July 26, 2017

49 Pembohongan @cmlimguaneng Mengenai Kerajaan BN Pulau Pinang Menjual Tanah RM1 Per Kaki Persegi, Ini Penjelasannya

Setiap kali Rejim DAP Pulau Pinang dikritik kerana penjualan tanah dan aset negeri yang kerap untuk menampung peningkatan perbelanjaan Kerajaan Negeri melangkaui 500%, sebanyak itu jugalah pembohongan ditabur oleh Rejim DAP Pulau Pinang kononnya Kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini menjual 'tanah' kepada 'kroni' atau syarikat swasta pada RM1 per kaki persegi.

Bagi menjawab pembohongan berkenaan, berikut adalah fakta-fakta yang berkaitan:

1. Tanah yang dijual bukan tanah asal sebaliknya tanah tambakan laut.

2. Harga yang dijual bukan RM1 per kaki persegi sebaliknya RM1 kaki persegi termasuk 10% tanah tambakan laut yang dibuat, diserahkan kepada Kerajaan Negeri, yang bernilai berbilion-bilion ringgit.

3. Perjanjian 1992 adalah ditandatangani dengan Koperasi Gabungan Negeri Pulau Pinang (KGN). 40% pegangan KGN dimiliki oleh 100% milik Kerajaan Negeri melalui Penang Development Corporation (PDC). Oleh itu, tuduhan tanah dijual kepada syarikat swasta atau 'kroni' adalah satu pembohongan.

4. Semenjak 25 tahun yang lalu, saham-saham telah berubah tangan beberapa kali tetapi sehingga ke hari ini, projek penambakan tanah adalah 78.2% dimiliki oleh syarikat senaraian awam Eastern & Oriental Berhad. Syarikat ini dimiliki oleh Sime Darby Berhad sebagai pemegang saham utama dan 21.2% lagi dimiliki oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang melalui PDC.

Ketua Menteri, Joseph Lim Guan Eng seharusnya menghentikan pembohongan ini. Rakyat Pulau Pinang semakin bijak. Maklumat adalah di hujung jari sahaja. Jadi tidak hairanlah Setiausaha Agong Gerakan, Datuk Liang Teck Meng semalam membuat kenyataan media akan menyaman Rejim DAP mengenai pembohongan di atas. Pagi ini, Setiausaha Agung Gerakan telah memfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Pulau Pinang menerusi Tetuan Baljit Singh. See you in court Tokong.


Nota Kaki: No more delay please Tokong.

49 comments:

Anonymous said...

Kita tengok bagaimana ted kentot aka fool dog nak divert isu ni.

Setakat copy paste ke isu lain, lebih baik ko pergi mampus je ted kentot aka fool dog....!!!!!

Anonymous said...

Dua tiga hari ni banyak lapuran dan analisa yg memberi pandangan positif mengenai ekonomi Malaysia.Kedudukan ekonomi sebenar pun memang menunjukan peningkatan.Saya bergiat di pasaran kewangan sudah tentu saya agak terdedah dgn keadan ekonomi semasa.Saya tercari-cari data atau analisa semasa yg boleh membantu pandangan Mahahthir LKS dan PH bahawa Malaysia akan bankrup,tak terjumpa pun setakat ini.Menipu ke mereka ni?.Kalau begitu mereka memperjudikan masa depan rakyat dan negara dgn pembohongan,agar rakyat tertipu lalu memilih mereka utk berkuasa.Maknusia kah mereka ini?.

Paling menonjol mereka ini memang pembohong dan hipokrit,ialah bagaiman antara mereka berpuluh tahun menghentam antara satu sama lain.LKS,Anwar,Mat Sabu kata Mahahtir tak guna ,dan sebaliknya.Tiba-tiba sekarang ini mereka bercengkerama bersama menjadi pemimpin PH,hilang semua sumpah seranah antara satu sama lain selama ini.Situasi yg langsung tak masuk akal dalam fikiran orang yg rasional.Malang sunguh pengikut mereka yg terpaksa menghadham apa saja yg di sogok kedalam pemikiran mereka.Bodohnya.

Anonymous said...

Demi kuasa...taik pun dorang jilat.. Fool dog lagi la bodoh.. Licin taik babi di jilatnye...
Hehehehe

Anonymous said...

Satgi dia masuk jual kitab babi dia tu.. Gigih berdakwah sambil2 jual kitab nak cari dana bayarkan saman fiji sotong... Kahkahkah
Fiji sotong pulak tersenyum sengih tengok babi2 ternak belaan nye berhempas pulas cari dana untuk dia.sotong tu tau babi2 ternak dia bodoh2 belaka.. Dia kencing..babi dog telan...
Kahkahkah

Anonymous said...

Dr Kamarul Zaman menulis ,bagaimana beliau termangu mendegar ucapan Mahahtir pada 25 Julai lalu bila Mahahtir menghuraikan bagaimana Melayu perlu bersatu ,dan kalau tak bersatu Melayu kena meminta pertolongan dari Cina,jadi pertolongan tersebut ada harganya yg perlu di bayar kepada mereka.DR Kamarul ,merasa Mahahtir bercakap pada dirinya sendiri.

Membaca tulisan Dr Kamarul,saya pun rasa hairan adakah Mahahtir sudah nyanyuk teruk atau beliau memang tidak jujur kepada PH harapaan yg di pimpinnya.Satu lagi yg terlintas di kepala saya ialah Mahahtir berada didalam keadaan yg sangat tenat memelukan sokongan Melayu lalu sanggup bermuka muka .Taka pasti sama ada dia berpura-pura pada org Melayu utk di 'jual' pada orang Cina atau dia memang mahu sokongan orang Melayu supaya dia boleh kembali menghimpit orang Cina seperti masa 22 tahun beliau berkuasa .

Sebagaim orang Melayu kita kena berhati-hati dgn kepura-puraan ini.Biarlah kita bersama apa yg ada sekarang ,jangan bernai mengmabil risiko tinggi dgn mereka yg punya lidah bercabang.

Anonymous said...

MAHATHIR BERCAKAP "BAHAYA CINA DAP KEPADA MELAYU DALAM PAKATAN HARAPAN"

Termangu seketika saya selepas mendengar ucapan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad, di dalam majlis “Dialog Tokoh Politik Bersama Cendekiawan Melayu: Hala Tuju Politik Melayu” di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya, tengahari tadi, 25 Julai 2017.
Sebab terbesar kenapa saya termangu begitu adalah kerana mendengar Tun Dr Mahathir bercakap mengenai berkurangnya perjuangan Melayu di dalam parti-parti Melayu di Malaysia sekarang, termasuk dalam isu bahasa, ekoran berpecahnya orang-orang Melayu kepada banyak parti.
Menggunakan contoh satu signboard dekat rumah beliau yang hanya mengandungi tulisan besar Cina dan tulisan Inggeris, tanpa walau sepatah pun tulisan Melayu, Tun Dr Mahathir dua kali menyebut kemungkinan bahasa Cina akan menjadi bahasa kebangsaan disebabkan perpecahan Melayu ini.
Kali pertama kemungkinan bahasa Cina akan menjadi bahasa kebangsaan ini mulanya disebut secara umum oleh Tun Dr Mahathir melalui kata-kata berikut: “So eventually may be Chinese will become national language. Why? Because Malays are weak. They are fighting each other and they have become weak.”
(Terjemahan: “Jadi akhirnya mungkin Cina akan menjadi bahasa kebangsaan. Kenapa? Kerana orang-orang Melayu lemah. Mereka bergaduh antara satu sama lain dan mereka sudah menjadi lemah.”)
Kedua kemungkinan ini berlaku disebut secara lebih khusus oleh Tun Dr Mahathir melalui kata-kata berikut: “Sepatutnya mereka (orang Melayu) bersatu, kalau ada masalah pun debate within your group. But when you break up into four parties five parties, all of you become weak. Dan kita bila weak, kita hendak sokongan, kita kena cari bukan Melayu-lah. Dan bila kita cari bukan Melayu, sedikit sebanyak there is quid pro quo. You dapat bantuan, sokongan, you kena bagi sesuatu. And we are, all the while we are giving in bit by bit by bit. By 2050 there will be no Malay language.”
(Terjemahan: “Sepatutnya mereka (orang Melayu) bersatu, kalau ada masalah pun berdebat dalam kumpulan kamu. Tapi bila kamu berpecah kepada empat parti lima parti, kamu semua menjadi lemah. Dan kita bila lemah, kita hendak sokongan, kita kena cari bukan Melayu-lah. Dan bila kita cari bukan Melayu, sedikit sebanyak ada timbal balas. Kamu dapat bantuan, sokongan, kamu kena bagi sesuatu. Dan kita sedang, selama ini kita mengalah sedikit demi sedikit demi sedikit. Menjelang 2050 tiada lagi bahasa Melayu.”)
Punca terbesar kenapa saya termangu begitu adalah kerana bila diamat-amati dengan teliti ucapan Tun Dr Mahathir ini, kita akan dapati seolah-olah beliau sebenarnya sedang mengata kepada diri beliau sendiri:
Tun Dr Mahathir berkata, “kalau ada masalah pun berdebat dalam kumpulan kamu”, tetapi Tun Dr Mahathir sendiri bertindak keluar dari parti beliau bila menghadapi masalah.
Tun Dr Mahathir berkata, “kita bila lemah, kita hendak sokongan, kita kena cari bukan Melayu-lah”, tetapi Tun Dr Mahathir sendiri cari bukan Melayu untuk sokongan.
Dan, bila Tun Dr Mahathir berkata, “dan bila kita cari bukan Melayu, sedikit sebanyak ada timbal balas”, apakah ini satu pengakuan jujur beliau mengenai perkara-perkara yang sedang dan akan berlaku dalam Pakatan Harapan?
Something seems to be very wrong somewhere.
Dr Kamarul Zaman Yusoff,
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN),
Universiti Utara Malaysia (UUM).

Anonymous said...

Madey makin pelik perangainya.. risau jugak.. mcm buang tebiat.

Semua orang mesti terpinga-pinga dengan 'patwa' terbaru Madey semalam..

apakah dia sudha insaf atau dia sedang memperdayakan lagi rakyat?

aku hrp Tedkontodd dan jelmaan2nya Nuar Semang ambil iktibar.. something wrong very serious happen in Pakatan Syetan right now!!

Anonymous said...

Fiji Soton pondan angkat tengkuk pun dh tk laku.. byk sgt bohong.. kes mahkamah berderet tgh tunggu dia

kah..kah..kah macai pakaton maish syok sendiri.. rasa mudah sgt le nk kelentong rakyat.. PRU14 chap munge tinggal bendera je kot..

Anonymous said...

tedkontodd pakai nickname TM plak dah.. hadoi la mamat sekor ni.. mesti byk anak luar nikah kt luar sana..

kikikiki..

Anonymous said...

Sepanjang kerjaya politik Hannah Yeoh sebagai seorang wakil rakyat, beliau pernah menghadiri pelbagai jenis program-program perayaan umat Islam di dalam masjid mahupun surau. Namun beliau tetap seorang penganut agama Kristian yang begitu komited terhadap kepercayaannya.

Jika ini merupakan satu pengajaran buat saya, maka pengajaran itu adalah kita harus yakin terhadap kepercayaan agama kita, dan bukannya begitu mudah untuk melepaskan akidah kita hanya kerana mengetahui tentang pengalaman hidup orang lain.

Untuk Kamarul Zaman, mungkin dirinya kagum dengan kehebatan “Tuhan Hannah Yeoh”. Namun bagi saya, itu adalah kelemahan iman diri Kamarul Zaman sendiri dan ingin saya menasihatkannya supaya perbanyakkan istighfar.

Pada saya, tidak kiralah apa-apa cerita ataupun kisah yang telah ditulis oleh Hannah Yeoh, tidak perlulah kita sebagai umat Islam untuk kagum terhadap kepercayaan atau Tuhan orang lain, jika kita benar-benar mempunyai akidah yang kuat.

Dr umno yg bodoss...nak bodek konon....

Anonymous said...

Budok najib hidup dlm ketakutan...
Tak boleh tengok hidong madey....budok najib fobia terkincin.......meow...meow...hahahahaha...

Anonymous said...

Sbb tu lah si kartunis yg melukis karikatur si hidung besar buat pengumuman tarik balik kartun hidung besar utk ubah suai semula hidung besar supaya lebih kecil.
Kucing kurap belaan bapak anjing kat atas tu faham ke?

Anonymous said...

Allow hanjing kurap.. Dr kamarul zaman tak pernah keluarkan statement yang dia kagum dengan kehebatan tuhan hannah yeoh.. Temberang tak kira tempat la dog kurap ni...kikiki
Satu lagi... Dia jauh lagi tinggi knowledge & academic kalau nak di bandingkan dengan kau yang jaga kandang babi je... Kikikiki

Anonymous said...

30 Ogos tarikh rayuan kes Mahathir saman Najib

Hafiz Yatim
13 Jun 2017, 3:36 petang

Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini menetapkan 30 Ogos untuk mendengar rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membatalkan saman misfeasans Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua yang lain berhubung dakwaan salah guna kuasa dalam jawatan awam ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Peguam Irliani Noor Khuszairy yang mewakili Mahathir dan dua yang lain - bekas anggota Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan Anina Saadudin, berkata kes itu dikemukakan untuk pengurusan di hadapan pendaftar Mariam Maran Abdullah, hari ini.

Najib telah diwakili oleh Nur Azira Abu Hayan.

Pada 28 April lalu, Hakim Abu Bakar Jais memutuskan bahawa saman itu - yang bertujuan untuk mendapatkan semula RM2.64 bilion daripada Najib - adalah cacat atas alasan Najib, sebagai perdana menteri, bukan seorang penjawat awam dalam jawatan awam.

Anonymous said...

Kitaorang teringin sangat nak kencing ramai2 dalam lobang hidung madee kutty...kikiki

Anonymous said...

Demi dedak...jubo jho lo macai jilat...hehehehe..

Anonymous said...

Hanjing kurap baru nak belajar jadi barua babi bukan faham ape pun...kikikiki

Anonymous said...

Belum laku lagi ke kitab jho lo tu..? Kahkahkah...
Kuatkan usaha kumpulkan dana bayarkan saman fiji sotong tu ye.. Usaha tangga ke kandang babi...kahkahkahkah...

Anonymous said...

Woooit bodos...ko paham tak ...perkataan mungkin...ini dr palsampah...title dr boleh beli...dr bodos ...

Anonymous said...

Mugkin..?? Mungkin kepala bapak kau... Kahkahkah

Anonymous said...

Aku oon nak kincin atas muke budok najib palawan bugis paling penakur didonia....hahahahaga

Anonymous said...

Hidong yg sangat di takuti oleh budok najib...hihihi..

Anonymous said...

Mai la... Mai putrajaya.. Kitaorang tunggu...hehehehe

Anonymous said...

Huhuhuhu...sudah bengang si bodos ...tak boleh pusing lagi...hahahaha..meow...meow..

Anonymous said...

Location dah bagi... Jangan dolak dalik pulak.. Ramai lagi boleh turun kalau kau berhajat sangat hik5...

Anonymous said...

Kau cakap mungkin kan...aku pun boleh cakap mungkin jugak.. Mungkin la bapak kau dari keturunan bodoh kot...hehehehe
MUNGKIN...

Anonymous said...

Penjilat tegar jubo jho lo..penyembah cina prompak pembekal dedak...hihihihi..

Anonymous said...

Tinggal yg bodos2 dlm umno..

Anonymous said...

Takut..?? Kahkahkah budak tadika pun guling2 gelak tengok lobang hidung tu.. Kahkahkah

Anonymous said...

Jaga kandang babi kira bijak la ye fool dog 2.06..? Hik5..

Anonymous said...

Takut..?? Kahkahkah budak tadika pun guling2 gelak tengok lobang hidung tu.. Kahkahkah

Anonymous said...

Kesian fool dog..gigih berdakwah pun tak laku2 jugak kitab jho lo...kahkahkah

Anonymous said...

fool dog mane ade rumah skrg

dlu bertenggek di din penyu..dh arwah dh..

blog che det plak moderated punya sakan.. mcm Israel sekat org Islam masuk Masjid Al Aqsa.. maknanya fake posting dn pengecut Madir ni org komen di blog die

hrp blog macai low standard Budin.com.. blog picisan mcm tu macai tedkontodd pin xhinggin masok..

so last2 CTS jugak jd garden puak Fool Dog.. Top Dog u turn makin kronik..

kikikiki

Anonymous said...

betul tu bro.. ikut aku sanggup je join turun kasi PENAMPOR puak fool dog ni!

tp pikir2 xnk la tiru perangai samseng bodoh mcm armada chap munge melaka tu.. lagak mcm HARAM.. dopn cine dapig menikus..

biar je fool dog ni menyalak puas2.. pru14 nnt senyap la tu..! SelanGok pasti tumbang ke UMNO BN. Aminn

Anonymous said...

Terpaksa merayu utk saman najib dan utk jaga kemaluan yg hilang.

Johari ishak said...

Najib dimohon SERAH KUASA dengan baik APABILA KALAH PRU14 kelak

Gambar Hiasan Semata-Mata
Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berharap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memastikan peralihan kuasa yang baik sebaik sahaja Umno BN tewas dalam pilihan raya umum akan datang.
Seruan itu dibuat presiden KEADILAN tersebut sebagai maklum balas kepada kenyataan Najib yang memburuk-burukkan pembangkang pada satu majlis bersama pelabur asing hari ini.


“Saya ingin mencadangkan agar Datuk Seri Najib tidak memperlekeh kekuatan dan iltizam Pakatan Harapan dalam membina Malaysia yang lebih baik.
“Sebaliknya, beliau perlu mengumumkan bahawa beliau bersedia menerima kehendak rakyat dan memastikan peralihan kuasa yang baik sekiranya Pakatan Harapan pilihan raya umum ke-14 nanti,” katanya dalam kenyataan.
Najib hari ini mengkritik kerajaan Selangor di bawah pimpinan KEADILAN iaitu Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang menyaksikan PAS, KEADILAN dan DAP masih bergabung walaupun tiada kerjasama politik rasmi dengan PAS.
Menurut Wan Azizah, kenyataan Najib yang dibuat pada acara bukan politik itu memberi petanda akan ketakutan beliau terhadap kemungkinan hilang kuasa.
“Kenyataan Datuk Seri Najib hari ini menunjukkan betapa takutnya beliau sekiranya Pakatan Harapan memenangi PRU14, maka para kleptokrat dan perompak wang rakyat akan dibawa ke muka pengadilan,” katanya. - http://www.keadilandaily.com

Anonymous said...

Parti Chap Bunge Semakin Panik dan Terdesak Menjelang PRU14 Sehingga Meniru Perangai Adam Adli Menceroboh Ibu Pejabat UMNO dengan Lagak Samseng Armadah!


Syed Saddiq yang merupakan Ketua Armada berdegar-degar di Facebook. Trick lama yang digunakan oleh PKR untuk membuktikan bahawa UMNO adalah samseng dan jahat, dikitar semula. Provokasi yang dilakukan oleh Armada dan pembohongan Syed Saddiq sendiri, tidak pula diterangkan kepada masyarakat.

Pengalaman sebelum ini yang menyaksikan bagaimana Adam Adli menurunkan bendera yang ada wajah Najib di pekarangan Ibu Pejabat UMNO sendiri, tetap diingati. Justeru tindakan kumpulan Pemuda UMNO itu menunggu untuk berhadapan dengan gerombolan Armada, adalah sesuatu yang sewajarnya.

Armada sendiri pun, seandainya ada ahli-ahli Pemuda UMNO yang menyerang Ibu Pejabat Parti Cap Bunga di Petaling Jaya dan berbuat sepertimana yang mereka lakukan pastinya akan mengambil tindakan yang serupa. Bahkan mana-mana parti politik pun, akan bertindak serupa.

Anonymous said...

Jijah Kipas cuba meniru perang psikologi yg dimainkan oleh laki dia dulu..

dengan membuat pre-emp takkabur.. konon2 ala otai reforbasi dulu lah.. mahu tumbangkan Mahazalim..

nk tergelaknya.. Jijah Kipas tk buat homework.. negeri SelanGok itulah yg dijangkan akan diserahkan oleh Asimin kpd UMNO BN selepas PRU14 nnt.. berdasarkan jangkaan2 pengkaji2 politik

kikiki..kesiaannnnn

syok sendiri.. lepas tu tuduh bangla 40k

Anonymous said...

Mane fool dog barua yang cakap berdegar2 tu.???
Aku duk bangi pun nak turun jugak.
Bukan jauh pun putrajaya tu.

Anonymous said...

Rakyat Tunggu Debat Sebenar Nothing 2 Hide Tun Mahathir Berkaitan Jusi FOREX dan RCI

Perdebatan dan kehebatan sebenar Tun Mahathir Mohamad boleh dilihat nanti apabila beliau diseret bagi menjawab skandal wang milik rakyat yang lesap pada perjudian matawang FOREX.

Tun Mahathir yang tiada rekod berdebat dengan sesiapa pun sepanjang umurnya, kini dengan angkuh mengajak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berdebat dengannya dalam forum Nothing to Hide 2.0 .

Keberanian Tun Mahathir itu adalah selepas beliau mendapat maklumat daripada `leftenan-leftenan tuanya' bahawa Najib tidak akan melayan kehendaknya itu.

Sebab itulah Tun Mahathir berani membuat cabaran itu disebabkan political mileage beliau sendiri.

Ketika mahu diadakan perdebatan antara Nazri Aziz dulu pun, Tun Mahathir tidak bersungguh-sungguh untuk menyahut debat itu dan kemudian menggunakan beberapa kaedah pintu belakang untuk membatalkannya.

Banyak cara dilakukan beliau termasuk membuat cerita akan berlaku kekecohan, lalu debat itu terpaksa dibatalkan oleh polis.

Dan semalam, di PWTC segerombolan `lembu' Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang jahil dan berkemungkinan tidak tahu sejarah Tun Mahathir menyangka mereka telah membuat kerja hebat apabila mahu menyerahkan surat jemputan debat nothing to Hide 2.0 kepada ibu pejabat UMNO.

Kumpulan itu bagaimanapun dihalang oleh sekumpulan Pemuda UMNO. Apa yang menyedihkan mereka yang masih berhingus itu tidak tahu pun idola mereka sepanjang umur 90+ tidak pernah berdebat dengan sesiapa pun.

Apatah lagi jika berdebat untuk menjawab penyelewengannya. Jika surat diterima atau pelawaan diterima, tentu sekali ada pihak tertentu di kalangan Tun Mahathir akan membuat kerja licik untuk membatalkannya.

Ketika Tun Mahathir dicabar debat pada era Anwar Ibrahim pun beliau tidak pernah melayan.

Anonymous said...

FoolDog Barua tedkentodd tu mana berani bro..

ala2 samseng taik kucing armada chap munge.. provokasi mcm haram.. nk serbu ibu pejabat UMNO nak penampor org UMNO.. sekali diorng tgk beratus yg tunggu.. cepat2 pusing cerita macam pondan tua.. konon di belasah org UMNO

mmg sial.. puak mamak kerala ni.. putar alam no 1

Anonymous said...

Rakyat bodoh kira-kira punca Mahathir masih dipuja

Tahukah anda betapa sukarnya apabila menjadi pemimpin kepada rakyat yang bodoh ekonomi. Ia memerlukan kesabaran yang sangat tinggi. Jika ada kesantunan menghadapi caci maki, lebih bagus lagi. Bukan menjawab kepada wartawan penuh angkuh seperti " zaman nabi mana ada pisau cukur Gillete ".

Perkara paling jelas dalam menentukan tahap ketengingan rakyat dalam soal ekonomi ialah tentang inflasi. Contoh mudah boleh dilihat pada perbandingan harga minyak.

Jika dilihat, pengagum zaman diktator membandingkan betapa murah harga minyak semasa pemerintahan Mahathir. Penulis juga pernah merasakan 'murahnya' mengepam RON95 pada harga RM1.03 seliter dalam tahun 1997, sejurus sebelum krisis matawang menerpa pada bulan Julai tahun yang sama.

Tetapi adakah RM1.03 itu sama nilai kuasa belinya dengan RM1.03 hari ini? Jika dilihat, inflasi matawang USD pada tahun 2017 berbanding 1997, nilai USD 1.00 pada tahun 1997 adalah bersamaan dengan USD 1.52 pada tahun 2017. Nilai ringgit berbanding USD 1.00 pula ialah 2.50 pada tahun 1997 dan 4.30 hari ini. Oleh yang demikian, harga seliter RON95 pada tahun 1997 ialah USD 0.41 yang mana pada hari ini nilai tersebut bersamaan dengan USD 0.626. Jika diringgitkan, nilai kuasa beli RM1.03 pada ketika itu adalah bersamaan dengan RM2.69 hari ini.

Berapa pula harga RON95 hari ini? RM1.97. Mari lihat berapa nilai kuasa beli RM1.97 pada tahun 1997 itu.

Seliter RON95 2017 dalam USD
1.97÷4.3 = 0.458

Nilai USD 2017 dan 1997 USD
0.458÷1.52 = 0.301

Nilai harga minyak hari ini pada tahun 1997
0.301 x 2.50 = RM 0.75 !!!

.......

Anonymous said...

Mengapa Mahathir tidak mampu memastikan RON95 dijual pada harga RM0.75 seliter pada waktu itu? Sebaliknya harga yang dijual pada waktu itu bernilai 33.7% lebih mahal dari hari ini secara kuasa belinya. Menambah parah, harga minyak dunia pada waktu itu ialah RM 52 setong berbanding RM 206 setong hari ini.

Bila terdengar rungutan masyarakat papa kedana dibuat-buat hari ini tentang kos sara hidup, tentu sekali hakikat paling nyata dalam menafsir kelakuan ini ialah, mereka ini terdiri dari:

1. Pekerja-pekerja yang ditipu majikan kerana diberi gaji tidak setara dengan nilai yang wajar - mungkin kerja mereka ala kadar, lalu dibayar mengikut nilai harga kerja mereka sahaja.

2. Anak-anak kroni zaman diktator yang orang tua mereka miskin teruk akibat tidak lagi mendapat projek-projek dan mereka tidak lagi semewah dahulu - kegetiran masa depan adalah hasil kufur nikmat di masa lalu.

3. Pemuka-pemuka kaki bodek yang tidak lagi mendapat apa-apa. Lalu mengeluh kesusahan rakyat melalui peranti iphone7 mereka - tiada apa yang pelik. Hipokrasi level paling tinggi sudak dipertunjukkan oleh kepala Pakatan Harapan yang baru.

Penulis suka menumpukan perkara 1 di atas. Kisah pekerja ditipu majikan mereka. Ini kerana, kerajaan memerintah telah melakukan tanggungjawabnya yang wajar dalam memastikan kakitangannya digaji selaras inflasi dan kemajuan ekonomi. Adalah bukan tanggungjawab kerajaan untuk menetapkan berapa anda si pekerja swasta patut digajikan. Andalah yang bodoh kerana tidak tahu berapa anda patut digajikan. Jadi mudahlah sang majikan menipu anda dengan memberi gaji murah dengan menuduh ekonomi lesu, pada masa yang sama membuat untung gila babi dan menari-nari melihat pekerja mereka menyalahkan kerajaan. Sudah tentulah para majikan ini mengetahui, setolol mana pekerja mereka dalam menelaah perjalanan ekonomi.

Jika dilihat dari segi penggajian oleh kerajaan ke atas kakitangannya, kita ambil contoh pada tahun 2003, seorang kerani dibayar gaji pokok RM656 sebagai gaji permulaan atau bersamaan USD 173. Mengikut kadar inflasi semasa iaitu USD 1.00 pada 2003 bersamaan USD 1.33 pada 2017, Nilai RM 656 pada tahun 2003 di tahun 2017 adalah bersamaan dengan (USD 173 x 1.33)÷4.30 = RM987. Adakah kerani baru masuk kerja di dalam perkhidmatan awam mendapat RM987 sebagai gaji permulaan? Hari ini, gaji permulaan kerani baru kerja kerajaan ialah RM1,352. Ini adalah 34.2% lebih tinggi dari 14 tahun lalu. Ia menunjukkan kemajuan ekonomi negara telah mampu membuatkan penggajian kakitangannya mendapat nilai tambah yang wajar.

.................

Anonymous said...



Lihat pula contoh penggajian kakitangan awam sepanjang pemerintahan Mahathir yang dibangga-banggakan pelahap dedak cap Bunga Raya.

Pada tahun 1982, gaji permulaan kerani ialah RM310 (USD135) dan pada tahun 2003 pula RM656 (USD 173). Mengambil kira 1 USD 1982 bersamaan 1.92 USD 2003, gaji permulaan yang wajar selaras inflasi bagi kerani pada tahun 2003 ialah USD 259 atau RM 985 mengikut tukaran pada tahun tersebut. Bukannya RM656.

Sedangkan, pada 1982, KDNK per kapita Malaysia adalah RM 4,260 berbanding RM 16,963 pada tahun 2003 iaitu kenaikan sebanyak 298%. Manakala pasca Mahathir pula, KDNK per kapita Malaysia meningkat sebanyak 147% kepada RM 42,000 hari ini.

Menyebut kerajaan bakal muflis kerana saiz kakitangan awam yang besar di negara ini adalah luahan golongan tolol kerana penggajian kakitangan awam adalah termasuk dalam belanja mengurus Bajet tahunan di mana untuk 2017, belanja mengurus hanya 16% dari KDNK berbanding untuk tahun 2003 yang bernilai 19% dari KDNK.

Ini menunjukkan jika kerajaan hari ini mahu menggunakan peratus belanja mengurus ala Mahathir di tahun 2002 itu, gaji permulaan kerani lulusan SPM boleh dibayar RM 1,605. Tetapi apa kata pekerja swasta yang tidak pernah menyalahkan majikan mereka yang merompak mereka dengan mengkambinghitamkan kerajaan memerintah kerana mengetahui bodohnya pekerja mereka dalam isu ekonomi. Pun begitu, gaji permulaan RM 1,352 hari ini sudah cukup menunjukkan zaman kekejaman Mahathirsm sudah berlalu.

Jelas sekali, zaman pemerintahan Mahathir bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Mungkin atas dasar menyedari ada yang mampu melakukan lebih baik darinya, Mahathir sedaya upaya membentes pengganti-penggantinya agar ketempangan pemerintahannya tidak menjadi duri dalam melunturkan pendewaan ternakan-ternakan fanatiknya yang terdiri dari pemakan dedak sebenar yang selama ini dimaksudkan olehnya.

Anonymous said...

Tergelak juga kala mengenangkan peristiwa semalam. Apa yang terjadi, benar-benar tidak seperti yang diperkatakan kononnya bakal terjadi oleh Armada di media sosial. Biasalah, geng sembang sahaja lebih!

Ibarat menjadi darah daging, kaki sembang selalunya terlupa rasional, hakikat dan fakta. Dek seronok “gebang”, akhirnya terlupa bahawa zaman Sanusi Joned, yang terkenal sebagai “tukang lambung” untuk puji Dr. Mahathir sudah berakhir. Kini, segala perbualan, atau penulisan boleh sahaja diperiksa semula yang akhirnya membuka kesipuan diri.

“Printscreen” seperti diatas, hanya membuktikan bahawa Exco Armada ini langsung tidak sensitif kepada kitaran hari dan bulan. Kenapa tidak sensitif? Almaklum sahaja, kaki gebang, kaki gempak, asal sahaja terlintas semua mahu diucap dan ditulis. Padah bila berbangga dengan watak pendebat, walhal lebih baik menjadi watak si pengkaji.

Hebat PPBM, ketika pemudanya beraya di bulan Zulkaedah, pemimpin seumur hidup mereka pula sambut raya di London. Semuanya kelihatan di luar norma masyarakat.



Hati berdegar-degar, hasrat menggunung untuk masuk ke rumah UMNO. Konon anak jantan lah! Tunggu punya tunggu, terpaksa “tuan rumah” yang keluar untuk mencari tetamu. Pijak PWTC pun tidak! Cemas sungguh Armada semalam.

Bak kata Armand Azha, liga bolasepak professional dan liga bolasepak amatur berbeza. Kita layankan sahaja lah karenah adik-adik yang baru nak “up”. Justeru, jangan hairan puak-puak ini beraya di bulan Zulkaedah.

Syed albudin said...

Kenapa awak semua fitnah armada? Siapa yg cemas sebenarnya?

Anonymous said...

Mane barua2 fool dog ni..? Lari masuk kandang babi ke..?? Nak sembang open table face to face turun la putrajaya..
Takkan berani menyalak sayup dari kandang babi je.. Mai la.. Bawak sekali kitab2 kandang babi kau tu..
Kitaorang dah menjemput ni.. Jangan malu2...

Syed albudin said...

Beberapa anggota Pemuda Umno dan ARMADA Bersatu bertembung di tempat parkir kereta di sebuah pusat beli belah ibu negara, selepas kekecohan di hadapan PWTC berjaya dileraikan pihak polis.

Petang tadi, kira-kira 30 anggota ARMADA mahu menghantar jemputan kepada Datuk Seri Najib Razak untuk menghadiri forum Nothing To Hide 2.0 bertukar kecoh apabila mereka dihalang oleh Pemuda Umno.

Kali ini, keadaan hampir kecoh di tempat parkir apabila Exco Pemuda Umno, Datuk Armand Azha Hanifah 'berperang mulut' dengan Ketua Penerangan ARMADA, Ashraf Mustaqim bagi meminta penjelasan mengenai isu dakwaan memukul.

Bagaimanapun, Ashraf menafikan perkara itu.

Rakaman tersebut dimuat naik di Facebook Armand Azha.

Terdahulu, kira-kira 30 anggota ARMADA pada awalnya berarak dari Pusat Membeli Belah Sunway Putra menuju ke Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) bagi menyampaikan jemputan kepada perdana menteri untuk berdebat dengan Pengerusi BERSATU, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun mereka dihalang kira-kira 100 Pemuda Umno hingga menyebabkan berlaku tolak menolak.

Anonymous said...


Budak dedak tu salah kira,,dia nk tunjuk samseng dengan pemuda UMNO.

dtg rumah org lepas tu nak bergaduh dgn tuan rumah..tuan rumah mana yg nak tercegat tengok sahaja kalau org luar dtg masuk nk kacau rumah?

mesti mau balun..tp malangnya Pemuda UMNO tak sampai hati nak belasan budang hingusan Sayit Sadis ni.. mamak campuran ini terlalu over nak mengejar jawatan sebelum pru14.. menjilat terlajak rentak kaki madir sampai maruah dh hilang


Knock out lah armada.. mana lagi nk letak muka..

elok ada yg sekeh sekali kepala budak bebal ni.. Adam Adli pun insaf.. ini anak mamak belaan pula tunjuk samseng!


puiiii..

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates