August 17, 2017

13 Kalau Jalan Penyelesaian Kilang Haram Lim Guan Eng Tidak Boleh Fikir, Lebih Baik Saya Jadi Ketua Menteri


Agak dangkal bagi seorang Ketua Menteri mengadakan Sidang Media untuk membincangkan permasalahan negeri yang ditadbir rejim beliau, menyalahkan lawan politik dan meminta jalan penyelesaian dari mereka. Sama ada Joseph Lim Guan Eng seorang yang bermuka tebal ataupun beliau sejenis manusia yang tidak tahu malu.

Apa yang diadu oleh ADUN PKR Penanti, Dr Norlela Ariffin, Rakyat Pulau Pinang dan juga sebahagian besar netizen adalah gesaan supaya Kerajaan Negeri mengambil tindakan ke atas KILANG-KILANG HARAM. Apa yang susah sangat nak faham Tokong?

Kita bukannya suruh robohkan gerai-gerai penjaja yang tidak berdaftar atau Rumah Ibadat Bukan Islam. Gerai-gerai penjaja tidak berdaftar seeloknya Kerajaan Negeri laksanakan pemutihan segera. Kerajaan Barisan Nasional (BN) dulu tidak mengambil tindakan ke atas mereka, malah diberikan lesen untuk berniaga kerana ia adalah sumber pendapatan kepada peniaga-peniaga untuk sara hidup mereka. Mereka bukannya kaya seperti taukeh-taukeh kilang haram. 

Kenapa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak menyediakan gerai-gerai yang lebih sesuai untuk mereka berniaga? Sejak 2008, berapa banyakkah kompleks gerai penjaja baru (tidak termasuk yang dibaikpulih) yang telah dibina oleh Kerajaan Negeri?

Bab Rumah Ibadat Bukan Islam, Kerajaan Negeri Pulau Pinang kenalah guna budi bicara untuk selesaikannya. Jika soal pelan bangunan nenjadi permasalahan, takkan itupun perlu menunggu selama 9 tahun untuk menyalahkan Kerajaan BN terdahulu?

Adakah jalan penyelesaian pun BN kena bagi kepada Ketua Menteri kah? Tidak kompetan sangatkah Kerajaan Negeri terutama ADUN dan EXCO beliau sehingga mengemis idea-idea BN? Kalau begitu lebih baik bagi saya saja yang menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang.

Nota Kaki: Lihatlah manyak kuat jilat buntut DS Najib semasa lawatan Perdana Menteri ke Pulau Pinang hari ini. Tokong dan bapa jilat buntut Tun Dr Mahathir. Kini mahu jilat buntut DS Najib pula. Bila maca-macai beliau nak jilat buntut kami pulak?


13 comments:

Anonymous said...

dalam DUN Penang, takde org BN? 10 tahun? Buat apa ye? Gentel buah...kikikikukukukakaka...

Anonymous said...

Adun bn selesa jadi pembangkang. Begitu juga di selangor. Gaji, elaun tetap jalan. Macainya sahaja melalak macam anak burung kelaparan. Ni nak kira kejayaan siapa? Norlela ke umno ke gerakan? Hahahaha..

Anonymous said...

Kl kata bodoh kau marah. Adun pkr buat aduan pun tokong kau tak layan ini kan pulak adun BN. Satu lg, gerai haram melayu boleh dirobohkan kenapa kilang haram tidak boleh dirobohkan??? Adun tokong kau sendiri ada kata beberapa kilang haram telah dirobohkan oleh mereka (kerajaan DAP - Pakatan) sebelum ini, kenapa bila kilang haram ni tak boleh roboh pulak??? . Untunglah DAP dpt melayu bodoh mcm kau dan kawan kau ni. Hanya kerana benci kat seseorang mesti sokong DAP sepenuhnya. Serupalah kau den kutty. 1MDB sila bg bukti. Kenapa gagal di dakwa di mahkamah.DOJ kepala bapak kau versi ke 3 bila nak mai. Sehingga perompak wang rakyat(kononnya) dibukti, didakwa dan ditangkap barulah hang dan macai2 pandai.Sebelum berjaya berbuat demikian, korang bertaraf sundal.

Anonymous said...

Kahkahkah...cts dan macai yg lain jeles guan eng mesra dengan PM. Masing2 ada peranan dan jawatan. Hanya blogger boleh dipanggil tukang jilat bontot.

Anonymous said...

Dari video tu pun..dah nampak sangat si Gone End tu menempel...tersepit antar Pm.Njib dgn Menteri Besar Perak..Dr.Zambri tak gitu anon 11:14 am...jealous.. Nak cemburu buat apa...takat nak menepek jer...nanti mula pusing ckp...tak caya tunggulah...sedangkan kilang haram tu dibina selepas Dap perintah Penang...wah...mandai mandai cakap dah ada ketika Era Bn...DAP MENIPU BERPISAH TIADA


Anonymous said...

Melayu pembangkang barua DAP.

Anonymous said...

Gerai cina yg yg banyak diroboh...rujuk statistik majis bandaraya....adekah di kl gerai melayu tak diroboh?...

Anonymous said...

Melayu umno barua jho lo...

Anonymous said...

Jho lo tu siapa? Bapak tiri anwar al-jubori ke?

Anonymous said...

Tak payah la jadi barua Guan End...

Anonymous said...

Tu dapat dari statistik majlis bandaraya uganda ke??

Anonymous said...

Lantaklah sama j.low. j.low tu cina. Kami bukan barua cina mcm melayu pembangkang yg bodoh mcm kau. Tak dak sorang pun penyojong umno kat sini pertahankan j. Low. Ambiklah kat melayu bodoh prmbangkang. Melayu pembangkang barua DAP.

Anonymous said...

kilang haram kepunyaan anak haram....haramjadah puna anak.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates