July 12, 2017

83 Salahkah Mengatakan DAP Adalah Parti Anak Dan Bapak?

Fakta bukan auta. Lim Kit Siang telah menjadi Setiausaha Agong DAP daripada tahun 1969 sehingga 1999. Berapa tahun macai-macai? 31 tahun. Anak kesayangannya, Joseph Lim Guan Eng pula menjadi Setiausaha Agong DAP dari tahun 2004 sehingga tahun 2017. Berapa tahun macai-macai? 14 tahun. Ini bermakna, matematik mudahnya adalah semenjak tahun 1969 sehingga kini Lim & Son telah mengepalai parti berkenaan selama 44 tahun atau 90% daripada tempoh 49 tahun. 

Perlu diingat parti DAP tidak seperti parti-parti politik lain di Malaysia. Parti-parti politik lain di Malaysia, Presiden selalunya adalah pada kedudukan hirieki tertinggi parti. Bagi DAP bukan Presiden tetapi sebaliknya Setiausaha Agong berkuasa sepenuhnya dan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) hanyalah kuda tunggangan sahaja.

Sekiranya parti DAP mengadakan pemilihan semula tahun ini, Joseph Lim Guan Eng boleh menjadi Setiausaha Agong lagi sehingga 2021. Ini berlaku sama ada beliau mendapat ubdi tertinggi atau undi tercorot. Sekiranya ini berlaku, Joseph Lim Guan Eng akan menjadi Setiausaha Agong selama 18 tahun iaitu dari 2004 hingga 2021.

Ini juga bermakna hampir separuh abad iaitu selama 48 daripada 53 tahun anak dan bapak menjadi Setiausaha Agong dan menguasai parti. Jadi salahkah kalau kita memanggil DAP sebagai Parti Anak Dan Bapak? Yamseeng!

83 comments:

Anonymous said...

Memang anak bapak...so kita tunggu jerlah anak.bapak ni berani tak buat undian cec yang baru atau mmg Dap tak mahu bertanding Pru 14 sbb tahu mmg kalah teruk

Anonymous said...

Guna duit Bank Negara utk main forex sambil tu songlap berbilion dan kata rugi forex sikit aje. Apa lagi nak dinamakan kalau bukan salahguna kuasa, menyamun dan menipu.

Najib takde pun mengsonglap sana sini kan .. kan .. tapi Mader upah DOJ USD50 juta utk tuduh Najib songlap duit 1MDB. Itu pun buat dakwaan palsu setakat nak malukan Najib aje. DOJ pun tak boleh nak buat apa2. Konon Jho Lo subahat pun sampai skrg US tak berani nak tangkap, acah2 nak rampas aset aje ..

Skrg Mader cabar Najib suruh tangkap dia. Kah5. Dia ingat Najib perangai dan cara bertindak mcm dia. Dia bolehlah terus jatuh hukum Anwar bersalah melalui sidang akhbar aje, sampaikan polis dan hakim mahkamah tak boleh buat apa2 melainkan tutup tembelang dia berbohong dgn sumbat Anwar dlm penjara.

Temberang kata Najib merompak dah tak lakulah ngok. Mahkamah mana yg jatuhkan hukuman? Cian ko bos ko tak tukar cip lapuk kat kepala otak ko ye ..

Anonymous said...

ubat batuk cap ibu dan anak sudah ada; parti bapak dan anak pun dah ada malah parti cap bapak dan emak pun adaaaa. geli tapi benar. kik3

Anonymous said...

Bank nrgara saper punyer? Undang2 mana tak benarkan kementerian kewangan guna wang bank negara?...

.
..

Anonymous said...

Ko ade bukti madey upah daj?...doj saman saper?..temberang bodos...
.

Anonymous said...

Mahkamah us acah2 yek....patut riza aziz buat filem baru plak sebab syarikat filem dia tak kena sita...jho lo nukak bisnes baru di amerika...hahaha...temberang berlagak pandai...
..

Anonymous said...

nak jadi SA kena ada kualiti tertentu. sejak 1969, hanya dua orang dalam Dap saja memilikinya. satu kebanggaan buat dua orang itu tapi satu kemaluan buat lain-lain ahli. makanya hanya dua orang saja indispensible sementara yang lain-lain sendiri kena ingat.

Anonymous said...

Kenaps CTS sibk pasal lks dan lge?..CTS ade cita2 nak rebut setiausaha agung DAP?...tak payah ler...baca ranking TI pon tak pandai...
Kalo DAP terok sangat mintak Zahid haramkan saje DAP...

Anonymous said...

Ko pon nak rebut jawatan SA?...tak psyah sibok urusan orang lain...jaga umno yg dah goyah cukup ler...

Anonymous said...

Kelantan dah lulus hukum sebat dikhalayak ramai ikut syariah....ayuh sokong RUU355
biar semua negeri buat yang sama..bagi lingkup bisness lahanat DAP..
org kuat PH pun boleh la bertanding kerusi kat kelantan terutama bang non anak beranak..mat babun..zaid brahim..father samad..cik sotong
tu pun kalo sokong ruu355 la.....

Anonymous said...

Bukti???? Ekeke....

Anonymous said...

hahahaha
Pub boleh start jual teh tarik...kedai nombor jual sampoa... Spa b to b tukar urut kaki lak...
jadiii....

Anonymous said...

Lim and Son jadi femus kerana Madey. Madey femus kerana Lim and Son.

Anonymous said...

Apa2 pun bn/umno lah yg terbaik untuk aku mengundi he3

Anonymous said...

Legasi madey & son bergantung pada Lim and son dan begitu juga legasi Lim and son bergantung pada Madey and son.

Anonymous said...

Bapak favor anak adalah nepotism. Meskipun tidak demokratik, anehnya Tembok Besar tidak amalkan nepotism sepertimana kebanyakan parti demokratik.

Anonymous said...

1MDB a ‘victim’ of Jho Low, say Singapore prosecutors
Bloomberg
ShareTweetPinMail
jho-low-1mdbSINGAPORE: Prosecutors in Singapore said Malaysian financier Low Taek Jho is the central figure in probes linked to 1Malaysia Development Bhd, and that he used money traceable to the state fund for his own benefit.

Low received “huge” sums of money, the prosecutors said in court filings made public today.

About US$1 billion (RM4.3 billion) that 1MDB was purported to invest in a joint venture with PetroSaudi International Ltd was diverted to a bank account beneficially owned by Low, according to the filings.

“The main victim in this case is 1MDB,” prosecutor Nathaniel Khng said in a Singapore state court. “Jho Low has gone missing from the public eye.”

Singapore’s investigations into 1MDB-related activities have so far seen five people convicted, four of whom were jailed.

The city-state is the only country so far to have criminally charged bankers.

The probes are part of a worldwide effort to track how much of the US$6 billion (RM25.8 billion) that 1MDB raised for development projects was used to pay for luxury real estate, art, lavish parties and more.

The US and Switzerland are among the countries also investigating the roles played by banks and individuals.

Low has been characterised by US investigators as the controller of a plan to drain billions from the Malaysian fund.

A request for comment sent via the website of Low’s Jynwel Capital Ltd wasn’t immediately answered, nor was an email sent to 1MDB, which has consistently denied any wrongdoing.

Anonymous said...

Macsi jho lo bengong 7:01:00 PM mesti matah pendakwa Dingapore..

AG Ah pandir bila nak dakwa jho lo?..malu ler dengan pendakwa singapore...

Dingapore siasat jho lo hanye kes gubah wang haram..kes tompakan tanggongjawab AG Ah pandir dan Najib...

khairul anwar osman said...

Bestnya di Malaysia, ROS belum hantar surat kepada DAP arahan pemilihan semula tetapi Zahid dan semua pemimpin dah beri komen DAP "bersalah".

Bagaimana agaknya mereka tahu DAP bersalah sedangkan semua orang belum tahu isi kandungan surat ROS dan DAP bersedia menjawab atau menjelaskannya. 



GAMBAR: Pecacai sudah bersiapsedia menyerang PH.... Takutnyaaaa... 

Begitu juga dengan penubuhan RCI Forex,  siasatan belum tamat,  Tun Mahsthir tidak dipanggil,  pembentangan laporan belum buat tapi menteri dan pemimpin umno dah tahu Tun bersalah. 

Bukan sahaja menteri dan pemimpin,  pecacai bawahan low class pun dah tahu siapa yang bersalah.. 

Logiknya,  kes belum siasat,  belum siasat tentulah belum didakwa atau belum tentu didakwa dan bila tidak ada pendakwaan, ertinya tiada lagi kes,   belum ada kes,  belum ada dakwa,  belum ada mahkamah,  belum ada hakim... Tiba tiba menteri,  pemimpin,  pecacai sudah menjatuhkan hukum salah. 

Jangan tunjuk sangat gelabah tu.. 




# DAP kena semak semula,  arahan datang dari mana sebenarnya sebab ada dua ROS di Puterajaya. 
kluangman at Tuesday, July 11, 2017

Anonymous said...

Ni komen pasal pembangkang ke atau kerajaan.....amnesia kejap

Hihihihihihihihi

Anonymous said...

Anon 8:51 apalah kau ni pegawai bank yang kena cekup kat Singapore tu dia yang tamak salah guna duit orang so mmg kenalah sbb tak amanah dan tak berintergriti swaktu bekerja..ada hakim singapore tu cakp pwgaeai tu kena cekup sbb jho low suruh dia curi dut 1 mdb...ada k..ada hakim singapore tu ckp Pm Najib aueuh pegawai tu selewengkan duit.. Tak kan...so
.sendiri buat..sendiri tanggung.. Jgn memandai nak fitnah pulak kes kat Singapore tu...

Anonymous said...

ROD trrpaksa ikut telunjuk umno..semasa pengumuman di buat surat arahan tak de pon..bila dengar DAP nak bawak ke mahkamah surat terus tidak disediakan...umno nak main2...

Anonymous said...

Hahaha pusing salah guna wang plak...ade pendakwarayya tuduh salagguna wang?...salahguna wang haram 1 mdb..hihihi...
..

Anonymous said...

Umno gelabah..kesian kau anon 8:59
Umno nak gelabah pasal apa...bukan Umno yng tidak diiktiraf Ros
Yang pung pang cerita pemilihan cec yang tak sah tu bukan ahli Dap sendiri k...
Aduh...DAP sah k tak k..bertanding k tak k Umno ada kisah..selama ni pun Malaysia maju sbb Dap k...FELDA maju sbb Dap k...Islam berkembang kat Malaysia ni sbb Dap k...fikirlah Melayu screw anon oiii

Anonymous said...

Selesai konco2 didakwa dan dihukum giliran Jho lo plak..senang kerja pendakwaan...bukri dah ade dari pendakwaan konco2..

Anonymous said...

Jgn gelak dulu baca dulu..kes tu betul betul...reporter kat Singapore tu mmg bengang dgn Malaysia lebih2 lagi 1 mdb sbb hal 1 mdb ni Temasek rugi billion2.. Kesian kan..kena tipu k tertipu k..so nak cover kebodohan mereka carilah alasan kononnya pegawai bank tu rembat duit 1 Mdb dan digubah.. Padahal hakimbtak cakap pun..

Anonymous said...

Awie noleh bukak kelab malam...
Tokey bitcoin boleh bukak pejabat di kota bharu..orang kelantan boleh cepat miskin...MB cepst kaye dengan tokey bitcoin..habis balak.

..


Anonymous said...

Ahli dap memang tak ouashati...tapi kenapa 4 tahun baru Ros suruh buat pemilihan semula?...Surat arahan tak de...ape ni?..Zahid yg sibuk
cakap ikut akta 1966...pemimpin umno dah bising suruh DaP ikut varahan Ros ato dap dibatalkamn...katun umno ..DAP talian hayat umno daa...
.

Anonymous said...

hebat tak madey kerala ngan daim...pakar strategi ngan pakar perbankan.. kan dah malu singapore

Anonymous said...

Temasik rugi billion tapi tak jual aset...untung yg dulu2 tak jejaskan temasik..1: mdb niaga gali lubang tutup lubang...lepas tu kerajaan ambik alih rakyat tanggong hutang...
tak de sebab orang singapore nak bengang dengan mesia...Singapore lebih maju...rizab bank jauh lebih tinggi...orang mesia yg ramai kerja di singapire...pendapatan orang singapore lebihbtinggi dari orangbmesia...hihihi...
singaporecdah tutup 2: bank asing yg simpan duit jho lo yg mengikut siasatan polis singspore adelah duit yg dirompak dari 1mdb...dari akaun jho lo yg ade 2 pasport 2.6 bilkion dimasukkan ke akaun najib di kl..ade pemilik bank lawan singapore?...
Zahid jena jelaskan bagaimana jho lo pegang 2 passoort dengan nama satublagi eric tan kim loong..hihi..macai putar ler lagi..

Anonymous said...

aikk..buat pendaftaran dulu tak tau peraturan ke?...apa ingat daftar parti tupperwear cik kiah ke apa..
separuh dari MP DAP loyar2 belaka..tak tau undang2 ke??
naik loyar pulak baca komen ko

Anonymous said...

Ade ker Am bank nafi terima wang dari bank singapore yg dimasukkan ke akaun najib?..ambank telah dudenda oleh bank negara kerana urusniaga yg tidak dilapor kod bank negara...hahahaha...boleh nafi ker macai yg bijakdana putar menutar...

Anonymous said...

rizab singapore mmg tinggi...hutang singapore Usd 1.7 trillion tak sebut sekali ke....

hihihihihihihihi

Anonymous said...

Itu di panggil hutang negara yg termasuk hutang koprat perniagaan.. dan idividu...kerajaan singapore mengutip cukai yg banyak dari perniagaan...singapore tidak perlu potong bajet mcm nesia...hahaha

Anonymous said...

Najib berhutang untuk kerajaan mesia sahaja lebih dari 800 billion..subsidi di tarik...bajet dinpotong...cukai hotel dikenakan...

Anonymous said...

Ko tak citer kenapa sing dollar lebig power dari ringgit mesia yg dah lame demam kuat tak kebah2...

Anonymous said...

anus 1033
ko duk sat kat singapire tu paling2 tak pun 2/3 bulan dulu...baru sembang
nak cari duit bekerja boleh duk singapore..kalo nak berehat abiskan sisa hidup sebelum mati ..cari la tempat lain
realitinya ...sampai mati pun hutang tak abis bayar
jgn hearsay dibuat modal komen kat sini..malu seyyy

Anonymous said...

Keluarkan dulu surat arahan...nyatakan pemilihan kali ke 2 tak sah...baru boleh buat pemilihan kali ke 3...

Anonymous said...

eri sipondan tua bangka dah mampos ke belum?

Anonymous said...

Ha...ha...haha..aku bukan nak duduk singapore pon...tapi negara tak de hasil ape2 pon boleh lebih maju dari mesia yg banyak hasil bumi...
.

Anonymous said...

Ranking indeks rasuah singapor lebih baik dari mesia...mesia terlalu banyak rasuah dan songlap...dari paling atas...MO1...

Anonymous said...

Apalah dilayan macai chap munger tu, semuanya mongok2 ..
dahlah mongok dia ingat org lain pun mongok mcm dia ..
gebang temberang pandai, seolah2 mcm bagitau org 'babi tajaan PH boleh terbang'.

Anonymous said...

Jangan layan...macii cap jho lo otak dah berkarat...nak temberang kununnye pandai sangat...mongok nak tunjuk tere...konar baring terus terlungkup...hahaha....

Anonymous said...

Babi jho lo pandai tetbang....perompak yg bebas...kebal tak boleh ditangkap...

Anonymous said...

KJ NAK MAIN APA SELEPAS INI?

"Kalau masih remaja, kuat tapi takut dengan orang tua, berhentilah main politik," begitu antara jawapan padu lagi pedas oleh Tun Mahathir Mohamad sebagai membalas gesaan Khairy Jamaluddin agar beliau, Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang bersara daripada dunia politik.

Tapi Tun, kesianlah sikit padanya, kalau KJ bersara daripada politik, bidang apa nak diceburinya selepas ini?

Polo?

Namun, cabaran TMJ untuk berlawan polo dengan pasukan Baginda juga takut untuk disahutnya.

Dalam politik, takut dengan orang tua, dalam sukan polo tak berani dengan TMJ yang lebih muda daripadanya.

Habis, nak buat apa lagi?

Menari zumba?

Atau KJ lebih rela dan selesa jadi pengampu kleptokrasi sampai ke tua?

Anonymous said...

elok la main polo ke.. zumba mumbs ke
...jangan main jubo jantan udah ler...

Anonymous said...

main lompat2 pun tak elok gak..marah katak nanti.. lagi pun dah tua2 kang patah kaki lak.. tak ke naya

Anonymous said...

Jangan main jubor betina mcm najib sula jubok altonya ok ler...luar tabiei..

Anonymous said...

Pengampu bukan KJ jer...ramai lagi kaki bodek...menteri2 timbalan menteri menteri dam mp ...penjilat jubo jho lo belake..

Anonymous said...

Najib dah hebat...tapi tak sehebat madey...Najib terkenal dseluruh dunia sebagai MO1 kaki klepek...
.

Anonymous said...

ko jangan macam2... Doj pun tak berani nak letak nama siapa MO1.. ko plak yg lebih2
bior official la bhai...buat report polis ke baru la orang panggil hero....

hihihihihihi

Anonymous said...

MO1 diberi gelaran oleh DOJ kerana bukan orang disaman...DOj dah bagi clue siapa MO1... Understood...

Anonymous said...

hebat kan...katanya terkenal satu dunia
tapi tak satu pun police report siapa MO1 ni dibuat di buat dalam dunia ni...
errrr...ni dunia lain kot....

hik4

Anonymous said...

anus 822
cepat na tukar statement...sudah guyang ka suruh bikin police report..

hihihihihihi

Anonymous said...

Untuk ape nak buat repot polis di luar negara?...
MO1 dah jadi bahan jenaka di luar negara...

Anonymous said...

ialah dah kat mesia sendiri pun macai madey cuma pandai menyalak jer..buat report tak berani..madey kerala yg beriya2 tu pun tak tergamak nk buat report polis
...mmg lawak antarabangsa la...

Anonymous said...

Bapak Penyamun Bank Negara dah panik dan clueless.
Macai chap munger yg rasa boleh terbang tinggi ..
Dialam mana agaknya mrk rasa mrk berada.

Anonymous said...

841. Dah tukarkah? Tak perlu repot luar negara ye?
Jadi betullah yg aku tulis sblm ni, Bapak Penyamun Bank Negara rasuah DoJ USD50 juta semata-mata nak malukan PM aje kan?
Bukti satu apa pun illeks. Masih kemut ketat dlm jubor dia. kan kan?
Kesian jugak macai munger nak tolong bos, gila sakan temberang kosong ..

Anonymous said...

Penyamun yg tidak diiktiraf
oleh polis ...banyaknye rasuah doj...ko kutip dari blog raje temberang yek...hi4...tak laku daa..dah merompak 1 mdb takut malu plak..

Anonymous said...

Dah repot lepas laporan PAC lagi...polis bisu jeer..hihihi

Anonymous said...

Penyamun yg di hormati oleh polis...hihiji
Madey relaks jeer...boleh bedal Kj lagi..ko yg gelabah ...merapooo...per hal...hehehehr

Anonymous said...

2,6 billion dlm akaun najib tu derma bapak ko?..bapak ko rompak bank mana plak?...bila ko cabar siasatan fbi tak betul...melalak dengan air lior jeer..bila ko cabar siasatan polis singapor pon tak betul?...

Anonymous said...

Ko bagi bukti 2.6 billion bukan dari rompakan 1 mdb..

Anonymous said...

Matt Jovin Jr.
Matt Jovin Jr. Zaman TUN MAHATHIR kerajaan menaja $3.42 billions DR MUZAFFAR ke angkasa lepas dan membawa pulang 18 jet pejuang shukoi dari Russia.
Zaman Najib, kerajaan menaja hampir $19.24billion Jho Lou dan Reza ke Amerika Syarikat dan membawa pulang $128.29 pink diamonds untuk bini Najib..

khairul anwar osman said...

PETISYEN RAKYAT MALAYSIA BOIKOT PENYENARAIAN EDRA

Edra Power Holdings Sdn Bhd adalah bekas anak syarikat 1MDB yang dijual kepada syarikat penjana bebas dan tenaga nuklear dari China, iaitu China General Nuclear Power Corporation. 

Setelah berhadapan dengan masalah hutang, pentadbiran Dato’ Seri Najib (melalui 1MDB) telah menjual aset-aset penjana elektrik di negara ini kepada syarikat milik negara China itu yang melanggar peraturan umum pemilikan penjana elektrik sehingga memerlukan pelepasan khas.

Akibatnya, syarikat milik negara China itu kini menjadi penjana bebas kedua terbesar di negara ini.

Semasa penjualan aset-aset penjanaan elektrik itu kepada syarikat milik China, pentadbiran Dato’ Seri Najib memberi alasan harga yang ditawarkan oleh syarikat itu (sebanyak RM9.83 bilion) adalah lebih tinggi dari yang ditawarkan oleh pembida terdekat iaitu TNB (sekitar RM8.6 bilion). 

Atas dasar itu, 1MDB memperjudikan aset strategik negara atas alasan dana yang disuntik oleh syarikat China itu boleh mengurangkan hutangnya, berbanding yang ditawarkan oleh TNB.

Sebab itu berita penyenaraian Edra untuk mengutip sehingga RM5 bilion dari pelabur di Bursa Malaysia ini adalah satu perkara yang perlu diberi perhatian serius.

Pertamanya, hutang-hutang yang perlu dibayar oleh 1MDB (sehingga menyebabkan aset-aset penjanaan terpaksa dijual) adalah berpunca dari pembelian aset-aset tersebut pada harga yang lebih tinggi dari pemilik asalnya (syarikat-syarikat yang rapat dengan Barisan Nasional).

Keduanya, wang yang diperolehi dari penerbitan hutang kononnya untuk menjalankan perniagaan 1MDB telah diselewengkan bagi tujuan pembelian harta peribadi dan berboros yang menyebabkan 1MDB tidak menjana apa-apa pulangan hingga hutant-hutangnya perlu ditanggung oleh pihak awam.

Oleh yang demikian, jika saham-saham yang bakal diterbitkan oleh Edra dilanggan pula oleh institusi pelaburan atau dana yang dimiliki oleh rakyat Malaysia, ini samalah seperti rakyat Malaysia menanggung hutang 1MDB dua kali:

1. Pertama – hutang pusingan pertama yang diambil oleh 1MDB dan telah diselewengkan

2. Kedua – rakyat Malaysia memberikan wang kepada pemilik Edra (China General Nuclear Power Corporation) untuk membayar kembali RM5 bilion yang telah dibayar oleh CGNPC kepada 1MDB

Maka, kami menyeru supaya institusi pelaburan awam dan dana awam terutamanya KWSP, Tabung Haji, KWAP, PERKESO, PNB, Khazanah, MARA dan semua pelaburan lain untuk memboikot dan menjauhi penyenaraian saham Edra untuk mengelakkan dana awam terjebak kali kedua di dalam skandal 1MDB.

Dato’ Seri Najib wajarlah memastikan wang yang dibayar kepada 1MDB hasil penjualan aset penjanaan elektrik kepada China General Nuclear Power Corporation kekal datang dari syarikat China itu, bukannya dibayar balik oleh rakyat Malaysia melalui penerbitan saham sebanyak RM5 bilion ini.

Tunjukkan sokongan anda sekarang dengan menandatangani petisyen ini di: http://bit.ly/PetisyenEDRA

Rafizi Ramli
Sukarelawan INVOKE #00001

Anonymous said...

Dulu Syarikat Guthrie milik British. Zaman Mahathir jadi milik kita..

Dulu Lotus milik British. Zaman Mahathir jadi milik kita..

Dulu Pulau Layang-Layang di kepulauan Spratly menjadi rebutan 3 negara, zaman Mahathir jadi milik kita..

Dulu tanah KTM di Singapura milik Malaysia, sekarang jadi milik Singapura..

Dulu Lotus milik Malaysia, sekarang dimiliki oleh China.

Dulu Edra milik ki.ta, sekarang jadi milik China..

Siapa punyer angkara ni sume?...

Anonymous said...

Macai jho lo boikot tak boikot pon sama jer..macai jho lo bukan ade duit nak beli saham...macai pon takut jadi harga saham fgv...

Anonymous said...

temberang la ko macai..ikut la perangai sotong tu

Anonymous said...

Ini semue ANGKARA dapig13may..sbb dapig13may adlah dri serpihan PAP singpor n berasal dri negra CHINA....

hehehehe

Betul x????

Anonymous said...

Sotong hanya bergurau...tak cayer cuba mintak bukti kat sotong...haremmmmmm

hihihihihi

Anonymous said...

Angkara rosmah, najib jadi penyangak & penyamun antarabangsa

Anonymous said...

Habis dah modal dan fakta?...mca nak buat kerjasama dengan parti cina kominis...ko setuju?...ape komen ko?...hihihi..

Anonymous said...

Court acquits Rafizi of insulting Umno members charge
Ho Kit Yen
ShareTweetPinMail
rafizi-ramli-gobind-court-1-dlmSHAH ALAM: The High Court here today freed Pandan MP Rafizi Ramli from a charge of insulting Umno members in a newspaper interview three years ago.

Judge Ghazali Cha allowed Rafizi’s appeal against his conviction on the charge under Section 504 of the Penal Code for insulting and provoking anger among Umno members, saying the charge was not proven.

“The charge had failed to state how the accused had provoked a breach of peace from his interview.

“And the subsequent reaction from Selangor Umno members who were said to have been insulted from the accused’s statement, was only lodging a police report against Rafizi and nothing on incidents that are capable of provoking public peace,” the judge said.

He ruled that the charge against the PKR vice-president was defective and would be “a waste of the court’s time” if it went to a trial.

Ghazali also ordered the RM1,800 fine paid by Rafizi last year to be refunded.

Speaking to reporters outside the court, Rafizi said he was grateful over the acquittal.

“The court had set the record straight to be a precedent for politicians on giving political statements, that they could not be charged for their political statements,” he said.

Anonymous said...

Ko nak bukti yg macam mana tu?...sotong suke gurau dengan macai jho lo bodos...

Anonymous said...

Dulu LLN negara..sekarang TNB IPP YTL sapu..bertahun tahun
Dulu patutnya lebuhraya free tapi atok mahadey beri konsesi kt kroni..bertahun tahun pulak kita kena bayar tol
Dulu orang susah hanya dapt zakat tp sekarang zakat dapt Brim pun dapat dah tu semua bangsa dapat...kalau zakat orang Islam jer...
Erda tu jadi milik China sbb sapa yang sabotaj..1 mdb
LOTUS jadi milik China sbb apa... Asyik rugi jer..bertahun tahun..sapa sanggup tanggung
MAS RUGI
Perwaja rugi
BANK NEGARA RUGI
Tu zaman sapa yer

Anonymous said...

Lotus milik british..jadi milik malysia..skrg milik madey
Terumbu LIMA milik semua. madey sakau 3..najib sakau lagi 2...jumlah 5 semuanya
Edra milik negara ..madey buat citer macam2..hutang la..rugi la..dah jual bising plak
Gutrie milik negara skrg milik kroni madey...
Ktm milik negara ..tukar ngan jambatan bengkok..projek kansel..sila tanya madey apesal
hehehe

Anonymous said...

Dulu madey OK, skrang K.O.
Dulu madey senyum, skrang kuat nangis, sikit2 nangis sikit2 menangis.

Anonymous said...

Taik madey milik macai2 madey.

Anonymous said...

Petron menang tander supply minyak kat MAS..
Madey masa tu boss petronas..pesal bagi company anak menang tander..pesal masuk harga tak munasabah
pas tu salah kan mas harga tiket tinggi...mas rugi lagi
tak jadi PM ...dah tua pun sibuk nak kayakan company anak beranak...

Anonymous said...

Di zaman najib je malaysia dapat sial. 1 pesawat hilang, 1 pesawat kena tembak, lahad datu kena serang & macam2 lagi. Pembawa sial patut mati cepat. Malaysia dah jadi negara laki bini. Kihkihkih

Anonymous said...

Pembawa sial sila mati cepat. Biar bini tanggung sial pulak. Kihkihkih

Anonymous said...

jgn mainkan emosi keluarga penumpang tu bro...naya ko nanti
Jgn komen ko ni jadi viral nanti.. tak pasal ko turun naik mahkamah...
jgn cakap abang tak payung.....

Anonymous said...

Hanya dgn 1 repot polis..mcmc boleh trace ko
Nasib ko la ...

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates