December 12, 2017

7 Sejak Bila Mat Sabu Pandai Menulis Artikel English Dengan Sempurna?


Terkesima membaca artikel-artikel Presiden PAN, Mohammad Sabu yang disiarkan di dalam portal Malaysiakini. Memang diakui Mat Sabu amat dikenali sebagai seorang orator Bahasa Malaysia yang baik. 

Namun, amat jarang (dan mungkin tidak pernah) Mat Sabu berkomunikasi dalam English di dalam ceramah-ceramah beliau. Oleh itu, amat janggal bagi Presiden PAN ini dapat menulis artikel Englsh dengan begitu baik dengan tata bahasa yang berpiawai tinggi.

Tahniah kepada ahli dan pemimpin PAN kerana, tanpa diketahui, Presiden mereka rupa-rupanya boleh menulis menggunakan bahasa English yang begitu cantik berbunga. 

Baca 4 contoh artikel dan komentar dari Presiden PAN, Mat Sabu seperti berikut:

1. “The need to stay at a safe distance from Saudi Arabia”. Malaysiakini 02/12/2017. Baca di sini.

2. “The growing threat of IS in Malaysia”. Malaysiakini 06/12/2017. Baca di sini.

3. “Whither Malaysia? The fall of the ringgit”. 07/12/2017. Baca di sini.

4. “Why is Trump moving the US embassy to Jerusalem?”. Malaysiakini 08/12/2017. Baca di sini.

7 comments:

Reforbasi Madey-Mugabe said...

Ooo...DAH LAMA DAH... Sejak mat sabun diumum menjadi Presiden umno dan diangkat sebagai PM oleh atok madey-mugabe... Presiden takkan bodoh berbahasa london pulak kan.... Hehehe

Mahathir umum Mat Sabu 'presiden Umno'

Walaupun terkenal sebagai pemimpin yang keras ketika 22 tahun pentadbirannya, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pembangkang kini sering menonjol dengan pelbagai aksi santai dan lucu.

Terbaru, bekas perdana menteri keempat itu, tengah malam tadi membuat 'lawak' baru dengan mengumumkan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Mohamad Sabu sebagai “presiden Umno”.

“Yang berbahagia Tuan Haji Mohamad Sabu, presiden Umno,” katanya ketika mengumumkan struktur rasmi Pakatan Harapan di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya malam tadi.


https://malaysiakini.com/news/388525#vL9q2d6LcysI11OQ.99

-------------------------------

Dr Mahathir: Saya patut angkat Mat Sabu jadi PM

PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad semalam memohon maaf kepada rakyat Malaysia, mengulangi rasa kesalnya kerana pernah menyokong pelantikan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri.

“Saya silap, saya sepatutnya angkat Mat Sabu jadi PM,” bekas perdana menteri itu berseloroh seperti dilaporkan Sinar Harian, merujuk Presiden Amanah Mohamad Sabu

Anonymous said...

Mat Sabu who?

Anonymous said...

Serba ringkas siapa itu Mat Sabu

https://youtu.be/-JH2WgjCXho

Anonymous said...

mat sabu is the real true head and tail of rotten stank taik.

Anonymous said...

Saya silap, saya sepatutnya angkat Mat Sabu jadi kepala taik.

Anonymous said...

Perghhh... kalau aku jadi Mat Sabu aku akan rasa terhina dengan kenyataan lawak dia tu. Literally dia nak cakap dari Najib baiklah Mat Sabu yang kaki betina tu jadi PM.

Anonymous said...

Mamat ni bukan boleh percaya sangat. Dulu pernah kena tangkap khalwat dgn isteri orang di sebuah hotel di kota bharu. Klu dgn isteri org pun dia boleh buat hal mcm mana nak harap jdi pemimpin.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates