November 14, 2017

12 Perkara Pelik Bila 59 MP Pakatan Harapan Tolak #Bajet2018


Bajet 2018 diluluskan untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat semalam dengan undian 107 daripada 222 anggota parlimen menyokong. 
Sebanyak 59 anggota parlimen menentang Rang Undang-Undang Perbekalan 2018, sementara 11 berkecuali. Agak pelik apabila 59 Ahli Parlimen Pakatan Harapan menolak Bajet 2018 berkenaan kerana:
Pertama, Ahli Parlimen Pulau Pinang menolak Bajet 2018 sedangkan pada 05/11/2018 yang lalu, kita dapat melihat bagaimana Ketua Menteri Pulau Pinang teresak-esak meminta bantuan Timbalan Perdana Menteri untuk menghantar tentera membantu mangsa-mangsa banjir. 

Pesoalannya, sekiranya Bajet 2018 tidak diluluskan, bagaimana Kerajaan hendak membayar gaji kakitangan awam termasuk anggota tentera yang Joseph Lim Guan Eng minta tolong?

Kedua, sewaktu pembentangan Bajet 2018, riuh rendah pemimpin Pakatan Harapan menuduh Kerajaan Pusat telah meniru dan menciplak bajet yang telah mereka bentangkan sebelum ini. Apabila undian Bajet 2018 dilakukan, mereka tolak pula.

Persoalannya, bukankah sepatutnya Ahli Parlimen Pakatan Harapan menyokong dan menerima baik bajet yang dibentangkan oleh Kerajaan Pusat? Sendiri punya idea bajet (kononnya) pun hendak tolak ka? 

Ketiga, apabila Bajet 2018 diumumkan oleh Perdana Menteri, Joseph Lim Guan Eng sangat gembira kerana ada peruntukkan untuk menaik taraf Lapangan Terbang Pulau Pinang. Joseph Lim Guan Eng berkata beliau sudah lama menunggu untuk projek ini. Baca di sini

Namun, apabila undi untuk luluskan Bajet 2018 di parlimen, semua ahli parlimen Pakatan mengundi untuk menolak Bajet 2018. Gilakah mereka ini?

Menjadi pembangkang di Malaysia syarat utama mesti membangkang dengan bodoh dan membuta tuli. Begitulah krisis mental yang kronik dan serius yang dialami oleh pemimpin pembangkang di Malaysia.

12 comments:

Azman Ali said...

Kan pemimpin luar negara dah bgtau, pembangkang Malaysia adalah yg terbodoh didunia..so apa nak heran.

Anonymous said...

See... i told you many times.

The Pakatoons species are a herd of BRAIN DEAD stooges.

Useless and pathetic. Oh my god.

Anonymous said...

Blog penyokong hj kassim baba memang penakut nak siarkan konen dan komen balas penyokong PH....hehehe....umno dah nak mampos....komen sampah busuk dan bodoo cai kassim baba di siarkan...blogger upahan hj kassim baba memang bodooo nak mampoosss...hehehe

Cucu Tok Selampit said...

Macai yang suka 'calling name' dan 'cut & paste artikel yang tidak ada kena mengena tidak akan dilayan. Teri ma kasih. Kutuk, kutuk pun tak berhenti jugak mai cari makan di blog ini.

Anonymous said...

Bajet dah ok dari kerajaan yg sangat cedik klepet ....tapi masih panik nak bubar parlimen...hehehehe...blm cukup kuat sokongan?....hehehehehe

Anonymous said...

Hanjing 8.39.. Kepala bapak ko...kikiki
Buat blog sendiri la bodoh..
Cari makan kat sini pun lagi mau banyak bunyi... Sekali lagi... KEPALA BAPAK KO...

Anonymous said...

Kepala bapak ko... Yang ko panas mengelupur pasaipa..? Ko yang jadi calon ka jing kurap..? Hik5

Anonymous said...

Mmg ler BANGANG cai2 PH..
ANAK madey ad 488 kompeni n cucu bole TIDO dgn ANJING.

MAcai2 PH tetap

Hidup madey
Hidup madey
Hidup madey
Hidup madey

X ker tongongny tuuuu..
Kihkihkihkih

Anonymous said...

Bajet dah ok tapi haramjadah 8:51 maseh tetap tak ok, hari2 marah dan kecewa...kecewa demi kecewa...ulam dicita taik pulak yg tiba..hehehehehr

Anonymous said...

Taik 8:39 marah dan kecewa lagi..kecewa nak mampoooss..kih5..

Anonymous said...

bukan takut ngok..nak bg pakatan haram bernafas kejap sebelum mampus..

Anonymous said...

persetankan saja si tolol2 pembangkang yang tak boleh lagi berfikir waras..yg menderita rakyat..klu otak dah penuh taik maka yang keluar semua busuk2 belaka..kesian sungguh..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates