July 21, 2017

50 Setelah Pembohongan Terbongkar, MP PKR Bayan Baru @SimTzeTzin Padamkan Posting Facebook


Semalam, Pengarah Strategik PKR yang juga Ahli Parlimen (MP) Bayan Baru, Sim Tze Tzin telah memuat naik beberapa gambar lawatan beliau ke Tapak Lebuhraya Bayan Lepas ke Teluk Kumbar. Cara beliau menulis posting di dalam laman sosial Facebook beliau seolah-olah beliau sedang melawat tapak projek yang diusahakan oleh Rejim DAP Pulau Pinang.

Projek bernilai RM208 juta ini bukan menggunakan duit Lim Guan Eng, Lim Kit Siang mahupun Sim Tze Tzin. Ini adalah projek Kerajaan Persekutuan. Jadi tidak perlulah bermuka-muka seolah-olah Kerajaan Negeri prihatin dan membuat projek untuk Rakyat. Rejim DAP tidak melakukan sebarang kebaikan untuk Rakyat Pulau Pinang. Malah projek Kerajaan Persekutuan untuk Rakyat berjumlah RM208 juta lebih rendah daripada kos 'feasibility study' untuk projek terowong bawah laut sebanyak RM300 juta yang masih belum siap sehingga sekarang!

Setelah menyedari pembohongan dan sikap bermuka-muka beliau mendapat komen-komen yang mengecam di posting beliau, beliau telah memadamkan posting berkenaan. Inilah kerja Wakil Rakyat Pembangkang. Kerja tidak mahu buat. Kerja orang lain mahu ambil nama. Lembu punya susu, sapi tehegeh-hegeh mahukan nama.

50 comments:

Anonymous said...

Apa fitnah yang dia tulis?

Cucu Tok Selampit said...

Adakah terjmpa satu perkataan FITNAH dalam posting berkenaan? Tahu baca atau tidak?

Anonymous said...

Makin bangang macai pakatoon.. hopeless khususnya anon 9.48

Anonymous said...

ko ni cts ..len kali tulis la yang betul
tu kan laluan masuk kat jelutung projek terowong dasar laut.... kecik ati depa

Anonymous said...

Duit kerajaan persekutuan...banyak mana daa tiap tahun kerajaan persekutuan kutip cukai2 dari rakyat penang...

Anonymous said...

abis tu nk bayar RM27 billion LRT.....RM8billion terowong...305jota dah selesai kerajaan pusat bayor utk paperworks ..budjet utk highway tak kira lagi... excel rosak

Anonymous said...

Ko merepek ape ni...kalo bodos duduk diam2... Paperwork amendenye?...ko pegi mintak penjelasan dari rahman
plak...rahman dahlan dah tak de komplen lagi ko plak yg melalak kununye pandai...
Terowong dan sistem jalan jalanraya 27 billions diuruskan sendiri oleh penang bukan pusat ngok..

Anonymous said...

seronoknya LGE...macai2 dia semuanya bonggok2 ..senang nak auta

hihihihi dung

Anonymous said...

Exco Pulau Pinang Telah Sahkan RM305 Juta Untuk Kos Kajian Terowong Dasar Laut – Abdul Rahman

AIDCNews
1 year ago
Advertisements


AIDCNews – 10/5/16 – Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, YB Lim Hock Seng telah mengesahkan bahawa kos kajian untuk Projek Terowong Dasar Laut adalah bernilai RM305 juta sebagaimana yang didakwa sebelum ini, kata Pengarah Strategik Komunikasi Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Rahman Dahlan.

“Pertama sekali, saya ucapkan terima kasih kerana mengesahkan apa yang saya dakwa sebelum ini – bahawa jumlah kos untuk kajian kebolehlaksanaan projek, reka bentuk terperinci dan penilaian kesan alam sekitar berjumlah RM305 juta, yang saya anggap sebagai kebanyakannya dalam bentuk kertas kerja.

“Tidak ada kenyataan dalam sidang akhbar saya, juga dalam kenyataan akhbar saya yang anda boleh lihat di laman Facebook saya bahawa saya mengatakan kos RM305 juta adalah hanya untuk kajian kebolehlaksanaan projek semata-mata.

“Oleh itu, MalaysiaKini dan YB Lim Hock Seng sepatutnya lebih berhati-hati dan bukannya mencadangkan bahawa angka saya untuk kajian kebolehlaksanaan projek adalah salah,”kata Abdul Rahman dalam kenyataan media hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab kenyataan Hock Seng selaku Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam dan Pengangkutan Kerajaan Negeri Pulau Pinang semalam yang berkata kos RM305 juta adalah kos untuk semua urusan Projek Terowong Dasar Laut.

“RM305 juta itu kos untuk kajian feasibiliti (kebolehlaksanaan), kesan alam sekitar, reka bentuk terperinci manakala kos keseluruhan untuk pembinaan tiga projek lebuh raya terowong bawah tanah ialah RM6.341 bilion,” jelas Hock Seng.

Selanjutnya sila baca “Kos RM305 Juta Untuk Semua Urusan Projek Terowong Dasar Laut – Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang”

Abdul Rahman berkata sekali lagi Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang itu telah salah faham terhadap dakwaannya.

“Sekali lagi anda telah salah faham kenyataan saya. Saya tidak bertanya jika kos keseluruhan projek itu yang berjumlah RM6.34 bilion diberikan secara tender terbuka tetapi saya bertanya secara khusus jika tiga kajian yang menelan belanja RM305 juta itu telah diberikan berdasarkan tender terbuka

“Kami juga sedar bahawa keseluruhan projek telah dianugerahkan kepada Consortium Zenith BUCG-Sdn Bhd (CZBUCG).

“Namun, kenyataan Bursa Malaysia mengenai Astral Supreme Bhd yang bertarikh 15 Ogos 2013 mengatakan bahawa kajian kemungkinan dan reka bentuk terperinci yang menelan belanja RM270 juta telah dianugerahkan oleh CZBUCG kepada usahasama antara pemegang saham terbesarnya, Zenith Construction bersama syarikat Astral Supreme Bnd.

Anonymous said...

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam dan Pengangkutan Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Lim Hock Seng berkata kos RM305 juta untuk semua urusan Projek Terowong Dasar Laut dan bukannya hanya untuk kajian kebolehlaksanaan projek tersebut sahaja

“RM305 juta itu kos untuk kajian feasibiliti (kebolehlaksanaan), kesan alam sekitar, reka bentuk terperinci manakala kos keseluruhan untuk pembinaan tiga projek lebuh raya terowong bawah tanah ialah RM6.341 bilion,” jelasnya dalam sidang akhbarnya semalam.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab kenyataan Pengarah Strategik Komunikasi Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Rahman Dahlan yang bertanya mengapa kos keseluruhan kajian kebolehlaksanaan Projek Terowong Dasar Laut di negeri itu mencecah sehingga RM305 juta.

“Berdasarkan kajian kami dan kenyataan umum Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang, kami percaya bayaran itu adalah sebahagian daripada sejumlah RM305 juta yang diperuntukkan untuk kajian kebolehlaksanaan, reka bentuk terperinci dan laporan EIA bagi projek Terowong Pulau Pinang serta tiga laluan berkaitan.

“Kami berkongsi kebimbangan 6 ADUN berkenaan yang menyifatkan RM305 juta adalah harga yang amat tinggi untuk dibayar bagi sekadar kertas kerja dan laporan. Tambahan pula, keperluan pelaksanaan projek itu masih diragui susulan pergerakan trafik di Jambatan Pulau Pinang yang secara umumnya masih rendah.

Anonymous said...

Puak2 underdog main hentam jer walo tak tahu hujung pangkal...ikut
temberang jurnalis palsu cari makan...

Anonymous said...

Penang adelah salah sebuah negeri tertinggi menyumbanng cukai kpd najib...perlis negeri bn yg paling sikit sumbang cukai kpd najib...

Anonymous said...

Bila plak Mp ni berbohong?...mpa taknkata pon ini projek kerajaan neger...mp hanye melawat projek prasana awam dlm kawasan parlimen dia...Pandai nye CTS belit tuduh mp berbohong...

Anonymous said...

umngok parti rasis dan suka dikencing oleh MO1

Anonymous said...

Fool dog nak backup Sim Tze Tzin, tapi ternampak pulak kebodohan fool dog tu

Anonymous said...

Penang tu tokong punye sampai nak ungkit pasal cukai ni pulak?

Anonymous said...

ada la yg dia cuba kelentong. kononnya projek tu projek kerajaan negeri tapi hakikatnya itu projek kerajaan persekutuan. kalau dia tak rasa apa yang dia postingkan tu sebagai 'highjack' projek pihak lain, kenapa dia padam posting? yang melalak kat atas tu konon tak ada apa yang salah, yang berkenaan pulak dah padam posting dia. tu tanda apa tu? tanda bangga kerana gunakan projek pihak lain untuk up diri sendiri? simpan bengap tu sikit untuk masa depan...

Anonymous said...

MP pembangang memang suka ambil kredit. Projek berkenaan bukan MP bangang tu punye pun... Sekali malu, terus buang posting di facebook... Kebongokan MP dan fool dog cukup terserlah...

Anonymous said...

Apa pembohongan sim tze tzin? Ada dia cakap dap buat highway tersebut?

Anonymous said...

Rasis pala bana atok ko

Anonymous said...

Setuju..bilamasa MP ni berbohong? Takkan dia tak boleh lawat highway tersebut? Gila punya blogger hatibusuk.

Anonymous said...

Kertas kosong bersalut platinum + lendir puki bini PO1....tu sebab termahal dalam dunia

Anonymous said...

Sendiri komen, sendiri setuju... Fool dog, fool dog... Berlakon mengalahkan aljuboori...

Anonymous said...

Dia padam posting tu hak dia. Cuba baca betul2...dia tak kondem kerajaan persekutuan, dia tak cakap dap yg buat highway tu, dia siap puji cakap dapat mengelakkan kesesakan. Itu pun kau fobia ke?

Anonymous said...

Kenapa keluar gambar tangan cap ngayin tu??? Logo terbaru Pakatan Haprak ke???

Anonymous said...

bior ler ...dah itu jer hiburan yg dia ada....

hihihihi dung

Anonymous said...

Bila masa sendiri komen? Agak-agak lah kalau nak tuduh. Lainlah anak osman bin hashim..main tuduh tidak tentu pasal.

Anonymous said...

Patut bn letak signboard berapa juta duit rakyat dibelanjakan kat highway tersebut.

Anonymous said...

Ooi Petronas yg banyak memyumbang kpd Pusat di Terangganu, bukan bukannya p pinang.

Anonymous said...

Dah berapa banyak kerajaan pkr di selangor dan kerajaan tokong di penang pacak signboard untuk tulis berapa juta duit rakyat dibelanjakan atas sesuatu projek mereka di negeri tersebut??

Ada signboard pkr pacak masa cat gerbang selangor darul ehsan dulu tak???

Fool dog, fool dog fuckatan... Bertambah bodoh je bila bagi idea....

Anonymous said...

Nak dia nak dia
Hak org pun nak dia

Itu dasar DAP

Anonymous said...

Sebenarnya MP tu nak dapat kredit atas projek orang lain... Bagi idea tak, keluarkan peruntukan pun tak... Tapi nak keluar muka lawat tapak projek... Macam celaka punye MP...

Anonymous said...

Ye la fool dog... Menang kat ko la... Apanamaaaa, top dog tengah buat apa pulak?? Lawat banduan peliwat kat penjara ke???

Muahahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Kerja company cina, cari makan dengan cina, lagi mahu fobia dengan cina. Hahaha..apa ni khairulryezal @ anak kepada pasangan osman dan che rohani?

Anonymous said...

kalau tak menipu itu bukan pakatan... hanya orang bodoh je yg percaya semua pembohongan YB pakatan.... puak2 pakatan langsung tidak pernah berkhidmat utk rakyat... hanya sibuk mencuri duit rakyat....

Anonymous said...

Ko ke yang kerja dengan company cina tu??? Patut la jilat bagai nak rak....

Anonymous said...

Cina DAP ni kalau senang makanan dia sirip ikan YU. kalau susah taik pon dia sanggup makan.

camtu jugak lah bila dapat kuasa. dulu MCA nhn GERAKAN jadi TOKONG untuk kaum Cina. tapi bila dapat tahu DAP dah jadi tuan besar dalam Pakatan Harapan, semua Cina jadi babi gila .. menyondol ikut.

jadi kali ni kalau Najib Tun Razak bagi muka (berbillion ringgit) melalui cara halus.

1) peruntukan kilat untuk SJKC/NGO Cina
2) projek kilat untuk SJKC/NGO Cina

nescaya yang bodoh bukan cina tapi PM la yg bodoh ����

datuk kabi said...

Yalah tu,yb bn jer yg xtipu rakyat, gst barang turun,yb p.h curi duit rakyat? Rakyat mana tu??

Anonymous said...

Dalam kes ni mudah jer YB tu buat lawatan k tapak projek then ambil foto selfie bagai then download kat Insta dia k blog dia k...sapa yang sokong Dap dgn HIDUNG KEMBANG BANGGA..wah..YB DAP buat projek utk
rakyat...SBB APA
SBB PENYOKONG DAP DAN PEMBANGKANG BODOSS
SBB PENYOKONG DAP DAN PEMBANGKANG SUKA KENA TIPU DAN DITIPU
SBB PENYOKONG DAP.. MEREKA TU MCM ZOMBIE TAK TAHU PILIH YANG AUTA DAN YANG BETUL
SBB PENYOKONG DAP DAN PEMBANGKANG PERCAYA APA YANG MEREKA NAK PERCAYA...SO

LANTAKLAH...DAH NAMANYA KAFIR DAN SEWAKTU DENGANNYA.. BUKTILAH MACM MANA PUN...FITNAHLAH MCMANA PUN MEREKA TETAP PERCAYA...APA YANG MEREKA NAK PERCAYA.

Anonymous said...

Sudahler ko tu bodos...kalo cedik dah jadi menteri mcm rahman...otak ko lebih rendah dari mat maslan..hehehe..

Anonymous said...

PH > PENYOKONG HAPRAK

Anonymous said...

Aku cakap negeri ngok...sumbangan pettonas dah merosot kurang dari separuh..

Anonymous said...

Apeee??? Harga barang akan turun bila harga minyak diturunkan??? Tu bukannya tipu.. Tapi saja nak belit guna ilmu ekonomi syok sendiri....

Anonymous said...

Pong pang pong pang AIR LIUR, 300j terbang nk buat trowong..
HASIL xd n TROWONG pon ntah dmane..
Xke TOLOL n BIOL nameny tuuu..

Kerajaan persekutuan pong pang pong pang TERUS WUJUD JALANRAYA..


kihkihkihkih

Anonymous said...

Bsrisan Neraka jahanam...wow...

Anonymous said...

Ini sekor lagi underdog bodos...rahman dahlan tak betsni komen lagi...underdog ni terhegeh2 salak lebih2 dari rahman dahlan plak.
.

Anonymous said...

Fakta syok sendiri mana la fool dog fuckatan ni kutip ntah...

Anonymous said...

300 jota tu kos perundingan guna air liur... Nak beli kertas mahal, lebih-lebih yang bersalut platinum + lendir puki betty chew

Anonymous said...

Hehe... Fool dog kalau cerdik dah lama boleh ganti top dog dalam fuckatan... Ni madey dah tua bangka pun terpaksa main politik lagi nak bela peliwat.... Bongok tak sudah-sudah....

megat panjialam said...

Anjing anjing belaan TOP DOG semuanya bangang tak dapat memahami posting ini masa sama masih nak komen.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates