August 3, 2017

64 Hebat 'Top Dog' Pakatan Harapan, Beli 2 Biji Scorpene Masa Dia Jadi PM Pun Dia Tak Tau, Awat Cheq Tiduq Ka?



Kata orang, nak bohong, bohong sikit-sikit sudahlah. Ni semua sekali nak kelentong. Tempoh 'Top Dog' Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir sebagai perdana menteri berakhir pada tahun 2003. Keputusan Malaysia untuk memiliki dua kapal selam kelas Scorpene dari DCNS Perancis dimeterai pada Jun 2002. Ketika itu, DS Najib Razak adalah Menteri Pertahanan. Hari ini, Tun Dr Mahathir kata pembelian dua kapal selam scorpene tidak dibincang dalam kabinet semasa beliau menjadi Perdana Menteri. Kata Tun Dr Mahathir,
Saya memang tak nak beli kerana kita tak boleh guna. Kapal selam itu kita tak boleh guna di Selat Melaka. Dan kita tidak ada duit, kosnya tinggi. Tetapi tiba-tiba setelah saya bersara, saya dapat tahu Menteri Pertahanan sudah buat pesanan untuk mendapatkan dua buah Scorpene. Keputusan itu mungkin dibuat ketika saya menjadi Perdana Menteri, tetapi saya tidak dimaklumkan tentangnya.
Tun Dr Mahathir adalah Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan mulai 05/06/2001-31/10/2003. Mana mungkin pembelian aset ketenteraan bernilai berbilion Ringgit Malaysia dibuat tanpa kelulusan Kementerian Kewangan yang dikepalai oleh Menteri Kewangan?

Adakah Tun Dr Mahathir mahu mengatakan di bawah pemerintahan beliau sebagai Perdana Menteri, Kerajaan Malaysia Malaysia mampu membelanjakan RM3.4 bilion untuk pembelian dua item, tanpa kelulusan Kabinet, tanpa kelulusan belanjawan, dan tanpa persetujuan perbendaharaan? Agak-agaklah Tun.

Kronologi mudah pembelian kapal selam scorpene:

1995 - Perjanjian pembelian kapal selam.

1995 - 2000 : DS Najib adalah Menteri Pendidikan.

2001 - Pembelian kapal selam selesai. Tun Dr Mahathir masih lagi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

2001 - DS Najib dilantik sebagai Menteri Pertahanan.

2003 - Tun Dr Mahathir letak jawatan sebagai Perdana Menteri.

2017 - 'Top Dog' Pakatan Harapan lupa.

Kita seharusnya jangan lupa ingatan yang diberikan oleh Ketua Penerangan UMNO, TS Annuar Musa menerusi Kenyataan Media beliau hari ini. Beliau berkata setiap ahli UMNO diingatkan supaya tidak terperangkap sama sekali dengan strategi musuh, khususnya Pakatan Harapan (PH), yang tidak sudah-sudah untuk mewujudkan keretakan dalam UMNO, satu usaha PH yang masih gagal hingga sekarang.

Fitnah Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang terbaru kata beliau terhadap Timbalan Perdana Menteri (TPM), DS Ahmad Zahid Hamidi, kononnya TPM memohon sokongannya untuk menjatuhkan Perdana Menteri (PM), DS Najib Razak, adalah satu lagi percubaan Tun Dr Mahathir untuk menanamkan syak wasangka di kalangan sanubari setiap ahli UMNO.

Kata TS Annuar lagi, sekiranya begitu mudah Tun Dr Mahathir membohongi rakyat, dulu atau sekarang, tiada ada apa yang menghalangnya untuk terus menghalalkan pembohongan sebagai strategi politiknya.

64 comments:

Anonymous said...

PM lulus jer...siapa uruskan pemelian?...hehehe...razak baginda kroni madey?..hehehe..

Anonymous said...

Jgn layan je org tua tu
Obsolete liability to Pakatan Hampeh yg didokong oleh Pecacai Haramjadah

Anonymous said...

KALAU DAH TAHU TUN MAHATHIR MUSUH NO 1 NAJIB, BUAT APA ZAHID HAMIDI PERGI MENEMUINYA?

Sebagai rakan rapat dan sahabat baik kepada Najib Razak, apatah lagi baru saja dilantik memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri, tindakan Ahmad Zahid Hamidi menemui Tun Mahathir Mohamad secara senyap-senyap boleh dikira suatu "dosa besar" dalam hukum politik duniawi.

Ini kerana pada ketika kejadian, Tun Mahathir adalah musuh politik nombor 1 kepada Najib dan sedang berusaha untuk menyingkirkan beliau daripada kerusi empuk Perdana Menteri.

Tiada keperluan sama-sekali untuk Zahid Hamidi menemui Tun Mahathir, apatah lagi jika benar seperti dakwaan bekas Perdana Menteri itu bahawa Timbalan Perdana Menteri datang bertujuan meminta sokongan untuk mengambil alih tempat Najib.

Bertemu dan berbual-bual saja pun sudah boleh dianggap "berdosa besar" dalam hukum politik duniawi, manakala melontarkan idea dan meminta sokongan Tun Mahathir untuk menggantikan Najib, bererti Zahid Hamidi telah melakukan "dua dosa besar" kepada Perdana Menteri.

Mujur Tun Mahathir menolak permintaan Zahid Hamidi itu. Apa jadi andainya Tun Mahathir bersetuju menyokong Zahid Hamidi ketika itu?

Zam said...

Cuba najib bunyi kuat sikit cabar tun psl scorpene ni mcm musa hitam cerita pasal resign...kita tgk apa reaksi tun...setakat ini tun tgh pancing tu...sama la kes dgn zahid...cuba la cakap tun jangan nak tipu la pasal rm 230 juta....sendiri yg cabar...jgn macai blogger...tun tak layan nnt..

Anonymous said...

hehehe...
Siapa pembida ..mana limbungannya.. vendor asing ..vendor tempatan ..pengkalan baru sub...kajian kebolehupayaan operasi sub di perairan ..sampaikan rumah kediaman untuk krew dan keluarga diambil kira... ni bukan projek 1hari boleh settle ..dah mula dari 80an lagi
apa ingat beli sub tu level company dgn company je....G to G la bhai
Semua urusan mesti diluluskan oleh PM
opsss sori...mantan PM dah nyanyuk rupanya

Anonymous said...

Cuba cek buku belanjawan tahunan, minit2 mesyuarat dewan rakyat dan kertas2 kabinet dalam tempuh tersebut, ada tak ia di peruntukan, dibincang dan diluluskan.

Anonymous said...

Nak tanya sikit... Menteri kewangan tahun 2002 sapa aaa...??? George soros ka???

Anonymous said...

Orang tua nyanyok..
Sindrom salahkan org lain mcm tokong dapig..

Anonymous said...

ORANG TUA DAH NYANYUK...MANA NAK INGAT APA-APA...ESOK LUSA U TURN LERRRR LAGI SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY TUUUUU......

Anonymous said...

Razak baginda tu bkn org kesayangan najib dan rosmah ke? X pyhlah nak spin lebih2 bro...

Anonymous said...

Hihihidung besar nyanyok terok dah tu

Anonymous said...

Mamak mudah lupa

Anonymous said...

Zahid yg tak berani bukak mulut...gigi sakit....hati pon sakit...hehehe..
Lebih 20 tahun 230 jota beranak dah jadi hampir 1 billion...

Anonymous said...

Minyak naik lagi? Minggu ke 5 berturut2
Ayam RM8.50/kg
Kembung RM18/kg mlingkup ekonomi warga kota.. makcik felda rebus pucuk paku

Anonymous said...

Azmin beri 2 minggu untuk KPN tangkap Jho Low
Ho Kit Yen
ShareTweetPinMail
azmin-khalid-jho-low

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali semalam menyerahkan notis kepada ketua polis negara (KPN) menuntut penangkapan dan ekstradisi ahli perniagaan kontroversi, Low Taek Jho atas kesalahan pecah amanah dan pengubahan wang haram.

Peguam mewakili Azmin, Latheefa Koya berkata notis tuntutan diserahkan kepada Tan Sri Khalid Abu Bakar supaya menjalankan tugasnya menangkap Low, yang juga dikenali Jho Low, atas kesalahan di bawah Seksyen 120B, 406 dan 409 Kanun Keseksaan, di samping Akta Pencegahan Pengubahan. Wang Haram, Pencegahan. Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

“Ini adalah tanggungjawab pihak tuan di bawah Akta Polis 1967 dan Perlembagaan Persekutuan untuk mengambil tindakan yang diperlukan di sini seperti dinyatakan di atas, termasuk meminta secara rasmi bantuan polis antarabangsa iaitu Interpol,” menurut surat itu.

Azmin memberikan tempoh 14 hari kepada Khalid sebelum mengambil tindakan saman.

Surat itu memberikan alamat Jho Low sebagai 69, Tanjung Bungah Park, Tanjung Bungah, Pulau Pinang.


Seorang lagi peguam Azmin, N Surendran berkata Khalid sehingga kini masih belum mendapatkan notis merah ke atas Jho Low.

Jho Low yang berasal dari Pulau Pinang merupakan salah seorang individu yang dikehendaki berhubung penyiasatan berkait 1MDB oleh pasukan khas termasuk Bank Negara Malaysia (BNM) dan peguam negara, ketika jawatan itu masih disandang Tan Sri Abdul Gani Patail.

Anonymous said...

Oleh sbb dia dah tua dan dan sesuai pangkat tok, dan dia mengaku dia anjing, maka kita anugerahkan dia gelaran tok anjing atau tok dog.

Anonymous said...

Lah itu isu tahun bila..waktu tu ayok tuadih flm Umno..kata atok tu lah..jgn dia terlupa lak tahun bila cukup

Anonymous said...

Wah hebat asmin..dia pun dah meroyan.. Nak.tangkap jho low atas tuduhan atau kesalahan apa yer..ingat jho low tu anak ayam senang2 nak tangkap tanpa bukti kukuh..kalau kau asmin ada bukti kukuh boleh serah kat Khalid.. Tapi kalau tak ada kau duduk diam diam jer asmin..

Anonymous said...

siapa spin siapa...
apa ingat madey tak nak ambik tau ke pada siapa yg akan handle projek mega macam ni...
apa lagi zaman tu jerung besar berlegar bawah pelantar tunggu madey lambung umpan

Anonymous said...

tu dia... assmin jamban bagi notis kat Polis
Polis ni pak dia punya kot...

Anonymous said...

Ko jilat jubo cina prompak jho lo...hehehehe...

Anonymous said...

Macai umno semua bisu tak pernah desak kpn tangkap dan siasat cina prompak jho lo...macai nak bela cina jho lo prompak
.

Anonymous said...

Tun madey dah bocorkan cita2 zahid nak gulingkan najib...sudah pasti najib takkan berdiam diri...tunggu lah masa wak jahid di tendang.....ade ker macai umno yg akan bela Zahid?...hihihi...

Anonymous said...

Yaa... Atok dog kerala mari...

Anonymous said...

Cakap orang nyanyok pun ada fool dog yang percaya 100%...????

Macam cakap atok dog tu 700,000 warga china bakal mengundi bn pada pru-14... Itupun ade fool dog yang percaya... Bila tanya kawasan mana warga china tu bakal 'mengundi' nanti, fool dog terdiam sampai sekarang sebab tengah tunggu ILHAM dari atok dog.... Pokemon sungguh...

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

aikkk..ko pun dah pakai nama madey...? merajuk madey kutil tu karang......
yg beriya cerita nak jatuh najib ni saper yer..madey jugak..yg cerita pasal duit zahid ada 230 jota pas tu u turn saper...madey gak
yg cakap tak tau apa2 bila tetiba timbul 2 submarine milik tldm tu saper...madey gak
zaman ni boleh percaya ke cakap madey kutil tu lagi.....

Anonymous said...

Ade najib cakap madey yg beli kapal selam?...hehehe..

Anonymous said...

Ade najib cakapmadey yg uruskan beli kapal selam?....hehehe...ade najib cakap madey yg lantik razak baginda sebagai penasihat?..hehehe...mao posing ker?
..

Anonymous said...

Ajib tak percaya?...hehehe...wak jahid tak berani bukak mulut...

Anonymous said...

Wak Hahid yakin madey boleh tolong dia naik jadi pm tapi kecewa dengan jawapan tum madey...wak jahid pon bersumpah setia lah kpd najib...
Tun madey dah kenal siapa wak jahid yg tak ade ketokohan untuk jadi pm

Anonymous said...

posing kut lain plakkk...kelako la ko ni macai
alasan tak tau ..tak lantik...
ko pun kena sampuk saka nyanyuk madey ke

hihihihihi

Anonymous said...

dakwa la dulu baru bicara baru tangkap..baru jail kalu salah...
bukannya main redah jer tangkap info dari hearsay ...
CM Penang tu dah kena dakwa ..masuk mahkamah tapi kena tangkap tak..belum kan
Sembang tu biar nampak cerdik sikit.....

hihihihihi

Anonymous said...

Kenyanyukan yang tiada obatnye melainkan lobang kubor je..

Anonymous said...


Pendedahan Zahid berkenaan asal usul Mahathir , akan membuatkan puak PH sukar berkempen di luarbandar atau pendalaman , dan sukar mendapat sokongan dp peneroka, petani, nelayan dll. Ini yg membuat kan puak2 sana meroyan tak habis2.

Anonymous said...

Hahaga ko ni dah giker...dakwa dulu
..mahkamah ko boleh ler buat gitu...hihihihi..

Anonymous said...

cirita pasal skopen, mana mana "lap dog" BeaN cam jakson loot dari jilakan boleh kasi sikit analysis dan keterangan data.
seprti mana belaku pada highway penang yang berharga rm 328 juta satu milo metre.

Anonymous said...

Sehingga kini 4 buah negara telah membuat perolehan daripada kapal selam Scorpene. Negara tersebut ialah Chile, Malaysia, India dan Brazil. Chile membeli dua buah kapal selam pada sekitar tahun 1998/99 dan harga belian mereka ialah USD250 juta seunit. Malaysia membeli dua buah kapal selam pada sekitar tahun 2003/04 dan harga belian sekitar USD 580 juta. India membeli enam buah kapal selam yang sama pada sekitar tahun 2006, dan harga belian mereka ialah USD 540 juta. Brazil pula membayar sebanyak USD 220 juta dollar seunit untuk tempahan sebanyak 4 buah kapal selam pada tahun 2010. Jika diperhatikan, harga pembelian Scorpene oleh India dan Brazil dilihat lebih murah. Ini kerana segala proses pembinaan kapal selam mereka dilaksanakan di limbungan negara masing-masing.

Anonymous said...

Mahathir Mengaku Berketurunan India Dalam Bukunya, Kenapa Sekarang Rasa Malu?

Mengapa Mahathir rasa malu sangat hendak mengaku berkenaan pendedahan Datuk Seri Zahid itu?

Adakah takut orang Melayu akan tarik sokongan kepada partinya nanti dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 nanti? Atau takut DAP tidak mahu lagi gunakan Mahathir sebagai umpan untuk tarik undi Melayu?

Mungkin kerana bukan darah Melayulah Mahathir selalu tulis buku kecam orang Melayu dan kata Melayu mudah lupa. Yang mudah lupa bukannya Melayu.

Yang mudah lupa adalah mamak Mahathir. Lupa pada keturunan sendiri. Malu mengaku keturunan sendiri sedangkan sebelumnya sudah pun menulis mengenai asal usulnya dalam buku memoirnya.

Hari ini, Mahathir dari Kerala menjadi umpan kepada Kit Siang yang berasal dari wilayah Fujian, China. Dipergunakan oleh Kit Siang dan DAP untuk pecah belah dan dapatkan undi Melayu. Pakatan Fujian-Kerala inilah yang sedang porak perandakan keadaan politik negara sekarang.

Anonymous said...

Kesian Madir Kutty Iskander..
terkial2 menyalak sorang2..
ada ke dia jd PM dia boleh buat tak tahu menahu duit keluar untuk beli kapal selam.. siapa mentei kewangan masa itu??

Apakah duit boleh keluar bocor tanpa Madir tahu? pelik bukan? Madir dikatakan seorang yang 'pantang' buat duit..

Kalau betul dakwaan Madir.. maka dia yang pertama bersalah kerana lalai dan cuai dan mentadbir sehingga perolehan aset negara yang mahal dia taktahu atau buat tak tau atau menipu?

Makin parah meroyan si Tua kutuk ini spin & u-turn

Anonymous said...

Semua keputusan madey tak buat masa jadi PM dulu, arahan tembak waktu memali kerja musa hitam, madey tengah tunggu kapal terbang, dia tak tahu apa-apa....
arahan ISAkan lim kit sial masa operasi lalang tu arahan megat junid, madey tengah operate pasang bateri kat jantung....
Mesyuarat tendang atok peliwat dalam MT Umno pun madey yang jadi pengerusi, tu kerja agong...
Waktu reformasi dulu, semua rakyat suruh madey duduk jadi PM sampai kiamat pun takpe

Muahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Dr M: Najib rasa Melayu bodoh

3 Ogs 2017, 12:01 tengahari (Dikemaskini 3 Ogs 2017, 12:04 tengahari)


Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa sikap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menunjukkan beliau menganggap orang Melayu bodoh.

“Pendapat Najib ialah orang Melayu bodoh. Bagi duit secara langsung kepada orang Melayu, mereka tidak akan soal lagi di mana pergi AS$600 juta.

“Yang hilang duit Kerajaan. Wang tunai yang diberi secara langsung lebih mudah dirasai dari duit berbilion yang hilang oleh Kerajaan,” katanya.

Bekas perdana menteri 22 tahun itu berkata demikian ketika mengulas laporan berkaitan kegagalan 1MDB membuat sebarang bayaran RM2.58 bilion kepada firma Abu Dhabi, International Petroleum Investment Co (IPIC).

Jumlah itu telah dipersetujui dalam perjanjian penyelesaian.

Pilihan Editor

Duit hangus beribu tapi lemak Betty tak hilang
Najib bagaimanapun berkata 1MDB mampu membayar dan perkara itu cuma “soal teknikal sahaja bukan soal tidak dapat bayar balik.”

Menulis di blog hari ini, Mahathir bagaimanapun menegaskan “orang Melayu bukan bodoh seperti disangka oleh Najib”.

“Mereka sudah sedar duit yang hilang itu adalah duit mereka. Hutang juga akan dibayar oleh mereka dan anak cucu mereka.

“Hutang yang tidak dibayar oleh Najib akan dipikul oleh rakyat termasuk orang Melayu. Maka akan dinaikkan cukai GST dan lain-lain,” katanya.

Mahathir juga mengingatkan bahawa kegagalan membayar hutang boleh menyebabkan negara muflis.

“Tabung Kerajaan akan merosot. Bukan sahaja dana untuk pembangunan akan kurang dana untuk operasi juga akan terhakis. Akan merosot berterusanlah ekonomi negara,” katanya.

Anonymous said...

tgk kesalahan la bhai..kalo rasuah.tahanan sprm..tu pun lepas gak sementara nk tunggu bicara..kalo bunuh kena jail la sampai bicara..meliwat pun boleh bebas tunggu bicara.. dadah tak bleh langsung ..duk dlm smpai jatuh hukum...
Kesalahan bawak mulut..nyanyuk..hearsay belum gubal lagi bhai

hihihihihi

Anonymous said...

yg cakap hutang tak bayar tu siapa IPIC ??
madey gak yang cakap...tunggu lah +-24jam u turn ke idok madey kutil ni...

hihihihihi

Anonymous said...

Kau boleh percaya ka cakap Mahataik. Kalau kau percaya sah la Anwar kaki liwat. Mahataik kata Anwar meliwat sambil melancap orang yang diliwatnya. Jadi kau sokong lah kaki liwat jadi KU/PM.

Anonymous said...

Yg wa tau madey da " MENG KAYERkan " vncent TOTO n YTL...

Smue job2 besar dorg dpt mase madey PM....

Mase njib ad ke kroni2 n knalan dpt pojek??
Smue dpt SAMARATA n sama bnyak..

Pojek MRT 20 KMPENI yg dpt samarata..

Kalu ZAMAN MADEY alamatny KRONI yg same akn kayer..

Anonymous said...

Lain negara, lain speksifikasi dan aksesori dalam kapal selam yang mereka minta la ngok...

Kalau spefikasi vanggih dan aksesori lebih, kene la bayar lebih... Lain la tongkang yang bawak datok lim guan eng ke malaysia ni... Bawak babi seekor ke atau bawak anjing sekor ke bayaran tetap sama....

Anonymous said...

Kutip dari blog si tua nyanyuk kaki uturn.. Kikiki

Anonymous said...

Bang, buku atok dog tu hanya layak masuk tong sampah je la... Baca juga bab anwar tu tak layak diangkat menjadi pemimpin kerana berkelakuan luar tabii... Sekarang atok dog tu boleh terima pulak... Jadi, bagi aku buang je buku doktor mamak nyanyok tu... Tarak nilai langsung....

Anonymous said...

Si bebal 2.42 memang dari bodoh dari dulu lagi.. Sejak jualan kitab kandang babinye tak laku2 bodohnye makin bertambah.. Bodoh yang tiada sempadan...kahkahkahkah

Anonymous said...

Orang2 felda elok je tak de yang mati kebulur... Depan rumah siap parking estima aeras lagi tu...kahkahkah..
kau menyalak ni dah tak ade duit sangat nak makan ke..? Jual la nasi lemak.. Adam rosly jual nasi lemak pun boleh buat disneyland... Kahkahkahkah..
Kau ni pemalas.. Layak jilat tulang babi je kau ni.

Anonymous said...

Ade plak orang islam tak pakai bin...pakai anak lelaki...otak taruk mana?...

Anonymous said...

Bila madey kata dia rasa malu?...temberang..

Anonymous said...

Ko tak tahu kenyataan dari IPIC kpd bursa london yg dilaporkan oleh bloomberg...

Anonymous said...

Kes scorpene mudah jer..najib sahkan minit mesyuarat kabinet yg dipengerusikan oleh tun madey pembelian duluskan oleh kabinet/ madey...tapi najib bisu jeer.

Anonymous said...

Ko ni bodos...IPIC yg buat kenyataan kpd bursa londonseperti dilaporkan oleh bloomberg..

Anonymous said...

Sepanjang berpolitik..mader mmg terkenal kaki gadoh dgn semua orang...sudah2 lah mader nyanyok...berlebih-lebih sgt rakyat jadi benci

Anonymous said...

Peguam hak asasi manusia Perancis, William Bourdon telah mengesahkan bahawa Abdul Razak Baginda telah didakwa (indicted) di Paris pada 18 Julai lalu atas dakwaan sogokan berhubung penjualan kapal selam kepada Malaysia.

Bourdon, peguam yang mengendalikan kes Scorpene di Paris, berkata laporan berita mengenai pendakwaan itu sebagai tidak mengelirukan dan menambah, "Abdul Razak harus memberi respon terhadap pendakwaan setebal 11 mukasurat itu."

Katanya, beliau boleh mengesahkan bahawa Abdul Razak telah didakwa kerana terlibat dalam rasuah aktif dan pasif di Perancis.

Apa yang nyata, belum pun kes 1MDB di Amerika Syarikat memulakan bicaranya, timbul pula pendakwaan di Perancis.

Kes di Perancis itu tentu saja turut memeningkan kepala Najib kerana ia berlaku ketika beliau menjadi Menteri Pertahanan dahulu yang daripada pembelian kapal selam itulah juga berlakunya pembunuhan Altantuya Sharibu

Anonymous said...

tak sampai lagi ke sapina...salah alamat kot

hihihihihi

Ahmad said...

Salam Jumaat,

Sampai tahap sekarang baru aku kenal dan faham taktik politik madey s/o kutty iskender.. politiknya licik dan kotor.

Think tanknya bukan calang2. kaki2 penyamun berkaliber. Daim antara yg menjadi under dog kepada top dog skrg

Menggunakan media2 barat sebagai ejen untuk memaksa rakyat percaya plan jahat mereka.
Sedangkan sampai sekarang tidak ada satu pendakwaan pun berlaku keatas entiti2 yg dijaja. Jika berlaku pendakwaan pula perlu perbicaraan. Salah atau tidak selepas itu baru tahu.

Tpi mereka sudah awal2 lagi pre-emp bahawa org2 ini salah.

Najib skrg berhadapan dengan rejimketua penyangak negara Mahataik. Sayang sekali org melayu sukar nak hazam dan kenal gaya politik jahat Mahatahik kerana licik dan petah berbelit dengan disokong kumpulan elit penyangak2 taikun yg diternak sepanjang 22 tahun

Golongan ini juga takut tembelang mereka selama 22 tahun itu terburai. Jadi mereka mesti sokong Mahatahik.

Najib ibarat nakhoda yang tulus mengemudi kapal, memberikan full-power loading kepada thruster engine di bahagian dek bawah kapal.. tp di bahagian power transmission to thruster ini ada 'friction-drag' inverse yang luar biasa, sengaja di pasang untuk melemahkan output thruster ke propeller kapal.

Jadi walaupun Najib memberikan full-throttle operation, passenger atas kapal merasakan kapal masih belum best speednya. Kerana pensabotaj menguasai thruster room di dek bawah. Mereka ini mamakai uniform anak kapal tetapi merupakan perosak kepada sistem tujahan kapal yang Najib sukar hendak kenal pasti kerana dilindungi oleh supervisor besar pengaruhnya..

Analogi ini sudah cukup memahamkan kita bahawa sebaik mana DS Najib melaksanakan dasar tetapi pengacau2 yang di ketuai Mahatahik dan rejimnya menguasai rangkaian ekonomi dan komponen penting yg boleh menjejaskan kelancaran ekonomi.

Sebab itulah PRU14 kita wajib menjatuhkan org2 sepertii Mahatahik ini. Sudah lama masa dan kepercayaan diberikan padanya tapi masih belum puas melakukan kerosakan. Kita wajib memberikan undi dan menjatuhkan pakatan harapan@ haprak ini bagi memberi isyarat bahawa rakyat benci sikap dan pembohongan kamu Mahazalim!

Doakan semoga Allah SWT berikan kekuatan dan kemenangan bersar PRU14 nanti epada jentera UMNO Barisan Nasional. Ini akan memberikan kekuatan kpd DS Najib dan DS Zahid dengan idea dan lebih banyak program hebat direct kepada bottom million- iaitu rakyat di bawah ini. Berbeza dengan pemerintahan Mahazalim.. hasil negara amat sukar untuk mengalir terus kepada rakyat melainkan ia diTADAH dulu oleh penyamun dna kroni-kroninya. Hampas shj yg akan sampai kepada rakyat itpun jika ada.

Wallahualam

Anonymous said...

Sapa PM masa tu?
Menteri pertahanan ada kuasa utk luluskan pembelian?
Bodoh sangat PM dan cabinet masa tu?

Anonymous said...

Ko pakai kitab kandang babi jho lo...dakwa dulu baru tangkap...polis tangkap dulu untuk siasat...ade bukti baru dakwa...bodos bertingkat2 punyer macai bladifool nak temberang...hikhikhik

Anonymous said...

Najib tak pernah cakap madey luluskan pembelian...najib boleh rujuk minit mesyuarat kabinet siapa yg luluskan...

Anonymous said...

SATU LAGI LELEHAN AIR KENCING MACAI-BARUA MAHAKUTTY MENABUR FITNAH!

apa yg keluar dri mulut Mahakutty skrg kita kena anggap ia adalah TAHYUL dan si gila yang kemaruk nak menlingkup diri!

Wednesday, 2 August 2017 | MYT 8:47 AM
Razak Baginda denies being charged in France over Scorpene deal


PETALING JAYA: Political analyst Abdul Razak Baginda (pic) has denied that he has been charged in France over Malaysia's purchase of Scorpene submarines in 2002, clarifying instead that a formal investigation has taken place.

"The French inquiry is on alleged corruption in the purchase of the Scorpene submarines in 2002 . It must be emphasised that it's an ongoing inquiry and no formal charges in a court of law have been brought against any individual(s)," said a statement released by Abdul Razak's office on Tuesday evening.

"French news reports on 19 July 2017 and 1 Aug 2017 have stated that individuals involved in the purchase have been 'charged'. These reports have been carried in other mass media and are misleading. The term 'charged' in the context of the inquiry means placing the said individuals under 'formal investigation'," he added.

Abdul Razak said that the French legal process is different from the Malaysian legal process. In Malaysia, a person suspected of a crime is investigated and if there is sufficient evidence, the person is then charged in a court of law.

"The universal principle in any criminal proceeding is 'a person is innocent until proven guilty'. Any criminal prosecution has to be based on evidence and not hearsay or narratives. Dr Razak Baginda has not been charged in any court of law in France," he said.

Abdul Razak has welcomed the French inquiry as he says he has not committed any crime of corruption or breached any laws in the matter.


Read more at http://www.thestar.com.my

Anonymous said...

Wow!!! Apa pulak cerita skandal rasuah splash gamuda wahai asmin..Boleh kasi 14 ari juga ke???

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates