah..ameennx10

Anonymous said...


Saya hairan apa perlunya Mahathir menjawab Najib di portal berita......Kalo aku jadi Mahathir aku akan heret Najib terus ke mahkamah ...... berapa lama lagi rakyat nak tunggu...... Akau pun ko Madey adalah bapak segala pembohong.

Anonymous said...

.

Aku ada satu soalan untuk macai PH yang pikir dia orang lebih bijak . Baca soalan ni betol betol . Yang mana lebih berat ? 1 kilo emas atau 1 kilo kapas ? Kalau dia orang jawab kedua dua sama berat , sah dia orang bodoh macam lembu .

.

Anonymous said...

P EM dikelilingi bardot serkas bertaraf Royal London Circus. Memang haprak kabinet dapur Malaysia Baru ni. No value, termasuk le P EM sekali.. kui kui kui..

Anonymous said...

Well said bro. Ahli UMNO yang keluar parti tu nampak sangat selama ni menangguk laba dari parti. Bila parti diuji memasing tinggalkan parti utk memastikan tembolok terjaga.

Anonymous said...

Setuju tu. Kita ingat diorang ni jauh lebih baik rupanya hampeh. Hampeh tahap hampeh padi takde guna. Hampeh nyiur boleh jugak buat makanan ayam.

Anonymous said...

Apa ni bro? Banyak sangat u-turn? Letih layan wayang tomato ni bro...apa pun, bercukurrr bro harga tomato turun...

Ted Manoff said...

Isssh. .satu pon tak menang! Parti chibai yg tk perform elok melungkop keluaq

Ted Manoff said...

Boss depa si Atok Renta pon penoh selut jugak?

Anonymous said...

Bro, ya aku tak susah, unit trust aku merundum, epf aku mukin dividen tak banyak sebab investment value dah susut....
Aku heppi jer, demi malaysia baru

Anonymous said...

Ya ya tomato dah turun rega.
Pak menteri pun kata rega sah turun 30 hingga 50 peratus. Yg gas naik rega start 1 july tu, najib punya kerja

Anonymous said...

Aku selalu pi pasar bro, tak der nya rega ikan turun. Tak perxaya pi la pasar....

Anonymous said...

Lawak la, kalau pak menteri bagi kenyataan tungang langgang, lebih baik diam ler. Tak gitu anon 2:50
Kenyataan menteri ada weight bukan mcm sembang kat kedai kopi

Anonymous said...

Tak logik tu. Madey harta berbillion pun masih berpolitik kerana kuasa politik menjamin kekayaan diri dan keluarga melalui kroni. Contohnya seperti projek ECRL.

Anonymous said...

Hahaha... anon 2.42pm nak sedapkan hati sendiri. Tak sedar kuyup kena kencing dengan kerajaan munafik. Bila kerajaan munafik pilihan kau nak hapuskan tol dan turunkan harga minyak jadi RM1.50? Selama ni pun minyak stabil je, naik turun takat 10 sen je. BTW bonus banyak dapat kot?

Anonymous said...

Memang la stabil mangkuk tapi tetap mahal. Masalahnya menteri tomato pujaan kau cakap harga sayur dan daging dah turun 30-50%. Takkan kena kencing lagi kot. Rakyat memilih kerajaan munafik ni sebab katanya harga barang akan turun dengan nilai yang signifikan.
Aduss... kenapa la macai fuckatan munafik yang masuk sini otak semua bebal. Bagila yang mencabar sikit.

Anonymous said...

Selama BN jadi kerajaan bagi statistik berapa ramai macai bongok macam kau yang mati kebulur?

Unknown said...

Amin100x
In sha allah

Anonymous said...

Kau bimbang sebab dah bermcm mcm cara dah kau buat menderma jubo haramjadah kau tu, tpi tetap juga tak laku, kau harus taubat dari buat kerja jubur menjubur. Sepol dah bertaubat, kau bila pula?

Anonymous said...

Anon 2.42 masih kuyup kena kencing. Rasanya dia ni budak kpop ni

Anonymous said...

Memang leborr..rakyat yg bising2 pasal gst..6% tu banyak mana la sangat pada otg kampung dan petani.

Tadi pi ambil buah saeit kt kebun..3 ekar..dh siap loading..pi rem..terkejut beruk..sawit naik harga...
Terbaik la madey..cup cup cup manis
Hidup ph

Hidup ph

Hidup ph..

Sebelum pru14..jual buah 430 satu tan..

Tadi 365 satu tan..
Budak rem cakap..nk menurun lagi ni bang..tahniah ph...

Anonymous said...

Okla tu, ph naik rega turun. Tak gitu

Anonymous said...

Apa tindakan Kera jaan Haprak bila EU tak mau beli palm oil untuk biodiesel? Hampeh betul lah beruk2 ni, tak berguna lansung. Hanya sekadar nak jadi jaguh kamponh. Beruk = menteri2 Haprak.

Anonymous said...

Najib tak boleh ditegur? Masalahnya macai fuckatan munafik macam anon 2.50 mana ada menegur. Korang mengutuk, menghina dan memfitnah je. Mana tak kena pelakung. Cuba kau tegur bapak kau macam tu. Bodoh piang.

Anonymous said...

Merompak? Dah sebulan lebih ni kami menunggu perompak kena tangkap dan kena dakwa. Kalau perompak senang2 je polis tangkap, tak payah tunggu 2 hari pun. Ini "perompak" lepak2 main golf.
BTW janganla cakap perompak sebab ado bekas penyamun 22 tahun yang yang korang puja dalam tu.

Anonymous said...

Zahid Hamidi menang atau kalah tidak menjadi soal bro. Takde kami susah hati pun. Masalahnya kerajaan fuckatan munafik ni kerja asyik menipu je, tapi macai pemakan dedak masih sanjung. Huhuhu... Anwar rasa2nya mati terbeliak kempunan nak jadi PM. Kena main dengan atok 93 tahun.

Anonymous said...

Kalau tengok gaya fuckatan munafik ni mana ada nak bagi bantuan. Perah duit rakyat lagi adalah. Kalau tak takkan buat tabung harapan. Kejora banyak ke menderma dalam tabung tu.

Anonymous said...

Royal London standard tinggi bro. Diorang ni level badut masa family day atau birthday party je.

Anonymous said...

Sebab tu market china oenting utk komoditi kita. Ni kita nak bermusuh dgn china dah kenapa? China stop beli palm oil kan baru tau. Nak jual kat jepun? Jepun kurang mkn minyak bang...last last esok kita buat kurma biji sawit dgn tomato

Anonymous said...

PM yini bagai tulur di ujung tandok. Bile-bile mase je bulih jatuh berkechai..!!
Nanti dia akan disingkirkan bagai habis manis, itu sepah dibuang..

Anonymous said...

telinga tok nan dh potong ke...tanye jerrr,...jgn marahh noo..

Anonymous said...

Pemilihan kali ni cuma satu proses peralihan sahaja, saringan utk melihat siap yg benar2 ada jatidiri pembela bangsa & ummah,
Yg lemah dan munafik pasti berundur atau dibeli.

Yg teguh bakal kekal dan akan mengharungi ujian.
Insya'allah setelah melalui cobaan ini kita akan berjaya menumpaskan golongan subversif pee.eh ni.

Anonymous said...

anon 11.15 pm,

sebab standard tinggi le pemimpin Pakatoon tu setaraf Royal London Circus, lawak2 depa memang melucukan. Ini le lawak & komedi bertaraf internasional. Depa hari2 boleh buat kita gelak. Taraf badut parti harijadi tak sesuai nak kita gambarkan puak2 tu.

Anonymous said...

Kejora Sial Bapok Berok Boddoh..kau komen buat apa kat sini..pergi lah kau kat KLUANG DIAMONDA blogger haprak Pakatun...blah blah blah

Anonymous said...

Ted Manoff..proot.prooot..kau sekor lagi pukimak...tolong blah..pergi nasihat Kera jaan Pakatun kau sokong..berambus...

Deweandewe Dewe said...

BzN; barang naik besar nafsu buat natijah buat negara bukan najib..

Anonymous said...

Malaysiabarai

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates