August 19, 2017

8 @AzminAli Akui DEIG Sama Dengan 1MDB, Harap @SPRMMalaysia Dapat Siasat


Menteri Besar Selangor, Azmin Ali hari ini membuat pengakuan terbuka bahawa DEIG sama dengan 1MDB. Perbezaan di antara DEIG dan 1MDB adalah 1MDB telah melalui pelbagai siasatan oleh pelbagai pihak, tetapi DEIG tudak.

Oleh itu, kita berharap agar pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jangan malu dan jangan segan untuk memulakan siasatan memandangkan 1MDB telahpun disiasat oleh SPRM. Oleh itu persamaan DEIG dengan 1MDB seperti yang ditegaskan oleh Menteri Besar Selangor perlu turut disiasat oleh SPRM.

Kedua, di dalam Sidang Parlimen yang akan datang, perlu ada usul diwujudkan Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) di kalangan Ahlo-Ahli Parlimen di pohak Kerajaan dan Pembangkang untuk menyiasat DEIG seperti mana 1MDB disiasat.

Ketiga, sekiranya diwujudkan Suruhanjaya Di Raja (RCI) untuk menyiasat 1MDB, RCI juga harus diwujudkan untuk menyiasat DEIG. Itu yang Azmin Ali mahu. Kita tak mahu selepas ini Azmin Ali mengualang kembali, "UMNO boleh, kenapa saya tak boleh?"

8 comments:

Anonymous said...

Assmin mana ada kerandot nak suruh DEIG disiasat pihak yang berwajib... Tandatangan IBR dengan SPRM pun kecut telor...

Anonymous said...

Bagi saya ,saya tidak menyamakan DEIG dengan 1MDB,malah dengan mana-mana GLC pun,kerana bagi saya kerajaan telah berlaku tidak adil terhadap 1MDB berbanding dgn GLC yg lain,sama ada kerajaan negeri atau pun kerajaan persekutuan. 1MDB di tubuhkan dgn modal berbayar hanya RM 1 juta ,sedangkan ianya di amanahkan melaksanakan misi yg sangat berat.1MDB di minta membangunakn tanah yg bernialai tinggi dan perlu mencari sumber kewangan yg sangat besar utk membangunakan tanah tersebut,malah ianya di bebankan dgn perlu membina kemudahan untuk di gunakan oleh angkatan tentera yg bernialai berbilion ringgit terlebih dahlu ,sebelum tanah yg mahu di bangunkan menjana hasil.Sedangkan dalam usahama pembenaan hartanah yg lain oleh sesiapa pun keadaan ini tidak berlaku.

1MDB juga di gunakan utk 'revers' atau sekurang-kurang nya menamatkan kemusnahan dan kesusahan rakyat akibat sistem IPP yg di laksanakan oleh Mahahtir.

1MDB juga ,walau pun dalam keadaan yg belum menentu perlu melaksanakan CSR dalam bentuk pemberian biasiswa,tunai haji ,pembenaan masjid,sukan dsb,walau pun perniagaan 1MDB belum lagi berjalan lancar.

Untuk ini semua 1MDB perlu meminjam puluhan billion dan kos kewangan keatas pinjaman tersebut amat tinggi dan sangat membebankan.Walau pun kos mengambil alih IPP ,mungkin boleh di selesaikan segera jika 1MDB tidak di kacau ganggu oleh 'pengkhianat(geng Mahathir & pembangkang) melalui penyenarai awam diBSKL,namun kos utk pembangunan hartanahnya memakan masa yg lama utk mendapat pulangan, sedangkan bayaran kembali pinjaman dan fedahnya perlu di buat mengikut jadual.

Beban dan tanggung jawab yg di tanggung oleh 1MDB langsung tidak sama dgn DEIG.Mengurus DEIG sangat mudah,tidak rumit dan tidak menghadapi risiko yg tinggi.Hanya mereka yg tidak amanah akan gagal menguruskannya.

Anonymous said...

Selamat Datang Ke Selangor Darul Pluralisma Murtad

"..Islam dilacuri ..maksiat di rai... rasuah di lindungi.."

.

ܲ ܳ ܴ ܵ ܶ ܷ ܸ ܹ ܺ ܻ ܼ ܽ ܾ ܿ ݀ ݁ ݂ ݃ ݄ ݅ ݆ ݇ ݈ ݉ ݊ ܲ ܳ ܴ ܵ ܶ ܷ ܸ ܹ ܺ ܻ ܼ ܽ ܾ ܿ ݀ ݁ ݂ ݃ ݄ ݅ ݆ ݇ ݈ ݉ ݊ said...

Smenjak dua menjak ni bnyk sangat *typo bro..

Anonymous said...

#respectMyPM - Muhyidin Yasin as PM ha.ha.ha...

Anonymous said...

Betul to bro...

Anonymous said...

Din Pagoh macai penyangak tua? Pii emm?? Jahanam malaysia jdnya!

Anonymous said...

Haha.. Tak masuk list langsung.. Nenek jijah ade la dalam list jugak..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates