June 23, 2018

40 Kerajaan PH 'U-Turn' Lagi, Seperti Biasa Umum, Kaji Dan Batal



Menteri Sumber Manusia, M Kula Segaran dilaporkan berkata bahawa semua restoran perlu mengambil pekerja tempatan sahaja sebagai tukang masak bermula Januari tahun depan. Kata beliau semalam, 
Kami mahukan orang tempatan diambil bekerja sebagai tukang masak. Tiada kompromi…kami beri masa hingga 31 Disember untuk berbuat demikian. Jika gagal, kami tidak dapat bantu lagi.


Hari ini, ketika ditemubual The Malaysian Insiders,  beliau berkata arahan pengharaman tukang masak asing hanya merupakan cadangan dan masih memerlukan perbincangan dengan pihak berkepentingan. Tambah beliau lagi, tiada keputusan tegas yang diambil. Kata beliau,
Tiada keputusan lagi. Kita perlu berbincang dengan pihak berkepentingan.
Beginilah Kerajaan PH yang macai-macai Tomayo pilih. Buat keputusan terburu-buru. Umum kaji balik. Umum tarik balik. Kerjaan PH, Kerajaan 'u-turn'. 

40 comments:

Anonymous said...

Cehh...semakin carca marba. Ranap dan hancur la camni. Sat camni, sat camtu. Puiii

Anonymous said...

.

Saya kesian dengan orang India Malaysia . Dulu dibawah kerajaan BN , kehidupan mereka terpelihara dengan MIC . Sekarang ni dibawah kerajaan PH , jangan harap lah pembelaan dari kerajaan . Pemimpin PH hanya nak kan undi kaum India . Dengar cerita majoriti kaum India beri undi pada PH . Tapi takpe lah , biar orang India rasakan dengan kerajaan sekarang ni .

.

Anonymous said...

Kera jaan Huruhara

Anonymous said...

hahaha..hihii....Kera jaan PH. mcm gitulah..hari ni ckp lain.esok ckp lain...dia ingat dia sapa...lu bukan abang besat...abng besat bnyak guna tukang masak luar...sbb tu...dah Uturn...kannnnn

Anonymous said...

Korang boleh percaya dengan mereka yg berlidah biawak/ular. Cakap berbelit belit lepas tu buat U-Turn Besar. Dalam Islam itu ciri ciri munafiqun. Nasib koranglah yg undi ph.

PUTRA CHUBADAK said...

Korang boleh percaya dengan mereka yg berlidah biawak/ular. Cakap berbelit belit lepas tu buat U-Turn Besar. Dalam Islam itu ciri ciri munafiqun. Nasib koranglah yg undi ph.

Anonymous said...

Entah macam mana nak diterangkan kpd sesetengah org tentang rizab bnm yg meningkat semasa zaman BN. Pd mereka itu tdk menggambarkan keadaan ekonomi negara. Malah mereka benar-benar merasakan yg negara mmg akan bangkrap. Alasannya apabila melihat anak syarikat di bawah khazanah misalannya yg mengalami kerugian dan tdk dpt memberikan bonus kpd pekerjanya.

Kenapa mereka tdk boleh nampak yg anak syarikat yg kerugian itu berpunca dr kelemahan dalam pengurusan perniagaan. Dan itu tiada langsung kena mengena dgn rizab negara. Ibarat saya ada syarikat induk yg menjana keuntungan setiap tahun. Tetapi ada sebuah anak syarikat saya yg menjalankan perniagaan di tempat lain mengalami kerugian. Menyebabkan pekerjanya tidak mendapat bonus tahunan seperti anak syarikat saya yg lain yg maju. Adakah pekerja anak syarikat yg rugi ini boleh memarahi saya kerana tidak memberikan bonus kpd mereka? Sepatutnya mereka melihat sendiri apa punca syarikat mereka boleh rugi dan tidak berdaya saing seperti anak-anak syarikat sy yg lain.

Anonymous said...

Sebab tu la mereka di gelar Kerajaan Pakar-Turn ��

Anonymous said...

Geng pakatan ni ingat senang ja buat keputusan. Main petik ja.. Sendiri2..
Tak tahu yg tiap keputusan sangkut paut jabatan lain. Rumit la..
Ckp senang la.. Penyokong diaorg plak lurus bendul.. Ingat nk buat cadangan sistem kerajaan mcm jaga kedai ka..

Anonymous said...

Haha ini putarkonar belitpusing beberok pee.eh adalah petunjuk jelas tahap iq kepalahotaktaek ni mmg bahlol.

Bersediala utk menikmati kehidupan seperti era pemerentahan bintang tiga.

Anonymous said...

Pesan orang2 dulu2.
"Mula2 menipu kemudian mencuri"

Malaysia dah punahranah gara2 pemabuk todikencing pee.eh.
Ini Akan terukir dlm lipatan sejarah melayu....

Anonymous said...

Lol, kenapa semue menteri ph ni satu satu cuba buat klakar. Kalau hari cakap esok u turn, lebih baik diamla. Buang masa jer buat pc bagai.

Anonymous said...

Maca lu cakap apa huh, India Mari nanti budak budak india tak da Surat beranak sumua dapat IC biru. Sumua dapa biasiswa. Sumua masuk university. Lu melayu apa bikin. Jadi Rumput motor. Melayu Bodoh.

Anonymous said...

Cakap tp tak fikir..gila publisti..suka cari isu bila dah kene kecam guna ayat power "akan dikaji balik" hari ni buat keputusan esok dah ubah balik..smlm mimpi apa ?

Anonymous said...

Tak perlu nak terang kepada golongan ini..

Anonymous said...

Nak banteras pekerja asing bukan macam ni. Yang tinggal lebih masa dan masuk dan bekerja secara haram dan yang melakukan jenayah tu yang patut difokus , dibanteras dan dibuat
Bukan kejar tukang masak. Bodoh piang le PH ni

PHOENIX BANGKIT said...

Lepas saru.. satu... caca marba.... tu pasal MRT2 pun satu hal... nak revise design mana yang ikut kehendak dia orang.... mana kawasan yang tak perlu bumbung depa nak ganti ngan khemah kut.... kawasan underground buat style rumah hantu kat funfair... nilah kerajaan paling bodoh yang malaysia pernah ada selepas kerajaan penang dan selangor.

Anonymous said...

Biasanya setiap keputusan atau cadangan perlu kelulusan kabinet sblm diumumkan utk pelaksanaan. Tak tau le pula zaman PH ni semua menteri boleh buat keputusan sendiri tanpa rujuk kabinet. Senang le gitu...full power. Bertuahnya badan.

Anonymous said...

Deiiii...smlm lain cakap ..ini hari lain cakap
apasal suka pusing2 cakap..??
mau tipu ..itu kpop uneducated boleh la tipu

Anonymous said...

KERAjaan Penipu Hitang ini memang bodoh. Dia orang kata pekerja asing tak basuh tangan, bawa penyakit, jadi nak BAN tukang masak pekerja asing. Betapa bodohnya solusi. Jadi cook Italy kat restoran lima bintang tu juga kena BAN jugaklah? Ini bodoh punya menteri, murid darjah 1 pun tau cara penyelesaiannya - iaitu pastikan pekerja asing basuhlah tangan, pakailah mask semasa memasak, menjaga kebersihan. Tingkatkan pemantauan, kalau ada yang degil, bagi stop order. Kan senang!

Anonymous said...

Gi hardware..majoriti barang naik harga ..ada yg sampai RM6 !!!
alasan .. harga dari supplier dah naik
0% GST apa ke jadahnya ni..saper menteri incharge ni
org pangkah ph sebab dah janji barang murah.. kalo tak boleh buat keje setakat makan gaji buta ..tukar la orang lain
kesian la kat org kampung...dah la brim tak dapat barang mahal
munafik....munafik

Anonymous said...

Keling mmg ckp putar belit..

Anonymous said...

setuju dgn anon..7.33..itulah masalahnya..susah utk kita fahamkan perkara2 yg berdasarkan fakta ni..sbb mungkin kita terbiasa dengan cerita2 omputih yg selalu memaparkan semua kerajaan ada dark secret dan pelbagai rahsia2 yg tidak ketahui..seakan mcm menggalakkan pemikiran yg kerajaan kita terlalu berahsia dengan rakyatnya..dan hanya kerajaan ada hak menentukan segalanya..maaf..zaman najib ketelusan dibuktikan seterbukanya..maksud saya..bnyk tindakan atau keputusan dibuat ada sebab dan tujuan yg diterangkan kepada rakyat..tetapi zaman mahathir saya x nampak semua ni..dari zaman dulu lagi..selalu tujuannya adalah kabur dan boleh disangkal..

Anonymous said...

Jawapan nya PH Bengap bin Tolol. Dah bodoh dan sengal.

Anonymous said...

U turn ni memang perangai dorang...tengok atok la bro...tapi tak kesah la bro..yang penting harge tomato dah turun...bercukurrrr

Anonymous said...

KAT TEMPAT AKU RAMAI KELING DAN ANAK KELING SOKONG PH KALI NI...KEHULU KEHILIR BAWAK BENDERA MATA LEBAM....DIORANG INGAT BILA PH MENANG KEHIDUPAN DIORANG TERBELA AGAKNYA...KITA TENGOKLAH NANTI....

Anonymous said...

Masa bahas dlm parlimen kanmain lagi ..rule of law...rule of law
sekarang sudah jadi minister.. hari hari law pun bole tukar tukar ka...
ayoyoo

Anonymous said...

Hari2 ada je statement lawak & tak cukup akal menteri badut pakatoon. Memang tak kompeten langsung. No value. Dunia sdg ketawakan kita.. kah kah kah kahak kahak!!

Anonymous said...

Bagi pemabuk todiurine pee.eh yg melalak...

http://www.theedgemarkets.com/article/vincent-tan-emerges-t7-globals-substantial-shareholder

Nah itu satu lagi rahsia knp tetiba kos ecrl tetiba meningkat berpuluh billion, sudah sah kenaikan kos aka songlap adalah hadiah tunai kpd kroni,...
Dlm sebulan sudah lebih 100billion hadiah@songlap untuk kroni.
....
#jahanam.pee.eh

Anonymous said...

Padan muka malaysia memilih.
Camne la menteri haranap.
Macam tangkap muat aje.
Deii cakap tarak pikiaq ka?
Hahahahhaha

Anonymous said...

ok next.... giliran MP (Menteri Poyo) mana pulak nak buat statement kelakor... cakap pusing pusing...uturn
ini lah level menteri PH...goyang sana sini serupa lalang
Poyo Habis

Anonymous said...

...lebih baik percaya lidah bercabang biawak/ular daripada keling punya lidah...

Anonymous said...

Mana pecacai penjilat Pakatoon??
Dah malu & tebal muka ke nak bagi komen??
Padam muka sebab kebodohan korang, negara kita makin teruk, makin merudum!!

Anonymous said...

MALAYSIA MENUJU TAHUN 70 AN. CUMANYA WAKTU TU BARANG SEMUANYA REGA MURAH, TAPI SEKARANG????

Anonymous said...

Kalau nak kurangkan bangla, nepal, myanmar kena pastikan kilang kilang tak lagi guna labour intensive, kena pakai automation. Tak bole lagi bagi incentive kat kilang yg import cheap labour dari luar. Kena galakan kilang guna robotic technology. Bukan pi hambat kluar tukang masak. Agak agak berapa juta tukang masak luar nih??

Anonymous said...

Abang mad jer bijak cikit. Buat masa ni tak kluar statement lagi. Cuma buat public stunt yg agak sangap mcm betatur kluar duit kat atm,

Anonymous said...

Tu la bro, apahal kerajaan baru kita ni prejudis dengan tukang masak bukan warganegara. Kalau macam tu bibik Indon tak bolehlah masak kat rumah kita. BTW menteri haramjadah ni cakap pakai lubang jubo ke. Baru nak usul dah keluar kenyataan kat paper. Aku rasa dia pun rasa fed up kot, asyik2 Ah Beng je buat kenyataan media. Dia jeles kot.

Anonymous said...

Macai2 penyokong menteri jadi batu api kot? Mesti diorang cakap "boss, takkan ah beng satu orang saja nak popular, boss pun kena la menonjol sikit, biar kenyataan tu nampak bodoh boss, yang penting keluar paper boss,"

Anonymous said...

The Pacartoon Baduts in action.. again!!!!!
he he he hehhhe

Anonymous said...

Ahaa, its good conversation about this paragraph here at this
website, I have read all that, so now me also commenting
here. Rooibos Tea and Illness

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates