May 15, 2018

134 1 Daripada 10 Janji Kerajaan PH Dicapati



GST tidak akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari kata TS Zeti Akhtar Aziz, Ahli Council of Elders. 1 dari 10 Janji 100 hari Manifesto PH hampir pasti tidak ditunaikan. Kenyataan ini juga bukan dibuat oleh Menteri Kewangan yang dinamakan oleh Perdana Menteri.

Rakyat yang mengundi PH berangan GST dimansuhkan segara selepas PH menang. Rupanya tidak. Kemudian ada yang kata tunggulah, GST akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari. Rupanya itu pun tidak. Ahli Council of Elders kata hanya kaedah hapuskan GST akan diumumkan dalam tempoh 100 hari. Pemansuhan GST hanya selepas 100 hari.

Sebenarnya, mudah saja kalau Kerajaan hendak tunai janji mansuhkan GST yang ada di dalam manifesto PH PRU14. Perdana Menteri atau ahli Council of Elders boleh istihar segera kadar GST adalah 0%, sementara menunggu kaedah lain yang terbaik, Tidak perlu tunggu 100 hari atau memberi apa-apa alasan. Itupun kalau Kerajaan jujur hendak tunaikan janji.

134 comments:

Anonymous said...

1 down...9 to go..
" menang sorak kampung tergadai"

Anonymous said...

geng k-pop boleh tangguh dulu pesta tarian atas jalan sbb assesori ..kasut masih ada gst
lg pun brim utk raye ni pun cuma FAMA yg bagi

Anonymous said...

Sedihnya!
BR1M pun entah ke mana. Raya dah nak dekat.

jom ramai2 kita like video ni:

https://www.youtube.com/watch?v=PJojLgPyZ8U


Anonymous said...

Aku rase GST telah di hapuskan dalam senyap sebab tadi aku pergi Giant beli beras , takde GST pun . Dia tulis kat resit , Zero GST . Dah hapus laa tuu .

ted manoff said...

Kikiki..kikiki..jgn marah2 cts..ko ingat sng kerr nk hapus gst..segala sistem akn dikemaskini baru boleh gst..janji 100 hari tetap akn tertunai tapii ambil masa sikit..janji bn gst turunkn harga brg dh tertunai blm cts..kikiki..jgn marah cts geram xpe..kikiki..nanti ada masa kita jumpa cts..ada byk bnda nk cerita..kiki..

Anonymous said...

TAHUN ni yilek yen na dei tamby chit podah RAYA!!


JANGAN ko nk HARAP apa2 DUIT dri krajaan..TUN mmg KEDEKUT..

Gua da hidup zman TUN..gua mmg tauuu..

Yg KAYER smakin kayer..yg mskin smakin miskin..

Kawan2 KRONI2 n anak2 yg akn kayer rayer

Anonymous said...


Manusia yang sombong dan bongkak takkan nampak. Selagi Allah SWT tak tarik semula Nikmat-NYA selagi itu mereka akan sombong takkabur!

Allah SWT dah Firman dalam Al-Quran " Jika tidak bersyukur dengan nikmat, Allah SWT akan tarik balik nikmat tu DAN disertakan AZAB yang pedih.."

Anonymous said...


Pembenci-pencaci-pencela Najib Razak sekarang boleh puas hati..
Termasuklah tikus dan babi2 yang bersarang dalam UMNO..

kontraktor2 cari makan yang pura2 jadi ahli UMNO.. pelahap2 projek.. bila kalah mereka ini yang cabut lari.. tak kurang juga org2 UMNO yang sabotaj dan swing undi pada Pakatan..kunun2 nak jatuhkan najib..

sekalung PADAM MUKA pada puak2 haram jadah ni! Sama2 lah kita 'nikmati' kerajaan baru @barua dAPig.

#BebasNajibRazak
#NotMyPM

Anonymous said...


Sehari dua lagi rakyat akan mula browse cari Najib Razak..

pengkhianat2 juga sama.. mungkin menyesal tapi dalam hati takkabur tak nak mengaku..

browse dalam interner cari Najib Razak.. manusia yang korang keji caci hina fitnah bertalu-talu siang malam.. dia dibenci tanpa sebab syarak. di difitnah dengan 1001 fitnah..

ambik semua..padan muka.. biar penzalim sebenar yang akan jadi pemerintah!!

Allah SWT takkan naikkan pemimpin yang baik dari kalangan rakyat yang JAHAT!

Allah pinjamkan sekejap kebaikan pemimpin seperti Pak Lah dan Najib Razak..untuk UJI sejauh mana keimanan dan syukur rakyat Malaya..

guru2 Agama J-Qaf yang terbela..tapi mereka dapat gaji mereka ANGKUH..mereka SOMBONG..mereka bongkak.. mereka membeli belah bermewah tapi masa yang sama mereka kutuk keji maki Kerajaan ketika itu..


guru2 yang mengajar tak tera mana..tapi main politik siang malam hasut sana sini wassap grup.. sindir maki keji.. nah sekarang puas hati!!

Saiz penjawat awam akan dikurangkan (bahasa molek akan diberhentikan)

Hapus GST.. menyalak sakan.. hari ini menang esok hapus.. so logiknya mesti dah ada sistem ganti..baru kita berani janji..

aikk ni ted babi cakp " ingat senang ke nak hapus.." BABI memang tetap BABI.. habis tu ko sahut janji bodoh mcm tu.. apa pasal?

Kenapa masa kempen tak cakap betul2 bukan esok boleh hapus?

So unsur2 menipu dalam berjanji..ini puak2 jahanam ph Laknatullah..

Seronokah rakyat ketika ini..puas melihat UMNO tersungkur.. dan Najib Razak di kurung dalam rumah??

Apa dosa Najib pada korang?? jawablah nanti di hadapan Allah SWT.. jangan loyar buruk mereka2 kesalahan! kamu loyar buruk dengan Allah.. Allah akan balas dengan Azab!

Nauzubillah!

Anonymous said...

Ooi... Beras tak ada GST Ngok.

Anonymous said...

Tp yg pelik ekonomi terus melonjak kukuh hutang negara pd paras yg rendah sehari dua slps ph ambik alih..ini sudah blh masuk 8 perkara ajaib dunia

Anonymous said...

Ooi penipu, dulu apa pasal kata senang saja hapus GST???

Anonymous said...

pulak dah gst tak dihapus terus ke bukan ka ari ini ke putrajaya esok minyak turun.. gst hapus dll.

starategi tun mamak lambat lambatkan sambil goreng apa yg patut.. kami mahu segerakan kes 1mdb...!

ted manoff said...

Bagi masa sikit...biar pakar ekonomi yg akn urus gst..mlm nii nk gi shah alam jumpa kwn..cts jgn nyorok plk..mlm pru ingat nk jumpa cts tapi byk sgt halangan...

Anonymous said...

Sekarang brim sudah digantikan dengan bk2m aka bantuan kroni2 matdey

Anonymous said...

Azab yg lebih pedih sudah pun ditakdirkan kepada si mata lebam.

Anonymous said...

ishhhh....jgn kutuk bior depa melompat dulu kan depa cheredik
awok kat blakang jadi penyanyi latar udah ler
....yeahhhhhhh.....yeahhhhhhhh

Anonymous said...

siapa yg kontrak tu...guru ngan pensyarah masuk sekali tak...?? elok la
apa najib buat sebelum ni semua tak betul...yg duk hasut pelajar pun diorg ni jugak la...sikalang apa macam....syiokkk ka ?? mesti la kann
dulu sibuk bekerja..skrg takyah buat apa dah duk umah berehat sambil kira berapa hari lagi nak sampai 5 tahun kannn

Anonymous said...

Haha..sebensrnya ada dlm 100 brg spt beras, gula, ikan, ayam, buku, ubatan dll yg xde gst..dan gst sebenarnya xde kaitan ngan harga brg naik. Sbb dah dah 3 thn kadar gst x naik tapi harga brg terus naik

Anonymous said...

Apa? GST tak hapus? Dah kena TIPU? Tengok hebat tak dap berpolitik? Nak harap Petronas, syarikat ni bukan cop duit, kesian mereka, facilities mereka majoriti dah AGING! Apakah yg dimaksudkan aging, cari sendiri? Mereka perlukan modal CAPEX OPEX yg sangat besar to sustain... kalau tidak tutup kedai mcm kedai roti loaf. Kerajaan diarahkan berjimat cermat bermula sekarang untuk kurangkan kos sementara langkah2 pengecilan kakitangan dijalankan...

Anonymous said...

Beras, budu, cencalok, tempoyak, belacan sume takde gst!!!! Elek!!!

Anonymous said...

Rasa nya raya ni takde BR1M atau bonus untuk kakitangan kerajaan . Dah paham sangat Mahathir ni . Dia ni kedekut sikit . Cara dia mudah saja , dia buat buat senyap supaya orang lupa .

Aku tengok Mahathir kali ni banyak auta . Dia cakap bepusing pusing sampai kepala aku pening . Dia cakap dulu nak hentikan projek dengan China . Sekarang dia pusing cakap , kena teruskan projek dengan China . Dia kata Guan Eng menteri kewangan tapi semalam dia pusing cakap . Dia cakap pengampunan segera untuk Anwar tapi semalam dia pusing cakap .

Sekarang ni menteri kabinet pun belum angkat sumpah lagi . Berapa lama lagi nak tunggu pun aku tak tau . Selagi menteri kabinet tak angkat sumpah maka negara dalam keadaan terumbang ambing . Orang luar nak melabur pun takut .

Aku rasa mansuh tol , GST , turunkan harga minyak tu , lupakan laa . Takkan di buat nya . Pandai la dia pusing cakap . Dia buat senyap , lama lama rakyat pun lupa .

Anonymous said...

Governance system dlm negara kita ni dah canggih dibentuk Najib, tengok selepas seminggu kerajaan still running very smoothly without ada menteri. Tak perlu menteri to govern, buat buang duit kerajaan saje. Rasanya eloklah Zeti ni jaga kementerian kewangan without having any portfolio, dia ni bebas rasuah, lagi pun dia ni lagi berkredibiliti berganding LGE yg punya kes mahkamah. Rakyat jelata tak tidur malam memikirkan org tu nak jaga perbendaharaan negara, lingkup dibuatnya, eeeee seram!!!!!!

Anonymous said...

Tkyah pening2..tun ok jew..saje dia pusing2 setiap isue..bila pusing2 .isue gst.minyak free.ki ki ki..org lupa..lagi satu..bonos kaki tangam kerajaan ader kew..ki ki ki..mcm madey buat lupa2 pulak...tun ni mcm anai2..makan kayu(ph)senyap2..tau2 reput jew

Anonymous said...

starategi kosong!

P Ramlee said...

Aku rasa kita dah kena kencing . Dah nak dekat satu minggu PH menang , satu apapun dia tak tunaikan janji dia lagi .

Anonymous said...

ok la tu baru seminggu compare dgn Jibby dah masuk 5 tahun sampai tunbang BN byk je janji yg dicapati..kah.kah.kah..CTS, kipidap, donggibab..!!

Anonymous said...

Dsn berhempas pulas melonjak kukuhkan ekonomi
Berhempas pulas turunkan hutang negara pd paras yg rendah
PH haramjadah ambik alih cuci kaki jer...haha

Anonymous said...

Hehehe..macai bongok anggok2 mmg suka kena kencing...
maklumlah kan...bongokkkk

Anonymous said...

JANJI DICAPATI!!!! Bulan Ramadan ni alamatnya melambung2lah harga barang? Ingatkan GST hapus, tiada harapan lah!!!!! Nak buat mcmana dah kena kenching...

Anonymous said...

Den dh koba an dulu.gst..tu cukai terbaik..setiap satu yg di buat ada sebb musabab nya..pembangunan oleh seluruh rakyat.semua membantu..skrg pk nk ngejas mcm mano..jangan ding dong ding dong..apa hukum nya berjanji tk ditepati..piji mana..piji.jngan nyorok..mxm cibai

Anonymous said...

ok laa,, kateko GST susah nk mansuh, tolak 1 manipesta PH, ada tinggal semilan lg. minyak susah juge ke nk turun? tol, tol cane tol??

Anonymous said...

BSKL merosot lagi dua mata, Dan Ringgit jatuh lagi... Pakau2 Mahathir buat menghabiskan betas saja le.

Anonymous said...

rilek la abg ramlee, isap okok dulu, tinggal 9 jer lg pun, GST dh tak jd mansuh 100 hari

Anonymous said...

Lepas tu tun pula jdi kayu kering reput dn dimakan oleh anai2...hik3..

Mamat said...

Sekarang dia kata kena tunggu 100 hari . Lepas 100 hari dia akan kata kajian belum siap lagi ... kemudian dia pusing lagi itu ini . Lama lama rakyat pun lupa . Dah paham sangat dengan mamak Mahdey ni . Semua kena kencing dengan Anwar Anwar sekali .

Anonymous said...

Abis laaaa. Huruhara malaya.. :-c

Anonymous said...

PUlangkan Malaysia kepada raja2 Melayu.

Anonymous said...

ZAHID n KU LI kne gabung..
Ku li da byk tahu hal TUN "PUSING2"...

Xpyah nk ikut prosuder sgt UMNO!!...nk meting le nk undi ler nk PAU ler n mcm2 lgi...lantik je Ku Li jd speechman n pnasihat UMNO..

ape2 hal crite PH bior ku li yg backfire blik...

Skrg ni hanya Ku Li yg pernah ad SEJARAH "fight"n backclash dgn TUN..

Anonymous said...

...tiru macam rapiji....dia last bayar gst 9 mei (siap umum pakai poster lagi)...

Anonymous said...

Dah 4 hari negara takde menteri kabinet. Skrg ni Tun paling berkuasa.

Anonymous said...

Azab yg teramat pedih ditakdirkan kpd si Pebipu ckp tak serupa bikin, si Penipu yg tak tunai janji.

Anonymous said...

PH...Pakatan Hurahara.

Anonymous said...

http://riziqin.blogspot.my/2018/05/3600-guru-kafa-kena-buang-disebabkan.html#more

belum sampai seminggu rakyat dah dapat hadiah pertama dari PH
3600 guru kafa diberhenti serta merta.. dan putrajaya semua pekerja
kontrak diberhenti serta merta. Tahniah Tun


tahniah PRU 14

Anonymous said...

Sepatutnya gst dihapuskan sebelum bulan ramadan ni.

Anonymous said...

Berlakon je pakar2 Ni ..skrip semua dah Ada..

Anonymous said...

Dia takde la plak merapu rapu buat magic 100 hari..

Anonymous said...

zahid tak boleh harap...habuk pun tarak...kokok berderai ekor berkelumbang tahik.

Anonymous said...

Mamak Mahdey kata nak bawak Najib ke-muka pengadilan . Takkan ade der . Tu semua spin ajer lebih . Sampai sekarang satu bukti pun aku tak nampak lagi . Yang ade cuma whatsapp viral itu ini .

Kalau takat kabar angin aku pun boleh claim bahawa kubur Hang Tuah ade kat belakang umah aku . Bukti aku takde tapi moyang aku yang cakap .

Anonymous said...

Ni raya tak lama lagi ni . Satu apa pun tak dapat . BR1M entah kemana , bonus terus ghaib . Kalau ada reporter tanya mamak Mahdey , dia akan cakap dalam kajian nak tengok budget cukup tak cukup . Kemudian dia terus senyap sampai Hari raya .

Anonymous said...

Yang aku tau harga keta tak turun

Anonymous said...

PUNYALAH BODOH DIA NI.KELDAIPUN LEBEH CERDIK DARI DIA NI...BERAS MANA ADA GST. MEMANG BAHALUL, BODOH MACAM KEPALA...Huh buauknya.

Anonymous said...

Raya ni tak balik kampung la jawabnya, brim takde, bonus melopong, gst entah kemana, harga petrol tak turun2, kerja tak secure, harga barang2 bulan Ramadhan ni tak tau lagi macam mana? Apa nak buat dah nasib badan!!!!! Yg pasti bila tengok tv wakil2 rakyat dap, ph pakai kereta Mak oii semua besar2 mewah2 belaka... Rakyat melopong!!!!

Anonymous said...

PH = Price High...

Anonymous said...

Yang komen komen ni..undi BN ke tidak.

Mereka fikir tak undi pun dapat BRIM... tak undi dapat bonus..

Sekarang semua melepas.. bubur dah basi..

Anonymous said...

Dah baca laporan ketua odit negara mengenai 1mdb yg disorok najib?...boleh bagi ulasan?

Anonymous said...

Tun x akan serah jwtn ke dsai. Pkr kena kencing

Anonymous said...

saya setuju dgn anon.5:46 smlm...mereka ni guru2 kafa ni tak tahu syukur nikmat...suka kutuk kerajaan pimpinan DS Najib...terutama ustazah2 di sek agama di Kajang..mcmana saya tahu..tak yah tanyalah...ok...dan..sekarang mereka yng kena diberhenti kan kerja tu boleh lah ganti. ..minah2 Indon or pak2 bangla..jadi Bibik k..jadi orang kutip sampah k..bersihkan longkang k...itulah...sekarang Allah bayar cash...akhir zaman...sesapa yng pangkah BN..InsyaAllah. .rezeki Allah tetap ada..sbb kita orang yng tahu bersyukur

Anonymous said...

♫♪ Apa guna berjanji
Kalau tak ditepati
Kelak merachun hati
Tuan sendiri menggigit jari ♪♫


Anonymous said...

Tauke kereta NISSAN cakap, waktu ade GST ni le kereta murah. Cepat beli sebelum GST dimansuhkan nanti.. hurry hurry!

Anonymous said...

Babi pon boleh terbang wooo..sudah terbang ka? Ton manyak magik...ekonomi sudah strong 3 hari saja..dia jampii..puhh..pahhhh..fuhhh...najib berhempas pulas 8 tahun..mengharungi fitnah dhsyt.. smuga Allah merahmati jasanya..dn pelihara rezeki kita pengundi2 BN. Jauh disudut hati rasa syukur dgn sgala limpahan nikmat wpun dikelilin suara pengaruh manusia2 kufur nikmaat pd zmn itu...

#BebasNajibRazak

Anonymous said...

Ckp pndai tokey nissan.nnt dia pun ton mamak sapuu..pechat..kikiki

Anonymous said...

Perhatikan, ini antara negara-negara yg tiada GST, termasuklah Malaysia yg akan memansuhkannya dalam 93 hari nanti. Korang cuba buat research, macam mana taraf hidup rakyat kat negara tu. Fikir-fikirkanlah dengan minda yg fresh & rasional.

Angola
Kiribati
Myanmar
Bhutan
North Korea
Andorra
Palau
Somalia
Nauru
Tuvalu
Djibouti
Syria
Swaziland (bukan Switzerland, okey?)
Sudan Selatan
Liberia
Eritrea
Suriname
Cuba & lain-lain (yg tak disenaraikan di sini kebanyakannya negara-negara pengeluar minyak utama tapi Arab Saudi pun sdg pertimbangkan untuk implementkan GST ni )

Anonymous said...

Nek Zetti tukang baca skrip atok mahapiraun je.. tu pun terketar2suara dah tak mampu taknlarat lagi dh..akunheran org muda kpop nk sgt 'perubahan' tahik ape mcm ni?? Org2 hmpir 1 abad jd pentadbir kita?? Gile oii kata org muda tolak bn nk pembaharuan..baru. Pala hotak ape mnatang ni???

Anonymous said...

rasanya gst akan diteruskan...tgoklah klau tak percaya cuma nama jer ubah untuk..menyedapkan hati rakyat...tahulah..semua yng elders tu ahli ekonomi hebat...mesti tahu kebaikan gst..tp sbb terlepas cakp..ckplah nak dimansuhkan tp ganti ngn apa.. cukai jenis mcm mana..ada mereka ckp tak.kan...tgoklah...majlis elders tu..saya cuma suka hassan merican jer...yng lain tu..mcm raja petra ckp...ada 4 tan sri yng nak jatuhkan DS Najib..dan robert kuok...faham k idak...so apa yng raja petra tu dah terbukti..kan

Anonymous said...

Yg paling membenci gst org2 cina dap! Kat singapura ok pulak?...tak lama lagi naik 9%? Apakata mulai mlm Ramadhan yg Julia ni ni kita pakat boikot kedai cina dap. Kita kini sudah ada pilihan, kedai runcit, kedai Kasut Adidas, workshops kereta, kedai farmasi, Pasar Tani, dsb, setidak2nya kita menolong ekonomi Islam, dlm banyak mungkin yg ada bayar zakat perniagaan, boleh tumpang share... Jadikan mereka pilihan terakhir, Aku friendly speaking dari muda dah amal sampai pencen, alhamdulillah rezki ada...

Anonymous said...

GST nanti diorg ganti TSG? Tu yg lambat sangat tu....

Anonymous said...

so..akhirnya mengaku juga...Anwar Ibrahim..adalah seorang peliwat...pandai tak YDPA...klau tak salah why minta ampun...hahaha...Tun M pun dah kenakan Anwar kali yang ke berapa...sbb tu Daim kata...sapa bodoh nak beri jawatan PM cepat sngt kt Anwar..ambik...kau....reformasi basi...bebudak kpop..tgok perhati jer..jgn mat sabu jadi menteri pertahanan cukuplah...

Anonymous said...

Sbb tu bila wartawan tanya.. nek jah jawab.. bagilah nuor berehat dulu sebelum terlibat dgn politik.. mcm ada tak kena je..tentu bersebab?

Kita pun tak tgk isi surat pengampunan tu.. padahal dah tak lama nak dibebaskan.. hanya yg diheboh nak bagi bunyi lunak didgr PENGAMPUNAN PENUH DIRAJA.. yg kita pernah dgr dulu selepas keluar ada syarat syarat jika nak kembali bertanding..

Persoalannya apsal nak berehat.. masa dlm penjara bkn main sibuk hal politik.. dgr kata asik bersidang meeting je.. aiikk tetiba nak berehat.. ni dah bebas?

Rasanya la dr dulu mcm bebas je.. mudah je keluar.. kat hospital je
Nampak bkn mcm banduan yg dihukum. Cer tengok banduan lain..

Anonymous said...

Kedai melayu ph lahanat aku boikot jg. Lbh baik bli kedai luar negara. Online.

Mohammad Azren said...

PH yang menang, BN yg panas. Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous said...

Ooo mcm tu maksud rp.. akupun suka hassan merican je dr dulu..

Aku pun nak tau kepastian.. dulu petronas naik zamannya bersama pengerusi petronas yg dah meninggal waktu subuh..

Begitu lama hassan merican jd ceo petronas.. tetiba tak disambung kontrak.. mcm mcm citer keluar masa tu. katanya ada konflik ngan Tun.. betul ke? Selepas tu jdlah petronas penuh gelombang sampai ni.. ada sesape boleh bagi info..

Anonymous said...

budak k pop mana tahu apa..bahasa korea pun tak tau.. k pop la sangat huhuhuhu.........

Anonymous said...

Kalau kita tabung duit.. simpan dlm bank utk hari kemudian.. sikit ke byk ke tujuan diguna waktu tertentu..

Begitu juga kerajaan.. GST tu la tabungan.. diguna utk urus pentadbiran dan segala hal termasuk gaji...

Dah byr sehengget.. bkn main celupar mulut.. memang la duit kerajaan.. tu la tujuan bayar kos perubatan.. ngan tabungan kutipan gst tu la nak buat mcm mcm..

Takpe petik daun kat petronas.. sst declare untung ciput.. rugi je.. tokey declare rugi tapi idup kaya raya.. mudah je lari dr bayar cukai..

Sape yg tak boleh lari?? Org keje tetap ada slip gaji..

Itulah kebodohan tolak gst pilih sst.. kau org bayo setiap thn kat income tax.. tak byk jika dibanding ngan tokey tokey tu tapi tokey boleh lari cukai.. lepas tu mintak mcm mcm.. ingat zaman jepun cetak wang.. ni yg dikata belajar tinggi bodoh tak abis..

Anonymous said...

ajreen mangkok.. ko ingt negara ni bapak gone eng punye? ingat pengundi BN tu rakyat somalia ke? Kami rakyat yang bersyukur dengan pentadbiran Najib BN..skrg terpaksa menghadapi mahapiraun dan pakatah dajjal.. kalau boleh asingkan negara dari pemerintahan2 ni aku sanggup je pilih najib sekali lagi..


budak2 k-pop kat kl skrg tgh puas ati..sbb blh gi pavillion, times square, klcc hage brg murah.. gst zero katanya.. puas ati.. lepas tu pakat2 le tamat kontrak (bahasa molek buang kakitangan awam)

Anonymous said...

Audit 1mdb sy dh bc..ok jew business..mmg mcm tu..untung rugi.jual beli aset.jual bik untung..tk terbukti rugi..harga hartanah naik ..simpan untung..jual pn untung..jual pn untung..boleh turunkan..hutang negara...gorex mcmna..ada untung..aset th kemana..

Anonymous said...

Org kaya tipu income tax, bawa lari duit simpan kat Hong Kong? Tak percaya tanya kerajaan Australia diaorg ni banyak pengalamann deal dgn bende2 ni?

Anonymous said...

Ntah apa² ntah ko ni ted. Td aku beli air mineral. Xde dah gst. Tol pulak dh xde, tp kena ikut jalan lama la. Minyak dh turun separuh harga tp utk setengah liter la. Tak ok lg ke mcm tu...

Anonymous said...

Dulu tahun 1987 Mahadey dalam UMNO , UMNO berpecah jadi 2 kem . Satu kem Mahadey , satu lagi kem Tengku Razali . UMNO di bubarkan dan jadi UMNO baru . Tengku Razali bawak diri sama Rais Yatim , tubuhkan Semangat 46 .

Sekarang Mahadey dalam PKR . Rasanya PKR akan berpecah jadi 2 kem . Satu kem Anwar, Wan Azizah , Nurul Izzah , Rafizi dan DAP . Satu kem lagi Mahadey , Muhyidin , Mukhriz dan Azmin . Kita tengok aje drama yang akan berlaku sambil makan popcorn .


.

Anonymous said...

Salah laksana keadilan? Negeri ni dah jadi macam negeri PASOLA? Dulu buang hakim, la ni lain pulak? PASOLA PASOLA...

Anonymous said...

Dengar cerita tadi GST akan di hapuskan bermula 1hb June ini ... tapi , bersyarat . Kalau tak silap saya tak semua barang yang di kecualikan dari GST .

Anonymous said...

Kementerian Kewangan hari ini mengumumkan bahawa kadar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) akan dikurangkan dari enam peratus kepada kadar sifar berkuatkuasa 1 Jun.

Pengumuman itu dibuat sejurus selepas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan bahawa beliau telah mengarahkan kerajaan menghentikan kutipan GST.

Pemansuhan GST adalah sebahagian daripada manifesto kerajaan baru Pakatan Harapan yang berjanji akan melaksanakannya dalam tempoh 100 hari.

Hari ini menandakan hari ketujuh gabungan HARAPAN berkuasa selepas ia menamatkan pemerintahan 61 tahun BN yang menerajui negara sejak kemerdekaan sehingga pilihan raya umum 9 Mei lalu.

Anonymous said...

Bila zeti umum perlu masa lama utk kaji gst.. begitu byk desakan dr semua arah sbb janji esoknya jika menang.. dlm alam maya terutama twitter semua bising.. belum yg lain..

Bknkah masa BN dulu brg keperluan harian/makanan dikecualikan dr gst?

Kastam kena terang dgn jelas..

Dlm masa yg sama dikatakan 17000 pekerja kontrak ditamatkan.. benarkah?

Gara gara melaungkan gst langsung takde keje.. dulu dpt gaji + bantuan lain/brim...

Jika benar dulu mknan/brg sebelum diolah takde gst.. la sekarang langsung takde gaji..

Dulu bising perbelanjaan anak, sek, bla bla walau hujung minggu pasti mkn sedap sikit/mewah kat luar..

Mau pencerahan sejelas jelasnya tentang GST...
Adakah peniaga akan turun harga
Sila la ambik gambar harga sekarang.. hahaha
Byk lebai malang atau kita yg malang tetiba harga naik je????
Memang takde gst tapi harga naik.
Wow sape untung.. sape yg kontrol..
Dr dulu org tgh/pengeluar ni mcm mcm hal..penuh alasan.. barangan akan dijdkan modal politik oleh pro pakatan, dulu ya sebelum undi nak jatuhkan pemerintah.. biar org marah...

Lalalala... aku nak lihat je

Anonymous said...


hapus gst, lepas tu nak ganti dengan cukai apa? Jangan siyok sangat..madey punya u-turn manyak power.. kiekekekee...

Anonymous said...

yes...yessssss
now harga minyak pulak...
memanda bentara...lakukan!!!

Anonymous said...

Ni cth bengap.. masa pru lepas umuq ko berapa.. tiap kali BN menang.. apa puok ko buat.. FITNAH... DEMO JALANAN.. MENYALAK.. BANGLA.. byk lagi.. semua SPR TIPU..

Bila kau menang.. ada BN buat mcm perangai ciri ciri BARUA DAJJAL yg dah diterang kisah akhir zaman.. tu nabi saw kita yg cakap bkn aku..

Panas org bukn ahli BN je.. org biasa pun panas.. janji mcm mcm.. tuduh mcm mcm.. kita hidup bkn sorang tapi ada saudara mara..

Kau tau ke sape undi sape? Takpe doakan yg ditamat kerja tu ada rezeki dr Allah walaupun aku marah dia org ni pun byk bermuka muka ngan pemerintah lama..

Anonymous said...

Madey takut kt Nuor rupanye.. heheh.. semalam cakap tunggu 100 hari.. hari ni lepas Nuar bebas terus cakap hapus GST.. kah..kah..kah..

kita termasuk dlm kumpulan negara mundur.. ekonomi rompak bawha tanah.. siyokk sgt.. kekekeke

Mohammad Azren said...

Sebab kau asyik tengok aje sambil makan popcorn lah ,sebab itu Umno bungkus. Hehehekikikihahahakahkahkah

Mohammad Azren said...

PH yang menang. Macai yg panas .Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous said...

GST 1 jun = 0%. Pasal 17k kakitangan kontrak dilantik atas sebab politik bakal kena buang keje tu..ini ada satu pesanan : Padan Muka Kau! Pergi jumpa irwan siregar tanya mana kerja kosong kejap umum 1 juta, kejap 3 juta kekosongan. Lagi 1, irwan siregar cakap, kalau korang jentai@miskin..itu atas sebab korang. Mungkin korang pemalas. KAHKAHKAHKAH

Anonymous said...

Minyak dah tak kira ikut minggu. Tak payah menyalak.

Anonymous said...

Ya betul.. katanya bkn MANSUH GST tapi gst diletakkan dlm sifar 0..mungkin dlm 100 hari seperti yg diwar warkan semasa kempen.. kan dah beredar video janji janji org dah bengang... lepas 100 hari tunggu dulu..

Adakah gst ke sst atau apakebende la?
Semasa tempoh sifar katakan dlm 100 hr adakah brg turun.. sape yakin tak turun? Hihihi

Apa la pendpt org yg ditamatkan keje.. nak keje mcm dulu atau mansuh gst..

Anonymous said...

Keje malas. Bonus nak.

Anonymous said...

Keje malas. Bonus nak. Brim nak.

Anonymous said...

Kahkahkah..yang tak undi PH pulak yang terlebih kena sawan. Ingat..ada 5 tahun lagi. Lama tu. Simpan sikit sawan anda ya. Kahkahkah

Anonymous said...

Ape jadi fgn blog dr bodooh mim..tak bergerak langsung...blog cts pon nampak dah kurang uuummmp...dedak habis?....hihihi..

Anonymous said...

woi anjing ph BODO..ko rase ubah sistem negara ni negara tok nenek moyang ph punya ke?? bukan macai ph saja yang terlibat.. rakyat biasa pengundi2 bn pun terlibat .. BODO.. bongkak sgt lah..entah2 tak sampai 5 tahun.. terbubar.. Insya Allah doa2 dlm awal Ramadan ni makhbul. Ajar sikit puak ph takabur bongkak.

Anonymous said...

Macai PG BODO.. ko suruh tanya Irwan buat apa bukan dia yang perintah skrg. Itu janji 3 juta pekerjaan jika BN menang PRU14.

Sekarang ko pegi la jilat Lapuji dan Mamak Pekong. 17k lantikan politik pala hotak.. penkerja2 kontrak lepasan ijazah di PUtrajaya semua tu under JPA.. bukan parti BN lantik..

Anonymous said...

HAHAHAHAHA... macai pakatan yg dah undi pakatan kena buang.. digelak besor

Kita tumpang gelak sambil guling guling HAHAHAHAHAHA..

TAK BERSYUKUR DGN ORG MEMBANTU SELAMA NI, tikam belakang lagi.. tak gitu azren.. kah kah kah

Anonymous said...

Kita nak ketawa ke kita nak kesian..

Awak tau ke sape undi sape.. anehni.. sape dah undi ph jgn sawan tau walau dah dibuang.. simpan sawan tu 5 thn.. boss ko pesan..

Kesian ke ketawa... kah kah kah

Anonymous said...

Apsal kau ren.. panaske penyokong kau dah mula desak... penyokong kau sendiri ke edar video.. kau sentap ke org mkn popcorn sambil tengok wayang ph.. ehh nak tanya je.. esok ada lagi ke pertemuan bosss bosss besarrr.. cer tanya

Haaaahaaaakekekekekikikii.. popcorn plsssssss

Anonymous said...


PH menipu rakyat "HARI INI PH MENANG, ESOK HARGA TURUN"

Satu Malaysia Matdey kencing

Kah kah kah

Anonymous said...

setiap hari selama 5 tahun ini la ko akan hadap tohmahan demi tohmahan
kahkahkah
syiok tak...syiok tak

Anonymous said...

CTS, elok cari keje lain lar kikikikikikiki. GST dari 6% kepada 0%.

Anonymous said...

Kang semua jadik fake news saja. kahkahkahkah

Anonymous said...

JPA just pihak yg melantik, utk urusan gaji. Arahan lantikan dari parti politik banggg. Tak kan lar lokman adam (lantikan politik) nak citer pasal kebaikan GST plak skang. Tak ker haru, lantikan politik nie, surat lantikan ada sebut, ...boleh diberhentikan bila2 masa....kakakaka

Pakar Ekonomi said...

Syabas kepada Malaysia kerana jadi negara pertama di dunia yang hapuskan GST . Sekarang Malaysia boleh duduk sebaris dengan negara maju yang lain yang tiada GST macam Angola , Myanmar , Bhutan , Korea Utara dan lain lain .

Anonymous said...

GST dari 6% kpd 0%. Eeeeiiiiii best nyer kena kencing ngan matdey kahkahkakah

Anonymous said...

Macai ph dah SENTAP WEEIIIII...
Kita golak ramai ramai..

Bkn apa macai ph tu lupa berpuluh tahun hari hari buat tohmahan.
Kerja membangkang je.. memaki org je..

Bila kena kat btg idung tu yg sentap.. kita golak je HAHAHAHA

Ingat siasatan duit bank negara hilang. Jawab lupa jawab tak ingat jawab lupa jawab tak ingat..

Tu suruh tanya irwan.. asik lupa kah kah kah.. kita tengok je kita bangkang..

Anonymous said...

Bkn mansuh.. ke sifar 0% sehingga mendpt satu kaedah terbaik..

Kalau takde cukai.. takde tabungan.. nanti gaji macai kau tu sape nak bayor.. iya idok kah kah kah keh keh keh

Bangkang.. ambil alih keje kau dulu. Jgn marah..

Mike said...

1 up, 9 to go!!!

Anonymous said...

Macai ph menggeluporrrrr sentap
Macai ph mengggeluporrrr sentap

Baru berapa hari je.. berpuluh tahun macai bangkang bangkang bangkang tohmah tohmah fitnah fitnah edit gambar dlm youtube no 1.. apa saja diputar dipusing diedit diulas sesedap rasa tetiba sentap...

Ngapa weeeiiiiiiii... takde keje je sejak jd pemerintah.. jd bingung ya linglong..dah tak boleh bangkang.. takut tak dpt dedak ke kah kah kah..

Nak tunjuk kat bosssss kau buat keje.. kejar dedak ya..hahaha

Anonymous said...

Harap tuan Admin dapat buat part2 pula, banyak sangat komen...tak larat nak jolok naik.

Tanah Melayu Kini said...

Mathir dan ph cuci mangkuk je..
Duit reserve dah ada.. cairkan sikit2..
Sambil cari baru..

Anonymous said...

Kita di pihak pembangkang cuma perlu tunggu & lihat. Kita tak rugi ape2 pun, macam tengok wayang free je. Masih banyak lagi janji2 popular yg PH kena tunaikan. Semuanya perlukan wang, berbillion tu. BR1M pun kena bagi jugak bila dekat nak Raya nanti. Bonus hujung/awal tahun pun kena bagi jugak kat 1.6 juta penjawat awam. Harga minyak pun kena diturunkan jugak. Siaran EPL percuma jangan dilupakan. PTPTN, KWSP utk surirumah, gaji minimun RM1,500 dan lagi dan lagi dan lagi.. kita tunggu. Hanya masa yg akan menentukannya.. he he he!!

Tanah Melayu Kini said...

Brim tak kasi.. kerajaan pakatan dah dpt duit extra
Minyak tak turun.. dah save duit subsidi.. dpt extra duit lagi..
Pekerja kontrak di tamatkan.. lagi byk duit dpt.. sbb budget utk gaji setahun utk diaorg agak2 berapa juta?
Ini lah sebenarnya kenapa gst bole dia kasi 0%
Sebabnya..
Duit budget bayar brim.. kerajaan sapu
Duit budget subsidi.minyak.. kerajaan sapu
Duit budget gaji pekerja kontrak.. kerajaan sapu
So gst bole = 0% segera dlm 100 hari
Pekerja kontrak dikorbankan..
Gaji ganti gst

Anonymous said...

ESOK MINYAK TURUN....RM1.50....KAH...KAH...KAH...

JANJI2 PALASO......FUKATAN MUNAFIK.....LAKNATULLAH.....

Anonymous said...

17k kena buang kerja.. Betul2 aniaya orang.. Besok dah puasa.. Pastu nak raya.. Ingat 17k tu tak ade tanggungan ke.. Hari ni kena buang kerja besok boleh dapat kerja baru ke..? Kepala bana la.. Lantikkan politik kepala bapak dia.. Kawan aku ramai yang lantikkan awam status kontrak kena buang.. Cuepec senyap tak berani nak lawan.. Sape tak kenal prangai mahazalim tu..? Lawan arahan dia jawabnye kena kutip la.. Yang kena buang kerja tu bukan rakyat malaysia ke..? Bila nak mati la dia ni..

Anonymous said...

#TunNotMyPM

Ada sesiapa yg boleh bagitau berapa harga minyak yg sebenarnya kalau diikutkan harga semasa dunia.



Anonymous said...

#TunNotMyPM

Srnin lepad aku beli ayam srkilo RM8.00. Hari ni aku beli dah naik harga RM8.20.

Apa kejadahnya kata PH perintah hatga barang turun.

Ini satu penipuan.

Mana hak rakyat yg dijanjikan oleh PH.

Tanah Melayu Kini said...

Syabas saman selangor..
Apa crita?

Anonymous said...

.

GST ni sebenarnya untuk masa depan anak cucu kita . Bila GST di mansuhkan , kita bukan rasa akibat nya sekarang tapi 10 atau 20 tahun akan datang . Bila duit dah takde , ekonomi pun merudum maka di waktu itu mungkin rakyat Malaysia terpaksa mencari kerja di negara jiran lain seperti Indonesia atau Bangladesh .

Gaji minima RM1,500 ni kerja gila . Kalau gaji tinggi , takde orang luar yang mahu melabur di Malaysia . Tidak ada orang luar yang mahu dirikan kilang di mana mereka terpaksa bayar gaji yang tinggi terhadap pekerja . Lebih baik mereka dirikan kilang di negara lain di mana gaji pekerja rendah seperti negara China, Indonesia , Thailand dan sebagainya .

.

Anonymous said...

Fullamaak..ko tak sabar nak tengok najib di tangkap....janji dlm 100 hari...hari belum 99 hari...

Bukti 42 juta duit src dah lengkap dari siasatan sprm...sedang usahakan nak dapat bukti dari fbi plak...

Gani patail dah sahkan kpd tun dia di gantikan dgn Apandir oleh najib kerana kertas pendakwaan najib dah siap....sabarrr...permintaan ko akan dipenuhi...dimshkamah nanti ko boleh hadir...

Anonymous said...

Dua2 orang ni tak berguna..

Anonymous said...

Operasi BALAS DENDAM atok mahapiraun sedang dilakukan keatas DS Najib..tgh Solat Tarawih Polis diarah serbu dab nak tangkap Najib, tapi peguam DS Najib berjaya halang.

Mahapiraun gunakan skrip sama pada Nuor 1998.. Rakyat puas hati kot tgk Najib diperlaku begitu??

Budak2 k-pop apa rasa? Heppy?? Puas ati??

Allah Maha Kuasa..semoga dipelihara DS Najib dari kezaliman dan pengainayaan.

Salam 1 Ramadhan

Anonymous said...

Ucapan berapi DSAI semalam sudah membuatkan macai ton penyangak, daim dah tak senang duduk..

DSAI jg cakap dlm PC media semalam, dia langsung xberdendam dengan DSN, sebaliknya hanya mahukan persoalan dibangkitkan rakyat dijawab. Tapi DSAI sebut lagi, jika bicara berkaitan siasatan skandal, kenapa terhad pada DSN sahaja? ( seolah merujuk kepada ton madey dan daim)...

game smkn menarik

Anonymous said...

CTS xbuka entry baru, tuan dia tahan disekat oleh rejim skmm madey ke?

Blogger gap jg dah kena beku, pelik je. Madet ni sifat kuku besi dn tngkp diam2 mmg sinonim.

Hrp2 CTS tk jadi mngsa rejim madett

Anonymous said...

Dh terbiasa disuap.
Sekali xde org suap, kiamatlah dunia

Anonymous said...

Kawalan harga brang bawah sapa?

Ly said...

Setuju 100%.. yg kaya mkin kya...yg miskin habis kering papa kedana

Anonymous said...

Masuk hari ke 8, masih tiada satu pun janji2 popular yg ditaburi PH yg tertunai, malahan makin haru biru dgn pelbagai andaian.

Mungkin lepas ini CTS boleh buat entry tentang pengumuman berkenaan tiada pengambilan baru bagi penjawat awam. Kesannya ke atas anak2 muda yg mengundi PH yg akan kempunan sebab tiada peluang utk mereka kerja gomen.. he he.

maklang ikan said...

Sapa kata gst x dihapuskan...1jun 2018...kadar gst 0%....jgn dok hentam kerajaan Baru ...klu x suka 5 tahun akan dtg kita ubah lg...kuasa ditgn kita...korang ingat senang no tadbir kerajaan nie...ckp siang pandang2...dh sah org x mau kerajaan najib...hebatkan poket Ku bkn hebatkan negaraku...dulu umno sekarang UNMo...undur NAjib Malaysia OK...

maklang ikan said...

Pekerja kontrak politik shj diberentikan...bkn semua..17000 org ja...APA LA...jgn kerana nila setitik rosak susu sebelanga...kerajaan najib cukup korup...kerja menakutkan rakyat sj..kerajaan gengster...samseng...yg dok BG komen negatif adalah kecewa dgn keputusan pru 14...aku x dpt brim x kecewa wlupn aku x bekerja mkn gaji...tp aku tetap seronok dpt kerajaan Baru nie.

Anonymous said...

Maklang Ikang!
GST 0%, bukannya dihapuskan terus, nampak tak? Buka spek hitam kau tu. Kalau 0% bermakna boleh dinaikkan nanti sikit-sikit.. kah kah kah kah!
BTW, kau berniaga ikan ape? Jaws ke? he he he he. Jangan marah aaa! hi hi hi hi

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates