May 23, 2018

125 Pemotongan 10% Gaji Pokok Menteri Memberi Kesan Positif Kepada Rakyat Malaysia


Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan bahawa gaji jemaah menteri akan dipotong sebanyak sepuluh peratus. Mari kita lihat bagaimana pemotongan ini dapat memberi impak kepada negara dan Rakyat Malaysia dengan menggunakan Matematik mudah:

1) Anggaran gaji pokok menteri :
RM20,000 sebulan

2) Anggaran jumlah menteri dan timbalan menteri Malaysia :
60 orang

3) Kiraan jumlah perbelanjaan untuk gaji menteri :
RM20,000 x 60org = RM1,200,000 sebulan

4) Kiraan 10% penolakaan gaji menteri :
RM1.2juta x 10% = RM120,000 sebulan

5) Kiraan setahun :
RM120k x 12bulan = RM1,440,000 setahun

Maknanya, kerajaan Malaysia telah menjimatkan penggunaan duit negara sebanyak RM1.44 juta setahun. Tahniah!!

Sekarang mari kita kira pula manfaatnya pada rakyat pula dengan menggunakan Matematik mudah juga:

1) Anggaran jumlah penduduk Malaysia :
30 juta orang

2) Sekiranya pemotongan gaji menteri itu diagih kepada semua rakyat Malaysia :
RM1.44 juta ÷ 30 juta orang = RM0.048 seorang

Alhamdulillah. Dengan adanya penolakkan gaji menteri ini, pendapatan tahunan rakyat akan meningkat sebanyak 0.048 sen setahun.

Terima kasih Perdana Menteri.

125 comments:

Anonymous said...

Terima Kasih PM, terima kasih PH.
alhamdulillah syukurrr

Anonymous said...

PM haramjadah tak umum pulak berapa potong gaji dia?
Kekayaan anak2 dia billion2 tu kalau buat tabung waqaf.
Wayang bodoh.. apa sangat dengan potong gaji tapi melahap nanti dibelakang bungalow dan terowong bawha laut?

Anonymous said...

wayang pakatan auta.. lebih baik turunkan terus gaji menteri secara kekal atau zero % elaun menteri. buat apa potong2..esok senyap2 ambil balik.. lakonan..

Anonymous said...

...awal2 pun daim dah nak cilok 11billion dari projek ecrl...potong 10%....cilok 100000%....MAHAauta...

Anonymous said...

Lepas potong 10%, nanti esok-esok akan ada pula kenaikan gaji menteri utk cover yg dipotong tu. Nampak sangat temberangnya.. he he!

Anonymous said...

Hihihi...pengundi ph mesti suka dapat 48 sen..suka suka suka

Anonymous said...

BILA BARUA mahazalim mohamed menjilat mengampu boss berlebihan..inilah jadinya..nampak semakin bodoh dan jahat..

Shukri diminta diam elak ganggu siasatan 1MDB
Oleh Mohd Anwar Patho Rohman; Nurhayati Abllah dan Amir Hisyam Abdul Rashid
cnews@nstp.com.my
KONGSI ARTIKEL
Share

Tweet

Share
KUALA LUMPUR: Tan Sri Abu Talib Osman menasihatkan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull, supaya 'berdiam' dan menumpukan siasatan dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pengerusi Jawatankuasa Siasatan 1MDB itu berkata, ia bagi memastikan siasatan terhadap dakwaan penyelewengan dalam 1MDB tidak terganggu kerana dibimbangi akan menimbulkan prejudis jika Mohd Shukri terus mengeluarkan kenyataan mengenainya.

"Terdapat risiko siasatan kes 1MDB terganggu jika seseorang yang terbabit dalam siasatan membuat kenyataan terbuka kes berkenaan.

"Pandangan peribadi saya lebih baik tidak keluarkan kenyataan umum kerana ia boleh menimbulkan prejudis kepada siasatan dan menjejaskan prosiding mahkamah jika ada.

"Saya fikir lebih baik 'less talk, more work' (kurangkan bercakap, lebihkan kerja)," katanya kepada media selepas mesyuarat Jawatankuasa Siasatan 1MDB di Menara Ilham, hari ini.

Semalam, Mohd Shukri mendedahkan beliau menghadapi pelbagai tekanan termasuk diugut pihak tertentu yang ada ketika menjalankan siasatan terhadap SRC International, sebuah anak syarikat 1MDB.

May 23, 2018 at 3:50 PM

p/s: BARUA tak cukup tanah nak menjilat tuan.. baru masuk opis tak sampai 8 jam selepas pencen wajib main dgn cucu 'cute', barua ni terhegeh2 buat PC..

sedangkan Najib sedang bertarung masa 5 jam dalam waktu puasa menjawab dan melakukan serahan maklumat..tak peri kemanusiaan. pemerintah zalim akan tersungkur!

Anonymous said...

BILA PITNAH disembah2..padan muka rakyat kpop.. nak suke2 makan starbuck xde gst..nampak temolok sendiri tak nampak macam mana susah nak tadbir negara..in big picture...

setakat mak ayah kasi beli phone a9 ko dah melambung maki caci Najib/ krjn BN. pakai tudung mcm muslimah tp hati macam betina..

kerajaan Mahazalim Mohamed naik disbbkn kebathilan fitnah dan pembhongan maka takkan ada keberkatan.. lagi banyak mereka bohong akan back fired mereka...

------------------------------------
Tindakan bodoh madey dan guan eng memburukkan 1mdb serta memalsukan kenyataan(HUTANG 1 TRILLION) bakal memakan
diri kerana pelabur2 tidak akan berani utk invest. putarbelit mereka bakal menjerut negara kebelakang.
Apa sebenarnya yg mereka cuba buktikan? Bercakap beserta bukti dan fakta bukan AUTA!
AKIBATNYA LEBIH MUDARAT TERHADAP EKONOMI NEGARA
janganlah seperti tikus membaiki labu

Anonymous said...

Anon 3.58,
Bukan 48 sen tapi 4.8 sen. Nak bayar masuk tandas pun tak lepas, alamat buang air tepi jalan le. PH dah kencing kita sekali lagi. Apa nak buat, kena tunggu 5 tahun lagi.. he he he

Ted Manoff said...

Daim Misai Kontot belahak kenyanggg

Anonymous said...

lakonan pariah potong 10% kununn woii pencacai pakatan.. 17 ribu org hilang kerja cer calculate untung rugi sat? menteri untung ke ranyat rugi??

menteri terus dapat gaji.. yang 17 ribu org tu dapat apa? lantikan politik pala hotak... menteri tu lantikan langit ke???

Anonymous said...

Bravo CTS atas pengiraan tersebut!
Dengan rezeki tak terduga itu (RM0.048/setahun) dapatlah pakcik & seluruh rakyat marhaen membeli sebijik gula2 HACKS buat hidangan berbuka puasa. Terharunya rasa, tapi terpaksa tunggu tahun depan pula utk beli sebijik lagi. Budak2 kpop tentu gigit jari sebab nak masuk KFC pun tak berani.. hu hu.. he he he!!

Anonymous said...

.

Sebenarnya saya tak kesah lah sangat tentang berita fitnah atau fake news yang berleluasa . Punca sebenar BN kalah bukan kerana gelombang fitnah . Punca sebenar BN kalah adalah kerana tahap pemikiran rakyat yang rendah . Apabila rakyat punya tahap pemikiran yang rendah maka begitu mudah untuk rakyat percaya akan fitnah yang berleluasa .

Sebenarnya rakyat Malaysia amat mudah kena tipu . Lihat saja lah berapa ramai rakyat Malaysia yang kena tipu dengan online scam . Ini disebabkan mereka tidak ada daya fikir yang tinggi . Sebab ini lah juga rakyat Malaysia mudah kena tipu dek ulama ugama palsu . Pakai serban , baca kan hadis atau ayat Quran , lepas itu senang lah nak tipu orang ramai .


.

Anonymous said...

Kata menteri Pendidikan nak tiru macam Finland, utk pengetahuan macai2 pakatan-kpop
Finland GST adalah 16%, boleh la buat macam2 dan beri pendidikan percuma. Ni nak sindir kutty ke atau lawan tokey??

Cermin diri lah ye GST 6% dah menggelupor naik hantu

https://www.malaymail.com/s/1633492/focus-on-tech-and-english-as-education-minister-looks-to-finland-too

Anonymous said...

Baca komen kat page siakap keli terkinja2 macai ph seronok menteri potong gaji kunun prihatin syg rakyat ..sambil maki hamun ds najib razak.sangup plk tu minyak tak turun takpa..janji tak tunai takpa.

Anonymous said...

Kata menteri Pendidikan nak tiru macam Finland, utk pengetahuan macai2 pakatan-kpop
Finland GST adalah 16%, boleh la buat macam2 dan beri pendidikan percuma. Ni nak sindir kutty ke atau lawan tokey??

Cermin diri lah ye GST 6% dah menggelupor naik hantu

https://www.malaymail.com/s/1633492/focus-on-tech-and-english-as-education-minister-looks-to-finland-too

Lama kelamaan rakyat buat UNDI TAK PERCAYA

Anonymous said...

Gelombang kebangkitan sebenar rakyat yang ikhlas akan muncul. Dengen keberkatan Ramadhan ini kita mohon doa pada Allah SWT.. kembalikan yang HAQ..jatuhkanlah yang BATHIL lagi jahat..yang terbina oleh fitnah dan hasutan!

Kembalikanlah hak dan maruah DS Najib Razak, dia ada haknya sebagai Muslim dan pemimpin yang telah berjasa kepada kita.. dan jentera BN yang selama ini menjadi wadah kepada pentadbiran untuk kebajikan dan bertungkus lumus mencari formula menyenangkan setiap pelusuk rakyat.

Sebaliknya, Mantan PM yang digelar bapak penyangak pencen di berikan karpet mewah, opis besar Yayasan Kepimpinan Perdana, tukang2 masak.. pengiring sana sini.. dilantik pengerusi itu dan ini.. sedangkan dia tinggalkan begitu banyak legasi ekonomi yang pincang, kronisme dan tekanan penswastaan yang merosakkan rakyat..

Ketika Pak Lah mengambil alih negara.. rezab negara lemah, duit pentadbiran terlalu sedikit.. saya masih ingat Pak Lah terpaksa diam sebab sibuk ke hulu ke hilir mencari dana untuk meneruskan pentadbiran.. begitu khianatnya Mahadey buat kepada Pak Lah.. tapi apakah Melayu Mudah Lupa masih boleh ingat situasi ketika itu.. ditambah pula dengan tragedi banjir melanda pantai timur..

adilkah? DS Najib pula 2 hari ditumbangkan dilayan seperti pendatang asing. Dia tidak mendapat haknya. Sedangkan semasa rakyat sudah.. semasa banjir dialah yang turun berjumpa mangsa2..tidak jijik dia untuk bersalam dengan tangan2 lumpur rakyat...

kenapakah kita zalim dan gamak berlaku tidak adil dan membiarkan ketidakadilan ini berlaku hingga hari ini?

Apakah kita akan lepas dr pertanyaan Allah SWT nanti? Membiarkan kezaliman berlaku pada orang yang banyak berjasa dan belum bersalah.

Allah sedang Memerhati Hamba-hambaNya. semua amaran sebelum ini dibakul sampah kan di caci. Sekarang satu persatu sudah mula berlaku..

Wallaahulam

#45%WeakGovt

Anonymous said...


pada satu keadaan lebih baik kita diam dulu..kasi kerajaan mahazalim mohamed ni leka dn syok sendiri.. kt bawah rakyat kasi tk tahan dlu.. akhirnya meletop!

Kedah boboi tkblh run DUN. Speaker xde org. Silap2 kena bubar/ rasuah lompat DUN

kalau byk sgt kita arise byk sgt.. skrg diorg akan ambil jdkan input.. benchmark..so diorngjg untung.. blh buat silap mata cover mslh..

kita biarkan 100 hari mereka dayung puas2 kerajaan PITNAH laknatullah. lepas tu baru serang... yg penting teruskan jaringan keahlian pemikiran dan matlamat sesama kita disamping berdoa dan membela nasib mantas PM berjasa besar, DS Najib Razak.

Amiin

Ali said...

Saya tak terkejut kalau PH umumkan darurat kalau mereka kalah pada PRU yang akan datang ni . Dah paham sangat perangai PH ni . Berguling tengah jalan , demonstrasi jalanan adalah cara biasa untuk mereka .

Anonymous said...

cts..
sebabkan entry kau ni..cuba tengok komen yg ada ni..
muhasabah diri..bukan buat adu domba..apa2 pun lepas berbuka kau makan lah panadol ye...kasi sakit kepala hilang....lama lagi ni....ada 1811 hari lagi bro nak pru 15...

Anonymous said...

CTS, kira2 tu x lengkap la. Kena campur gaji & elaun Isa Samad 1 juta setahun, gaji spy2 dijabatan pm 300 orang, gaji pegawai2 jasa ?juta setahun, etc. Rasanya cukup kot nak cover subsidy minyak.
#Khaboje

Anonymous said...

Pemotongan inilah yg akan menyukarkan bn pada pru 15

Anonymous said...

17000 ahli umno yg dibuang kerja...umno lah bagi kerja...

Anonymous said...

Kerajaan BN : rakyat kena ubah gaya hidup, berjimat, buat kerja part time, ayam mahal jangan makan ayam.... Etc

Kerajaan PH : potong gaji menteri, bubar agensi perabis duit, nilai semula projek mega..perangi rasuah Etc

Kerajaan Pas : royalti, royalti, royalti

Yg lama, tambah beban rakyat.
Yg baru, kurangkan beban rakyat.
Yg satu, kekal pasu

Bersyukurlah
✓copy paste

Anonymous said...

Alhamdulillah..1100 kakitangan otak udang minda lemah JASA akan dibuang kerja. Syukur

Anonymous said...

Potong gaji 50% baru berbaloi..��

Anonymous said...

Padan muka

Anonymous said...

Korang padankam muka org miskin di bulan puasa nasib korang nnt lbh twruk lg.

Anonymous said...

Belah ph mmg ramai yg uneducated mcm atuk dia cakap. Dia tau sbb rapat dgn diaorang. Tu sanggup terima 4.8 sen berbandig br1m. Mudah dikelirukan dgn kosmetik mcm ni.

Anonymous said...

Panggil elaun..

Itu salah PH..nak pinjam ayat balaci ph..

Anonymous said...

Itu SALAH PAKATAN HARAPAN.. kita guna ayat ni..

Anonymous said...

asal jngn mereka buat kerja jubo menjubo jalanan udah le.

Anonymous said...

Itu salah PH..hihihi ###

Anonymous said...

Maka tamatlah riwayat umno setelah pemilihan yang akan datang. Zahid vs hisham vs kj

Anonymous said...

Kita tengok jer la nanti, rakyat kena ubah gaya hidup atau tak. Perjalanan masih panjang. Buat masa ni sit back and enjoy the show.

Anonymous said...

Rakyat seduai dgn pemerintah. Rakyat2 terburu2 pemimpin menipu. Meniou dgn kosmetik, setakat dapat 4.8 sen setahun berbanding br1m. Disamping mengenyangkan penyangak gst yg bebas lepas tak petlu membayar tax lg. Sst boleh declare rugi maa. Akhurnya yg kaya buncit toke2 lahanat, yg bodho uneducated, caicai phitnah.

Anonymous said...

Kau kata 17000 tu ahli umno? Dah bebal semakin sewel.. macai tengok ke sape undi sape.. tak baca dlm twitter org undi ph kena buang keje.. menangis tak berlagu..

17000 tu la nanti undi penuh dpt kembali ke UMNO yesssss..

Ph bkn nak bantu rakyat tapi pedajal ke rakyat.. yg bantu rakyat BN bagi keje.. itu salah PH...

Anonymous said...

Saya tahu mungkin kamu marah atau tak setuju dengan komen saya ini tapi ini adalah pendapat saya .

Pada pendapat saya Guan Eng adalah seorang menteri kewangan yang bertanggong jawab walaupun beliau mungkin seorang anti melayu atau amalkan rasuah . Tu sebab beliau kata bahawa GST mungkin tidak di hapuskan . Beliau tahu bagaimana pentng nya GST ni pada negara . Beliau tidak mahu pelabor lari dan jadi ekonomi Malaysia tidak stabil .

.

Anonymous said...

setuju tu..baru nak isi borang jadi ahli umno..kesian tengok kawan2 yg bekerja keras untuk memastikan BN menang..

Anonymous said...

Harga minyak kekal walaupun harga dunia melonjak

Zikri Kamarulzaman
23 Mei 2018, 1:32 tengahari (Dikemaskini 23 Mei 2018, 2:27 tengahari)

Harga minyak kekal walaupun harga pasaran dunia kini mencecah lebih AS$70 setong, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Harga pam tetap sama, kita tidak akan menaikkan harga," katanya pada sidang akhbar pertama kabinet di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya hari ini.

Susulan pemansuhan subsidi, harga minyak di bawah pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, adalah berdasarkan sistem apungan mingguan.

Walau bagaimanapun, menjelang pilihan raya umum ke-14, harga minyak tetap tidak berubah sejak 22 Mac.

Sementara itu, Mahathir berkata pemansuhan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) boleh dilaksanakan pada bila-bila masa.

"Ini terpulang kepada Kementerian Kewangan, buat masa ini adalah 1 Jun.

"Mengenai tol dan sebagainya, kita akan buat mengikut manifesto Pakatan Harapan," katanya.

Syukur harga tak naik...ikut formula najib harga minyak dah lebih 2.40 seliter...

Anonymous said...

menteri potong 10% takpala sbb nanti masyuk lbh dr 10%.. alahai madey.. nak gelak baca menteri potong 10%.. projek kiri kanan dpn blkg lebih dr gaji menteri.. tak tau la jika penyokong PH menganggap mrk semua ni malaikat.. nak tau jugak lps ni lge beli banglo kat mn plak..

Anonymous said...

Nilai semula projek dr 55b jd 66b..
Perangi rasuah.. org ada kes pegang kewangan..

Nak tutup mulut melopong macai yg tunggu janji kena potong gaji.. dah melompat mcm beruk.

Tu yg ubah malaysia Baru.. perangi rasuah sebelah pihak.. sukri kata ada org tawar duit.. tak dilapur.. tapi org tinggi sprm..

Macai ph kena byk bersyukur dah boleh beli brg 3 troli ngan rm 50 je..

Boleh la potong gaji ditukar hak royalti org lain bertimbun..

Anonymous said...

Akupunkaboje.. ko rasa cukup.. sesuai kata madey... uneducated

Lebih cukup lagi duit forex bnm yg ilang bilion bilion tu bawak balik.. ha tu diaaaa..

Kaboje..

Anonymous said...

Berpuluh taun macai ph mkn panadol ya.. apsal kira 1811.. macai ph tunggu 100hr.. hahhahhah

Anonymous said...


Boss sprm cap ayam

Anonymous said...

Kalo gitu jangan kutip cukai Dari org UMNO le...

Anonymous said...

Zaman Najib dulu korang maki hamun BN...Sekarang dah kena batang hidung sendiri... Ada sakit ke ???... Karma (balasan) tetap ada dimana saja ko berada.

Anonymous said...

RM0.048...
Woww...itu dah dekat 5 sen sebulan. Kalau setahun, 5 sen darab 12, jadi 60 sen...woww...
Terima kasih... dgn pemotongan gaji jemaah menteri 10% sebulan, saya boleh nikmati 60 sen setahun...boleh beli...apa ya...roti canai tak lepas...yes..gula2 hacks 12 biji...
Ini bererti saya boleh nikmati 1 biji gula2 hacks sebulan...
Woww...

Anonymous said...

Mahathir suruh potong gaji sahaja.... Elaun di senyap...sebenarnya elaun pak2 memteri lebih dp gaji.

Anonymous said...

Kerajaan PH... Nak potong kenaikan satu mata gaji penjawat awam.... Nak potong brim... Mengkhianati janji menurunkan harga minyak Dan barangan pun tak turun bermakna ini kerajaan penipu rakyat... Darul Khazab.

Tanah Melayu Kini said...

Yes... ini lah sebenarnya..
Tuan tepat sekali...
Negara maju.. fikiran dunia ke 3..
Najib dah ke depan.. rakyat ketinggalan..
Tak seiring dgn apa yg dia hajati. Mungkin silap dia yg anggap rakyat dah maju.. sebenarnya... nk maju tapi style dunia ketiga.. maka fakta di kata auta dan auta benar belaka.. sbb mudah difahami oleh fikiran level dunia ke 3..

Anonymous said...

pengstrukturan semula kakitangan awam...selain 17k guru kafa...400k dari kesemua kementerian dah boleh memikirkan tanah pusaka kat kg yg terbiar...
bersyukurlah

Anonymous said...

Potongan 10% memang tak besar...mp patut sukarela mintak kerajaan potong...gaji mp naik bila gst di laksanakan...

Badan2 agensi membazir turut dimansuhkan...spad jasa jkk persekutuan 17000 ahli umno dibayar gaji oleh kerajaan ...belanja pmo dikurangkan...billion dapat dijimatkan untuk bayar hutang 1 trillion...

Anonymous said...

Sebenarnya saya tak kesah lah sangat tentang berita fitnah atau fake news yang berleluasa . Punca sebenar BN kalah bukan kerana gelombang fitnah . Punca sebenar BN kalah adalah kerana tahap pemikiran rakyat yang rendah . Apabila rakyat punya tahap pemikiran yang rendah maka begitu mudah untuk rakyat percaya akan fitnah yang berleluasa .

Sebenarnya rakyat Malaysia amat mudah kena tipu . Lihat saja lah berapa ramai rakyat Malaysia yang kena tipu dengan online scam . Ini disebabkan mereka tidak ada daya fikir yang tinggi . Sebab ini lah juga rakyat Malaysia mudah kena tipu dek ulama ugama palsu . Pakai serban , baca kan hadis atau ayat Quran , lepas itu senang lah nak tipu orang ramai .


------------------

100% setuju pandangan tuan!

inilah punca paling asas.. aras pemikiran rakyat yang rendah, kuat bebal.. bila jiwa lemah hasutan sikit pun dah boleh goyah.

sbrnya kena balik kepada asas pendidikan. dari situlah punca rakyat jadi pro fitnah dan tolak kebenaran. Pendidikan kerohanian, ADAB, AKHLAK bagi yang Islam dan pendidikan MORAL dan SIVIK bagi bukan Islam kurang diambil berat oleh kerajaan BN. Kerana terlalu fokus pada tingkatkan eknomi.

Sedangkan jika rakyat mempunyai aras pemikiran yang sihat dan waras, beri sedikit pun mereka syukur dan hargai dan boleh menolak fitnah. Mereka akan jadi 'imune' dr pengaruh yang tak betul.

#Muhasabah


Anonymous said...


macai Mahazalim Mohamed hanya mampu meloyar buruk je skrg ni.. manipesto bukan janji dh berkali u turn..fakta ke laut.
Kedah pula dan goyang.. boboi nanges cari daddy.. budak lembap tu punya pasal habis BN dan Najib jd mangsa..cytro madey upah bukan sedikit dedak utk jatuhkan reputasi Najib / BN.

takpa cai loyar buruk.. menang majoriti tipis lagak takabur, macam piraun..tangkap org sana sini.. yg dlm kabinet dia penjenayah jd minister.. tak kan lama.

Anonymous said...

Saya baru baca nst online, boleh dipercayai kan akhbar ni ...
Bubaj JASA je boleh jimat RM12.8 juta, ahli JASA 272 orang. Ahli spad pulak 1000 orang. Agak2 berapa puluh atau ratus juta boleh jimat?

Anonymous said...

Abang CTS,,
abg congak balik
RM1.44juta jgn dibahagikan dgn 30juta rakyat. abg kecualikan aku @ tolak aku sorg. aku tak dapat pun tak pe
cuba try abg calculate balik mana tau jumlahnye akan meningkat

Anonymous said...

Kalau berani 30 peratus la potong..

Anonymous said...

BN takde dah..nak sukarkan pebendanya..

Anonymous said...

Mungkin ini tiada kaitan dgn tajuk. Sy sekadar berkongsi sedikit pandangan sy di blog tuan pula tentang kemusykilan berkaitan pelaksanaan penangguhan bayaran ptptn hingga bergaji rm4000 dan ke atas (betulkan saya jika tersalah).

Pandangan sy, adalah lebih baik peminjam terus membayar pinjaman tersebut walaupun hanya bergaji rm2000. Gunakan apa juga mekanisme bayaran yg dicadangkan dan dilaksanakan agensi berkaitan sebelum ini. Ini kerana memang tiada jaminan yg pinjaman ptptn akan dihapuskan terus. Penangguhan bayaran hutang sehingga bergaji rm4000 (betulkan sy jika tersalah) hanya akan menyusahkan dikemudian hari.

Rasionalnya mudah. Adalah lebih baik seorg yg berumur 23 tahun dgn gaji rm2000 sebulan membayar sebanyak rm200 sebulan. Berbanding seorg yg berumur 31 tahun ( dengan kiraan kenaikan gaji tahunan rm250 memerlukan 8 tahun utk gajinya yg bermula rm2000 menjadi rm4000) mula membayar rm200 sebulan.

Perlu diingat peningkatan usia akan meningkatkan tanggungan ( mula berumahtangga, anak-anak membesar dan keperluan lain seperti kereta dan rumah ). Juga mengurangkan tahap kesihatan.

Jika seorg peminjam menunggu hingga gajinya menjadi rm4000, ada kemungkinan pd waktu dia masih membayar ptptn, anaknya juga sudah mula meminjam dr ptptn (Dengan anggapan dia berumur 45 tahun, dan anaknya berumur 20 tahun)

Satu lagi risiko adalah pd penjamin. Maklum apabila usia sudah meningkat baru mahu mula membayar (kerana menunggu bergaji rm4000) kesihatan juga menurun. Ada kemungkinan si peminjam meninggal dunia sebelum pinjamannya lunas. Dan oleh kerana bayaran ptptn ini tidak dihapuskan ( hanya ditangguh apabila bergaji rm4000), maka sudah tentu penjamin yg akan dicari utk menghabiskan pinjaman tersebut.

Jd pandangan sy jgn terlalu gembira dgn terma pembayaran balik ptptn hanya apabila bergaji rm4000. Kerana, tanpa perancangan yg baik, ia bakal menjadi perangkap kewangan apabila usia meningkat nanti

Anonymous said...

Ex-pm lg haramjadah.barua siye smpi kt macai2 dlm ni.beratus juta simpan dlm rmh.menabung dr kecik konon.blh gelak sampai muntah2.hahaha

Anonymous said...

Brim ada tak kisah le berapa nak naik....

Tetapi kerajaan PH, brim belum tentu dapat.

Anonymous said...

Saya pon baru nak jadi ahli. Tapi arwah ayah mungkin dah daftarkan masa masih siswa. Nanti semak dulu. Bukala kaunter utk tambah ahli.
Tapi saya harap beri la peluang kpd org2 muda yg berkaliber bagi menarik undi org muda. Yang mukaw lama jadi la penasihat diatas pengalaman yg luas. Itu lah sumbangan yg sebenarnya, bekerja dibelakang tabir tanpa mengharap ganjaran besar. Gandingan muda dan lama mampu memulihkan umno. Yang muda jangan pula lupa jasa org lama dan terdahulu. Itu la sepakat membawa berkat.

Anonymous said...

Tanggungjawab apaaaa.

Banglo terlajak murah apa hal

RM 300 M untuk dua helai kertas A4 kosong "kajian keboleh laksanaan terowong dasar laut" itu apaaaa

Anonymous said...

Woi CTS macai umno bahalol hutang bos kau tinggalkan pun da bersepah2 macak taik lembu shahrizat. BOD 1MDB n ex cfo bgtau da tak boleh nak bayar hutang.. Units di singapore pun pujaan kau arul kandaq ckp x sure ade ke tak ada kau lg nak sembang mcm sial.. Pukimak punya melayu umno.. Pengkhianat

Anonymous said...

Harga minyak naik atau turun itu bukan masalah kami....soalalan nya korang sudah MUNGKIR JANJI. Korang kena mengaku yang korang sudah mungkin janji kpd rakyat.

Anonymous said...

Kalo camtu baik takyah tukar. Semua dikekalkan kecuali muka pemabuk biawak jadi menteri kewangan. Memang uneducated caicai phitnah ni.Atok memnag tau tu sbb yg paling rapat dgn cucu2 kpop ni. Tu sbb dia guna taktik yang mengelirukan sbb kpop uneducated ni mana biasa guna kepala hotak sbb suka sgt main game dota jer tau nye.

Anonymous said...

rasanya tak lama jangka hayat kerajaan PH ni.....

Anonymous said...

Muak tengok sarkas hari2 cam badut sprm tu. Kalau ada yg nk bersara awal boleh tak cepatkan prosesnya? Itu lbh bagus drpd terminate org2 muda yg baru nak mula hidup dan membesarkan keluarga. Kami bagi jalan kat org2 baru yg sesat jln ni.
Setakat org dah nak dekat pencen wajib, lagi happy dpt pencen awal. Nak tunggu 60 tahun tu lambat betul.

Anonymous said...

Baru dorg sedar.langit tu tinggi remdah.kakitangan awam ramai yg sokong ph..ini fakta..nak padankan muka kesian plk sebb semua melayu..tp apa nk buat nasi dh jd bubur terundi dap /ph yg awl2 lg dh kabo nk kurangkan penjawat awam melayu...dulu umno dah bg amaran mrk caci maki konon racist.

Anonymous said...

Rasanya hapus gst, no toll, price petrol down, ni untungkan b40 or m40 or t20.

Anonymous said...

Rasanya hapus gst, no toll, price petrol down, ni untungkan b40 or m40 or t20.

Anonymous said...

Korang kutuk macam mane pun tak guna sebab ....Manifesto bukan janji . kah kah

Anonymous said...

Menteri Kerajaan P.Haprakpan nak potong gaji sepuluh persen? KAH KAH KAH. Nanti jangan lupa viralkan slip gaji buat tatapan rakyat jelata, ye? HA HA HA HA! Dunia dah nak kiamat ke ni? KEH KEH KEH KEH! Wayang apakah yini?? KI KI KI KIH!!!

Anonymous said...

Najib punya duit tunai dlm apartmen lg bnyk dari yg dpt dijimatkan oleh kerajaan.

Kah kah kah kah...
120 juta ringgit tunai tu

Anonymous said...

17000 tu pekerka lantikan kontrak politik...ahli umno yg dapat...

Anonymous said...

Aruk Kanda Kandasamy has claimed to be in the dark as to the financial situation of 1MDB when answer MoF question..

Kah kah kah kah..
Satu dunia kau pusing smp bersidang bawah meja leper dgn pak lebai, rupa rupanya xtau apa psl kewangan 1MDB..

Kah kah kah kah..
Mesti osman rasa sial yg amat dpt anak mcm ryezal

Anonymous said...

Asal jngn Mahathir suruh potong kote najib udah ler.

Anonymous said...

NST kata bajet jasa RM 12.8 juta setahun untuk 270+ orang. Ni belum masuk bajet untuk spy najib lagi. NST tipu je?

Anonymous said...

Hisham OK, zahid dn kj K.O

Anonymous said...

Sekarang ni apa je ph buat penyokongnya terkinja kinja bersorak termasuklah mansuh beberapa jab kerajaan..bab buang org bab mansuh bab siasat laju je tapi bab mansuhkn tol turun harga minyak spt janji lmbt plk..tp apa nk buat penyokong ph tetap bersorak sambil caci maki kita penyokong bn

Anonymous said...

Menteri enggan tandatangan dokumen bayar hutang 1MDB

Geraldine Tong
23 Mei 2018, 9:06 malam (Dikemaskini 23 Mei 2018, 9:51 malam)

Lim Guan Eng enggan menandatangani dokumen kebenaran kepada Kementerian Kewangan untuk menyelesaikan hutang RM143 juta 1MDB, yang mesti dibayar minggu depan.

Menteri Kewangan sebaliknya mengarahkan ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy menjawab secara bertulis kepada kementerian sama ada mereka mampu membayarnya atau tidak.

“Saya terkejut, dokumen pertama saya harus tandatangan adalah untuk membayar hutang 1MDB. Saya enggan tandatangan kecuali saya lihat kesemua dokumen yang relevan terlebih dahulu.

“Kita mesti bayar sebelum 30 Mei, jadi mengikut prosedurnya, dia (Arul) harus memberitahu kerajaan.


“Beliau telah diarah untuk menulis surat bagi menyatakan sama ada 1MDB boleh atau tidak boleh bayar [...] dia kena buat segera,” tambahnya.

Lim berkata demikian kepada pemberita selepas taklimat Arul dan beberapa pegawai kanan 1MDB.

Anonymous said...

Alhamdulilkah..yg 17k tu berapa percent bn...berapa percent ph( penyokong madey)...ki ki ki..sekueang2 nya korang dapat menyumbang utk mengueang kn utang kerajaan...utang korang pandai2 lew..kreta..rumah..kasi jual lew..

Anonymous said...

Najib ada lebih 250 penjawat dalam jasa & 300 dalam spy unit. Tapi tu pon tak boleh baca sentimen rakyat dalam ge14. Elok la jabatan ni dibubarkan, x berkesan langsung. Tu la, lain kali carilah org yg amanah & bijak bukan hanya org yg setia membuta tuli. Kan dah makan diri.
#mengabehkan borehje

Anonymous said...

Bila tiada pengambilan baru kakitangan awam maka tak merasa le budak2 kpop yg undi Pakaton nak kerja gomen, kan? Kesian, terpaksa le jadi buruh ganti Indon, Bangla. Wah, makmurnya negaraku sebab dah tak dibanjiri pendatang asing.. keh keh keh!

Anonymous said...

perguruan la yg akan dapat laba terbesar
datang sekolah sekadar hadir...dalam bilik guru suka bergossip walaupun ada yg sangat berdidikasi dgn amanah sebagai pendidik tapi hakikatnya lebih dari separuh memang anti dasar kerajaan lama...
lepas ni ramai la pembodek yang sanggup duduk disekolah sampai lenggang baru balik

Anonymous said...

Zmn Najib perintah ko puji ke?? Ko adu domba kutuk maki tak hingat dosa pahala.. Tiba2 skg bila Allah kalih puak ko jd krjn..ko tkut, xblh dgr 'adu domba'?? Aikk gile kot..korang buat apa sja halal..muhasabah pala hotak.. BlackOut marah sbb kalah pru13 tu amende mengamok xmuhasabah diri..bongkak?!

Skrg giliran korang terima balasan. Aku antara ribuan lg Insya Allah yg berterusan akn ganyang pakatan dajjal ni dgn mcm2 kaedah!

Xde aku nk respect babi rasuah jd menteri..xde aku nk hormat si tua penyangak mahafiraun laknat tu jd pii em.. Mahathir BUKAN PM AKU!! Dia penyambut dajjal.

Patutlah nek hasmah nk pkai tudung dia marah dn lrg!!

#HancurPakatan

Anonymous said...

Ko minum petrol setiap jam ke sampai gamak humban kewangan negara semata2 utk subsidi petrol? Bape sen sgt naik zmn najib? Ckp ikhlas le sahabat dajjal??!

Brim yg die dikasi tu utk compensate kenaikan lebih brgnda..org yg layak dpt

Anonymous said...

Macai dajjal.ko tlg sahkan 17000 yg kena henti keje tu ahli umno? Klu xbetul ko tanggung dosa besar. Just nk jd barua..ko xpikir ape ko tulis..sedap je memfitnah

Anonymous said...

Kah kah kahh..tajam bro.. Budak kpop bodoh macai dlm ni boleh hadam ke x..

Anonymous said...

Madey lahnat kate die tak ingat zaman dia dulu tadbir ade tak jabatan risikan... kah kah..kah sbnrnya madey sdg 'cuci' tahik najisnya sendiri..kezaliman 22 tahun.. Kini 2 thn Allah bg peluang dia cuci blik kjhtnnya..runtuhkan tol, tutup ptptn, kasi balik duit rakyat... tp tkbrlaku. Dia makin Jahat! Ptptn dia xcpt2 tutup, spad pulak yg dia kacau?? Mcm desakan taukeh2 dapig je...kacau bisness transport, permit teksi..bas ekspress??

Anonymous said...

time kaseh menteri ph...dapat jgk 48 sen merasa duit free

Anonymous said...

Keling pujaan umno kata xtau menau pasal kewangan 1MDB..

Kah kah kah kah kah kah kah kah...
Rezal dah nyanyi lagu anak kecil main api belum?

Anonymous said...

Siap ada agensi perisikan sendiri..meio. tahniah najib!

Raplipaudzi said...

KP SPRM sipenjilat pengampu mn ada kemahiran berfikir tgok aksi dia pn dah boleh tau tahap pemikiran dia tak hairan lah kalau dia mampu bg bukti atau fakta yg dia mampu pn cuma sembang dongeng dia pastu kaitkan majlis raja agung ke kalau la raja kapur wujud lg tak pasal-pasal terkait sama sbb tak ada keupayaan sifar kemahiran tp rajin mengampu ja dia duduk situ tun pun bijak jugak kalau dilantik org yg bijak pandai tinggi kemahiran susah gak tun nanti kalau boleh tun nk lantik beruk ja duk jawatan kt tp apdaya x buleh terpaksa gak lantik org yg mcm beruk atau babun pun jadilah kaedahnyer lagipun dia sorang ja ada ciri2 cmtu dan dipersetujui hasil perbincangan bersama sama ketua parti ph 2 mlm beturut turut taw

Raplipaudzi said...

X marah pun cuma pendapat hang tu boleh x simpan dan disejuk beku kan laju2 sbb xda maknanya pendapat bongok tu org nk Caya kata Guan eng tu bijak itu alasan dia nk lepaskan diri sbb dia x ada kaedah pn nk gantikan GST dgn kaedah yg terbaik otak dia nk Kene buasir mikir kaedahnye kalau dia bijak sbb org bijak tak buat mcm dia buat tu nyanyi lagu GST rakyat mkn magie dgn budak-budak kecik tempoh hari haiyooo tang mane bijaknye Guan eng tu hang nampak pelik nguh tewww leeaaa laaaa lu

Anonymous said...

Sikit ke banyak ke ada juga inisiatif dan tanggungjawab menteri nak bantu rakyat. Lebih baik dari kerajaan umno hari2 kerjanya mencuri dan mencekik duit rakyat.

Anonymous said...

Yang sekarang aku rasa mcm berkenan dgn cadangan puak Pas Terengganu, harap Geng BN Sarawak juga mcm tu, juga Orang2 Sabah,
Biar diorang memberontak semua, dulu mereka hormat dgn dsnajib sbb dsnajib menjaga kepentingan mereka, tapi sekarang nampak kaum2 pribumi dinegeri2 tersebut dah mula risau dgn hasil bumi mereka dibolot segelintir kaum maharakus..

https://m.facebook.com/groups/625023094246556?view=permalink&id=1691841340898054

Hahaha.....
Rasakan...

Anonymous said...

KESIMPULANNYA : Dakwaan Malaysia nak bengkrap, hutang satu terillion & pemecatan ramai kakitangan kontrak adalah disebabkan oleh.. jeng jeng jeng. Tak lain & tak bukan, hanya sebagai alasan untuk tidak melunaskan segala janji popular yg ditabur semasa PRU lepas. Hakikat sebenarnya, janji2 itulah yg bakal memufliskan negara. Hanya masa yg akan menentukan hayat P.Haprakpan ini. Dan masanya kian tiba, kita berdoa & berdoa. Di bulan mulia ini, pasti doa kita akan termakbul.

Anonymous said...

Silap tu...4.8sen la... Kahkahkah... Macai pakatoon bsorak sakan... Metaliti bodoh memang macam tu.. Kikikiki

Anonymous said...


takpe kawan2..kita biar kejap ted palsu bodo tu seronok kejap.. ekonmi negara bkn bende main2.. mcm silap mata.. menyedihkan hasil usaha Najib tinggalkan eknomi mampan.. rezab sgt besar. kenyang la gone eng rompak diam2 dgn cina2 dapig.

tp it will not long last.. see next 100 days counting down..next year.. raya.. skrg belum rasa.. harga ayam beras semua sama atau turun..atau melambung..investor takkan stay lagi.. sbb rekod Mazahalim jd piem very bad..cronies, rompak sana kambus sini.. judi forex lesap tk terjwab..kecuali TAK INGAT..TAK TAU..

invester mana yg nk dtg sini lg? kutuk china mcm2.. silap2 alibaba pun berambus dr malaysia.. hancor le..

tak sabar nk tgk budak2 kpop komen di fb/ insta.. happy sgt kah..kah..

Anonymous said...

potong sorng dpt 4.8 sen.. hacks sebiji pun xlepas.
itu pun kalo duit tu dikasi mcm brim.. tp kalo masuk kocek anak2 mahataik.. melepas kite.. petron sapura kenchana.. kenchang nak merompak hasil bumi..lepas daddy naik takhta kali ke2.

skrg projek alih isu.. tuduh najib.. azeez rahim.. spy macai terkinja2 khayal dgn drama.. mereka kan suka fitnah gossip mcm tu.. ketagih gamaknye lupa dh skg jd govt in action.. rse mcm pembangangg..

Anonymous said...

PADAN MUKA MADEY.. LAGI CEPAT LE MASUK IJN.. MAT SABON TERSENGIH2 SERONOK JADI MENTRI..HANCUSS!


Masa bermain politik sudah berlalu - Najib
BharianBeritaNasional
KONGSI ARTIKEL
Share

Tweet

Share
KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendakwa tindak-tanduk kerajaan hari ini berbeza ketika mereka dalam pembangkang, apabila sudah berkuasa dan memegang jawatan utama seperti Menteri Kewangan atau Perdana Menteri.

Menerusi catatan bertajuk Cerita Politik atau Fakta? (Political narrative or facts?) dalam akuan Facebook peribadinya, Najib berkata, dakwaan mengatakan bahawa hutang negara kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kini 65 peratus, iaitu perbezaan ketara dari angka rasmi 50.9 peratus, dan mengatakan bahawa hutang negara sekarang berjumlah RM1 trilion tetapi tidak memberikan butir terperinci mengenai apa yang dimaksudkannya, hanya menimbulkan kesukaran dalam pasaran kewangan, agensi penarafan dan keyakinan pelabur dalam institusi negara seperti Bank Negara Malaysia (BNM).

"Sepatutnya harus ada perbezaan jelas antara naratif politik dan fakta. Mencampur aduk kedua-duanya akan menimbulkan keraguan mengenai krediliti dan profesionalisme institusi terbabit, yang ditadbir oleh undang-undang Malaysia dan mengikut piawaian antarabangsa.

"Berdasarkan daripada kenyataan yang membimbangkan dan mengelirukan ini, Indeks Bursa Malaysia mengalami kejatuhan paling banyak di antara semua pasaran saham di seluruh dunia, mengakibatkan berpuluh bilion ringgit dalam nilai pasaran hilang dalam tempoh satu hari.

"Indeks Bursa negara kita turun 40.78 mata hari ini atau 2.21 peratus, sedangkan Indeks Bursa Indonesia meningkat kepada 0.71 peratus.


"Sebuah portal berita perniagaan The EdgeMarkets berkata, kejatuhan mendadak dalam pasaran saham negara disumbangkan oleh kebimbangan terhadap hutang awam," katanya

Anonymous said...

Wtf,
Tak mentumbanf apa2 pon keatas kdnk.Kalau sumbang demua elaun keraian utk ganti br1m baru ada makna.

Hamba allah said...

Cts teruslah berusaha mencari info y benar, dulu sy suka tgk berita, skg dah x boleh nk hadam apa y berita bgtau... Byak sgt drama... Ada pembaca berita x dpt terukn baca smlm x tau knp...

Anonymous said...

lanun tabik BAPAK LANUN!..lihatlah bukti macam mana hubungan mereka dalam mengatur dan membunuh kehidupan rakyat sebelum ini..
sejak zaman Najib..kenaikan gula tepung dan bhn2 masak dikekang kuat..

ini mungkin menyebabkan KUok CinaSial ni dendam dgn Najib..tambahan pula mereka mmg ahli seumur hidup dapig..dpn melayu je pura2..




Saya tabik, anda selamatkan negara - Robert Kuok



PUTRAJAYA: Individu terkaya Malaysia, Tan Sri Robert Kuok, mengangkat tangan menabik Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, kerana menyelamatkan negara.

Dalam petikan video pendek yang dimuat naik di laman Facebook oleh Kelab Chedet, kedengaran Robert Kuok berkata, "...Saya tabik. Anda menyelamatkan negara. Sudah tentu dengan bantuan Daim," katanya merujuk kepada Tun Daim Zainuddin, rakannya dalam Majlis Penasihat Kerajaan (MPK).

Anonymous said...

Bebudak kpop harapan ingat tukar gomen cam main game kot.
Kalau tak jadi atau tak suka boleh reset..
Bebudak kpop, tanya sikit harga brg dah turun ke?

Anonymous said...

atuk beli selipar 12 hengget ari ni tok wan shopping baju kurung buy 1 free 1. balik shopping naik porshe naik jet balik kampung. mantap sungguh lakunan atuk

Anonymous said...

Baguslah bangang, sekurang2nya memberi kepada rakyat. Bukan macam dulu beri sikit lepas tu disapu balik banyak.

Anonymous said...

Wah, hebatkan Kerajaan Pakaton, baru 2 minggu jadi gomen dah nampak kemajuannya.. keh keh keh.
Tapi masih dok kata Malaysia nak bangkrup & hutang satu trilione. Wayang apakah yini?

Baca & hadam maksudnya. Berita terbaru dari Kosmo Online 24.5.2018. Kalau Kosmo tipu, maka aku pun jadi penipu jugak.. he he :

"Malaysia naik dua anak tangga kepada kedudukan 22 dalam Ranking Daya Saing Dunia IMD yang diterbitkan oleh Institut Pembangunan Pengurusan (IMD) Pusat Daya Saing Dunia.

"Malaysia merupakan satu-satunya ekonomi (di Asia Tenggara) yang mencatatkan kenaikan dua anak tangga, dipacu oleh pemulihan kukuh prestasi ekonomi, khususnya perdagangan antarabangsa," menurut kumpulan penyelidikan yang berpangkalan di Switzerland itu dalam kenyataan hari ini"

SUDAH-SUDAH LE PAKATON! JANGAN NAK PUTAR BELIT LAGI. INGAT, MENIPU ITU BERDOSA & DIMURKAI ALLAH!!

Anonymous said...

Skang labu dah bocor
Ph dah tak mampu tampung..
At the end spt biasa...
INI SEMUA KESAN SALAH TADBIR BN...macai bongok pun anggok2..
Kahak puiiii

Anonymous said...

Ayat standet...INI SEMUA KESAN SALAH TADBIR BN...kahak puiii

Anonymous said...

Apa2 pun rakyat mahu sesuatu keberuntungan dr kerajaan....
Apa yg PH sajikan pada rakyat ketika ini tak lebih cerita2 pakpandir penghibur sebelum tidur mungkin sehingga habis penggal...
Rakyat gigit jari jer lah...

Anonymous said...

Kerajaan BN : rakyat kena ubah gaya hidup, berjimat, buat kerja part time, ayam mahal jangan makan ayam..bagi brim..rumah mampu milik..ujud projek mega tambah peluang kerja...

Kerajaan PH : potong gaji menteri, bubar agensi perabis duit, nilai semula projek mega..perangi rasuah..buang pekerja..janji capati tol..janjicapati minyak..janjicapati gst..

Ini baru betul...

Anonymous said...

macam haram jadah...bila ditanya alasan paling win ..takan hari ni kawin esok dah ada anak..tak pun kalo esok nk jual kueh pun khemah nak naik dulu..kerusi meja pekakas nk susun dulu...
pesal tak cakap macam tu masa ceramah pru lepas
kami tau la kami ni uneducated..keluarga kami di kg tu bukan tiap hari nak beli kereta..khabarnya harga kereta turun tapi barangan harian
tak berkurang seduit pun..masih kekal seperti biasa..apa kejadahnya menipu bulan puasa ni
0% gst mende nya

Anonymous said...

AWAS BABI SUDAH TERBANG MERATA-RATA DI PUTRAJAYA...

dia kasi 4.8sen utk rakyat setahun..lepas tu dia akan rompak dari poket rakyat 10%sst..+ tol + harga barang naik+ robert kuok penyamun tua sudah pulang..semua mesti naik.. kasi wa untung besaar

Anonymous said...

.

Harga petrol sekarang RM2.20 . Kira OK laa tuu . Negara lain RM3.40 . Bersyukur lah . Korang nak murah macam mana lagi ?

Harga barang keperluan mahal ? Maka berjimat lah . Rakyat Malaysia bukan kurang makan tapi terlebih makan . Tu sebab ramai yang darah tinggi , Sakit jantung , kencing manis . Kalau bukak puasa macam macam makan , itu ini sampai perut nak meletop .


Anonymous said...

Bagus lah tu...dorang ni la yg dulu musang berbulu ayam dlm kerajaan BN...dorang ni lah yg pangkah PH....terimalah hadiah PH...

Anonymous said...

ko cakap la camtu kat budak kpop...ada bran....
hihihihi

Anonymous said...

Potong gaji pokok 10%, canang hingga ke kutub utara.. he he hick!
Elaun pulak bila mau serah balik kat rakyat marhaen?
Biar menteri hidup bersederhana, naik Proton je ke sana ke mari. Ada bran??
Orang kampung jugak yg susah, mampu beli sebijik Hacks je dgn duit 4.8 sen tu. Malangnya hidup di zaman Malaysia Baru.. hu hu huick!!

Anonymous said...

Cakaplah apa pun. Matlamat utama UMNO da tak perintah Malaysia lagi. Yahuuuuuuuuuuuuuu... Cts dan pecinta2 najib silalah meroyan menyalak untuk tempoh 5 tahun. Syok sendiri. UMNO lingkup... Lain2 hal... Ado aku kesah...
Hahhahhaha

Anonymous said...


Macai Pakatan Dajjal 4.14..
ko tak ubah nmcm budak terencat akal. Isu sekarang bukan soal BN perintah lagi..tapi soal pakatan haramjadah telah rosakkan negara dalam masa 2 minggu macam-macam tindakan gila dan merosak telah berlaku. Ramalan pakar eknomi luar mengatakan malaysia akan defisit dan akan terjerumus ke kancah masalah eknomi!

lepas tu permainan politik gila tangkap sana sini menyebabkan persepi buruk akhirnya pelabur lari.. tidak yakin lagu dengan pentadbiran ala lanun dan diktator..

Ko boleh tunjuk gila skrg tapi nanti hasilnya ko jugak akan terima. Ade aku kesah tu akan makan ko balik nanti hahaha.. Insya Allah. puak bongkak takabur ni takkan selamat

Mohamad said...

Kelantan buat potongan 20% sejak zaman Almarhum Tok Guru Nik Aziz lagi. ADUN dan MP PAS juga buat potongan 20% untuk parti sejak zaman Almarhum Baharuddin Abdul Latiff abang kepada Pak Subki Latif

Isyammudin Ismail said...

Minta maaf. Saya rasa anda silap tu.
Bukan RM0.048 tu untuk sebulan.
Tapi SETAHUN RM0.048.

Anonymous said...

where would you begin? The first thing you certainly can do is
begin incorporating regional into your search phrases.
A fantastic instance is if you're attempting
to sell essential oils, your keywords could possibly be"essential oils," or even"high quality essential oils." Nowadays you want to present nearby, so you turn your key word into a long-term key word using location, such as for example"essential oils London" or even"essential oils in New York" as illustrations

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates