February 20, 2018

28 Betulkah Lim Kit Siang Bukan Anti Islam Dan Dan Anti Melayu?


Di dalam kenyataan media beliau bertarikh 19/02/2018, Penasihat DAP merangkap Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, sekali lagi mengulangi kenyataan-kenyataan media yang telah beliau buat sebelum ini dengan menyatakan bahawa beliau dan DAP bukanlah seorang pemimpin dan sebuah parti politik yang bersifat anti-Melayu dan anti-Islam.

Lim Kit Siang berkata, kempen DAP bersifat anti-Melayu dan anti-Islam ini kononnya adalah maklumat palsu dan berita palsu paling memalukan pernah dicipta di dalam sejarah politik Malaysia, sambil menambah bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966.

Sebenarnya bukanlah susah untuk menafikan kenyataan Lim Kit Siang bahawa beliau dan DAP bukanlah bersifat anti-Melayu dan anti-Islam serta bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966 kerana dakwaan begini sudah tercatat secara rasmi dalam rekod kerajaan.

Pada 11/07/1969, Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Malaysia telah mengeluarkan kenyataan mengenai enam asas penahanan di bawah Seksyen 11(2)(b) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap Lim Kit Siang, yang pada waktu itu adalah Setiausaha Organisasi DAP merangkap Ahli Parlimen Bandar Melaka.

Di dalam kenyataan ini disebut dengan secara spesifik ucapan-ucapan Lim Kit Siang yang membakar perasaan perkauman serta mewujudkan ketegangan, kebencian, permusuhan, ketidakpercayaan dan ketidakharmonian antara kaum serta yang mencetuskan perasaan anti-Melayu dan anti-Islam di kalangan rakyat Malaysia.

Asas pertama, pada 27/07/1968, di satu ceramah umum DAP di Tanjong Malim, Perak, beliau telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa 'dasar pelajaran Kerajaan adalah dirangka untuk mencapai penghapusan akhbar-akhbar Cina, sekolah-sekolah Cina dan bahasa-bahasa Cina.'

Asas kedua, pada 24/08/1968, di satu ceramah umum DAP di Slim River, Perak, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa 'satu poster pelancongan dengan kata-kata Melayu "cakaplah bahasa kebangsaan sahaja" jelas menggambarkan dasar satu bahasa kerajaan dan bahawa pengalihbahasaan filem-filem televisyen Inggeris, Cina dan Tamil dengan Melayu adalah tidak adil kepada kaum-kaum lain kerana bahasa-bahasa mereka tidak diberikan status sama.'

Asas ketiga, pada 07/09/1968, di satu ceramah umum DAP di Batu 24, Jalan Sungai Besi, Kuala Lumpur, dan pada 21 September 1968, di Kampung Baru Sungei Way, Selangor, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa "MCA membantu kerajaan menindas bahasa Cina seperti terbukti oleh ketidakpengiktirafan terhadap projek Universiti Nanyang."

Asas keempat, pada 29/09/1968, di satu ceramah umum DAP di Batu Pahat, Johor, pada 2 November 1968, di Lawan Kuda Bahru, Gopeng, Perak, dan pada 26 Januari 1969, di Jalan Yow, Pudu, Kuala Lumpur, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa "dasar Perikatan adalah 'dasar perkauman' kerana Perikatan telah memberikan lebih banyak keistimewaan kepada golongan Bumiputera dalam pelajaran universiti dan bahawa terdapat warganegara kelas pertama dan warganegara kelas kedua, golongan Bumiputera merupakan warganegara kelas pertama, dan bahawa kurniaan-kurniaan pingat seperti P.P.M. tidak membawa apa-apa nilai kerana ia diberikan kepada orang-orang di jalanan dan bahawa P.P.M. membawa makna 'Pelan Pelan Mati.'

Asas kelima, pada 12/02/1969, di satu ceramah umum DAP di Jalan Lengkongan Brunei, Kuala Lumpur, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa Kerajaan melakukan diskriminasi antara pelbagai kaum dalam peperiksaan kemasukan ke Universiti Malaya, dalam pekerjaan dan dalam pengagihan tanah dan bahawa kedudukan istimewa diberikan kepada orang-orang Melayu.

Asas keenam, pada 13/05/1969, di satu ceramah umum DAP di Kampong Ayer, Kota Kinabalu, Sabah, Lim Kit Siang telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa Kerajaan sedang cuba mewujudkan satu Malaysia Melayu dengan membahagikan rakyat kepada golongan Bumiputera dan golongan bukan Bumiputera, bahawa orang-orang Melayu adalah golongan Bumiputera kelas pertama dan bahawa kerajaan sedang melaksanakan satu dasar Me-Malaysia-kan Sabah di mana semua jawatan tertinggi dipegang oleh orang-orang Melayu. 

Lim Kit Siang juga telah memberitahu kepada hadirin beliau bahawa Kerajaan sedang melaksanakan dasar pengeksploitasian oleh orang-orang Melayu ke atas kaum-kaum lain dan bahawa kerajaan dengan melangsungkan Persidangan Islam Antarabangsa di Kuala Lumpur bercadang untuk menghantar warganegara-warganegara Malaysia untuk mati di Timur Tengah bagi menawan Jerusalem untuk Dunia Islam.

Kesimpulannya, apabila Lim Kit Siang sendiri pernah ditahan di bawah ISA kerana sifat anti-Melayu dan anti-Islam beliau, maka tidak betullah dakwaan beliau bahawa beliau dan DAP bukanlah bersifat anti-Melayu dan anti-Islam serta bahawa DAP memperjuangkan hak dan kepentingan semua kaum dan agama sejak ia ditubuhkan pada tahun 1966.

Kedua,  Ketua Penerangan UMNO, TS Annuar Musa, pada 21/02/2017, turut pernah diugut untuk diambil tindakan undang-undang kerana menyebut bahawa DAP anti-Melayu dan anti-Islam. Namun, sehingga ke hari ini ugutan ini tidak pernah dikotakan oleh Lim Kit Siang, malah TS Annuar sejak itu lebih lantang bersuara pula.

(Kredit dan ubahsuai dari artikel Dr Kamarul Zaman Yusoff)

28 comments:

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Ucapan lks 40 tahun dulu ade sebut benci melayu dan islam?...hehehe...ade sebut ajak cina lawan melayu?..

Dr palsampah ni wakil dap tulis buku mengenai dia dan kristian pon ditafsirkan untuk kembangkan ajaran kristian kpd melayu...hehehe...kepalasampah...

Anonymous said...

Babi tidak akan mengatakan bahawa kumpulannya BABI....Sebab dia memang BABI JUGA.....SUDAH-SUDAHLAH NOK 356.....SIFAT SETAN KAU MMG TERSERLAH DLM BLOG NI!!!!!
KES CHEGU BAD DAN ISTERINYA KENA CEKUP SPRM BILA NAK SPIN LG....RAMAI DIBELAKANG TU!!!!!

Anonymous said...

Kenape cikgu barf tak saman?....hehehe...

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Setan kerjanye buat yg mungkar mcm 4.38... Hehehe..tak sedar diri ...

Anonymous said...

anjing2 rba mula menyalak utk cari dedak taik!!!

Anonymous said...

Kes penipuan rm1.2Billion tanah Ijok menyerlahkan kejahatan Azmin Ali dalam bailout syarikat Khairudin-Botok, keadilan peneroka dinafikan "parti keadilan' tanah rompak dgn cara penuh licik. Setelah terdesak beliau janji nak buat mcm2 bagai melepaskan anjing yg tersepit...Kes ini hampir sama dengan penipuan rm 300juta Tanah Terowong "Jahanam' Penang

Anonymous said...

http://selangor-leaks.com/en/news/169/azmin-ali-perompak-rm75-bilion-wang-rakyat-selangor/viewhttp://selangor-leaks.com/en/news/172/khairuddin-abu-hassan-berang-dua-syarikatnya-dikaitkan-rompakan-tanah-peneroka-ijok/view

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Ko boleh tulis ape ko suka...dokumen telah berada di SPERM...tengok nanti sape tersungkur...hehehe...

Anonymous said...

Macai bodoh mana la kata chegu baru ahli UMNO. Kih Kih Kih sengal tak sudah orang fuckatan ni.

Anonymous said...

Kan betul aku cakap kerajora ni budak kelas hujung. Takkan tak paham maksud tersirat kot. Adakah kerajora berasal dari kerana? Mungkin yg.

Anonymous said...

Kau tu yg tak sedar diri. Org kg aku kena dgn microphone d bulatan pekeliling jln pahang dan d kg baru skali. Kau tu mmg melayu bangsat. Masok kandang babi babi pon lari klr sbb hati kau lagi busuk dari hati babi.

Anonymous said...

Kejoro hampeh. Tak yah la menegak benang yg basah. Ko merempan kat sini pehal. Nobody wants you here. Get out of the way...hate ya. Cakap2 you kat sini sekadar berbaur instigating..faham tak bebal! Kalo nak dedak pon cari la cara lain yg halalan toyyiba

Anonymous said...

bila sebut je lim kit sial ni teringat akan peristiwa 13 may....memanng sial si sial ni memang anjing sisial ni,

Anonymous said...

Azmin bakal masuk Sg Buluh Inn selepas PRU14. Awas, kalau sabun jatuh usah dikutip.

Anonymous said...

Ape yg cai dungu ni meracau2 ...dah ilang akai?....hehehe

Anonymous said...

Ko kuat khayal...mengharapkan yg mustahil...umno tumbang najib dulu masuk dalam...hehehe

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak said...

Khairy, minta maaflah pada Anwar’
Feb 20 2018 / Suara Keadilan
Ketua Pemuda Pakatan Harapan, Nik Nazmi Nik Ahmad hari ini menggesa bos Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar agar segera meminta maaf kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana memfitnahnya pada 2008.

Gesaan itu dibuat Nik Nazmi selepas keputusan Mahkamah Rayuan semalam yang memutuskan Khairy kekal bersalah memfitnah Anwar

“Kami mengalu-alukan keputusan Mahkamah Rayuan yang mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi dalam saman Anwar Ibrahim terhadap Ketua Pemuda UMNO dan Menteri Persekutuan Khairy Jamaluddin di atas kenyataannya terhadap Anwar dalam ceramah di Lembah Pantai pada 2008.

“Keputusan ini membuktikan serangan jahat terhadap Anwar adalah hanya fitnah.

“Justeru, Khairy perlu meminta maaf kepada Anwar dan seluruh rakyat Malaysia kerana ucapan berniat jahat dan tidak beradab itu,” kata Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia itu dalam kenyataan.

Mahkamah pada September 2017 mendapati Khairy bersalah memfitnah Anwar pada 2008.

Kiah Murai. said...

Cerita sejarah 50 tahun dahulu terpaksa diolah semula untuk tatapan budak- budak hingusan Umno yg baru nak Up. Sudah kehabisan modal agaknya Umno ni. Macamni lah. Adalah lebih baik Umno kemas apa yg patut sebelum PRU 14 yg bakal diumumkan tak tahu bila?. Tak perlu lagi Umno cuba memutar belit auta untuk mendapat kepercayaan Rakyat. Tiada lagi rakyat yg peduli tentang auta kamu yg sekitar semula. Rakyat dah meluat melihat kebangangan pemimpin Umno yg tak sudah-sudah. Terbaru ! Timbalan ketua menteri Melaka yg berdoa dan bersila dihadapan lopak jalan . Kalau lah Hang Tuah masih hidup, sudah tentu di sesah nya mamat tu dengan penyapu lidi. Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous said...

Tat 926...Kalau dahulunya sejarah..masakini hampir semua tulisan dan apa yg diucapkan oleh puake pakatoon samada AUTA... FITNAH... BISIKAN SETAN DAN AKHIRNYA DIKATAKAN GURAUAN¿¿¿¿¿MCM PIJI NGAN SI NULUL IJAH.... PTUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Anonymous said...

Mustahil kau kata..? Babi terbang tak mustahil pulak ye..?
Dasat betul ideologi kandang babi ni.. Kikikiki

Anonymous said...

Sembang bodo.. Taip panjang2 tapi isi penuh taik babi..
Dah tak ade ke macai2 kandang babi yang cerdik..? Kikikiki

Anonymous said...

SPRM la bodo.. SPERM tu hok yang dalam kandang babi tu.. Kikikiki..
Bodo punya macai2 made in kandang babi ni.. Kikiki

Anonymous said...

Tak Jemin, Khairudin tersungkur. Either one will go down.

Anonymous said...

Hehehe... saya "bergurau" kata Piji bila kena saman pasal cincin. Macai fuckatan kutip derma untuk Piji. Piji bakal kena 30 bulan.

Anonymous said...

Dulu atok Madey kata LKS paling rasis, sekarang atok Madey kata DAP tak rasis sebab semasa perhimpunan guna BM dam main lagu Negaraku.
Kiah Murai terpesona dengan atok Madey. Orang Melayu meluat dengan hipokrasi atok Madey.
Macai fuckatan tak boleh tengok orang berdoa. Samada Kiah Murai kapir atau munafik. Pilih salah satu atau pilih kedua-duanya.
Kih kih kih...
Chegu Bard dah repot polis. Banyak nama dah naik. Pening SPRM, mana nak tengok kes tanah Ijok dan nak check kes chegu Bard.
Jemin boleh mula berbaik2 dengan nenek Jijah.

Anonymous said...

bila anjing rba menyalak maka dedak taik yg dicari/dapat!!

Anonymous said...

Kau jgn nak hehe kera klr kampong. Harap kau tu d halau sendiri oleh dap komunis. Not something u want laught about. Masok kandang babi babi pon lari lari hati busuk lagi terok dari hati babi. Elok kau pggl diri kau bapok kejora..tk..melayu laknat

Fighter Timur said...

Gila banyak macai BN PEMBANGKANG dalam ni ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates