May 27, 2017

98 Tun Dr Mahathir Mudah Lupa, Rundingan Proton-Geely Bermula Sejak 2014 Lagi


Mantan Pengerusi Proton, Tun Dr Mahathir di dalam posting blog beliau di sini, melahirkan kekecewaan penjualan saham Proton kepada syarikat Geely dari China. Beliau berkata,
1. Proton has been sold. It has been sold to foreigners.
2. They say Proton is my brainchild. Now the child of my brain has been sold.
3. Yes. I am sad. I can cry. But the deed is done. Proton can no longer be national. No national car now. We Malaysians are glad to be rid of this pesky car. I am sure Proton will do well. It will be a commercial success. It will be sold all over the world. The Proton name will be everywhere.
Sejarah Geely dan Proton sebenarnya bermula dari mesyuarat rasmi dalam tahun 2014 lagi. Proton diwakili oleh DRB Hicom dan Tun Dr Mahathir sendiri. Pada masa tersebut usaha untuk meminang atau dalam bahasa perniagaannya 'Letter Of Expression Of Interest' hendak dicapai. 

Kerjasama atau pergabungan yang sebenar baru tercapai setelah hampir tiga tahun. Bukan sesuatu yang mudah. Baca Nikkei Asian Review di sini, di mana Tun Dr Mahathir sendiri yang memulakan usaha pergabungan peniagaan dengan syarikat China berkenaan.Proton bukan lagi syarikat nasional atau syarikat milik Kerajaan sejak saham Proton dibeli oleh DRB-Hicom milik TS Syed Mokhtar Al Bukhary pada tahun 2012. Pada 2005, Tun Dr Mahathir pernah hendak menjual 'anaknya' kepada Volkswagen. Boleh pulak kalau jual anak dekat Mat Salleh?


Oleh itu sebarang penglibatan penjualan saham Proton kepada syarikat Geely dari China, mana-mana pihak tidak sewajarnya menunding jari kepada Kerajaan. Ini dilakukan sendiri oleh syarikat DRB-Hicom, pemilik Proton untuk mengembangkan perniagaannya.

Kalau Tun Dr Mahathir buat-buat terkejut atau pura-pura sedih dengan penjualan saham Proton kepada syarikat Geely, mungkin beliau hanya bermain wayang. Al maklumlah semua orang tahu beliau sayang Proton. Hadapan kediaman beliaupun berderet kereta Proton.


May 26, 2017

32 Video Pegawai Penerangan @cmlimguaneng Ditampar Kerana Biadab #MatOverDimanaManaVideo Pegawai Penerangan Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng, Mejar (dipecat) Zaidi Ahmad ditampar oleh seorang Pakcik apabila barua DAP berkenaan datang buat kacau ketika perhimpunan aman di depan Masjid Simpang Enam, Georgetwon petang tadi.

Himpunan aman berkenaan bagi membantah campur tangan Rejim DAP Pulau Pinang dalam isu fatwa. Himpunan aman itu bertukar kecoh apabila dikatakan Zaidi cuba melakukan provokasi terhadap Pengerusi Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin.

Mohamed Hafiz ketika itu sedang menyampaikan ucapan berkenaan himpunan tersebut. Bagaimanapun, kekecohan itu berjaya dikawal anggota polis cawangan khas (SB) yang berada di lokasi kejadian. Perhimpunan itu kemudian berjaya disuraikan secara aman pada 2.40 petang.

Lihat bagaimana pemimpin DAP 'spin' isu ini. Apa kaitan hendak kaitkan dengan UMNO. Kalau Charles Santiago mati pucuk pun salah UMNO jugak?

32 Menjelang Ramadhan, S Sivarasa Mula Pijak Sejadah Masjid Saf Pertama Dan Nga Kor Ming Buka Puasa Di Surau
Menjelang bulan Ramadhan yang mulia esok, pemimpin-pemimpin kafir harbi mula menunjukkan lakonan kebaikan mereka seperti pijak semut tidak mati. Yang seorang telahpun masuk ke masjid, memijak sejadah saf pertama tempat orang Islam di sini sujud menyembah Allah SWT.

Kejadian berlaku pada hari Rabu malam khamis lepas di Masjid An Nur, Kampung Melayu Subang. Ianya bersempena program penyerahan sumbangan kepada masjid dan surau oleh Ahli Parlimen Subang, S Sivarasa. Tidak bolehkah buat di ruang legar di luar tempat sembahyang? Bodoh punya AJK masjid. Hendak dapat sedikit sumbangan, jilat pemimpin sampai hina rumah Allah.

Yang kedua, berbondong-bondonglah pemimpin kafir harbi menunjukkan alim berbuka puasa bersama umat Islam di masjid dan surau, walaupun kemungkinan besar di sebelah tengah hari atau petangnya mereka baru melantak hidangan arak dan babi. Adalah lebih afdal memberi makan berbuka puasa kepada anak-anak yatim dan miskin daripada kafir harbi.

Nota Kaki: Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada pembaca-pembaca CTS.

25 Sotong Sentap Dengan Kebodohan Mak Lampir


Ahli Parlimen (MP) Pandan, Rafizi Ramli yang dipanggil 'sotong' oleh netizan di media sosial ternyata marah dan kecewa dengan MP Ampang, Zuraidah Zakaria yang turut dipanggil 'Mak Lampir' oleh netizen hari ini. Rafizi Ramli hari ini mengeluarkan posting di laman sosial Twitter yang berbunyi,
Saya adalah antara Ahli Parlimen yang bodoh kerana tak pakai AP. Sekian dimaklumkan.

Ini gara-gara Mak Lampir telah mengeluarkan kenyataan berikut yang dipetik oleh Free Malaysia Today (FMT), baca di sini,
Saya sebagai ahli Parlimen diberi peruntukan AP atas nama saya, jadi bodoh saya kalau ada AP, tidak digunakan kemudahan itu. Sebelum terlibat dalam politik pun saya sudah bawa kereta berkualiti. Dalam kehidupan, saya sentiasa utamakan barangan tahan lama.
Dengar tu, Mak Lampir utamakan barangan tahan lama. Jangan 'double meaning' ok.

37 DS Jamal Yunos Bawa Pengundi Hantu Pulak ... Saya Ulang Pengundi Hantu


Saya 'salute' DS Jamal Yunos bukan sebab apa. Beliau adalah seorang yang kreatif. Walaupun tindakan beliau nampak seperti tidak matang dan kebudak-budakan, namun segala apa yang beliau buat menjadi ingatan berpanjangan di minda. Mana boleh lupa tindakan beliau membawa keranda dan van jenazah ke SUK Negeri dan beliau bertuala di pagar kediaman Menteri Besar.

Hari ini, DS Jamal Yunos membawa pengundi-pengundi hantu ke Pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Negeri Selangor sebagai tanda protes dan bantahan terhadap pemindahan pengundi-pengundi daripada luar kawasan masuk ke dalam DUN N04 Sekinchan oleh YB Ng Suee Lim dan DAP. Gimik berpakaian seperti hantu dan syaitan ternyata satu lagi gimik yang menarik. Kalau ada 10 Jamal Yunos di Selangor, pening Azmin Ali dibuatnya. I Love You DS Jamal Yunos.

19 @cmlimguaneng Lulus Undang-Undang Baru Benarkan EXCO Pulau Pinang Meminjam Dari China EXIM Bank


Satu undang-undang atau enakmen baru telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang semalam yang dinamakan Rang Undang-undang Pinjaman Negeri Pulau Pinang (Bank dan Sumber-Sumber Kewangan Lain) 2017. Undang-undang ini membenarkan Ketua Menteri yang sedang menghadapi dua kes rasuah untuk meminjam daripada China EXIM Bank daripada China tanpa perlu mendapat kelulusan DUN. Ianya bertujuankhasnya  bagi membiayai Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP).

Enakmen pinjamam yang diluluskan membolehkan Joseph Lim Guan Eng dan EXCO memutuskan Rejim DAP Pulau Pinang meminjam wang dengan bank dari China tanpa had. ADUN Tanjung Bunga, Teh Yee Cheu, sendiri mempertikaikannya dengan mengatakan bahawa undang-undang ini memberikan EXCO Negeri Pulau Pinang cek kosong (blank cheque) untuk meminjam dan berbelanja. ADUN Teluk Bahang Shah Headan Ayoob Hussain Shah menyifatkan cadangan kerajaan DAP Pulau Pinang membuat pinjaman daripada sebuah bank di China, berisiko kerana sektor pengangkutan tidak memberi pulangan dan keuntungan yang tinggi.

Tahun lepas, EXCO Pulau Pinang EXCO, Chow Kon Yeow berkata, berbelanjaan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang telah meningkat dari RM27 bilion kepada RM46 bilion dan Kerajaan Pulau Pinang perlu meminjam berbilion ringgit untuk membiayai jurang ini. Ini bermakan pinjaman yang diperlukan adalah sehingga RM19 bilion. 

Sayugia diingatkan, perbelanjaan pentadbiran negeri Pulau Pinang telah meningkat lima kali ganda daripada RM280 juta pada tahun 2008 kepada sehingga RM1.5 bilion pada tahun 2017. Minggu lepas, jumlah keseluruhan sebanyak RM219 juta telah disahkan dibayar oleh Rejim DAP Pulau Pinang untuk kajian mengenai 3 jalan yang telah lama tertangguh dan lebih malang sebarang pembinaan jalan tersebut masih belum dimulakan.

Beberapa perkara perlu dirisaukan oleh Rakyat Pulau Pinang:

1. Keuntungan negeri Pulau Pinang adalah sekitar RM400 juta setahun (tanpa melibatkan penjualan aset atau tanah) untuk menampung keperluan 1.7 juta penduduknya adalah sekadar cukup-cukup makan. Dengan purata hutang baru setahun sebanyak RM28,000 setiap seorang yang bakal dipinjam oleh Rejim DAP Pulau Pinang, masa depan negeri itu amat suram.

2. Cukai telah dinaikkan sejak 2015 serta pengenalan cukai baru seperti cukai bilik serta tarif air yang telah dinaikkan sebanyak 4 kali sejak 2008.

3. Rejim DAP Pulau Pinang telah menjual tanah tanpa tender terbuka termasuklah kes yang menjadi kontroversi sekarang iaitu penjualan tanah projek Island Hospital.

4. Perbelanjaan operasi Rejim DAP Pulau Pinang telah meningkat sebanyak 500%. Tidak banyak lagi tanah di Pulau Pinang untuk dijual oleh Rejim DAP.

Sama ada Pulau Pinang bakal menjadi seperti Greece pada masa hadapan, hanya masa yang akan menetukan. Kita sering dimomok-momokkan dengan 'failed state' oleh parti chauvinist DAP sejak 1960an. Mungkin Pulau Pinang bakal menjadi kenyataan.


"Kalau Kerajaan tidak ada duit, saya boleh pinjam", begitulah kenyataan angkuh Ketua Menteri Pulau Pinang kepada Kerajaan Pusat dalam satu kenyataan beliau kepada China Press. Masih ingatkah anda Joseph Lim Guan Eng atau anda mengalami amnesia disoslatif atau dimensia atau bahasa mudahnya penyakit lupa ingatan? Mana pergi keangkuhan ketua Menteri Pulau Pinang di mana sekarang beliau terpaksa membuat pinjaman dengan Bank dari negara China?

May 25, 2017

35 Why @cmlimguaneng Is So Proud Ikea Opening In Penang As Like His Greatest Achievement?


Over the past week or so, Joseph Lim Guan Eng had boasted multiple times that one of his greatest achievement since DAP took over Penang is to attract IKEA to open an outlet in Penang. Joseph Lim Guan Eng seems to think this is the crowning achievement of his administration and is proof of his success. It happened multiple times over the past week.

In fact,yesterday Lim Guan Eng even called IKEA a 'economic game-changer'. He said in the following video post in his Facebook, here,
However, there would be exemption for economic game-changers, such as big companies on the level of Ikea, Alibaba, and Island Hospital, as they brought huge investments that could change and stimulate the industry and economy.

This is what he said about Ikea in Malaysiakini today, read here,
He boasted about the state’s ability to attract and clinch deals with companies such as popular international furniture giant IKEA, and outlet mall Design Village, both of whom have decided to establish branches in Batu Kawan.
In fact, he listed this as among the top of his list of "successes" in the Penang State Assembly sitting. It is worrying that asking a foreign company to set-up shop to sell so-called affordable furniture imported from overseas and meatballs to take money from Penang people is considered and frequently boasted as one of DAP's crowning achievement in Penang?

For Ikea to open a store in Penang is just like Kentucky Fried Chicken or McDonald's adding another restaurant there. What so great about that? There are already two IKEA mega-stores in the Klang Valley and no Barisan Nasional politician has ever trumpeted this as an achievement. much less a crowning achievement. If your Chief Minister and ruling political party's idea of a crowning achievement and 'economic game-changer' is IKEA opening up a store, then Penang people have much to fear for their future.

I would rather salute MCA, one of Barisan Nasional (BN) component party for its success in establishing Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR). I believe that this university will become one of the dominant institution of higher learning in the country, if not the most ideal. The struggle to establish an institution of higher learning Chinese language had moved in Merdeka University in the years 80s but was stopped due consideration of racial sensitivity. But now UTAR emerged as a modern business education that is global Chinese community.

In addition, it reflects the success of the MCA, it also shows how the Malaysian Chinese have a higher capability of Chinese descent in other countries such as Singapore, Taiwan, Hong Kong and China itself. I believe one day UTAR will be able to compete with universities in these countries, and concurrently bring more countries. What is more important, the education that MCA bring to the country or the furniture mall such as Ikea that Joseph Lim Guan Eng and DAP bring to Penang?

May 24, 2017

192 DAP Kalau Spin, Ibu Sendiripun Tidak Kenal Siapa Anaknya

Kepakaran DAP memang diakui dalam bab 'spin' atau memutar belitkan berita. Satu contoh nyata adalah isu pembinaan rumah mampu dimiliki di Pulau Pinang. Untuk membandingkan epal dengan epal, kita ambil dari sumber yang sama, Free Malaysia Today, portal pro pembangkang dan diulas oleh EXCO DAP Pulau Pinang yang sama, Jagdeep Singh Deo yang ditugaskan dalam hal ehwal perumahan.


06/02/217, Jagdeep Singh Deo membuat kenyataan bahawa Rejim DAP Pulau Pinang telah membina 4 kali ganda rumah mampu milik berbanding Kerajaan Barisan Nasional.


3 bulan kemudian, pada 18/05/2017, Jagdeep Singh Deo menyalahkan Kerajaan Barisan Nasional kerana kekurangan rumah mampu milik, sedangkan 3 bulan lepas beliau mendabik dada mengatakan Rejim DAP membina 4 kali ganda rumah mampu milik. CTS sudah pening.


Seminggu, selepas itu, CTS ulang, seminggu selepas itu, Jagdeep Singh Deo telah mengeluarkan kenyataan pula bahawa projek rumah mampu milik yang pertama Rejim DAP Pulau Pinang akan siap tahun hadapan. Ayoyo ayyappa. Mana satu betul ni? Cakap belit-belitlah. 

Saya tahulah awak tu seorang peguam, Mahu cakap pusing-pusing ka. Kejap cakap siap dengan 4 kali lebih banyak dari Kerajaan Barisan Nasional. Lepas tu kata tak cukup. Sekarang kata tahun depan baru siap projek yang pertama. Mana satu ni bhai?

40 @RafiziRamli Gila Iseng, Promosi Diri Guna Invoke Konon Popular Sebagai Calon Perdana MenteriUmum mengetahui Invoke Malaysia adalah syarikat milik Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli. Umum juga mengetahui Rafizi Ramli memang seorang yang suka bergurau dalam bab-bab fitnah politik. Namun, kita tidak menjangka bahawa beliau juga pandai bergurau dengan menggunakan syarikat beliau untuk kepentingan politiknya.

Rafizi Ramli mengeluarkan statistik-statistik menarik di mana tokoh-tokoh makah yang popular di kalangan masyarakat Cina dan India untuk menjadi Perdana Menteri di kalangan pemimpin-pemimpin pembangkang. Kita tidak hairan kalau Anwar Ibrahim menjadi pilihan utama. 

Apa yang menjadi lawak jenaka Maharaja Lawak Mega apabila nama Rafizi Ramli timbul sebagai orang kedua dan ketiga selepas Anwar Ibrahim yang popular untuk ditabalkan sebagai Perdana Menteri! Rafizi Ramli lebih popular untuk menjadi Perdana Menteri melebihi Tun Dr Mahathir, TS Muhyiddin Yassin, Dr Wan Azizah dan Azmin Ali. Agak-agaklah kalau hendak buat statistik lawak menggunakan syarikat sendiri wahai Mr Sotong.

Kemaskini berita terkini lagi sensasi 8.30 PM - PAN hari ini mencalonkan Mat Sabu sebagai Perdana Menteri. Mah oh Mah. Teringat dialog "bulu Mah lekat di kerongkong."

May 23, 2017

69 9 EXCO Pulau Pinang Tidak Hadir Sidang DUN Hari Ini, Hangpa Pi Mana?Semasa pilihan raya sibuk merayu pengundi untuk mengundi mereka sebagai Wakil Rakyat. Sudah terpilih gagal membawa suara Rakyat ke sidang Dewan Undangan Negeri yang hanya diadakan beberapa kali dalam setahun. Itupun hari ini 9 EXCO Pulau Pinang secara kolektif dan berjamaah telah ponteng dari menghadiri Sidang.

Ramai yang meneka dan menyatakan kemungkinan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada kali ini adalah yang terakhir sebelum diadakan PRU ke 14.

Ini adalah kesempatan terbaik bagi YB ADUN-ADUN (dari kedua-dua pihak) untuk membuktikan diri mereka layak untuk terus dicalonkan oleh parti mereka bertanding dalam PRU-14. Ini juga adalah pentas untuk menunjukkan kejaguhan mereka membahaskan isu-isu Rakyat Pulau Pinang. Malangnya itu tidak berlaku.

Apakah mereka sudah hilang minat untuk bermesyuarat dan membahaskan isu-isu rakyat? Atau mereka sudah penat? Penggal belum berakhir. Jika tidk jadi PRU sebelum November 2017, ada lagi satu Mesyuarat Kedua kena hadir.

Ada 2 hari lagi sidang esok dan lusa. Mungkin juga 'they are saving the best for last ... or will it be an anti-climax?'

92 Salahkah Mengelar DAP Parti Ekstremis? Tonton Video Lim Guan Eng IniDi atas adalah ucapan Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, di Lecture Theatre, Student Wing, Block S3.1 Level B3, Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University, Singapura, pada 10 Disember 2014.

Di dalam ucapan ini, Lim Guan Eng secara terang-terangan menghasut dengan menuduh Barisan Nasional (BN) tidak akan menyerahkan kuasa jika pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 dan bahawa jika ini berlaku maka 'perkara ini mesti diselesaikan di jalan-jalan raya dan ia akan diselesaikan di jalan-jalan raya'.

Belum lagi Pilihan Raya Umum Ke-14 berlangsung, sudah tertanam dalam fikiran Lim Guan Eng hasrat untuk menyelesaikan perebutan kuasa di jalan-jalan raya. Siapa yang ekstremis sebenarnya?

UCAPAN LIM GUAN ENG
"We know that Barisan Nasional are sore losers. They are really sore losers and they will not give up power that easily. Now, what will happen if they refuse to give up power? And I think this is one very important question in people’s minds, especially in the last election when we won the popular mandate but not the number of seats, we can see the huge mess if this issue comes out. Now, if we win power, both in terms of popular votes, that means the popular votes, but (also) in terms of the number of seats, and then we are not allowed to take power, I think the matter has to be resolved on the streets and it will be resolved on the streets."
TERJEMAHAN UCAPAN LIM GUAN ENG
"Kita tahu bahawa Barisan Nasional adalah jenis yang tidak berpuas hati jika kalah. Mereka adalah jenis yang sangat tidak berpuas hati jika kalah dan mereka tidak akan menyerahkan kuasa dengan mudah. Sekarang, apa akan berlaku jika mereka enggan menyerahkan kuasa? Dan saya fikir ini adalah satu soalan yang sangat penting dalam minda rakyat, terutamanya dalam pilihan raya lepas bila kita menang mandat popular tetapi bukan bilangan kerusi, kita boleh lihat kacau-bilau besar jika isu ini timbul. Sekarang, jika kita mendapat kuasa, di dalam kedua-dua dari segi undi popular, maknanya tentunya undi popular, tetapi (juga) dari segi bilangan kerusi, dan kemudian kita tidak dibenarkan untuk mengambil-alih kuasa, saya fikir perkara ini mesti diselesaikan di jalan-jalan raya dan ia akan diselesaikan di jalan-jalan raya."
Dipetik daripada Facebook Dr Kamarul Yusoff. 

Kepimpinan DAP perlu belajar cara-cara mentadbir parti mengikut  amalan demokrasi daripada MCA berdasarkan perhimpunan Agung parti tersebut yang dijalankan dengan begitu teratur dan tersusun tanpa sebarang kontroversi.

Pimpinan DAP yang sebelum ini lantang menyatakan bahawa parti mereka adalah juara demokrasi perlu menyuluh muka mereka di cermin, kerana jika dibandingkan amalan demokrasi DAP dan MCA seumpamanya seperti langit dengan bumi.

MCA terbukti sebagai sebuah parti yang matang dalam pengamalan sistem demokrasi apabila perhimpunan Agung mereka berjalan lancar tanpa sebarang kekecohan, penyelewengan ataupun penipuan. Tidak ada sebarang aduan daripada ahli-ahli MCA sehingga ke hari ini.

Pemilihan CEC DAP penuh dengan unsur-unsur penyelewengan dan penipuan. Beratus ahli telah dinafikan hak mereka untuk mengundi. Pemilihan CEC DAP sudah cukup untuk memperlihatkan pentabiran kuku besi berdasarkan dinasti kekeluargaan. 

Menafikan hak lebih daripada 700 ahli parti tersebut sudah cukup untuk menggambarkan bagaimana amalan demokrasi sebenarnya sudah mati di dalam parti itu dan digantikan dengan amalan kuku besi demi untuk mempertahankan kroni.

Justeru itu, masyarakat Cina tidak seharusnya memilih DAP sebagai pengganti MCA sebagai suara kaum Cina kerana begitu banyak kelemahan serta penipuan yang dilakukan oleh DAP  untuk menghasut dan mempengaruhi kaum Cina menolak MCA dan kerajaan.

Berbanding pendekatan MCA yang lebih kepada kesederhanaan, pendekatan DAP sebenarnya amat merbahaya dan tidak sihat untuk masyarakat berbilang bangsa seperti di negara ini. Ini kerana DAP lebih gemar memainkan sentimen perkauman dan cuba mewujudkan perasaan benci membenci antara kaum khususnya antara kaum Cina dan Melayu dan sebaliknya.

May 22, 2017

48 Ladies And Gentlemen, I Present To You The Frog Versus The Cuttlefish


DAP's Zaid Ibrahim today mocked PKR's Rafizi Ramli as a damning glimpse of Malaysia's future. Zaid Ibrahim posted on Twitter,
"If Rafizi is the future of Msia, then we really have no future. Here is the man who are scathing against anyone he disagrees with."
This was his response after Rafizi Ramli criticised him for rejecting Anwar Ibrahim as the Opposition's sole candidate to be prime minister. Rafizi Ramli subsequently said that a politician with a 'chequered political history' such as Zaid should not be attacking his own allies.

Zaid Ibrahim earlier called PKR arrogant for insisting that the imprisoned Anwar Ibrahim was the opposition's only choice for the position, noting that the position was not discussed with other members of the Pakatan Harapan pact or parties in East Malaysia.

As we can conclude, there is no future for DAP nor PKR, let alone PPBM and PAN, to be Malaysia Federal Government, who fight and bitch publicly among themselves over holding up placards.

Footnote: By the way, Tuan Zaid, your 'England' is totally wrong. "Here is the man who IS scathing...", and not "Here is the man who are scathing..."


63 Tiada Jemputan MP Sungai Besar Semasa Lawatan Tuanku Sultan Ke Sekinchan Menunjukkan Politik Tidak Matang Menteri Besar
Menteri Besar Selangor, DS Azmin Ali hari ini menyerlahkan sifat tidak matang beliau di dalam berpolitik apabila tidak mengundang Ahli Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd Zohdi, semasa lawatan DYMM Sultan Selangor ke Sekinchan.

Amat tidak wajar Tuanku Sultan Selangor turut dibawa sama dalam perbezaan politik di antara seorang Menteri Besar dan Wakil Rakyat di dalam negeri Baginda. Seharusnya tuan rumah iaitu Ahli Parlimen Sungai Besar turut dijemput hadir ke majlis tersebut. Ini tidaklah akan merendahkan martabat Azmin Ali sebagai Menteri Besar malah penyokong lawan juga turut akan kagum dengan tindakan beliau.

Budiman Mohd Zohdi, menulis di laman sosial Facebook beliau:
Daulat Tuanku.
1. Walau pun saya tidak dijemput oleh Kerajaan Negeri Selangor atas kehadiran Tuanku ke Sekinchan, Parlimen Sungai Besar, patik tetap menjunjung kasih hadir meraikan kehadiran Tuanku.
2. Saya pohon maaf kepada pegawai-pegawai Kerajaan Negeri, jika mereka rasa bersalah dan kehadiran saya mengganggu kelancaran protokol majlis.
3. Mewakili rakyat Parlimen Sungai Besar. Patik rasa sangat gembira, kehadiran Tuanku dan Tengku Permaisuri ke bumi Sekinchan telah menambah rasa kasih dan sayang rakyat kepada Duli Tuanku.
Rakyat dan Raja berpisah tiada.
Daulat Tuanku.
Insya-Allah Tuanku akan hadir lagi ke Parlimen Sungai Besar pada bulan Ramadhan nanti.
Beliau juga turut memuat naik beberapa keping gambar bersama Tuanku Sultan Selangor yang kelihatan mesra dengan beliau.89 18 Artikel Dalam Masa 4 Hari - Hebat Malaysiakini Mempertahankan Hannah Yeoh! Apa Agenda Mereka?


Lihatlah 18 'print screen' di bawah bagaimana postal pembangkang, Malaysiakini begitu bersungguh dan istiqamah untuk mempertahankan ADUN Selangor, Hannah Yeoh. 18 posting dalam masa 4 hari berturut-turut dari 17/05/2017 sehinggalah 20/05/2017. Begitu hebat Dr Kamarul Zaman Yusoff. Dengan satu artikel, beliau kini menjadi terkenal dan habis melompat puak simpatisan ini dari ahli politik sehinggalah ke portal berita pembangkang. Mereka kepanasan.

Apakah agenda Malaysiakini dan pemimpin pembangkang menggunakan kaedah 'character assassination' ke atas Dr Kamarul Zaman Yussoff? Dr Kamarul menulis dengan ilmu dan fakta. Jawablah dengan akal yang bijak. Tidak perlu memanggil dengan pelbagai gelaran seperti Professor Kangkung. Dr Kamarul Yusoff bukan calang orang. Beliau adalah Pensyarah Sains Politik Universiti Utara Malaysia (UUM) merangkap Pengarah Institut Kajian Analisis Politik Malaysia (MAPAN).

Menurut Dr Kamarul Zaman, Hannah Yeoh telah melakukan kesalahan dengan menyebarkan agama Kristian kepada orang Islam. Menurut Dr Kamarul, perkara ini jelas daripada buku tulisan Hannah Yeoh yang bertajuk ‘Becoming Hannah’. Dalam buku tersebut, jelas Hannah Yeoh menulis buku ini untuk bacaan orang bukan Islam dan mengandungi unsur-unsur dakwah Kristian. Seperti contoh, pada muka surat 108, Hannah Yeoh mendakwa bahawa beliau sedang berdakwah melalui politik kepada rakyat Malaysia.

Menurut Dr Kamarul, Selain daripada itu, Hannah Yeoh juga mengajak pulang ‘rakan-rakan seperjuangan’ dari seberang untuk kembali berdakwah ajaran Kristian di Malaysia yang beliau gambarkan sepertimana menjaga pembinaan semula tembok-tembok Nehemiah di Baitulmaqdis. Tambah beliau lagi, Hannah Yeoh juga mendakwa bahawa Tuhan ingin menuntut semula politik dan perkhidmatan awam negara ini, seolah-olah merujuk kepada kekuasaan politik dan perkhidmatan awam sewaktu Malaysia di bawah pentadbiran Empayar British.

Dr Kamarul bertindak mengikut lunas undang-undang. Sekiranya Hannah Yeoh boleh membuat lapoan polis, Dr Kamarul juga telah membuat laporan polis terhadap Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Yeoh Tseow Suan atau lebih dikenali sebagai Hannah Yeoh. 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates