May 10, 2018

97 Sebak Juga Membaca Luahan Ini, Apa Nak Buat, Nasi Sudah Menjadi Bubur








97 comments:

Anonymous said...

Saya ni penyokong BN tegar tapi saya suka BN kalah sebab nya kekalahan ini ada hikmah nya . Bak kata orang puteh Blessing in disguise . Saya juga mahu DS Najib supaya jangan putus asa . Bak kata orang puteh lagi , a true champion is not tested when he wins , a true champion is tested when he loss . Kadangkala kita rasa sedih sangat dengan kekalahan BN ni tetapi percaya lah cakap saya , ada hikmah nya . 10 tahun akan datang kita akan pasti dapat lihat kekalahan ni sabagai hikmah yang sangat berharga yang tuhan beri kat kita . Tuhan beri kita kepayahan hidup supaya kita menjadi lebih kuat .

Anonymous said...

tumpang simpati. ini semua salah najib. harap lepas ni BN akan jadi pembangkang yang baik. amin

Anonymous said...

inilah akibatnya pabila melayu berpecah sedangkan bkn melayu solid dibwh satu parti hinggakan yg sedang dituduh kat makhamah pun mrk sokong tanda solidariti mrk.. di pantai timur yg penduduknya 95% melayu jelas parti yg bertunjangkan DAP itu ditolak secara total..

Anonymous said...

Seboleh-bolehnya saya mahu BN/Umno menang ,walaupun tahu ada kekurang pada para pemimpinnya.Tapi bila dah kalah begini,sepertimana kata anon 8:48,elok juga utk jadi pengajaran dan mungkin ada hikmahnya.Namun khuatir juga kalau kalau ianya akan lenyap terus,kerana mungkin bakal di tinggalkan rakan nya yg lain terutama di Sabah dan Serawk.Di Semenanjung ni tak kesahlah ,kalau MCA dan MIC dll nak belah.

Tak boleh juga nak salahkan Najib,dia dah buat sebaik mungkin utk rakyat Malaysia,cuma dia tak mampu menangkis tomahan dan fitnah bertali arus di tujukan kepada beliau,melalui media sosial.Penafian beliau pun di pandang sepi kerana org lebih suka utk percaya.Lihat saja isu 1MDB dan derma RM2.6 bellion.Tapi kalau tuduhan terhadap tokoh PH,walau pun ada bukti rakyat tak terima pulak ,misalnya skandal forex BNM.Pokonya Umno/BN ni dah umpama isteri tua yg sentiasa di cari salahnya oleh suami.

Anonymous said...

Rezeki ditetapkan tuhan...ape yg nak disusahkan...otak dah ditanam hanye umno yg bagi rezeki bantuan...melayu payah maju....tak tengok banyak mana umno bantu ketua bahagian dann Ajk...orng kampong umno bantu cikit...umno nak melayu sentiasavmiskin supaya sentiasa bergantung kpd umno...supaya sentiasa menang...

Anonymous said...

Jangan bimbang kawan2, kekalahan bukannya menyekat kita untuk mara ke hadapan dengan penuh iltizam.... Tanya saja kepada orang-orang yang waktu ini berjaya, dahulunya sudah berapa kali mereka telah gagal tetapi tidak putus asa dan tetap berusaha dan berdoa.....kita baru sekali gagal...pembangkang sudah 13 kali gagal baru 13 - 1

Selagi ada bulan dan bintang-LAWAN TETAP LAWAN

Tanah Melayu Kini said...

Ini lah budak2 baru nk up ni..
Pentingkan diri..
Keputusan tidak fikir jauh janji suka hati..
Budak2 ni tertipu..
Dengar guruh air tempayan di buang..
Menang sorak.. melayu tergadai kelak..
Siapa yg tahu..
Ini yg diaorg melayu nak.. jgn termakan diri..

Anonymous said...

Saya jarang meninggalkan sebarang komen di mana2 blog, tapi I can relate to most of you, so terpanggil untuk menulis, mak ayah saya jugak senyap dan sedih. Tetapi Alhamdulillah, I can proudly say to my parents that all of your anak2 dah turun mengundi BN. I hold no guilt to my people and parents.

Why I vote for BN, well sebab saya buat research dulu since 2016, saya pertimbangkan kedua dua pihak version of story, pakatan and BN. And I can conclude Najib is innocent till proven guilty, malang seribu malang, ramai diantara adik2 kita terikut2 menghukum Najib dan secara tidak langsung seluruh umat melayu Islam tanpa usul siasat dulu, akhirnya Melayu Islam dan PM Najib menjadi korban the angry mob.
Mereka kata kalau mereka menang, Najib akan pack his bags dan lari keluar negara. Saya kata he stood tall at 11am today and face his people. Banyak lagi fitnah mereka saya malas nak layan.

This is what happens when you turn your back against the Prophet SAW, he said Fatabayyanu ,selidik, investigate, do your research, but you listen to him not. Let us repent to Allah, and for those who has wronged their parents, please ask for their forgiveness, may Allah then correct our affairs and substitute our failure with greatness, just as He accepted the repent of the people of Uhud.

Anonymous said...

Walaupun Tun Mahathir maki hamun Najib macam macam , tapi saya tahu darah yang mengalir dalam jiwa Mahathir adalah darah UMNO totok . Begitu juga dengan Mukhriz dan Muhyiddin . Di luar nampak macam dia sokong pembangkang tapi di dalam memang roh UMNO . Saya kenal Mahathir ni dah lama , tahu sangat luar dalam nya .

Anonymous said...

Tumbang sudah kerajaan melayu ulangan tumbangan kerjaan melaka dulu..akibat si kitol..sedih pedih kecewa..apa la nasib anak2 kita nanti.apakah akan jadi seperti melayu singapore..pada BN ayuh kita bangun betulkan kesilapan tawan kembali bumi melayu bertuah ini

Anonymous said...

Sangat2 setuju dengan komen bro.. Kali ini fitnah menang..
Kebanyakan yang muda2 terlalu galak menghukum tanpa guna akal yang Tuhan anugerahkan..
Akhirnye menang sorak kampung tergadai..

Anonymous said...

Hari ini tewas bukan pengakhir segalanye bentukkan saf kepimpinan baru dan bergerak kehadapan insyaalah dgn pertolongan Nya kita gengam kebali apa yg sudah terlepas.

Anonymous said...

Anak2 muda yg baru mengundi rata2 belum kenal siapa dap.mereka ingat selangor maju dibawah pakatan kerana waktu pkr ambil alih slgr umur mereka 10tahun..pakatan momokan merekalah majukan selangor..

Anonymous said...

Problemnye camne nak prove dia betul ke salah? Mengikut pendapat saya plak dgn pemerhatian saya selama ini, lepas ni siasatan akan dibuka semula. Osa ka apa ka maybe akan void. So hadap la yek. Masa tu buat la research ko yek.

Masa bekuasa semua bende boleh sorok. Sampai boleh berselindung di sebalik ayat until proven wrong katanye... nak prove camne siasatan pun tutup!

Anonymous said...

Lepas ni belajar la yek bawak tin milo. Belajar ngan pas. Aku takut ramai je tak tahan... mklum la sentiasa menang dan taktau rasa kalah!

Anonymous said...

Penafian tu bagi kat jkkkk boleh la.

Anonymous said...

Aku pun teringat masa nak masuk universiti dulu.mengemis sampai ke pejabat kebajikan.mana ada bantuan masuk u,tapi pegawai kebajikan masyarakat tu hulur RM1000. Zaman tu besar sangat nilai tu.Katanya ada hamba Allah yg sentiasa bantu, lepas aku desak barulah dia bagitahu timbalan ketua umno yg bagi utk bantu anak2 miskin sambung belajar.Alhamdulillah aku sekarang jadi pensyarah kanan bidang sains komputer di IPTA.sebab tu aku tak kan lupa jasa umno dan org2 umno yg betul ikhlas bantu aku dan parent aku juga adik beradik.itu salah satu daripada beratus jasa umno pada aku.alhamdulillah, pru lepas aku dapat swing 3 undi pakatan kepada BN last2 minit.walau bagaimanapun aku tetap sokong UMNO sehingga akhir hayat aku. Insya Allah

Anonymous said...

apa yang org melayu genggam kuat2 selama ini (politik)telah terlerai oleh bangsa melayu sendiri....kini kita sudah tidak ada apa apa lagi utk di banggakan...melayu bakal merempat di tanah sendiri....

Raja Mendaliar moden ini akan di kenang sebagai PENGKHIANAT BANGSA DAN AGAMA sampai bila bila.

tahukah anda semua, bilangan wakil rakyat bukan islam jauh lebih ramai dari yg islam dalam Parlimen...

anytime mereka boleh menggubal perlembagaan baru pasalnak hapuskan hak istimewa melayu dan bumiputera, agama islam sebagai agama rasmi dan kesultanan melayu dang bahasa melayu sebagai bahasa rasmi...

selamat tinggal bangsa ku...

Anonymous said...

Anggaplah kekalahan ini sebagai ujian dari Allah buat Najib dan juga BN. Sesungguhnya kekalahan ini ada hikmahnya. Jika selama ini kita sering dingatkan oleh BN bahawa apa yg dijanjikan oleh PH hanya janji palsu yg tak mundgkin dapat dilaksanakan tapi ramai yg tak percaya. Begitu juga dengan ingatan BN sekiranya PH memerintah nasib bangsa Melayu dan agama Islam akan terancam namun ramai yg memandang sepi dgn beranggapan BN hanya sekadar untuk menakut-menakutkan orang Melayu supaya terus menyokong BN. Tapi dengan kekalahan ini dalam masa lima tahun akan datang ramai akan sedar tentang apa yg diingatkan oleh BN itu sememangnya benar.

Anonymous said...

60 tahun mak bapak kauorg susah..ye betul bn bantu..tapi lepas zaman tun m turun..naik pak lah..apa dia buat?

tingkat 4 takkan tak ingat? khairy control semua business takkan kupa? minyak naik sampai rm2.70 aik takkan dah lupa?

bila tun m masuk campur nak kan najib barulah tun Lah turun...tapi bawah najib 1st mistake dia buat ialah nak undi cina..dia lupa dia melayu dan aku ni pun melayu..

apa dia buat mula2? hapus isa..kan bamgang tu..sampai sekarang tun m duk sebut lagi..

gst..minyak tak stabil dan tarik subsidi dan mcm2 lagi..hancur ekonomi org melayu..

dia tak nampak ke rakyat tgh susah?
naik kapal terbang ....terbang sana sini...mewah...sambut new year kat oversea..aik..fitnah ke?

pernah aku x makan pagi n tgh hari nak ikat perut..malam beli nasi kat pasar malam..anak2 bagi duit belanja...sekolah berbekal roti...hari2..

sebab kesusahan rakyat kauorg lupa dan nak salahkan pengundi muda?

aku pengundi saluran 3..drp 1999 sampai 2013 aku undi bn..tapi 2018..masa nak memangkah aku sebut..aku tak nak jadi bangsa yg bangsat undi bn..aku nak berubah for good malaysia...

ingat..tak kira bn atau oakatan..buat silap..pasti rakyat hukum..

jadi jgn lah nak emosi dlm tweeter ke facebook ke cakap pasal parent kauorg..tgk realiti...

makan panadol lagi baik lah..

Anonymous said...

Sedihnya

Anonymous said...

Betul.Anggaplah kekalahan ini sebagai satu pengajaran. Sekali jalan kena, dua kali jalan tahu. Tuhan jadikan manusia untk di uji.

Anonymous said...

10:08:00 awak tu salah tafsir..kalau darah umno tak akan jadi pengkhianat melawan umno dan bersekongkol dgn dap musuh umno..hakikatnya sudah tidak ada lagi setitik mengalir darah umno..yg dah dipenghujung usia tak kan dia akan berbalik..dendam nya lebih dari segala2..lupakan saja org2 ni.

Anonymous said...

Zaman tun m lagi susah kot...nak makan pun susah...kepala bana ko kata sekarang rakyat susah. Dulu ya, mana ada mampu nak beli moto, naik bas mini pi keje..sekarang kerja kilang pun beli kereta kot...kepala bana ko sekarang lagi susah? Zaman anwar dalam abim pun kata rakyat susah...kalau setakat lahir zaman tun m pastu kata dulu tak susah , memang la coz mak bapak ko siang malam kerja mcm2 cari duit utk menyuap mulut ko yg tak henti nak mencekik dan tak pernah menge!uh...stop tipu rakyat pasal hidup susah...

Anonymous said...

Mereka kuasai ekonomi kini mereka kuasai politik..kita..takde apa lg yang tinggal..jadila ibarat bola akan ditendang dlm permainan

Azrin Hardy said...

Jarang nak komen, tapi entry hari ni nak juga kongsi duka lara seperti tajuk entry. Yup..org tua saya diam mencuka sepanjang hari. Tanya sepatah, sepatah dijawab. Tapi, saya sedapkan hati mereka dengan menyatakan ini hanya ujian dariNya. Nikmat & duka, hanya milik-Nya. InsyaAllah akan dilihat kembali oleh kepimpinan terdahulu akan segala kelemahan & kekurangan mereka.

Kadangkala, kita sering meminta-minta apa yang paling kita hajatkan..namun apa yang dah ada tidak kita syukuri.

Tidak mahu hukum pilihan orang muda semalam itu suatu kesilapan, namun jelas orang muda kurang mensyukuri dengan apa yang dah ada.

Sekadar pandangan, Wallahualam.

Cencaluk said...

Harap UMNO dan PAS akan bersatu membentuk satu PARTI ISLAM bagi bangkit menegakkan ISLAM di Malaysia.

Hanya bila MELAYU dan Islam bersatu sahaja Islam dapat diperjuangkan.

Sedih memang aedih tapi ada hikmah sebab PH bukan mcm UMNO. PH parti yg rapuh senang terusik.

Cencaluk said...

Kita boleh layari akaun 1mdb cuba google anda semua dah membunuh dan memakan daging umat Isla. Yg bernama Najib Tun Razak syabah dan harap anda yg mengu di PH dah kenyang dan hilang haus setelah mengjisap darah datuk nenek dan moyang kamu semua yg bertungkus lumus membantu memerdekahkan Tanah Melayi

Anonymous said...

sorry bro cts, tak terkesan kt saya. pelik blog ni dah tak maki anjing fuckatan! alhamdulillah.

Anonymous said...

Masih memilih komen yg enak didengar?
Xnk publish komen aku yg jujur walaupun pahit utk ditelan

Sorry CTS, Xkn ada prubahan utk UMNO.

Anonymous said...

Betul tu.ianya mungkin pedih tp biar generasi muda yg memilih recycle pemimpin utk pimpin mereka sedar yg mereka telah di peralatkan. Bila ekonomi negara merudum,ingat thn 90an mahathir akan lambai tgn dan orang muda yg pilih dia akan tahu nasib untung mereka.

Anonymous said...

Tahniah melayu majoriti dah jadi pak pandir menang sorak kampung tergadai. Kuasa sudah hilang maa! Melayu skrew melayu dap juga yang menang maa!

Anonymous said...

Aku doakan bn pas bersatu dgn yang lain2 minus dap dalam 5 tahun lagi atau next pru. Amin.

Anonymous said...

10.58...tak payah kt sini lah..kau mkn bangkai ke taik ke peduli apa..pm kau dh naik kuasa tu kau diam je lah..apa kau nk lg ungkit2.

Anonymous said...

Insya Allah kita bersama berjuang selepas ini. Orang bn ni malu2 sebenarnya berbanding penyokong lain yNg lebih bising. Kat pejabat pon yg bising pon geng depa. Lepas ni kita berdepan. Mari kita tububkan kelab penyokong maK bapak kita. Itu yang mungkin mengubat hari mereka. Usaha mesti awal dan berterusan. Macam pkr berkempen masa hadir kematian orang pon . Tapi kita jangan pula begitu. Sekurang2mya ada kesedaran sebegini.insyaAllah bn akan kembali. Tapi minta juga bnetamoposis dalam maaa 5 tahun ni untuk jadi lebih baik. Buang la unsur2 negatif seperti rasuah dsbnya.8nsya Allah Tuhan mendengar rintihan orang yang ikhlas. Umno pas akan kembali bersatu.

Anonymous said...

Berhati-hati ketika berkata-kata. Allah tak suka mereka yang berlebihan termasuk percakapan.

Anonymous said...

Insya Allah umno bermula dengan pyngutan derma penyokong nya. Seperti contoh makcik yang menderma emas yang dipakai untuk beri Tunku A.R. kw London tu.

Anonymous said...

Terbaik. I wish my children will think abd behave like you including the ones working overseas. Saya sarankan anda teruskan lah berjihad di jalan kebenaran ini. Orang2 spt anda bakal penyelamat agama dan bangsa ini. Come out in the open and be heard. Tubuhkan persatuan/kelab penyokong, saya antara ahli pertama. Berikan mak bapak kita sokongan moral. Mereka mempynyai pengalaman yang berbeza dari zaman lampay mereka yang orang2 myda tak akan fahami Sebab keikhlasan pasti menewaskan kebathilan. Cuma harap ada yang dapat membimbing umno membuang sifat2 negatif yang ada untuk mwnuju kebaikan.

Anonymous said...

Anda perlu aebarkanpeekara ini kepada anak2 muda. Mereka tidak mwmlalyinya dan tidak memahami kesukaran yang dialami selama ini.

Anonymous said...

Janagn la disebabkan tohmahan dan anggapan negatif anda pula yang beremosi. Bandingkan apa yang umno buat semenjak dari sebelum mrrdeka lagi. Memang mudah untuk lupa daratan. Tapi selalu nya orang yang lupa daratn ni akan menanggung akibatnya. Kita boleh memberi pendapat tapi jangan sampai menidakkan pengorbanan dan jasa orang terdahulu. Allah po tidak suka perbuatan memperlekehkan sumbangan orang lain.

Anonymous said...

Haha sekali sekala kena juga bercelupar dengan orang2 yang tak reti basa ni. Tabik 11.33.

Anonymous said...

Ayuh kita bangkit. Orang muda terpedaya dengan hasutan dan tohmahan. Tapi umno bn perlu amvil iktibar. InsyaAllah ramai yang menyokong kembali bila berlaku penambah baikan yang posituf. Kira mempynyai bilangannya. Apa yang perlu kesedaran dan oencerahan kepada generadi baru ni. Tak semua yang nampak indah itu berkekalan. Mungkin tak sampai 5 tahun pon ada yg uturn nanti. So people jangan sekali berputus asa. Bina semula kekuatan dengan jumlah yabg kita ads. Dalam sistem ddmkkrasi, Majority rules, itu yang ditakuti pihak kafir.

Anonymous said...

Saya cadangkan cts membukukan ide2 dan fakta2 diatas. Jadikan risalah pembakar semangat kepada kita dan ank2 muda diluar sana yang kurang pendedahan dan pencerahan. InsyaAllah ramai yang menyokong dan membeli. Tubuhkan dana hasil jualan tersebut. Ada manfaat nya nanti. Anda mampu mengubahnya. Usaha yang ikglaa mudah2an diberkati.

Anonymous said...

aku sebagai rakyat malaysia akur dengan kehendak rakyat....tetapi sebagai seorang islam yang palig aku takut sangat apabila ahli parlimen bukan islam dalam pemerintah melebihi ahli parlimen islam..

Setelah buat rujukan dari dash board SPR :

Ahli parlimen pemerintah mempunyai seramai 66 dari 113 kerusi...
manakala ahli parlimen islam hanya 47 kerusi sahaja.

Sedangkan belum berkuasa, mereka memohon berbagai2 untuk bukan islam...apabila mereka telah berkuasa akan lebih berani untuk menuntut secara terang-terangan...lebih parah lagi apabila ahli parlimen islam dalam pembangkang(sebelum menang) cenderung bersetuju dengan permintaan mereka...

Anonymous said...

Kamu masih berangan...majoriti rakyat malaysia mahukan perubahan dari diperintah oleh puak yg tak sedar diri...dari pru 12 lagi mojoriti makin menurun tapi umno tetap tidak sedar diri...masih merasa kuat...masih mahu songlap...akibarnye terimalah kekalahan..

Betul ke Pas parti islam?...pas hanye boleh cari pengaruh di trengganu kelantan dan kedah..
Pas juga parti yg tidak mempunyai kemampuan untuk berkembang...pemimpin pas jugak ada ciri pemimpin umno yg suka kpd kemewahan..

Anonymous said...

Ko masih khayal..tak mau cari kelemahan dan belajar baiki kelemahan..buang sifat besar kepala...

Sekali jatuh kalo masih rasa hebat takkan bangkit lagi..

Anonymous said...

Buat research secara bodooh..
Baca cerita 1 mdb dari 1mdb..
Ko tak mau terima hakikat 1 mdb ade masalah integriti....ko mudah di tipu...otak cincaluk terlalu kecik untuk menilai kebenaran 1 mdb..
Perkara mudah aje untuk menilai masalah 1mdb
1. Najib boleh buat bantahan kpd duta amerika di kl
2. Najib bebaskan laporan ketua odit negara dari OSA...kalo najib jujur ape yg yg najib takutkan?..

Cincaluk dan cai belajarlah besarkan otak...buang orang yg takut dan suka sorok fakta.. .

Anonymous said...

Dia jiwa melayu totok...benci kpd melayu yg merosakkan umno...najib dan penyokong umno yg dah rosakkan umno dan negara...

Anonymous said...

Tumbang sudah sebuah parti yg hidup untuk mencari duit...
Kerana duit umno binasa...

Anonymous said...

Parti lain yg tewas masih ade peluang untuk bangkit...umno tewas dah tak ade peluang untiuk bangkit lagi bila tiada ape2 kuasa lagi...

Umno tiada pemimpin yg kental untuk bangkit kerana pemimpin nye leka mencari harta dan duit semata2... Pemimpin yg lembik...umno perlu pemimpin yg berjuwa bangsa ugama dan negara...pemimpin yg bukan untuk mencari kekayaan..

Anonymous said...

Selagi ko masih salahkan dap ko takkan dapat bangkit lagi..
Setiap yg hidup di selangor dan di penang tidak ade masalah pon dengan kerajaan pakatan...selagi umno salahkan orang lain umno takkan bangkit lagi...ko patutnye baiki kesilapan ko dan umno..

Anonymous said...

Elok jugak ko belajar hidup merempat kerana ko tak pernah merasa merempat...bila ko merempat baru ko tahu menghatgai kesenangan yg ada...
Bila ko selalu senang ko lupa kesalahan yg ko buat..ko takkan mengaku kesalahan yg ko pernah buat...

Anonymous said...

Ini bukan ujian tapi balasan akibat kebodohan sendiri pertahan pemimpin yg korup..ahli dan penyokong korup akan bela pemimpin yg korup...tak sedar diri..

Anonymous said...

Orng umno takkan sedar kesalahan pemimpin umno yg korup...

Anonymous said...

Mengakulah pemimpin ko tu korup..buang dulu yg korup...

Anonymous said...

Bila tanggungjawab Amanah menjadi keuntungan peribadi dan kroni maka hancurlah UMNo, UMNo dulu tak sama dgn UMNo sekarang, UMNO dulu Bersih CeKap Amanah, UMno sekarang, harta rakyat di sapu bersih , cekap menutup kejahatan dan tak amanah,

Anonymous said...

umno perlu dibersihkan dulu dari pemimpin yg korup... politik suku.. kroni..yg dah lapuk dan tua tapi masih bernafsu tinggi... dah lama disuarakan ... umno dan sejarah kemerdekaan dan mengangkat martabat bangsa dan agama adalah fakta sejarah yg tidak akan padam... khairi... tok mat... contoh pemimpin yg pemimpin yg layak mengemudi umno ... umno sudah ada grass root yg kukuh organisasi yg mantap .. masa berduka sudah tammat... kjaan baru lahir dari fitnah dan sentiment persepsi ... terbaru pengampunan seorang yang ditokohkan membuktikan kejadian yg dulu adalah fakta... dan banyak isu mula timbul akhirnya. rakyat sedang menunggu aksi dan reaksi kjaan PH....

wake up now.....!

Anonymous said...

zaman tun baru abis belajar U lansung tak ade kerja...pada budak yg baru nak up ...! kjaan PH ini lahir dari sentimen fitnah

Anonymous said...

mereka mengambil kesempatan jadi kaya raya untuk kroni anak cucu dari umno...

sejarah yg tak mampu dipadamkan

Anonymous said...

strategi lepas ni

1. kepimpinan UMNO perlu di tukar dari peringkat cawangan sampai la ke pucuk pimpinan tertinggi....ganti anak muda...

2. bersatu bersama PAS.....didik jiwa ahli2 UMNO dengan ajaran islam yang sebenar..jgn rasuah...jgn sombong dgn rakyat..ikuti sunnah Rasul..

Insyaallah dengan kekuatan di bawah panji2 islam, kita boleh merampas kembali bumi jawi ini dlm pru 15 nanti...

tolong la agama Allah dulu, baru Allah tolong kita...

Allah nak bagi pengajaran kpd semua ahli UMNO ....itu sebab di beri kekalahan agar kita bermuhasabah diri...

Anonymous said...

THE WAY FOWARD FOR BN/PAS

1. BN/PAS telah membentuk Kerajaan di Perlis, Perak, Pahang, Sabah, Kelantan dan Terengganu termasuk Sarawak (sebelum PRU14). Sabah, Sarawak dan Terengganu adalah negeri-negeri pengeluar minyak dan dan mempunyai kedudukan kewangan yang stabil. Perlis, Perak dan Pahang dijangka tidak akan mempunyai masalah sepertimana Kelantan yang sudah ditadbir PAS lebih dari 25 tahun.

2. BN/PAS juga perlu bergabung di peringkat Persekutuan untuk membentuk blok pembangkang yang kuat (dengan jumlah 97 kerusi Parlimen) bagi menjaga kepentingan Melayu/Bumiputera, agama Islam dan Raja-Raja Melayu di Malaysia.

3. Mandat yang diperolehi oleh BN/PAS adalah hampir 100% dari undi Melayu/Bumiputera dan orang2 Islam. Jadi mandat tersebut perlu digunakan untuk menjuarai hak keistimewaan Melayu/Bumiputera dan menjaga status agama Islam di Malaysia.

4. Tidak mustahil Kerajaan PH yang tidak stabil akan berpecah dan pihak yang tidak berpuas hati akan menyertai gabungan BN/PAS. Sekiranya keadaan ekonomi tidak menentu kemungkinan untuk ahli2 Parlimen akan menyertai BN/PAS adalah tidak mustahil. BN/PAS hanya memerlukan 16 kerusi Parlimen lagi untuk majoriti mudah bagi membentuk Kerajaan Persekutuan.

5. Blok BN/PAS ini mempunyai potensi untuk memerintah sekira undi2 yang mereka perolehi pada PRU14 digabungkan ketika PRU15 nanti. Lagipun kadar pertambahan penduduk/pengundi Melayu/Bumiputera adalah lebih tinggi dari non-bumi. BN/PAS perlu berusaha lebih gigih untuk mendaftar Melayu/Bumiputera sebagai pemilih kerana hampir 90% yang belum mendaftar adalah Melayu/Bumiputera.


Anonymous said...

Well said bro.

Anonymous said...

Well said bro. Anon 10.27 pm. Saya pun fikir macam tu jugak. Kalau ditakdirkan selepas perbicaraan Najib bersalah, so be it. UMNO tidak mahu lagi menyimpan orang-orang seperti itu. Tetapi kalau dia tidak bersalah, bolehkah pengundi yang menolaknya dahulu menerimanya kembali.
Kepada anon 10.27 pm, Anwar Ibrahim pun boleh lepas kes Liwat 1 dulu kerana tidak cukup bukti walaupun mahkamah percaya aktiviti liwat memang berlaku. Tetapi korang tetap sokong dia jugak kan walaupun dia kena penjara untuk Liwat 2. Apa kau menolak sunah? Sunah sapa yang kau nak ikut? Sunah Lim Kit Siang. You manage to get rid of Najib and what's next?

Anonymous said...

Mula mula Singapura, kemudian Pulau Pinang dan sekarang Melaka dan Perak.

Anonymous said...

Sangat setuju dengan tuan. Kita tengok perangai anak2 kita pun kita tahu. Dia tak tahu mak dan ayah dia dapat naik bas pun kira suka sangat. Sekarang ni diorang dah dapat Myvi tapi bersungut sebab diorang cakap harga Honda Jazz kat Thailand sama dengan harga Myvi. Kerajaan jugak disalahkan. Kita bimbang mereka ini kufur akan nikmat.
Paling saya risau ialah kerajaan baru akan memberi sebanyak mungkin gula2 untuk golongan muda ini hinggakan mereka terlupa tentang substance.

Anonymous said...

Yahoo..kerajaan bn kekal di Perak.Alhamdulillah.
Ayuh kita bakal memetofosiskan umno dari Perak dan bangkit semula. Nak jadi ahli dan bawa 5 borang bersama nanti. BN perak perlukan pemikir dan profesional untuk bertambah baik.

Anonymous said...

Ada nmpk Prof Dr. Kamarut UUM? Deme kabornya nok jemput dia berforum kat TV3...pakai baju hijau laa..

Anonymous said...

Malaysia sekarang diperintah Dajjal Action Party

Anonymous said...

Ape nak sedih lagi....dulu tun madey suruh buang najib cts dan macai degil...tun dah cakap umno akan kalah...kan dah kalah...

Baru nak sedih plak...

Aku cakap tun madey bijak...najib bodoo ko orang bodooh tak percaya...najib nak lawan tokey mana boleh...

Anonymous said...

Bro, ko punya happiness kena pursuit sendiri, jangan harapkan orang lain nak bagi hidup ko senang, usaha lebih skit

Anonymous said...

Bangang punya min, zaman dulu punya umno semasa zaman makbapak kita sape yang pimpin. Tak tengok ke apa yg Tun beri amaran dulu tentang nasib umno pada tahun 2020. Orang2 yg mendokong najib lah yg sama2 menghancurkan umno.

Anonymous said...

nasi sudah menjadi bubur...Melayu nak masok syarikat swasta banyak kekangan ada yg buat iklan boleh tahu manderin!! tapi kilang nak eksport ke british..sahle company cina(Malaysia)..peluang Melayu mengecil..begitu juga bila ph menang dgn MP melayu 58 & bukan melayu 66, maka corak pemerintahan akan ditukar mengikut komposisi ph maka kakitangan kerajaan(termasokle di pusat putra jaya,polis,tentera,bomba,hospital,PBT,Jabatan2 Imigrasion dll,GLC,termasok PNB,ASB, dll tenaga ikut komposisi kaum!! maka jumlah pengangguran Melayu makin bertambah!!!last2 Melayu cuma dapat jawatan ciput dlm GLC dll...NASI SUDAH MENJADI BUBOR..maka anak2 muda Melayu bersaing dlm merebut tempat ciput utk kakitangan awam/GLC dan peluang memangle menipis kerana dari pengelaman jika bos cina maka diambilnya ramai kakitangan cina dgn gaji lebih besar dgn naik pangkat cepat dari kakitangan Melayu...terimale hakikat...kami sudah stabil..yg tinggal anak2 muda Melayu yg baru habis sekolah & lepasan universiti..begitu juga nanti dlm TV1,TV2 & TV3 peluang Melayu makin menipis!!!
banyka lagi nak cite...
NASI SUDAH MENJADI BUBOR..utk kembali ke asal sudah tidak boleh lagi!!! terimale hakikat pahit yg akan merubah sinario MALAYSIA!!! maka ramaile anak2 muda melayu lelaki & pompuan jadi gelandangan!!!
adakah kita masih jadi anggota OIC,pertubuhan negara2 Islam..adakah kita akan menjadi spt INDON??

Anonymous said...

Next pru, kita buat tsunami umno dan tsunami pas pulak. Macam kat negeri Perak; gabunagn yang mantap, ikhlas dan berkat. Tak de makna nya mca, masa nal panglah calin dia pon tak kenal. Kalau dah bangsa dia sendiri tolak buat apa kita hegeh2 lagi support diaorang. Tu salah satu sbb undi bn merosot. We have the number. Kita boleh boleh menang. Next pru, kita buat strategi baru. Mesti sepakat. Antara mca dan pas kita undi pas, baru berbaloi. Mic kita tengok dulu macamana. Enough of bagi muka kat diaorang ni. Umno will rise again, higher and prouder. Amin.

Anonymous said...

segerakan pembinaan jambatan bengkok jangan mudah lupa dan tak ingat lagi
.... dah lama tertangguh...

Pewaris Melayu said...

kita tunggu dan lihat apa akan jadi. ini bukan satu pengakhiran bagi BN tapi permulaan untuk politik yang mencabar. anggap ini ketentuan Allah dan teruskan berjuang demi anak bangsa dan negara di platform yang berbeza!!

Ayuh kekal bersama UMNO & BN!

Anonymous said...

Aikkk... UMNO nak Melayu sentiasa miskin? Apa punya mentaliti ni bro. Berapa ramai anak Melayu yang memgang jawatan tinggi sekarang ni dengan usaha UMNO yang memastikan mereka ini layak masuk universiti dengan kuota Bumiputera. Jangan lupa bro, dah duduk tinggi melangit jangan lupa yang kat bawah tu.
Memang rezeki, ajal, jodoh adalah kuasa tuhan. Kalau kita tak usaha tak dapat juga. Dengan kuasa politik kita usaha untuk memastikan anak bangsa kita maju.

Anonymous said...

"Pokonya Umno/BN ni dah umpama isteri tua yg sentiasa di cari salahnya oleh suami."

Hahaha... well said bro. Alasan nak cari baru la tu, yang bergetah dan licin gebu. Isteri tua buat salah sikit je tapi diungkitnya macam dosa besar kan.
Nanti bila dah sakit pening bini muda tak layan, isteri tua juga yang dia terhegeh-hegeh cari.

Anonymous said...

nk komen n nk mengadu..masuk tv3 buat drama lg baik.Alhamdulillah PH
menang.

Cik Minah said...

Janganlah sebak-sebak sangat, terimalah KEKALAHAN dengan hati terbuka. Mungkin ada hikmah di seb aliknya yang ALLAh nak uji kita. Kata Kongfusious (dia Cina Islam) UJIAN SEB ENAR TERHADAP MANUSIA, BUKAN KETIKA KITA MENANG TETAPI MACAM MANA KITA MENERIMA KEKALAHAN DAN BANGKIT SEMULA.
Jadi, beritahu ibu bapa kamu semua, ini ujian Allah untuk melihat sejauh mana kemampuan mereka.

Unknown said...

terbaek bro.. Alhamdulillah bro

Mohamad Khair said...

Remember the time when UMNO was said to even said in the Quran,(surah n ayat> ya aiyu hal lazi na amanu...wahai org org umno) to proven its as first in Malays heart n soul, respectively.

Anonymous said...

Haah jaguh kampung. Tunjuk berani sesama melayu je. Sebabnya orang bn ramai yang malu2 dan tidak suka berdepan. Berbanding dgn org ph yang bising dan terlebih over. Dgn sikapir menikus pulak?

Anonymous said...

Not sorry 12.07..check n balance dedak2 dap datang cni sumpah seranah kpd pengikut bn. Better take paracetamol it will heal part your damage brain. ;)

Anonymous said...

Dalam perjuangan jika mengalami kekalahan bukan bererti ia adalah kegagalan hakiki. Anggaplah ia adalah satu teguran dari Yang Maha Esa. Kadangkala bila kita terlalu lama diberi kuasa, ada dikalangan pemimpin kita lupa siapa yang menaikkan mereka. Berada dikedudukan tinggi kadangkala kata-kata mengguris hati akar umbi. Orang kampong yang bertungkus lumus tanpa mengenal penat lelah dan tanpa mengharap balasan sering dipandang sebelah mata. Oleh itu beringatlah para pemimpin. Kita memerlukan doa doa bukan sahaja dari kita sendiri tapi juga dari akar umbi yang ikhlas. Berhati hatilah bila berkata-kata. Kekalahan ini memberikan peluang untuk semua pihak bermuhasabah dan mengkaji dimana silapnya. Usah asyik menyalahkan pihak lawan walaupun mereka sering melontarkan tohmahan.

Dipihak yang menang, anda harus menyambut dengan kesyukuran pada Yang Maha Esa. Tanpa izinNya, ia mungkin tidak berlaku. Usah lupa adab ketimuran. Jangan asyik menyalahkan pihak yang kalah. Kerana jika Allah berkehendak Ia boleh ditarik balik dengan cara yang kita tidak terfikir. Renung renungkanlah.

Rizhan Razif said...

K’jaan M’sia Didominasi Bukan Islam (66/121). Itu saja saya nak ckp.

Anonymous said...

setakat menang sorak tp kampung tergadai..nt same2 kita tgok

Anonymous said...

Umno banyak tolong melayu islam di zaman orang tua kita susah dulu. ni nak jadi si tanggang anak derhaka. Ko terima la balasan nye nnt. Kalau dia salah pon jangan sampai nk bunuh. orang ph tu pon asalnya umno. Ko nk kata ape? Dna dia umno. Salin kulit je pastu bersekongkol dgn kapir yg kuat mendesak. Tak de apa nak dibanggakan dgn kemenangan tu. Kalau mampu menyatukan bangsa dan agama lain la. Sehebat mana pemimpin melayu tak mampu menyatukan bangsa sendiri. Sehampeh orang kapir minoriti mampu bersatu. Itu kemenangan diaorang. Ko menang sorak je. Mana depan anak cucu ko letak tepi? Mana jati diri? Dah termakan hasutan syaitannn kapir la tu?

Wargamas said...

Sebagai warga emas yang hidup di bawah pemerintahan sejak Tunku Abdul Rahman, saya turut sedih atas apa yang berlaku di PRU 14. Lebih sedih (dan marah) bila kita lihat Najib dilempar berbagai tuduhan yang tidak terbukti tetapi sekarang kita akan dapat seorang (Tun Mahathir) yang terbukti pencuri/perompak sebagai Perdana Menteri. Kita akan dapat parti pemerintah yang naik atas sebaran fitnah dan berita palsu. Kita akan dapat sebuah kerajaan baru yang didominasikan bukan Islam

Ini benar-benar tanda akhir zaman...

Marilah kita berdoa kepada Allah supaya melindungi umat Islam di negara tercinta ini.

Anonymous said...

Arwah ibubapa sya sure rasa sedih klu diaorang tahu BN/ UMNO kalah..sya sendiri sedih psl..sya memang sentiasa pangkah BN sejak PRU 1995 lg..x pernah fail pun...Sya risau apa akan jadi kepada agenda Bumiputra kita dgn Kerajaan Pakatan in power now...What will happen to ASB, TH, UiTM dan others..Kerajaan PH x de mention pun pasal mempertahankan agenda bumiputera dlm manifesto..

Anonymous said...

100 hari kalu xd dTUNAIKAN JANJI manefesto mnyak turun,free toll,free GST kite adakan "BERSIH MANIFESTO" di KL..

Anonymous said...

Hilang melayu d bumi msia dgn pertolongan melayu harbi hati komunis dan penyokong chinpeng. Jadi mcm melayu sgpore ..aku ada kawan melayu sgpore perasan ya hurabbi

Anonymous said...

Org pakatan masok tak maki org2 d cni. Celik biji mata kau sikit..tak sedar diri punya melayu..kau sama mcm pantat2 yg tak bercebok

mursyid said...

Setuju dgn pandangan anda..!!

mursyid said...

Kemewahan apa ke bendanya....? Nak buat fitnah lagi... ke kamu ni anak murid recastle brown tu yg memfitnah tghh. Sedarlah sikit dosa kamu tu besar mmfitnah orang. Lebih besar dari dosa membunuh manusia yg tak berdosa.. majoriti pemimpin pas jujur dlm perjuangan mereka. Bukan spt mat sabu dn gengnya. Nak kuasa sanggup tinggal jamaah lps tu hina jemaah yg diperjuangkannya dulu. Sesiapa pun tk kesah klu nk kluar parti tapi jgn bersekutu dgn kuffar utk menjatuhkan Islam.bahkan dlm byk isu2 penghinaan terhadap islam oleh org kuffar tidak mndapt pembelaan dari mat sabu dn gengnya. Sebab apa...? Sbbnya takut tidak mndpat kprcayaan dr sekutu bukan islamnya itu. Ada juga dr pemimpin pas yg kaya dan dri kalangan ahli perniagaan. Tp merk byk menyumbang kpd perjuangan islam pas. Merk tdk pernah mengambil kesempatan utk mengkayakn poket merk dr hak rkyat bukan macam pemimpin umno bila jadi sj ketua cawangan atau bahagian terus bertukar gaya hidup spt jutawan... lps ni kita sama2 saksikan berapa ramai pula pemimpin2 ph yg akan kaya raya hasil dr kuasa yg kita berikn kpd merk..

Sadar said...

Ya betul dap jgk yg menang!
Kristian sorak sorai

Anonymous said...

Ingat apa yg tun m dah buat utk negara. He is no angel himself. Klau nak bodek dan melantak dedak pon bertempat. He has his fault
As usual sbb penyokong dia pon sama merosakkan umno menjadi api dalam sekam termasok dia. You check n balance klau kot ye pon nak bodek org tua nih...only time will tell as how arwah ustaz fadzil noor said before. Tolong kronies2 anak beranak dia saja..kerek..

Anonymous said...

Tun m pon korup semasa dia dalam umno dulu...risalah hal dia dgn kronies2 dia dulu tu. Kau check sendiri sapa yg boleh bersuara time dulu. Mcm lembu cucuk hidong..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates