July 27, 2017

20 Syarikat Prasarana Malaysia Berhad Menjadi Sasaran Tilikan Ahli Nujum @RafiziRamli Pula


Ahli Nujum Negara, Rafizi Ramli muncul kembali. Kali ini dengan ramalan bahawa Syarikat Prasarana Malaysia Berhad akan kerugian RM142 juta untuk projek tren Arab Saudi.

Naib Presiden PKR ini pernah meramalkan pada tahun 2013 kos MRT akan melambung sebanyak RM100 billion dalam tahun 2017. Ramalan beliau tersasar jauh. Hakikatnya, apabila siap projek MRT Fasa Kedua, kos hanyalah RM21 billion, lebih rendah RM2 billion dari kos anggaran. 

Rafizi Ramli juga telah meramalkan pelaburan Tabung Haji dalam kaunter minyak dan gas akan mendedahkan pendeposit kepada kerugian besar mencecah RM680 juta. Ramalan beliau juga gagal. Tabung Haji masih lagi dapat memberi subsidi kos mengerjakan haji kepada puluhan ribu jemaah haji muassasah setiap tahun sebanyak RM9,570 untuk seorang.

Semalam, Rafizi Ramli buat cerita dongeng baru. Seperti biasa, beliau menghasut Rakyat dengan cerita penglipur lara beliau. Ini adalah usaha terkini pembangkang untuk mensabotaj usaha Syarikat Prasarana Malaysia yang dimiliki Kerajaan.



Dua hari lepas Rafizi Ramli muncul dalam video dengan muka kesian meminta derma untuk membayar saman NFC sebanyak RM300,000 daripada peminat setianya. Masih ada 12 kes Mahkamah untuk beliau hadapi, dan dengan ratusan tunai di dalam bank, beliau masih mampu menebalkan muka untuk meminta derma dari Rakyat Marhaen? Masihkah anda percaya dengan spesis sotong seperti ini?

Nota Kaki: Di bawah adalah video ucapan Rafizi Ramli mengenai kenyataan beliau, "Tugas kita adalah menghasut. Kita mesti menghasut Rakyat tumbangkan Barisan Nasional."

video

20 comments:

Anonymous said...

Kami dari persatuan pekerja kandang babi menyokong penuh statement yg dikeluarkan oleh pengerusi kami spt di atas.

Anonymous said...

Melayu punya hal hang suka buat fitnah bagi pelingkup, jadi la ni nak mintak derma kat rakyat yg hang kata dok susah pula? Pi blah lah rafizi oi, kik3

Anonymous said...




Hanya fool dog percaya


Sama hanya dg kajian Invoke dulu ... dikatakan Pakatan akan menang...poraaahhh

Aku akan buktikan PH akan kalah walaupun Invoke kata menang :

1 Katakan ada 3 kawasan A B C
2 Jumlah pengundi 200K
3 Kajian menunjukan PH dapat 110K dan BN dapat 90K
4 So PH menang ke?
5 Jom lihat
6. Kawasan A jumlah pengundi 50K BN dapat 30K so BN menang
7 Kawasan B pun sama seperti kawasan A... dan BN menang
8 Kawasan C BN dapat 30K dan PH dapat 70K so PH menang
9 So dp 3 kawasan ini BN menang 2 dan PH menang satu sahaja...Walaupun kajian menunjukkan PH dapat 110K undi dan BN dapat 90K undi......


Anonymous said...

Rpiji ni dulu BERCITA2 mnjdi seorg PENGANALISIS WALLSTREET tpi apakndaya sek xpndai trpksa bkrja dgn petronas...

Rpiji ni mmpnyai PENYAKIT "ANALYSIS MONEY MENTAL" otak akan BIOL dgn kire2..

Ted Manoff said...

Kalau rugi pon tak pa. Perkemaskan costings. Biasalah . Itu lah perniagaan. Ada untong ada rugi

Anonymous said...

ape mangkok la piji ni, projek arab saudi bukan kerajaan malaysia yang bayo, kerajaan arab saudi yang tanggung, prasarana tu kontraktor jer, ape yang prasarana buat kompem la claim balik ngan kerajaan arab saudi, gaji staf prasarana pun kerajaan arab saudi yang bayo...yang pecayo cakap piji mmg bongok...pemalas nak cari info lain...banyok sangat makan nasi kangkang lauk sotong piji masok berbulu

Syed albudin said...

Syukurlah, kajian menunjukn sokongan terhadap pakatan harapan semakin meningkat naik! Inilah sebab kenapa najib belum berani bubar parlimen.

Anonymous said...

ok la tu albudin a.k.a alproot...dah boleh print screen.claim dedak hari ni...

hihihihi

Anonymous said...

Idup agi si umang-umang ni!!!!

Syed albudin said...

Saya tk faham apa yg cuba awak sampaikn ni, saya baru kenal blog ni, biasa saya diblog beautiful nara bersama2 nek tempoyak,

Anonymous said...

KAJIAN 'INVOKE' SI RAPUJI SOTONG TU KERRRR....HE...HE..HE....SOTONG PONDAN NI....GORENG TOPUNG PUN SODAP RANGUPPPPP......NAK MAMPOS BALACI ANJING KURAP DAPIGS NIIIII.....SYED ALBUDIN...AL JUBORI....MERANGKAP ANJING KURAP 'TOP DOG'.....

Anonymous said...

SI RAPUJI SOTONG NI BILA NAK MASUK SG. BULUH NI.....SURUH DOK SAMA KETUA PELIWAT DIALERRR....PIEMMMM KE 7 TU.....NAK TAHU KE IDAK LOBANG KUNYIT DIA KENA SONDOL SIANG MALAM......

Anonymous said...

Baru ko tahu Rapuji Sotong....mintak derma ikhlas ngan orang ramai...banyak lagi kes saman fitnah tertunggak....tapi tak sedar diri lagi....masih nak buat fitnah baru......nak mampos le tu...........pencacai Anjing kurap pun sama sokong dia.....PRU 14 tak boleh tanding tu pasal menyalak tak habih-habih......

Anonymous said...

BERANI BERKATA APANDI BOHONG 7
26 Jul 2017 | Uncategorized

1. Ada komen bahawa saya tahu isi kandungan laporan-laporan oleh Bank Negara, MACC dan Auditor General kepada Apandi. Ya. Saya tahu. Saya memang tahu.

2. Saya tahu isi kandungan laporan Bank Negara kerana A.G. Gani Patail telah menunjuk laporan itu kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa dia masih menjadi Timbalan Perdana Menteri. Dalam ucapan Muhyiddin sebagai Presiden PPBM, dia sering menyebut berkenaan laporan-laporan yang ditunjuk kepadanya oleh A.G. semasa A.G. belum dipecat oleh PM. Dan kepimpinan PPBM, termasuk saya telah bincang laporan-laporan ini. Sebab itu saya tahu. Saya tidak akan cabar Apandi bersumpah jika saya tidak tahu kandungan laporan. Saya tahu A.G. Apandi bohong, sebab itu ia letak laporan itu di bawah Akta Rahsia Rasmi.

3. Kami tahu dan Tuhan lebih tahu. Jika berani bersumpahlah.


4. Wang tidak boleh dipindah dari satu tuan punya kepada tuan punya yang lain tanpa surat menyurat. Wang berbillion bahkan bermillion pun tidak boleh disimpan sebagai wang tunai. Ia perlu disimpan dalam bank. Jika melalui bank, bank juga akan masuk dalam buku akaunnya semua butir-butir berkenaan tuan punya, jumlah, matawang, haribulan, cek, bahkan kedudukan kewangan dan punca kekayaan orang yang menderma, atau membayar, atau membeli. Juga akan disebut nama penerima, haribulan, dan segala transaksi yang melibat wang berkenaan. Tidak mungkin wang tunai sebanyak itu diguna. Semua transaksi mengguna cek. Dan segala-galanya ditulis dalam cek berkenaan, dan buku akaun bank.

5. Satu surat dari pemilik asal tidak mencukupi. Siapa sahaja boleh tulis surat seperti ini. Dokumen-dokumen lain perlu ditunjuk sebagai bukti kebenaran kenyataan kedua-dua pihak, pemilik, penerima, bank yang mengeluar dan bank yang menerima. Setakat ini dokumen-dokumen ini tidak ditunjuk sebagai bukti.

6. Sesungguhnya pemidahan wang yang begitu banyak perlu direkod dalam berjela-jela kertas. Paper trail memang ada untuk pihak berkuasa menyelidiki akan kebenaran dakwaan oleh mana-mana pihak. Orang lain juga boleh mendapat maklumat jika mereka membuat kajian.

7. Tetapi dalam kes US$681 million bersamaan RM2.6 billion yang ada dalam akaun Najib di Ambank, selain dari kononnya pengakuan oleh penderma Arab, tidak ada dokumen lain untuk bukti kesahihan pemindahan wang yang begitu banyak kepada Najib. Kita juga perlu diberitahu bagaimana duit ini diperolehi oleh Arab kaya ini. Tentulah ia memiliki jauh lebih banyak dari duit yang diberi. Cakap mulut Arab, Najib dan A.G. tidak cukup untuk menyakini mahkamah atau orang ramai berkenaan punca USD 681 million yang masuk dalam akaun Najib. Juga bahagian yang kononnya dikeluar.

8. Sebaliknya Dept. Of Justice Amerika Syarikat memberi keterangan yang cukup berkenaan dengan pengaliran wang dari 1MDB kepada beberapa syarikat dan bank di Cayman Island, British Virgin Islands, Singapura dan akhirnya ke dalam akaun Najib di Ambank yang kemudian melalui beberapa bank dan syarikat kepada Jho Low. Jika DoJ membohong, samanlah jabatan ini. Tetapi Apandi atau Najib tidak saman walaupun tuduhan itu kena pada batang hidung mereka.

9. Jikalau Apandi tidak tahu semua ini ia patut berhenti dari jadi Pendakwa Raya (AG). Bahawa dia masih pegang jawatan penting ini ialah kerana dia melindung dan dilindungi oleh Najib.

10. Sesungguhnya satu lagi Royal Commission of Inquiry perlu diadakan untuk selidik kes ini. Jikalau isu tiga puluh tahun dahulu perlu disiasat kenapakah jenayah terkini disembunyi.

11. Berani kerana benar. Jika takut menubuh RCI untuk ini, sebabnya tentulah kerana salah.

Anonymous said...

Ini kontrak pengendalian yg telah ditetap kosnye ngok...kalo tak cekap lu rugi..bukan bayar upah ikut jam bekerja...kalo bodos baik diam...

Anonymous said...

1.Sebagai seorang accountant biasanya bila membuat anggaran berkaitan dgn kewangan ianya tidak akan lari jauh dari keputusan sebenar,ianya hanya berkisar antara 2 ke 5 % berbeza ,dan paling jauh pun 10 %.Tapi sepanjang yg saya amati banyak unjuran Rafizi terlalu jauh menyimpang dari kedudukan sebenar,atau jauh meleset ada juga apa yg dia cakap tidak boleh di terima sebagai logik oleh seorang accountant.Namun saya faham ,beliau hanya menimbulkan persepsi buruk di kalangan rakyat,bukan mahu menyatakan kebenaran atau fakta.Satu perkara yg sangat nyata misalnya ,bila puak Pakatan ,khusunya LKS dan Mahahtir mengatakan negara akan bankrup.Sedangkan data-data jelas menunjukan bahawa ekonomi negara berada dalam keadaan baBegitu juga dgn isu 1MDB,banyak tomahan Mahahtir tidak boleh di terima oleh seorang yg mempunya latr belakang sebagai accountant,tapi beliau percaya ,malah menokok tambah.

2.Pandai Mahathir menimbulkan persepsi kononnya dia tahu isi kandungan lapuran BNM,MCC dsb,dgn menyebut kononnya ada komen yg mengtakan dia tahu.Sama lah macam satu ketika dulu pasal Gambar Altantuya dgn Najib,Anwar menimbulkan persepsi kononnya dia mempunyai gamabar tersebut,bagi mengukuhkan kepercayaan rakayt ,dia memang tahu skandal Najib ada hubungan dgn Altantunya.mejoriti kami dalam PKR percaya Anwar ada menympang gambar tersebut dan menunggu masa utk di keluarkan.Rupa-rupanya sampai ke hari ini pun gambar terebut tak menjelma ,yg ada hanyalah gambar 'doctored' oleh T.Chua.Ini cara Anwar menggembar gemburkan sesuatu perkara yg 'kosong' utk menimbulkan persepsi yg berkesan.Sama juga dgn isu '6 kotak'.

Jadi dalam isu ini kalau benar Mahahtir tahu mengapa dia tidak mehebahkan nya seblum ini,membuat lapuran polisi,sidang akhbar secara official dsb.Lagi pun kalau pun dia tahu ,tidak semestinya perkara tersebut mempunyai kesan dalam proses pembuktian kesalahan.tapi bagi Mahahtir ,yg memang suka membuat tuduhan menjadikan ianya satu bukti kukuh.Kelemahnya dia tidak berani mengemukankan semua itu secara hitam putih ,kerana kegemaran beliau mengalih-alih tiang gol,jika di dapati apa yg di kemukakannya tidak berkesan.Contohnya 1MDB lesap 42 billion.Kalau dia buat lapuran polis atu SPRM atau sidang akhbar ,dia tidak boleh lagi mengubah-ubah angka tersebut seperti yg di lakukannya.

3.Apa yg Mahathir tulis macam budak hingusan yg berhujah.'tuhan tahu'.sumpah','cakap mulut Arab' dll.Kalau nak ulas ni semua,alahai kita pulak jadi macam orang bodoh.

4.Kalau betul Mahahtir ada bukti kukuh,dah lama PM Najib tersungkur di buatnya.Kita bukan tak tahu perangai Mahahtir,bila di hentam lawannya ,dia langsung tidak adalah belas kasihan lagi.Dia jenis yg tak sanggup tunggu lama ,mahu kesan segera dan musuhnya misti tersungkur segera.Mana mungkin beliau sanggup menunggu ke saat ini setelah 3 tahun berusah ,sehingga memaksa dia menjilat segala ludah dah kahak nya ,berpelukan dan mecium tanga mush tegarnya.Tunduk begini bukan sifat Mahahtir,kalau bukan kerana beliau memang sangat sangat terdesak.

Anonymous said...

tak paham yerr..abah ko tak paham

Anonymous said...

Ingat waktu Anwar jadi menteri kewangan dan isu forex ni berkumandang Malaysia ada duit note rm 1k..kononnya Wallahualam.. ANWAR DIA CURI 3 BILLION...bila atok tua ni tahu...dia bengang habis sbb....duit Malaysia sekarang dah tak ada duit note rm 1 k...sbb tu anwar tak boleh bawa fuit tu balik Malaysia.. Daim ngn Mahadey lagi cerdik.. Duit Umno depa balun..tak pulang pulang kat Umno..sewaktu Umno diharamkan...

Anonymous said...

banyak rahsia busuk anwar madir ni tidak diketahui negerai k-pop yg hanya tahu picit smartfon tapi jarang mahu lihat sejarah

Skrg dua ekor ini berhimpun dalam satu bumbung.. jadi UMNO sepatutnya lega dan mengambil peluang besar ini untuk merapatkan saf dan mencuci masalah dalaman dan kotoran 22 tahun lampau.. membina strategi yang betul untuk mendekati golongan muda supaya mereka dapat ditarik dan tidak dirosakkan minda mereka mengikut acuan liberal dan bebal Pakatan Haprak!

Anonymous said...

sorry nak tanye..

ade lagi org nl percaya kencing lapiji lembu ni?

koleksi 12 saman berderet di mahkamah tu mahu ditambah lagi ke? macai sama2 infaq untuk bayar ye? claim sbg 'saham akhirat'??

kekekekeke

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates