May 13, 2018

59 Sebelum Dan Selepas PRU14

Sebelum PRU14:


Selepas PRU14:


Pertanyaan - Sekarang, sebarang kerjasama di antara Malaysia demgan China tidak lagi diistilahkan sebai menjual atau mengadai negara?

Sebelum PRU14:
Jadi mereka meluluskan undang-undang ini, satu berkenaan sempadan pilihanraya, yang satu lagi berkenaan dengan berita palsu. Kita punya pendirian ialah apabila kita tubuh kerajaan, kita akan mansuhkan ataupun batalkan undang-undang ini bersama dengan yang undang-undang  lain yang berupa menindas  kepada rakyat.
 - Tun Dr Mahathir, baca di sini.

Selepas PRU14:
Undang-undang berita palsu akan diberi definisi yang jelas dan syarikat berita akan faham apa yang dikatakan (sebagai) berita palsu dan bukan.
- Tun Dr Mahathir, baca di sini.

Pertanyaan - Kenapa nak beri takrifan jelas? Adakah kajian akan dilakukan? Kenapa tak batalkan terus seperti yang dijanji?

59 comments:

Anonymous said...

Sama jgak 2 x 5 JUAL NEGRA pda CHINA...

TIRU BN jgak..


Psal pe x jual kt JEPUN plk???

Anonymous said...

Janji bukan janji..tapi klentong

Anonymous said...

Kalau macam ini laa rasanya harga minyak tak kan turun , GST pun tak kan di mansuhkan . Akan ada alasan Mahathir nanti kenapa tak bole buat . Biasa laa... nak pancing undi la katakan .

Tapi takpe la. Yang penting orang melayu jadi PM .

Anonymous said...

tan seng giaw kata najib tak terlibat ... arul kanda ajak tony pua debat 1mdb tony terkincit lari sana sini... AG dah kata tiada apa nak disorok pasal 1mdb... bila lagi nak bawa kes 1mdb... ingat tun dah canang fitnah satu dunia pasal 1mdb segerakan kes 1mdb...
kerajaan yg bertunjang persepsi dan sentimen fitnah tak kekal lama...

pak lah dipaksa turun sebab batal jambatan bengkok.. sekarang bila nak buat jambatan bengkok dah lama dah..

bangkit lawan fitnah...!!

Anonymous said...

Allah dah pesan org munafik jangan terus pecaya kena tabbayun dulu sebarang berita dari mereka (apa tah lagi janji) mereka.Ciri-ciri org munafik pun sudah banyak di jelaskan oleh para alim ulamak.Yg bukan Islam tu kalau tertipu pandai dia lah,tapi yg Islam tu kalau tertipu ,besar kemungkinan dia pun sama munafik.

Anonymous said...

Berduyun duyun gulungan pengudi muda turun mengundi memenangkan PH supaya memabawa perubahan,rupa-rupanya perubahan utk menjadikan Mat Sabu sebagai Menteri kewangan.Hebatnya iQ pengundi muda.

Anonymous said...

Insya Allah, saya tetap menyanjungi dan menyanyangi DS Najib Razak, biarpun berjuta rakyat menghina dan memakinya..tidak langsung menghargai jasa-jasanya.. Jasanya sangat banyak, bertungkus lumus dia mahu rakyat diutamakan, senang, Disisi Allah dan org2 mulia, dia insan hebat lagi mulia. Dia korbankan dirinya untuk rakyat..tetapi suasana dan keadaan sekarang tak menyebelahi nasibnya..lautan fitnah, caci maki dan progam mematikan kerektornya dijalankan secara dahsyat.. Hatta dikalangan umno yang breeded oleh rasuah zaman Tun M juga merancang dan melakukan sabotaj swing habis2an pada DS Najib. Gamak mereka mengorbankan parti, tiada langsung sifat Wala' dan bersama jemaah/ organisasi ketika dilanda susah, ujian dan kekalahan teruk.

Semoga puak pengkhianat daru klngn ahli umno ini akan berambus dan tertapislah UMNO tinggal mereka yang benar2 ikhlas pd perjuangan Islam, Melayu dan Malaysia..Insyaa Allah.

Bersabarlah wahai Dato Seri Najib,..tuan diuji seberat inj, Allah SWT pasti bersama dan pembelaan akan muncul jua satu masa nnti..Ameen.

Hidup UMNO

Hidup DS Najib.

Anonymous said...

Aku tabayun la ni baca blog ni... apa plak masalah nye?

Tapi ramai betul yek pembangkang butt hurt dlm ni.

Sapa sangka mat sabu jaga petahanan negara n lge jaga duit. Kahkah. Respekmypm kahkah.

Ish seronotnye.

Anonymous said...

Itulah. Orang suruh pangkah bn ko pangkah jamban jamal tongkoi. Kan dah kalah...


Tebakar tak abih lagi ke bang? Dah la tu. Terima la hakikat. Kahkah

Anonymous said...

Amboi. Butt hurtnye ko yek. Amacam. Skang cina jaga duit kau. Kahkah...

Anonymous said...

kahkahkah! takut ke cts? lepas ni hati2 la ye nak tulis. jangan dok fitnah lagi. nanti i report sama skmm.

Anonymous said...

Hari Rabu ni..petrol rm1.50.. Sardin rm0.25.. Jgn lupa k...bye

Anonymous said...

itu la MENHAN terbaik yang ph ada...sebelum ni seronok buat lawak apa pun kementah buat kan...ialah abis buat lawak boleh balik rehat..cari idea nak melawak besok pulak..sekarang ni hambik ko....
jangan kata singapore..indon...askar kiram buat hal...kapal nelayan china terlepas masuk border malaysia pun mau terkulat kulat nak settle...
pernah dengar tak mat sabu cakap omputeh..?? bunyi angin jer wa cakap lu........

Anonymous said...

Kepada Najib tiada apa yg perlu anda minta maaf, rakyat 50% yg sepatutnya minta maaf kepada anda kerana tidak dapat menahan/menangkis berita fitnah dan penipu PH. Kami B40 akan merindui kerajaan berkebajikan anda. Benarlah kata2 cendikiawan yg fitnah ni boleh meruntuhkan negara...

Anonymous said...

madey boleh percaya ke..pakar belit u-turn banyak tipu muslihat..yg penting kuasa dulu..manifesto yg tak masuk akal tak kan dia buat..percaya lah..kesian pengundi kena tipu oleh penipu.

Anonymous said...

Setuju tuan..ds najib kalah dgn fitnah melata..tgk skrg Allah dh tunjukkan fitnah ds najib gadai negara pd china dh terpalit ke muka mereka

Anonymous said...

Jepon pon Cina makan... tengok aje laa kilang Sharp kat Batu Pahat. Apa nak dikata...

Anonymous said...

berani ke ph nk batal projek mega dgn china....? tak payah banyak la ...china stop import sawit 6bulan..makan buah sawit la semua
tu belum lagi armada china makan angin dalam EEZ malaysia....nak buat apa..nak suruh mat sabu buat lawak....???
auta ...auta...auta

Anonymous said...

tafsiran definasin akta berita palsu kemungkinan..fitnah kerajaan di akhbar2 media2 akan di tuduh di bawah akta..fitnah pembangkang dimana2 termsk dlm sosial media tak blh buat apa2..itu hak bersuara bawah sistem demokrasi.

Anonymous said...

Apa ko ni. Utusan takde pun kata turun harga. Aku pecaya utusan tv123 je skang.

Anonymous said...

Cts. Mana novandri? Nak baca cerita burger pematang pauh. Rindu plak rasanye sembang2 santai dia tu...

Anonymous said...

Salam admin. Mohon tuan jelaskan macamna cara siasatan terperinci dibwh AMLA yg satu dunia skrg gunapakai.
Kenapa org yg tahu amla act akan segera memulangkan pemberian yg dtg Dari sumber yg meragukan CTH spt Leonardo memulangkan hadiah Dr sorg rakyt Malaysia?
Utk pemahaman amla act berlainan dgn sprm act.
Mohon pnjelasan

Anonymous said...

Berhati2 KOMEN smue..

"MENTERI PASOLA" mat sabu memerhatikn anda smue..


Rase2 BATERI PM kite akn lemah smule krn mmkirkan TENTANG PEMBERIAN JAWATAN menteri..


Anak ramai..smue MERENGEK nk JAWATAN

Anonymous said...

Hukamak mengatakan pemimpin yg zalim haram hukumnya dijatuhkan selagi dia mengucap 2 kalimah syahadah.. Jika dijatuhkan Allah akan gantikan dgn pemimpin yg lebih zalim drpd sebelumnya.. Cthnya Iraq adakah keadaan mrk lbh baik drpd zaman saddam? Apatah lg pemimpin yg baik dijatuhkan akibat fitnah.. Maka tunggulah azab drpd Allah akibat kamu kufur nikmat.. 5 hr slps dijatuhkan blm nmpk lg apa2 nikmat yg rakyat terima spt mn yg dijanjikan malah rasa demokrasi semakin mati dgn pelbagai ugutan2 sedangkan kabinet pun blm dpt di bentuk.. Org yg ada kes rasuah di lantik jd menteri kewangan ini satu bala.. Tunggulah berbagai2 bala lg yg akan mendtg..

Anonymous said...

Mat sabu akan check kapal selam yg difitnah tak boleh ....suruh dia naik kapal tu...kalau tengok perut, gerenti boleh menyelam kapal tuu...

Anonymous said...

Walaupun aku penyokong BN tapi terus terang aku cakapkan bahawa aku kesian ngan Mahathir sekarang ni . Dia di kelilingi oleh orang orang Anwar dan DAP yang tunggu saja dia mati . Nasib baik dia lantik Muhyiddin sebagai menteri dalam negeri . Pemimpin PPBM yang menang Parlimen pun tak ramai . Saya doakan Tuhan beri dia kekuatan dan kesihatan .

Saya tahu Mahathir tak kan izinkan Wan Azizah atau Anwar jadi PM gantikan beliau . Dia tahu nasib orang melayu akan hanyut kalau Wan Azizah atau Anwar jadi PM .

Anonymous said...

Dah la parti berasaskan tohmahan dan hasutan. Sekarang ni nk start ugutan pulak. Ko ingat orang muda tu nk biar je species cam ko ni. Ramai orang muda tak mendaftar lagi hari tu. Kat rumah aku je ada 4, 5 orang. Deme peghati je ko tunggu 5 tahun lg atau awal lg. Yg kali mi pangkah belah sana pon duk tunggu aku sound the bell je.

Anonymous said...

Yang ada duit skrang ngr China. Jepun pon dh tak berduit. Baru nak belaja ekonomi puak sana. Ujung2 cash is king jugak.

Anonymous said...

Setuju. Kita ni yg katanya penyokong bn memang ramai dah melaluinya, zaman susah senang. Ramai yg dh nk penxen pon. Yang akan menghadap kerajaan baru ni orang muda yg memilih mereka. Ko hadap le. Kami mak bapak korang dah tak de benda nk mintak lg. Kami dah dapat semuanya dam bersyukur.
Cuma mengenang masa depan cucu cicit yg mak bapak deme mungkin dah silap langkah. Memilih yg salah. Harapnya masih ada masa utk berubah dan kembali ke pangkal jalan.Mungkin ini pembuka mata org muda.

Anonymous said...

habis pru..bn tutup buku tak perlu nk ungkit lagi
bermula hari ini..hari pertama ph memerintah negara tunaikankan apa yg dijanjikan ..jgn jadi pembohong besar..jangan bagi banyak alasan.. nak kaji itu ini...jangan setakat sibuk nak pecat orang itu ini...tapi janji pilihanraya entah kemana
pada non muslim janji tu takde makna..tapi bagi pemimpin islam janji itu amanah...
jangan lupa doa orang yang terinaya tu tiada hijab

Anonymous said...

Teruk betul rakyat melihat layanan kerajaan PH kepada Najib, bagaikan pesalah jenayah membunuh atau meliwat? Terlalu banyak jasa2 Najib kepada negara ini, tidak terhingga, rakyat tidak pernah lupa dan tak akan lupa, Budi yg baik dikenang juga... Kalaulah layanan sebegini diberikan kepada bekas PM, tak tahulah layanan bagaiman pula yg akan diberikan kepada rakyat yg tidak menyokong kerajaan PH?

Anonymous said...

org yg mengagungkan komunis sebagai pahlawan negara dilantik jadi menteri pertahanan....tak terfikir ke perasaan balu waris tentera yg terkorban/cacat angkara mereka...
kegilaan apakah ini........

Anonymous said...

TUN, KONSEP RULE OF LAW APA YANG TUN PAKAI?
rhg | May 14, 2018

Ke hadapan Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia Ke-7,

Dengan penuh rasa rendah diri, tulisan ini dibuat berdasarkan ucapan Tun pada 10 Mei 2018 selepas Tun mengumumkan kemenangan Pakatan Harapan pada Pilihanraya Umum Ke-14. Tun berjanji bahawa Tun akan mengembalikan ‘rule of law’ di negara ini. Namun 3 hari selepas pemerintahan Pakatan Harapan, sudah berlaku pelanggaran ‘rule of law’ dari Tun sendiri selaku Perdana Menteri.

Pertama, pada 12 Mei 2018 Tun secara rasmi telah mengumumkan bahawa perkhidmatan Tan Sri Apandi Ali selaku Peguam Negara ditamatkan serta merta, atau secara tidak langsung bolehlah difahami sebagai Tan Sri Apandi telah dipecat sebagai Peguam Negara. Soalnya adakah pemecatan ini dibuat berlandaskan undang-undang?

Perkara 145 (5) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa Peguam Negara hendaklah memegang jawatan selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, dan Perkara 145 (6) menyatakan secara jelas bahawa seseorang Peguam Negara tidak boleh dipecat daripada jawatan kecuali atas alasan dan mengikut cara yang sama seperti seorang hakim Mahkamah Persekutuan. Prosedur pemecatan Hakim Mahkamah Persekutuan termaktub dalam Perkara 125(3) bahawa seseorang Hakim hanya boleh dipecat atas alasan pelanggaran mana-mana peruntukan kod etika yang ditetapkan, atau atas alasan tidak berdaya, oleh sebab kelemahan tubuh atau akal atau apa-apa sebab lain. Pemecatan juga hendaklah melalui suatu tribunal yang dilantik oleh Yang Dipertuan Agong, dan dilakukan atas syor tribunal tersebut. Hujah ini juga telah digunakan oleh Gobind Singh Deo semasa penamatan perkhidmatan Tan Sri Gani Patail selaku Peguam Negara.

Soalnya adakah terdapat pelanggaran etika yang dibuat oleh Tan Sri Apandi? Jika ada, adakah pemecatan ini telah dibawa dan disyorkan oleh tribunal yang dilantik oleh Yang Dipertuan Agong? Bagaimana seorang Perdana Menteri boleh bertindak melanggar Perlembagaan Persekutuan dengan memecat seorang Peguam Negara melalui sidang media tanpa mengikut prosedur yang termaktub dalam Perlembagaan? Di mana konsep ‘rule of law’ yang digunapakai dalam pemecatan ini?

Kedua, pada hari yang sama juga Tun menyatakan bahawa Tun telah mengarahkan Imigresen untuk menyekat mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor untuk keluar negara.

Perkara 9 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak dan kebebasan setiap warganegara untuk bergerak. Benar, hak dan kebebasan ini tidak disebut secara spesifik dan kerajaan mempunyai kuasa untuk menyekat mana-mana warganegara untuk keluar atas alasan yang kukuh. Namun atas alasan apa DS Najib disekat untuk keluar? Jika alasannya adalah kerana penglibatan beliau dalam 1MDB, adakah beliau telah didakwa atas kesalahan beliau? Bukankah prinsip undang-undang ada menyatakan seseorang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah?

Jika disekat atas tujuan siasatan, adakah kertas siasatan ke atas DS Najib telah dibuka? Adakah terdapat sebarang injunksi dari Mahkamah untuk menghalang beliau ke luar negara? Prosedur mana yang telah diguna pakai? Bukankah ini suatu pelanggaran ‘rule of law’?

Saya menuntut agar Tun mengotakan janji dan mematuhi segala ‘rule of law’ dalam pentadbiran Tun, termasuk ke atas musuh politik Tun sendiri. Seorang pemimpin yang tidak menghormati ‘rule of law’ adalah pemimpin yang tidak beretika, kerana ‘rule of law’ adalah suatu perkara yang boleh menghalang seorang pemimpin dari mempunyai kuasa penuh (absolute power), dan kuasa penuh adalah korup sepenuhnya (corrupts absolutely).

Malah Tun sendiri berjanji untuk melakukan reformasi dalam pentadbiran. Reformasi ini harus dimulakan oleh Tun sendiri selaku Perdana Menteri. Lebih-lebih lagi Tun pernah mempunyai sejarah hitam menyalahgunakan ‘rule of law’ untuk kepentingan Tun semasa 22 tahun memerintah sebelum ini.

Saya mengharapkan agar Tun mengotakan janji dan melakukan perubahan sebaiknya untuk negara tercinta. Mohon maaf andai terkasar bahasa.

Yang cintakan negara,

Nazrul Nazir
Rakyat Malaysia

Anonymous said...

MB sebuah negeri, belum apa2 lagi sudah mengancam tidak memberi peruntukan? Nasihat rakyat eloklah kiranya bekukan semua peruntukan itu? No hal!!!!! Kerajaan yg mempunyai dendam kesumat bukan lah kerajaan yg baik?

Anonymous said...

Kerajaan PH yg ada sekarang bukanlah kerajaan yg kuat, bila2 saja boleh tumbang? Teringat kata2 seorg ahli politik terkenal, "dlm politik tidak ada satu pun yg kekal". Apa yg tersurat dan tersirat hanya Allah lebih mengetahui... Sama2 kita berdoa, let's strengthen parti masing2?

Rakyat biasa said...

Wahai pemimpin UMNO , ketua cawangan dan ketua bahagian .Selalu lah turun padang , bertemu rakyat biasa di pasar malam atau pasaraya . Bertanya khabar sambil berjabat salam . Tak dapat selesai masalah rakyat pun takpe asalkan selalu bersua muka .

Jangan lah asyik pergi ke hotel lima bintang barcampor hanya dengan orang yang sama status dengan kamu . Kesana kesini dengan kereta mewah mu , sedangkan rakyat biasa macam saya ni hanya naik bas saja . Tak pernah mengeluh kerana bersyukur dapat hidup di negara yang stabil lagi aman .

Anonymous said...


Cara berfikir millenials:

Kalau sapa2 tanya korang kenapa gst tak turun lagi, apa korang nak jawap?

Korang tanya jer balik,
"kalau hari ni korang kahwin,
esok korang boleh terus dapat anak ke?"

Anonymous said...


Puak2 harpak semuanya penipu, pembohong, putar belit belaka.

Pastikan anda semua mengundi PAS pada PRU15 nanti.

Jangan tunggu2 lagi, segeralah pergi ke pejabat PAS di kawasan anda dan mendaftar sebagai ahli PAS.


Mana dia "Lebai morden" yang selalu masuk blog Shahbudin , boleh tolong senaraikankan sebahagian dp pejabat PAS dan alamatnya sekali.


Anonymous said...

pengundi muda tak ramai yg tahu kerektor tun..rasanya sebab teruja masa first time mengundi hari tu kot....
kuasa Agung pun abis dilanggar apatah lagi akta parlimen

Anonymous said...

iye ke....
kenapa tak cakap cam tu masa ceramah pru lepas..sudah tukar ka

Anonymous said...

kalo macam tu kiranya bukan 100 hari la nak nampak hasilnya tapi lepas 9 bulan 9 hari..yg ni pun harapnya bukan bunting gajah yer ...

Anonymous said...

Baru lantik 3 org Menteri, 2 daripadanya sudah ada masalah integriti dan capabilities... Memang akan dipandang rendah oleh masyarakat dunia, yg pasti indek rasuah akan merundum berbanding era Najib, to Najib rakyat love you!!!!!!

Anonymous said...

Sedih tgk tuan.
Lansung takde budi bicara.
Sepatutnya tidak bersalah hingga dibuktikan sebaliknya.
Ini bersalah walau pun tak masuk mahkamah..

Anonymous said...

Lain kali jgan BERJANJI..

Pkir GUNE OTOK bile BERJANJI..

halili rashidi said...

risau aku dengan soal pertahanan ni....kena pulak Mat Sabu jadi menterinya....
alamat abis gadis gadis jelita dlm army kena manderem....

Anonymous said...

Ada yg berjanji, esok tukar kerajaan esok juga semua highways bebas tol, inilah masalah integriti, janji dicapati!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Saya sgt sedih DS Najib dilayan macam sampah. Jasanya cukup banyak. Butakah hati rakyat, apakah kesalahannya yang telah dibuktikn di mahkamah. Jgn sampai Allah murka..menzalimi org yg xbersalah

Anonymous said...

madey #NotMyPM dan Al Jub #NotMyPM


KERAjaan yg didukong oleh ph adalah KEREjaan hasil tipu,fitnah & tohmahan..maka usahle mengharapkan lagi terbaik dri KERAjaan ph nie..pm 7 udah mula tunjuk kuku besi dgn pecat AG serta merta bukan ikut rule of law!!! begitu juga yg lain akan menyusul satu persatu semuanya lebih terok lagi...

madey #NotMyPM dan Al Jub #NotMyPM

abd majid said...

Tak boleh mikir ambe,pejuang kominis jadi menteri pertahanan Malaysia.apa2 pun bersangka baik je lah.

Anonymous said...

Kau tu syiah tu sbb galak sgt mat babu jaga pertahanan . Kau fikir lge parti komunis ni tak minta apa2 jawatan tggi dlm ph hah mmg dia minta jadi menteri kewangan. Kau siap la poket kau nanti. Yg puja komunis kau la 11.48pm dan dedak2 hati babi dah kena tabor oleh komunis nih. Pandai sgt la tu. Merempit jer pandai...

Anonymous said...

Laaa..dia dan lge la minta posisi dorang skrg. Takan lge dap nak lepas gitu sj. Org cina apa lagi dlm akal dorang. Jiran cina sblh aku bila menyapu dedaun ni la dia ckp "klau daun ini duit kan bagus" dulu semasa aku kerja pon sahabat opis cina berkata gitu juga. No money no talk.

Anonymous said...

Nih nak buka kes altantunya semula. Elok buka kes memali juga..nanti tun m ckp dia tak tau..

Anonymous said...

Dah lama pesan..zaman ini zaman fitnah...siapa pandai fitnah dialah berkuasa...padan muka malaysia jatuh ketangan semua regim kroni anak beranak...
Ini jer level org muda perwaris negara...melingkop ler korang..

Anonymous said...

10hb may 2018..rege Pertol turun rm1.50 seliter...macai bongok pun anggok2...haha

Anonymous said...

Janji PH khas utk macai bongok anggok2 jer...bukan utk anon 8:26...hehe

Anonymous said...

Pas setakat berkokok je boleh..tu pun macam lembu cucuk hidung. Dan pragmatik. Takleh pakai gak...

Anonymous said...

Ye lah ko laut beribu ribu kilometer tu ko sorang je bole pantau..kerajaan nak tambah aset navy bising kata rasuah la..

Anonymous said...

Ape lah ko Ni admin bukannya pakar , pegi la belajar Kat sekolah

Anonymous said...

Cuba lah rajinkan diri pegi jumpa yb tempat masing2..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates