August 20, 2017

19 RM16 Juta Dibayar Kepada Jana Niaga Oleh MBI Untuk Apa Sedangkan UNISEL Menang Kes Mahkamah 3 Kali? @SPRMMalaysia




Berdasarkan Minit Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah (BOD) No D1/2015, Pendidikan Industri YS Sdn Bhd (PIYSB) pemilik UNISEL, bertarikh 15/04/2015 seperti di bawah, mengesahkan pembayaran dari Menteri Besar Incorporated (MBI) sebagai pendahuluan sebanyak RM10 juta kepada Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) sebagai ''kompromi' telah ditukar kepada "penyelesaian". Sila baca Perkara 7.2.1.

Kedua, kenapa MBI membayar pendahuluan RM10 juta itu dan dalam masa sama kontrak JNSB disambung semula? Bukan itu sahaja, sebanyak RM6 juta lagi dibayar telah dibayar kepada JNSB. Perkara ini tidak ada logiknya memandangkan dalam perkara 7.2.7 di dalam minit di bawah mengatakan, "Mesyuarat juga telah dimaklumkan UNISEL telah menang dalam tiga (3) kes mahkama di antara JNSN dan UNISEL."

Adakah Menteri Besar Selangor, atau mana-mana pengarah PIYSB, sebagai pemilik UNISEL telah menerima apa-apa habuan, sogokan, komisyen atau sebagainya untuk "penyelesaian" ini? Apakah sebab ini Menteri Besar Selangor, Azmin Ali takut untuk menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) dengan SPRM? Adakah ini sebabnya pengurusan UNISEL membantah tindakan yang dilakukan oleh MBI?



19 comments:

Anonymous said...

laa..16 juta je..ingatkan 16 billion...

Anonymous said...

Tahun 96 zahid ade 230 jota..dah lebih 20 tahun mingkin dah menjadi hampir 1 billion kot..

Anonymous said...

Bukankah ade rekod dakwaan kontraktor yg UNISEl tidak menjelaskan bayaran ikut kontrak?...

Anonymous said...

Sape2 yg tak pushati patut repot sprm mam kes YAWAS dan pembelian puncak niaga...

Anonymous said...

Kuasa Allah. Usaha nak buruk2kan org pelan2 Allah singkap kesalahan2 pemimpin2 pembangkang. Pemimpin2 pembangkang tak harapkan pertolongan Allah tp harapkan pertolongan peguam kafir harbi yg bijak memanipulasi undang2.Disini kamu selamat dgn pertolongan peguam kafir harbi. Tunggulah kat sana.
Terima kasih Allah.

megat panjialam said...

16 juta ke? Kertas terpakai ke? Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bingung dengan keengganan Selangor menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR).

“Saya tak terkata,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad.

Beliau enggan mengulas lanjut.

Yang bercakap tu Datuk Iskandar Abdul Samad sebagai berkata "kerajaan negeri tidak mahu menandatangani ikrar kerana mempunyai kaedah mencegah rasuah dan salahguna kuasa yang lebih baik di semua peringkat, termasuk penjawat awam".

Pentadbiran Kelantan yang diterajui PAS pun menandatangani ikrar itu.

Adakah PAS Selangor pun turut menyamun?

Anonymous said...

Kat kelantan ade pihak dah repot balak yg hilang....tapi sampai sekarang sprm sepi...

Anonymous said...

Tak tandatangan bukan bermaksud hari2 makan/terlibat dgn rasuah. Ada perintah wajib tandatangan ke? Dah mmg kerja sprm dibayar gaji utk siasat, kalau ada kes, pergi dakwa. Jangan pulak tangkap & lepas (catch & release). Kes air sabah, kes kbs rm100 juta, kes dbkl ku nan apa cerita?

Anonymous said...

2.6 billion tak kena tanye ker di masyar?..jho lo rompak lebih 9 billion memang tak kena tanye...

Anonymous said...

Ko aduan sprm akan siasat tak kira ikrar di tandatangan ato tidak...kes isa samad direman 5 hari tu opera jeer...

Anonymous said...

Berdasar tajuk dan cerita; ada 2 isu di sini:

Pertamanya MBI bayar JNSB 16 juta sebagai penyelesaian (kerana UNISEL langgar kontrak dengan JNSB bernilai 40 juta) - rasanya pembaca boleh faham ringkasan ini.

Kedua: UNISEL ada menang 3 kes mahkamah antara JNSB dan UNISEL (yang tak berkaitan dengan kontrak bernilai 40 juta yang dilanggar oleh UNISEL) - kalau nak tahu kes yang mana; CTS minta dari pejabat MBI dan dedahkan di sini biar pembaca faham.

Dua isu yang berbeza ya...

Anonymous said...

Pokonya boleh kah kita percaya pemimpin Pemabangkang ni,sebelu berkuasa di Putrajaya pun dah tunjuk hebat dalam soal salah guna kuasa dan rasuah ,kalau berjaya ke Putrajaya,mereka akan lebih hebat ,kerana SPRM di bawah mereka.Sekarang mereka boleh kata RM 16 juta je,.. tak banyak'tapi kalau dah berkuasa nanti entah dah jadi 16 billion pulak.Beli banglo pun bukan setakat harga bawah harga pasaran ,entah entah free je nanti.

Tu yg dah lipat forex BNM US10 billion ,konon janji nak perbaiki kewangan negara,sistem keadilan ,lebih baik utk orang India,dan macam macam lagi.Tapi dia lah yg paling teruk semasa memerentah dulu ,kronisma,salah gunakuasa ,nepotisma,pecat hakim,bergaduh dgn org lain sana sini sampai keluar negara.Boleh percay.Mohon ampun mitak di jauhkan Allah dari org macam ni berkuasa.

Anonymous said...

Habis la kau Aismin Jamban..
jensi kerja2 kotor dalam jamban ni lama2 terhidu jugak.
Jelas sekali company kroni ko tu menyuap sesuatu untuk dipaksa UNISEL membayar penyangak!

Penyangak berkolar rasmi sebagai ahli politik 'disegani' Pakatan..

Anonymous said...

bukan main marah kat Azmin..umeno ingat boleh rampas Selangor? Silap2 semua kerusi kalah...16 juta masuk akaun Azmin ke? 2.6B masuk akaun sape ye? Oppss,"..saya tak pernah guna duit sebanyak itu utk kegunaan peribadi..." Mamat mana la yg pernah cakap mcm tu ye? ha.ha.ha...Tokeh Udang melepas lagi la nak jadi MB...Pencuci Jamban pun tunggu masa je tu...berlatih senang nak basuh jamban dlm penjara gamaknye tu...

Anonymous said...

KAMI MENDESAK RCI KEATAS SCANDAL 6 BILLION PKFZ DAN KETERLIBATAN
LIM LIONG SICK DAN APAKAH PERANAN AZMIN DLM MEMNANTU MAHAFIRAUN DLM
PENYONGLAPAN TERSEBUT

Anonymous said...

Siar berita palsu Exco P.Pinang: Media pro-BN berdepan tindakan saman

Pada 21 Ogos 2017
oleh Pentadbir

GEORGE TOWN, 21 OGOS: Beberapa media kawalan Barisan Nasional (BN) bakal berhadapan tindakan undang-undang ekoran penyiaran berita palsu kononnya empat akaun milik Exco Pulau Pinang, Phee Boon Poh telah dibekukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Phee dalam kenyataannya berkata, beliau telah mengarahkan peguamnya RSN Rayer supaya menghantar notis undang-undang kepada media tersebut demi membersihkan nama dan melindungi keselamatan keluarganya.
“Saya dan pihak keluarga amat terperanjat dan marah dengan laporan palsu yang disiarkan dalam Utusan Malaysia, New Straits Times, The Star, begitu juga akhbar berbahasa Cina; Sin Chew Jit Poh dan Guan Ming Daily kononnya sejumlah RM2 juta dalam empat akaun bank saya telah dibekukan SPRM.

Anonymous said...

RCI siasat dari mana Zahid dapat 239 jota juga patut di tubuhkan...

Anonymous said...

Media yg mengada2kan berita palsu patut dihukum...surat2 khabar yg dilesenkan oleh BN coba menjatuhkan maruah lawan..perbuatan tersesak..

Anonymous said...

Berita portal dari MStar juga melaporkan perihal akaun Phee So What rm 2 juta ni dibekukan oleh pihak sprm.... Kenapa portal berita berkenaan tidak termasuk dalam senarai saman oleh anjing tokong ni???

Nampak sangat anjing ni hanya buat pendakwaan terpilih untuk tutup perangai haram jadah dia tu.....

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates