August 7, 2017

41 Seksyen 62 Akta SPRM Bercanggah Perlembagaan, Tahniah! Jangan Lengahkan Lagi 2 Kes Rasuah Kamu @cmlimguaneng

Apabila undang-undang berpihak kepada pembangkang, gegak gempita pujian mengatakan undang-undang di Malaysia adalah telus dan mahkamah adalah adil. 

Ketua Menteri Pulau Pinang yang sedang menghadapi dua tuduhan rasuah, hari ini menyambut dengan riang keputusan Mahkamah Rayuan yang mengatakan bahawa Seksyen 62, Akta SPRM bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. 

Lim Guan Eng yang begitu gembira telah membuat 3 poster dengan 3 bahasa seperti di bawah. Maaflah kaum India, tiada Bahasa Tamil dari Lim Guan Eng.




Tahniah Lim Guan Eng, macai-macai penjilat DAP perlu ingat bahawa kemenangan Lim Guan Eng hari ini adalah berkaitan dengan Seksyen 62, Akta SPRM sahaja. Seksyen 62 hanya berkisar tentang "menghendaki seseorang tertuduh memfailkan pembelaannya sebelum perbicaraan sebagai tidak sah dan terbatal."

CTS setuju dengan penghakiman Mahkamah Rayuan. Kes belum bicara tetapi ODS kena kemukakan Penyata Pembelaan kepada SPRM pula. Seksyen 62 yang memperuntukkan pihak pembelaan mendedahkan sifat pembelaannya sebelum kes bermula telah diisytiharkan tidak sah.

Implikasinya, ia menjadikan kes di bawah Akta SPRM sama seperti kes jenayah yang lain di mana pihak pembelaan berhak berdiam diri sehinggalah pihak pendakwaan membuktikan kesnya pada tahap prima facie.


Perlu diingat kemenangan Lim Guan Eng hari ini tidak ada kaitan secara terus dengan dua pertuduhan rasuah yang sedang dihadapinya. Lim Guan Eng hanya cuba melengahkan dua kes rasuah beliau.

Kita berharap agar Lim Guan Eng tidak terus melenggahkan kes beliau memandangkan beliau dan pembangkang sudah bersetuju bahawa Mahkamah di Malaysia adalah adil dan saksama. Lawan tetap lawan.

Terkini 08/08/2017: SPRM akan rayu kes Seksyen 62, Akta SPRM di Mahkamah Persekutuan.

41 comments:

Anonymous said...

Perlembagaan adalah yg tertinggi....merajaan tidak boleh buat undang2 syok sendiri yg bertentangan dengan perlembagaan...hehehe...umno dah lemah tidak berdaya lagi nak pinda perlembagaan..hahahaha...makan tongkat ali pon dah tak jafi anende lagi...

Anonymous said...

KENAPA HANYA KEKAYAAN KELUARGA TUN MAHATHIR SAJA MAHU DISIASAT?

Hanya kerana Tun Mahathir Mohamad membangkitkan persoalan bahawa Ahmad Zahid Hamidi pernah melaporkan kekayaan sebanyak RM230 juta kepadanya pada tahun 1996 iaitu ketika menjadi Ketua Pemuda UMNO dahulu, desakan kini menyusul agar kekayaan keluarga bekas Perdana Menteri itu pula diselongkar.

Kenapa hanya kekayaan keluarga Tun Mahathir saja mahu disiasat?

Siasatlah juga kekayaan keluarga Hishammuddin Hussein dan Nazri Aziz yang nampaknya begitu lantang membuat desakan itu, selain keluarga Zahid Hamidi sendiri dan lain-lain pemimpin UMNO.

Berapa agaknya kekayaan keluarga Hishammudin, Nazri dan lain-lain pemimpin UMNO?

Jika pada tahun 1996, kekayaan Zahid Hamidi dilaporkan sebanyak RM230 juta, berapakah jumlahnya sekarang?

Dan yang paling wajib disiasat kekayaannya tentunya ialah keluarga Najib Razak sendiri.

Selain yang diketahui dan diakuinya ada RM2,600 juta pernah masuk ke akaun peribadinya, berapa jumlah kekayaan Najib yang sebenar-benarnya?

Untuk berlaku adil, tidak memadai kekayaan semua mereka itu disiasat oleh SPRM semata-mata, tetapi sebaiknya oleh sebuah badan penyiasatan bebas serta hasilnya mesti didedahkan kepada pengetahuan umum.

Ada berani?

Anonymous said...

Perlu siasat RM5.32 bilion dari anak syarikat 1MDB kepada syarikat kosong
Tony-Pua-Irwan-Serigar
KUALA LUMPUR: Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah didesak menyiasat pembayaran sebanyak AS$1.243 bilion (RM5.32 bilion) oleh anak syarikat 1MDB, 1MDB Global Investment Limited (1GIL) kepada Aabar Investment PJS Limited (Aabar BVI).

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua hari ini berkata laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) menunjukkan beberapa transaksi kepada syarikat itu dari 8 Oktober hingga 14 November 2014.

Pihak berkuasa AS sebelum ini mendakwa wang 1MDB disalurkan ke Aabar BVI, sebuah syarikat kosong yang didakwanya diberi nama yang memberi gambaran ia mempunyai kaitan dengan Aabar Investment PJS, anak syarikat sebenar syarikat kerajaan Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company (IPIC).

“Adakah beliau akan menuntut keadilan bagi rakyat Malaysia – pembayar cukai – supaya pihak bertanggungjawab terhadap pemalsuan ini diambil tindakan? Ataupun Irwan Serigar akan bertindak seperti pengerusi 1MDB lalu, Tan Sri Lodin Wak Kamaruddin dan Tan Sri Ismee Ismail, yang terpaksa meletak jawatan?

“Saya tahu dia tidak lakukan sebarang kesalahan dalam perkara ini, tetapi sebagai pengerusi 1MDB, Irwan kena dedahkan perkara sebenar yang berlaku,” kata wakil rakyat DAP itu pada sidang media di Parlimen.

Merujuk laporan DoJ Jun lalu, Tony berkata 1GIL membuat pinjaman sebanyak AS$458 juta daripada Bank Deutsche pada 29 September 2014.

Kemudian, 1GIL memindahkan sejumlah AS$378 kepada sebuah dana perantara, yang seterusnya memindahkan sejumlah AS$375 juta kepada syarikat Bridge Global Fund pada 1 Oktober 2014.

Kemudian, pada 7 Oktober, Bridge Global Fund kemudian membayar AS$375 juta kepada syarikat Brazen Sky, yang seterusnya memindahkan wang itu kepada 1GIL.

Kemudian, 1GIL memindahkan AS$356 juta kepada Aabar BVI.

Menurut Tony, kitaran pembayaran itu dilakukan beberapa kali pada 14 Oktober, 23 Oktober, 30 Oktober dan 14 November 2014.

Tony hari ini mendakwa, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) tidak dapat menyiasat pembayaran itu memandangkan presiden dan pengarah eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy enggan memberikan sebarang dokumen.

“Dalam siasatan PAC ada 2 perkara berlaku, pertama beliau jelaskan bahawa bayaran AS$1.243 bilion itu adalah bayaran cagaran tambahan dan pampasan. Sebab yang teliti tidak diberikan, kita (PAC) minta juga tidak diberikan. Dia (Arul) hanya umumkan kepada PAC.

“Keduanya, 1MDB enggan berikan dokumen bank bagi syarikat di luar negeri kepada ketua audit negara dan PAC. Saya rasa sebab inilah mereka tidak dedahkan dokumen bank di luar negeri walaupun diminta beberapa kali,” katanya.

Pada Ogos 2016, seorang pegawai kewangan, Khadem al-Qubaisi, dilaporkan ditahan polis Abu Dhabi di Emiriah Arab Bersatu selepas pihak berkuasa AS mendakwa beliau menerima ratusan juta dolar yang dicuri dari urusjanji perniagaan antara 1MDB dan IPIC.

Khadem didakwa pengarah di Aabar BVI. Khadem menerajui IPIC sehinggalah beliau meninggalkan syarikat itu secara mengejut pada 2015.

DoJ mendakwa Khadem terlibat dalam konspirasi untuk menggelapkan AS$1.37 bilion dari 2 bon jaminan IPIC yang dikeluarkan 1MDB pada 2012 dan bernilai AS$3.5 bilion. Menurut DoJ, Khadem menerima hampir AS$473 juta dari wang yang dilencongkan itu ke dalam akaun bank miliknya pada 2012.

Khadem menafikan sebarang salahlaku

Tanah Melayu Kini said...

Kapal selam mahathir yg beli rupanya..??

Tanah Melayu Kini said...

Anwar ibrahim dah maafkan mahathir ke..?

Tanah Melayu Kini said...

Lim kit siang tu rakyat tanah melayu ker?

Tanah Melayu Kini said...

DAP dah buat pemilihan parti ker?

Anonymous said...

Kalut betul macai hidung sebab besok dah start kes forrex....

Anonymous said...

Lah..kesian gone end..dia ingat bila menang kes mahkamah rayuan tu..kes rasuah dia boleh terbang..macm babi terbang....kes tetap berjalan cepst lambat tetap kena masuk court tp best kan mcm court British...ternganga Clare Rewcastle brown..tak ada tangguh tangguh terus straight to the point...23 ogos ni menhadap lah dia kes saman Hadi awang

Anonymous said...

MADEY MAMAK KERALA KUTTY......MANA MAHU LARIII HAAAA......PI JEPUN BUAT LAWATAN SAMBIL BELAJAR....BALIK M'SIA NANTI JAGA HANG....KEPALA HANG AKU PUTAQ....MADEY KAKI PUTAQ ALAM DAH KETAQ LUTUT.....

Anonymous said...

Siapa pun di belakang Sarawak Report dan Claire Rewcastle-Brown sememangnya tidak betah duduk sekarang ini. Pelbagai cubaan untuk mengaitkan UMNO dan Najib Abdul Razak dalam isu PAS saman fitnah Sarawak Report dan Claire Brown dilakukan menggunakan media-media sosial.

Antara persoalan yang seringkali disebutkan ialah, mengapa Abdul Hadi Awang, Presiden PAS saman Claire? Mengapa pada hari sebutan di mahkamah, Hadi Awang dan wakil-wakil PAS, bahkan organisasi media utama PAS, Harakah juga tidak hadir serta membuat liputan?

Sarawak Report dan Claire turut mempersoalkan kehadiran enam orang pegawai Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di London. Perkara yang sama dilakukan oleh juak-juak Pakatan Harapan di media-media sosial di negara ini bagi menekankan dan mewujudkan persepsi bahawa PAS dan Abdul Hadi Awang disokong oleh UMNO dan Najib Abdul Razak dalam isu saman tersebut.

Baik Abdul Hadi Awang, apatah lagi Najib Abdul Razak, mereka langsung tidak melatah, sebaliknya membenarkan proses undang-undang dijalankan dan dilaksanakan walaupun di negara Claire dan Sarawak Report sendiri.

Sarawak Report adalah defendan dalam kes saman fitnah yang difailkan oleh PAS dan Dato Seri Presiden PAS. Sarawak Report yang dimiliki oleh Claire sebelum ini telah menfitnah kononnya Abdul Hadi Awang telah menerima dana RM90 juta daripada Najib Abdul Razak menerusi 1MDB. Tohmahan yang sama, telah digunakan oleh Husam Musa dalam usahanya untuk menjadi Menteri Besar Kelantan dan menarik perhatian Lim Anak Beranak dari DAP.

Kalau sebelum ini, Sarawak Report dan Claire begitu yakin Abdul Hadi dan PAS tidak akan mengambil sebarang tindakan dan mereka terselamat. Sarawak Report dan Claire berulang-ulang kali menyatakan, ada bukti dan hujah kukuh tentang wang RM90 juta itu.

Bagaimanapun, ketika perbicaraan saman yang sedang dijalankan pada peringkat pengurusan kes, Sarawak Report dan Claire sudah pun menunjukkan ketakutan menerusi beberapa persoalan remeh dan picisan.

Antaranya ialah pertanyaan Sarawak Report, dari mana PAS memperolehi wang untuk mengupah peguam dan mengapa beberapa orang pegawai kanan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia hadir ketika prosiding kes sedang dijalankan.

Umum mengetahui bahawa PAS sebelum ini telah mengeluarkan kenyataan untuk menfailkan saman sivil di England. Kos yang akan ditanggung oleh PAS bukannya mudah dan murah.

PAN dan keseluruhan Pakatan Harapan mengejek dan memperlekeh-lekehkan PAS. Kononnya kalau PAS di pihak yang benar, wang ringgit bukanlah alasan apatah lagi PAS seringkali memberitahu mempunyai penyokong dan ahli yang sedia menghulurkan bantuan.

Terbukti, PAS yang sudah banyak berpengalaman memohon bantuan daripada ahli-ahlinya, berjaya mengumpulkan sejumlah wang yang besar untuk pembiayaan kes berkenaan. Jumlah sasaran telah pun diatasi dalam tempoh beberapa hari sahaja. Dan sehingga kini, rayuan derma itu masih lagi diteruskan.

Sebelum ini, PAS ada membuat tuntutan kepada Editor Sarawak Report untuk menjelaskan dari mana mereka dapat maklumat yang menuduh PAS mendapat dana RM90 juta dari 1MDB. Jawapan yang diberikan, tidak lebih daripada sangkaan semata-mata. Maksudnya, tiada sebarang bukti kukuh yang meyakinkan.


Anonymous said...

Sangkaan awal, bahkan Sarawak Report diyakinkan oleh pendana mereka bahawa PAS tidak akan mengambil tindakan sivil kerana kos. Sangkaan mereka, PAS cuma acah-acah. Apabila PAS benar-benar mengotakan janji mereka, Sarawak Report hanya mampu memberikan alasan-alasan remeh yang langsung tidak ada kena mengena dengan perundangan dan peraturan perjalanan kes.

Mempertikaikan dan mempersoalkan kehadiran pegawai-pegawai kanan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom, dengan salah seorang daripada mereka membuat catatan, digunakan oleh Claire dan Sarawak Report untuk menimbulkan persepsi bahawa kakitangan awam yang telah dibayar gaji daripada cukai rakyat, telah disalahguna untuk kepentingan PAS.

Sedangkan Sarawak Report tentu sekali sedar bahawa kes saman sivil yang dihadapinya dengan Perdana Menteri Malaysia yang seringkali mereka kaitkan, sudah tentulah melibatkan kepentingan negara dan umum. Jadi, apabila terlibat dalam kes-kes mahkamah seperti itu, kehadiran pegawai-pegawai kanan pejabat Pesuruhjaya Tinggi atau kedutaan di negara asing, adalah sesuatu yang lumrah dan biasa. Bahkan ia menjadi alaman kepada mana-mana negara di dunia ini pun, seandainya para pemimpin mereka cuba dikaitkan dengan sesuatu perbicaraan sama ada sivil mahupun jenayah.

Paling menarik ialah pada 2 Ogos, Claire menuntut agar Hadi menambah wang deposit dengan alasan sebagai jaminan seandainya kalah, Hadi dan PAS tidak akan lepas tangan. Claire meminta mahkamah menetapkan £800,000 (lebih kurang RM4.5 juta) yang perlu dibayar oleh Hadi dan PAS. Mahkamah bagaimanapun, menolak tuntutan tersebut sebaliknya menuntut Claire membayar £15,000 (lebih kurang RM85,000) sebagai asesmen daripada keseluruhan kos.

Mahkamah kemudiannya memberikan tempoh kepada Claire sehingga 23 Ogos 2017 untuk menyerahkan bukti-bukti yang menyokong dakwaannya bahawa Najib telah merasuah Hadi Awang sebanyak RM90 juta. Sepatutnya, ia bukanlah sesuatu yang susah memandangkan hampir setiap hari, Sarawak Report menampilkan pelbagai 'bukti dan hujah' yang kemudian digunakan oleh para pemimpin dan penyokong Pakatan Harapan, khususnya Dr. Mahathir tentang rasuah berkenaan.

Persoalannya, mengapa dia tidak melakukannya apabila diminta oleh mahkamah sehingga mahkamah perlu memberikan masa kepadanya?

Bahkan ketika Claire menggunakan hujah, kononnya Kerajaan Malaysia adalah sebuah kerajaan yang rasuah dan mahkamah di London tidak sepatutnya membicarakan kes tersebut, sudah jelas menunjukkan bagaimana orang yang mengupahnya selama ini, sudah mula menjauhkan diri dan mengurangkan bantuan kewangan mereka kepada Claire bagi mengelakkan identiti terdedah.

Mahkamah turut menolak hujah semborono Claire itu!

Anonymous said...

Sbb mat sabu dah lama suruh siasat
Sbb Anwar Ibrahim pun suruh siasat sejak era reformasi
Sebab Rafizi pun buat pendedahan dan suruh siasat.

Anonymous said...

Karikatur hihidung besar tu simpan elok-elok,

Anonymous said...

Geng2 babi terbang dah boleh start buat donation untuk sr.. Mane la tau kot2 kalah kes saman nanti.. Hik5
Jenuh la penyembah2 kitab kandang babi kena berkerja keras jual kitab tu nanti.. Hik5

Anonymous said...

Fool dog sekalian tak nak tanya ke tokong lim kit sial lahir kat mane..?? Kikikiki..

Anonymous said...

Harta Lim anak beranak tak nak siasat? Harta anak-anak Karpal Singh tak nak siasat? Harta Hadi Awang tak nak siasat. Harta semua pemimpin pembangkang tak nak siasat?

Apabila bermain politik kebencian untuk menjatuhkan seseorang inilah hasilnya. Sepatutnya sebagai pemimpin tunjukkan apa yang hendak dan boleh dibuat kerana itulah perkara yang rakyat hendak lihat. Bukannya bercerita keburukkan untuk jatuhkan orang lain untuk mengangkat diri sendiri untuk jadi pemimpin pengganti.

Tapi itulah hakikatnya politik.

Anonymous said...

Madey beli najib yg lantik razak baginda...hehehe..

Anonymous said...

Pergilah pejabat pendaftaran..

Anonymous said...

Ko nak rebut jawatan ker?

Anonymous said...

RCI tu mahkamah ker?

Anonymous said...

Ko yg tak tahu sebenarnye...seksyen 62 memberi kelebihan kpd pendakwa...sekarang pendakwa kena kerja kuat sikit...pegawai sprm sebagai saksi kena bersesia menjawab soalan pembela...kena sesah biru ler muka..

Anonymous said...

Najib klentong wak Jahid pon klentong.

Anonymous said...

Bila SR tunjuk bukti money trail affin bank bisu ler Hadi...sekurang2 nye Hadi ade tulut...najib tulur dah kena pulas...hehehe...

Anonymous said...

Hehehe...sr akan kalah?....money trail affin bank nak sorok kat mana?...najib tak payah sorok tulur kerana dah kena pulas dengan SR...hahahahahahaha..

Anonymous said...

Dia lahir kat mana pon tak jadi massaalah ...dia ade IC malaysia...ko tak boleh buat ape2 pon...hehehe..

Anonymous said...

anony said: money trail affin bank nak sorok kat mana?

ko dah tengok dengan mata kepala ko ke benda alah tu? setakat sembang je, bukti hardcopy tak tunjuk lagi baik tak payah le der...tunjuk dulu la baru kita percaya.

Anonymous said...

Siasat ler...aper masalahnyer
....

Anonymous said...

Tak perlu tengok...yg berkaitan jer boleh tengok...kalo tak de bukti affin bank dah lame Tok Ragu Hadi saman Husam muse...hehehehe bodos nyer ko ni...

Anonymous said...

Ingatkan PAS dah menang dah saman dengan SR...jauh lagi perjalanan dia rupa-rupanya...

Hanipa tak jadi ucap tahniah pada PAS

Pemimpin atasan PAS dinasihat tidak menjaja cerita kepada anggota bawahan kononnya presiden mereka sudah memenangi perbicaraan saman ke atas portal Sarawak Report.

Anggota Parlimen Sepang, Hanipa Maidin, menjelaskan sebenarnya perjalanan perbicaraan itu masih jauh dan apa yang berlaku semalam masih di peringkat sangat awal.

Kata Hanipa sebenarnya perbicaraan belum pun bermula dan PAS tidak memenangi perbicaraan penuh, sebaliknya ia masih di peringkat pengurusan kes.

"(Sebenarnya) permohonan Sarawak Reort untuk meminta PAS membayar apa yang dipanggil security for cost ditolak mahkamah dan seperti yang diduga portal itu diperintah untuk membayar kos kepada parti suci sebanyak sebanyak £15,000 (RM83,719).

Anonymous said...

Alahai pemberi komen reply yang konon nya ada data Affin Bank lah hari tu kata Cimb.. tu nak sedapkan jiwa yang tgah sengsara maklumlah RCI dah mula prosiding hari ni..dah tu Perempuan British kaki fitnah dah nak masuk court.. Apa apa pun Allah dah turunkan kifarah satu persatu kat mereka yang jahat dan busuk hati nak menjahanam kan ekonomi Malaysia... Walaupun RCi tu bukan mak tangkap orang k.tapi dapt beri pencerahan apa yng berlaku..kerana ramai yang difitnah.. Di kambing hitam kan sampai Ketua Hakim pun difitnah..ramai lagi.. Contohnya Tajuddin Ramli Mas..Timbalan Gabenor Bank Negara..so..rakyat yang hidup waktu nak tahu..apa sebenarnya..tu jer..nak tangkap pun.nak buat apa..kesian dah terlajak tua.
Dan anak2 dia kaya anggap lah kami rakyat yang susah ni sedekah jer duit kami.. Kesian walau kaya tapi kalau dari sumber haram nak menghadap Allah nanti jawablah sendiri.. Kan..berani buat berani tanggung kan kan kan..so kami yak.kisah sangat pun RCi ni cuma nak tahu apa srbenarnya berlaku kerana waktu tu semua fakta disorok bawah karpet

Anonymous said...

Jadinye kau tak kisah la kalau mak bapak kau lahir kat dalam kandang babi..?? Kikikiki..
Patut la kau jilat jubor babi selamanye...kikiki

Anonymous said...

Sembang kencang tapi bodoh..kikiki
Baru kena saman dengan hadi dah kalut bagi point yang mengarut2..kikiki
Pulas ape..? Pulas tetek mak kau ke..?? Kikikk

Anonymous said...

Pulas tetek mak kau ke jing oii.???
Kikikiki

Anonymous said...

Fool dog bahalul kalau dah bodoh jangan tunjuk sangat.. Kikiki

Anonymous said...

Dah tu awat kalut sangat..?? Baru tubuh rci dah mengelupur macam babi lapar tulang.. Awatnye. ?? Hik5

Anonymous said...

Berhempas pulas fool dog mempamerkan kebodohan tahap tertinggi..
Kahkahkahkah

Anonymous said...

jgn copy paste panjang berjela...maki hamun yg pendek&padat jer...takyah melalut panjang...ada faham semua?ahli2 politik kaya raya tujuh keturunan mkn tk abis...korang bertekak maki hamun sesama sendiri...nk mkn mee magi pun berkira duit syiling...apa punya bodo la weiii...

Anonymous said...

Tak pe janji duit halal maggi pun maggi lah dari lobster k steak k..tapi duit haram...kan kan kan. Kat dunia pun tak leh lepas apalagi di sana nanti..fikirkan lah yer..tpi mmg saya tak maki hamun..buat apa tambah dosa...cuma komen dan tambah apa yng patut dari pembacaan

Anonymous said...

Tak sabar tunggu kes prebet Adam meletup...nak tahu tangan hitam sapa dibelakang kes tu!!!

Anonymous said...

Kepada pengdukung al-kitab Serawak Report apa sulah jadi...

https://www.thethirdforce.net/uk-court-rules-no-evidence-that-najib-and-malaysian-judiciary-corrup/

http://www.malaysia-today.net/uk-court-rules-no-evidence-that-najib-and-malaysian-judiciary-are-corrupt/


Itulah nama pun pakatan babi, otak bodoh macam babi, di ketuai tokong babi besar, makan pulak taik babi..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates