May 10, 2018

42 Calon Perdana Menteri Janjikan GST Mansuh, Ganti Demgan SST? Inikan Wal Hasil Balik Asal?



Terima kasih calon Perdana Menteri Pakatan Harapan (setakat pukul 4.00 petang masih belum angkat sumpah), kerana membuat akujanji akan menghapuskan Good & Services Tax (GST). Alhamdulillah. Maka pengikut-pengikut beliau bertepuk tangan dan bersorak gembira seperti dalam video di atas.

Beliau juga berjanji akan mewujudkan kembali Sales & Services Tax (SST). Krik ... krik ... bukankah SST satu bentuk cukai yang dilaksanakan oleh Malaysia dahulu? Cukai ganti dengan cukai. Siapa kata Pakatan Harapan perintah Rakyat Malaysia tidak perlu bayar cukai?

Kalau sekarang GST dikenakan adalah 6% dan dilaksanakan hampir kebanyakan negara-negara di dunia termasuk yang terbaru di Arab Saudi dan ianya satu sistem percukaian yang telus, Pakatan Harapan ingin menjadi popular dengan mengantikan dengan SST yang penuh dengan ketirisan. 

Kalau dulu SST 10%, sekarang berapa peratus. Mungkin pengikut-pengikut Pakatan lebih suka cukai 10% berbanding 6%. Maklumlah IQ14.

42 comments:

Anonymous said...

Tahu tak kenapa rakyat tak nak sokong bn..?

Salah satu nye dpt blogger mcm ko..

Buat org lebih meluat kat umno @ bn..

Tu tumbang sampai kalah..!

Anonymous said...

TAK APA CTS....KITA SAMA2 TENGOK APA JADI DALAM MASA 100 HARI NI.....

Anonymous said...

Nak tanye cikit...kenape umno dan bn tumbang?...kenapw gst negara lain tak melambungkan harga barang?...

Anonymous said...

Bila najib masuk sungai buluh siapa plak akan pimpin umno?
...zahid pon akan disiasat...muka zahid tak nampak garang dan samsing lagi...kawan anak dia yg jahid tumbuk akan mintak polis siasat semula...agak2 polis berani tak siasat zahid?...ato polis boleh sergah jahid?...

Anonymous said...

bhai..terus kan usaha anda sbg pembangkang..jgn pnh putus asa..segala tohmahan kne terima...contohi Pakatan ok...hahahaha

Anonymous said...

Najib dah tumbang. Tun mahathir pm sekarang. Buang nostalgia anda jauh2. Kihkihkih

Anonymous said...

wei lu....sebab gst lah menyusahkan..sst tak pernah menuusah kan sesiapa..

gst adalah akta yg di kuatkuasa...sst tu apa...kau p kedai mamak makan ada sst ka dulu...

masih nak tunjuk kat boss kau ke...makan panadol la weiiii

Anonymous said...

cai lu ingat skit akta fake news da leh dikenakan anjing2 cam lu ni...so packing barang siap2...dedak yag ade tu kuarkn cepat2...

Anonymous said...

Anon 4 42, berfikir la dgn waras. Jangan bernostalgia sst zaman 80an. Gst adalah cukai cara kini. Ko nak patah balik ke zaman lampau. Sesuai ke di era milenia ni? Suka hati ko la labu. Itu yg ko nak kan? Tu yg boss ko ikut kan je la. Janji pofular. Almaklum la orang lama, cara pon lama. Ko tanggung je la apa2 nanti. Ko bukan perasan pon kqn?
Yang pasti tokey2 buncit akan bergembira semula kerana dapat makan belakang kiri dan kanan tanpa di kesan..masyuuk! Jangan pula gomen tak dapat nak teruskan kesinambungan sbb hilang punca pendapatan. Royalti minyak makin berkurangan. Suka ati ko le labu.

Unknown said...

Sekarang ni dlm mood gembira...biarkan....
Tunggu la bahangnya...

Anonymous said...

Cts jangan putar pasal sst...ssst 6% dan 10 % sahaja...banyak barang makanan dan elektrik tak kena sst...beli barang kedai 2 ringgit tetap bayar 2 ringgit...

Tanah Melayu Kini said...

Sst akan jadi 6%
Takleh 10.. nk control cun 2 tahun.. pastu... tgk la camno..

Tanah Melayu Kini said...

Dan malaysia buat sejarah dunia..
Negara didunia pertama batalkan gst..

Anonymous said...

daif juak2 fuckatan nie sst juga cukai, barang memang tidak akan harga berkurangan sebab barangan nie bergantung harga di pasaran..terutama barangan import..maka harga tetap spt sekarang or bertambah tinggi...hasil kerajaan cuma dapat 12 to 14 billion..jadi ketirisannya banyak...
kita tunggu 99 hari lagi apa moyang nak buat??

Anonymous said...

br1m ada lagi tak nanti?

Anonymous said...

fake or not.. dengor khaboor chedet lum angkat sumpah sbb takde parti yg diwakili... betui ka...?

Anonymous said...

Sebab peniaga tak tolak cukai 11%-16% cukai SST dahulu sebelum tambah GST 6%. Peniaga tambah terus 6%. Sebab tu naik harga. Sepatutnya barang murah 5%-10%. Tahniah, peniaga menang. Income negara yg dah boleh cecah 42 billion, jd kurang dr 20 billion setahun sekarang. Peniaga maintain boleh manipulasi cukai sbb talda gst dah. Sekian.

Anonymous said...

GST ni cukai telus. Wajib papar dlm resit. SST pulak tak wajib papar dlm resit. Takda dlm resit, tak bermakna tak ada cukai. Rate SST 11%-16%. Lagi tinggi dari GST. Haih, tak paham pasal GST pun payah jugak. Tak paham aku apa gila org malaysia nak byr tax lagi tinggi.

Anonymous said...

Suka hati ko lah nak kenakan GST ke atau tidak.... Yang penting brim nih, bulan Jun ni Sepatutnya sekitar 3 juta rakyat Malaysia akan menerima RM 800 sekeluarga.... Kalau ko tak beri bermakna ko adalah bapak segala putar alam.

Anonymous said...

Nama dia tiada dalam mana2 parti politik yang berdaftar. Pakatan tu tak halal. Ni dah start dah main tikam2 belakang antara pendokong ph/pke. Bila nak boleh tuntut janji ni. Kerajaan pon tak leh nak tubuh. Rasanye nek jah bakal jadi puppet pm mi bagi mengganti tokdet.

Anonymous said...

Dah mula da akriviti peras ugut macam zaman dolu2. Tu la kata, undang2 baru perlu pwngamal baru juga. Ni amik balik recycled product macamna nak adjust?

Anonymous said...

Kalo dah tahu peniaga tak buang sst terus masuk gst kenape menteri tak bertindak?....tak bodoh kerja kerajaan najib...

Anonymous said...

Saya rasa BR1M berganda tu tak akan di bayar bulan Jun ini sebab Najib cakap BR1M itu hanya akan di bayar kalau BN menang . Begitu juga dengan tol percuma 5 hari di hari raya . Saya tak yakin Mahathir boleh bayar BR1M tu sebab Mahathir ni kedekut sikit . Ingat tak masa dia jadi PM dulu .

Anonymous said...

Saper ajar ko sst 11%- 16%?

Anonymous said...

Kita tunggu dan lihat. Adakah harga barangan akan berubah? Puasa hampir tiba dan raya akan menjelma. Pastinya pesta harga naik turun akan berlaku. Adakah kisah lagu bangau oh bangau akan berkumandang? ..... rakyat hakim negara.

Anonymous said...


surat sedih Al Jub.tak setuju Moyang jadi pm?..kene kencing
Kepada Seluruh Ahli Parti Keadilan Rakyat Yang Amat Saya Sayangi Dan Hormati.

Disebalik kemenangan untuk kita semua ini, saya sedikit bimbang akan hala tuju kita selepas kita berjaya menumbangkan BN dan Najib. Akan timbul persoalan besar, siapakah diantara kita yang paling layak untuk diangkat sebagai Perdana Menteri yang akan dipersembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia, Seri Paduka Baginda, Yang DiPertuan Agong....

Namun, atas nasihat isteri saya yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat,Wan Azizah Wan Ismail yang meminta bantahan saya ini tidak dinyatakan secara terus. Saya mendiamkan diri dahulu supaya Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Harapan yang saya dan isteri ketuai berjaya menumbangkan BN terlebih dahulu sebelum sebarang keputusan diambil....

Perlu saya akui hari ini bahawa di dalam Parti Keadilan Rakyat sendiri mempunyai pengkhianat yang menunggu masa untuk mengangkat dirinya sebagai Perdana Menteri. Jika kita masih ingat tentang apa yang berlaku semasa Langkah Kajang pada tahun 2014 yang mana pada ketika itu, nama Datin Seri Wan Azizah sepatutnya menjadi Menteri Besar Selangor, dicantas di saat akhir oleh individu berkenaan.

Justeru, apabila wujud konflik siapa yang sepatutnya diangkat sebagai Perdana Menteri pertama dari Pakatan Harapan, saya dengan tegas menyatakan, saya tidak bersetuju untuk membenarkan Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri sekali lagi. Ditambah dengan usianya yang saya anggap menghampiri usia nyanyuk, mustahil orang sebegini mampu mentadbir sebuah negara yang kita cintai ini dengan berkesan...

Helah Tun Mahathir ini cukup licik dan tidak mustahil dia mahu menyandang jawatan ini untuk lima tahun yang akan datang. Malah, tidak mustahil, dia akan mewariskan jawatan Perdana Menteri ini kepada anak beliau dan mungkin juga akan diwariskan kepada pengkhianat perjuangan saya dan semua rakan-rakan saya termasuk Otai Reformis demi memastikan nama saya terus terkubur.

Salam perjuangan dan salam reformasi untuk semua
Al Jub

Anonymous said...

Teruskan je la berblog cts... Kena ada jugak blog pembangkang mcm ko ni. Tadi point tu kasi smart la sket.

Kalau sst 10% tu lagi banyak hasil drpd gst 6% tu mana la dtgnye puluhan billion setahun tu! Bangang nak mampus ko ni.

Anonymous said...

Cts wat pecahan kemenangan PH ikut parti masing2..aku mls nk cari hahaha

Anonymous said...

Padan muka! Kihkihkih

Anonymous said...

Ok, kita KALAH kali ni. Redha je la dan percaya akan qada dan qadar Allah SWT. Maybe ada hikmah di sebalik KEKALAHAN ini.
Kita tunggu dan lihat sahaja apa pembaharuan dan kebaikan yang boleh ditawarkan. Antara sungutan rakyat adalah harga barang yang melambung sinonim dengan BN - Barang Naik.
Baik, mungkin dengan kerajaan baru harga barang akan jauh lebih murah. Ikan kembung akan balik ke harga RM8 sekilo. Ayam RM4 sekilo. Minyak RON95 RM1.50 seliter dan Mini cooper boleh dapat dengan harga Honda Jazz.
Ini adalah pilihan rakyat majoriti, kita hormati keputusan majoriti dan harap ia memberikan kebaikan kepada kita semua. Jangan nanti kita "Menang sorak kampung tergadai" sudah lah.

Anonymous said...

Fuck you la bro 4.17pm, kau tak tengok blog fuckatan? Salah satu sebab kenapa aku takkan sokong fuckatan ialah kerana blog fuckatan yang siang malam fitnah. Itu sebab aku tak sokong fuckatan kerana blog dan mentaliti penganutnya yang macam kau ni.

Anonymous said...

Takpe la bro, dah itu yang budak2 ni hendakkan. SST. Sebagai rakyat biasa saya mengharapkan yang SST ni memang boleh mengurangkan harga barangan. Ikan kembung boleh turun RM8 sekilo, ayam RM4 dan harga Honda Jazz sama dengan harga Myvi.
Kita tunggu dan lihat sahaja apa yang diorang nak buat.

Anonymous said...

Kebanyakan penganut fuckatan berpendapat GST adalah punca kepada kenaikan harga ikan, udang, sotong dan pelbagai jenis barangan lain. Buang masa saja mengajar penganut ni teori keluk penawaran dan permintaan, memang takkan faham punya. Itu belum lagi diambil kira faktor El Nino dan pemanasan global yang memang sudah menjadikan populasi ikan berkurang di lautan.

Anonymous said...

menang sorak jer..kampung tergadai..same2 kita tgok

Anonymous said...

Proton madey sapa nk beli..kalau honda jazz 60k.
Sape yg naik kan cukai kereta import dulu2..bukan madey ke

iHakim said...

Huh... bangang punya blogger.. korang nie sumualah perosak bangsa tau x. Baik korang jgn jadi bangsa melayu lah. pendirian mengikut nafsu.

Anonymous said...

Tuan Blogger boleh duduk kat luar dr Malaysia ni atau temankan mana2 ex pemimpin BN UMNO yg dulu nya penah duduk dlm kabinet, skrg freedom tggu masa nak didakwa jer.. Tun M will catch one by one BNs. Wait & see. Ko carik Negara yg bebas cukai. Duduk situ diam2.

Anonymous said...

Berapa rate set?

Anonymous said...

Aik bukan puak2 Ni tolak akta fake news Dulu?

Anonymous said...

Gst Dulu Pon bukan semua kena bai, ko malas nak Masak pi makan kedai lepas tu bising kena gst. Kerja dah la malas..semua nak harap orang suapkan.

Anonymous said...

Akak zeti kata zero percent gst..maknanya dia still hole naikkan gst..bila melayoooo sudah lupa

Anonymous said...

Lek la bro, kata demokrasi...sentap ka Cuba bagi perbincangan serious skit contoh macam Mana pH bole turunkan Rega minyak to 1.50 dlm Masa 100 Hari. Alasan Hari ni main esok kuar anak dah basi, patutnya main terus pancut..seperti janji ph

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates