February 25, 2017

26 Kalau Nak Merokok Pun Janganlah Di Tempat Awam, Awak Tu Ahli Politik

Susah jadi seorang Ahli Politik. Setiap gerak geri akan dipandang masyarakat. Mungkin agak tertekan menjadi ahli DAP. Kami faham. Tambahan pula kalau mendapat kawan lelaki seperti Zairil  Khir yang gagal menguruskan bola sepak Pulau Pinang. Asyik kalah saja.

Alahai Dyana Sofya kalau nak hisap rokok pun janganlah tempat terbuka. Tak elok dengan status awak. Awak perempuan dan pernah menjadi calon Ahli Parlimen dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) walaupun tewas. Lagipun, yang paling penting, bukankah awak ikon perempuan Melayu terakhir di dalam DAP?


26 Lawak Apakah Ini Apabila Tun Dr Mahathir Hadir Kovensyen Reformis PKR?


Dunia politik di Malaysia sudah hampir menjadi gila. Hari ini Mantan Perdana Menteri 22 tahun dan Pengerusi Parti Cap Bunga Raya, Tun Dr Mahathir kelihatan hadir bersama dan berucap di dalam Konvensyen Reformis PKR di IDCC Shah Alam dengan tema "Reformis Suara Rakyat". Konvensyen ini dikatakan menghimpunkan seberapa ramai pejuang-pejuang reformasi Rakyat sejak kebangkitan 1998.

Tun Dr Mahathir Mohamad tanpa dijemput hadir secara mengejut di program yang dianjurkan oleh aktivis Reformasi pasca era 1998. Apabila Tun Dr Mahathir mula memasuki dewan, para hadirin telah mencemuh dan mengkeji beliau dengan pelbagai laungan seperti Firaun, Zalim, serta melaungkan slogan lain seperti Reformasi dan Bebas Anwar. 

Tun Dr Mahathir apabila diberi peluang berucap, beliau hanya menyeru para hadirin untuk bersama-sama beliau menjatuhkan Kerajaan yang ditadbir oleh Perdana Menteri DS Najib Tun Abdul Razak tanpa memberi respon terhadap segala tohmahan dan hinaan yang dilemparkan oleh aktivis reformasi.

Lawak. Memang lawak. Dalam usia melewati 90an, Tun Dr Mahathir sanggup dimalukan sedemikian rupa. Video Mantan Perdana Menteri 22 tahun dimalukan dengan laungan REFORMASI boleh ditonton di bawah.


0 Projek Naik Taraf Landasan Berkembar (KVDT) Fasa 1 Mengikut Jadual


Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Mohd Azharuddin Mat Sah telah mengadakan lawatan kerja ke Projek Menaiktaraf Landasan Keretapi Lembah Klang (KVDT) Fasa 1 : Rawang - Kuang pada petang semalam. Turut hadir sama pengurusan SPAD. 

Projek KVDT merupakan projek menaik taraf yang akan dilaksanakan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). SPAD, selaku pengawal selia, perancang dan penguatkuasa bagi sistem pengangkutan awam darat di Malaysia, memainkan peranan yang amat penting bersama KTMB untuk mengenal pasti laluan yang terganggu, serta penjadualan kerja yang diperlukan bagi meningkatkan mutu perkhidmatan kepada pengguna.

Kerja-kerja menaik taraf ini perlu dilaksanakan oleh KTMB sebagai langkah untuk memastikan kesemua perkhidmatan rel dapat bergerak dengan lancar dan tidak akan lagi berhadapan dengan kegagalan, kegelinciran mahupun kelewatan atau pembatalan perkhidmatan pada masa hadapan.

Skop projek ini melibatkan kerja-kerja pemulihan sepanjang 42 km antara Rawang - Salak Selatan dan Sentul - Simpang Batu termasuk kerja menaiktaraf 16 Stesen, isyarat dah sistem bekalan elektrik landasan berkembar di Lembah Klang. Projek ini telah bermula dari 2 November 2015 dan dijangka siap pada 1 November 2019. 

Azharuddin pada sidang media di tapak projek di Rawang, Selangor, berkata walaupun ada kalanya berlaku kelewatan kerana beberapa faktor, dia yakin projek berkenaan akan siap mengikut jadual. Kata beliau, memang ada tergendala seketika kerana faktor cuaca dan teknikal tetapi beliau yakin kontraktor yang bertanggungjawab, Dayamaju Infrastructure Asia Sdn Bhd (DMIA) boleh menyiapkannya mengikut jadual.

Menurut Azaharuddin lagi, pada ketika ini kira-kira 100 ribu penumpang menggunakan perkhidmatan tren setiap hari. KTMB mensasarkan jumlah itu akan meningkat lima peratus setiap tahun. Ia akan bertambah lagi sebaik projek ini siap. Apabila siap, KTMB akan meningkatkan kekerapan perkhidmatan dan penumpang akan merasa lebih selesa. 
31 Apa Masalah Madinah Dilantik Menjadi Ketua Audit Negara Wahai Datuk @zaidibrahim ?


Sebagai seorang juruaudit bertauliah yang mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun, adalah menjadi tanggungjawab CTS untuk memperbetulkan tanggapan pembangkang yang mempertikaikan perlantikan TS Madinah Mohamad sebagai Ketua Audit Negara yang baru bagi mengantikan TS Ambrin Buang.

Sebagai 'penyapu baru' di dalam DAP, kita faham kritikan yang dibuat oleh Datuk Zaid Ibrahim untuk mendapatkan kepercayaan daripada Dinasti Lim di dalam parti. Datuk Zaid sedang berusaha untuk menebus kembali dosanya setelah melakukan kesilapan dengan mengangkat Pengerusi Parti Cap Bunga Raya sebagai Ketua Pembangkang, baru-baru ini.

Sekiranya TS Madinah tidak layak dilantik menjadi Ketua Audit Negara kerana latar belakang beliau tidak mempunyai kelayakan audit, maka rakan sejawat beliau dari Singapura, Willie Tan Yoke Meng, juga tidak layak menjawat jawatan yang sama di Republik berkenaan.

Willie Tan berkelulusan Sarjana Muda dan Sarjana Kejuruteraan dari Universiti Cambridge di UK (Kepujian). Beliau juga memegang Ijazah MSc (Kejuruteraan Industri) dari National University of Singapore. Tiada langsung latar belakang audit bagi Willie Tan. Baca 'curriculum vitae' beliau di sini. Beliau telah dilantik menjadi Ketua Audit Negara Singapura sejak 07 Januari 2013. Baca di sini. Apa masalahnya Datuk Zaid? Adakah ini bermakna bahawa Kerajaan Singapura tidak mengambil berat tentang negara mereka juga seperti dakwaan yang dilemparkan kepada TS Madinah?

Pegawai perkhidmatan Jabatan Audit Negara yang terakhir dilantik sebagai Ketua Audit Negara ialah Tuan Mohamad Zain. Selepas daripada itu, kesemua Ketua Audit Negara adalah dari kalangan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). TS Ahmad Noordin, TS Ishak Tadin, TS Dr Hadenan dan TS Ambrin Buang adalah kesemuanya pesara Ketua Setiausaha Sulit (KSU) yang dilantik sebagai Ketua Audit Negara seperti TS Madinah. 

Perlantikan Ketua Audit Negara adalah di bawah perlembagaan dan terikat dengan kontrak 2 tahun yang boleh diperbaharui. Untuk rekod, TS Ambrin Buang juga bukan berlatar belakang seorang juruaudit sebelum dilantik menjadi Ketua Audit Negara dan sepanjang perkhidmatan beliau, tidak ada sesiapa yang mempertikaikan perlantikan beliau.

February 24, 2017

34 Lakonan Mantap Dyana Sofea Di Kampung CTS

Pelbagai usaha digandakan okeh Pakatan Harapan terutamanya DAP untuk mengekalkan kerusi mereka di dalam Pilihan Raya Umum ((PRU14) nanti terutamanya di negeri-negeri sebalah Utara seperti Kedah, Perak dan Pulau Pinang. Pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan sudah mula menampakkan muka setelah nenghilang hampir 4 tahun sebelum ini. Perlbagai khidmat masyarakat diberikan kononnya untuk mendekati Rakyat.

Melihat kepada laman sosial Instagram milik calon Ahli Parlimen Teluk Intan yang tewas dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) lepas, Dyana Sofea telah berada di tempat CTS dilahir dan dibesarkan. Lagak aksi beliau meratakan batu kerikil amat mengujakan.

Namun lakonan mantap beliau masih boleh diperbaiki dengan mengelakkan memakai baju kurung untuk kerja kasar sebegitu, tidak memakai kasut tumit tinggi, tidak memakai cermin mata hitam dan juga mengikat rambut beliau daripada mengerbang. Dyana Sofea sepatutnya mengambil pendekatan seperti DS Azmin Ali, Menteri Besar Selangor yang amat mantap dari segi lakonan di mata Rakyat. Syabas dan teruskan lakonanmu di masa depan.

38 Kalau Sayang Tun Mahathir, Sokonglah DAP - Propaganda Terbaru DAP Untuk Perbodohkan Melayu


"Kalau sayang Tun Mahathir sokonglah DAP", itulah antara maksud yang terdapat pada bunting di atas. Setelah sekian lama memperalatkan PAS untuk mendapatkan undi Melayu Islam, sekarang tibalah masa untuk DAP untuk mendapatkan keldai terbaru. 

PAS sudah tidak berguna lagi, satu ikon Melayu baru baru ditungangi untuk menarik sokongan Melayu. Mahu atau tidak, Pengerusi Parti Cap Bunga Raya dan juga Mantan Perdana Menteri 22 tahun terpaksa menjadi pilihan. 

Situasi terbaru ini pasti mengundang pemberontakan terbaru di dalam parti Dinasti Lim. Umum mengetahui bahawa dalam pemberontakan terbaru 3 ADUN dan seorang Ahli Parlimen Melaka telah keluar dari parti akibat tidak setuju dengan kerjasama DAP dengan Tun Dr Mahathir.19 Cina DAP Botak @limlipeng Bagi Minyak Percuma Boleh, UMNO WP Bagi Minyak Percuma Rasuah


Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng, hari ini mempersoalkan sumber kewangan Pemuda Barisan Nasional (BN) Wilayah Persekutuan (WP) bagi membiayai petrol percuma kepada lebih 100,000 penunggang motosikal setiap bulan, dan mahu bukti ia daripada dana parti. MP DAP ini menjadi panas apabila Rakyat mula memberi sokongan kepada BN WP dengan program Petrol untuk Rakyat ini.

Seperti yang dilaporkan di dalam Free Malaysia Today, di sini, Menurut perkiraan Lim Lip Eng, program petrol percuma yang menyasarkan 117,000 motosikal sekali sebulan itu boleh melibatkan perbelanjaan lebih RM7 juta. Dari manakah beliau mendapat angka ini? (Bukankah pemimpin DAP amat bodoh dari segi angka?) Katalah benar perkiraan tersebut, katalah program berkenaan dibuat setiap minggu, jumlah motorsikal yang beratur di stesen minyak setiap minggu adalah 29,250 buah. Logik akalkah?

Lim Lip Eng mungkin terlupa atau sudah nyanyuk seperti idola barunya Tun Dr Mahathir, kerana beliau sendiri pernah menganjurkan program pemberian petrol percuma kepada penduduk di parlimennya. Bolehkah kita bertanya, di manakah beliau mendapatkan dana untuk menjayakan program ini? Adakah dana dari Israel?


Ini Kenyataan Media daripada Ketua Pemuda BN Wilayah Persekutuan, Datuk Razlan Rafii,
24 FEB 2017 | 27 JAMADILAWAL 1438H
KENYATAAN MEDIA
KETUA PEMUDA BARISAN NASIONAL WILAYAH PERSEKUTUAN
PERLUKAH DAP IRI HATI DENGAN PROGRAM ISI MINYAK PERCUMA ANJURAN BARISAN NASIONAL?
Sebagai anak muda bandar, kami memahami dan masih menyelami denyut nadi warga kota di Wilayah Persekutuan terutamanya mereka yang terjejas dengan kos sara hidup akibat kenaikan harga minyak mentah dunia baru - baru ini. Kami juga golongan yang turut terkesan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat.
Hari ini harga pasaran petrol di Malaysia ditentukan menggunapakai sistem ‘manage float’ atau apongan secara terkawal. Purata data (harga petrol) bulan ini akan tentukan harga pasaran petrol pada bulan hadapan. Melihatkan akan perkara ini, Pemuda Barisan Nasional (BN) seluruh Wilayah Persekutuan mengambil inisiatif menganjurkan program isi minyak percuma bagi membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi kalangan warga kota.
Untuk info program ini adalah sebahagian daripada ratusan program kebajikan yang pernah BN lakukan selepas Pilihanraya Umum 13 yang lepas. Di peringkat Wilayah Persekutuan, kami ada program Wilayah Prihatin, BN Cares, Membara, Merisik Khabar, Ziarah Prihatin dan pelbagai lagi program seumpamanya dengan objektif yang sama iaitu menawarkan bantuan dan membantu mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh golongan sasaran.
Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng mempersoalkan dari mana datangnya dana yang begitu banyak sehinggakan BN boleh membuat program sebegini setiap bulan. Pemuda BN Wilayah Persekutuan terdiri daripada pelbagai komponen parti dan pemimpinnya terdiri daripada pelbagai latar belakang. Ada kalangan kami yang masih berkhidmat dengan jabatan Kerajaan, Government Linked Companies (GLC), bekerja makan gaji dan mempunyai syarikat perniagaan sendiri. Sedikit daripada pendapatan yang diterima, kami sumbangkan semula kepada parti. Inilah caranya bagaimana kami boleh menganjurkan program-program untuk rakyat.
Lim mungkin terlupa bahawa beliau sendiri pernah menganjurkan program sedemikian rupa. BN tidak pernah mempersoalkan dari mana datangnya dana sehinggakan beliau mampu menganjurkan program sebegini secara bersendirian. Kami berpendapat Lim melihat program ini dari sudut pandang politik semata-mata dan bukannya aspek kebajikan untuk membantu rakyat. Kerana itulah beliau mungkin rasa terancam dengan sambutan yang menggalakkan ini.
Apa yang penting pada kami, untung nasib rakyat kita harus bela bersama jika mahu bergelar sebagai pemimpin masyarakat. Terpulanglah kepada tanggapan mana-mana pihak yang memperlekehkan program ini diumpamakan seperti gimik PRU 14 tapi apa yang pasti, kami akan terus membantu dan paling penting ianya memberi manfaat kepada semua pihak.
DATUK MOHD RAZLAN BIN MUHAMMAD RAFII

February 23, 2017

1 Presiden MCA Pertahankan Tindakan @PDRMsia Dan Mengaggap Duta Korea Utara Biadap


Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai telah menganggap Duta Korea Utara sebagai kurang ajar dan tidak profesional dalam membuat tuduhan-tuduhan tidak berasas. Ini berikutan Duta Korea Utara Kang Chol telah mengecam cara Malaysia mengendalikan siasatan dan menuduh Malaysia "bersekongkol" dengan musuh, Korea Utara iaitu Pyongyang dalam kes pembunuhan King Jong-nam.

DS Liow yang juga Menteri Pengangkutan berkata Polis Di Raja Malaysia (PDRM), dengan bantuan agensi-agensi lain, telah menjalankan tugas yang baik dalam memberkas suspek dalam tempoh masa yang singkat. Beliau berkata kejadian itu berlaku di negara ini, oleh itu Malaysia berkewajipan untuk menjalankan tugas secara profesional dalam menyelesaikan kes itu.

Menurut beliau lagi, kes pembunuhan ini telah menjadi kes yang berprofil tinggi. Seluruh dunia sedang memerhatikan Malaysia dan Kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa kes itu disiasat dengan teliti dan secara telus. 

DS Liow sebelum itu memberi jaminan lapangan terbang KLIA2 adalah selamat dan mempunyai kawalan keselamatan terbaik. Beliau mengarahkan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) supaya bekerjasama dengan PDRM, termasuk memberi rakaman kamera litar tertutup (CCTV).

Kim Jong-nam, iaitu abang kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, dilaporkan berada di KLIA2 untuk menaiki penerbangan ke Macau dan kemudian meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital, selepas meminta bantuan di kaunter lapangan terbang berkenaan. 

Kim Jong-nam telah dibunuh oleh dua orang wanita dengan disimbah dengan bahan kimia pada wajahnya di KLIA2 pada 13 Feb lepas. Dua wanita, seorang lelaki Malaysia dan seorang lelaki Korea Utara telah ditahan bagi membantu siasatan.

49 Nasihat Sultan Ibrahim Kepada Tun Dr MahathirSultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini bertitah ketika merasmikan Galeri Darurat Bukit Kepong di Muar:
"Dahulu dia sering menyindir orang Melayu sebagai bangsa yang mudah lupa, namun hari ini dia sendiri menunjukkan sifat pelupanya. Dulu dia kata pembangkang itu musuh ketat, tapi sekarang sudah boleh duduk semeja dan menjadi kawan rapat. Dulu dia kata media barat suka buat cerita, tapi sekarang, cerita media barat dikatanya fakta."
"Jika dia bukan pelupa mungkin ada sedikit nyanyuk akibat faktor usia. Nasihat saya kepada dia, cukup-cukuplah. Dunia ini ada siang dan malam, bukan boleh siang berterusan. Jangan sibuk jaga tepi kain orang, lebih baik betulkan kain sendiri yang telah reput dan koyak. Atau orang kata the best business you can have today is mind you own business."
Daulat Tuanku.

Macam mana Tuanku tidak kata Tun Dr Mahathir mudah lupa. Tun Dr Mahathir kata masa zamannya digelar Harimau dan zaman DS Najib Tun Razak sudah jadi Kucing. Sekucing-kucing pembangunan di zaman DS Najib Tun Razak masih lagi mengatasi Harimau-Harimau di zaman Tun Dr Mahathir. Aumm ...Malaysia di bawah DS Najib Tun Razak sekarang lebih harimau dari zaman Tun Dr Mahathir rupanya. Bukan saja dari sudut ekonomi tetapi juga dari sudut diplomasi.


Nota Kaki: CTS masih menantikan sokongan daripada Raja Debat Seluruh Cakerawala Dewataraya, Syed Saddiq Palladium di atas titah dan nasihat Baginda Sultan Johor seperti di atas.

4 Usaha DAP Mencemarkan Nama MB Johor DS @KhaledNordin Isu SPR Gagal


Usaha untuk mencemarkan nama baik Menteri Besar Johor dijalankan oleh DAP melalui ADUN Mengkibol, Tan Hong Pin. Tan Hong Pin mengaitkan MB Johor, DS Mohamed Khaled Nordin dengan senarai daftar pemilih bagi suku keempat 2016 yang menyatakan MB Johor menetap di sebuah rumah kedai di Masai, Johor bersama 13 yang lain. Menurut Tan Hong Pin, alamat yang dipersoalkan ialah Ibu Pejabat UMNO Bahagian Pasir Gudang di alamat 1, Jalan Tembusu, Taman Rinting.


ADUN DAP berkenaan bertindak secara pilih kasih. Beliau menyerang MB Johor yang menggunakan alamat Ibu Pejabat UMNO Bahagian sebagai alamat pengundi sebaliknya beliau gagal memberi kan komen apabila pemimpin DAP Pusat, Teresa Kok, juga turut menggunakan alamat pejabatnya yang digunakan sebagai Pusat Khidmat sebagai rekod daftar pengundi. Kenapa perlu ada pilih kasih?


Mengenai dakwaan bahawa terdapat orang lain yang menggunakan alamat yang sama, kita perlu mendapatkan pengesahan terlebih dahulu daripada Tan Hong Pin. Ini memandangkan pada tarikh 19/02/2017, Tan Hong Pin mendakwa 13 orang mempunyai alamat yang sama dengan MB Johor.

Sebaliknya angka berkenaan naik mendadak apabila pada tarikh 22/02/2017, Tan Hong Pin mendakwa seramai 40 orang mempunyai alamat yang sama dengan MB Johor. Saya boleh faham dengan keadaan ini kerana kebanyakan ahli dan pemimpin DAP amat lemah dalam matematik dan juga aturcara EXCEL.

Nota Kaki: Untuk bertanding sebagai calon Parlimen, anda tidak perlu pun berdaftar sebagai pemilih di kawasan yang anda tandingi. Begitu juga bagi kerusi DUN. Cumanya bagi melayakkan seseorang itu bertanding kerusi DUN, seseorang itu mesti menjadi pemilih berdaftar dalam negeri di mana beliau bertanding kerusi DUN.

February 21, 2017

111 Ahli Parlimen Tumpat Merangkap Penyelaras Parlimen Bandar Tu Razak? Tak Ada Orang Lainkah?


Dato Kamaruddin Jaffar adalah Ahli Parlimen Tumpat di Kelantan. Dulu beliau merupakan Ahli Parlimen PAS dan sekarang bertukar parti PKR. Beliau juga merangkap Penyeleras Parlimen Bandar Tun Razak di Wilayah Persekutuan. Banyak masa betul Ahli Parlimen berkenaan menjalankan dua tugas yang berbeza di dua tempat yang jaraknya berbeza beratus kilometer? Tidak ada ahli PKR lainkah yang layak untuk memegang jawatan sebagai Penyelaras Bandar Tun Razak?

Apakah Ahli Parlimen Tumpat yang kini telah melompat masuk PKR ada menganjurkan program Sambutan Tahun Baru Cina untuk rakyat di kawasannya sendiri iaitu Tumpat? Jika tiada, adakah ini bermakna 46,151 pengundi yang memberi undi kepada Dato Kamaruddin Jaafar tidak mendapat tempat di hati beliau? Untuk pengetahuan, Dato Kamaruddin Jaafar memenangi Parlimen Tumpat atas tiket PAS dengan majoriti undi sebanyak 10,624. Ironinya, selepas menang katanya muka beliau tidak pernah nampak di kawasan.

February 20, 2017

3 Makmal Transformasi Bas Ekspres Bakal Meningkatkan Mutu Perkhidmatan Industri Bas Ekspres


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri berkata Makmal Transformasi Bas Ekspres bertujuan meningkatkan mutu perkhidmatan industri bas ekspres di negara ini dan seterusnya mengurangkan kadar kemalangan jalan raya melibatkan pengangkutan awam itu. Ia merangkumi perbincangan bersama pemain-pemain industri bas ekspres dalam isu berkaitan model perniagaan, kebajikan pemandu bas, pendekatan teknologi, polisi pelesenan dan mutu terminal bas dan infrastruktur. 

Hasil rumusan dalam makmal ini akan dibawa ke kabinet untuk diputuskan dan jika ia melibatkan kos pelaksanaan, maka perancangan kewangan akan dibuat sebelum ia diumumkan oleh Kerajaan. Kerajaan menurut DS Nancy akan mengkaji cadangan supaya sistem pengeluaran Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) disusun semula merangkumi aspek harga dan kaedah kelulusannya yang bertujuan membantu keperluan industri perkhidmatan bas. Beliau berkata, langkah itu diharapkan dapat mengatasi masalah kekurangan pemandu bas ekspres di negara ini.

Harga PSV katanya yang mahal dan sukar mendapat kelulusan antara faktor menyebabkan kekurangan pemandu bas ekspres di negara ini. Setakat ini Malaysia mempunyai kira-kira 4,300 pemandu bas ekspres di seluruh negara dan jumlah ini dilihat masih tidak mencukupi apabila ada kalangan mereka terpaksa bekerja lebih masa hingga menjadi antara faktor kemalangan jalan raya.

Kerajaan turut mahu merekrut pemandu bas ekspres terdiri dari kalangan belia dan wanita dengan memberikan mereka latihan supaya menjadi pilihan utama sebagai pemandu kepada syarikat-syarikat operasi bas. Kerajaan tidak mahu lagi mengambil orang luar yang terdiri dari warga asing dan sebaliknya mahu orang muda tempatan yang menjadi pemandu bas kerana kebanyakan yang ada di pasaran berusia 40 hingga 50 tahun.

Kerajaan juga mahu melatih wanita untuk menjadi pemandu bas ekspres bagi pemanduan jarak pendek dahulu sebelum dilanjutkan kepada pemanduan jarak jauh. Menurut DS Nancy, usaha menstrukturkan semula kadar gaji pemandu bas juga perlu diteliti semula supaya tidak lagi berpandukan kepada bayaran mengikut jumlah perjalanan.

Beliau berkata melalui sistem sekarang terdapat pemandu utama bas ekspres enggan menerima rakan sepemandu kerana mahu menjana elaun tambahan sehingga sanggup memandu melebihi 24 jam dan akhirnya berlaku kemalangan. Makmal itu berlangsung selama lapan minggu bermula hari ini hingga 14 April. Turut hadir di dalam majlis perasmian hari ini ialah Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Dr Syed Hamid Albar. 


0 Tindakan MCA Tidak Berhasrat Campur Tangan Akta RUU 355 Meresahkan DAP

Kenyataan terbaru yang dikeluarkan oleh Setiausaha Agung MCA, DS Ong Ka Chuan bahawa MCA tidak pernah berhasrat untuk mencampuri urusan berkaitan agama Islam seperti pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355, pastinya meresahkan DAP.

DAP sebelum ini sentiasa mengapi-apikan MCA dengan membuat hasutan bahawa MCA telah bekerjasama dengan UMNO untuk menjayakan RUU 355. Tindakan ini jelas apabila Ketua DAPSY Kebangsaaan, Wong Kah Woh mengeluarkan Kenyataan Media cuba untuk melaga-lagakan di antara Setiausaha Agung MCA dengan DS Jamil Khir Baharom.

 


Tindakan DAP ini tidak mendapat respons daripada DS Ong sebaliknya beliau memaklumkan apabila MCA menyuarakan pandangan mengenai RUU 355, ia bukan bermakna mereka anti Islam atau mahu campur tangan dalam hal ehwal agama Islam di negara ini. Sebaliknya kata beliau Isu RUU 355 sangat sensitif kerana ia melibatkan agama dan sebagai parti politik, MCA perlu menyuarakan pandangan bagi pihak masyarakat Cina supaya tidak ada kekhuatiran dan kebimbangan di kalangan mereka.

Pastinya DAP tertekan apabila DS Ong menegaskan isu itu tidak akan memecah belah semangat perpaduan antara kaum di negara ini. DS Ong juga meminta maaf kalau ada sesiapa yang tersinggung perasaan kerana MCA berniat baik, kita mahu sentiasa bersatu padu dan hidup dalam keadaan aman damai.

Untuk rekod, RUU Persendirian berkenaan telah dibawa oleh Presiden PAS, DS Abdul Hadi Awang di Parlimen pada 24 Nov tahun lepas bertujuan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355, bagi memperkasa mahkamah syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah.

0 Hormati Perasaan Keluarga Remaja Berbasikal Yang Terlibat Dalam Kemalangan, Ujar Chew Mei Fun


Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datin Paduka Chew Mei Fun meminta orang ramai perlu menghormati perasaan anggota keluarga lapan remaja berbasikal yang terbunuh dalam kemalangan pada awal pagi Sabtu dan berhenti menyalahkan mereka berikutan insiden berkenaan.

Beliau berkata pada masa ini perkara yang perlu diberi keutamaan adalah memberi ruang kepada anggota keluarga mangsa untuk bertenang dan pulih berikutan kematian anak mereka. Menurut Datin Paduka Chew kehilangan anggota keluarga terutamanya dalam kemalangan adalah amat menyedihkan dan kita perlu beri mereka ruang untuk pulih dan bukan menyalahkan mereka atas perkara yang terjadi.

Datin Paduka Chew, yang juga Naib Presiden MCA, meminta orang ramai patut berhenti daripada menyalahkan mereka dan biar polis menjalankan siasatan bagi mencari punca kejadian. Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai tragedi lapan remaja berusia 13 hingga 16 tahun yang menunggang basikal, maut selepas dirempuh sebuah kereta di Johor Bahru dalam kejadian kira-kira 3.30 pagi Sabtu. 

Beliau turut menasihati ibu bapa agar mengawasi dan mengambil tahu aktiviti anak-anak mereka ketika bersama rakan-rakan ketika di luar. Datin Paduka Chew berkata Kementeriannya akan menunggu hasil siasatan pihak polis. Apa juga hasil siasatan, Jabatan Kebajikan Masyarakat menurut beliau akan melakukan apa yang perlu bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan anak-anak ini terjaga.

February 19, 2017

212 Zaharin ... Zaharin .... Bila @TengkuAdnanReal Nak Pecat Ni? Cc. DS @NajibRazak

Ada seekor dinasour di dalam Parlimen Bandar Tun Razak yang masih tidak mahu meninggalkan UMNO, khabarnya kerana masih menerima laba dari pemimpin dan Pak Menteri UMNO. Walaupun Zaharin Mohd Yassin (Datuk Pahang) sering kali sahaja menghina, membuat tohmahan dan memfitnah Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak, beliau seolah-olah kebal di dalam UMNO. Jangankan dipecat, surat tunjuk sebab sekalipun tidak dikeluarkan oleh Setiausaha Agong UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor. Kenapa ya?

Hari ini beliau menghadiri rumah terbuka Tahun Baru Cina (berapa lama nak berhari raya la?) Yang dianjurkan olehParti Cap Bunga Raya dan PKR. Salahkah beliau hadir ke rumah terbuka berkenaan? Tidak salah kalau beliau hadir sebagai orang kebanyakan seperti orang lain. Beliau tidak layak untuk mewakili UMNO kerana beliau hanya seorang Ketua Cawangan UMNO Seri Labuan. Ketua Bahagian UMNO Bandar Tun Razak pun tidak dijemput.

Yang salah adalah beliau hadir sebagai VIP. Nama beliau dilekatkan di kerusi yang dikhaskan. Ini bermaksud jemputan mesti datang sebelum majlis diadakan. Beliau ditempatkan satu meja dengan Pengerusi Parti Cap Bunga Raya, Tun Dr Mahathir. Sudah-sudahlah Tengku Adnan Tengku Mansor. Ahli di bawah sudah lama menantikan parasit ini dipecat dari UMNO. Itupun kalau Tengku ada telur.

0 MCA Yakin Kemenangan PRK Tanjong Datu Bukti Kerajaan BN Masih Relevan


Barisan Nasional Sarawak (BN) berjaya mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjong Datu. MCA sebagai salah satu komponen BN menyifatkan kemenangan Datuk Amar Jamilah Anu dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Tanjong Datu mencerminkan keyakinan rakyat terhadap wakil BN.

Presiden MCA DS Liow Tiong Lai berkata rakyat Sarawak telah menzahirkan sokongan jelas terhadap BN untuk terus memperjuangkan keharmonian, inklusiviti dan kesederhanaan. Beliau pasti pencapaian ini amat bermakna bagi Datuk Amar Jamilah dan akan terus membakar semangat untuk menyambung legasi, pengorbanan, jasa dan perjuangan Allahyarham TS Adenan Satem. Parti komponen BN, kata DS Liow sedia memberi sokongan padu dan berganding bahu bersama Datuk Amar Jamilah Anu.

Timbalan Presiden MCA Datuk Wee Ka Siong menyifatkan kemenangan Jamilah yang memperoleh peratus sokongan lebih tinggi adalah hasil kerjasama kerajaan negeri dan pusat. Dr Wee dalam catatan Twitternya, berkata,
"Tahniah BN kerana memenangi kerusi DUN Tanjong Datu dengan memperoleh peratusan sokongan kepada BN yang lebih tinggi 96.5 peratus. Tahniah YB Jamilah. YB Jamilah calon terbaik! BN Sarawak diterajui Abang Jo tetap kukuh! Muafakat BN Negeri dan Pusat membawa berkat. Teruskan kejayaan dan momentum ini!." 
Sementara itu Setiausaha Agung MCA, DS Ong Ka Chuan berkata, Mantan Ketua Menteri Sarawak yang lebih dikenali sebagai Tok Nan itu begitu disayangi oleh rakyat Sarawak dan beliau sukar dilupakan. DS Ong mengucapkan tahniah kepada Datuk Amar Jamilah dan berharap hasrat TS Adenan dapat diteruskan demi kemajuan negeri Sarawak secara keseluruhannya.

Datuk Amar Jamilah Anu memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Datu, dengan majoriti 6,443 undi. Datuk Amar Jamilah Anu berusia 61 tahun itu mendapat 6,573 undi, iaitu 551 undi lebih banyak daripada undi diperolehi arwah suaminya, TS Adenan Satem pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11, Mei tahun lalu.

Datuk Amar Jamilah mengalahkan dua pencabarnya daripada Parti Reformasi Negeri Sarawak (STAR), Johnny Aput dan calon Parti Bangsa Dayak Sarawak (PBDS) Baru, Rapelson Richard Hamit yang masing-masing sekadar mendapat 108 undi serta 130 undi. Kedua-dua pencabarnya itu hilang wang deposit mereka mengikut peraturan SPR kerana gagal mendapat satu per lapan daripada jumlah undi.
 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates