August 15, 2017

13 @cmlimguaneng Satu-Satunya Ketua Menteri Yang Ada Krisis IdentitiKetua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng 3 hari lepas berkata beliau tidak boleh ambil tindakan ke atas kilang-kilang haram yang dibina sebelum 2008 atau sebelum DAP menjadi Rejim Pulau Pinang selagi kilang-kilang itu tidak mengancam keselamatan awam dan lalulintas. Kita tahu beliau berbohong hal ini. Baca di sini.

Lim Guan Eng jug bertegas itu telah menjadi polisi Rejim DAP Pulau Pinang dan tidak menjadi satu kesalahan bila EXCO menulis surat menahan Jabatan Kerajaan Tempatan dari mengambil tindakan ke atas kilang-kilang haram kerana EXCO hanya menjalankan dasar Kerajaan.

Ajaibnya semalam, Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah menutup kilang haram memproses habuk kayu di Penanti yang menjadi fokus siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Kenapa tutup? Bukankah itu bertentangan dengan polisi Kerajaan Negeri? Baca di sini.

Bertentangan dengan tindakan JAS semalam juga Joseph Lim Guan Eng bertegas mempertahankan polisi Kerajaan Negeri yang entah bilanya diluluskan oleh Mesyuarat EXCO untuk tidak meroboh kilang-kilang haram, semata-mata mahu mengelakkan EXCO beliau dari dipenjara kerana salah guna kuasa.

Rejim DAP memang celaka. Tandas sebuah cafe yang dibina tanpa kebenaran telah dirobohkan. Kilang haram yang dibina memburukkan kesihatan penduduk dan merosakkan alam sekitar dibiarkan. Mana lebih bahaya. Bau tandas atau asap kilang beracun?Tiba-tiba hari Joseph Lim guan Eng meminta maaf dengan penduduk Kampung Sungai Lembu sebab dasar Kerajaan Negeri pimpinannya telah menyebabkan kesihatan dan keselamatan mereka terancam kerana kilang haram itu terus beroperasi selepas 2008. Baca di sini.

Joseph Lim Guan Eng terlupa ketika sessi Soalan Lisan semasa Sidang DUN Pulau Pinang pada 19-24 Mei 2017, EXCO beliau, Phee So What telah menghentam ADUN Penanti, Dr Norlela Ariffin yang membuat aduan mengenai kilang berkenaan.

Phee So What dengan bongkak berkata bahawa asap dari kilang berkenaan adalah selamat untuk dihidu. Hari ini kenapa Joseph Lim Guan Eng mahu meminta maaf? Adakah beliau takut penduduk-penduduk Kampung Sungai lembu akan menyamannya?

Kampung Sungai Lembu dalam DUN Penanti adalah sebuah perkampungan Cina. Dalam dua PRU lalu, 98% pemilih di Kampung Sungai Lembu telah menolak BN dan mengundi PKR, sekutu DAP kerana percaya DAP akan bawa perubahan dalam pentadbiran Pulau Pinang. Nampaknya mereka telah kena ditipu oleh Rejim DAP pimpinan Joseph Lim Guan Eng.

Sudah lebih 9 tahun tahun DAP jadi Kerajaan Negeri di Pulau Pinang. Rejim DAP Pulau Pinang masih mahu menyalahkan Kerajaan Barisan nasional terdahulu. Jika tidak mampu bawa perubahan, amat elok sekiranya rakyat Pulau Pinang sekali mengUBAH Kerajaan Negeri untuk Menyelamatkan Pulau Pinang.13 comments:

Anonymous said...

Sejak bila cts jadi jaguh bela masyarakat cina?

Cucu Tok Selampit said...

Pembetulan. Bukan jaguh bela masyarakat Cina taoi mungkin jaguh menghentam DAP dan Lim Guan Eng.

ܲ ܳ ܴ ܵ ܶ ܷ ܸ ܹ ܺ ܻ ܼ ܽ ܾ ܿ ݀ ݁ ݂ ݃ ݄ ݅ ݆ ݇ ݈ ݉ ݊ ܲ ܳ ܴ ܵ ܶ ܷ ܸ ܹ ܺ ܻ ܼ ܽ ܾ ܿ ݀ ݁ ݂ ݃ ݄ ݅ ݆ ݇ ݈ ݉ ݊ said...

Ligat brpikir (auta) dia ni, ada je excuse.

Anonymous said...

Penduduk di Sungai Lembu ramai masyarakat cina ke BONGOK...????

Anonymous said...

10.48 kau tak baca ke apa cts tulis tu bongok? Perkampungan cina. Lepas ini jangan lupa penuhkan komen anda seorang sahaja dalam blog ni ya..nak luahkan perasaan pun boleh.

Anonymous said...

Kalaulah LGE pemimpin parti cap "ayam" dah lama kena baling selipar buruk / kerusi. Jangan cuba tunjuk sombong (arrogance)/berlagak (action). Lu tunggulah PRU 14. SILAP 2 BUNGKUS MA ! .....

megat panjialam said...

Dalam isu yg melibatkan kesihatan rakyat begini pun masih ada 'full Dog' nak bela 'Big Dog' mereka.

megat panjialam said...

Kalau hal kpg Melayu atau gerai tepi jalan laju je kerajaan DAP amik tindakan roboh atau lenyapkan. Malah hanya di Penang je ada peniaga gerai sanggup curi lori penguatkuasa dengan harapan dapat mengelak drpd gerainya diroboh dan barang² niaga diangkut naik lori.

Selama 2 penggal DAP merobohkan 26 kampung Melayu dan banyak gerai Melayu yang didakwa sebagai haram. Namun 2 penggal juga Cinabeng ni memperbodohkan rakyat Penang dgn melindungi kilang² haram di negeri itu.

Anonymous said...

Bela najib boleh pulak? Kering dah kantung kerajaan. Peruntukan banyak kena potong. Duit habis bayar hutang

Anonymous said...

Kilang BABI, Ladang BABI , Rumah Banglo haram di biarkan..
Kilahg haram, ladang BABI Program PemuTIHAN" diputihkan"

------------------------------


Kampong Buah PALA. KAMPONG SIAM, Kampong Melayu 300 tahun dimusnahkan..
KAMPONG NELAYAN CINA yg lebih lama duduk TANAH MELAYU juga dimusnahkan LGE yg baru satu generasi


Inilah REJIM BABI TONYOK..

Lik Kit Siang LAHIR di CHina..

Kampong India Kampong MELAYu bukan masalah APEK dari Cina,,


SEDARLAH MANUSIA2 jangan diperbodohkan..BERANI buat TINDAKAN..TAK KIRA DAP atau BN..HAK kita mesti DIPERTAHANKAN

Anonymous said...

300juta duit rakyat terbang, terowong laut nya mana? patut lebih tangkas mengambil tindakan kpd babi-babi immigran dapigs , hidup senang lenang dlm banglo 6juta rakyat hidu asap kilang haram . they are great in lying and protecting , delaying, perasuah

Anonymous said...

Cuba check di pejabat tanah nama pemilik tanah sebenar. Mak bapak kita punya kah atau tanah atas nama orang lain? Kalau nama orang lain, jangan salahkan sesiapa kalau kena halau. Pemilik bertahun tunggu bila lah nak blah sampai terpaksa ambil tindakan mahkamah. Kalau tanah tuan diceroboh, apa perasaan tuan?

Anonymous said...

Biar mampus cina yang mengundi dapig tu

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates