July 8, 2017

3 Wan Ji Penipu? 2011 Kata Bela Anjing Haram, 2017 Kata, Tak Haram


Saya tidak berminat untuk mengulas isu panas di media sosial mengenai anjing sebagai haiwan peliharaan dari sudut Agama kerana saya bukan ahlinya. Biarlah orang yang ahli dan pakar dalam hal ehwal Agama yang mengulasnya. 

Isu tercetus apabila Ketua Pengarah JAKIM, TS Othman Mustapha membuat kenyataan, baca Malaysiakini di sini, agar Nurhanizah Abdul Rahman, pemilik anjing yang diberi nama Bubu agar segera bertaubat kerana menjadikan anjing itu sebagai haiwan peliharaan. 

Saya cuma tertarik dengan komen yang dibuat oleh Ketua Biro Agama PKR, Wan Ji Wan Hussin mengenai isu anjing sebagai haiwan peliharaan ini. Sekali lagi saya tegaskan, saya melihat isu ini dari sudut politik.

Dalam kelantangan Ustaz PKR Wan Ji Wan Hussin mengulas hukum hakam Agama Islam dalan memberikan hujah, rupa-rupanya Ketua Biro Agama PKR ini rupa-rupanya seorang penipu besar.

Tidak perlu mengulas panjang, dalam satu video ceramah beliau sendiri di Youtube pada 29/11/2011, tonton di bawah, Wan Ji sendiri dengan suara lantang dan yakin berkata menbela anjing hukumnya haram kecuali dua keadaan iaitu untuk berburu dan untuk menjaga keselamatan rumah atau kebun.

Kenapa beberapa hari lepas, beliau mengubah pendirian beliau dengan mengatakan tidak haram untuk Umat Islam membela anjing di rumah sebagai haiwan peliharaan. Baca Malaysia Access, di sini. Apakah pendirian Biro Agama PKR ini berubah setiap kali beliau bertukar parti? Apatah lagi berada di dalam parti PKR yang huru hara dalam bab Islam?

3 comments:

Anonymous said...

Org PKR ni sbnarny da BIOL smueny...

1) bole bela anjing ddalam rumah..

2) melantik PENDUBOR mnjdi pmimpin agung..


Kihkihkihkih

Anonymous said...

tapi anjing tak main dubor...ha..ha..

Anonymous said...

3) kuat makan tahik pendubur tua bangka...kehkehkeh

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates